جلد 13، شماره 4 - ( 7-1393 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 404-395 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hejazian S, Bameri M, Bagheri S, Abbasi Sarcheshmeh A. The Effect of Satureja Essence on Acetylcholine-Induced Contraction in Male Rat’s Ileum. JRUMS 2014; 13 (4) :395-404
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-2115-fa.html
حجازیان سید حسن، بامری محمد، باقری سید مجید، سرچشمه ابوالقاسم عباسی. اثر اسانس مرزه بر انقباضات ناشی از استیل‌کولین در ایلئوم موش صحرایی نر. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1393; 13 (4) :395-404

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-2115-fa.html


دانشکده پزشکی
متن کامل [PDF 211 kb]   (1969 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (7179 مشاهده)
متن کامل:   (1194 مشاهده)

مقاله پژوهشی

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان

دوره 13، تیر 1393، 404-395

اثر اسانس مرزه بر انقباضات ناشی از استیل‌کولین در ایلئوم موش صحرایی نر

سیدحسن حجازیان[1]، محمد بامری[2]،سیدمجید باقری2، ابولقاسم عباسی سرچشمه[3]

دریافت مقاله: 6/2/93        ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 17/3/93    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 16/4/93      پذیرش مقاله: 19/6/93

AWT IMAGEچکیده

زمینه و هدف: در طب سنتی جهت معالجه بیماری‌های مختلف از گیاهان دارویی استفاده می‌شود. یکی از این گیاهان که در طب سنتی ایران از آن یاد شده، مرزه است که تحقیقات زیادی در مورد اثرات فارماکولوژیک آن صورت گرفته و با توجه به  گزارش‌های انجام شده در طب سنتی در خصوص اثر این گیاه بر دستگاه گوارش، مطالعه حاضر نقش اسانس روغنی مرزه را بر فعالیت مکانیکی عضلات صاف ایلئوم جدا شده از موش صحرایی نر مورد بررسی قرار داده است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی با استفاده از دستگاه فیزیوگراف ، اثر غلظت‌های 25، 50،100 و 200 نانوگرم بر میلی‌لیتر اسانس مرزه، بر انقباضات ایزوتونیک ایجاد شده بوسیله استیل‌کولین 4-10 مولار  مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: بررسی انجام شده نشان داد غلظت‌های کمتر از 100  نانوگرم بر میلی‌لیتر اسانس مرزه اثری بر انقباض ناشی از استیل‌کولین 4-10 مولار نداشته اما غلظت‌های بالاتر از آن، انقباض ناشی از استیل‌کولین را کاهش داد که از لحاظ آماری معنی‌دار می‌باشد 05/0p<. این اثرات در مقایسه با اثر کارواکرول به عنوان کنترل مثبت معنی‌دار نمی‌باشد.

نتیجه‌گیری: اسانس روغنی مرزه انقباض ناشی از استیل‌کولین (4-10 مولار) را به طور معنی‌داری کاهش داده است، لذا استفاده از اسانس فوق احتمالاً برای کاهش اختلالات روده کوچک مفید باشد.

