جلد 17، شماره 6 - ( 7-1397 )                   جلد 17 شماره 6 صفحات 586-579 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rohani Moghadam M. Annual Monitoring of Rafsanjan Air Quality During 2016-2017: A Short Report . JRUMS 2018; 17 (6) :579-586
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4306-fa.html
روحانی مقدم مسعود. پایش کیفیت هوای شهر رفسنجان در بازه یک ساله 96-1395: یک گزارش کوتاه . مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1397; 17 (6) :579-586

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4306-fa.html


دانشگاه ولیعصر (عج)، رفسنجان
واژه‌های کلیدی: رفسنجان، آلودگی هوا، پایش سالانه
متن کامل [PDF 179 kb]   (919 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2496 مشاهده)
متن کامل:   (2254 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 17، شهریور [j1] 1397، 586-579
 
پایش کیفیت هوای شهر رفسنجان در بازه یک ساله 96-1395:
یک گزارش کوتاه
مسعود روحانی‌مقدم[1]
دریافت مقاله: 2/4/97     ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 24/4/97    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 17/6/97         پذیرش مقاله: 20/6/97
 
 

چکیده
زمینه و هدف: کیفیت هوایی بر سلامت انسان تأثیر مستقیم دارد. در این تحقیق، کیفیت هوای شهر رفسنجان از لحاظ غلظت برخی آلاینده­ها در بازه یک ساله 96-1395 بررسی شد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی، از دستگاه‌های قابل حمل غبارسنج و آنالیزور هوا استفاده گردید. اندازه­گیری­ها هر دو هفته یک بار و از پنج منطقه شهر رفسنجان صورت گرفت. نتایج برحسب غلظت آلاینده و شاخص کیفیت هوا (AQI) گزارش گردید.
یافته‌ها: مقدار میانگین آلاینده­های دی­اکسیدگوگرد، مونواکسید کربن و مجموع غلظت­های دی­اکسید ازت و اوزون به ترتیب برابر با 04/0، 43/0، 40/0 و 14/0 میلی‌گرم بر لیتر به­دست آمد. هم­چنین میانگین غلظت ذرات معلق PM1، PM2.5، PM10 به ترتیب 03/2، 24، 166 میکروگرم بر متر مکعب گزارش شد. 
نتیجه‌گیری: هوای رفسنجان بر اساس شاخص AQI در اغلب مواقع در وضعیت "سالم" قرار داشت. البته وضعیت " ناسالم برای افراد حساس" نیز در برخی مواقع، به­خصوص در فصل بهار گزارش شد.
واژه‌های کلیدی: رفسنجان، آلودگی هوا، پایش سالانه
 
