جلد 18، شماره 4 - ( 3-1398 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 364-353 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Elmi T, Hajialiani F, Asadi M R, Orujzadeh F, Kalantari Hesari A, Rahimi Esboei B et al . A Study on the Effect of Zingiber Officinale Hydroalcoholic Extract on Plasmodium berghei in Infected Mice: An Experimental Study. JRUMS 2019; 18 (4) :353-364
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4371-fa.html
علمی طاهر، حاجی علیانی فاطمه، اسدی محمدرضا، اورج زاده فریبا، کلانتری حصاری علی، رحیمی اسبوئی بهمن و همکاران.. مطالعه اثرضد مالاریایی عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل (Zingiber Officinale) در موش‌های آلوده به پلاسمودیوم برگئی: یک مطالعه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1398; 18 (4) :353-364

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4371-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی مازندران
متن کامل [PDF 547 kb]   (1450 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2779 مشاهده)
متن کامل:   (2488 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 18، تیر 1398، 364-353
 
مطالعه اثرضد مالاریایی عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل (Zingiber Officinale) در موش­های آلوده به پلاسمودیوم برگئی: یک مطالعه تجربی
طاهر علمی[1]، فاطمه حاجی علیانی[2]، محمدرضا اسدی[3]، فریبا اورج زاده[4]، علی کلانتری حصاری[5]، بهمن رحیمی اسبوئی[6]، شیرزاد غلامی[7]
 
دریافت مقاله: 26/6/97   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 2/8/97      دریافت اصلاحیه از نویسنده: 3/11/97         پذیرش مقاله: 14/11/97
 

چکیده
زمینه و هدف: با توجه به مقاومت انگل پلاسمودیوم عامل بیماری مالاریا نسبت به داروهای ضد مالاریایی، یافتن دارویی جایگزین برای درمان بیماران امری ضروری به­نظر می­آید. لذا مطالعه حاضر با هدف مطالعه اثر ضد مالاریایی عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل (Zingiber Officinale) در موش­های آلوده به پلاسمودیوم برگئی انجام شد.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر، 40 سر موش به پلاسمودیوم برگئی آلوده شدند و طی چهار روز متوالی با غلظت­های 50، 100، 150، 200 و250 میلی­گرم بر میلی­لیتر عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل مورد درمان قرار گرفتند. تست سمیت بر روی کبد و کلیه موش­ها انجام شد. در آخر داده­ها از لحاظ آماری با آزمون­های t زوجی و آنالیز واریانس یک­طرفه تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل در دوز درمانی 250 میلی­گرم اثر مهاری 62 درصدی بر رشد انگل در موش سوری داشت که از نظر آماری اختلاف آن با گروه کنترل معنی­دار بود (05/0>P). بیش­ترین میزان بقاء در موش­ها مربوط به غلظت 250 میلی­گرم با میانگین 2± 24 روز بود که اختلاف آن نسبت به سایر گروه­های درمانی معنی­دار بود (05/0>P). مقایسه کبد و کلیه موش­ها با گروه کنترل منفی نشان داد عصاره فوق فاقد سمیت برای این ارگان­ها می­باشد (071/0P=).
نتیجه­گیری: با توجه به تأثیر 62 درصدی گیاه زنجبیل در درمان موش­های آلوده به پلاسمودیوم برگئی، تحقیقات بیشتر در زمینه استفاده از این گیاه در درمان انگل مالاریا با افزایش دوز درمانی و یا تهیه عصاره­های مختلف کلروفرمی و آبی آن پیشنهاد می­شود.
واژه­های کلیدی: پلاسمودیوم برگئی، گیاه زنجبیل، عصاره هیدروالکلی، موش سوری
 

مقدمه
مالاریا یکی از بیماری­های انگلی تک یاخته­ای است که توسط انواع پلاسمودیوم (Plasmodium) در انسان و حیوانات مختلف ایجاد می­شود. پلاسمودیوم عامل بیماری در انسان گونه­های P. vivax, P. falciparum, P. malariae, P. ovale می­باشد که در این بین بیماری ایجاد شده توسط پلاسمودیوم فالسیپاروم در انسان از سایر گونه­ها کشنده­تر است، به­طوری که سالیانه نزدیک به 500 هزار نفر در سال بر اثر بیماری مالاریا می­میرند [2-1]. عامل بیماری در موش Plasmodium berghei می­باشد که برای موش بسیار کشنده است و جهت کارهای تحقیقاتی درون تنی مالاریا بسیار ارزش‌مند است. چرا که پلاسمودیوم­های انسانی و موشی از یک خانواده و یک جنس می­باشند و خصوصیات بیماری­زایی و متابولیکی مشترک زیادی با هم دارند، لذا جهت انجام نخستین مطالعات درون تنی از پلاسمودیوم برگئی در موش استفاده می شود [2-1].
جهت درمان مالاریا از داروهایی نظیر آرتمیزین، پریماکین، کلروکین، مفلوکین و لومفانترین استفاده می­شود. در سال­های اخیر ایجاد مقاومت در برابر داروهای ضد مالاریایی نظیر کلروکین در پلاسمودیوم­ها خصوصاً فالسیپاروم و ویواکس به یکی از مشکلات عمده بهداشتی در کشورهای درحال توسعه تبدیل شده است [4-3]. این مقاومت به دارو­های اصلی در درمان عفونت­های انگلی باعث به­وجود آمدن تیم­های بزرگ تحقیقاتی در سرتاسر دنیا و روی آوردن به ساخت و تحقیق داروهای جایگزین گردیده است [5]. عوارض جانبی دارو­های فوق از یک طرف و ایجاد مقاومت دارویی در انگل از طرف دیگر باعث ایجاد مشکلاتی در استفاده از این داروها در جهت درمان بیماری مالاریا شده است، لذا برای درمان جایگزین، باید مطالعات بیش­تری انجام شود. به­ همین دلیل به­دست آوردن ترکیبات ضد انگلی از سایر منابع مانند گیاهان داروئی می­تواند در این زمینه کمک کننده باشد [7-6].
یکی از راه­های پیشنهادی جهت یافتن ترکیب دارویی جدید، استفاده از داروهای گیاهی در درمان بیماری­های مختلف است [8]. کشور ما با برخورداری از شرایط جغرافیایی و آب و هوایی مناسب، دارای گونه­های مختلف گیاهی به میزان زیادی از جمله گیاه زنجبیل با نام علمی Zingiber Officinale می­باشد. زنجبیل طیف درمانی وسیعی داشته و در درمان بیماری­های مختلف از قبیل سرماخوردگی، فشار خون، تب، روماتیسم، دیابت و التهاب مورد استفاده قرار می­گیرد [10-9]. از طرفی خواص ضد درد، ضد اسپاسم و آرام بخشی آن نیز نشان داده شده است [10-9]. تحقیقات مختلف نشان داده است که عصاره گیاه زنجبیل از طریق مکانیسم بلوک کننده­گی کانال کلسیم، سبب مهار کاهش قطر مجاری هوایی در نای موش می­شود و ترکیبات فعال این گیاه مثل جینجرول، شوگول و کورکومین به خوبی توانایی مهار تولید پروستاگلاندین‌ها، نیتریت اکسید و حتی اینترلوکین­های درگیر در التهاب را دارند [12-11].
از آنجایی که استفاده از گیاهان دارویی در درمان مالاریا از گذشته رایج بوده است و تأثیر بعضی از این گیاهان مانند ارتمیزیا و دانه اسپند در درمان این بیماری گزارش شده است [14-13]. به همین دلیل استفاده از ترکیبات گیاهان دارویی بومی مانند گیاه زنجبیل در درمان بیماری­های انگلی مانند مالاریا در انسان و مدل­های حیوانی مورد توجه محققین در سال­های اخیر قرار گرفته است[16-13]. بنابراین با توجه به گزارش مقاومت دارویی انگل مالاریا در سال­های اخیر پیدا کردن دارویی جایگزین با اثر درمانی بیشتر و عوارض جانبی کمتر در درمان این بیماری ضروری به نظر می­آید [6]. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر ضد مالاریایی عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل (Zingiber Officinale) در موش­های آلوده به پلاسمودیوم برگئی انجام شد.
مواد و روش‌ها
این مطالعه تجربی در سال 1397 انجام شد. گیاه زنجبیل از فروشگاه­های میوه و تره بار سطح شهر ساری خریداری شد و پس از شناسایی توسط متخصص گیاه­شناسی و ثبت هرباریوم (205-02-97) به آزمایشگاه منتقل و ریزوم گیاه در جریان هوا و حرارت معمولی، به­دور از نور مستقیم خورشید خشک و خرد گردید، سپس در دانشکده داروسازی به روش پرکولاسیون توسط محلول هیدروالکلی به نسبت 4 به 1 به مدت 72 ساعت استخراج انجام شد. محلول حاصل را توسط دستگاه روتاری اواپوراتور (مدل 1200-SB، کشور آلمان) تبخیر و سپس خشک کرده و در نهایت پودر آن تهیه گردید [8]. از پودر حاصل از عصاره هیدروالکلی در نسبت مناسبی از نرمال سالین و Dimethyl Sulfoxide (1 درصد) استوک استاندارد تهیه شد. از هر یک از محلول استوک استاندارد غلظت­های 50، 100، 150، 200 و250 میلی­گرم بر میلی­لیتر جهت تست درون تنی تهیه شد.
سپس مطالعه طراحی شده بر روی 40 سر موش سوری نر از نژاد Mus musculus (تهیه شده از مرکز پرورش و نگهداری حیوانات آزمایشگاهی دانشگاه تهران) که سن آن­ها بین 7 تا 8 هفته و وزن آن­ها 2± 23 گرم بود، انجام شد. موش­ها در حیوان­خانه در قفس­های 5 تایی و در شرایط 12 ساعت تاریکی و 12 ساعت روشنایی، دمای 25-22 درجه سانتی­گراد و رطوبت 60-50 درصد نگهداری شدند. جهت آلوده کردن موش­ها به پلاسمودیوم از گونه پلاسمودیوم برگئی (تهیه شده از انسیتو­پاستور ایران) که در ازت مایع نگهداری می­شد، استفاده گردید. در تمام طول آزمایش اخلاق کار با حیوانات آزمایشگاهی رعایت شد، ضمناً این مطالعه دارای کد اخلاق به شماره 1397.219 از کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ایران می­باشد. در این تحقیق دوز آلوده کننده مقدار 106 اریترو­سیت پارازیته به صورت یک سو­سپانسیون آماده در سرم فیزیولوژی و به حجم نهایی 2/0 میلی­لیتر بود که به صورت داخل صفاقی به موش­های مورد نظر تزریق شد [14-13].
درمان در این مطالعه با روش پیشنهادی Knight & Peters انجام گرفت، که بر مبنای شروع درمان پس از مشاهده پارازیتمی در خون می­باشد [15]. موش­ها به 8 گروه 5 تایی تقسیم شدند [14-13]. گروه اول کنترل مثبت، موش­های آلوده به پلاسمودیوم که جهت درمان نرمال سالین و DMSO دریافت کردند، گروه دوم گروه آلوده دریافت کننده کلروکین بود، موش­های آلوده به پلاسمودیوم برگئی که کلروکین 20 میلی­گرم بر کیلو­گرم را جهت درمان در­یافت کردند، گروه 3 تا 7 جزء گروه­های تیمار با زنجبیل بودند، موش­های آلوده به پلاسمودیوم که دوز­های 50، 100، 150، 200 و 250 میلی­گرم بر کیلو­گرم از گیاه زنجبیل را جهت درمان به حجم 2/0 میلیلیتر را در­یافت کردند و گروه آخر کنترل منفی، موش­های سالم غیر بیمار که دارو در­یافت نکردند و به منظور بررسی مرگ و میر تصادفی موش­ها در شرایط آزمایشگاه در نظر گرفته شده بود. در تمامی موارد تزریق روزی یک بار و با فاصله 24 ساعت به مدت 4 روز انجام گردید. خون­گیری در پایان روز چهارم و از انتهای دم موش­ها به عمل آمد. پس از تهیه گسترش نازک و رنگ آمیزی با گیمسا میزان پارازیتمی تعیین گردید. مؤثرترین غلظت دارو غلظتی بود که میزان پارازیتمی را در مقایسه با گروه کنترل مثبت به کم‌ترین حد رسانده و اثر سمی بر روی موش­ها نداشت [15-14]. درصد ممانعت از رشد انگل با فرمول زیر محاسبه گردید [16]:

در آخر بررسی میزان بقاء موش­ها تا پایان دوره آزمایش (30 روز) ارزیابی و ثبت شد.
بررسی سمیت گیاه در شرایط درون تنی:
جهت بررسی سمیت (Toxicity) 35 عدد موش در 7­ گروه تقسیم شدند. گروه اول کنترل منفی (پلاسبو)، گروه دوم کنترل مثبت (دریافت کلروکین)، گروه سوم تا هفتم دریافت کننده دوز درمانی گیاه زنجبیل با غلظت­های 50، 100، 150، 200 و 250 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن موش بودند. پس از 4 روز درمان، وزن موش­ها در روز اول و آخر آزمایش اندازه­گیری شد. در پایان دوره آزمایش موش­ها توسط اتر بیهوش شدند و پس از بیهوشی ناحیه شکمی برش زده شد و بافت کبد و کلیه خارج گردید و در سرم فیزیولوژی شستشو داده شد. سپس در فیکساتور (فرمالین 4 درصد) قرار گرفت و پس از 72 ساعت مراحل تهیه بافت انجام و برای تهیه و بررسی آسیب­های بافتی مقاطع میکروسکوپی با ضخامت 5 میکرون از میکروتوم مدل 1512- Leitzاستفاده و لام­ها به روش هماتوکسیلین و ائوزین، رنگ آمیزی شد. نمونه­ها با میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند [17]. داده­ها به کمک در نرم افزار SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند، به­طوری­که ابتدا داده­ها توسط آزمون Kolmogorov–Smirnov بررسی و فرض نرمال بودن داده­ها پذیرفته شد (05/0P<)، سپس نتایج حاصل از لحاظ آماری با آزمون­های پارامتریک t زوجی و آنالیز واریانس یک­­طرفه تجزیه و تحلیل شدند و 05/0P< به­عنوان سطح معنی­دار در نظر گرفته شد.
نتایج
در مطالعه حاضر پارازیتمی در گروه کنترل مثبت (دریافت کننده نرمال سالین و DMSO) درحال افزایش بود ولی در گروه دریافت کننده کلروکین به صفر رسید. بررسی نتایج نشان داد عصاره هیدروالکلی زنجبیل در دوز درمانی 250 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن موش دارای بیش­تر­ین اثر بود که توانست 62 درصد از رشد انگل نسبت به گروه کنترل، ممانعت کند که این اختلاف از لحاظ آماری معنی­دار بود (016/0P=). کم­ترین اثر هم مربوط به دوزهای درمانی 50 و 100 میلی­گرم برکیلوگرم وزن موش بود که کاهش پارازیتمی نسبت به گروه کنترل معنی­دار نبود (05/0P>). در سایر غلظت­های 150 و 200 میلی­گرم برکیلوگرم وزن موش، عصاره زنجبیل به ترتیب 33 و 49 درصد ممانعت از رشد انگل داشت (نمودار 1). بررسی نتایج با شمارش انگل­ها در لام­های رنگ­آمیزی شده نشان داد 50 در­صد پاسخ ماکسیمم (50EC) در غلظت 200 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن موش محاسبه گردید (نمودار 1).

نمودار 1- درصد ممانعت از رشد انگل پلاسمودیوم توسط عصاره هیدرولکلی گیاه زنجبیل در غلظت­های مختلف در مقایسه با گروه کنترل مثبت
*(05/0P<): درگروه­های دریافت کننده غلظت­های 250، 200 و 150 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن موش نسبت به کنترل مثبت.
بیش­تر­ین میزان بقاء در موش­های تحت آزمایش مربوط به غلظت 250 میلی­گرم با میانگین 2±24 روز بود. در گروه کنترل منفی (موش غیر آلوده و بدون درمان) موش­ها تا پایان روز 30 زنده ماندند، ولی میانگین طول عمر موش­های گروه کنترل مثبت 52/1 ± 66/11 روز بود (جدول 1).
 
 
جدول 1- میانگین مدت بقاء موش­های تحت درمان با غلظت­های مختلف دارو (5=n)
گروه­ها طول عمر موش­ها (روز)
(انحراف استاندارد ± میانگین)
مقدار P*
کنترل منفی 30 001/0
50 میلی­گرم/کیلوگرم وزن موش 52/1 ± 66/12 182/0
100 میلی­گرم/کیلوگرم وزن موش 57/0 ± 66/13 098/0
150 میلی­گرم/کیلوگرم وزن موش 57/0 ± 33/17 060/0
200 میلی­گرم/کیلوگرم وزن موش 2 ± 22 021/0
250 میلی­گرم/کیلوگرم وزن موش 2 ± 24 017/0
کلروکین 57/0 ± 66/29 001/0
کنترل مثبت 52/1 ± 66/11  
*: مقایسه میانگین بقاء، بین موش­های گروه آزمون و گروه کنترل مثبت
(05/0>P به­عنوان سطح معنی­دار در نظر گرفته شد)
 
 
نتایج حاصل از تست سمیت دارو بر بافت کبد و کلیه:
میانگین وزن موش­ها در گروه­های دریافت کننده عصاره هیدروالکلی زنجبیل با غلظت 100، 150 ، 200 و 250 میلی­گرم نسبت به گروه کنترل مثبت (کلروکین)، افزایش و نسبت به گروه کنترل منفی­ (موش­های سالم دریافت­کننده نرمال­سالین) کاهش داشت که این افزایش و کاهش در هیچ کدام از موارد از لحاظ آماری معنی­دار نبود (069/0P=). در مطالعه هیستوپاتولوژیک کبد در گروه­های مختلف، پارامترهای مورد مطالعه از قبیل آپوپتوز، نکروز سلولی، التهاب موضعی و پرخونی مورد بررسی قرار گرفت. میزان تغییرات در گروه کنترل منفی (دریافت کننده نرمال سالین) و آزمون از لحاظ آماری معنی­دار نبود (189/0P=). در بررسی بافت کلیه تفاوت معنی­داری در گروه آزمون و کنترل مشاهده نشد (855/0P=). بافت کلیه تمامی موش­ها در حد گروه کنترل، سالم بود (شکل 1 و 2).

شکل 1- مقاطع بافت­شناسی از بافت کلیه گروه­های کنترل منفی و آزمون (رنگ­آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین)
تصویر A: گروه کنترل منفی: جسمک کلیوی، لوله­های ادراری و بافت بینابینی در حالت طبیعی قرار داشته و هیچ‌گونه نکروز، پرخونی و التهابی مشاهده نشد. تصویر B: گروه دریافت کننده دوز 250 میلی­گرم عصاره زنجبیل: در بررسی این گروه، از نظر نکروز، پرخونی و التهاب تفاوت معنی­داری با گروه کنترل منفی مشاهده نشد.

شکل 2- مقاطع بافت­شناسی از کبد گروه­های کنترل منفی و آزمون (رنگ­آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین)
تصویر A: گروه کنترل منفی: سلول­های کبدی، سینوزوئیدها و در حالت کلی پارانشیم کبد حالت طبیعی داشته و هیچ‌گونه نکروز، پرخونی و التهابی در این گروه مشاهده نشد. تصویر B: گروه دریافت کننده دوز 250 میلیگرم عصاره زنجبیل: در بررسی این گروه به­صورت جزئی سلول­های نکروزه قابل مشاهده بودند هر چند تفاوت معنیداری با گروه کنترل مشاهده نشد (فلش زرد رنگ).
بحث
مطالعات مختلفی در کشور ما و سایر کشورهای برای جستجوی داروی جایگزین ضد ­مالاریایی انجام شده است و نتایج این تحقیقات نشان می­دهد که بیش­تر داروها دارای اثرات قابل قبولی می­باشند. اما با توجه به اینکه اکثر این مطالعات به­صورت برون تنی صورت گرفته است، در نتیجه بدون انجام مطالعات تکمیلی قابل قبول نمی­باشند [17-15]. در انتخاب یک ترکیب جدید به­عنوان داروی جایگزین، علاوه بر تأثیر دارو بر روی میکروارگانیسم هدف، اثر منفی دارو بر روی سلول­های میزبان نیز باید مورد بررسی قرار گیرد که در مطالعه حاضر گیاه زنجبیل از هر دو جنبه مورد بررسی قرار گرفته است [18].
مقدار 50EC بر روی پلاسمودیوم برگئی در موش در مطالعه حاضر 200 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن موش محاسبه گردید ولی در مطالعه مشابه که بر روی گیاه Xylopia amazonica انجام گرفت، 50ED در دوز درمانی 250 میلی­گرم محاسبه گردید که نشان­دهنده اثرات ضد مالاریایی بهتر گیاه زنجبیل بوده است [19]. البته اختلاف در دوز درمانی گزارش شده می­تواند مربوط به اختلاف در نوع گیاه مصرفی و نوع حلال مورد استفاده، چرا­ که حلال در مطالعه حاضر هیدروالکل ولی در مطالعه مذکور کلروفرم بوده است. مطالعه دیگری با هدف تعیین اثر عصاره آبی دارچین بر روی پلاسمودیوم فالسیپاروم انجام گرفت. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که 50IC برای عصاره آبی دارچین در محیط کشت (In vitro) برابر با 25/1میلی­گرم بر میلی­لیتر بوده است [20]. اختلاف در دوز مؤثر عصاره دارچین در مقایسه با عصاره زنجبیل در مطاعه حاضر می­تواند به علت تفاوت در ترکیبات اصلی این دو گیاه و یا شرایط متفاوت آزمایش (درون تنی و برون تنی) باشد. دارچین حاوی ترکیباتی از قبیل سینامیک اسید، اوژنول، فلاندرن و ترکیبات ترپنی مثل لیمونن و ترانس سینام آلدهید، تانن و رزین می­باشد ]21[، در صورتی که گیاه زنجبیل دارای ترکیباتی نظیر جینرول­ها (gingerol)، پارادول­ها و زینجرون دارد که اثر مهاری روی سیستم گزانتین اکسیداز دارد که مسئول تولید انواع اکسیژن فعال نظیر آنیون­های سوپراکسید می­باشد، لذا دارای خاصیت آنتی اکسیدانی می­باشد [23-22].
زنجبیل یکی از گیاهان سنتی است که اثر ضد انگلی آن بر روی انگل­های مختلف مانند توکسوپلاسما گوندی، دیروفیلاریا ایمیتیس و کیست هیداتید ثابت شده است، اما اثرات ضد مالاریایی آن مورد بررسی قرار نگرفته بود [25-24]، نتایج مطالعه حاضر نشان داد گیاه فوق اثرات ضد مالاریایی قابل قبولی (62 درصد) داشت. در این راستا، Feizi و همکاران اثرات فوق العادهای از عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل بر روی پروتواسکولکس انگل اکینوکوکوس گرانولوس گزارش کرده­اند که در این مطالعه، عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل نشان داده است که در دوز 100 میلی­گرم بر میلی­لیتر صد درصد پروتو اسکولکس­ها را در مدت 40 دقیقه از بین برده است [24]. مقایسه نتایج حاصل از مطالعه حاضر و مطالعه Feizi و همکاران نشان می­دهد که اثر عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل بر روی پروتواسکولکس انگل اکینوکوکوس گرانولوس بهتر از انگل پلاسمودیوم برگئی می­باشد که این مطلب نشان­دهنده مقاومت کم­تر پروتواسکولکس نسبت به تروفوزوئیت پلاسمودیوم می­باشد که این مقاومت کم­تر ممکن است، به­خاطر نوع مطالعه (درون تنی و برون تنی) باشد. احتمالاً انگل در محیط کشت و خارج از شرایط فیزیولوژیک و طبیعی نسبت به شرایط درون تنی از مقاومت کم‌تری برخوردار است. در مطالعه دیگر، Merawin و همکاران در سال 2010 از عصاره عصاره آبی زنجبیل در غلظت­های 10 میلی­گرم بر میلی­لیتر دارای 100 درصد فعالیت میکروفیلاریسیدال در برابر دایرروفیلاریا ایمیتیس در شرایط آزمایشگاهی را نشان دادند [25].
از طرفی دیگر، مهم­ترین فاکتور در اثر بخشی یک گیاه، ترکیبات مؤثره در آن گیاه می­باشند. به­عنوان مثال گیاه زنجبیل با توجه به ماده مؤثره خود، تابه­حال اثرات ضد سرطانی، ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد تهوع و استفراغ از آن گزارش شده است [27-26] که ممکن است برای سایر گیاهان این امکان وجود نداشته باشد. با توجه به خواص ذکر شده از گیاه زنجبیل و گزارشاتی از اثرات ضد انگلی این گیاه، شاید بتوان این گیاه را به­عنوان کاندید داروی ضد انگلی در آینده دانست.
نتایج حاصل از مطالعات اخیر بر روی گیاهان داروئی، نشان داده­اند که برخی از گیاهان داروئی نیز مانند بسیاری از دارو­های شیمیایی دارای اثرات جانبی مخربی بر روی سلول‌های انسانی و مدل­های حیوانی داشته­اند [14]. مطالعه حیوانی با بررسی اثر زنجبیل در بیماری­های کبدی روی موش­ها نشان داد که زنجبیل به­طور معنی­داری باعث کاهش تغییرات پاتولوژیکی در کبد می­شود و با مهار فعالیت فاکتور هسته­ای کاپا (nuclear factor kappa)، سطوح α- TNFو IL-6 را کاهش می­دهد و باعث کاهش مارکرهای التهابی کبد می­شود [28]. در مطالعه حاضر نیز بررسی کبد و کلیه موش­های تحت درمان نشان داد در موش­های دریافت کننده عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل نسبت به گروه کنترل منفی هیچ عوارض جانبی و تغییرات بافت شناسی قابل بررسی در کبد و کلیه گزارش نشد که البته نیاز به تحقیقات بیشتر در دوز­های درمانی بالاتر دارد. از طرفی بررسی بقاء در موشهای گروه آزمون نشان داد تزریق عصاره زنجبیل (150، 200، 250 میلی­گرم) باعث افزایش بقاء در موش­های مورد آزمون نسبت به گروه منترل مثبت شد، چرا که گیاه زنبیل با کاهش سطوح 4IL- و 5IL- می­تواند باعث کاهش بقاء انگل در میزبان و در نتیجه افزایش طول عمر میزبان شود، افزایش تولید 4IL- و 5IL- از مکانیسم­های فرار انگل از سیستم ایمنی میزبان می­باشد [31-29].
نتایج مطالعه حاضر بیان­گر اثر گیاه زنجبیل بر روی انگل پلاسمودیوم برگئی در موش می­باشد که می­تواند توصیه­های پزشکان سنتی را راجع به استفاده از گیاهان دارویی در درمان بیماری­های عفونی تأیید کند [16]. گرچه خاصیت ضد انگلی عصاره فوق بر روی انگل­های یاد شده در مقایسه با کلروکین کم­تر بوده است، اما اگر بتوان با استفاده از حلال­های دیگر غلظت عصاره را افزایش داد و یا ماده مؤثره گیاه را که خاصیت ضد انگلی دارد، استخراج نمود و بعد مورد بررسی قرار گیرد، شاید بتوان اثر ضد انگلی بیشتر بر علیه پلاسمودیوم برگئی مشاهده نمود.
نتیجه‌گیری
با توجه به تأثیر 62 درصدی گیاه زنجبیل در درمان موش­های آلوده به پلاسمودیوم برگئی، پس از انجام مطالعات تکمیلی می­توان گیاه زنجبیل را به­عنوان یک داروی ضد انگلی و به­خصوص ضد مالاریایی جدید در زمینه تحقیقات معرفی کرد. هرچند مطالعات بیش­تر در این زمینه با افزایش زمان مورد بررسی و کاهش دوز درمانی دارو و یا تهیه عصاره­های مختلف کلروفرمی، آبی گیاه جهت ارزیابی و مقایسه پیشنهاد می­گردد. هم­چنین پیشنهاد می­گردد که برای ارتقاء اثرات گیاهان دارویی با انجام مطالعات تکمیلی مانند گازکروماتوگرافی، ترکیبات مؤثره هر گیاه مورد بررسی قرار گیرند که یقیناً با بررسی بیش­تر می­توان به یک ترکیب خالص‌تر و مؤثرتر دست یافت.
تشکر و قدردانی
نویسندگان این مقاله از انستیتو پاستور ایران جهت تهیه سویه‌های پلاسمودیوم برگئی، دانشگاه تهران جهت تهیه موش‌های سوری و همکاران ما در آزمایشگاه کاوش بافت که در انجام این مطالعه همکاری داشتند، قدردانی می­نماید.
 
 
 
 
 

References
 
 
  1. Oyelade J, Isewon I, Uwoghiren E, Aromolaran O, Oladipupo O. In Silico Knockout Screening of Plasmodium falciparum Reactions and Prediction of Novel Essential Reactions by Analysing the Metabolic Network. BioMed 2018: 1-11 (doi.org/10.1155/2018/8985718).
  2. Nateghpour M, Edrissian Gh, Torabi A, Raesi A. Monitoring of Plasmodium vivax and Plasmodium falciparum response to chloroquine in Bandar-Abbas district, Hormozgan province. Tehran Univ Med J 2009; 67 (3): 178-83. [Farsi]
  3. Flegg JA, Guérin PJ, Nosten F, Ashley EA, Phyo AP, Dondorp AM, et al. Optimal sampling designs for estimation of Plasmodium falciparum clearance rates in patients treated with artemisinin derivatives. Malar J 2013; 12: 411-16.
  4. Garedaghi Y, khaki A. Evaluation of the Effectiveness of Ethanolic Extract of Solanum Surattense against Plasmodium berghei in Comparison with Choloroquine in Sourian Mice Using Invivo Tests. JTBZM 2016; 37(6): 40-45. [Farsi]
  5. Elmi T, Gholami Sh, Azadbakht M. Ziaie H. Effect of Chloroformic Extract of Tanacetum parthenium in the treatment of Giardia lamblia infection in Balb/c Mice. J Mazand Univ Med Sci 2014; 24(1): 157-65. [Farsi]
  6. Bhattacharjee D, Shivaprakash G. Drug Resistance in Malaria-in a nutshell. JAPS 2016; 6(3): 137-43.
  7. Karimi S, Tahghighi A. A review to theimportance of quinolone ring in achieving new anti-malarial drugs. RJMS 2016; 23(142): 11-19. [Farsi]
  8. Elmi T, Gholami SH, Azadbakht M, Rahimi-Esboei B, Geraili Z. The effects of hydroalcoholic extract of leaves and onion of Allium paradoxum on Giardia lamblia in mice. JSKUMS 2014; 16(5): 13-22. [Farsi]
  9. Khalili M, Kiasalari Z, Farhadi E, Agah M. Effects of alcoholic extract of Zingiber officinalis rhizome on acute and chronic inflammation and pain in rats. Koomesh 2011; 12(2): 159-66. [Farsi]
  10. S. Lazzini, W. Polinelli, A. Riva, P. Morazzoni, E. Bombardelli. The effect of ginger (Zingiber officinalis) and artichoke (Cynara cardunculus) extract supplementation on gastric motility: a pilot randomized study in healthy volunteers. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2016; 20(1): 146-49.
  11.  Ghayur MN, Gilani AH, Janssen LJ. Ginger attenuates acetylcholine-induced contraction and Ca2+ signaling in murine airway smooth muscle cells. Can J Pharmacol 2008; 86(9): 264–71.
  12.  Dadfar F, Bahaoddini A, Hoseini E. The Effect of Interaction of Hydroalcoholic Extract of Ginger Rhizome (Zingiber Officinale) with Nitric Oxide System on Mechanical Activity of Isolated Trachea of Male Rats. JFUMS 2014; 4(1): 42-49. [Farsi]
  13.  Motevalli haghi A, Nateghpour M, Edirssian G, Sori E, Satvat M. Evaluation of the Effectiveness of Ethanolic Extract of Peganum harmala L. against Plasmodium berghei in comparison with Chloroquine in Sourian Mice using in vivo tests. Sjsph 2004; 2 (1): 47-54. [Farsi]
  14.  Karbalaei Z, Nateghpour M, Maghsood A, Souri E. Comparison between the effects of ethanolic extract of Artemisia annua and chloroquine on Plasmodium berghei in white mice. SJKU 2014; 19(2): 9-20. [Farsi]
  15.  Knight DJ, Peters W. The antimalarial activity of Nbenzyloxy dihydrotriazines. The activity of clociguanil (BRL 50216) against rodent malaria, and studies on its mode of action. Ann Trop Med Parasitol 1980; 74 (4): 393-04.
  16. Chutoam P, Klongthalay S, Somsak V. Effect of Crude Leaf Extract of Bauhinia strychnifolia in BALB/c Mice Infected with Plasmodium berghei. MCEJ 2015; 3(2): 1-5.
  17.  Khodaparast Z1, Yousofi AR, Khoshvaghti A. Investigation of Curcumin Effects on Liver Tissue in Adult Male Rats Treated with Cyclophosphamide. JFUMS 2014; 4(3): 344-52. [Farsi]
  18.  Afrouzan H, Abouie Mehrizi A, Shokrgozar M A, Tahghighi A, Eshaghi A, Dinparast Dgadid N. Assessment of the cytotoxicity and in vivo anti-Plasmodial activity of ethanol and dichloromethane extracts of four different Iraninan propolis. Yafte 2017; 19 (2) :115-25. [Farsi]
  19.  Lima R, Silva L.R, Melo M, Costa J.S. In vitro and in vivo antimalarial activity of plants from the Brazilian Amazon. Malaria J 2015; 18(14): 1−14.
  20. Parvazi Sh, Sadeghi S, Azadi M, Mohamadi M, Zamani Z. The Effect of Aqueous Extract of Cinnamon on the Metabolome of Plasmodium falciparum Using 1HNMR Spectroscopy. J Tropical Medicine 2016; 1(3): 1-5.
  21.  Newall CA, Anderson LA, Phillipson JD. Herbal Medicines. London: Pharmaceutical Press 1996: 63-77.
  22.  Singh A, Duggal S, Singh J, Katekhaye S. Experimental advances in pharmacology of gingerol and analogues. IJCP 2010; 2(4): 1-5.
  23.  Ali BH, Blunden G, Tanira MO, Nemmar A. Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger: A review of recent research. FCTJ 2008;46(2):409-20.
  24. Feizi F, Moradkhani Sh, Matini M, Parandin F. To Study the Solicidal Effects of the Extracts of Ginger (Zingiber officinale) and Artemisia (Artemisia aucheri) on Protoscoleces of Hydratid Cyst in vitro. AMUJ 2015; 18(101): 45-52.
  25. Merawin LT, Arifah AK, Sani RA, Somchit MN, Zuraini A, Ganabadi S, Zakaria ZA. Screening of microfilaricidal effects of plant extracts against Dirofilaria immitis. Res Vet Sci 2010; 88(1): 142-7.
  26.  Hekmatafshar M, Bardigorchaei A, Amin G, Vakili M, Eshginia S, Sanagoo A, et al. The effect of a Ginger extract on gastric residual volume among mechanically ventilated patients who Hospitalized in Intensive care unit. JUNMF 2012; 10 (3): 1-9. [Farsi]
  27.  Saberi H, Keshavarzi B, Heshmati E, Shirpoor A. The protective effects of Ginger Extract on 8-OGdG and TAC changes induced by GAMMA radiation on the male rats. JUUMS 2017; 28 (1) :56-63. [Farsi]
  28.  Huang S-H, Lee C-H, Wang H-M, Chang YW, Lin C-Y, Chen C-Y, et al. 6-Dehydrogingerdione restrains lipopoly_ saccharide induced inflammatory responses in RAW 264.7 macrophages. JAFC 2014; 62(37): 9171-9.
  29.  Srivastava K, Mustafa T. Ginger (Zingiber officinale) and rheumatic disorders. MHJ 1989;29(1):25-8.
 
  1. Srivastava K, Mustafa T. Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. MHJ 1992;39(4):342-8.
[31] Malaguarnera L, Musumeci S. The immune response to Plasmodium falciparum malaria. IDJ 2002; 2(8): 472-78.
 
 

A Study on the Effect of Zingiber Officinale Hydroalcoholic Extract on Plasmodium berghei in Infected Mice: An Experimental Study
 
T. Elmi[8], F. Hajialiani[9], M. R. Asadi[10], F. Orujzadeh[11], A. Kalantari Hesari[12], B. Rahimi Esboei[13], Sh. Gholami[14]
 
Received: 17/09/2018  Sent for Revision: 24/10/2018    Received Revised Manuscript: 02/02/2019              Accepted: 03/02/2019
 
Background and Objectives: Considering the resistance of the Plasmodium parasite (the causative agent of Malaria) to antimalarial drugs, it is essential to find an alternative medicine for treating patients. Therefore, the present study aimed to investigate the antimalarial effect of Zingiber Officinale hydroalcoholic extract on mice infected with Plasmodium berghei.
Materials and Methods: In this experimental study, a number of 40 mice were infected with Plasmodium berghei and treated with different concentrations of the hydro-alcoholic extract of ginger plant (50, 100, 150, 200, 250 mg/ml) for four consecutive days. Toxicity testing was performed on liver and kidneys (hepatic and renal tissues) of mice. Finally, Data were statistically analyzed using the paired t-test and one-way analysis of variance (ANOVA).
Results: The results of this study showed that the hydro-alcoholic extract of ginger at a therapeutic dose of 250 mg/kg, had a suppressive effect (62%) on the growth of parasite in the mice, which was significantly different from the control group (p<0.05). The highest survival rate in the mice was at a concentration of 250 mg/kg with an average of 24± 2 days, which was significantly different from the other treatment groups (p<0.05). Comparing liver and kidney of mice with the negative control group showed that the extract had no toxicity for these organs (p=0.071).
Conclusion: Considering the treatment effect (62%) of Ginger plant on the mice infected with Plasmodium berghei, further researches on the use of this plant in the treatment of malaria parasite with increasing the therapeutic dosage of the drug or preparation of various chloroformic and water extracts of the plant is recommended.
Key words: Plasmodium berghei, Ginger plant, Hydroalcoholic extract, Mice.
 
Funding: This research was funded by the Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
Conflict of interest: None declared
Ethical approval: The Ethics Committee of Iran University of Medical Sciences approved the study (IR.IUMS.FMD.REC.1397.219).
 
How to cite this article: Elmi T, Hajialiani F, Asadi M R, Orujzadeh F, Kalantari Hesari A, Rahimi Esboei B, Gholami Sh. A Study on the Effect of Zingiber Officinale Hydroalcoholic Extract on Plasmodium berghei in Infected Mice: An Experimental Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2019; 18 (4): 353-64. [Farsi]
 
 
 
[1]- دانشجوی دکتری تخصصی انگل شناسی، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
[2]- دانشجوی دکتری تخصصی انگل شناسی، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، پردیس بین­الملل، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
[3]- دکتری تخصصی بافت شناسی، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
[4]- کارشناسی ارشد انگل شناسی، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
[5]- دکتری تخصصی بافت شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
[6]- دانشجوی دکتری تخصصی انگل شناسی، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
[7]- (نویسنده مسئول) دانشیار انگل شناسی، مرکز تحقیقات توکسوپلاسما، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
تلفن: 33543249-011، دورنگار: 33543249- 011، پست الکترونیکی: sgholami200@gmail.com
[9]- PhD Student of Parasitology, Dept. of Parasitology and Mycology, School of Medicine-International Campus, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0002-5631-6667.
[10]- PhD in Histology, Razi Vaccine & Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization,Tehran,Iran, ORCID: 0000-0001-7462-4455.
[11]- MSc in Parasitology, Dept. of Parasitology and Mycology, Faculty of Medicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0001-5209-385X.
[12]- PhD in Histology, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0002-9079-753X
[13]- PhD Student of Parasitology, Dept. of Parasitology and Mycology, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0003-2595-9907.
[14]- Associate Prof. of Parasitology, Dept. of Parasitology, Toxoplasma Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran, ORCID: 0000-0003-2429-7702.
(Corresponding Author)Tel: (011) 33543249, Fax: (011) 33543249, E-mail: sgholami200@gmail.com
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسي
دریافت: 1397/4/19 | پذیرش: 1397/11/14 | انتشار: 1398/3/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb