سابقه و هدف : از آنجا یی که مقاومت باکتریها نسبت به آنتی بیوتیک ها و ترکیبات صناعی، روز به روز در حال افزایش است ، این مطالعه به منظور بررسی آ ث ا ر ضد میکروبی صمغ درخت کاج و عصاره الکلی آن بر استافیلوکوکوس آرئوس و اشرشیاکلی دو باکتری مولد عفونتهای پوستی صورت پذیرفت.
مواد و روشها: پس از تهیه صمغ درخت کاج، آن را با استفاده از اسید اولئیک به نسبت های 50% و 75% رقیق نموده و عصاره الکلی 50% و 75% نیز با استفاده از روش خیساندن تهیه گردید. سپس این رقت ها و هم چنین اسیداولئیک و کوتریموکسازول به عنوان کنترل مورد بررسی قرار گرفت و بر روی محیط کشت تلقیح شده با اشرشیا کلی و استاف یلوکوکوس آرئوس اثر داده و قطر هالههای عدم رشد (در صورت وجود) در اطراف دیسکها با واحد میلیمتر اندازه گیری شد و سپس دادهها توسط تست Tukey HSD مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافتهها: با مقایسه میانگین اثر صمغ ها ی 50% و 75% بر روی ا شرش ی اکلی مشخص شد که این غلظتهای صمغ بر روی رشد ا شرشیا کلی تفاوت چندانی ندارند اما اثر آنها از کوتریموکسازول در مهار رشد ای ن باکتری بیشتر بود. در مورد استاف یلوکوکوس آرئوس، هر چند که صمغهای یاد شده و عصاره صمغ 50% بر رشد این باکتری تأثیر منفی داشتهاند ، اما اختلاف اثر صمغ 50% با 75% معنیدار نبوده ؛ همچنین صمغ 50% با عصاره صمغ 50% و 75% نیز از نظر آماری اختلاف معنیدار ندارد و صمغ 75% نیز با عصاره 50% از نظر نحوه اثر، اختلاف معنیداری ندارد. در این تجربه مؤثرترین ماده در جلوگیری از رشد ا شرشیا کلی صمغ 75% و نیز مؤثرترین ماده در جلوگیری از رشد استاف یلوکوکوس آرئوس بعد از کوتریموکسازول، صمغ 75% میباشد (05/0 p = ).
نتیجهگیری: با بررسی نتایج فوق مشخص میشود که صمغ درخت کاج تهرانی دارای خاصیت ضد میکروبی قوی است که میتواند بر روی رشد استاف یلوکوکوس آرئوس با کوتریموکسازول رقابت کند و احتمالاً بر روی سوشهای ا شرشیا کلی مقاوم در برابر کوتریموکسازول مؤثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |