جلد 18، شماره 1 - ( 1-1398 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 16-3 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Didar Z. The Study of Antimicrobial and Anti-Enzymatic Activity (Potato Poly Phenol Oxidase) of Cinnamomum Verum Hydrosol: A Laboratory Study . JRUMS 2019; 18 (1) :3-16
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4389-fa.html
دیدار زهره. مطالعه فعالیت ضد ‌میکروبی و ضد ‌آنزیمی (پلی‌فنل‌اکسیداز سیب‌زمینی) هیدروسل استخراجی گیاه دارچین (Cinnamomum verum): یک مطالعه آزمایشگاهی . مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1398; 18 (1) :3-16

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4389-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور
متن کامل [PDF 413 kb]   (868 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2633 مشاهده)
متن کامل:   (2449 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 18، فروردین 1398، 16-3
 
 
 
مطالعه فعالیت ضد ­میکروبی و ضد ­آنزیمی (پلی‌فنل‌اکسیداز سیب‌زمینی) هیدروسل استخراجی گیاه دارچین (Cinnamomum verum): یک مطالعه آزمایشگاهی
 
زهره دیدار[1]
 
دریافت مقاله: 4/7/97     ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 25/7/97    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 26/8/97         پذیرش مقاله: 4/10/97
 
 
 

چکیده
زمینه و هدف: دارچین حاوی انواع ترکیبات بیواکتیو فنولی و غیر فنولی می­باشد. هدف از مطالعه حاضر، تعیین خواص ضد­ میکروبی و ضد ­آنزیمی هیدروسل دارچین (Cinnamomum verum) است.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه آزمایشگاهی، ترکیب شیمیایی هیدروسل دارچین توسط روش کروماتوگرافی گازی-­جذب­سنجی جرمی تعیین شد. خصوصیات ضد ­باکتریایی (در برابر باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس) و ضد­ کپکی (در برابر آسپرژیلوس نایجر، رایزوپوس اوریزا) غلظت­های مختلف هیدروسل دارچین (10، 20، 30، 40 و 50 درصد) تعیین گردید. بررسی خاصیت ضد آنزیمی هیدروسل دارچین در برابر آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز سیب‌زمینی نیز انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار طراحی گردید. داده­ها با استفاده از آنالیز واریانس یک‌طرفه و  آزمون مقایسات چندگانه Duncan تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که باسیل سرئوس حساسیت زیادی به هیدروسل دارچین دارد (میانگین و انحراف معیار قطر هاله عدم رشد برابر با 21/0±­83/37 میلی­متر بود). در بررسی خاصیت ضد­کپکی نیز آسپرژیلوس نایجر مقاوم به این نوع هیدروسل و رایزوپوس اوریزا حساس بود (میانگین و انحراف معیار درصد ممانعت از رشد به ترتیب 2/2±9 و 5/2±66/68 درصد در غلظت 50 درصد وزنی/حجمی هیدروسل). هیدروسل دارچین سبب کاهش معنی­دار فعالیت آنزیم پلی‌فنل اکسیداز گردید (001/0).
نتیجه‌گیری: این تحقیق نشان داد که هیدروسل استخراجی از دارچین دارای اثر ضد ­باکتریایی و ضد­کپکی و هم­چنین دارای اثر ضد آنزیمی در برابر آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز سیب‌زمینی است. بنابراین هیدروسل استخراجی دارچین می­تواند به عنوان یک ماده ضد ­باکتری (در برابر باسیلوس سرئوس)، ضد­کپک (در برابر رایزوپوس اوریزا) و ضد آنزیم (پلی‌فنل‌اکسیداز) کاربرد داشته باشد.
واژه‌های کلیدی: هیدروسل، دارچین، اثر ضد­میکروبی، پلی‌فنل‌اکسیداز
 
مقدمه
هیدروسل محصول فرعی استخراج اسانس­های روغنی از گیاهان معطر است. هیدروسل­ها­ حاوی کمتر از یک گرم در لیتر اسانس روغنی هستند و ترکیباتی محلول در آب هستند [1]. هیدروسل­ها هم­چنین در شرایط مناسب نگه­داری بیش از یک سال ماندگاری دارند [2]. تحقیقات مختلف اثرات ضد­میکروبی و ضد­کپکی هیدروسل­ها را نشان داده است از جمله اثر ضد­ باکتریایی هیدروسل بهار نارنج در برابر استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژنوزا، اشرشیاکلی، لیستریا مونوسیتوژنز، سالمونلا انتریکا، باسیلوس سرئوس، کاندیدا آلبیکانس­، آسپرژیلوس براسیلینس بررسی گردیده و مشخص شده است اثر بازدارندگی بر این میکروارگانیسم­ها داشته است [1]. هیدروسل استخراجی گیاهNepeta nepetella اثر ضد­میکروبی قوی در برابر کلبسیلا پنومونی، انتروکوکوس فکالیس، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سوبتلییس، لیستریا مونوسیتوژنز نشان داده است­ [4-3]. هم­چنین گزارشاتی در خصوص اثرات ضد­کپکی و ضد‌ویروسی هیدروسل‌های گیاهی ارائه شده‌اند [6-5].
دارچین (Cinnamomum verum)، قطعات خشک شده پوست درختانی از جنس Cinnamomum از تیره برگ بو است که در غذاها به عنوان ادویه و در داروها استفاده می‌شود. دارچین حاوی ترکیباتی شامل cinnamaldehyde و نیزgamma- eugenol camphene, terpiene  و 4-terpiene و نیز انواع ترکیبات فنولی و غیر فنولی که داری خواص آنتی‌اکسیدانی هستند، می­باشد. این ترکیبات به عنوان عوامل احیاء­کننده و بی اثر­کننده رادیکال­های پراکسید و کیلات کننده فلزات عمل می­کنند و از واکنش­های اکسیداتیو جلوگیری می­کنند [7]. دارچین دارای خواص درمانی، ضد‌میکروبی، آنتی‌اکسیدانی، آنتی‌دیابت، ضد‌ویروس و ضد­اسپاسم است [9-8].
از طرفی استافیلوکوکوس اورئوس به عنوان دومین و یا گاهی سومین علت مهم بیماری­های منتقله از راه غذا محسوب می­شود [10]. از جمله ویژگی­های بارز این گونه باکتریایی، تولید انتروتوکسین مقاوم به حرارت است [12-11]. باسیلوس سرئوس، عامل بسیاری از بیماری­های مرتبط با غذا است [13]. این باکتری علاوه بر بیماری­زا بودن با داشتن فعالیت پروتئولیتیک، آمیلولیتیک و لیپولیتیک یکی از عوامل مهم فساد مواد غذایی نیز به شمار می­رود [14].
مطالعات مختلفی اثرات ضد­میکروبی و ضد­کپکی اسانس و عصاره دارچین را گزارش نموده‌اند، از جمله Julianti و همکاران اثر عصاره اتانولی دارچین بر روی پروپینوباکتریوم آکنس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس را بررسی نموده­اند. مطابق این تحقیق عصاره اتانولی دارچین اثر ضد ­باکتریایی بر روی گونه­های مورد مطالعه داشته است [15].
هم‌چنین، Goel و همکاران اثرات ضد­کپکی اسانس دارچین بر روی گونه­های کپکی آلبیکانس بررسی نموده و اثرات ضد­کپکی اسانس دارچین را در برابر بسیاری از گونه‌های آلبیکانس گزارش نموده­اند [16].
قهوه­ای شدن آنزیمی ناشی از فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز در بافت میوه­ها و سبزی‌جات می­تواند باعث تغییرات کیفی نامطلوب در آن­ها شود. از این رو، توجه به غیر فعال‌سازی آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز، به جهت به حداقل رساندن احتمال از بین رفتن کیفیت محصولات، ضروری بوده و اهمیت زیادی در نگه­داری میوه­ها و سبزی‌جات دارد. پژوهش­های انجام شده حاکی از آن است که خصوصیات آنتی اکسیدانی اسانس­ها باعث کاهش قهوه­ای شدن آنزیمی و توسعه زمان ماندگاری میوه­ها و سبزیجات همراه با حفظ کیفیت آن­ها می­شوند [17]. احتمال مهار فعالیت آنزیم پلی‌فنل اکسیداز و در نتیجه افزایش ماندگاری میوه­ها و سبزیجات، توسط گیاه دارچین وجود دارد که علت آن وجود انواع مختلف ترکیبات بیواکتیو در این گیاه است.
تا­کنون بررسی در خصوص اثرات ضد ­میکروبی و ضد ‌آنزیمی هیدروسل استخراجی از گیاه دارچین صورت نگرفته است. هدف از این تحقیق تعیین ترکیب شیمیایی هیدروسل دارچین و بررسی خواص ضد ­باکتریایی در برابر باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس و نیز ضد کپکی در برابر آسپرژیلوس نایجر و رایزوپوس اوریزا هیدروسل استخراجی گیاه دارچین است. اثرات ضد آنزیمی در برابر آنزیم پلی‌فنل اکسیداز سیب‌زمینی نیز بررسی گردید.
مواد و روش‌ها
این مطالعه به صورت آزمایشگاهی در سال 1397 در آزمایشگاه صنایع غذایی و میکروبیولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور انجام شد.
دارچین  (Cinnamomum verum)از بازار محلی تهیه شد و پس از تأیید در بخش زیست شناسی سیستماتیک دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور مورد استفاده قرار گرفت. کد هرباریومی دارچین مورد استفاده 02449342 است. استخراج هیدروسل بدین صورت انجام شد: 100 گرم از دارچین آسیاب شده در فلاکس 2 لیتری دارای 1 لیتر آب (1:10 وزنی/ حجمی) برای مدت 2 ساعت توسط کلونجر حرارت داده شده و عمل تقطیر با بخار انجام شد. پس از خاتمه، اسانس روغنی جداسازی گردید و هیدروسل حاصله در بطری استریل در دمای 4 درجه سانتی‌گراد تا زمان استفاده قرار داده شد [18]. به منظور استریلیزاسیون هیدروسل از فیلتر غشایی با اندازه منافذ 45/0 میکرومتر استفاده گردید، سپس هیدروسل به عنوان غلظت 10 درصد در نظر گرفته شد [19]. جهت اندازه­گیری میزان pH هیدروسل دارچین از pH متر مدلMETROHM  (ساخت سوئیس) استفاده گردید [2].
به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی تشکیل دهنده هیدروسل دارچین از دستگاه کروماتوگرافی گازی- جذب سنجی جرمی مدل Agilent Technologies 7890A همراه با جذب سنجی 5975CVLMSD و انژکتور مدل 7683B (ساخت آمریکا) صورت پذیرفت. خصوصیات ستون مورد استفاده شامل HP-5 با قطر 320 میکرومتر و 30 متر طول و ضخامت برابر با 25/0 میکرومتر بود. گاز هلیوم به عنوان حامل و سرعت 35/3 میلی‌لیتر در دقیقه استفاده گردید. دمای انژکتور برابر با 250 درجه سانتی‌گراد بود [2].
جهت آماده­سازی سویه­های میکروبی مورد مطالعه، ابتدا سویه­های میکروبی استافیلوکوکوس اورئوس­(PTCC 1431)، باسیلوس سرئوس (PTCC 1665) ، رایزوپوس اوریزا (PTCC 5174)­، آسپرژیلوس نایجر­ (PTCC 5012) به صورت لیوفیلیزه از سازمان پژوهش­های علمی و صنعتی ایران تهیه گردید. ویال حاوی باکتری باسیلوس سرئوس (PTCC 1665) در شرایط استریل، شکسته شده و به محیط برین هارت براث (BHI) منتقل گردید و برای مدت 24 ساعت در دمای 32 درجه­سانتی­گراد، گرم­خانه‌گذاری شد [20]. سلول­های میکروبی توسط سانتریفیوژ مدل ALC4232 (ساخت انگلستان) با دور rpm4000 جدا شدند. سپس توسط روش مک فارلند (McFarland) جمعیت باکتریایی تعیین شد (میزان OD در طول موج 625 نانومتر برابر با 13/0-08/0 بود که معادل با محلول نیم مک­ فارلند (McFarland)  و جمعیت تقریبی 108×5/1 بود) [21]. سپس با رقیق­سازی به نسبت 01/0 توسط سرم فیزیولوژی، کدورت106 ×5/1باکتری در هر میلی­لیتر به‌دست آمد [22]. در مورد استافیلوکوکوس اورئوس­(PTCC 1431) مراحل مشابه بود با این تفاوت که از محیط نوترینت براث (Nutrient broth) استفاده گردید [23].
گونه­های قارچی در محیط ژلوز سیب‌زمینی، به صورت شیب دار در حرارت 28 درجه سانتی­گراد و به مدت 10 روز کشت اولیه شدند. کونیدیاها پس از برداشت از محیط کشت، در آب مقطر استریل حاوی 01/0 درصد تویین 80 قرار گرفتند. سپس به مدت 15 ثانیه مخلوط گردیدند و 5 دقیقه اجازه داده شد تا قطعات سنگین ته­نشین شوند. اسپورهای موجود در سوسپانسیون حاصل با 3 بار تکرار توسط لام هموسیتومتر شمارش شد و در غلظت 106 کونیدیا در میلی­لیتر استاندارد گردید [24].
بررسی خواص ضد ­باکتری با استفاده از روش انتشار دیسک کاغذی استفاده شد. در این روش از کشت ۲۴ ساعته در محیط کشت بلاد آگار برای باسیلوس سرئوس و برای استافیلوکوکوس اورئوس از محیط کشت بردپارکر آگار استفاده شد. سوسپانسیون میکروبی معادل با جمعیت
106 ×5/1 باکتری در هر میلی­لیتر بر روی سطح محیط کشت به صورت یکنواخت قرار گرفت.
سپس دیسک بلانک آغشته به 20 میکرولیتر هیدروسل با غلظت­های مختلف (10، 20، 30، 40 و 50 درصد وزنی- حجمی) در مرکز آن قرار داده و به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۳۷ درجه سلسیوس برای باکتری­ها گرم‌خانه­گذاری شدند. پس از این مدت با اندازه­گیری قطر هاله عدم رشد توسط میکرومتر دیجیتالGuanglu 25-0  مدل701-211 (ساخت کشور چین) اندازه‌گیری شد و به عنوان میزان حساسیت یا مقاومت باکتری در نظر گرفته شد [21]. به عنوان کنترل مثبت و منفی به ترتیب از دیسک آنتی‌بیوتیکی کلرامفنیکل و آب مقطر استریل استفاده گردید [25].
به منظور بررسی فعالیت ضد کپکی هیدروسل دارچین در برابر رایزوپوس اوریزا و آسپرژیلوس نایجر، سوسپانسیون کپکی با غلظت 106 کونیدیا در میلی­لیتر به پلیت حاوی پوتیتو دکستروز براث (Potato Dextrose Broth) منتتقل شد و سپس غلظت­های معینی (10، 20، 30، 40 و 50 درصد وزنی/ حجمی) از هیدروسل استخراجی دارچین به هر پلیت اضافه شد و به مدت 4 روز در دمای 25 درجه سانتی‌گراد گرم‌خانه­گذاری گردید [19]. جهت محاسبه میزان جلوگیری از رشد کپک از فرمول ذیل استفاده گردید.

سنجش فعالیت ضد ­آنزیمی هیدروسل بدین صورت انجام شد: قبل از ارزیابی فعالیت آنزیمی نمونه­های سیب‌زمینی، 72 ساعت در محلول هیدروسل غوطه­ور شدند و با قرار­گیری در درجه حرارت اتاق خشک شدند و بعد از عصاره­گیری از سیب‌زمینی عصاره به سل دستگاه اسپکتروفتومتر مدل ژنوی 6305  (ساخت کمپانی JENWAY انگلستان) اضافه شد و سپس فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز ارزیابی شد [17].
جهت تعیین فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز، 3/2 میلی‌لیتر بافر فسفات با pH برابر با 7 و 6/0 میلی­لیتر از پیروکتکول با غلظت 100 میلی­مول در حمام آب در دمای 25 درجه سانتی­گراد قرار داده شد. واکنش با افزودن 1/0 میلی‌لیتر از عصاره آنزیمی آغاز گردید. جذب توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 420 نانومتر در طی مدت 10 دقیقه اندازه­گیری شد. در نمونه شاهد به­جای عصاره آنزیمی از آب مقطر استفاده شد و سپس درصد کاهش فعالیت آنزیم توسط فرمول ذیل محاسبه گردید [26].

تمامی آزمایش­ها در سه تکرار صورت گرفت. آنالیزهای آماری در قالب طرح کاملاَ تصادفی با استفاده از نرم‌افزار STATISTICA نسخه 22 انجام شد. متغیرهای مستقل در
این تحقیق شامل غلظت­های مختلف (50-10 درصد) هیدروسل دارچین بود. داده­ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و  آزمون مقایسه میانگین
Duncan تجزیه و تحلیل شد. سطح معنی­داری در آزمون­ها، 05/0 در نظر گرفته شد. برای رسم نمودار از نرم‌افزار اکسل 2010 استفاده شد.
نتایج
بررسی ترکیب شیمیایی هیدروسل استخراجی گیاه دارچین توسط روش کروماتوگرافی گازی-جذب سنجی جرمی صورت گرفت و نتایج حاصله در جدول 1 نشان داده شده است. مطابق این نتایج برخی از مهم ترین ترکیبات تشکیل دهنده هیدروسل دارچین شامل Vulgarol، Emersol،Cinnamic  acid methyl ester ، Methyl palmitate و اسید اولئیک است (جدول1).
 
جدول 1- ترکیب شیمیایی هیدروسل دارچین
 
شماره پیک زمان ماند (دقیقه) ترکیب شیمیایی درصد
1 398/20 Cinnamic acid, methyl ester 353/6
2 684/27 Methyl palmitate 861/15
3 701/27 Hexadecanoic acid methyl ester 522/4
4 657/28 Corymbolone 771/3
5 814/28 3-Cyclohexen-1-carboxaldehyde, 3,4-dimethyl 711/10
6 867/28 Vulgarol 474/3
7 902/28 Alloaromadendrene oxide 513/1
8 843/37 9-Octadecenoic acid 543/5
9 895/37 6-Formyl-3- methyl- 2- oxo- 4- hexenoic acid. 55/4
10 388/39 1-Eicosene 126/3
11 440/39 Cyclopropaneoctanal 881/0
12 644/39 Emersol 87/8
13 667/39 1-Nonadecene 576/1
 
 
بررسی خواص ضد ­باکتریایی هیدروسل نیز با اندازه­گیری قطر هاله عدم رشد انجام شد و نتایج در جدول 2 نشان داده شده است. مطابق این جدول، هیدروسل استخراجی دارچین کم‌ترین اثر ممانعت­کنندگی را بر استافیلوکوکوس اورئوس داشته است (001/0). نتایج نشان­دهنده اثر هیدروسل استخراجی دارچین بر دو باکتری باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در غلظت­های مختلف است. بیش‌ترین اثر ضد ­میکروبی مربوط به غلظت 50 درصد وزنی/حجمی هیدروسل بر باکتری باسیلوس سرئوس است که سبب ایجاد بیش­ترین قطر هاله عدم رشد (میانگین و انحراف معیار21/0±83/37 میلی­متر) گردیده است. استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به باکتری باسیلوس سرئوس مقاومت بیش‌تری در برابر هیدروسل دارچین نشان داد و تنها در غلظت­ 50 درصد هیدروسل، قطر هاله عدم رشد کمی ایجاد نمود (میانگین و انحراف معیار 16/0±21/6 میلی­متر) (جدول 2). میانگین و انحراف معیار قطر هاله عدم رشد کنترل مثبت (آنتی­بیوتیک کلرامفنیکل) در مورد باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب36/3 ± 40 و 23/2 ± 18 ­میلی­متر بود. قطر هاله عدم رشد کنترل منفی در مورد هر دو باکتری مورد مطالعه برابر با صفر میلی‌متر بود.
 
 
جدول 2- اثر ضد­ باکتریایی (میانگین و انحراف معیار قطر هاله عدم رشد بر حسب میلی­متر) هیدروسل استخراجی دارچین
غلظت برحسب درصد وزنی/ حجمی
نام میکروارگانیسم 10 20 30 40 50
باسیلوس سرئوس 2/ 0± 83/20e 19/ 0± 06/24d 21/ 0± 01/29c 83/31 ± 22/0b 21/0 ± 83/37a
استافیلوکوکوس اورئوس 0g 0g 0g 0g 16/0 ± 21/6f
آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مقایسات چند­گانه Duncan
اعداد با حروف مختلف دارای تفاوت معنی­داری در سطح 001/0˂p هستند.
 
 
نمودار 1 میزان ممانعت از رشد کپک­های رایزوپوس اوریزا و آسپرژیلوس نایجر را در غلظت­های مختلف هیدروسل استخراجی گیاه دارچین نشان می­دهد. نتایج حاکی از اثرات ضد­کپکی هیدروسل دارچین بر روی دو گونه آسپرژیلوس نایجر و رایزوپوس اوریزا است که اثر ضد­کپکی در غلظت­های مختلف هیدروسل دارچین متفاوت است (001/0˂p). هم­چنین میزان حساسیت دو گونه کپکی مورد مطالعه نسبت به هیدروسل دارچین متفاوت است به طوری که کپک رایزوپوس اوریزا حساسیت بیش‌تری نشان داد (نمودار 1).

نمودار 1- اثر ضد­کپکی هیدروسل استخراجی دارچین بر رایزوپوس اوریزا و آسپرژیلوس نایجر
اعداد با حروف مختلف دارای تفاوت معنی­داری در سطح 001/0˂p هستند.
بررسی اثرات ضد ­آنزیمی در برابر آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز در جدول 3 نشان داده شده است.
نتایج جدول 3 نشان دادند که غوطه ور­کردن سیب‌زمینی در غلظت­های مختلف هیدروسل استخراجی از دارچین، سبب کاهش فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز در این محصول می شود.
 
 
جدول 3- اثر هیدروسل استخراجی دارچین بر فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز سیب‌زمینی
 
غلظت بر حسب درصد وزنی/ حجمی
متغیر 10% 20% 30% 40% 50%
میزان pH a2/0 ± 5/5 b1/0 ± 2/5 c3/0 ± 8/4 d2/0 ± 1/4 e1/0 ± 7/3
درصد کاهش فعالیت پلی‌فنل‌اکسیداز e530/1 ± 37 d12/1 ± 39 c11/1 ± 43 b51/2 ± 46 a511/ 1± 50
آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مقایسات چند­گانه Duncan
اعداد با حروف مختلف دارای تفاوت معنی­داری در سطح 001/0˂p هستند.
 
 
بحث
همان­طور که در جدول 1 مشاهده می­شود، ترکیبات مختلفی از گروه­های شیمیایی مختلف شامل هیدروکربن­ها، آلدئیدها و اسیدها در هیدروسل استخراجی دارچین وجود دارد. یک ترکیب شاخص در هیدروسل دارچین ترکیبی به نام سینامیک اسید متیل استر است که درصد این ترکیب برابر با 35/6 درصد است. هیدروسل دارچین شامل Vulgarol، Emersol،Cinnamic  acid methyl ester ، Methyl palmitate و اسید اولئیک است (جدول 1).
ترکیب تشکیل دهنده هیدروسل گیاهان بسیار متنوع است از جمله Hamdi و همکاران انواع ترکیبات آلدهیدی و الکل­ها را به عنوان ترکیبات غالب تشکیل دهنده هیدروسل استخراجی از گیاهtuberculatum Haplophyllum گزارش نموده­اند [27]. Inouye  و همکاران  ترکیبات تشکیل دهنده هیدروسل گیاهان را بر اساس گروه­های عملگرا به آلدئیدها، الکل، فنل، کتن استر و گروه­های اتر متیل فنل دسته­بندی نمودند [28].
در مطالعه حاضر افزایش غلظت هیدروسل اثر مستقیم بر ممانعت رشد باسیلوس سرئوس داشت به­طوری که در غلظت­های بالا، درصد ممانعت­کنندگی و نیز قطر هاله عدم رشد، بیشتر بوده است (جدول 1). از جمله دلایل احتمالی اثر ضد ­باکتریایی هیدروسل دارچین را می توان مربوط به وجود مشتقات سینامیک اسید در هیدروسل دارچین دانست. در تحقیقات مختلف اثر ضد­میکروبی سینامیک اسید گزارش شده است. Vasconcelos و همکاران در مطالعه مکانیسم اثرات ضد میکروبی دارچین (عصاره، اسانس یا دیگر اجزاء دارچین) گزارش نمودند که گیاه دارچین سبب صدمه به غشاء سلولی، تغییر پروفایل لیپیدها، ممانعت از فعالیت آنزیم ATPases، تقسیم سلولی سبب مرگ باکتری­های گرم منفی و مثبت می­گردد. بیش‌ترین اثر ضد­میکروبی دارچین به سینامالدهید و سینامیک اسید نسبت داده شده است [29]. Sova گزارش نموده است سینامیک اسید و مشتقات این ترکیب شامل اسیدها، استرها، آمیدها، هیدرازیدها و دیگر مشتقات سینامیک اسید دارای خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی و نیز آنتی‌اکسیدانی هستند [30].
در تحقیق حاضر، نتایج بررسی اثر ضد کپکی هیدروسل دارچین نشان­دهنده اثر این ماده بر روی دو کپک رایزوپوس اوریزا و آسپرژیلوس نایجر در مواجهه با هیدروسل استخراجی دارچین است. هیدروسل دارچین اثر ضد­کپکی بیش‌تری بر روی رایزوپوس اوریزا نسبت به آسپرژیلوس نایجر نشان داد. هم­چنین با افزایش غلظت هیدروسل، اثر ضد کپکی نیز افزایش داشت به طوری که بیش­ترین اثر ضد­کپکی در غلظت 50% وزنی- حجمی هیدروسل مشاهده شد (نمودار 1). با توجه به وجود سینامیک اسید هم­چنین ترکیبی به نام ولگارون در هیدروسل دارچین، می توان اثرات ضد کپکی مشاهده شده را به وجود این دو ترکیب در هیدروسل نسبت داد. Meepgala و همکاران اثرات ضد کپکی ولگارون را نشان داده­اند [31]. Hosmat و همکاران اثرات ضد ­باکتریایی ترکیب ولگارون استخراج شده از برگ‌های گیاه Syzygium cumini را در برابر باکتری­های مختلف از جمله سودوموناس آئروژنوزا را گزارش نموده‌اند [32]. مطابق گزارش Tamires و همکاران سینامیک اسید اثر ضد کپکی در برابر کاندیدا آلبیکانس دارد [33]. Wang و همکاران در بررسی اثرات ضد­کپکی اسانس دارچین در برابر کاندیدا آلبیکانس و کاندیدا تروپیکالیس بیان نمودند که مواجهه کپک با این اسانس سبب تغییراتی در مورفولوژی سلول­های کپک به صورت ایجاد منافذ نامنظم در روی سطح و نیز تخریب ارگانلا شده است. مطابق این گزارش اسانس دارچین یک ماده ضد­کپک قوی است که در عرض 72-48 ساعت سبب تغییرات قابل توجه در ساختار سلول می­گردد که منجر به مرگ سلول می­شود [34].
Li  و همکاران اثرات ضد­کپکی اسانس دارچین بر روی رایزوپوس نیگریکانس را ناشی از اثر این نوع اسانس بر فعالیت برخی از آنزیم­های اصلی در سیکل تری کربوکسیلیک­ اسید و تغییر در ساختار غشاء سلول بیان نموده­اند. مطابق این گزارش اسانس دارچین سبب ممانعت از رشد میسلا به صورت متورم شدن دیواره سلول و تخریب غشاء سیتوپلاسم و نشت ماتریکس سیتوپلاسم و نیز ممانعت از بیوسنتز ارگوسترول که منجر به صدمه به دیواره سلول و نشت یون­های داخل سلولی و پروتئین­ها می­شود. از دیگر دلایل اثر ضد­کپکی این نوع اسانس به تأثیر آن بر متابولیسم انرژی و کاهش فعالیت سوکسینات دهیدروژناز و مالات دهیدروژناز در سیکل تری کربوکسیلیک­اسید ذکر شده است [35].
در مطالعه حاضر، اثر هیدروسل استخراجی دارچین بر فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز نشان­دهنده کاهش فعالیت این آنزیم در غلظت­های مختلف هیدروسل دارچین است (جدول 2). یکی از دلایل احتمالی این کاهش فعالیت مربوط به اثر pH  هیدروسل است. هیدروسل استخراجی از دارچین دارای مقادیر متفاوت pH بسته به غلظت هیدروسل هستند که از مقدار 5/5 برای هیدروسل با غلظت 10 درصد تا 7/3 برای هیدروسل با غلظت50 درصد متفاوت است. این در حالی است که تحقیقات مختلف نشان داده است که میزان pH بهینه برای آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز سیب‌زمینی برابر با 5/6-6 است [36] و تغییرات pH بر میزان فعالیت آنزیم ﻣﺅثر است. Gacche و همکاران اثر ممانعت­کنندگی سینامیک اسید در جلوگیری از فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز در آب سیب را گزارش نموده است. مطابق این تحقیق اسید سینامیک سرعت فعالیت این آنزیم را کاهش می دهد [37].  Nevesو همکاران نیز سینامیک اسید را یک ترکیب ﻣﺅثر در کاهش فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز گیاه نعناع گزارش نموده­اند [38].
نتیجه‌گیری
بررسی­های انجام شده طی مطالعه مذکور نشان داد هیدروسل استخراجی گیاه دارچین دارای خواص ضدباکتریایی بر باسیلوس سرئوس است. اثر هیدروسل دارچین بر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس چندان قابل توجه نبود. هم­چنین هیدروسل استخراجی گیاه دارچین دارای خواص ضد­کپکی در برابر رایزوپوس اوریزا و آسپرژیلوس نایجر است و درصد بازدارندگی رشد این ماده در برابر رایزوپوس اوریزا بیشتر است. بررسی خواص ضد ­آنزیمی هیدروسل دارچین در برابر آنزیم عامل قهوه‌ای شدن آنزیمی (پلی‌فنل اکسیداز) نیز اثرات بازدارندگی این ماده در برابر فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز سیب‌زمینی را نشان داد. بنابراین به نظر می­رسد هیدروسل استخراجی دارچین می­تواند به عنوان یک ماده ضد ­باکتری در برابر باسیلوس سرئوس، ضد­کپک در برابر رایزوپوس اوریزا و هم­چنین جهت جلوگیری از فعالیت آنزیم پلی‌فنل‌اکسیداز کاربرد داشته باشد و پیشنهاد می­گردد بررسی اثرات ضد باکتریایی و ضد کپکی هیدروسل دارچین بر روی سایر میکروارگانیسم­ها نیز مورد بررسی قرار گیرد. هم­چنین بررسی اثر ضد آنزیمی این هیدروسل در برابر سایر آنزیم‌های مخرب کیفیت محصولات غذایی و کشاورزی نظیر آنزیم پراکسیداز و لیپاز نیز پیشنهاد می‌گردد.
تشکر و قدردانی
از آزمایشگاه زیست‌شناسی سیستماتیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور جهت تشخیص گونه گیاهی و از آزمایشگاه میکروبیولوژی و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور جهت فراهم نمودن امکانات لازم جهت انجام این پژوهش، تشکر و قدردانی می­گردد.
 
 
 
 
 
 
 
References
 
 
[1] Labadie C, Cerutti C, Carlin F. Fate and control of pathogenic and spoilage micro-organisms in orange blossom (Citrus aurantium), and rose flower (Rosa centifolia) hydrosols. J Appl Microbiol 2016; 121: 1568-79.
[2] Garneau F-X, Collin G, Gagnon H. Chemical composition and stability of the hydrosols obtained during essential oil production. II. The case of Picea glauca (Moench) Voss., Solidago puberula Nutt., and Mentha piperita L. Am J Essent Oils Nat Prod 2014; 2 (1): 29-35.
[3] Bellahsene C, Bendahou M, Khadir A, Zenati F, Bendelaïd F, Aissaoui N, et al. Antimicrobial activity and chemical composition of essential oil and hydrosol extract of Nepeta nepetella subsp. amethystina (Poir.) Briq. From Algeria. J Appl Pharm Sci 2015; 5(9): 21-5.
[4] Karampoula F, Giaouris E, Deschamps J, Doulgeraki A I, Nychas G J E, Dubois-Brissonnet F. Hydrosol of Thymbra capitata is a highly efficient biocide against biofilms of Salmonella Typhimurium: Real-time visualization of bacterial inactivation by CLSM. J Appl Environ Microbiol 2016; 82: 5309-19.
[5] Belabbes R, El Amine Dib M, Djabou N, Ilias F, Tabti B, Costa J, et al. Chemical variability, antioxidant and antifungal activities of essential oils and hydrosol extract of Calendula arvensis L. from western Algeria.  Chem Biodiversity 2017 May;14(5):e1600482.
[6] Kaewprom K,  Chen YH,  Lin CF, Chiou MT,  Lin CN. Antiviral activity of Thymus vulgaris and Nepeta cataria hydrosols against porcine reproductive and respiratory syndrome virus. Thai J Vet Med 2017; 47(1): 25-33.
[7] Mirfeizi M, Mehdizadeh Tourzani Z, Zahra Mirfeizi S, Asghari Jafarabadi M, Rezvani H, Shoghi M. Effects of cinnamon on controlling blood glucose and lipids in patients with type II diabetes mellitus: A double blind, randomized clinical trial. Med J Mashhad Uni Med Sci 2014;  57(3): 533-41. [Farsi]
[8] Ghandehari yazdi  A P, Nikooyi A, Sedaghat Broojeni L. Review of pharmaceutical and functional properties of cinnamon. J Herb Drugs 2014; 5(3): 127-35.
[9] Sharifzadeh S, Mohammadzadeh M. The Effects of Aqueous Extract of Cinnamon on Blood Biochemical Parameters in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. J Zanjan Uni Med Sci Health Serv 2016;  23(201): 66-76. [Farsi]
[10] Normanno G, La Salandra G, Dambrosio A, Quaglia NC, Corrente M, Parisi A, et al. Occurrence, Characterization and Antimicrobial Resistance of Enterotoxigenic Staphylococcus aureus isolated from meat and dairy products. Int J Food Microbiol 2007; 115(3): 290-6.
[11] Paciorek ML, Kochman M, Piekarska K, Grochowska A, Windyg B. The distribution of enterotoxin and enterotoxin-like genes in Staphylococcus aureus strains isolated from nasal carriers and food samples. Int J Food Microbiol 2007; 117(3): 319-23.
 [12] Scott R, Kathleen O, Daniel M, Andrew R, Donald M, Shelley R. A Real-Time PCR Assay to Detect the Panton Valentine Leukocidin Toxin in Staphylococci: Screening Staphylococcus Schleiferi Subspecies Coagulans Strains from Companion Animals. Vet Microbiol 2005; 107(1-2): 139-44.
[13] Altaf, M.S., Iqbal, A., Ahmad, M., Hussain, S.A., Ahmad, R. and Willayat, M.M. Study of enterotoxigenicity of B.cereus emetic strain by skin vasopermeability reaction in rabbits and poultry. Int J Pharma Bio Sci 2012; 3(2): 166-72.
[14] Roy A, Moktan B, Sarkar PK. Characteristics of Bacillus cereus isolates from legume-based Indian fermented foods. Food Control 2007; 18(12): 1555-64.
[15] Julianti E,  Rajah K K, Fidrianny I. Antibacterial Activity of ethanolic extract of cinnamon bark, honey and their combination effects against Acne-Causing Bacteria. Sci Pharm 2017; 85: 19-27.
[16] Goel N, Rohilla H, , Gajender Sing  G, Punia P. Antifungal activity of cinnamon oil and olive oil against Candida Spp. isolated from blood stream infections. J Clin Diagn Res 2016; 10(8): 9-11.
[17] Fasih M, Ghorbani Nohooji M, Rahimi AR. The Effect of three medicinal plants essential oils on the activity of peroxidise and polyphenoloxidase enzymes in broccoli (Brassica oleracea L.var. Italica). J Med Plants 2016; 1(10): 60-77. [Farsi]   
[18] Ozturk I, Tornuk F, Sagdic O, Kisi O. Application of Non-linear Models to Predict Inhibition Effects of Various Plant hydrosols on Listeria monocytogenes inoculated on fresh-cut apples. Foodborne Pathog Dis 2012; 9(7): 607-16.
[19] Wojcik- Stopczynska B, Jakowienko P, Wysocka G. The estimation of antifungal activity of essential oil and hydrosol obtained from wrinkled-leaf mint (Mentha crispa L.). Herba Pol 2012; 58(1): 6-15.
[20] Yolmeh M, Habibi-Najafi M B, Najafzadeh M. Study the effects of ultraviolet radiation on the growth of Escherichia coli and Bacillus cereus isolated from raw milk and raw rice. Iran Food Sci Technol Res J 2015;  4: 319-24 [Farsi]
[21] Mohammadi N, Mirhosseini M, Shirzad M, Dehghan Hamdan A, Yazdani N. Synthesizing zno nanoparticles by high-energy milling and investigating their antimicrobial effect. J Shahid Sadoughi Uni Med Sci 2015; 23(4): 2070-82 [Farsi]
[22] Moradian Eivari A K, Salehi M, Malek Jafarian M. Antimicrobial activity of Rosmarinus Officinalis on vancomycin -resistant Staphylococcus aureus isolated from Imam Reza Hospital patients of Mashhad. J Neyshabur Uni Med Sci 2015; 3(3): 39-44. [Farsi]
[23] Iranian Scientific and Industrial Research Organization. Available at: ptcc. irost.org/
[24] Minooeian Haghighi  MH, Khosravi A. The Effects of the herbal essences on the two important species of Aspergillus. The Horiz Med Sci 2010; 15(4): 5-16 [Farsi]
[25] Esbechin SA, Safari M, Soltani N, kamaliM.  In vitro Antibacterial activity of methanol, ether and aqueous extracts in some species of Cyanobacteria. J Mazandaran Uni Med Sci 2014; 24(117): 39-54. [Farsi]
[26] Lante A, Tinello F. Citrus hydrosols as useful by-products for tyrosinase inhibition. Innovative Food Sci Emerging Technol 2015; 27: 154–59.
[27] Hamdi A, Majouli K, Vander Heyden Y, Flamini G, Marzouk Z. Phytotoxic activities of essential oils and hydrosols of Haplophyllumtuberculatum.      Ind Crops Prod 2017; 97: 440-47.
[28] Inouye S, Takahashi M, Abe S. A comparative study on the composition of forty four hydrosols and their essential oils. Int J Essent Oil Ther 2008; 2(3): 89-104.
[29]Vasconcelos NG, Croda J, Simionatto S. Antibacterial mechanisms of cinnamon and its constituents: A review. Microb Pathog 2018; 120: 198-203.
[30] Sova M. Antioxidant and Antimicrobial activities of cinnamic acid derivatives. Mini Rev Med Chem 2012; 12(8):749-67
[31] Meepagala, KM., Kuhajek J, Sturtz JD, Wedge DE. Vulgarone B. The antifungal constituent in the steam-distilled faction of artemisia douglasiana. J Chem Ecol 2003; 29(8): 1771-80.
[32] Hosmat, P.B. Sonawane, K.D. Waghmare, S. Antibacterial activity of vulgarol a extracted from the leaves of Syzygium cumini. Asian J Pharm Clin Res 2013; 6(4): 100-102.
[33] Tamires C. Lima, Alana R. Ferreira, Daniele F. Silva, Edeltrudes O. Lima & Damião P. de Sousa. Antifungal activity of cinnamic acid and benzoic acid esters against Candida albicans strains. Nat Prod Res 2018; 32(5): 572-75.
[34]Wang GS1, Deng JH, Ma YH, Shi M, Li B. Mechanisms, clinically curative effects, and antifungal activities of cinnamon oil and pogostemon oil complex against three species of Candida. J Tradit Chin Med 2012; 32(1): 19-24.
[35]Li Y, Nie Y, Zhou L, Li S, Tang X,  Ding Y, Li S. The possible mechanism of antifungal activity of cinnamon oil against Rhizopus nigricans. J Chem Pharm Res 2014; 6(5): 12-20.
[36] Yoruk R, Marshall MR. Physicochemical properties and function of plant polyphenol oxidase: A Review. J Food Biochem 2003; 27: 361-422.
[37] Gacche RN1, Warangkar SC, Ghole VS. Glutathione and cinnamic acid: natural dietary components used in preventing the process of browning by inhibition of Polyphenol Oxidase in apple juice. J Enzyme Inhib Med Chem 2004; 19(2): 175-9.
[38] Neves VA, Picchi DG, da Silva MA. Some Biochemical Properties of Polyphenoloxidase from Spearmint (Mentha arvensis). Braz Arch Biol Technol 2009; 52(4): 1001-10.
 
 

The Study of Antimicrobial and Anti-Enzymatic Activity (Potato Poly Phenol Oxidase) of Cinnamomum Verum Hydrosol: A Laboratory Study
 
Z. Didar[2]
 
Received: 06/10/2018  Sent for Revision: 17/10/2018    Received Revised Manuscript: 17/11/2018              Accepted: 25/12/2018
 
Background and Objectives: Cinnamon contains phenolic and non-phenolic bioactive compounds. The aim of this research was investigating the antimicrobial and anti-enzymatic properties of cinnamon (Cinnamomum verum) hydrosol.
Materials and Methods: In this laboratory study, chemical composition of cinnamon hydrosol was analyzed by Gas chromatography–mass spectrometry method.  Antibacterial effects of cinnamon hydrosol at different concentrations (10, 20, 30, 40 and 50 percent) against Staphylococcus aureus and Bacillus cereus and antifungal effects against Aspergillus niger and Rhizospus oryzae were determined. Anti-enzymatic activity of cinnamon hydrosol against the polyphenol oxidase enzyme of potatoe was also assessed. The experiment was designed in a completely randomized design with three replications. The data were analyzed using one-way ANOVA and Duncan's mean comparison test.
Results: The results showed that Bacillus cereus has high susceptibility against cinnamon hydrosol (the mean and standard deviation of inhibition zone diameter equal to 37.83±0.21mm). Investigation of anti-fungal activity revealed that  Aspergillus niger showed more stability against cinnamon hydrosol than  Rhizospus oryzae (the mean and standard deviation of the growth  inhibition percentage at hydrosol concentration of 50% w/v, were 9±2.2 and 68.66±2.5, respectively). Cinnamon hydrosol caused a significant reduction in the polyphenol oxidase activity (0.001).
Conclusion: According to this study, cinnamon hydrosol exhibited anti-bacterial and anti-fungal properties as well as, anti- enzymatic activity against polyphenol oxidase of potato, so that cinnamon hydrosol can be used as antibacterial (against Bacillus cereus), antifungal (against Rhizopus oryzae) and anti-enzymatic (poly phenol oxidase) component.
Key words: Hydrosol, Cinnamon, Antimicrobial effect, polyphenol oxidase
 
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Islamic Azad University, Neyshabur Branch approved the study (Ethics number:1397.012).
 
How to cite this article: Didar Z. The Study of Antimicrobial and Anti-Enzymatic Activity (Potato Poly Phenol Oxidase) of Cinnamomum Verum Hydrosol: A Laboratory Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2019; 18 (1): 3-16. [Farsi]
 
 
 
  1. - (نویسنده مسئول) استادیار گروه آموزشی صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران
تلفن: 42612881-051، دورنگار: 42615472-051، پست الکترونیکی: z_didar57@yahoo.com
 
[2]- Assistant Prof., Dept. of Food Sciences, Islamic Azad University, Neyshabur Branch, Neyshabur, Iran, ORCID: 0000-0001-6268-6376
(Corresponding Author) Tel: (051) 42612881, Fax: (051) 42615472, E-mail: z_didar57@yahoo.com
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ميكروبيولوژي
دریافت: 1397/5/3 | پذیرش: 1397/10/4 | انتشار: 1398/1/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb