چکیده
زمینه و هدف: ویژگیهای میکروبی، فیزیکو شیمیایی آب آشامیدنی بر حسب نوع و مقدار، مبنای قضاوت درباره قابل شرب بودن و تأثیرگذاری هر کدام از اجزا فوق بر بهبود کیفیت، افزایش مقبولیت و یا تهدید سلامت مصرف کننده آن میباشد. هدف این تحقیق بررسی پارامترهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب شرب روستاهای شهرستان تکاب و مقایسه آن با استاندارد ملی و جهانی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی به منظور پایش کیفی منابع آب انجام شد که 17290 نمونه جهت کلرسنجی، 1055 نمونه برای آنالیز میکروبی و 87 نمونه جهت آنالیز شیمیایی و بررسی عناصر موجود در آب تهیه و نتیجه با استانداردهای موجود مقایسه گردید. در نهایت دادهها با آزمون آماری Mann-Whitney U آنالیز گردید.
یافتهها: 7/66% کلر آزاد باقیمانده آب در حد استاندارد و 3/33% بالاتر یا پایینتر از حد استاندارد قرار داشتند. 3/12% آب روستاها نیز دارای آلودگی کلیفرمی بودند. میانگین سختی کل 2/1104/247 بود. در 100% نمونهها یون سولفات در حد حداکثر مجاز و در 9/98% در حد مطلوب، یون منیزیم در 100% نمونهها در حد حداکثر مجاز و 1/85% در حد مطلوب و در 3/10% نمونهها یون فلوراید در حد مجاز و 7/89% کمتر از حد مجاز بود و سایر یونها نیز همگی در حد حداکثر مجاز و مطلوب قرار داشتند.
نتیجهگیری: کیفیت میکروبی آب شرب روستاهای مورد بررسی تقریباً در محدوده استاندارد ملی آب قرار دارد. از نظر کیفیت شیمیایی نیز میزان سختی آب در برخی روستاها بالاتر از حد مطلوب و میزان یون فلوراید در اکثر روستاها کمتر از حد استاندارد قرار داشت.
واژههای کلیدی:کیفیت میکروبی، کیفیت فیزیکوشیمیایی، آب شرب
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |