جلد 18، شماره 8 - ( 8-1398 )                   جلد 18 شماره 8 صفحات 782-769 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Moradi A, Moradi F. The Effect of Eight Weeks of Sprint Interval Training on Levels of Lipocalin-2, Lipid Profile, Body Composition and Some Components of Physical Fitness of Young Female Volleyball Players: A Randomized Clinical Trial. JRUMS 2019; 18 (8) :769-782
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4520-fa.html
مرادی اوین، مرادی فتاح. تأثیر هشت هفته تمرین تناوبی سرعتی بر روی سطوح لیپوکالین-2، پروفایل لیپیدی، ترکیب بدن و برخی اجزای آمادگی جسمانی دختران والیبالیست: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده . مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1398; 18 (8) :769-782

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4520-fa.html


دکترای فیزیولوژی ورزشی، کارشناس فیزیوتراپی، استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد سقز، دانشگاه آزاد اسلامی، سقز، ایران
متن کامل [PDF 352 kb]   (885 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2403 مشاهده)
متن کامل:   (3343 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 18، آبان 1398، 782-769
 
تأثیر هشت هفته تمرین تناوبی سرعتی بر روی سطوح لیپوکالین-2، پروفایل لیپیدی، ترکیب بدن و برخی اجزای آمادگی جسمانی دختران والیبالیست: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده
 
اوین مرادی[1]، فتاح مرادی[2]
 
دریافت مقاله: 28/8/97   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 20/12/97  دریافت اصلاحیه از نویسنده: 22/2/98         پذیرش مقاله: 25/2/98
 
زمینه و هدف: مطالعات اندکی در مورد اثرات فیزیولوژیکی تمرین تناوبی سرعتی (Sprint Interval Training; SIT) در ورزشکاران انجام شده است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر هشت هفته تمرین SIT بر روی سطوح لیپوکالین-2، پروفایل لیپیدی، ترکیب بدن و برخی اجزای آمادگی جسمانی دختران والیبالیست بود.
مواد و روش­ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، در شهرستان سقز و در بهار 1397 انجام شد. 18 دختر والیبالیست 18-12 سال به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (9=n) و کنترل (9=n) قرار گرفتند. آزمودنی­های گروه آزمایش علاوه بر تمرین­های معمول والیبال، پروتکل دویدن سرعتی بی­هوازی (Running-based anaerobic sprint test; RAST) را به مدت هشت هفته (هر هفته سه جلسه) انجام دادند و آزمودنی­های گروه کنترل فقط تمرین­های معمول والیبال را انجام دادند. شاخص­های ترکیب بدن، سطوح لیپوکالین-2، پروفایل لیپیدی، سرعت، توان، توان هوازی و توان بی­هوازی قبل و پس از دوره تمرین اندازه­گیری شد. جهت آنالیز داده­ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری­های مکرر استفاده شد.
یافته­ها: در گروه آزمایش، هشت هفته SIT با RAST تغییر معنی­داری در سطوح لیپوکالین-2، کلسترول تام، تری­گلیسرید، لیپوپروتئین با چگالی پایین، وزن بدن، درصد چربی بدن، نمایه توده بدن، نسبت کمر به لگن، سرعت و توان ایجاد نکرد (05/0<P)، اما توان هوازی (001/0=P) و توان بی­هوازی (001/0=P) را افزایش داد. هم­چنین، سطوح لیپوپروتئین با چگالی بالا در گروه کنترل کاهش یافت (038/0=P).
نتیجه­گیری: به­نظر می­رسد که اضافه نمودن SIT با RAST به برنامه تمرینی معمول والیبال به بهبود توان هوازی و توان بی­هوازی و حفظ سطوح لیپوپروتئین با چگالی بالا در دختران والیبالیست کمک می­کند.
واژه­های کلیدی: تمرین تناوبی، لیپوکالین-2، پروفایل لیپیدی، ترکیب بدن، والیبال، دختران
 
مقدمه
لیپوکالین-2 (Lipocalin-2; LCN-2) یک سایتوکین مشتق از بافت چربی است که به گروهی از انتقال دهنده­های مولکولی لیپوفیلیک کوچک در گردش خون تعلق دارد. این آدیپوکین در القاء آپوپتوزیس در سلول­های خون­ساز، انتقال اسیدهای چرب به آهن، تعدیل التهاب و هومئوستاز سوخت و سازی نقش دارد. هم­چنین، LCN-2 به­عنوان یک زیست شاخص مفید برای بیماری­های التهابی و سوخت و سازی معرفی شده است [1]. LCN-2 در بافت­های متعدد و انواع سلول­ها هم­چون نوتروفیل­ها، ماکروفاژها، کلیه، کبد، ریه، تیموس و روده کوچک بیان می­گردد. به­علاوه، به میزان فراوانی توسط سلول­های چربی تولید می­گردد و نشان داده شده است که LCN-2 در بیماری­های وابسته به چاقی و بیماری­های قلبی عروقی از طریق تنظیم پاسخ­های التهابی نقش دارد [2].
تأثیر تمرین ورزشی بر سطوح LCN-2 در برخی مطالعات بررسی شده است. در یک مطالعه، عدم تغییر معنی­دار سطوح LCN-2 به­دنبال هشت هفته تمرین مقاومتی در مردان دارای اضافه وزن و چاق نشان داده شد [3]. در تحقیق دیگری نیز عدم تغییر سطوح LCN-2 متعاقب هشت هفته تمرین استقامتی و مقاومتی در مردان جوان سالم کم­تحرک گزارش گردید [4]. تمرین تناوبی با شدت بالا (High intensity interval training; HIIT) یک رویکرد تمرینی در حال ظهور است که مشتمل بر سه دسته تمرین تناوبی سرعتی (Sprint Interval Training; SITHIIT با حجم پایین و تمرین تناوبی هوازی می­باشد. مقدار بهبودی­های حاصله در ظرفیت هوازی و دیگر عوامل خطر قلبی متابولیکی کلیدی به­دنبال SIT مشابه با تمرین تداومی با شدت متوسط (Moderate-intensity continuous training; MICT) می­باشد، علی­رغم اینکه کل انرژی مصرفی و کل درگیری زمانی به شدت کاهش یافته است. بنابراین، SIT یا HIIT با حجم پایین ممکن است یک جایگزین مؤثر و کارا (از لحاظ زمانی) برای MICT جهت بهبود سلامت سوخت و سازی باشد [5].
چگونگی سازگاری­های فیزیولوژیکی با SIT در برخی تحقیقات مورد بررسی قرار گرفته است. در مطالعه­ای که روی مردان کم­تحرک صورت گرفت، افزایش­هایی در اوج اکسیژن مصرفی، شاخص حساسیت انسولینی و محتوای میتوکندریایی عضله اسکلتی به دنبال دوازده هفته SIT و MICT نشان داده شد، علی‌رغم این که حجم تمرین و زمان پرداختن به ورزش در گروه SIT به میزان پنج برابر کم­تر از گروه دیگر بود [6]. همچنین، گزارش شده است که SIT منجر به سازگاری سوخت و سازی در طی یک دوره زمانی کوتاه می­گردد و کاهش دوره بازگشت به حالت اولیه بین وهله­ها در SIT، خستگی در طول تمرین بیشینه را کاهش می­دهد [7]. مطالعه روی مردان سالم جوان نیز بهبودی­های معنی­داری در حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max Maximal oxygen uptake;)، توان، ظرفیت بی­هوازی و به­کارگیری اکسیژن مصرفی در طول کار زیر بیشینه و کاهش­های معنی­داری در چربی بدن و دور کمر پس از هر دو نوع SIT و تمرین استقامتی تداومی را نشان داد، ضمن اینکه هیچ تفاوتی در پروفایل لیپیدی یا سطوح سرمی شاخص­های التهابی میوکاردی و آسیب عضله اسکلتی پس از دوره تمرین مشاهده نگردید [8]. به­طور کلی سه مکانیزم بیوشیمیایی درباره سازگاری با SIT بیان شده است که شامل کاهش تجمع لاکتات خون، افزایش میزان تولید پیرووات و افرایش عملکرد شاتل مالات-آسپارتات در تولید لاکتات در طول تمرین می­باشد [7].
مطالعات اندکی اثر SIT بر روی سطوح LCN-2 به­ویژه در دختران فعال (از لحاظ جسمانی) را مورد بررسی قرار داده­اند. در واقع، بیشتر محققان پیشین اثر SIT را در آزمودنی­های سالم و کم­تحرک بررسی نموده­اند [8، 6] و اثر آن در افراد فعال [7] و به­ویژه ورزشکاران رشته­های مختلف کم­تر بررسی شده است [9]. در حالی­که با توجه به ویژگی­های تمرین SIT (یعنی تناوب­های انفجاری تمرین نسبتاً شدید مختصر همراه با تناوب­های تمرین با شدت پایین جهت بازگشت به حالت اولیه) [6-5]، مطالعه درباره تأثیر آن در دختران ورزش­کار می­تواند اطلاعات نوینی در زمینه سازگاری­های فیزیولوژیکی متعاقب این نوع تمرین در اختیار گذارد. مطالعه روی ورزشکاران رشته والیبال نشان می­دهد قدرت عضلانی، توان، سرعت و چابکی، اجرای کلیدی آمادگی جسمانی ویژه این رشته ورزشی بوده و پیش­شرط­های کلیدی برای موفقیت در آن می­باشد. به­علاوه، اهمیت شاخص­های پیکری هم­چون ترکیب بدن نیز برای بازیکنان زن نخبه والیبال تبیین شده است [10]. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر هشت هفته SIT بر روی سطوح LCN-2، پروفایل لیپیدی، ترکیب بدن و برخی اجزای آمادگی جسمانی دختران والیبالیست بود.
مواد و روش­ها
در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، دختران والیبالیست شهرستان سقز با دامنه سنی 12 تا 18 سال تحت مطالعه قرار گرفتند. گروه­های مطالعه شامل گروه­های آزمایش و کنترل و اندازه­گیری­ها شامل پیش­آزمون (قبل از دوره تمرین) و پس­آزمون (پس از دوره تمرین) بود. مطالعه در بهار 1397 و در شهرستان سقز انجام گرفت. منظور از والیبالیست بودن، داشتن سابقه حداقل چهار سال مشارکت منظم و تحت نظارت مربی در رشته والیبال بود. نمونه­گیری تحقیق به صورت در دسترس و شیوه گمارش آزمودنی­ها به گروه­ها از نوع تصادفی­سازی جایگزینی (Replacement randomization) بود. مطالعه حاضر دارای کد اخلاق به شماره IR.SSRC.REC.1397.011 از کمیته اخلاق در پژوهش پژوهش­گاه علوم ورزشی بوده و در سامانه ثبت کارآزمایی­های بالینی ایران با کد IRCT20120702010158N5 به ثبت رسیده است. تمام آزمودنی­ها پرسش­نامه تاریخچه سلامتی، فرم رضایت­نامه کتبی، فرم آمادگی برای شرکت در فعالیت بدنی و برگه ثبت تغذیه روزانه را تکمیل نمودند. معیارهای ورود آزمودنی­ها به مطالعه شامل عدم مصرف الکل، دخانیات و هرگونه درمان دارویی (مثلاً برای بیماری­های قلبی-عروقی، تنفسی، ...) یا مکمل­های ورزشی (هم­چون کراتین، کافئین، ...)، عدم رژیم­گیری تغذیه­ای، عدم ابتلاء به هر گونه بیماری خاص نظیر بیماری­های قلبی-عروقی، تنفسی، سوخت و سازی و عضلانی-اسکلتی-ارتوپدی، در سه ماه قبل از شروع تحقیق و معیارهای خروج شامل عدم اجرای منظم تمرین­ها، مصرف دارو، الکل، دخانیات یا مکمل­های تغذیه­ای، تغییر رژیم غذایی، اجرای تمریناتی غیر از تمرین­های تجویز شده، ابتلاء به بیماری­های قلبی-عروقی، تنفسی، سوخت و سازی و عضلانی-اسکلتی-ارتوپدیکی و عدم رعایت سایر نکات توصیه شده در طول دوره مطالعه می­باشد [11]. حجم نمونه با استفاده از نرم­افزار GPower نسخه 3.1.9.2 با تنظیم برای آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری­های مکرر (اثر تعاملی)، 05/0=احتمال خطای α، 80/0=توان آماری و 1/0=η2، 20 نفر برآورد گردید و با در نظر گرفتن افت نمونه احتمالی 22 نفر انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند، اما در ادامه چهار نفر بر اساس معیارهای خروج از جریان تحقیق خارج شدند.
قبل از شروع دوره تمرین، ابتدا طی یک جلسه توجیهی، اهداف، طرح و روش­شناسی تحقیق، برنامه تمرین­ها، ارزیابی­های آزمایشگاهی (مثلا نمونه­گیری خون) و مراحل و برنامه زمانی تحقیق به­طور مفصل برای داوطلبان تشریح گردید. هم­چنین، نحوه اجرای صحیح آزمون­های ارزیابی سرعت، توان، توان بی هوازی و توان هوازی به داوطلبان آموزش داده شد. به­علاوه، نکاتی که داوطلبان می­بایست در طول مطالعه رعایت کنند، شامل مواردی که منجر به خروج داوطلبان از جریان تحقیق می­گردید و نیز نکاتی که قبل از ارزیابی­های پیش­آزمون و پس­آزمون ملزم به رعایت آنها بودند، تشریح گردید. از داوطلبان خواسته شد که در طول دوره تحقیق از هر گونه تغییر در رژیم غذایی روزانه خود اجتناب کنند، مطابق پروتکل تمرینی آموزش داده شده توسط محقق تمرین کنند و از انجام فعالیت­های بدنی مازاد بر تمرین­های تجویز شده اجتناب نمایند.
قبل از ارزیابی­های مرحله پیش­آزمون از آزمودنی­ها خواسته شد که چند نکته را رعایت کنند: 48 ساعت قبل از ارزیابی از انجام هرگونه فعالیت بدنی مازاد بر زندگی روزمره پرهیز کنند، 24 ساعت قبل از ارزیابی هرچه که می­خورند را در برگه ثبت تغذیه روزانه یادداشت نمایند، در فاصله 12 ساعت قبل از ارزیابی از خوردن و آشامیدن اجتناب نمایند و بصورت ناشتا جهت نمونه­گیری خون حضور یابند. ارزیابی­های مرحله پیش آزمون طی دو روز متوالی و حدود ساعت 8 صبح در کانون ورزشی 22 بهمن شهرستان سقز اجرا گردید. پس از پنج دقیقه استراحت، نمونه خون (10سی سی) داوطلبان در وضعیت نشسته و از ورید بازویی گرفته شد. در ادامه و بعد از خوردن صبحانه مشترک، شاخص­های ترکیب بدن آزمودنی­ها شامل قد (سانتی­متر)، وزن (کیلوگرم)، BMI (کیلوگرم بر متر مربع Body Mass Index;BFP (درصد Body Fat Percent;) و WHR (Waist to Hip Ratio) اندازه­گیری شد. وزن بدن، BFP، BMI و WHR با استفاده از دستگاه تجزیه و تحلیل­گر ترکیب بدن (حداقل دقت 1/0 کیلوگرم، مدل
 
X-CONTACT356، ساخت کره جنوبی) و قد با به‌کارگیری قدسنج (حداقل دقت 1/0 سانتی متر، مارک SECA، مدل 703، ساخت مشترک آلمان-چین) اندازه­گیری گردید. روز بعد به ترتیب آزمون‌های ارزیابی توان (پرش سارجنت)، سرعت (35 متر سرعت)، توان بی‌هوازی (آزمون دویدن سرعتی بی‌هوازی (Running-based anaerobic sprint test; RAST)) و توان هوازی (نوارگردان بروس) اجرا گردید. قبل و پس از اجرای آزمونها، آزمودنی­ها به مدت 5 تا 10 دقیقه خود را گرم و سرد می­نمودند و بین آزمون­های متوالی نیز 5 دقیقه ریکاوری داده می­شد [12].
سرعت توسط آزمون 35 متر سرعت اندازه­گیری شد. در این آزمون ابتدا فرد خود را گرم نمود، سپس مسافت 35 متر را 3 بار با حداکثر سرعت دوید و بهترین رکورد ثبت گردید. توان توسط آزمون پرش عمودی سارجنت اندازه­گیری شد. به این ترتیب که فرد ابتدا نوک انگشتانش را گچی نمود. سپس، کنار دیوار ایستاد و در حالی­که هر دو پایش روی زمین بود، دست خود را تا حداکثر ارتفاع ممکن بالا کشید و با نوک انگشت روی دیوار علامت گذاشت (نقطه اول). در نهایت از وضعیت ایستا تا حداکثر ارتفاع ممکن پرید و مجدداً روی دیوار علامت گذاشت (نقطه دوم). اختلاف بین نقطه اول و دوم به عنوان امیتاز توان فرد ثبت گردید. توان بی‌هوازی توسط آزمون RAST اندازه­گیری شد. این آزمون شامل 6 وهله دویدن مسافت 35 متری با حداکثر سرعت همراه با استراحت­های 10 ثانیه­ای بین هر دو وهله متوالی می­باشد. توان متوسط به عنوان شاخص توان بی هوازی در نظر گرفته شد و از طریق فرمولهای زیر محاسبه گردید [12]:
(3(ثانیه) زمان / 2(متر) سافت) × (کیلوگرم) وزن = (وات) توان
6 / (وات) مجموع توان ثبت شده برای 6 وهله = (وات) توان متوسط
توان هوازی توسط آزمون بروس و روی نوار گردان (PROTUOS، مدل PMT4550، کشور تایوان) اندازه­گیری شد. در این آزمون آزمودنی تا سر حد واماندگی روی نوارگردان دوید. سرعت و شیب نوارگردان در شروع آزمون به ترتیب روی 74/2 کیلومتر بر ساعت و شیب 10 درصد تنظیم شد و در طول اجرای آزمون سرعت و شیب به فواصل زمانی منظم و هر سه دقیقه یک بار مطابق پروتکل بروس افزوده شد. با شروع دویدن زمان­سنج فعال شده و به محض اینکه فرد قادر به دویدن نبود، متوقف گردید. مقدار حداکثر اکسیژن مصرفی آزمودنی­ها از طریق فرمول زیر تعیین گردید [12]:
9/3 - ((دقیقه) زمان × 38/4) = (میلی­لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در هر دقیقه) حداکثر اکسیژن مصرفی
پس از مرحله پیش آزمون، پروتکل SIT با RAST اجرا گردید. طول دوره تمرین هشت هفته و هر هفته سه جلسه به صورت یک روز در میان (روزهای جمعه بدون تمرین) بود و تمرین­ها تحت نظارت و با حضور کامل محقق و مربی بازیکنان صورت گرفت. هر جلسه تمرین شامل گرم کردن (10 دقیقه)، تمرین اصلی (حدود 70 دقیقه) و سرد کردن (5 دقیقه) بود. در بخش تمرین اصلی، آزمودنی­های گروه آزمایش علاوه بر تمرین­های معمول رشته والیبال، SIT با RAST را نیز در شروع تمرین اصلی اجرا نمودند. این نوع تمرین همان شیوه اجرای آزمون RAST می­باشد. آزمودنی­های گروه کنترل نیز فقط تمرین­های معمول رشته والیبال را انجام می­دادند [13].
پس از دوره تمرین، مرحله پس­آزمون شروع شد. نکات مربوط به قبل از شروع مرحله پیش­آزمون، مجدداً قبل از مرحله پس­آزمون توسط داوطلبان رعایت گردید. ضمن اینکه ارزیابی­های مرحله پس­آزمون 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین صورت گرفت. ارزیابی­های مرحله پس­­آزمون مشابه با مرحله پیش­آزمون و با همان ترتیب تکرار گردید. نمونه­های خون تا زمان اندازه­گیری شاخص­های خونی در دمای20- درجه سانتی­گراد نگهداری گردید. جهت کنترل اثر احتمالی تغذیه روی متغیرهای وابسته تحقیق از آزمودنی­ها خواسته شد که در فاصله زمانی یک روز قبل از ارزیابی پیش­آزمون هرچه که می­خورند را دقیقاً در برگه ثبت تغذیه روزانه یادداشت نمایند و همین رژیم را در روز قبل از ارزیابی پس­آزمون مجدداً تکرار نمایند [14].
غلظت­های تری­گلیسرید (Triglyceride; TG)، کلسترول تام (Total cholesterol; TC)، لیپوپروتئین پرچگال (High-density lipoprotein, HDL) و لیپوپروتئین کم­چگال (Low-density lipoprotein; LDL) با استفاده از کیت­های شرکت پارس آزمون (ساخت ایران)، دستگاه اتوآنالایزر (مدل BT1500، شرکت بیوتکنیکا، ساخت کشور ایتالیا) و روش فتومتری اندازه­گیری شد [3]. LCN-2 با استفاده از کیت (شرکت BioVendor، کشور جمهوری چک، شماره کیت RD191102200R)، دستگاه الایزا (مدل Dynex، ساخت آمریکا) و روش الایزا اندازه­گیری شد [4]. ارزیابی­های آزمایشگاهی در آزمایشگاه مرکزی شهر سقز انجام گرفت.
تجزیه و تحلیل­های آماری به وسیله نسخه 23 نرم­افزار
SPSS صورت گرفت. با توجه به فاصله­ای بودن مقیاس داده­ها،  آزمون­های پارامتریک جهت تجزیه و تحلیل­های آماری به­کار برده شد. برای توصیف داده­ها از آمار توصیفی (انحراف معیار ± میانگین) استفاده شد. آزمون Kolmogorov-Smirnov جهت بررسی نرمال بودن توزیع جامعه، آزمون t مستقل جهت مقایسه میانگین­های پیش­آزمون (وضعیت پایه) متغیرها و آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری­های مکرر جهت آزمون فرضیات به­کار گرفته شد. گروه (آزمایش/کنترل) به عنوان عامل بین گروهی و زمان اندازه­گیری (پیش­آزمون/پس­آزمون) به عنوان عامل درون گروهی در نظر گرفته شد. برای آزمون مفروضه کرویّت از آزمون Mauchly استفاده شد و در صورت معنی­دار بودن این آزمون (برقرار نبودن مفروضه کرویّت)، عامل اصلاح اپسیلون Greenhouse-Geisser مورد استفاده قرار گرفت. سطح  معنی­داری 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
مقادیر شاخص­های ترکیب بدن و متغیرهای وابسته گروه‌های تحت مطالعه در وضعیت­های پیش­آزمون و پس‌آزمون در جدول 1 گزارش شده است. نتایج آزمون t مستقل برای مقایسه میانگین­های متغیرها در مرحله پیش‌آزمون تفاوت معنی­داری بین گروه­های آزمایش و کنترل نشان نداد (05/0<P) و گروه­ها در شروع مطالعه همگن بودند.
 

 
جدول 1- شاخص­های ترکیب بدن و متغیرهای وابسته دختران والیبالیست شهرستان سقز قبل و پس از هشت  هفته تمرین تناوبی سرعتی در بهار سال 1397
متغیر مرحله
اندازه­گیری
گروه تفاوت­های بین گروهی
آزمایش (9=n)
(انحراف معیار ± میانگین)
کنترل (9=n)
(انحراف معیار ± میانگین)
t مقدار P
سن (سال) پیش­آزمون 4/1 ± 7/13 7/1 ± 2/15 099/2 052/0
قد (سانتی­متر) پیش­آزمون 7/5 ± 1/164 3/5 ± 3/169 020/2 060/0
 
وزن بدن (کیلوگرم) پیش­آزمون 6/6 ± 8/53 1/8 ± 1/61 109/2 051/0
پس­آزمون 3/7 ± 9/54 1/9 ± 5/62 -
 
نمایه توده بدن
(کیلوگرم بر متر مربع)
پیش­آزمون 0/3 ± 1/20 9/1 ± 3/21 976/0 344/0
پس­آزمون 5/3 ± 8/20 6/2 ± 6/21 -
 
درصد چربی بدن پیش­آزمون 5/7 ± 9/18 1/7 ± 1/21 641/0 531/0
پس­آزمون 7/7 ± 5/20 7/6 ± 9/22 -
 
نسبت کمر به لگن پیش­آزمون 1/0 ± 71/0 1/0 ± 72/0 167/0 869/0
پس­آزمون 1/0 ± 71/0 0/0 ± 72/0 -
 
لیپوکالین-2
(نانوگرم بر میلی­لیتر)
پیش­آزمون 0/30 ± 0/60 9/20 ± 0/46 137/1- 272/0
پس­آزمون 4/29 ± 9/47 7/31 ± 9/52 -
 
تری­گلیسرید
(میلی­گرم بر دسی­لیتر)
پیش­آزمون 3/19 ± 4/99 0/25 ± 9/83 476/1- 159/0
پس­آزمون 2/27 ± 3/89 4/29 ± 9/95 -
 
کلسترول تام
(میلی­گرم بر دسی­لیتر)
پیش­آزمون 5/13 ± 7/142 9/31 ± 9/147 453/0 657/0
پس­آزمون 8/15 ± 9/133 3/19 ± 2/142 -
 
لیپوپروتئین با چگالی بالا
(میلی­گرم بر دسی­لیتر)
پیش­آزمون 9/8 ± 3/49 4/12 ± 3/54 986/0 339/0
پس­آزمون 3/7 ± 8/45 6/8 ± 3/44 -
 
لیپوپروتئین با چگالی پایین (میلی­گرم بر دسی­لیتر) پیش­آزمون 2/11 ± 0/64 8/16 ± 0/67 444/0 663/0
پس­آزمون 9/22 ± 9/82 0/13 ± 9/92 -
 
سرعت (متر بر ثانیه) پیش­آزمون 8/0 ± 1/7 8/0 ± 7/6 207/1- 245/0
پس­آزمون 5/0 ± 7/6 5/0 ± 2/7 -
 
توان (سانتی­متر) پیش­آزمون 2/4 ± 7/33 9/4 ± 4/36 293/1 214/0
پس­آزمون 6/2 ± 7/36 6/3 ± 3/36 -
 
توان بی هوازی (وات) پیش­آزمون 2/41 ± 6/144 5/65 ± 3/197 047/2 057/0
پس­آزمون 5/25 ± 8/163 2/24 ± 4/146 -
 
توان هوازی (میلی­لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در هر دقیقه) پیش­آزمون 6/4 ± 3/36 3/6 ± 3/34 757/0- 460/0
پس­آزمون 9/4 ± 7/41 0/8 ± 7/33 -
 
† آزمون t مستقل، * اختلاف معنی­دار در 05/0>P      
 
 
نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری­های مکرر برای متغیرهای وابسته تحقیق در جدول 2 نشان داده شده است. بر اساس این نتایج، اثر تعاملی بین زمان و گروه در مورد متغیرهای HDL، توان بی هوازی و توان هوازی معنی­دار (05/0>P) و در مورد دیگر متغیرهای وابسته غیر معنی­دار بود (05/0<P). با توجه به عدم تفاوت معنی­دار میانگین­های متغیرهای وابسته دو گروه در مرحله پیش­آزمون، نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری­های مکرر تأثیر SIT بر متغیرهای HDL، توان بی­هوازی و توان هوازی و عدم تأثیر این نوع تمرین بر سایر متغیرهای تحت مطالعه را نشان داد.
 
 
جدول 2- نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری­های مکرر برای متغیرهای وابسته مطالعه در دختران والیبالیست شهرستان سقز قبل و پس از هشت هفته تمرین تناوبی سرعتی در بهار سال 1397 (گروه آزمایش 9=n و گروه کنترل 9=n)
 
متغیر اثر زمان اثر گروه اثر تعاملی
F مقدار P F مقدار P F مقدار P
وزن بدن (کیلوگرم) 197/8 *011/0 209/4 057/0 301/0 591/0
نمایه توده بدن (کیلوگرم بر متر مربع) 278/6 023/0 482/0 498/0 153/1 299/0
درصد چربی بدن 658/34 *001/0 467/0 504/0 205/0 657/0
نسبت کمر به لگن 432/0 520/0 078/0 783/0 220/0 645/0
لیپوکالین-2 (نانوگرم بر میلی­لیتر) 193/0 667/0 141/0 712/0 506/2 133/0
تری­گلیسرید (میلی­گرم بر دسی­لیتر) 021/0 886/0 197/0 663/0 896/2 108/0
کلسترول تام (میلی­گرم بر دسی­لیتر) 565/3 077/0 671/0 425/0 601/0 449/0
لیپوپروتئین با چگالی بالا (میلی­گرم بر دسی­لیتر) 569/22 *001/0 180/0 677/0 101/5 *038/0
لیپوپروتئین با چگالی پایین (میلی­گرم بر دسی­لیتر) 209/27 *001/0 982/0 336/0 665/0 427/0
سرعت (متر بر ثانیه) 019/0 891/0 031/0 863/0 121/1 384/0
توان (سانتی­متر) 603/2 126/0 440/0 517/0 018/3 102/0
توان بی هوازی (وات) 284/3 090/0 961/0 342/0 798/15 *001/0
توان هوازی (میلی­لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در هر دقیقه) 823/27 *001/0 147/5 *025/0 228/44 *001/0
 
 † آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری­های مکرر، * اختلاف معنی­دار در 05/0>P
 
 
بحث
بر اساس یافته­های مطالعه حاضر هشت هفته SIT با RAST تغییری در سطوحِ در گردش LCN-2، TC، TG، LDL، ترکیب بدن، سرعت و توان دختران والیبالیست ایجاد نکرد. با این وجود، این دوره SIT از کاهش سطوح HDL جلوگیری نمود و توان بی هوازی و توان هوازی آزمودنی­ها را افزایش داد.
یافته­های تحقیق حاضر نشان داد هشت هفته SIT با RAST تأثیری بر سطوح LCN-2 در دختران والیبالیست ندارد. این یافته با یافته­های Ghorbanian و Esmaeilzadeh و Choi و همکاران هم­خوانی دارد [15 ،3]، اما با یافته­های Moghadasi و Mohammadi و Khademi و همکاران موافق نمی­باشد [16 ،4]. در مطالعه Ghorbanian و Esmaeilzadeh سطوح LCN-2 به دنبال هشت هفته تمرین مقاومتی فزاینده در مردان دارای اضافه وزن و چاق تغییر معنی­داری نیافت [3]. Choi و همکاران دریافتند سطوح LCN-2 در زنان چاق و غیر چاق پس از سه ماه تمرین ورزشی (تمرین هوازی همراه با تمرین قدرتی) به­طور معنی­داری تغییر نکرد [15]. در مقابل، Moghadasi و Mohammadi کاهش سطوح LCN-2 را پس از هشت هفته تمرین مقاومتی و تمرین استقامتی در مردان جوان سالم کم­تحرک نشان دادند [4]. Khademi و همکاران نیز کاهش بیان ژن LCN-2 را در بافت قلب موش­ها به دنبال ده هفته HIIT و مصرف روغن دانه کتان مشاهده نمودند [16].
عدم هم­خوانی یافته­های مطالعه حاضر با یافته­های مطالعات پیشین را می­توان در تفاوت­های روش­شناسی این مطالعات جستجو نمود. از جمله این تفاوت­ها می­توان به نوع بافت مورد ارزیابی (بافت چربی، قلب، خون)، گونه تحت مطالعه (انسان، موش)، ویژگی­های تمرین ورزشی اِعمال شده (نوع، شدت و مدت تمرین) و مشخصات آزمودنی­های تحت مطالعه (جنسیّت، سطح آمادگی بدنی، میزان چربی بدن) اشاره نمود [16-15 ،11 ،4 ،3].
در خصوص دلایل تغییر سطوح LCN-2 متعاقب تمرین ورزشی، به­نظر می­رسد دو عامل نقش برجسته­ای دارند [17 ،3]. یکی از این عوامل لزوم کاهش بافت چربی در نتیجه تمرین ورزشی جهت کاهش سطوح LCN-2 می­باشد. به عبارت واضح­تر، بیان شده است که هرچه کاهش بافت چربی به­ویژه چربی احشایی پس از تمرین بیش­تر باشد، میزان کاهش LCN-2 بیش­تر خواهد بود [3]. عامل دیگر شدت و حجم تمرین ورزشی اِعمال شده می­باشد، به­طوری­که عدم تغییر سطوح LCN-2 به­دنبال تمرین ورزشی به ناکافی بودن شدت تمرین نسبت داده شده است [17 ،3]. به­نظر می­رسد در مطالعه حاضر حجم تمرین اِعمال شده جهت کاهش سطوح چربی بدن و متعاقب آن کاهش LCN-2 کافی نبوده است [17 ،3].
مکانیزم­های بالقوه­ای برای کاهش سطوح LCN-2 متعاقب تمرین ورزشی مورد اشاره قرار گرفته است. کاهش بیان ژن LCN-2 ناشی از کاهش در مقدار و فعالیت عامل نسخه­برداری پیش­التهابی به نام فاکتور هسته­ای-کاپا بی (NF-kB Nuclear Factor-Kappa B;) در نتیجه تمرین می­باشد [16]. هم­چنین، احتمالاً فعالیت ورزشی از طریق تحریک  محرکهای التهابی هم­چون لیپوپلی­ساکاریدها و اینترلویکن-1 بتا منجر به بیان و ترشح ژن LCN-2 در بافت­های تولیدکننده آن می­شود [3]. کاهش سطوح LCN-2 در نتیجه تغییر در غلظت­های اینترلوکین-6 و عامل نکروز تومور-آلفا نیز به عنوان مکانیزم بالقوه دیگری پیشنهاد شده است [4]. تحقیقات بیشتری نیاز است، تا نقش این مکانیزم­های بالقوه در نحوه سازگاری سطوح LCN-2 با تمرین ورزشی آشکارتر گردد. 
هم­چنین، در مطالعه حاضر هشت هفته SIT با RAST تغییری در سطوحِ در گردش TC، TG و LDL دختران والیبالیست ایجاد نکرد، اما علی­رغم کاهش سطوح HDL در گروه کنترل، کاهش مشابهی در گروه تمرین مشاهده نگردید. این یافته با یافته­های مطالعه Ouerghi و همکاران هم­خوانی دارد [18]، اما با یافته­های Gray و همکاران و Boer و همکاران مخالف می­باشد [20-19]. Ouerghi و همکاران با بررسی اثر برنامه HIIT دوازده هفته­ای در آزمودنی­های تمرین­کرده دریافتند که این برنامه تمرینی ظرفیت هوازی را بهبود می­بخشد، اما تغییرات پروفایل لیپیدی پس از این برنامه تمرینی معنی­دار نبود [18]. Gray و همکاران به­دنبال چهار هفته SIT کاهش­های معنی­داری در وزن، چربی بدن و پروفایل لیپیدی افراد سالم جوان مشاهده کردند [19]. Boer و همکاران اثر پانزده هفته SIT را در نوجوانان و جوانان با معلولیت ذهنی بررسی نمودند. یافته­های آنها نشان داد SIT منجر به پیشرفت مثبت معنی­داری در دور کمر، درصد چربی، فشار خون سیستولیک، پروفایل لیپیدی، انسولین ناشتا، مقاومت انسولینی، اوج اکسیژن مصرفی، اوج توان، آستانه تهویه­ای، مسافت پیاده­روی 6 دقیقه و مقاومت عضله در برابر خستگی در مقایسه با گروه کنترل گردید [20].
دلایل عدم هم­خوانی یافته­های تحقیق حاضر با مطالعات پیشین در زمینه تأثیر تمرین ورزشی بر پروفایل لیپیدی، بهوسیله عوامل متعددی همچون ویژگی­های مطالعه (فقدان گروه کنترل، عدم کنترل اثرات حاد آخرین جلسه تمرینی)، ویژگی­های آزمودنی­ها (نژاد، جنسیّت، رژیم غذایی، فعالیت بدنی قبلی)، مشخصات برنامه تمرینی (نوع، شدت، فرکانس، مدت)، زمان خون­گیری پس از تمرین و ویژگی­های محیطی (هم­چون جغرافیا، فصل و آب و هوا) قابل توجیه است [21-18 ،8]. در خصوص تأثیر SIT بر ترکیب بدن، یافته­های تحقیق حاضر نشان داد که هشت هفته SIT تأثیری بر شاخص­های ترکیب بدن یعنی وزن بدن، BFP، BMI و WHR در دختران والیبالیست ندارد. این یافته­ها با یافته­های Gray و همکاران، Boer و همکاران و Nalcakan هم­خوانی ندارد [20-19 ،8]. به­نظر می­رسد مهم­ترین دلیل عدم هم­خوانی یافته­های مطالعه حاضر با مطالعات مذکور را می­توان در تفاوت ویژگی­های افراد تحت مطالعه از جمله جنسیّت، سطح آمادگی جسمانی و BFP آزمودنی­ها در شروع مطالعه جستجو نمود [20-19، 8].
در زمینه شناسایی مکانیزم­ها و عوامل موثر در تغییر شاخص­های ترکیب بدن به­دنبال SIT تحقیقات اندکی صورت گرفته است. Nalcakan در خصوص کاهش­های معنی­دار مشاهده شده در دور کمر، نسبت کمر به لگن و چربی بدن متعاقب هر دو نوع تمرین HIIT و تمرین استقامتی تداومی بیان نمود افزایش اکسیژن مصرفیِ پس از تمرین، اکسیداسیون چربی، کاهش نسبت مبادله تنفسی و اکسیداسیون کربوهیدرات پس از یک دوره SIT ممکن است با کاهش چربی مرتبط باشد. به­علاوه، هزینه انرژی و اکسیژن مصرفی در طول تمرین نسبتاً پایین است [8].
هم­چنین، یافته­های مطالعه حاضر نشان داد هشت هفته SIT منجر به بهبود توان هوازی و توان بی­هوازی دختران والیبالیست گردید. این یافته­ها یا یافته­های Willoughby و همکاران و Jordan و همکاران هم­سو می­باشد [23-22].  Willoughby و همکاران نشان دادند برنامه SIT دویدن به مدت چهار هفته به میزان برابری در بهبود آمادگی هوازی و بی­هوازی بزرگ­سالان جوان و میان­سال مؤثر می­باشد [22]. Jordan و همکاران نیز نشان دادند شش هفته SIT روی زمین (دوهای رفت و برگشت سریع 20 متری) یا روی نوارگردان عمودی (حداکثر تلاش­های 30 ثانیه­ای) عملکرد هوازی و عملکرد بی­هوازی را به­طور مشابهی در مردان فعال بهبود میبخشد [23]. البته، در مقایسه با دو تحقیق مذکور، طول دوره تمرین و جنسیّت آزمودنی­های تحت مطالعه متفاوت بود.
مکانیزم­های دقیق مسئول بهبودی آمادگی قلبی-تنفسی پس از SIT شناخته نشده است. پیشنهاد شده است که عوامل محیطی که تحویل اکسیژن را افزایش می­دهند ممکن است به بهبودی­های ناشی از SIT در اوج اکسیژن مصرفی، دست کم در کوتاه­مدت، کمک نمایند [6]. به­علاوه، پیشنهاد شده است که به­طور مشابه با MICT، سازگاری­های قلبی-متابولیکی با SIT ثانویه به فعال شدن کینازهای بالا دستی شامل پروتئین کیناز فعال شده توسط 5-آدنوزین مونو فسفات (adenosine monophosphate-activated protein kinase; EMPK) و پروتئین کیناز فعال شده توسط میتوژن P38 (mitogen-activated protein kinase; MAPK) می­باشد که بعداً تنظیم کننده اصلی بیوژنز و عملکرد میتوکندریایی را فعال می­کند [24]. همچنین، سازگاری­های دیگری برای SIT هم­چون افزایش­های سریع در ظرفیت اکسیداتیو عضله، انتقال­دهنده­های گلوکز و انتقال­دهنده­های لاکتات غشایی عضله بیان شده است [8]. یقیناً شناسایی مکانیزم­های دقیق اثرگذاری SIT مستلزم اجرای تحقیقات بیش­تر است [24].
کم بودن حجم نمونه تحت مطالعه، عدم کنترل رژیم غذایی در طول دوره تمرین و اطمینان ناکافی از عدم اجرای فعالیت بدنی مازاد بر تمرین­های تجویز شده در طول دوره مطالعه از جمله محدودیّت­های مطالعه حاضر می­باشد که توجه به آنها در تحقیقات بعدی می­تواند به تکمیل یافته­ها کمک نماید. اجرای مطالعات مشابهی در دیگر گروه­های جمعیتی (مثلاً آزمودنی­های دارای اضافه وزن) سایر رده­های سنی رشته والیبال (هم­چون بزرگ­سالان)، با طول دوره تمرینی طولانی­تر (مثلاً 6 ماه) یا روی سایر آدیپوکین­ها می­تواند جوانب دیگری از موضوع را آشکار سازد.
نتیجه­گیری
یافته­های مطالعه حاضر نشان داد هشت هفته SIT با RAST تأثیری بر سطوحِ در گردش LCN-2، پروفایل لیپیدی (به­جز HDL)، ترکیب بدن، سرعت و توان دختران والیبالیست ندارد، در حالی­که بر سطوح HDL، توان هوازی و توان بی هوازی اثر مثبت دارد. اضافه نمودن تمرین SIT به برنامه تمرینی معمول دختران ورزش­کار می­تواند به توسعه اجزای آمادگی جسمانی منتخب کمک نموده و همزمان از طریق اثر مثبت بر سطوح HDL برای سلامت قلبی-متابولیکی این افراد نیز مفید باشد.
تشکر و قدردانی
مقاله حاضر گزارشی مستخرج از پایان نامه کارشناسی ارشد رشته فیزیولوژی ورزشی می­باشد که با حمایت و نظارت دانشگاه آزاد اسلامی واحد سقز به اجرا رسیده است. از معاونت پژوهشی واحد، پرسنل آزمایشگاه مرکزی، مربی تیم والیبال دخترانه کانون ورزشی 22 بهمن شهرستان سقز و بازیکنان این تیم (آزمودنی­های مطالعه) صمیمانه تشکر و قدردانی به عمل می­آید.
 
 
 
References
 
 
[1] Abella V, Scotece M, Conde J, Gómez R, Lois A, Pino J, et al. The potential of lipocalin-2/NGAL as biomarker for inflammatory and metabolic diseases. Biomarkers 2015; 20(8): 565-71.
[2] Luo Y,  Ma X, Pan X, Xu Y, Xiong, Q,  Xiao Y, et al. Serum lipocalin-2 levels are positively associated with not only total body fat but also visceral fat area in Chinese men. Medicine (Baltimore) 2016; 95(30): e4039.
[3] Ghorbanian B, Esmaelzadeh D. Effect of Progressive Resistance Training on Serum Lipocalin-2 and Lipid Profiles in In-active Men. Iranian J Endocrinol Metab 2017; 18(5): 378-85. [Farsi]
[4] Moghadasi M, Mohammadi Domieh A. Effects of Resistance versus Endurance Training on Plasma Lipocalin-2 in Young Men. Asian J Sports Med 2014; 5(2): 108-14.
[5] Shepherd SO, Wilson OJ, Taylor AS, Thøgersen-Ntoumani C, Adlan AM, Wagenmakers AJM, et al. Low-Volume High-Intensity Interval Training in a Gym Setting Improves Cardio-Metabolic and Psychological Health. PLoS One 2015; 10(9): e0139056.
[6] Gillen JB, Martin BJ, MacInnis MJ, Skelly LE, Tarnopolsky MA, Gibala MJ. Twelve Weeks of Sprint Interval Training Improves Indices of Cardiometabolic Health Similar to Traditional Endurance Training despite a Five-Fold Lower Exercise Volume and Time Commitment. PLoS One 2016; 11(4): e0154075.
[7] Olek RA, Kujach S, Ziemann E, Ziolkowski W, Waz P, Laskowski R. Adaptive Changes After 2 Weeks of 10-s Sprint Interval Training With Various Recovery Times. Front Physiol 2018; 9: 392.
[8] Nalcakan GR. The Effects of Sprint Interval vs. Continuous Endurance Training on Physiological And Metabolic Adaptations in Young Healthy Adults. J Hum Kinet 2014; 44: 97–109.
[9] Koral J, Oranchuk DJ, Herrera R, Millet GY. Six Sessions of Sprint Interval Training Improves Running Performance in Trained Athletes. J Strength Cond Res 2018; 32(3): 617–23.
[10] Lehnert M, Sigmund M, Lipinska P, Vařeková R, Hroch M, Xaverová Z, et la. Training-induced changes in physical performance can be achieved without body mass reduction after eight week of strength and injury prevention oriented programme in volleyball female players. Biol Sport 2017; 34(2): 205–13.
[11] Atashak S, Ahmadi-Zad A. Effect of eight weeks of resistance exercise on new biomarkers of cardiovascular disease in obese adult males. Feyz 2017; 21(3): 256-64. [Farsi]
[12] Mackenzie B. 101 performance evaluation tests. London: Electric Word plc 2005; p: 9-10, 44-46.
[13] Farzad B, Gharakhanlou R, Agha-Alinejad H, Bahraminejad M, Bayati M, Mehrabian F et al . Effect of 4 Weeks of Supramaximal Sprint Interval Training on Physiological, Hormonal and Metabolic Factors. Iranian J Endocrinol Metab 2010; 12(1): 34-41. [Farsi]
[14] Kanaley JA, Fenicchia LM, Miller CS, Ploutz-Synder LL, Weinstock RS, Carhart R, et al. Resting leptin responses to acute and chronic resistance training in type 2 diabetic men and women. Int J Obes Relat Metab Disord 2001; 25(10): 1474-80.
[15] Choi KM, Kim TN, Yoo HJ, Lee KW, Cho GJ, Hwang TG, et al. Effect of exercise training on A-FABP, lipocalin-2 and RBP4 levels in obese women. Clin Endocrinol (Oxf)  2009; 70(4): 569-74.
[16] Khademi Y, Hosseini SA, Dana F, Hamidi A, Azadmanesh M, Pirouz M. Effect of High Intensity Interval Training with Flaxseed on Interleukin-1 Beta and Lipocalin-2 Gene Expressions in the Heart Tissue of Rats. J Arch Mil Med 2018; 6(4): e83888.
[17] Hosseini SA, Shadmehri S, Bakhah ZR, Rahmani M, Kazemi N. The Effect of Eight Weeks of Combined Exercise on Retinol Binding Protein 4, Fatty Acid Binding Protein and Lipocalin-2 in Type 2 Diabetic Women (Clinical Trial). Thrita 2018; 7(2): e84879.
[18] Ouerghi N, Khammasi M, Boukorraa S, Feki M, Kaabachi N, Bouassida A. Effects of a high-intensity intermittent training program on aerobic capacity and lipid profile in trained subjects. Open Access J Sports Med 2014; 5: 243–8.
[19] Gray SR, Aird TP, Farquharson AJ, Horgan GW, Fisher E, Wilson J, et al. Inter-individual responses to sprint interval training, a pilot study investigating interactions with the sirtuin system. Appl Physiol Nutr Metab 2018; 43(1): 84-93.
[20] Boer PH, Meeus M, Terblanche E, Rombaut L, Wandele ID, Hermans L, et al. The influence of sprint interval training on body composition, physical and metabolic fitness in adolescents and young adults with intellectual disability: a randomized controlled trial. Clin Rehabil 2014; 28(3): 221-31.
[21] Kannan U, Vasudevan K, Balasubramaniam K, Yerrabelli D, Shanmugavel K, John NA. Effect of Exercise Intensity on Lipid Profile in Sedentary Obese Adults. J Clin Diagn Res 2014; 8(7): BC08–BC10.
[22] Willoughby TN, Thomas MP, Schmale MS, Copeland JL, Hazell TJ. Four weeks of running sprint interval training improves cardiorespiratory fitness in young and middle-aged adults. J Sports Sci 2016; 34(13): 1207-14.
[23] Jordan AR, Claxton D, Purvis A, Barnes A, Fysh M. Sprint interval training on the vertical treadmill improves aerobic and anaerobic running performance. J Exerc Rehabil 2018; 14(1): 106–12.
[24] Vollaard NBJ and Metcalfe RS. Research into the Health Benefits of Sprint Interval Training Should Focus on Protocols with Fewer and Shorter Sprints. Sports Med 2017; 47(12): 2443–51..


 
The Effect of Eight Weeks of Sprint Interval Training on Levels of Lipocalin-2, Lipid Profile, Body Composition and Some Components of Physical Fitness of Young Female Volleyball Players: A Randomized Clinical Trial
A. Moradi[3], F. Moradi[4]
 
Received: 19/11/2018  Sent for Revision: 11/03/2019 Received Revised Manuscript: 12/05/2019 Accepted: 15/05/2019
 
Background and Objectives: Few studies have been conducted on the physiological effects of sprint interval training (SIT) on athletes. The purpose of this study was to survey the effect of eight weeks of SIT on levels of lipocalin-2, lipid profile, body composition and some components of physical fitness of young female volleyball players.
Materials and Methods: In this randomized clinical trial, in Saghez city and in spring of 2018, eighteen 12-18 years young female volleyball players were randomly divided into two experiment (n=9) and control (n=9) groups. The experimental group, in addition to the routine volleyball exercises, performed the running-based anaerobic sprint test (RAST) protocol for eight weeks (three sessions per week), and the control group performed only routine volleyball exercises. Body composition indices, levels of lipocalin-2, lipid profile, speed, power, aerobic power, and anaerobic power were measured before and after the training period. To analyze the data, analysis of variance with repeated measurements test was used.
Results: In the experiment group, eight weeks of SIT with RAST did not significantly change the levels of lipocalin-2, total cholesterol, triglyceride, low density lipoprotein, body weight, body fat percentage, body mass index, waist-hip ratio, speed, and power (p>0.05), but increased aerobic (p=0.001) and anaerobic power (p=0.001). Also, high density lipoprotein levels were decreased in the control group (p=0.038).
Conclusion: It appears that adding SIT with RAST to the routine volleyball training program helps to improve aerobic and anaerobic power and maintain levels of high-density lipoprotein in young female volleyball players.
Key words: Interval training, Lipocalin-2, Lipid profile, Body composition, Volleyball, Girls
 
Funding: This research was based on the MSc thesis on Sport Physiology (code 24721404961001) approved by the Islamic Azad University, Saghez Branch.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The research was approved by the Research Ethics Committee of Sports Sciences Research Institute (IR.SSRC.REC.1397.011).
How to cite this article: Moradi A, Moradi F. The Effect of Eight Weeks of Sprint Interval Training on Levels of Lipocalin-2, Lipid Profile, Body Composition and Some Components of Physical Fitness of Young Female Volleyball Players: A Randomized Clinical Trial. J Rafsanjan Univ Med Sci 2019; 18 (8): 769-82. [Farsi]
 
 
[1]- کارشناسی ارشد فیزیولوژی ورزشی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد سقز، دانشگاه آزاد اسلامی، سقز، ایران
[2] - (نویسنده مسئول) استادیار فیزیولوژی ورزشی، کارشناس فیزیوتراپی، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد سقز، دانشگاه آزاد اسلامی، سقز ایران
 تلفن: 36244743-087، دورنگار: 36244750-087، پست الکترونیکی: moradi_fatah@yahoo.com
 
[3]- MSc in Exercise Physiology, Dept. of Physical Education and Sports Sciences, Islamic Azad University, Saghez Branch, Saghez, Iran, ORCID: 0000-0003-3979-2263
[4]- Assistant Prof. of Exercise Physiology, BSc in Physiotherapy, Dept. of Physical Education and Sports Sciences, Islamic Azad University, Saghez Branch, Saghez, Iran, ORCID: 0000-0003-2044-0911
(Corresponding Author): Tel: (087) 36244743, Fax: (087) 36244750, E-mail: moradi_fatah@yahoo.com
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تربيت بدني
دریافت: 1397/8/26 | پذیرش: 1398/2/28 | انتشار: 1398/8/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb