جلد 18، شماره 6 - ( 5-1398 )                   جلد 18 شماره 6 صفحات 556-545 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
چکیده:   (3556 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: یکی از عوارض آزار دهنده بی­حسی نخاعی در عمل جراحی سزارین، سردرد بعد از پارگی سخت شامه (Post-Dural puncture headache; PDPH) است که در 2 تا 5 روز بعد از عمل جراحی ایجاد می­شود. هدف از این مطالعه تعیین تأثیر بلاک دوطرفه عصب اکسی پیتال بزرگ (Greater occipital nerve block; GONB) در درمان PDPH بعد از جراحی سزارین می­باشد.
مواد و روش­ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 74 خانم­ باردار که در سال 1396 تحت عمل سزارین با بی­حسی نخاعی قرار گرفته بودند و با PDPH به کلینیک درد شهر رفسنجان مراجعه کردند، به صورت تصادفی در دو گروه 37 نفره قرار داده شدند. در گروه اول، درمان GONB با بوپیواکائین و دگزامتازون انجام گردید و گروه دوم، درمان دارویی خوراکی با استامینوفن و پره گابالین دریافت کردند. بیماران هر دو گروه، قبل از مداخله، 1، 6 و 24 ساعت پس از مداخله، از لحاظ شدت سردرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده­ها با استفاده از آنالیز واریانس دو­طرفه با اندازه­گیری­های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
یافته­ها: نتایج آزمون آماری نشان داد که اثر متقابل (Interaction) نوع درمان و زمان ارزیابی سردرد از نظر آماری معنی­دار است (912/130=F، 001/0P<). به این معنی که سرعت کاهش سردرد در طول دوره مطالعه، در گروه GONB به­طور معنی­داری بیش از گروه دریافت­کننده درمان دارویی خوراکی بود.
نتیجه­گیری: بر اساس نتایج، با وجود مؤثر بودن هر دو روش درمانی، تأثیر GONB در کاهش شدت سردرد، بیش از درمان دارویی بوده است. بهنظر می­رسد GONB می­تواند به عنوان یک تکنیک جایگزین مؤثر برای درمان PDPH به­کار رود.
واژه­های کلیدی: بی­حسی نخاعی، سردرد پس از پارگی سخت شامه، عصب اکسی­ پیتال بزرگ، سزارین
متن کامل [PDF 384 kb]   (4777 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2485 مشاهده)  
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بيهوشي
دریافت: 1397/11/8 | پذیرش: 1398/2/8 | انتشار: 1398/5/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.