واژه‌های کلیدی: اسانس روغنی مرزه، ضد اسپاسم، استیل‌کولین، ایلئوم، عضله صاف

مقدمه

در طب سنتی از گیاهان دارویی برای معالجه بیماری‌های مختلف گوارشی استفاده می‌شود [1]. بعضی از این گیاهان دارای آثار گوارشی می‌باشند، که از آن جمله آثار ضد اسپاسمی را می‌توان نام برد، که در روغن‌های فرار بعضی از گیاهان وجود دارد [4-2]. مطالعه حاضر بررسی آثار ضد اسپاسمی یکی از گیاهان دارویی است که از دیرباز در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. گیاه مرزه با نام علمی Satureja از تیره نعناع می‌باشد که در نواحی شمال غربی ایران، تبریز و نواحی مختلف خراسان می‌روید و دارای اثر نیرو دهنده، تسهیل‌کننده عمل هضم و رفع اسهال و ضدکرم می‌باشد [5]. همچنین در رفع اسهال‌های عفونی و التهاب کولون مورد استفاده قرار می‌گیرد. دارای تانن و مواد چرب می‌باشد، اسانس آن دارای کارواکرول 30% و سیمن
25-20% می‌باشد [5]. گونه‌های مختلف گیاه، از نظر میزان اسانس و نوع ترکیب‌های تشکیل‌دهنده آن وجود دارند و بر حسب نوع و درصد اجزاء تشکیل‌دهنده، کاربرد اسانس نیز متفاوت می‌باشد. اسانس به دست آمده از این گیاه در مرحله گلدهی آن می‌باشد که بر اساس یافته‌های
Ahmadi و همکاران، ترکیب‌های شناسایی شده در مرحله گلدهی کامل، پاراسیمن (21.2%)و کارواکرول (62.3%) می‌باشند [6]. بررسی‌ها نشان می‌دهد که اسانس مرزه خوزستانی اثرات محافظتی عصبی بر علیه هیپرگلیسمی ناشی از تخریب سلولی اعمال می‌کند. مکانیسم این اثرات ممکن است در رابطه با جلوگیری از آپوپتوز باشد و همچنین دارای پتانسیل درمانی است که اثرات جانبی دیابت از قبیل نوروپاتی را کاهش می‌دهد [7]. همچنین، اثر این اسانس علیه کیست اکینوکوکوس protoscolices مؤثرتر از اسانس مرزه اروپایی می‌باشد [8]، از طرفی روغن فرار مرزه خوزستانی می‌تواند به عنوان آنتی‌اکسیدان در غذاهای پرچرب استفاده شود [9]. بررسی‌ها نشان می‌دهد که اسانس مرزه خوزستانی موجب پایین آمدن گلوکز پلاسما می‌شود [10]، و رادیکال‌های آزاد را که در استرس موجب سمیت می‌شوند، کاهش می‌دهد [11]. همچنین، سیستم تولید مثل را از سمیت سیکلو فسفامید از طریق توان آنتی‌اکسیدانی و فعالیت آندروژنیک محافظت می‌کند [13-12]، و به عنوان مکمل دارویی در بیماران دیابتی نوع 2 استفاده می‌شود [15-14]. بررسی‌های Ghazanfari و همکاران نیز اثرات آنتی‌اکسیدانی، آنتی‌میکروبیال و ضدالتهابی آنرا تأیید می‌کند]16[، و با توجه به این که در طب سنتی ایران اثر این گیاه بر ممانعت از اسپاسم بر دستگاه گوارش گزارش شده است، لذا مطالعه حاضر اثر اسانس مرزه را بر روی انقباضات ایزوتونیکی ایلئوم بوسیله یک روش آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار داده است.

مواد و روش‌ها

الف: روش تهیه نمونه: جهت استخراج اسانس، 100 گرم نمونه گیاهی خشک شده را که به وسیله مرکز تحقیقات کشاورزی یزد به شماره (58416-TARI) تأیید شده است، در بالن تقطیر ریخته و به آن، آب مقطر اضافه کردیم به طوری که تا دو سوم حجم بالن اشغال شد، سپس بالن را به دستگاه کلونجر متصل کردیم و با حرارت دادن آن 5 میلی‌لیتر اسانس به دست آمده را جدا نمودیم و تا زمان آزمایش در یخچال نگهداری کردیم.

ب: روش انجام آزمایش: جهت انجام آزمایش ابتدا 20 سر از موش‌های صحرایی نر از نژاد ویستار با وزن
250-200 گرم که در شرایط درجه حرارت، نور و تغذیه‌های یکسان بودند، به روش تصادفی انتخاب و در سه گروه کنترل، آزمون و شاهد قرار داده شدند که پس از کشتن هریک از آن‌ها قطعاتی از بخش انتهای روده (ایلئوم) جدا گردید و پس از تمیز نمودن تا انجام آزمایش در محلول تیرود نگهداری شدند. جهت بررسی انقباضات ایلئوم قطعات یک سانتی‌متری از روده را جدا کرده و یک طرف آنرا توسط نخ به قسمت پایین محفظه داخلی حمام بافت حاوی محلول
تیرود متصل و سر دیگر آن را به یک ترانسدیوسر ایزوتونیک  که با دستگاه فیزیوگراف مرتبط بود، وصل نمودیم. در تمام طول آزمایش، محلول تیرود توسط مخلوطی از 95% اکسیژن و 5% گاز کربونیک هوادهی شد و پس از حدود 20 دقیقه که برای رسیدن دستگاه به وضعیت تعادل لازم بود، انقباضات ایزوتونیک ایلئوم توسط دستگاه فیزیوگراف یک کاناله (bioscience oscillograph) ثبت ‌شد. در هر دوره آزمایش، یکی از محلول‌های مورد آزمایش با غلظت مورد نظر به حمام بافت اضافه شد و اثر آن بر انقباض ایلئوم ثبت گردید. پس از هر دوره آزمایش، بافت مورد نظر با محلول تیرود تازه شستشو و در صورت فعال بودن بافت، آزمایش بعدی انجام شد. هر محلول بر روی 5 نمونه بافتی بررسی شده و تجزیه و تحلیل آماری بر روی میانگین درصد انقباض ناشی از استیل‌کولین صورت گرفته است. محلول تیرود که از موادNaCl, KCl, CaCl2, MgCl2, NaH2PO4, NaHCO3  و D.glucose  با غلظت‌های مختلف تشکیل شده، جهت نگهداری بافت ایزوله استفاده می‌شود.

ج: آزمایش آثار ضد اسپاسمی‌: 1- آثار اسپاسمولیتیک؛ در این روش ابتدا حداکثر انقباضات ایزوتونیک ایلئوم را با استفاده از استیل‌کولین 4-10 مولار ایجاد نمودیم، سپس در هر دوره آزمایش اثر محلول‌های مختلف آزمون (نرمال سالین و اسانس مرزه) را با غلظت‌های 25، 50،100 و 200 نانوگرم بر میلی‌لیتر بر انقباضات ایجاد شده در ایلئوم ثبت کردیم. 2- آثار آنتی اسپاسمودیک؛ در این روش ابتدا یکی از محلول‌های آزمون (نرمال سالین و اسانس مرزه) را به حمام بافت اضافه کردیم و پس از 7 دقیقه استیل‌کولین را (از غلظت 9-10 تا غلظت 2-10 مولار) به صورت تجمعی به حمام بافت اضافه نمودیم و اثر انقباضی آن ثبت گردید.

د: مواد لازم: 1- استیل‌کولین محرک انقباض خریداری شده از شرکت مرک  2- کارواکرول یکی از ترکیبات مهم مرزه خریداری شده از شرکت مرک (merck germany).

ه: روش جمع‌آوری نتایج و تجزیه و تحلیل آماری: برای آنالیز داده‌ها از نرم‌افزار SPSS استفاده شد و نتایج به صورت میانگین±انحراف معیار درصد تغییر وضعیت انقباضی به صورت میلی‌متر انحراف قلم برای هر محلول تعیین گردید و با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و پس آزمون توکی مقایسه گردید، و ارزش (05/0p<) به عنوان معیاری برای معنی‌دار بودن اختلاف در نظر گرفته شد.

نتایج

الف: مقایسه میانگین اثر اسپاسمولیتیک اسانس مرزه بر شدت انقباضات ایلئوم با اثر استیل‌کولین: اسانس مرزه با غلظت 25 و 50 نانوگرم بر میلی‌لیتر دارای اثرات اسپاسمولیتیک در حدود 6 درصد می‌باشد که از لحاظ آماری معنی‌دار نمی‌باشد، در حالی که غلظت 100 و 200 نانوگرم بر میلی‌لیتر اسانس موجب مهار انقباض ایزوتونیکی شده که از لحاظ آماری معنی‌دار می‌باشد (05/0p<). غلظت 200 نانوگرم بر میلی‌لیتر اسانس موجب کاهش انقباض در حدود 82% شده است.

AWT IMAGEنمودار 1- اثر اسپاسمولیتیک غلظت‌های 25، 50، 100و 200 نانوگرم بر میلی‌لیتر اسانس مرزه بر انقباضات ناشی از استیل‌کولین
4-10 مولار. (5=
n)، علامت * نشان‌دهنده اختلاف معنی‌دار با گروه استیل‌کولین 4-10 مولار 05/0p< می‌باشد.

ب: بررسی آثار آنتی اسپاسمودیک مرزه بر انقباض ناشی از استیل‌کولین: در این روش 7 دقیقه پس از اعمال نرمال سالین به عنوان حلال عصاره، بافت مورد نظردر معرض غلظت‌های تجمعی استیل‌کولین (9-10 تا 3-10 مولار) قرار گرفته و سپس در گروه آزمایش نیز 7 دقیقه پس از اعمال غلظت‌های 50، 100 و 200 نانوگرم بر میلی‌لیتر مرزه، بافت ایلئوم در معرض غلظت‌های تجمعی استیل‌کولین (9-10 تا 3-10 مولار) قرار گرفت، که نشان داد اثر انقباضی استیل‌کولین از غلظت 5-10 شروع شده و متناسب با افزایش غلظت آن افزایش می‌یابد ودر غلظت استیل‌کولین 3-10 مولار به حداکثر می‌رسد. در این بررسی اثر استیل‌کولین 3-10 مولار در حضور سالین و غلظت‌های مختلف مرزه مقایسه شد که نشان داد غلظت‌های مختلف مرزه مانع از اعمال اثر استیل‌کولین شده و کاهش اثر انقباضی استیل‌کولین با غلظت 3-10 مولار در حضور غلظت‌های 50، 100 و 200 نانوگرم بر میلی‌لیتر مرزه به ترتیب موجب کاهش انقباض 73، 3/96 و 7/98 درصدی شد که از لحاظ آماری معنی‌دار می‌باشد 05/0p<.

AWT IMAGE

نمودار 2- اثر آنتی‌اسپاسمودیک مرزه بر انقباض ناشی از استیل‌کولین با غلظت‌های تجمعی (9-10 تا 3-10 مولار). (5=n). علامت *  نشان‌دهنده اختلاف معنی‌دار با گروه استیل‌کولین0 می‌باشد( 05/0p< ).

مقایسه میانگین شدت اثر استیل‌کولین در حضور اسانس مرزه و مقایسه آن با اثر استیل‌کولین در حضور کارواکرول: بررسی اثرات اسپاسمولیتیک اسانس مرزه و کارواکرول (به عنوان کنترل مثبت) بر شدت انقباضات ناشی از استیل‌کولین نشان داد، اسانس مرزه و کارواکرول بر انقباض ناشی از استیل‌کولین اثر مهار‌کنندگی دارد، به طوری که اسانس مرزه با غلظت 200 نانوگرم برمیلی‌لیتر دارای پاسخ مهارکنندگی در حدود 82% بر انقباض ناشی از استیل کولین 4-10 مولار می‌باشد، در حالی که غلظت   2-10 مولار کارواکرول موجب مهار انقباض ناشی از استیل‌کولین 4-10 مولار در حدود 95% شده است که از لحاظ آماری معنی‌دار می‌باشد 05/0p<، اما پاسخ مهارکنندگی اسانس مرزه و کارواکرول نسبت به یکدیگر معنی‌دار می‌باشد.

AWT IMAGEنمودار 3- اثرات اسپاسمولیتیک اسانس مرزه با غلظت 200 نانو‌گرم بر میلی‌لیتر و کارواکرول با غلظت 2-10 مولار بر شدت انقباضات ناشی از استیل‌کولین که  از لحاظ آماری معنی‌دار می‌باشد 05/0p<.

(5=n )علامت * نشان‌دهنده 05/0p< نسبت به گروه استیل‌کولین می‌باشد.

بحث

پژوهش حاضر نشان می‌دهد که غلظت‌های مختلف اسانس مرزه و کارواکرول دارای اثر اسپاسمولیتیک و آنتی‌اسپاسمودیک بر ایلئوم می‌باشد. انقباض عضلات صاف، وابسته به کلسیم و ATP می‌باشد. افزایش کلسیم سارکوپلاسمی در عضلات صاف، فعال شدن میوزین کیناز و فسفریلاسیون سر میوزین را به دنبال دارد و حاصل آن انقباض می‌باشد. بنابراین، نیروی انقباض عضله صاف معمولاً بستگی زیادی به غلظت یون کلسیم مایع خارج سلولی دارد و هر عاملی که بتواند موجب کاهش ورود کلسیم به داخل سلول‌های عضلانی شود، پاسخ انقباضی آنرا کاهش می‌دهد [17]. مکانیسم‌های متعددی واسطه عمل شل‌شدگی عضلات صاف دستگاه گوارش می‌باشند، که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: مهارکننده‌های کولینرژیک، که هدایت کلسیم را به داخل سلول کم می‌کند [18]. مهار‌کننده‌های گیرنده‌های هیستامینرژیک که در کاهش انقباض عضلات صاف نقش دارند، به وسیله کاهش هدایت کلسیم و جلوگیری عضلات صاف در استفاده از کلسیم اثر خود را اعمال می‌کنند [20-19]. تعدیل‌کننده‌های آدرنرژیکی با اثر بر گیرنده‌های بتا-3 موجب مهار انقباض شده، در حالی که گیرنده‌های آدرنرژیکی بتا-1 نقش مهارکنندگی کمتری از خود نشان می‌دهند [22-21]. از آنجایی که مهارکننده‌های تولید و ترشح سروتونین از طریق گیرنده‌های ناپایدار Transient Receptor Potential) TRP) عمل می‌کنند بنابراین مهارکننده‌های TRP هدایت کلسیم را کاهش داده و از طریق کاهش ترشح سروتونین فعالیت انقباضی دستگاه گوارش را کم می‌کنند [24-23]. اکثر مکانیسم‌های تعدیل‌کننده انقباضات عضلات صاف لوله گوارش اثرات خود را با واسطه مهار کانال‌های کلسیمی اعمال می‌کنند [26-25]. با توجه به موارد فوق اثرات مهاری اسانس مرزه می‌تواند از طریق یکی از مکانیسم‌های شل‌کننده عضلات صاف صورت گرفته باشد. این اسانس حاوی ترکیبات موثره متعددی نظیر کارواکرول، گاما- ترپینن و پاراسیمن می‌باشد [6]. گزارش‌هایی مبنی بر مهار انقباض توسط آن‌ها وجود دارد. این ترکیبات عمدتاً در روغن‌های فرار گیاه متمرکز شده‌اند. به همین علت قسمت اعظم آثار ضد اسپاسمی‌ در این بخش از عصاره قرار دارد و همان طور که قبلاً اعلام شد، غلظت‌های کمتر از 100 نانوگرم بر میلی‌لیتر اسانس مرزه اثری بر انقباض ناشی از استیل‌کولین 4-10 مولار نداشته، اما غلظت‌های بالاتر از آن، انقباض ناشی از استیل‌کولین را کاهش داده که از لحاظ آماری معنی‌دار می‌باشد 05/0p<. بررسی‌های صورت گرفته [29-27] بر روی روغن‌های فرار عصاره‌های مختلف نشان می‌دهد، آثار آنتی‌اسپاسمودیک روغن فرار این گیاهان ناشی از کاهش ورود یون کلسیم بداخل فیبرهای عضلانی بوده و کانال‌های (TRP) در ایجاد این وضعیت دخالت دارند. کانال‌های TRP بیشتر در بخش‌های انتهایی روده یعنی ایلئوم وجود دارد و در بخش‌های ابتدایی آن و معده کمتر یافت می‌شود [30]. از طرف دیگر با توجه به غلظت بالای کارواکرول در اسانس [6] و اثر اسپاسمولیتیک آن به وسیله کانال‌های TRP [17] و مهار کانال‌های کلسیمی‌ [31] و کاهش حساسیت اجزاء انقباضی به کلسیم که واسطه عمل کارواکرول و انقباض عضلات صاف می‌باشد [32] بنابراین آثار اسپاسمولیتیک اسانس مرزه بر انقباضات روده ممکن است ناشی از وجود کارواکرول در اسانس باشد که پیشنهاد می‌گردد در این خصوص مطالعه بیشتری صورت پذیرد.

References

[1] Qasemi N, Iranian Pharmacopeia. Ministry of hygiene and medical teaching. 1st ed., Isfahan, 2002; 26 & 397-403.

[2] Hejazian SH, Sepehri H, Dashti MH, Mahdavi SM, Bagheri SM, Morshedi A, et al. Does essential oil of Carum copticum affect acetylcholine-induced contraction in isolated rat's Ileum? African J Pharm Pharmacol 2011; 5(12): 1432-5.

[3] Shah AJ, Gilani AH, Abbas K, Rasheed M, Ahmed A, Ahmad VU. Studies on the chemical composition and possible mechanisms underlying the antispasmodic and bronchodilatory activities of the essential oil of Artemisia maritima L. Arch Pharm Res 2011; 34(8): 1227-38.

[4] Sagorchev P, Lukanov J, Beer AM. Investigations into the specific effects of rosemary oil at the receptor level. Phytomedicine 2010; 17: 693-7.

[5] Zargari A. Medicinal Plants. 7th, ed. Iran-tehran: University of Tehran Press, 2012.

[6] Ahmadi S. Comparing essential oil compasition of Satureja bakhtiarica Bunge before and full flowering stage in field and provenance. Medicinal Aromatic Planta 2009; 25: 159-69.

[7] Kaeidi A E-MS, Abbasnejad M, Sheibani V, Rasoulian B, Hajializadeh Z, Pasban-Aliabadi H. Satureja khuzestanica attenuates apoptosis in hyperglycemic PC12 cells and spinal cord of diabetic rats.J Nat Med; 2013; 67(1): 61-9.

[8] Zibaei M SA, Delfan B, Ezatpour B, Azargoon A Scolicidal effects of Olea europaea and Satureja khuzestanica extracts on protoscolices of hydatid cysts. Korean J Parasitol 2012; 50: 53-6.

[9] Hashemi MB NM, Saharkhiz MJ, Eskandari Effect of Satureja khuzestanica essential oil on oxidative stability of sunflower oil during accelerated storage. Nat Prod Res 2012; 26: 1458-63.

[10] Shahsavari R, Houshmand M, Salehnia A, Ahangari G, Firoozrai M Plasma glucose lowering effect of the wild Satureja khuzestanica Jamzad essential oil in diabetic rats: role of decreased gluconeogenesis. Pak J Biol Sci 2009; 12: 140-5.

[11] Rezvanfar MA FA, Sadrkhanlou RA, Ahmadi A, Rezvanfar MA, Salehnia A, Abdollahi M Benefit of Satureja khuzestanica in subchronically rat model of cyclophosphamide-induced hemorrhagic cystitis. Exp Toxicol Pathol 2010; 62: 323-30.

[12] Rezvanfar M SR, Ahmadi A, Shojaei-Sadee H, Rezvanfar M, Mohammadirad A, Salehnia A, AbdollahiM  Protection of cyclophosphamide-induced toxicity in reproductive tract histology, sperm characteristics, and DNA damage by an herbal source; evidence for role of free. Radical Toxic Stress 2008; 27: 901.

[13] Haeri S, Minaie B, Amin G, Nikfar S, Khorasani R, Esmaily H, et al. Effect of Satureja khuzestanica essential oil on male rat fertility. Fitoterapia 2006; 77(7-8): 495-9.

[14] Vosough-Ghanbari S, Rahimi R, Kharabaf S, Zeinali S, Mohammadirad A, Amini S, et al. Effects of Satureja khuzestanica on Serum Glucose, Lipids and Markers of Oxidative Stress in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Double-Blind Randomized Controlled Trial. Evid-Based Complement Alternat Med: 2010; 7(4): 465-70.

[15] Saadat M, Pournourmohammadi S, Donyavi M, Khorasani R, Amin G, Nazar Salehnia A, et al. Alteration of rat hepatic glycogen phosphorylase and phosphoenolpyruvate carboxykinase activities by Satureja khuzestanica Jamzad essential oil. J pharm pharm sci. 2004; 7(3): 310-4.

[16] Ghazanfari G, Minaie B, Yasa N, Nakhai LA, Mohammadirad A, Nikfar S, et al. Biochemical and histopathological evidences for beneficial effects of satureja khuzestanica jamzad essential oil on the mouse model of inflammatory bowel diseases. Toxicol Mech Methods 2006; 16(7): 365-72.

[17] Parnas M PM, Dadon D, Lev S, Vertkin I, Slutsky I, Minke B. Carvacrol is a novel inhibitor of Drosophila TRPL and mammalian TRPM7 channels. Cell Calcium 2009; 45: 300-9.

[18] Unno T, Matsuyama H, Izumi Y, Yamada M, Wess J, Komori S. Roles of M2 and M3 muscarinic receptors in cholinergic nerve-induced contractions in mouse ileum studied with receptor knockout mice. British journal of pharmacology 2006; 149(8): 1022-30.

[19] Sá-Nunes A CA, Baruffi MD, Faccioli LH. Disodium cromoglycate prevents ileum hyperreactivity to histamine in Toxocara canis-infected guinea pigs. Pharmacol 2003; 48: 451-5.

[20] Boskabady MH TH, Gholamnezhad Z, Sadeghnia HR. Inhibitory effect of Zataria multiflora Boiss and carvacrol on histamine (H(1)) receptors of guinea-pig tracheal chains. Fundam Clin Pharmacol 2011; 10: 1111.

[21] Roberts SJ PM, Evans BA, Summers RJ. Characterization of β-adrenoceptor mediated smooth muscle relaxation and the detection of mRNA for β-1, β-2 and β 3-adrenoceptors in rat ileum. Brit J Pharmacol 1999; 127: 949-61.

[22] Boskabady MH JZ, Pouraboli I. The effect of carvacrol on muscarinic receptors of guinea-pig tracheal chains. Phytother Res 2011; 25: 530-5.

[23]Orisadipe A, Amos S, Adesomoju A, Binda L, Emeje M, Okogun J, et al. Spasmolytic activity of methyl angolensate: a triterpenoid isolated from Entandrophragma angolense. Bio Pharm Bull 2001; 24(4): 364-7.

[24] Nozawa K K-SE, Doihara H, Kojima R, Okada H, Mochizuki S, Sano Y, Inamura K, Matsushime H, Koizumi T, Yokoyama T, Ito H. TRPA1 regulates gastrointestinal motility through serotonin release from enterochromaffin cells. Proc Natl Acad Sci U SA 2009; 106: 3408-13.

[25] Cavalcante Fde A, Monteiro Fde S, Martins IR, Barbosa TP, Camara Cde A, Pinto AC, et al. Synthetic lapachol derivatives relax guinea-pig ileum by blockade of the voltage-gated calcium channels. Z Naturforsch C, 2010; 65(9-10): 627-36.

[26] Nagao MLD, Duenes JA, Sarr MG. Mechanisms of action of the gastro transmitter hydrogen sulfide in modulating contractile activity of longitudinal muscle of rat ileum. Gastrointest Surg 2011; 15: 12-22.

[27] Shah AJ, Gilani AH, Abbas K, Rasheed M, Ahmed A, Ahmad VU. Studies on the chemical composition and possible mechanisms underlying the antispasmodic and bronchodilatory activities of the essential oil of Artemisia maritima L. Arch Pharm Res. 2011; 34(8): 1227-38.

[28] Karim A, Berrabah M, Mekhfi H, Ziyyat A, Legssyer A, Bouali A, et al. Effect of essential oil of Anthemis mauritiana Maire & Sennen flowers on intestinal smooth muscle contractilityJ.Smooth Muscle Res 2010; 46(1): 65-75.

[29] Lemmens-Gruber R ME, Rawnduzi P, Engel N, Benedek B, Kopp B. Investigation of the spasmolytic activity of the flavonoid fraction of Achillea millefolium s.l. on isolated guinea-pig ilea. Arzneimittelforschung 2006; 56: 582-8.

[30] Tsvilovskyy VV, Zholos AV, Aberle T, Philipp SE, Dietrich A, Zhu MX, et al. Deletion of TRPC4 and TRPC6 in mice impairs smooth muscle contraction and intestinal motility in vivo. Gastroenterology 2009; 137(4): 1415-24.

[31] Earley S, Gonzales AL, Garcia ZI. A dietary agonist of transient receptor potential cation channel V3 elicits endothelium-dependent vasodilation. Molecular pharmacology 2010; 77(4): 612-20.

[32] Peixoto-Neves D S-AK, Gomes MD, Lima FC, Lahlou S, Magalhães PJ, Ceccatto VM, Coelho-de-Souza AN, Leal-Cardoso JH. Vasorelaxant effects of the monoterpenic phenol isomers, carvacrol and thymol, on rat isolated aorta. Fundam Clin Pharmacol 2010; 24: 341-50.


 

The Effect of Satureja Essence on Acetylcholine-Induced Contraction in Male Rat’s Ileum

S.H. Hejazian[4], M. Bameri[5], S.M. Bagheri2, A. Abbassi Sarcheshmeh[6]

Received: 26/04/2014      Sent for Revision: 07/06/2014      Received Revised Manuscript: 07/07/2014     Accepted: 10/09/2014

Background and Objective: It has been used medicinal herbs for treatment of different abnormalities in traditional medication. One of these herbal medicine used in Iranian traditional medicine is Satureja that  many biological studies conducted for determination of its pharmacological properties. Due to many reports around the effect of above-mentioned herb on gastrointestinal system, this present study was designed to find out the effects of Satureja essence on mechanical activity of the isolated rat’s ileum.

Materials and Methods: In this study, by using an physiograph device, the spasmolytic property of  Satureja essence  with  concentration of 25, 50, 100 & 200 ng/ml were recorded on ileum isotonic contraction induced by acetylcholine10-4 M.

Results: Our findings showed that Satureja essence with  concentration of less than 100 ng/ ml has no effect on acetylcholine 10-4 M  induced contraction in rat’s ileum but the higher concentration of essense reduced  acetylcholine-induced contraction which is statistically significant p<0.05. These effects as compared to positive control of carvacrol is not significant.

Conclusion: Satureja essence significantly reduced acetylcholine (10-4 M) induced contraction therefore this essence may be useful for reduction of small intestine disorders.

Key words: Satureja essence, Spasmolytic, Acetylcholine,Ileum,Smooth muscle.

Funding: This research was funded by Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services, Yazd, Iran.

Conflict of interest: None declared.

Ethical approval: The research committee of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services  approved the study.

How to cite this article: Hejazian SH, Bameri M, Bagheri SM,. Abbassi Sarcheshmeh A. The Effect of Satureja Essence on Acetylcholine-Induced Contraction in Male Rat’s Ileum. J RafsanjanUniv Med Sci 2014; 13(4): 395-404. [Farsi]

 

[1]- (نویسنده مسئول) استادیار گروه فیزیولوژی، مرکز تحقیقات گیاهان داروئی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

    تلفن: 8203410-0351، فاکس: 8203410-0351، پست الکترونیکی: hejaziansh@yahoo.com

[2]- دانشجوی کارشناس ارشد فیزیولوژی، پردیس بین‌الملل، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

[3]- استادیار گروه بیولوژی و علوم تشریح، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

[4]- Assistant Prof, Dept of Physiology, Herbal Medicine Research Center, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services, Yazd, Iran

  (Corresponding Author) Tel: (0351) 8203410, Fax: (0351) 8203410, E-mail: hejaziansh@yahoo.com

[5]- MSc Student of Physiology, International Paradise, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services, Yazd, Iran

[6]- Assistant Prof., Dept. of Instractore of Anatomy, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services, Yazd, Iran

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1393/1/11 | پذیرش: 1393/8/11 | انتشار: 1393/8/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb