جلد 6، شماره 4 - ( 9-1386 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 245-254 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahrokhi N, Khaksari Haddad M, Shabani M, Heidari M. The Effect of Seeding Nasturtium officinale Water Extract on Plasma Lipids and Glucose Level in Diabetic Rats. JRUMS. 2007; 6 (4) :245-254
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-384-fa.html
شاهرخی نادر، خاکساری حداد دکتر محمد، شعبانی محمد، حیدری دکتر محمودرضا. اثر مصرف خوراکی گیاه بولاغ اوتی (Nasturtium officinale)در کنترل قند و چربی در موش‌های صحرایی دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1386; 6 (4) :245-254

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-384-fa.html


مربي و عضو هيأت علمي گروه آموزشي فيزيولوژي
چکیده:   (15640 مشاهده)
چکیده زمینه و هدف: یکی از روش‌های درمان بیماران دیابتی استفاده از رژیم‌های غذایی گوناگون می‌باشد. استفاده از گیاه بولاغ اوتی یکی از این رژیم‌ها است که در برخی از مناطق استان کرمان کاربرد دارد. در پژوهش حاضر اثرات گیاه بولاغ اوتی در کنترل قند و چربی پلاسما در موش صحرایی دیابتی بررسی شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه تجربی بر روی 60 سر موش صحرایی نر بالغ انجام شد. همه موش‌ها به طور تصادفی آسان به 6 گروه تقسیم شدند. یک گروه، موش سالم غیر دیابتی و در 5 گروه دیگر با تزریق زیر جلدی 55 میلی‌گرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین [streptozotocin (STZ)] دیابت تجربی ایجاد شد. در سه گروه از حیوان‌های دیابتی 5/1 میلی‌لیتر عصاره آبی گیاه بولاغ اوتی در دوزهای کم (25 میلی‌گرم بر کیلوگرم)، دوز زیاد (75 میلی‌گرم بر کیلوگرم، به طور کوتاه مدت (چهار هفته‌ای) و دراز مدت (هشت هفته‌ای) به روش گاواژ مصرف شد. در یک گروه از حیوان‌های دیابتی 4-2 واحد انسولین NPH به روش داخل صفاقی داده شد و یک گروه دیابتی نیز تحت درمان هیچ نوع رژیمی قرار نگرفت. قند و چربی‌های خون در پایان زمان آزمایش اندازه‌گیری شدند. یافته‌ها: همه گروه‌های تحت درمان کاهش معنی‌داری را در میزان گلوکز پلاسما در مقایسه با گروه دیابتی نشان دادند که بیشترین کاهش (96%) توسط گروه دوز بالا و دراز مدت عصاره بولاغ اوتی ایجاد شد که این کاهش دارای اختلاف معنی‌دار با کاهش گلوکز پلاسمای ناشی از انسولین (49%کاهش) است (001/0p<). هیچ تغییری در غلظت‌های کلسترول تام و تری‌گلیسیرید پلاسمای حیوان دیابتی مشاهده نشد. هم دوز کم و هم دوز بالای (هشت هفته‌ای) عصاره باعث افزایش LDL-کلسترول حیوان دیابتی شد (001/0p<). میزان پلاسمایی HDL- کلسترول حیوان دیابتی (17/2±33) توسط دوز زیاد دراز مدت عصاره کاهش پیدا کرد (2± 4/17). نتیجه‌گیری: مصرف هر دو دوز عصاره آبی گیاه بولاغ اوتی قادر به کاهش گلوکز پلاسما در حیوان دیابتی است، اما از آن جایی که بر روی چربی‌های خون بی‌تأثیر بوده یا دارای اثر منفی است، مصرف آن برای کنترل قند خون در بیماران دیابتی با احتیاط پیشنهاد می‌شود. واژه‌های کلیدی: بولاغ اوتی، گیاهان دارویی، گلوکز، دیابت شیرین، چربی‌ها
متن کامل [PDF 737 kb]   (1699 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: ۱۳۸۷/۶/۲۸

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb