جلد 18، شماره 4 - ( 3-1398 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 400-391 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی، رفسنجان،
چکیده:   (2380 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: از آنجایی که وجود زخم دهانی باعث اختلال در عملکرد‌های طبیعی دهان فرد می‌شود، بنابراین یافتن راه‌هایی برای تسریع روند بهبود زخم، ضروری به نظر می‌رسد. بابونه (Matricaria chamomilla) گیاه دارویی است که دارای اثرات مفیدی در ترمیم انواع زخم‌ها می‌باشد. این مطالعه به منظور تعیین و مقایسه اثر دهانشویه عصاره بابونه با کلرهگزیدین 2/0 درصد بر روند بهبود زخم‌های برشی در موش صحرایی نر انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، تعداد 24 موش صحرایی نر، انتخاب و تحت بیهوشی عمومی‌قرار گرفتند. سپس زخم برشی در ناحیه مرکزی زبان، به عمق یک میلی‌متر و محدود به مخاط ایجاد شد. حیوانات به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (دهانشویه کلرهگزیدین) و هدف (دهانشویه عصاره بابونه) تقسیم ‌شدند. هر گروه به صورت تصادفی به سه زیرگروه تقسیم و حیوانات در روزهای سوم، هفتم و دهم کشته ‌شدند. سپس از ناحیه زبان نمونه تهیه و توسط پاتولوژیست از نظر وسعت بافت گرانولاسیون، آنژیوژنز، میانگین تعداد فیبروبلاست‌ها، نوتروفیل‌ها، لنفوسیت‌ها و ماکروفاژها بررسی شدند و نتایج ثبت گردید. داده‌ها با آزمون من-ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: هر دو دهانشویه جهت تسریع روند ترمیم به یک میزان عمل کردند و به جز درصد ماکروفاژ‌ها در روز سوم (028/0=P) دیگر متغیر‌های مورد بررسی، تفاوت معنی‌داری را نشان ندادند (05/0<P).
نتیجه‌گیری: با توجه به اثرات مشابه دهانشویه‌های عصاره بابونه و کلرهگزیدین (به عنوان درمان استاندارد) در بهبود زخم، و هم‌چنین اثرات جانبی کم‌تر دهانشویه‌های گیاهی، می‌توان دهانشویه بابونه را به جای کلرهگزیدین جهت تسریع روند ترمیم زخم برشی پیشنهاد کرد.
واژه‌های کلیدی: ترمیم زخم، بابونه، کلرهگزیدین، زخم دهانی
متن کامل [PDF 722 kb]   (952 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3239 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1396/9/5 | پذیرش: 1397/11/2 | انتشار: 1398/3/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.