 
مقدمه
آلودگی هوا عبارت است از وجود هر نوع آلاینده اعم از جامد، مایع، گاز و یا تشعشعات پرتوزا و غیرپرتوزا در هوا به مقدار مشخص به نحوی که کیفیت زندگی انسان و دیگر جانداران را به خطر انداخته و یا به آثار باستانی و اموال خسارت وارد آورد ]1[.
بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی، سالانه حدود 2 میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل آلودگی هوا جان خود را از دست می­دهند ]1[. انتشار انواع گازهای حاصل از احتراق و ذرات معلق ناشی فعالیت­های صنعتی جوامع، و یا عوامل طبیعی موجب کاهش شانس دسترسی به هوای پاک برای بسیاری از موجودات زنده شده است. از میان عوامل مختلف، شش آلاینده اصلی به عنوان شاخص توسط آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا(United States Environmental Protection Agency; US EPA) ، انتخاب شده است ]2-1[. EPA برای سهولت مقایسه غلظت آلاینده­ها و به منظور تشخیص میزان تمیز و آلوده بودن هوا، معیاری با عنوان شاخص کیفیت هوا (Air quality index; AQI) یا به اختصار AQI را برای چند آلاینده مهم شامل  مونوکسید کربن (CO)، دی اکسید نیتروژن (NO2)، اوزن (O3)، ذرات معلق (PM)، دی اکسید گوگرد (SO2) تعریف نموده که بر اساس مقدار عددی این شاخص، وضعیت‌های "پاک"، "سالم"، ناسالم برای گروه­های حساس"، ناسالم"، "بسیار ناسالم" و "خطرناک" برای هوا قابل گزارش می‌باشد] 3[.
شهر رفسنجان، مرکز شهرستان رفسنجان است که در شمال غرب کرمان قرار دارد. از لحاظ ارتباطی این شهر در سر راه دو شهر کرمان و یزد واقع شده است. بر اساس آمار، جمعیت شهر رفسنجان در سال۱۳۹۰ حدود ۱۵0 هزار نفر بوده است. این شهر در موقعیت جغرافیایی 30 درجه و 30 دقیقه شمالی و 56 درجه و 5 دقیقه شرقی واقع شده است. بر اساس بررسی آمار یک­ساله باد در ایستگاه رفسنجان، متوسط سالانه سرعت باد در این شهر ۸/۷ گره (۴/۳ متر بر ثانیه) است که بادهای غالب شهر از جنوب غرب به سمت شمال شرق می­وزد. با توجه به لزوم پایش هوا و با توجه به این­که تا کنون وضعیت هوای شهر رفسنجان به صورت جامع پایش نشده است، هدف از تحقیق پایش کیفیت هوای شهر رفسنجان در بازه یک ساله 96-1395 می‌باشد.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه توصیفی که در بازه زمانی تیرماه 1395 لغایت تیرماه 1396 در 5 نقطه شهر رفسنجان (دانشگاه ولی‌عصر، شهربازی، میدان ولی‌عصر، بوستان جوان و میدان شهدا) انجام گرفت. اندازه­گیری­ها در ایستگاه­های مختلف هر دو هفته یک بار و در بازه زمانی یک­ساعته صورت گرفت که در مجموع بیش از 120 نمونه­گیری انجام شد. ذرات معلق موجود در هوا با استفاده از دستگاه غبارسنج قابل حمل ساخت کمپانی Turnkey instruments انگلستان اندازه‌گیری شد. این دستگاه قادر است به­طور هم‌زمان غلظت ذرات معلق PM1، PM2.5 و PM10 را اندازه گیری نماید. غلظت سایر گازهای موجود در هوا توسط دستگاه قابل حمل آنالیزور هوا (مدل PollutrackerTR8، شرکت SCENTROID کانادا) اندازه‌گیری شد. نتایج ایستگاه­های مختلف نمونه‌گیری بر اساس آزمون آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنی‌داری 05/0 و با استفاده از نرم‌افزار Excel نسخه 2013 مقایسه گردید. نتایج به­دست آمده بر اساس بر اساس شاخص AQI در روزهای نمونه‌گیری رسم گردید. به­منظور محاسبه شاخص AQI از رابطه زیر استفاده شد.
Ip=((IHi – ILo)/(BPHi – BPLo))×(Cp – BPLo)+ILo
در رابطه فوق Ip شاخص کیفیت هوا برای آلاینده p، Cp غلظت آلاینده اندازه‌گیری شده برای آلاینده p، BPHi نقطه شکست بزرگتر یا مساوی با Cp (که در قالب جداول برای هر آلاینده موجود می‌باشد)، BPLo نقطه شکست کوچکتر از Cp (که در قالب جداول برای هر آلاینده موجود می­باشد)، IHi مقدار AQI منطبق با BPHi و ILo مقدار AQI منطبق با BPLo می‌باشد ]4[.
پس از انجام آزمایشات در محل­های نمونه­گیری تعیین شده، نتایج مربوطه در قالب نمودارهایی تهیه شد. به منظور بررسی تفاوت نتایج به­دست آمده در ایستگاه‌های مختلف در هریک از تاریخ­های اندازه‌گیری، تغییرات غلظت هریک از آلاینده‌ها مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج آنالیز واریانس یک طرفه مشخص شد که تفاوت غلظت آلاینده‌ها در ایستگاه‌های مختلف نمونه‌برداری از نظر آماری و در سطح معنی‌داری 05/0 معنی‌دار نبوده و مناطق مختلف شهر به لحاظ کیفیت هوا تفاوت قابل توجهی با هم ندارند، لذا در ادامه از نتایج حاصله از 5 ایستگاه میانگین­گیری شده که این مقادیر میانگین بر حسب تاریخ نمونه‌برداری مورد بررسی قرار گرفت. هم­چنین به منظور امکان مقایسه نتایج با یکدیگر و هم­چنین مقایسه با استاندارد AQI، غلظت آلاینده‌ها بر اساس شاخص AQI برای فصل‌های مختلف سال محاسبه و گزارش شد (نمودار 1). از نظر آماری و در سطح معنی‌داری 05/0 غلظت تمامی آلاینده‌ها در فصول مختلف سال دارای تفاوت معنی‌دار می‌باشد.
بر اساس نتایج به­دست آمده برای مجموع غلظت NO2 و O3 حداقل 02/0 و حداکثر 40/0 میلی‌گرم بر لیتر گزارش شده است. مقادیر غلظتی این گازها به­ویژه در فصل تابستان بیشتر از حد مجاز بوده است. البته در ماه‌های فروردین و اردیبهشت هم مقادیر نسبتاً زیادی از این گازها در هوای رفسنجان اندازه‌گیری شده است. بررسی غلظت CO در روزهای مختلف سال نشان می‌دهد که همواره غلظت‌های خیلی ناچیزی از این آلاینده در هوای شهر وجود داشته است.
حداقل 05/0 و حداکثر 59/0 میلی‌گرم بر لیتر از این آلاینده در هوا اندازه­گیری شده است. بر اساس نتایج به دست آمده غلظت گاز SO2 در اغلب مواقع بیشتر از حد مجاز بوده است. حداقل و حداکثر غلظت این آلاینده بر حسب میکرو گرم بر لیتر به ترتیب 11 و 80 ثبت شده است. غلظت ترکیبات آلی فرار نشان می‌دهد که در ماههای شهریور، مهر، آبان و آذر این آلاینده­ها به مقادیر قابل توجهی در جو وجود دارند. حداقل 03/0 و حداکثر 94/0 میلی‌گرم بر لیتر از این آلاینده در هوای شهر رفسنجان اندازه‌گیری شده است.
در خصوص PM کمتر از 10 میکرون، مقادیر زیادی از این ذرات در هوا وجود دارد. به­ویژه ماه­های شهریور، مهر، آبان و آذر که مقدار این ذرات بیش از حد استاندارد آن می­باشد. حداقل و حداکثر غلظت این آلاینده بر حسب میکرو گرم بر متر مکعب به ترتیب 54 و 356 ثبت شده است. روند تقریباً مشابهی برای ذرات معلق کمتر از 5/2 میکرون وجود دارد و حداقل غلظت 55/9 و حداکثر غلظت 40/40 میکرو­گرم بر متر مکعب گزارش شده است. در مورد PM کمتر از 1 میکرون،‌ مقادیر بیشتر این آلاینده در فصول بهار و پاییز گزارش شده است. حداقل و حداکثر غلظت این آلاینده بر حسب میکرو­گرم بر متر مکعب به ترتیب 93/0 و 94/6 ثبت شده است.
بررسی غلظت آلاینده­ها بر اساس شاخص استاندارد AQI نشان می‌دهد که هوای شهر رفسنجان عموماً در وضعیت "سالم" قرار دارد. غلظت CO در تمامی فصول سال بسیار کمتر از 50 گزارش شده است که نشان می­دهد کیفیت هوا به لحاظ این شاخص در وضعیت "پاک" است. مقدار شاخص AQI برای باقی آلاینده­ها اغلب بین 50 تا 100 قرار دارد که نشان از کیفیت "سالم" برای هوای رفسنجان دارد. PM در فصل بهار و گاز NO2 در فصل تابستان به عنوان آلاینده‌هایی هستند که موجب ایجاد شرایطی تحت عنوان "ناسالم برای گروه‌های حساس" شده است.
نمود[j2] ار 1- متوسط پارامترهای کیفیت هوای رفسنجان در فصول مختلف بر اساس شاخص AQI در سال 96-1395
 
بحث
حد مجاز غلظت گاز  NO2برابر با ppb 21 می­باشد. غلظت بالای این گاز که از مهم­ترین منابع آلاینده محسوب می­شود، تأثیر منفی بر سیستم تنفسی دارد. فرآیندهای احتراق بالا و نیز بخاری­های خانگی مهم­ترین عامل انسانی تولید این گاز می­باشند ]5[. گاز O3 موجود در سطح زمین برای سلامتی انسان، جانوران و گیاهان مضر بوده و از این رو به­عنوان یک آلاینده محسوب می­شود. این گاز به طور مستقیم در هوا منتشر نمی­شود، بلکه توسط واکنش­های شیمیایی بین اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار در حضور نور خورشید ایجاد می­گردد. بر اساس نتایج به­دست آمده دیده می شود که غلظت مجموع این دو گاز به­خصوص در روزهای گرم بیشتر است. دلیل این افزایش احتمالاً ناشی از این است که شدت نور خورشید که عامل تسریع کننده برای تولید O3 می‌باشد که در روزهای گرم سال افزایش می­یابد ]6[. گاز CO بیشتر در اثر احتراق ناقص سوخت­های فسیلی تولید می­شود. قرار گرفتن در معرض غلظت بالای این گاز باعث کاهش دقت بینایی، کاهش توان کاری و هم­چنین عدم قابلیت یادگیری شخص می­شود. در مناطق شهری غلظت گاز CO به بار ترافیکی وابسته بوده و با شرایط آب و هوایی مختلف نیز تغییر می­یابد] 7[. غلظت این آلاینده در هوای شهر رفسنجان در مقایسه با شهرهای بزرگی هم­چون مشهد بسیار ناچیز می­باشد که احتمالاً ناشی از روان بودن ترافیک در این شهر است ]8[. آلاینده SO2 باعث تحریک و التهاب مجاری تنفسی می­شود. حد مجاز این آلاینده ppb 37 است که منبع اصلی این گاز احتراق گازوئیل می­باشد ]9[. با توجه به وجود مجتمع مس سرچشمه در مجاورت شهر رفسنجان، مقادیر زیاد این گاز احتمالاً به دلیل فعالیت­های این مجتمع می­باشد. البته با توجه به مصرف بخش عمده ای گاز SO2 آن مجموعه در فرآیند تولید اسید سولفوریک، مقدار این آلاینده تا حد زیادی کاهش یافته است. شایان ذکر است که میزان غلظت این آلاینده در هوای شهر رفسنجان ppb 52 بود که بیشتر از هوای شهر مشهد می­باشد ]8[. PM شامل مخلوطی از ذرات معلق جامد یا قطرات مایع (بجز آب) در هوا می­باشد که با توجه به اندازه، طبقه بندی می‌شوند. در اندازه­گیری مربوط به ذرات معلق معمولا پارامترهای PM1, PM2.5, PM10 برای بیان این شاخص گزارش می‌‌شود.PM10 ، ذرات جامد یا مایع موجود در هوا هستند که دارای قطری کمتر از 10 میکرون بوده و عموماً بر اثر سوزاندن چوب، احترق ناقص در ترکیبات هیدروکربنی، احتراق سوخت موتورهای دیزل، واحدهای صنعتی، کشاورزی ، جاده­های آسفالت نشده و فعالیت­های ساختمان سازی و آلاینده­های غیر گازی، ایجاد و منتشر می­شود. PM2.5، به ذرات دارای قطر دو و نیم میکرون و یا کمتر اتلاق می­شود. ترکیب شیمیایی ذرات بسته به محل، زمان و آب و هوا متفاوت بوده و منابع انتشار آن شامل انواع فعالیت­های احتراقی (وسایل نقلیه موتوری، نیروگاهی، سوزاندن چوب، و غیره) و فرآیندهای صنعتی خاص می­باشد. این ذرات هم به طور مستقیم ساطع شده و هم به شکل آلاینده ثانویه در جو شکل می­گیرند] 10[. PM1، نشان­ دهنده غلظت ذرات معلقی است که دارای قطری کمتر از 1 میکرون می‌باشند. این ذرات فوق ریز می­توانند به راحتی در شریان‌های قلبی عروقی وارد شده و صدمات زیادی را به انسان تحمیل نمایند ]11-10[. بر اساس نتایج به­دست آمده، مقادیر این پارامتر نشان می‌دهد که میزان این آلاینده در فصل بهار و اوایل تابستان بیشتر است. دلیل این امر احتمالاً  ناشی از وجود ریز­گردها در این فصول می­باشد. میزان غلظت متوسط این آلاینده ppb 400 است که با هوای شهر مشهد قابل مقایسه می­باشد] 8[. اگرچه به­طور کلی وضعیت هوای شهر رفسنجان وضعیت‌های "سالم" و "ناسالم برای گروه‌های حساس" را تجربه می­کند و در نتیجه کیفیت مناسبی را دارد، اما آلاینده­های جدی که هوای شهر رفسنجان را تهدید می‌کند NO2 و ذرات معلق و تا حدودی SO2 می­باشد. به نظر می­رسد یکی از روش­های مفید و کارآمد برای کاهش میزان آلاینده­ها، توسعه پوشش گیاهی شهر می­باشد که بر اساس مطالعات می‌تواند نتایج بسیار مطلوبی را حاصل نماید ]12[. این گزارش بر اساس اندازه­گیری­های دو هفته­ای و برای بازه یک ساله صورت گرفته و هدف آن دسترسی به اطلاعات اولیه در مورد وضعیت آلاینده­های متعارف در شهر رفسنجان بود. درصورتی­که هدف بررسی عوامل و اقدامات مختلف مدیریتی بر کیفیت هوای این شهر باشد، نیاز به ادامه این اندازه­گیری­ها در طی بازه­های زمانی چندین ساله وجود خواهد داشت. البته با توجه به اینکه نتایج این تحقیق نشان داد که کیفیت هوا در ایستگاه­های مختلف اندازه­گیری تفاوت معنی‌داری ندارد، لذا برای تحقیقات بعدی پیشنهاد می­گردد که تنها از یک محل نمونه‌گیری شود تا در زمان و هزینه‌ها صرفه­جویی قابل ملاحظه­ای صورت گیرد.
نتیجه‌گیری
بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، هوای شهر رفسنجان در اغلب روزهای سال در وضعیت سالم قرار دارد. البته وضعیت ناسالم برای افراد حساس نیز در برخی مواقع، به­خصوص در فصل بهار دیده می­شود. احتمالاً با توسعه فضای سبز شهری بتوان استانداردهای هوای شهر را بهبود بخشید.
تشکر و قدردانی
پژوهش حاضر با کد SC95CH5163 در قالب طرح
پژوهشی مورد حمایت مادی و معنوی
معاونت پژوهشی و فناوری دانشگاه ولی­عصر (عج) رفسنجان قرار گرفته است. لذا نویسنده مقاله از دانشگاه ولی­عصر برای این مساعدت صمیمانه تشکر می­نماید.
 
 
 
 
References
 
 
[1] Ambient (outdoor) air quality and health. Fact sheet no. 313. Updated March 2014. Geneva: World Health Organization 2015.
[2] Gualtieri G, Camilli F, Cavaliere A, De Filippis T, Di Gennaro F, Di Lonardo S. et al. An integrated low-cost road traffic and air pollution monitoring platform to assess vehicles’ air quality impact in urban areas. Transpor Res Procedia 2017; 27(1); 609-16.
[3] Kyrkilis G, Chaloulakou A, Kassomenos P A. Development of an aggregate Air Quality Index for an urban Mediterranean agglomeration: Relation to potential health effects. Environ Int 2007; 33(5); 670-6.
[4] Fitz-Simons, T. Guideline for reporting of daily air quality: Air Quality Index (AQI). No. PB-99-169237/XAB;EPA-454/R-99/010. Environmental Protection Agency, Office of Air Quality Planning and Standards, Research Triangle Park, NC (United States) 1999.
[5] Primary NAAQS standards for Nitrogen Dioxide, [EPA–HQ–OAR–2006–0922; FRL 9107–9].
[6] National Ambient Air Quality Standards for Ozone, [EPA–HQ–OAR–2005–0172; FRL–8544–3].
[7] Review of national ambient air quality standards for carbon monoxide, [EPA-HQ-OAR-2008-0015; FRL-9455-2], URL:http:// www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2011-08-31/pdf/ 2011-21359.pdf.
[8] URL: https://epmc.mashhad.ir/
[9] Primary National Ambient Air Quality Standard for Sulfur Dioxide, [EPA–HQ–OAR–2007–0352; 9160–4], URL: https://www.gpo.gov/ fdsys/pkg/FR-2010-06-22/pdf/2010-13947.pdf.
[10] Air Quality: EPA’s 2013 Changes to the Particulate Matter (PM) Standard, URL: https://fas.org/sgp/crs/misc/R42934.pdf.
[11] Kumar A, Gupta T. Development and laboratory performance evaluation of a variable configuration PM1/PM2.5 impaction-based sampler. Aerosol Air Qual Res 2015; 15(1); 768-75.
[12] Nowak DJ, Hirabayashi S, Bodine A, Greenfield E. Tree and forest effects on air quality and human health in the United States. Environ Pollut 2014; 193(1); 119-29.


Annual Monitoring of Rafsanjan Air Quality During 2016-2017: A Short Report
 
M. Rohani Moghad[j3] am[2]
 
 
Received: 23/06/2018  Sent for Revision: 15/07/2018    Received Revised Manuscript: 08/09/2018              Accepted: 11/09/2018
 
Background and Objectives: There is a direct relationship between the air quality and human health. In this research, the air quality of Rafsanjan city was monitored regarding the concentration of some pollutants  within a year.
Materials and Methods: In this descriptive study, portable particle counter and air analyzer were used. Measurement of air pollutant parameters was done every two weeks from five selected places in Rafsanjan. The data were plotted based on the concentration of pollutants and Air Quality Index (AIQ) index.
Results: The average values of sulfur dioxide  and carbon monoxide and the total amount of nitrogen dioxide and ozone were 0.04, 0.43, 0.40, and 0.14 ppm, respectively.  The average amount of PM1, PM2.5, and PM10 particulate matters were 2.03, 24, and 166 µg/m3, respectively.
Conclusion: Based on AQI index, the air quality of Rafsanjan city was “healthy”. However, “unhealthy for sensitive groups” was reported in some occasions, especially in spring.
Key words: Ransanjan, Air pollution, Annual monitoring
 
Funding: This research was funded by Research Council of Vali-e-Asr University of Rafsanjan.
Conflict of interest: None declared.
Ethical Approval: SC95CH5163
 
How to cite this article: Rohani Moghadam M. Annual Monitoring of Rafsanjan Air Quality During 2016-2017: A Short Report. J Rafsanjan Univ Med Sci 2018; 17 (6): 579-86. [Farsi]
 
 
 
[1]- دانشیار گروه آموزشی شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ولیعصر (عج)، رفسنجان، ایران
تلفن: 31312441-034، دورنگار: 31312440-034، پست الکترونیکی: m.rohani@vru.ac.ir
 
[2]- Associate Prof., Dept. of Chemistry, Faculty of Sciences, Vali-e-Asr University of Rafsanjan, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0002-2221-2122
(Corresponding Author) Tel: (034) 31312441, Fax: (034) 31312440, Email: m.rohani@vru.ac.ir

 [j1]دو تا گزارش کوتاه برای شهریور؟؟؟
 [j2]تمامی اعداد و متغیرهای مربوط به نمودار 1 باید به فارسی ذکر شوند. به علت فرمت عکس، ویراستار قادر به اصلاح نمی­باشد.
 [j3]در انتهای افیلییشن انگلیسی نویسنده محترم، ذکر ORCID الزامی است.
نوع مطالعه: گزارش كوتاه | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1397/3/8 | پذیرش: 1397/7/30 | انتشار: 1397/7/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb