جلد 18، شماره 8 - ( 8-1398 )                   جلد 18 شماره 8 صفحات 838-811 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Najafipour R, Ahmadinia H, Rezaeian M. Evaluation of Validity and Reliability of Persian Version of the International Proposal Questionnaires on the Study of Nonfatal Suicidal Behavior in Students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2018: A Descriptive Study. JRUMS 2019; 18 (8) :811-838
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4725-fa.html
نجفی پور رویا، احمدی نیا حسن، رضائیان محسن. بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش‌نامه‌های طرح بین‌المللی بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1397: یک مطالعه توصیفی . مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1398; 18 (8) :811-838

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4725-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 801 kb]   (799 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2267 مشاهده)
متن کامل:   (2214 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 18، آبان 1398، 838-811
 
بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش­نامه­های طرح بین­المللی بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1397: یک مطالعه توصیفی
 
رویا نجفی­پور[1]، حسن احمدی­نیا[2]، محسن رضائیان[3]
 
دریافت مقاله: 4/2/98     ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 11/2/98    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 12/3/98         پذیرش مقاله: 20/3/98
 
چکیده
زمینه و هدف: خودکشی یکی از مهم­ترین مشکلات بهداشت عمومی در میان جوانان جهان می­باشد. اقدام به خودکشی در میان جوانان مسلمان نسبت به سایر ادیان بیش­تر است. از این­رو، یک طرح پژوهشی بین­المللی با هدف تعیین جنبه­های رفتار خودکشی غیرکشنده در دانش­جویان کشور­های با اکثریت جمعیت مسلمان از جمله ایران طراحی شده است. از آن­جایی که هر ابزار ارزیابی مؤثر مانند پرسش­نامه، باید معتبر و پایا باشد، هدف از انجام این مطالعه تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش­نامه­های این طرح پژوهشی در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می­باشد.
مواد و روش­ها: این مطالعه توصیفی در سال 1397 بر روی 700 نفر از دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. روایی محتوایی پرسش­نامه­های حاضر به شیوه کمی و با استفاده از دو ضریب نسبت روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی استفاده شد. پایایی پرسش­نامه­ها نیز به روش همسانی درونی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ها: دامنه نسبت روایی محتوایی برای سؤالات مقیاس دوم 1-09/0، برای سؤالات مقیاس­های سوم، پنجم و ششم 1-27/0 و برای سؤالات مقیاس­های چهارم، هشتم و نهم 1-45/0 بود. برازش مدل برآورد شده نیز بر اساس نتایج تحلیل عاملی تأییدی، اثبات گردید. ضریب آلفای کرونباخ پرسش­نامه­های حاضر در محدوده بسیارخوب تا قابل قبول برآورد شد.
نتیجه­گیری: نتایج نشان داد که نسخه فارسی پرسش­­نامه­های طرح بین­المللی بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده از ویژگی­های روان­سنجی مناسبی برخوردار است. بنابراین می­توان از آن به­منظور تعیین جنبه­های رفتار خودکشی غیرکشنده در دانش­جویان فارسی ­زبان استفاده کرد.
واژهای کلیدی: رفتارهای خودکشی، کشورهای مسلمان، روایی، پایایی، دانش­جویان
 
 
مقدمه
پدیده­های خودکشی­گرایانه یکی از مهم­ترین معضلات بهداشتی در سطح جهان می­باشند و شامل افکار خودکشی، اقدام به آن و مرگ ناشی از آن می­شوند ]۱[. براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی سالانه نزدیک به ۸۰۰۰۰۰ هزار نفر در سطح جهان جان خود را به علت خودکشی از دست می‌دهند. هم­چنین، بر اساس برآورد­های به عمل آمده در سطح جهان، به ازای هر مورد خودکشی ۲۰ مورد اقدام به خودکشی نیز رخ می­دهد ]۲[. هر خودکشی به عنوان یک فاجعه، تأثیرات مخرب فراوان و طولانی مدتی بر خانواده و اجتماع می­گذارد ]4-3[. خودکشی یکی از مهم­ترین مشکلات بهداشت عمومی به­ویژه در میان جمعیت جوان و نوجوان جهان می­باشد ]6-5[. به گونه­ای که این پدیده دومین علت مرگ و میر در میان جمعیت ۱۵ تا ۲۹ سال جهان است ]7[. علاوه بر مرگهای ناشی از خودکشی، افکار خودکشی و اقدام به آن نیز شیوع بالایی در این گروه سنی دارد ]۱۰-۸[. نتایج یک مطالعه مروری نشان می­­دهد که ۳۰ درصد از نوجوانان و جوانان در طول زندگی به خودکشی فکر کرده­اند و حدود ۱۰ درصد از آن­ها به خودکشی اقدام کرده­اند ]۱۱[. از طرفی اقدام به خودکشی قبلی به عنوان مهم­ترین عامل خطر برای خودکشی شناخته می­شود ]13-12 ،2[.
شیوع خودکشی و رفتارهای مربوط به آن در میان کشورهای مختلف بسته به آداب و رسوم، فرهنگ و مذهب گوناگون، متفاوت می­باشد ]۱5-۱4[. علی­رغم محکومیت خودکشی توسط دین مبین اسلام ]۱7-۱6[ و نگرش ناپسند مسلمانان نسبت به این امر، نتایج مجموعه­ای از مطالعات در کشور ترکیه نشان می­دهد که نوجوانان و جوانان مسلمان به طور قابل توجهی اقدام به خودکشی بیش­تری نسبت به همتایان سوئدی، استرالیایی و اسلواکی خود گزارش کرده­اند ]۲۳-۱۸[. نتایج مطالعه­ای که بر روی نمونه­هایی از دانشجویان ۳۴ کشور مختلف انجام شد، نشان داد که احتمال اقدام به خودکشی در دانش­جویان کشورهای اردن، فلسطین و عربستان سعودی نسبت به استرالیا، چین، ایتالیا و ایالات متحده بیش­تر است ]۲۴[. بنابراین، مطالعات مختلفی نشان می­دهند که با وجود این­که جوانان مسلمانان با خودکشی مخالف هستند، اقدام به خودکشی بیش­تری نسبت به افراد وابسته به سایر ادیان گزارش کرده­اند.
دلیل این­که چرا جوانان مسلمان نسبت به سایر جوانان از دیگر ادیان، اقدام به خودکشی بیش­تری می­نمایند، به طور دقیق مشخص نیست. از این­رو، یک طرح پژوهشی بینالمللی با هدف تعیین جنبه­های رفتار خودکشی غیرکشنده در دانشجویان 12 کشور با اکثریت مسلمان جهان شامل: ترکیه، ایران، مصر، عربستان سعودی، لبنان، فلسطین، آذربایجان، اردن، پاکستان، مالزی، تونس و اندونزی طراحی شده است ]۲۵[. لازم به ذکر است که Eskin از کشور ترکیه مسئول هدایت تیم بزرگ تحقیقاتی این مطالعه می­باشد. جزئیات این طرح تحقیقاتی در مقاله­ای توسط Rezaeian و همکارانش از دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان که مسئولیت بخش ایرانی این مطالعه را بر عهده دارد، نگارش شده است ]۲۶[.
در این طرح پژوهشی برای جمع­آوری اطلاعات از یک پرسش­نامه انگلیسی روا و پایا استفاده می­شود. این پرسش­نامه که شامل ۹ بخش یا مقیاس مجزا است، در سال ۲۰۱۵ میلادی توسط Eskin با اقتباس از چند پرسش­نامه دیگر طراحی شد و سپس مورد تایید نمایندگان ۱۱ کشور دیگر قرار گرفت ]۲۶[. محتوای این ۹ بخش به شرح زیر می­باشد:
بخش اول: در این بخش ۹ سؤال در مورد سن و جنس دانش­جویان، وضعیت حیات و تأهل والدین، تعداد اعضای خانواده، مذهب و استحکام باورهای مذهبی آن­ها و دانش آن­ها از نگرش دینی خود به خودکشی، پرسیده می­شود. 
بخش دوم: این بخش فهرستی از رویدادهای منفی زندگی را در برمی­گیرد و از شرکت­کنندگان سؤال می­کند که آیا در طول ۱۲ ماهه گذشته، این رویدادها را تجربه کرده­اند یا خیر. سؤالات این بخش از پرسش­نامه توسط Eskin انتخاب شده و سپس به تأیید سایر همکاران از کشورهای دیگر رسیده است.
بخش سوم: این بخش شامل ۲۴ عبارت در مورد اظهارات دانش­جویان و نگرش آن­ها نسبت به خودکشی و مشکلات روانی و اجتماعی آن­ها است. پاسخ شرکت­کنندگان به این جملات بر روی یک مقیاس ۵ نقطه­ای لیکرت نشان داده خواهد شد. مبنای این پرسش­نامه، مطالعات Eskin در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۱۳ میلادی است ]۲8-۲7[.
بخش چهارم: این بخش شامل مقیاس چند بعدی از درک حمایت اجتماعی (Multidimensional Scale of Perceived Social Support; MSPSS) است. مبنای این پرسش­نامه، مطالعه Zimet و همکارانش در سال ۱۹۸۸ میلادی است ]۲۹[.
بخش پنجم: این بخش شامل مقیاس خودتفسیری فرد از رابطه وی با دیگران (Relational-Interdependent Self- Construal Scale; RISC) است. مبنای این پرسش­نامه مطالعه Cross و همکارانش در سال ۲۰۰۰ میلادی است ]۳۰[.
بخش ششم: این بخش شامل مقیاس مقابله مذهبی (Scale Religious Coping) است، که از ۶ مورد اندازه­گیری سازگاری مذهبی مثبت و ۶ مورد اندازه­گیری سازگاری مذهبی منفی تشکیل شده است. مبنای این پرسش­نامه، مطالعه Pargament و همکارانش در سال ۲۰۱۱ میلادی می­باشد ]۳۱[.
بخش هفتم: در این بخش، از شرکت­کنندگان ۱۰ سؤال در مورد جنبه­هایی از رفتارهای خودکشی غیرکشنده پرسیده می­شود. ۳ سؤال اول، در مورد تفکر خودکشی و ۷ مورد باقیمانده، در مورد اقدام به خودکشی است. سؤالات این بخش از پرسش­نامه، توسط شده Eskin انتخاب و سپس به تأیید سایر همکاران طرح رسیده است.
بخش هشتم: در این بخش، از شرکت­کنندگان در مورد دلایل اقدام به خودکشی، سؤالاتی پرسیده می­شود. ۹ دلیل یا انگیزه برای اقدام به خودکشی به شرکت­کنندگان ارائه شده و از آن­ها خواسته می­شود روی مقیاس ۵ نقطه­ای لیکرت، میزان اهمیت هر دلیلی برای اقدام­شان را نشان دهند. مبنای این پرسش­نامه، مطالعهBoergers  و همکاران در سال ۱۹۸۸ میلادی است ]۳۲[.
بخش نهم: این بخش، در مورد تأثیر اقدام به خودکشی بر روی روابط اجتماعی و وضعیت فردی دانش­جویان، بر روی مقیاس ۵ نقطه­ای لیکرت، سؤالاتی را مطرح می­نماید. سؤالات این بخش از پرسش­نامه توسط Eskin انتخاب شده و سپس به تأیید سایر همکاران طرح رسیده است.
از آن­جایی که یک ابزار یا وسیله ارزیابی مؤثر مانند پرسش‌نامه، باید معتبر و پایا باشد، بررسی ابعاد مختلف روان‌سنجی ابزارها یکی از ضروریات اندازه­گیری در علوم مختلف است ]۳۳[. لذا هدف از انجام این مطالعه تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش­نامه­های طرح بینالمللی بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده و مشخصات مرتبط با آن در دانشجویان کشورهای با اکثریت مسلمان است.
مواد و روش­ها
پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که در سال ۱۳۹۷ در شهرستان رفسنجان انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال تحصیلی ۹۷-۱۳۹۶ بود. حداقل حجم نمونه مورد نیاز برای مطالعات تحلیل عاملی بر اساس مطالعه Kline و همکارانش 200 نفر می­باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول n>10Q و بر اساس تعداد آیتم­ها یا سؤالات موجود در مقیاس­های شماره سه، چهار، پنج و شش (59=Q) که با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، 590 نفر (برای هر آیتم 10 نفر) محاسبه گردید ]۳۴[. که در نهایت برای جبران ریزش­های احتمالی نفر110 نفر (حدود 18 درصد) به حجم نمونه اولیه اضافه شد. بنابراین تعداد 700 نفر (حدود 33 درصد) دانش­جو، از میان کلیه دانشجویان در حال تحصیل در دانشگاه علوم چزشکی رفسنجان در سال 97-1396 (2114 نفر) که مایل به همکاری در این طرح پژوهشی بودند، به مطالعه وارد شدند. دانش­جویان مورد نظر از کلیه دانشکده­ها (پزشکی، دندان­پزشکی، پیراپزشکی، پرستاری و بهداشت) و به نسبت جمعیت دانش­جویان در حال تحصیل در هر دانشکده انتخاب شدند. در نهایت دانش­جویان در کلاس­های درس به پرسش‌نامه­ها پاسخ دادند. لازم به توضیح است که بخشی از پرسش­نامه­ها نیز در خوابگاه دختران و پسران (با توجه به دانشکده محل تحصیل) تکمیل گردید.
ابتدا نسخه انگلیسی پرسش­نامه­های این طرح پژوهشی با رعایت کلیه­ جوانب علمی و متدولوژی با استفاده از روش ترجمه مجدد به زبان فارسی ترجمه شد. به این صورت که ابتدا، پرسش­نامه­ها توسط دو مترجم واجد صلاحیت به فارسی ترجمه گردید. سپس یک نسخه واحد از دو ترجمه فوق با در نظر گرفتن بهترین ترجمه موجود از هر آیتم توسط محققین این تحقیق به دست آمد. در مرحله بعد، دو مترجم زبان انگلیسی دیگر، پرسش­نامه­های ترجمه شده را مجدداً به زبان انگلیسی ترجمه نمودند. سپس این دو ترجمه با هم ادغام گردید و هم­خوانی آن با نسخه انگلیسی اصلی پرسش­نامه­ها مورد تأیید قرارگرفت.
برای بررسی روایی پرسش­نامه­ها، از دو روش روایی محتوا (Content Validity) و روایی سازه (Construct validity) استفاده گردید. به منظور ارزیابی روایی محتوایی به شیوه کمی از دو ضریب نسبت روایی محتوا (Content Validity Ratio; CVR) و شاخص روایی محتوا (Content Validity Index; CVI) استفاده شد ]۳۵[. جهت بررسی نسبت روایی محتوایی به آراء صاحب نظران (یازده نفر از متخصصان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در رشته­های اپیدمیولوژی، روان­شناسی، روان­پزشکی و آمار زیستی) رجوع شد. به این ترتیب از آن­ها خواسته شد ضرورت وجود هر سؤال را به صورت یکی از گزینهها "ضروری است" و "مفید است ولی ضرورتی ندارد" و "ضرورتی ندارد" درجه­بندی کنند. سپس مقدار CVR برای هر سؤال بر اساس فرمول زیر محاسبه شد (در این رابطه تعداد متخصصانی است که به گزینه­ی "ضروری" پاسخ دادهاند و N تعداد کل متخصصان است) ]۳۶[.

حداقل مقدار CVR قابل قبول بر اساس جدولLawshe ، 59/0 تعیین شد. سؤالاتی که میزان CVR آن­ها کم­تر از میزان تعیین شده بود باید اصلاح و یا از پرسش­نامه حذف گردند ]۳۷[.
جهت بررسی شاخص روایی محتوا (CVI) از روش والتز و باسل (Waltz & Bausell) استفاده شد. بدین صورت که متخصصان «مربوط بودن» و «واضح بودن» هر سؤال را بر اساس یک طیف لیکرتی ۴ قسمتی مشخص کردند. سپس مقدار CVI از تقسیم تعداد متخصصان موافق با سؤال (بر اساس طیف لیکرت نمره 3 و 4 موافق در نظر گرفته شد) بر تعداد کل متخصصان محاسبه شد] 38[. پس از آن میانگین نمره CVI مربوط بودن و واضح بودن مرتبط با هر سوال محاسبه و سپس گزارش گردید. Hyrkas و همکاران نمره 79/0 و بالاتر را برای پذیرش هر سوال براساس نمره CVI توصیه نمودهاند ]39[.
در مطالعه حاضر به منظور تعیین روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی با استفاده از آزمون شاخص نمونه­گیری (Kaiser-Meyer-Olkin; KMO) استفاده شد. به این صورت که ابتدا با استفاده از شاخص KMO به بررسی مناسب بودن داده­ها برای تحلیل عاملی و مدل­سازی معادلات ساختاری پرداخته شد. سپس با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی، به ابقاء یا حذف آیتم­های هر مقیاس و بررسی ارتباط بین آیتم­ها و مقیاس­های مختلف پرسش­نامه پرداختیم.
در این مطالعه برای تعیین برازش مدل تحلیل عامل تأییدی از شاخص­های نسبت مجذور کای به درجه آزادی (Chi-Square/Degrees of Freedom; CMIN/DF)، برازش هنجار شده (Normed Fit Index; NFI)، برازش تطبیقی (Comparative Fit Index; CFI)، شاخص توکر-لوئیس (Tucker-Lewis index; TLI شاخص برازش افزایشی (Incremental Fit Index; IFI)، ریشه میانگین مجذورات خطای برآورد (Root Mean Square Error Approximation; RMSEA)، شاخص برازش مقتصد هنجارشده (Parsimonious Normed Fit Index; PNFI) استفاده شد ]۴۱-۴۰[.
در مرحله بعد پایایی پرسش­نامه­ها به روش همسانی درونی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. به این صورت که شاخص آلفای کرونباخ برای هرکدام از مقیاسها، محاسبه و گزارش شد. مقدار صفر این ضریب نشان دهنده عدم قابلیت اعتماد و ۱+ نشان دهنده قابلیت اعتماد کامل است. اگر مقدار این شاخص، بیش­تر از ۸/۰ باشد قابلیت اعتماد خوب، بیشتر از ۷/۰ قابل قبول و بیش­تر از ۶/۰ قابل تردید در نظر گرفته می­شود ]۴3-۴2[.
این طرح پژوهشی در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان با شماره کد اخلاق IR.RUMS.REC.1397.11 تأیید شد. به منظور رعایت جنبه­های اخلاق در پژوهش، پژوهش­گر هدف از انجام پژوهش را برای دانش­جویان توضیح داد و سپس افرادی با رضایت کامل وارد مطالعه شدند. همچنین به شرکت­کنندگان اطمینان داده شد که اطلاعات استخراج شده به صورت کاملاً محرمانه می­باشد و پرسش­نامه مذکور فاقد نام و نشان است.
داده­ها پس از جمعآوری با استفاده از نرم­افزار AMOS نسخه 20 مورد پردازش قرار گرفت. هم­چنین اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش­های آمار توصیفی نظیر فراوانی، میانگین، انحراف معیار و ضریب آلفای کرونباخ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی­داری در آزمون­ها، 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
در این مطالعه تعداد 700 نفر از دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به روش نمونه­گیری چند مرحله­ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. 350 نفر (50 درصد) از شرکت­کنندگان مرد و مابقی زن بودند. شرکت­کنندگان در محدوده سنی 18 تا 45 سال با میانگین و انحراف معیار 00/4±13/22 سال بودند. 13 نفر (86/1 درصد) از دانش­جویان مادر و 41 نفر (86/5 درصد) از آن­ها پدر خود را از دست داده بودند. 10 نفر از دانش­جویان نیز طلاق یا جدایی والدین خود را گزارش کردند. 690 نفر (57/98 درصد) از شرکت­کنندگان مسلمان بودند هم­چنین 9 نفر (29/1 درصد) از آن­ها به هیچ یک از مذاهب وابستگی نداشتند. در پرسش­نامه شماره یک از دانشجویان خواسته شد تا میزان اعتقاد دینی خود را روی یک مقیاس ۱۰ قسمتی مشخص کنند که پس از انجام آنالیز میانگین و انحراف معیار میزان اعتقادات دینی 06/2±15/6 به­دست آمد. نتایج مطالعه حاکی از آن بود که 160 نفر (86/22 درصد) از دانش­جویان به انجام خودکشی فکر و 36 نفر (14/5 درصد) از آن­ها به خودکشی اقدام کرده بودند. جدول 1 برخی از ویژگی­های دموگرافیک افراد تحت بررسی را که در مقیاس اول مورد پرسش قرار گرفت، نمایش می­دهد.
 
 

 
جدول ۱- توزیع فراوانی برخی از متغیر­های دموگرافیک دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
متغیر سطوح متغیر فراوانی
تعداد درصد
جنسیت زن 350 00/50
مرد 350 00/50
 
وضعیت حیات مادر زنده 678 14/98
فوت کرده 13 86/1
 
وضعیت حیات پدر زنده 659 14/94
فوت کرده 41 86/5
 
وضعیت تأهل والدین (در صورت حیات) با هم زندگی می­کنند 637 00/91
طلاق گرفته­اند/ از هم جدا شده­اند 10 43/1
این پرسش در خصوص من صدق نمی­کند 53 57/7
 
نوع مذهب من مذهبی ندارم 9 29/1
اسلام 690 57/98
مذهبی غیر از موارد گفته شده 1 14/0
 
 
 
نتایج حاصل از بررسی نسبت روایی محتوایی (CVR) و شاخص روایی محتوایی (CVI) مربوط به سؤالات هر پرسشنامه به تفکیک در جداول شماره ۲ تا ۹ آمده است. لازم به ذکر است که روایی و پایایی مقیاس شماره 1 که مربوط به سنجش اطلاعات دموگرافیک می­باشد، مورد بررسی قرار نگرفت. براساس نتایج جدول ۲، حداقل و حداکثر مقدار CVR برای مقیاس شماره دو (رخداد رویداد منفی در ۱۲ ماه گذشته) برابر با 09/0 و 1 بود. از آن­جایی که حداقل مقدار CVR و CVI قابل قبول به­ترتیب برابر با 59/0 (در این مطالعه) و 79/0 می­باشد، بدین ترتیب سؤالات شماره 9، 12، 17، 20، 21، 24 و 26 موفق به کسب نمره قابل قبول CVR و سؤالات 7، 16 و 23 موفق به کسب نمره قابل قبول CVR و CVI نشدند که حذف و یا اصلاح آن­ها ضروری به­نظر می‌رسد. جهت تعیین پایایی درونی پرسش­نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات، ضریب آلفای کرونباخ مقیاس شماره دو 847/0 به­دست آمد. از آن­جایی ­که ضریب به دست آمده بالاتر از 8/0 می­باشد، می­توان گفت که مقیاس شماره دو از پایایی خوبی برخوردار است.
 

 
جدول ۲- نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی مقیاس رخداد رویداد منفی در۱۲ ماه گذشته در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
ردیف پرسش­ها نسبت روایی محتوایی
(CVR)
شاخص روایی محتوایی
(CVI)
۱ داشتن بحث­های جدی با دوستان نزدیکم. 64/0 82/0
۲ شکست رابطه با دوست­دخترم/ دوست­پسرم. 00/1 00/1
۳ پدر و مادرم از هم جدا شده­اند. 00/1 00/1
۴ فوت یکی از دوستان نزدیکم. 64/0 96/0
۵ داشتن دعوای فیزیکی با همسالان خودم. 64/0 82/0
۶ فوت یکی از اعضای خانواده­ام. 00/1 00/1
۷ هم­سالان من، از من سرگرمی ساخته­اند. 45/0 73/0
۸ من به شدت مجروح شده­ام / به یک بیماری جدی مبتلا شده­ام. 00/1 91/0
۹ داشتن نمرات پایین­تر از انتظارم. 27/0 79/0
۱۰ در مدرسه یا خانه به طور غیرمنصفانه با من رفتار شده است. 82/0 96/0
۱۱ من از سوی برخی از افراد بزرگ­تر از خودم مورد ضرب و شتم قرارگرفته­ام. 82/0 96/0
۱۲ هم­سالان من حرف­های تند و زننده­ای به من گفته­اند. 09/0 79/0
۱۳ پدر و مادرم با هم بحث­های جدی داشته­اند. 64/0 91/0
۱۴ یکی از اعضای خانواده­ام به شدت مجروح شده/ به یک بیماری جدی مبتلا شده است. 64/0 87/0
۱۵ یکی از اعضای خانواده­ام اقدام به خودکشی کرده است. 82/0 00/1
۱۶ حیوان خانگی من مرد. 27/0 68/0
۱۷ شخصی از خانواده­ام زندانی شد. 45/0 87/0
۱۸ از مواد مخدر استفاده کرده­ام. 82/0 00/1
۱۹ مقدار زیادی الکل استفاده کرده­ام. 82/0 96/0
۲۰ با معلمان یا استادانم بحث­های جدی داشته­ام. 27/0 82/0
۲۱ یکی از دوستان نزدیک من، تلاش کرد خودش را بکشد. 45/0 87/0
۲۲ خانواده­ام مشکلات مادی دارند (نمی­توانند قبض­های خود را پرداخت کنند، اجاره خانه را بدهند، غذا بخرند و غیره). 00/1 00/1
۲۳ خانواده­ام به محل دیگری نقل مکان کرده­اند. 09/0 76/0
۲۴ خانواده­ام به من پول کافی نمی­دهند، حتی اگر آن­ها کفایت مالی داشته باشند. 09/0 82/0
۲۵ بحث­های جدی با پدر و مادرم داشته­ام. 64/0 87/0
۲۶ وسایل شخصی­ام به سرقت رفته است. 27/0 87/0
۲۷ شخصی به انجام کارهای جنسی مجبورم کرده است. 00/1 00/1
 
 
براساس نتایج جدول ۳، حداقل و حداکثر مقدار CVR برای مقیاس شماره سه (نگرش نسبت به خودکشی) برابر با 27/0 و 1 می­باشد. براساس حداقل مقدار CVR قابل قبول، سؤالات شماره ۸، 18،۲۳ و ۲۴ موفق به کسب نمره قابل قبول نشدند که اصلاح و یا حذف آن­ها ضروری به­نظر می­رسد. هم­چنین نمره CVI مربوط به کلیه سؤالات مقیاس سوّم در حد مطلوب بود. ضریب آلفای کرونباخ مقیاس شماره سه 811/0 به­دست آمد که با توجه به آن می­توان گفت این مقیاس از پایایی خوبی برخوردار می­باشد.
 
جدول ۳- نسبت روایی محتوایی، شاخص روایی محتوایی و نتایج تحلیل عاملی مقیاس نگرش نسبت به خودکشی در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
ردیف پرسش­ها نسبت روایی محتوایی شاخص روایی محتوایی بار عاملی مقدار P
۱ شخصی که ورشکسته شده است، حق دارد خودش را بکشد. 82/0 96/0 747/0 -*
۲ شخصی که از زندگی خسته شده است، حق دارد خودش را بکشد. 00/1 00/1 822/0 001/0>
۳ شخصی که خانواده‌اش را بی‌آبرو کرده است، حق دارد خودش را بکشد. 00/1 00/1 623/0 001/0>
۴ شخصی که به بیماری غیر قابل درمان مبتلا است، حق دارد خودش را بکشد. 00/1 00/1 757/0 001/0>
۵ خودکشی می‌تواند یک راه‌حل برای برخی از مشکلات باشد. 82/0 00/1 764/0 001/0>
۶ خودکشی تنها راه رهایی از مشکلات زندگی است. 00/1 00/1 685/0 001/0>
۷ مردم حق‌دارند خودشان را بکشند. 82/0 91/0 798/0 001/0>
۸ کشتن خود به‌ وسیله خودکشی یک رفتار درست است. 27/0 87/0 666/0 001/0>
۹ مردمی که اقدام به خودکشی می‌کنند، بیمار روانی هستند. 82/0 91/0 177/0 001/0>
۱۰ افرادی که خودشان را می‌کشند، بیمار روانی هستند. 64/0 87/0 199/0 001/0>
۱۱ افرادی که فکر و برنامه‌ریزی برای خودکشی دارند، بیمار روانی هستند. 82/0 00/1 177/0 001/0>
۱۲ افرادی که اقدام به خودکشی می‌کنند، در جهان دیگر مجازات می‌شوند. 82/0 87/0 206/0 001/0>
۱۳ افرادی که خودشان را می‌کشند، در جهان دیگر مجازات می‌شوند. 82/0 87/0 261/0 001/0>
۱۴ افرادی که فکر و برنامه خودکشی دارند، در جهان دیگر مجازات می‌شوند. 82/0 91/0 165/0 001/0>
۱۵ مردمی که خودشان را می‌کشند، به خاطر ارتکاب به خودکشی گناه­کار هستند. 00/1 91/0 296/0 001/0>
۱۶ زندگی پس از مرگ وجود دارد. 64/0 82/0 241/0 001/0>
۱۷ شخصی که فکر و برنامه خودکشی دارد، باید این را به دوستان خود بگوید و درخواست کمک کند. 64/0 91/0 260/0 001/0>
۱۸ مردم باید مشکلات روانی خود را به دوستان خود بگویند. 27/0 79/0 104/0 009/0
۱۹ جوانان باید مشکلات روانی خود را به پدر و مادر خود بگویند. 64/0 87/0 206/0 001/0>
۲۰ جوانی که فکر و برنامه خودکشی دارد، باید این نکته را به پدر و مادر خود بگوید. 64/0 91/0 244/0 001/0>
۲۱ خانواده‌ای که پسر یا دخترشان اقدام به خودکشی کرده است، باید این موضوع را از همسایگان خود پنهان کنند. 64/0 91/0 019/0 635/0
۲۲ خانواده‌ای که پسر یا دخترشان را  به دلیل خودکشی از دست‌ داده‌اند، باید این موضوع را از همسایگان خود پنهان کنند. 64/0 91/0 038/0- 334/0
۲۳ اخبار خودکشی باید به‌طور آشکار در روزنامه‌ها نوشته شود. 27/0 82/0 067/0- 092/0
۲۴ موضوع خودکشی باید به‌طور آشکارا در میان دوستان مورد بحث قرار گیرد. 27/0 82/0 048/0- 225/0
 
* متغیر مرجع
 
 
براساس نتایج جدول ۴، حداقل و حداکثر مقدار CVR برای مقیاس شماره چهار (میزان حمایت اجتماعی درک شده) برابر با 45/0 و 1 می­باشد. براساس حداقل مقدار CVR قابل قبول، سؤالات شماره ۱۱ و ۱۲ موفق به کسب نمره قابل قبول نشدند که اصلاح و یا حذف آن­ها ضروری به­نظر می­رسد. هم­چنین نمره CVI مربوط به کلیه سؤالات مقیاس چهارم در حد مطلوب بود. ضریب آلفای کرونباخ مقیاس شماره چهار 912/0 به­دست آمد که با توجه به آن می­توان گفت این مقیاس از پایایی بسیار خوبی برخوردار می­باشد.
 
 
جدول ۴- نسبت روایی محتوایی، شاخص روایی محتوایی و نتایج تحلیل عاملی مقیاس میزان حمایت اجتماعی درک شده در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
ردیف پرسش­ها نسبت روایی محتوایی شاخص روایی محتوایی بارعاملی مقدار P
۱ وقتی نیاز دارم، فرد خاصی در اطرافم وجود دارد. 64/0 91/0 619/0 001/0>
۲ یک فرد خاصی وجود دارد که من می‌­توانم شادی‌ها و غم‌هایم را با او به اشتراک بگذارم. 00/1 96/0 712/0 001/0>
۳ خانواده‌ام واقعاً تلاش می‌کنند به من کمک کنند. 82/0 00/1 629/0 001/0>
۴ من کمک و حمایت عاطفی مورد نیازم را، از خانواده‌ام دریافت می‌کنم. 00/1 00/1 732/0 001/0>
۵ فرد خاصی دارم که منبع آسایش من است. 82/0 79/0 659/0 001/0>
۶ دوستانم واقعاً تلاش می‌کنند به من کمک کنند. 00/1 91/0 627/0 001/0>
۷ وقتی اتفاقات بدی برایم می‌افتد، می‌توانم روی کمک دوستانم حساب کنم. 00/1 00/1 585/0 001/0>
۸ می‌توانم با خانواده‌ام در مورد مشکلاتم صحبت کنم. 82/0 91/0 707/0 001/0>
۹ من دوستانی دارم که می­‌توانم با آنها شادی‌ها و غم‌هایم را به اشتراک بگذارم. 64/0 91/0 669/0 001/0>
۱۰ فرد خاصی در زندگی من وجود دارد که احساسات من برایش مهم است. 64/0 87/0 635/0 001/0>
۱۱ خانواده‌ام مایل هستند در تصمیم‌گیری‌هایم به من کمک کنند. 45/0 96/0 669/0 001/0>
۱۲ من می‌توانم در مورد مشکلاتم با دوستانم صحبت کنم. 45/0 91/0 584/0 -*
 
* متغیر مرجع
 
 
براساس نتایج جدول ۵، حداقل و حداکثر مقدار CVR برای مقیاس شماره پنج (خود تفسیری فرد از رابطه وی با دیگران) برابر با 27/0 و 1 می­باشد. براساس حداقل مقدار CVR قابل قبول، سؤالات شماره 1، 7 موفق به کسب نمره CVR  قابل قبول و سؤال شماره 11 موفق به کسب نمره CVR و CVI قابل قبول نشدند که اصلاح و یا حذف آن­ها ضروری به­نظر می­رسد. ضریب آلفای کرونباخ مقیاس شماره پنج 798/0 بهدست آمد که با توجه به آن می­توان گفت این مقیاس از پایایی قابل قبولی برخوردار می­باشد.
 
 

 
جدول ۵- نسبت روایی محتوایی، شاخص روایی محتوایی و نتایج تحلیل عاملی مقیاس خود تفسیری فرد از رابطه وی با دیگران در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
ردیف پرسش­ها نسبت روایی محتوایی شاخص روایی محتوایی بارعاملی مقدار P
۱ خویشاوندان نزدیک من، بازتاب مهمی از این هستند که من چه کسی هستم. 27/0 69/0 513/0 -*
۲ زمانی که من احساس خیلی نزدیکی به شخصی دارم، اغلب این احساس به من دست می‌دهد که آن شخص جزء مهمی از وجود من شده است. 64/0 79/0 532/0 001/0>
۳ من معمولاً یک احساس غرور قوی پیدا می‌کنم، وقتی شخصی که به من نزدیک است یک دستاورد مهم کسب می‌نماید. 64/0 91/0 571/0 001/0>
۴ فکر می‌کنم یکی از بخش­‌های مهم از اینکه من چه کسی هستم، با نگاه کردن به دوستان نزدیکم و فهمیدن این­که آن­ها چه کسانی هستند، حاصل می‌گردد. 00/1 91/0 564/0 001/0>
۵ وقتی به خودم فکر می‌کنم، اغلب به دوستان نزدیک یا خانواده‌ام نیز فکر می‌کنم. 64/0 96/0 674/0 001/0>
۶ اگر فردی به یکی از نزدیکان من صدمه بزند، احساس می‌کنم که خودم نیز شخصاً صدمه ‌دیده‌ام. 00/1 00/1 634/0 001/0>
۷ به‌طورکلی، خویشاوندان نزدیک من بخش مهمی از تصویر شخصی من می‌باشند. 45/0 96/0 630/0 001/0>
۸ به‌طورکلی، خویشاوندان نزدیک من تأثیر ناچیزی در خصوص چگونگی احساس من نسبت به خودم دارند. 64/0 87/0 192/0- 001/0>
۹ خویشاوندان نزدیک من تأثیر ناچیزی در احساسات من، از این­که چه شخصی هستم، دارند. 82/0 91/0 095/0- 023/0
۱۰ حس غرور و افتخار من ناشی از این است که دوستان نزدیک من، چه کسانی هستند. 64/0 96/0 594/0 001/0>
۱۱ وقتی یک رابطه نزدیکی با شخصی برقرارمی کنم، من معمولاً یک حس قوی از شناخت آن فرد پیدا می‌کنم. 27/0 73/0 559/0 001/0>
 
* متغیر مرجع
 
 
براساس نتایج جدول ۶، حداقل و حداکثر مقدار CVR برای مقیاس شماره شش (مقیاس مقابله مذهبی) برابر با 27/0 و 1 می­باشد. براساس حداقل مقدار CVR قابل قبول، سؤال شماره ۲ و ۴ موفق به کسب نمره قابل قبول نشدند که اصلاح و یا حذف آن­ها ضروری به­نظر می­رسد. هم­چنین نمره CVI مربوط به کلیه سؤالات مقیاس ششم در حد مطلوب بود. ضریب آلفای کرونباخ مقیاس شماره شش 854/0 به­دست آمد که با توجه به آن می­توان گفت این مقیاس از پایایی خوبی برخوردار می­باشد.
 

 
جدول ۶- نسبت روایی محتوایی، شاخص روایی محتوایی و نتایج تحلیل عاملی مقیاس مقابله مذهبی در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
 
ردیف پرسش­ها نسبت روایی محتوایی شاخص روایی محتوایی بارعاملی مقدار P
۱ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، یک ارتباط قوی‌تر با خدا را جستجو می‌کنم. 00/1 00/1 817/0 -*
۲ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، دوستی و مراقبت خدا را جستجو می‌کنم. 45/0 96/0 844/0 001/0>
۳ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، از خدا استمداد می‌طلبم تا از خشم رهایی پیدا کنم. 64/0 91/0 892/0 001/0>
۴ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، تلاش می‌کنم تا متوجه شوم که خداوند چگونه سعی می‌کند من را در این وضعیت تقویت نماید. 27/0 82/0 826/0 001/0>
۵ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، از گناهانم درخواست بخشش می‌کنم. 64/0 91/0 779/0 001/0>
۶ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، روی مذهبم تمرکز می‌کنم تا از نگرانی در مورد مشکلاتم جلوگیری نمایم. 82/0 00/1 687/0 001/0>
۷ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، متعجب می‌شوم که آیا خداوند من را به حال خودم رها کرده است؟ 82/0 82/0 186/0 001/0>
۸ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، احساس می‌کنم این مجازاتی است از سوی خدا برای فقدان دین‌داری من. 82/0 91/0 264/0 001/0>
۹ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، متعجب می­‌شوم که چه‌ کار بدی انجام داده‌ام که خداوند من را سرزنش کرده است. 82/0 91/0 257/0 001/0>
۱۰ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، متعجب می‌­شوم که آیا خداوند من را دوست دارد. 00/1 96/0 112/0 004/0
۱۱ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، فکر می­کنم که شیطان باعث این اتفاقات بوده است. 00/1 00/1 131/0 001/0>
۱۲ زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، قدرت خدا را زیر سؤال می­‌برم. 91/0 96/0 116/0 003/0
 
* متغیر مرجع
 
 
براساس نتایج جدول ۷، کلیه سؤالات مقیاس هفتم (جنبههایی از رفتارهای خودکشی غیرکشنده) از روایی محتوایی (CVR و CVI) خوبی برخوردار بودند. ضریب آلفای کرونباخ مقیاس شماره هفت 623/0 به­دست آمد که با توجه به آن می­توان گفت پایایی این مقیاس قابل تردید می­باشد.
 
 

 
جدول ۷- نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی مقیاس جنبه­هایی از رفتارهای خودکشی غیرکشنده در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
 
ردیف پرسش ها نسبت روایی محتوایی شاخص روایی محتوایی
۱ آیا شما هرگز به کشتن خود فکر کرده­اید؟ 00/1 00/1
۲ اگر بله، چند بار به کشتن خود فکر کرده‌اید؟ 00/1 00/1
۳ اگر بله، چقدر فکر کشتن خودتان جدی بوده است؟ 00/1 91/0
۴ آیا شما تا به‌ حال به کشتن خود اقدام کرده‌اید؟ 00/1 00/1
۵ اگر بله، چند بار تلاش به کشتن خود کرده‌­اید؟ 00/1 00/1
۶ اگر بله، تلاش شما به کشتن خود چقدر جدی بوده است؟ 00/1 91/0
۷ اگر بله، زمان آخرین اقدام به کشتن خودتان کی بوده است؟ 00/1 96/0
۸ اگر بله، تمایل به کشتن خودتان در آخرین اقدامتان چقدر شدید بوده است؟ 00/1 91/0
۹ اگر بله، روشی که شما برای کشتن خود در آخرین اقدامتان استفاده کردید چه بوده است؟ 00/1 96/0
۱۰ اگر بله، بعد از آخرین اقدام به کشتن خودتان چه اتفاقی افتاده است؟ 00/1 96/0
 
 
براساس نتایج جدول ۸، حداقل و حداکثر مقدار CVR برای مقیاس هشتم (دلایل اقدام به خودکشی) برابر با 45/0 و 1 می­باشد. براساس حداقل مقدار CVR قابل قبول، سؤال شماره ۱ موفق به کسب نمره قابل قبول نشد که اصلاح و یا حذف آن­ ضروری به­نظر می­رسد. هم­چنین نمره CVI مربوط به کلیه سؤالات مقیاس هشتم در حد مطلوب بود. ضریب آلفای کرونباخ مقیاس شماره هشت 821/0 به­دست آمد که با توجه به آن می­توان گفت این مقیاس از پایایی بسیار خوبی برخوردار می­باشد.
 
 
جدول ۸- نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی مقیاس دلایل اقدام به خودکشی در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
ردیف پرسش­ها نسبت روایی محتوایی شاخص روایی محتوایی
۱ برای مردن. 45/0 79/0
۲ برای رهایی از یک وضعیت وحشتناک ذهنی. 00/1 91/0
۳ برای فرار موقت از یک وضعیت غیرممکن. 82/0 91/0
۴ برای این­که مردم احساس درماندگی من را بفهمند. 00/1 96/0
۵ برای این­که مردم را از نوع رفتاری که با من داشته‌اند متأسف کنم، بترسانم و یا به دلیل رفتار بدشان با من، مقابله ‌به ‌مثل کنم. 00/1 96/0
۶ برای تلاش به ‌منظور تحت تأثیر قرار دادن شخصی جهت تغییر ذهنیت وی. 00/1 96/0
۷ برای نشان دادن این­که شخصی را خیلی زیاد دوست دارم. 82/0 91/0
۸ برای پیدا کردن این­که شخصی واقعاً من را دوست دارد یا نه. 82/0 96/0
۹ برای دریافت کمک از شخصی. 82/0 91/0
 
 
براساس نتایج جدول ۹، حداقل و حداکثر مقدار CVR برای مقیاس نهم (تأثیر اقدام به خودکشی بر روابط اجتماعی و وضعیت فردی) برابر با 45/0 و 1 می­باشد. براساس حداقل مقدار CVR قابل قبول، سؤال شماره ۷ موفق به کسب نمره قابل قبول نشد که اصلاح و یا حذف آن­ ضروری به­نظر می­رسد. هم­چنین نمره CVI مربوط به کلیه سؤالات مقیاس نهم در حد مطلوب بود. ضریب آلفای کرونباخ مقیاس شماره نه 956/0 به­دست آمد که با توجه به آن می­توان گفت این مقیاس از پایایی بسیار خوبی برخوردار می­باشد.
 
 
جدول ۹- نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی مقیاس تأثیر اقدام به خودکشی بر روابط اجتماعی و وضعیت فردی در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
ردیف پرسش­ها نسبت روایی محتوایی شاخص روایی محتوایی
۱ در حال حاضر روابط من با دوستان هم­جنسم ... است. 00/1 96/0
۲ در حال حاضر روابط من با دوستان غیر هم­جنسم ... است. 82/0 91/0
۳ در حال حاضر روابط من با پدرم ... است. 82/0 96/0
۴ در حال حاضر روابط من با مادرم ... است. 82/0 96/0
۵ در حال حاضر روابط من با خواهر و برادرم ... است. 82/0 87/0
۶ در حال حاضر روابط من با استادم (معلمم) ... است. 82/0 91/0
۷ در حال حاضر روابط من با خانواده‌ام ... است. 27/0 87/0
۸ در حال حاضر روابط من با همسایگان ... است. 64/0 82/0
۹ در حال حاضر روابط من با مردم به ‌طور کلی ... است. 82/0 91/0
۱۰ در حال حاضر احساس من ... است. 00/1 96/0
۱۱ در حال حاضر افکار من ... است. 00/1 91/0
۱۲ در حال حاضر رفتارها / عادات من ... است. 00/1 96/0
۱۳ در حال حاضر عادت خواب من ... است. 00/1 96/0
۱۴ در حال حاضر عادت غذا خوردن من ... است. 82/0 96/0
۱۵ در حال حاضر زندگی من به‌ طور کلی ... است.  00/1 96/0
۱۶  در حال حاضر ارتباط من با خدا ... است. 00/1 00/1
۱۷ در حال حاضر سلامتی من در کل ... است. 82/0 96/0
 
 
روایی سازه پرسش­نامه­ها از طریق تحلیل عاملی تأییدی بررسی گردید. نتایج نشان داد که مقدار شاخص کفایت نمونهگیری (KMO) برای مطالعه حاضر برابر با 88/0 است که حاکی از کفایت حجم نمونه می­باشد. هم­چنین آزمون Bartlett در سطح معنی­داری 05/0، معنی­دار شد. با توجه به نتایج به دست آمده می­توان گفت که اجرای تحلیل عاملی برای داده­های جمع­آوری شده قابل توجیه است. لازم به ذکر است که 4 مقیاس نگرش نسبت به خودکشی، میزان حمایت اجتماعی درک شده، خود تفسیری فرد از رابطه وی با دیگران و مقابله مذهبی با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. چرا که سؤالات مقیاس­های هفتم، هشتم و نهم مربوط به افرادی می­باشند که اقدام به خودکشی کرده­اند. از آن­جایی که در این مطالعه، تنها 36 نفر (14/5 درصد) از دانش­جویان اقدام به خودکشی داشته­اند، پس به دلیل حجم نمونه کم در این قسمت، این سه مقیاس­ وارد مدل تحلیل عاملی تأییدی نشدند. همچنین مقیاس­های اول (اطلاعات دموگرافیک) و دوم (رخداد رویداد منفی) نیز به دلیل ماهیت سؤالات و این­که مقدار واقعی آن­ها به صورت مستقیم قابل اندازه­گیری است، نیاز به تحلیل عاملی تأییدی نداشتند.
نتایج مربوط به تحلیل عاملی تأییدی سؤالات هر مقیاس (بار عاملی) و معنی­داری آن به تفکیک در جداول شماره 3 تا 6 آمده است. لازم به توضیح است که هنگام برازش مدلهای تحلیل عاملی تأییدی در نرمافزار لازم است برای هر کدام از متغیرهای پنهان در مدل، یک متغیر مشاهده شده را به عنوان متغیر مرجع انتخاب کرد و باید وزن رگرسیون غیر استاندارد آن برابر با یک لحاظ شود. از این طریق متغیر پنهان قابل اندازهگیری میگردد. لازم به ذکر است که هر متغیر را به دلخواه میتوان به عنوان متغیر مرجع انتخاب کرد. از اینرو مقدار p مربوط به یکی از متغیرها (متغییر مرجع) در هر یک از جداول شماره 3 تا 6 ذکر نشده است. با پذیرش مرز 50/0 برای بارهای عاملی ]44[، این بررسی نشان داد که در مقیاس شماره سه، سؤالات 1 تا 8 از بارعاملی قابل قبولی برخوردار بودند. کلیه سؤالات مقیاس چهارم دارای بارعاملی مناسب بوده و بر این اساس تمام سؤالات مهم میباشند. در مقیاس شماره پنج، به­غیر از سؤالات شماره 8 و 9، بار عاملی مابقی سؤالات این مقیاس بالاتر از 5/0 می­باشد. هم­چنین، در مقیاس شماره شش، سؤالات 1 تا 6 از بارعاملی قابل قبول و در نتیجه روایی مناسبی برخوردار بودند. یکی از دلایل پایین بودن بار عاملی برخی از سؤالات این است که افراد شرکت­کننده، برداشت متفاوتی از سؤال مربوطه داشتهاند. در نتیجه لازم است در این سؤالات تجدید نظر شده و به گونه­ای اصلاح شوند که تمامی افراد برداشتی یکسان از مفهوم سوال داشته باشند. به­طور مثال در سؤال شماره 10 مقیاس ششم می­توان به جای استفاده از عبارت"متعجب میشوم" از عبارت "این احساس در من تقویت می­شود" استفاده و سؤال را به­صورت " زمانی که اتفاقات بدی برای من رخ می‌دهد، این احساس در من تقویت می­شود که آیا خداوند من را دوست دارد" بازنویسی کرد.
نتایج شاخص­های نیکویی برازش بر اساس مدل تحلیل عاملی تأییدی محاسبه شد و برازش مدل با استفاده از شاخص­های ذکر شده در جدول 10 مورد ارزیابی قرار گرفت. از مجموع آماره­های برازش ذکر شده، شاخص­های NFI ،CFI ،TLI  و IFI جزو شاخص­های برازش تطبیقی و شاخص­های CMIN/DF، RMSEA و PNFI جزو شاخص­های برازش مقتصد می­باشند. شاخص‌های برازش تطبیقی در واقع گامی در جهت تکمیل شاخص‌های برازش مطلق (یک دسته از شاخص­های برازش) محسوب می‌شوند. به این ترتیب که با مبنا قرار دادن یک یا چند مدل صفر، مدل نظری تدوین شده تحت آزمون را با آن مقایسه کرده و نشان می‌دهند که آیا به لحاظ آماری قابل قبول‌تر تلقی می‌شود، ضعیف‌تر است و یا این­که تفاوتی با آن ندارد. از طرفی شاخص‌های برازش مقتصد به منظور جبران مهم‌ترین نقطه ضعف شاخص‌های برازش مطلق یعنی بهبود مقدار شاخص­های برازش با افزایش پارامتر به مدل، ارائه می­گردند. مبنای شاخص­های برازش مقتصد آن است که به ازای هر پارامتر جدیدی که به مدل افزوده می­شود، سرعت بهبود مقدار این شاخص­ها کم می­شود. این موضوع بر خلاف شاخص­های برازش مطلق می­باشد ]47-45[.
در نهایت با توجه به نتایج می­توان گفت که مدل برآورد شده برای نسخه فارسی پرسش­نامه­های بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده و مشخصات مرتبط با آن از برازش مناسبی برخوردار است و به عبارت دیگر شاخص­ها مؤکد این موضوع می­باشند که داده­های مربوط به این چهار مقیاس از الگوی 4 عاملی حمایت می­کنند.
 
جدول ۱۰– شاخص­های کلی برازش نسخه فارسی پرسش­نامه­های بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده و مشخصات مرتبط با آن در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
نتیجه  مقدار برآورد شده با استفاده از مدل   مقدار قابل قبول شاخص
ü 28/2   3 > CMIN/DF
û 86/0   9/0 < NFI
ü 91/0   9/0 < CFI
ü 90/0   9/0 < TLI
ü 91/0   9/0 < IFI
ü 043/0   08/0 > RMSEA
ü 78/0   5/0 < PNFI
 
 
شکل 1 ساختار عاملی تأییدی مدل 4 عاملی نسخه فارسی پرسش­نامه­های بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده و مشخصات مرتبط با آن را به همراه بارهای عاملی استاندارد شده نمایش می­دهد. لازم به توضیح است که در این شکل دوایر بزرگ (عامل­ها) که با حروف C،D ،E  و F مشخص شدهاند به ترتیب مربوط به مقیاس­های نگرش نسبت به خودکشی، حمایت اجتماعی درک شده، خودتفسیری فرد از رابطه وی با دیگران و مقیاس مقابله مذهبی می­باشند. بار عاملی استاندارد شده مربوط به هر سؤال همانند آن­چه که در جداول گزارش کردیم، بر روی پیکان­های تک جهته رسم شده بین عوامل (دوایر بزرگ) و سؤالات (مستطیل­ها) نمایش داده شده است. هم­چنین اعداد نوشته شده بر روی پیکان­های دو جهته رسم شده بین عوامل، هم­بستگی بین عوامل را نشان می­دهند.
 

 
شکل ۱- الگوی ساختاری چهار عاملی نسخه فارسی پرسش­نامه­های بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده و مشخصات مرتبط با آن در دانش­جویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال ۱۳۹۷ (700=n)
* حروف بزرگ C، D، E و F به ترتیب مربوط به مقیاس­های نگرش نسبت به خودکشی، حمایت اجتماعی درک شده، خودتفسیری فرد از رابطه وی با دیگران و مقیاس مقابله مذهبی می­باشند.

 
 
بحث
پژوهش حاضر با هدف تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش­نامه­های طرح بین المللی بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده و مشخصات مرتبط با آن بر روی 700 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام گرفت. در ادامه نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده­های مربوط به هر مقیاس به تفکیک مورد بحث و بررسی قرار می­گیرد.
در این مطالعه روایی محتوایی پرسش­نامه­ها به­صورت کمی و با محاسبه دو ضریب نسبت روایی محتوا (CVR) و شاخص روایی محتوا (CVI)، برای هر سؤال اندازه­گیری شد ]35[. جهت اطمینان از ضروری بودن سؤالات هر مقیاس­، نسبت روایی محتوایی برای هر سؤال محاسبه گردید. هم­چنین برای اطمینان از این­که سؤالات هر مقیاس به بهترین نحو طراحی شده­اند (واضح و مرتبط بودن سؤالات) از شاخص روایی محتوا استفاده ­گردید ]33[. مطالعه Polit و همکارانش نشان داد که محاسبه CVI نسبت به سایر روش­های تعیین روایی محتوایی، از سادگی و قابلیت فهم بیش­تری برخوردار است ]38[.
نتایج حاصل از بررسی روایی محتوایی مقیاس شماره 2 نشان می­دهد که سؤالات شماره 7، 9، 12،16، 17، 20، 21،23، 24 و 26 موفق به کسب نمره CVR قابل قبول نشده و از نظر اساتید شرکت­کننده در این مطالعه این اتفاقات را نمی­توان به عنوان رخداد منفی جدی تلقی کرد. به عبارت دیگر این رخدادها به اندازه کافی مهم نبوده و نمی­توانند منجر به انجام خودکشی توسط افراد شوند. به­طور مثال با توجه به فراوانی کم نگه­داری از حیوان خانگی در جامعه ایرانی نسبت به جوامع غربی و عدم وابستگی شدید به این حیوانات، این سؤال از مقیاس شماره دو را نمی­توان به عنوان رخداد منفی جدی در جامعه ایرانی به شمار آورد. به­طوری که تنها 85/10 درصد (76 نفر) از افراد شرکت­کننده مرگ حیوان خانگی را گزارش کرده­اند. در نهایت با توجه به نظر کارشناسان سؤالات ذکر شده از این مقیاس حذف و یا با رخدادهای مهم­تری جایگزین می­گردد.
هم­چنین، از نظر این اساتید سؤالات شماره 7،16،23 به اندازه کافی واضح یا مرتبط نیستند و نیاز به ویرایش دارند. به طور مثال می­توان با تغییر عبارت شماره 7 از " هم­سالان من، از من سرگرمی ساخته­اند" به "هم­سالان من مرا دست میاندازند" بر وضوح این عبارت افزود.
در مقیاس سوم سؤالات شماره ۸، 18، ۲۳ و ۲۴ موفق به جلب نظر اساتید مبنی بر ضروری بودن این عبارات جهت اندازه­گیری نگرش نسبت به خودکشی نشدند. شاید بتوان نتایج را این­گونه تفسیر کرد که به علت نزدیک بودن برخی از عبارات این مقیاس به­هم، کارشناسان به این نتیجه رسیدند که سؤالات فوق با دیگر عبارات آن هم­پوشانی داشته و وجود آن­ها ضروری نمی­باشد. اما واضح و مرتبط بودن کلیه سؤالات این مقیاس توسط اساتید تأیید شد.
در مقیاس شماره 4 سؤالات شماره ۱۱ و ۱۲ موفق به کسب نمره CVR قابل قبول نشدند. این موضوع می­تواند ناشی از آن باشد که از نظر اساتید این سؤالات مشابه با دیگر سؤالات ذکر شده در این مقیاس بوده و به علت تکرار، حضور ­آن­ها ضرورتی ندارد. اما با توجه به ماهیت این مقیاس مبنی بر ارزیابی حمایت اجتماعی ادراک شده از سه منبع خانواده، دوستان و افراد مهم، تکرار سؤالات قابل توجیه و وجود آن­ها ضرورت دارد. هم­چنین با توجه به نتایج، واضح و مرتبط بودن کلیه سؤالات مقیاس چهارم توسط اساتید تأیید شد.
نتایج بررسی روایی محتوایی مقیاس شماره 5 و 6 نشان می­دهد که از نظر اساتید در مقیاس شماره ۵، سؤالات شماره 1، 7 و 11 و در مقیاس شماره 6، سؤالات شماره ۲ و ۴ موفق به کسب نمره CVR  قابل قبول نشدند. بخشی از این نتایج می­تواند ناشی از وجود مشکلات ویرایشی و نامفهوم بودن این سؤالات باشد که خود منجر به برداشت اشتباه اساتید و به دنبال آن غیر ضروری تلقی کردن این سؤالات توسط آن­ها شده است. هم­چنین، با توجه به نظر اساتید، به­علت تعدد پرسش­نامه­ها و سؤالات موجود، حذف سؤالات نزدیک به هم می­تواند منجر به کوتاه شدن پرسش­نامه­ها و به­دنبال آن سهولت در پاسخ­گویی به آن­ها شود. هم­چنین از نظر اساتید در مقیاس پنجم عبارت شماره 11 به اندازه کافی واضح نبوده و نیاز به ویرایش دارد. اما واضح و مرتبط بودن کلیه سؤالات مقیاس ششم توسط اساتید تأیید شد.
روایی محتوایی کلیه سؤالات مقیاس شماره 7 توسط اساتید تأیید شد به گونه­ای که اکثر سؤالات این مقیاس موفق به کسب حداکثر نمره CVR و CVI شدند. در ارتباط با مقیاس شماره 8، واضح و مرتبط بودن کلیه سؤالات توسط اساتید تأیید شد و تنها سؤال شماره یک موفق به جلب نظر اساتید مبنی بر ضروری بودن این عبارات به عنوان یکی از دلایل اقدام به خودکشی نشد. با توجه به نظر اساتید این سؤال اصلاح گردید و عبارت "برای پایان دادن به زندگی" جایگزین آن شد.
هم­چنین، نتایج بررسی روایی محتوایی مقیاس شماره 9 نشان داد که سؤال شماره 7 موفق به کسب نمره CVR  قابل قبول نشد. از نظر اساتید از آن­جایی که در عبارت شماره 3،4 و 5 روابط اجتماعی افراد با تک تک اعضای خانواده مورد سؤال قرار می­گیرد، وجود عبارت شماره 7 (در حال حاضر روابط من با خانواده‌ام ... است) تکراری و غیر ضروری می باشد. به همین علت عبارت مورد نظر به  " در حال حاضر روابط من با اقوامم ... است." تغییر پیدا کرد. اما واضح و مرتبط بودن کلیه سؤالات مقیاس ششم توسط اساتید تأیید شد.
تکرارپذیری یا پایایی نمرات به­دست آمده از یک ابزار سنجش، یکی از مهم­ترین ویژگی­های آن ابزار است که کاربرد مطمئن آن را در محیط پژوهشی امکان­پذیر می­سازد. در این راستا، ضریب آلفای کرونباخ، آماره­ای شناخته شده برای ارزیابی پایایی یک ابزار اندازه­گیری است و معمول­ترین ضریب پایایی ثبات داخلی می­باشد ]33[. هم­چنین، هنگامی که از مقیاس لیکرت در ابزار سنجش استفاده می­شود، محاسبه مقدار ضریب آلفا جهت تعیین پایایی ثبات درونی امری ضروری است ]48[. در این راستا، در پژوهش حاضر ضریب آلفای کرونباخ پرسش­نامه­های موجود در این مطالعه در محدوده بسیار خوب تا قابل قبول برآورد شد که این مقدار، بیان­گر پایایی مناسب این پرسش­نامه در کشور ایران است.
نتایج حاصل از بررسی روایی سازه پرسش­نامه­ها از طریق تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که در مقیاس شماره سه بار عاملی مربوط به سؤالات شماره 9 تا 24 پایین بود. پایین آمدن بار عاملی میتواند ناشی از یک­سان بودن توزیع فراوانی پاسخ افراد به گزینه­های موجود در طیف لیکرت باشد که این امر خود ناشی از تفاوت­ در سطح دانش، تفاوت­های فرهنگی، عقیده­ای و هم­چنین برداشت متفاوت افراد از سؤالات به علت مشکلات ویرایشی در متن ترجمه شده می­باشد که در ادامه به تفصیل درباره آن توضیح می­دهیم.
در مقیاس سوم سؤالات شماره 9 تا 11 نظر افراد را نسبت به سلامت روانی افرادی که خودکشی می­کنند و یا به آن فکر و به آن اقدام می­کنند، مورد پرسش قرار می­دهد. نتایج مطالعات نشان ­می­دهند که پدیده­های خودکشی گرایانه می‌تواند ناشی از عوامل بسیار متفاوتی از جمله مشکلات روانی، خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی باشد ]50-49[. به طور کلی در کشورهای توسعه یافته با توجه به سطح مناسب­تر رفاه اجتماعی-اقتصادی، نقش بیماری­های روحی و روانی در بروز خودکشی مؤثرتر می­باشد ]2[. اما در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران علاوه بر اختلالات روانی، مسائل اجتماعی-اقتصادی نقش بسزایی در شیوع رفتارهای خودکشی دارند ]51 ،2[. بنابراین ضرورتاً کسانی که خودکشی می­کنند بیمار روانی نیستند. پس با توجه به تنوع عوامل خطر خودکشی، پاسخ متفاوت افراد به این سؤالات و به دنبال آن کاهش همبستگی بین این سؤالات و عامل نگرش نسبت به خودکشی، کاهش بار عاملی قابل توجیه است.
پاسخ به سؤالات 12 تا 16 ارتباط مستقیمی با میزان اعتقادات دینی افراد و آگاهی آن­ها نسبت به مسائل دینی دارد. بنابراین، پاسخ متفاوت افراد به این سؤالات با توجه به متفاوت بودن میزان اعتقادات دینی آن­ها و به­دنبال آن کاهش بار عاملی قابل توجیه است.
سؤالات شماره 17 تا 20 نظر افراد را نسبت به درمیان گذاشتن مشکلات روحی، روانی و افکار خودکشی با پدر، مادر و دوستان نزدیک مورد پرسش قرار می­دهد. نتایج مطالعه ما نشان می­دهد که برخی از افراد موافق مطرح کردن مشکلات روانی و افکار خودکشی با پدر و مادر یا دوستان نزدیک و برخی دیگر مخالف بودند که این امر دلیل قانع کننده­ای برای کاهش بار عاملی این سؤالات می­باشد. اما نتایج مطالعات نشان می‌دهند که صحبت در مورد مشکلات روحی و شکل­گیری افکار خودکشی را با افراد قابل اعتماد به عنوان اولین قدم برای درمان این مشکلات، می­تواند نقش مؤثری در بهبود سلامت روان و به­دنبال آن کاهش رفتارهای خودکشی­گرایانه داشته باشد ]50[. اما همان­طور که نتایج نشان می­دهد تعدادی از افراد، مخالف درمیان گذاشتن مشکلات خود با دیگران بودند. بنابراین لزوم ارائه برنامه­های آموزشی در سطح دانشگاه­ها به منظور بالا بردن سطح آگاهی نسل جوان نسبت به نحوه برخورد با مشکلات روحی و روانی و به دنبال آن شکل­گیری افکار خودکشی بیش از پیش احساس می­شود.
سؤالات 21 تا 24 نظر افراد را در مورد اشاعه اخبار مربوط به خودکشی و اقدام به آن در سطح خرد یعنی همسایگان و دوستان و سطح کلان یعنی جامعه جویا می­شود. پاسخ متفاوت افراد به این سؤالات ناشی از تفاوت سطح دانش و آگاهی افراد نسبت به نحوه اشاعه این اخبار دارد. نتایج بررسی دستورالعمل رسانه­ای (Media Guidline) برای انتشار اخبار مربوط به خودکشی نشان می­دهد که اخبار مربوط به خودکشی می­بایست با رعایت برخی اصول در رسانه­ها نوشته و یا پخش شود ]52.[ در این مطالعه نیز 15/50 درصد از افراد با پخش آشکارانه اخبار مربوط به خودکشی در روزنامه­ها کاملاً مخالف و یا مخالف بودند. اما متأسفانه هیچ دستورالعمل استانداردی در ارتباط با اشاعه این اخبار در سطح خرد توسط خانواده فردی که خودکشی و یا اقدام به آن کرده وجود ندارد. بنابراین، نبودن دانش کافی در این زمینه نقش مؤثری در کاهش بار عاملی مربوط به سؤالات دارد.
نتایج مطالعه نشان داد که مقیاس میزان حمایت اجتماعی درک شده دارای روایی سازه مناسب و سؤالات مربوط به آن از بار عاملی قابل قبولی برخوردار بودند. همان­طور که پیش­تر به آن اشاره شد این مقیاس توسط Zimet و همکارانش به منظور ارزیابی حمایت اجتماعی ادراک شده از سه منبع خانواده، دوستان و افراد مهم در زندگی، طراحی شد ]29[. هم­چنین، روایی و پایایی این پرسشنامه توسط Zimet و همکارانش در گروه­های مختلف بررسی و در حد مطلوب گزارش شد ]55-53[. روایی سازه نسخه فارسی این مقیاس در مطالعه­ای که توسط Salimi و همکارانش که بر روی دانشجویان صورت گرفت، تأیید شد. هم­چنین، پایایی پرسش­نامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه و در حد خوب گزارش شد ]56[. به­علاوه، در مطالعه Rostami و همکارانش بر روی دانش­جویان دانشگاه تهران مقدار ضریب آلفای کرونباخ این پرسش­نامه بین ۷۶/۰ و ۸۹/۰ بدست آمد ]57[.
نتایج مطالعه حاضر نشان می­دهند که در مقیاس پنجم که مربوط به خود تفسیری فرد از رابطه وی با دیگران می­باشد، بار عاملی مربوط به سؤالات شماره 8 و 9 پایین بود که بخشی از آن را می­توان ناشی از مشکلات ویرایشی در متن ترجمه شده این سؤالات دانست. این مسئله با اعمال تغییرات نگارشی مناسب قابل رفع می­باشد به طور مثال، با نگارش مجدد سؤال هشتم به صورت " به‌طورکلی، خویشاوندانم تأثیر کمی بر احساسی که نسبت به خودم دارم، می­گذارند." می­توان به درک بهتر آن کمک کرد. هم­سو با نتایج این مطالعه، نتایج حاصل از اندازه­گیری روایی و پایایی ورژن ترکی این مقیاس نشان داد که سوالات شماره 8 و 9 به ترتیب با مقادیر 37/0 و 36/0 دارای کم­ترین میزان بار عاملی بودند ]58[. در مطالعه cross و همکارانش که بر روی هشت گروه مختلف با حجم نمونه­های 271 تا 940 نفر صورت گرفت، ضریب آلفای کرونباخ این مقیاس در محدوده 85/0 تا 90/0 به­دست آمد ]30[.
در مقیاس ششم تحت عنوان مقیاس مقابله مذهبی بار عاملی سؤالات شماره 7 تا 12 که مربوط به اندازه­گیری سازگاری مذهبی منفی می­باشند، پایین­تر از حد مورد قبول به­دست آمد. نتایج به­دست آمده می­تواند ناشی از مشکلات ویرایشی در متن ترجمه شده (برداشت متفاوت افراد) و همچنین متفاوت بودن میزان اعتقادات دینی شرکت­کنندگان باشد. روایی محتوایی این مقیاس در مطالعه Abdolkhaleghi و همکارانش که بر روی بیماران مبتلا به سرطان فارسی زبان صورت گرفت، تأیید شد اما جزئیات مربوط به نحوه اندازه­گیری این شاخص در این مطالعه گزارش نشد ]59[. هم­چنین، نتایج مطالعه Davudvandi و همکارانش بر روی دانش­جویان ایرانی روایی محتوایی این مقیاس را تأیید کرد ]60[. هم سو با نتایج مطالعه حاضر، مطالعات  Hasanivajariو همکارانش و Shahabizadeh نیز پایایی این مقیاس را بالا گزارش کردند ]62-61[.
نظر به این­که هدف از انجام این مطالعه، شناسایی ابزاری روا و پایا جهت تعیین جنبه­های رفتار خودکشی غیرکشنده در دانش­جویان بود، نتایج نشان داد که این پرسش­نامه­ها میتوانند در این جهت ابزار مناسبی باشند. این پرسش­نامه­ها میتوانند به عنوان یک ابزار مناسب با تعیین جنبه­های رفتار خودکشی غیرکشنده و عوامل مؤثر بر آن در دانش­جویان ایرانی به عنوان نماینده قشر جوان در یک جامعه اسلامی، زمینه برای تشخیص عوامل مؤثر در شیوع بالای اقدام به خودکشی در میان جوانان مسلمان نسبت به سایر جوانان از دیگر ادیان را فراهم آورند. هم­چنین این مطالعه می­تواند پایهای برای انجام مطالعات بیش­تر و تدوین مداخلات لازم در این زمینه باشد. لازم به توضیح است که نتایج اولیه این طرح پژوهشی بین­المللی در مقاله­ای توسط Eskin و همکارانش اخیراً به چاپ رسیده است که مطالعه آن برای خوانندگان خالی از لطف نیست ]63[.
از محدودیت­های پژوهش حاضر می­توان به تعدد پرسشنامه­ها و طولانی بودن آن­ها اشاره کرد. هم­چنین محدودیت سنی جامعه آماری، تعمیم­پذیری نتایج این مطالعه را به سایر گروه­ها سنی با محدودیت مواجه می­سازد. بنابراین انجام مطالعات بیش­تر جهت تهیه پرسش­نامه کوتاه­تر و بهتر پیشنهاد می­گردد. هم­چنین انجام اعتبارسنجی این پرسشنامه­ها در جوامع مختلف و گروه­های سنی متفاوت به منظور استفاده مطمئن­تر ضرورت دارد. 
نتیجه­گیری
در مجموع، نتایج حاصل از این پژوهش مؤید آن است که روایی محتوایی و سازه نسخه فارسی پرسش­نامه­های طرح بینالمللی بررسی رفتار خودکشی غیرکشنده و مشخصات مرتبط با آن، پس اعمال تغییراتی که پیش­تر به آن اشاره کردیم، مورد تأیید می­باشد. هم­چنین، این پرسش­نامه­ها دارای پایایی مطلوبی می­باشند. بنابراین، می­توان نتیجه گرفت که پرسشنامه­های حاضر از ویژگی­های روان­سنجی مناسبی برخوردار است و می­توان از آن به­منظور تعیین جنبه­های رفتار خودکشی غیرکشنده در دانش­جویان فارس­زبان استفاده کرد.
تشکر و قدردانی
پژوهشگران مراتب تقدیر و تشکر خود را از معاونت محترم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان و کلیه اساتیدی که در زمینه بررسی روایی محتوایی این پرسش­نامه مشارکت داشتند، اعلام می­دارند. هم­چنین از همکار محترم سرکار خانم بهاره بهزادی­­نژاد که ما را در انجام این پژوهش یاری کردند، تشکر و قدردانی می­نماییم. درنهایت از تمامی دانش­جویانی که به­عنوان شرکت­کننده در این پژوهش مشارکت داشتند، قدردانی می­شود.

References
 
 
[1] World Health Organisation. Preventing suicide: A global imperative. Geneva: WHO; 2014. Available from: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/131056/1/9789241564779_eng.pdf. (Last accessed April 2019)
[2] World Health Organization. Suicide Fact sheet. Available from: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/ fs398/ en/. Updated 2018. (Last accessed April 2019)
[3] Spillane A, Matvienko-Sikar K, Larkin C, Corcoran P, Arensman E. What are the physical and psychological health effects of suicide bereavement on family members? An observational and interview mixed-methods study in Ireland. BMJ open 2018; 8(1): e019472.
[4] Campos RC, Holden RR, Santos S. Exposure to suicide in the family: Suicide risk and psychache in individuals who have lost a family member by suicide. J Clin Psychol 2018; 74(3): 407-17.
[5] Anton RH, Alvarez ED, Astorga AA, Koite ER, Sanchez SG, Andres LR, Toranzo EM, Garcia MH, Garrote JB, Maderuelo JM, Santos MG. Suicide: A major public health problem. Eur Psychiatry 2016; 33: 751-52.
[6] Cha CB, Franz PJ, M. Guzmán E, Glenn CR, Kleiman EM, Nock MK. Annual Research Review: Suicide among youth–epidemiology,(potential) etiology, and treatment. J Child Psychol Psychiatry 2018; 59(4): 460-82.
[7] World Health Organization. Depression and other common mental disorders: global health estimates. Geneva: World Health Organization; 2017:14-15. Available from: https://apps.who.int/iris/bitstream/ handle/10665/2546 10/WHO-MSD-MER-2017.2-eng. pdf? sequence=1. (Last accessed April 2019)
[8] McKinnon B, Gariépy G, Sentenac M, Elgar FJ. Adolescent suicidal behaviours in 32 low-and middle-income countries. Bull World Health Organ 2016; 94(5): 340.
[9] Nock MK, Green JG, Hwang I, McLaughlin KA, Sampson NA, Zaslavsky AM, Kessler RC. Prevalence, correlates, and treatment of lifetime suicidal behavior among adolescents: results from the National Comorbidity Survey Replication Adolescent Supplement. JAMA psychiatry 2013; 70(3): 300-10.
[10] Mortier P, Cuijpers P, Kiekens G, Auerbach RP, Demyttenaere K, Green JG, Kessler RC, Nock MK, Bruffaerts R. The prevalence of suicidal thoughts and behaviours among college students: a meta-analysis. Psychol Med 2018; 48(4): 554-65.
[11] Evans E, Hawton K, Rodham K, Deeks J. The prevalence of suicidal phenomena in adolescents: a systematic review of population-based studies. Suicide Life-Threat Behav 2005; 35(3): 239-50.
[12] Bostwick JM, Pabbati C, Geske JR, McKean AJ. Suicide attempt as a risk factor for completed suicide: even more lethal than we knew. Am J Psychiatry 2016; 173(11): 1094-100.
[13] Ribeiro JD, Franklin JC, Fox KR, Bentley KH, Kleiman EM, Chang BP, Nock MK. Self-injurious thoughts and behaviors as risk factors for future suicide ideation, attempts, and death: a meta-analysis of longitudinal studies. Psychol Med 2016; 46(2): 225-36.
[14] Lawrence RE, Oquendo MA, Stanley B. Religion and suicide risk: a systematic review. Arch Suicide Res 2016; 20(1): 1-21.
[15] Eskin M, Voracek M, Stieger S, Altinyazar V. A cross-cultural investigation of suicidal behavior and attitudes in Austrian and Turkish medical students. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol 2011; 46(9): 813-23.
[16] Rezaeian M. A Narrative Review on Religion Epidemiology with Emphasis on Suicide Behavior . JRUMS 2018; 16(9): 869-82.
[17] Rezaeian M, Vazirinejad R, Tabatabie S, Salem Z, Esmaili A. Suicide in Islamic Faith. JRUMS 2007; 6(4): 15-30.
[18] Eskin M, Palova E, Krokavcova M. Suicidal behavior and attitudes in Slovak and Turkish high school students: A cross-cultural investigation. Arch Suicide Res 2014; 18(1): 58-73.
[19] Eskin M. Gender and cultural differences in the 12-month prevalence of suicidal thoughts and attempts in Swedish and Turkish adolescents. J Gend Cult and Health 1999; 4(3): 187-200.
[20] Eskin M. Social reactions of Swedish and Turkish adolescents to a close friend's suicidal disclosure. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol 1999; 34(9): 492-97.
[21] Eskin M. Suicidal behavior as related to social support and assertiveness among Swedish and Turkish high school students: A cross‐cultural investigation. J Clin Psychol 1995; 51(2): 158-72.
[22] Eskin M. Adolescents' attitudes toward suicide, and a suicidal peer: A comparison between Swedish and Turkish high school students. Scand J Psychol 1995; 36(2): 201-07.
[23] Eskin M. Cross-cultural gender differences in the psychosocial correlates of current adolescent suicidal ideation. J Gend Cult and Health 1996; 1: 189-206.
[24] Johnson GR, Krug EG, Potter LB. Suicide among adolescents and young adults: A cross‐national comparison of 34 countries. Suicide Life-Threat Behav 2000; 30(1): 74-82.
[25] Eskin M. Nonfatal suicidal behavior and related features in young adults in Muslim majority  countries. Research protocol. 2015.
[26] Rezaeian M, Behzad B. Nonfatal Suicidal Behavior and Related Features in Students within Muslim Majority Countries: A Report from an Ongoing International Proposal in Iran . JRUMS 2017; 16(6): 553-70. [Farsi]
[27] Eskin M. The effects of religious versus secular education on suicide ideation and suicidal attitudes in adolescents in Turkey. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol 2004; 39(7): 536-42.
[28] Eskin M. The effects of individualistic-collectivistic value orientations on non-fatal suicidal behavior and attitudes in Turkish adolescents and young adults. Scand J Psychol 2013; 54(6): 493-501.
[29] Zimet GD, Dahlem NW, Zimet SG, Farley GK. The multidimensional scale of perceived social support. J Pers Assess 1988; 52(1): 30-41.
[30] Cross SE, Bacon PL, Morris ML. The relational-interdependent self-construal and relationships. J Pers Soc Psychol 2000; 78(4): 791.
[31] Pargament K, Feuille M, Burdzy D. The Brief RCOPE: Current psychometric status of a short measure of religious coping. Religions 2011; 2(1): 51-76.
[32] Boergers J, Spirito A, Donaldson D. Reasons for adolescent suicide attempts: Associations with psychological functioning. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 1998; 37(12): 1287-93.
[33] Mohammadbeigi A, Mohammadsalehi N, Aligol M. Validity and Reliability of the Instruments and Types of Measurments in Health Applied Researches. JRUMS 2015; 13(12): 1153-70. [Farsi]
[34] Kline RB. Principles and practice of structural equation modeling.Third edition. New York: Guilford publications. 2015: 230-62.
 [35] Wynd CA, Schmidt B, Schaefer MA. Two quantitative approaches for estimating content validity. West J Nurs Res 2003; 25(5): 508-18.
[36] Rubio DM, Berg-Weger M, Tebb SS, Lee ES, Rauch S. Objectifying content validity: Conducting a content validity study in social work research. Soc Work Res 2003; 27(2): 94-104.
[37] Lawshe CH. A quantitative approach to content validity1. Pers Psychol 1975; 28(4): 563-75.
 [38] Polit DF, Beck CT, Owen SV. Is the CVI an acceptable indicator of content validity? Appraisal and recommendations. Res Nurs Health 2007; 30(4): 459-67.
[39] Hyrkas K, Appelqvist-Schmidlechner K, Oksa L. Validating an instrument for clinical supervision using an expert panel. INT J NURS STUD 2003; 40(6): 619-25.
 [40] Marsh HW, Balla JR, McDonald RP. Goodness-of-fit indexes in confirmatory factor analysis: The effect of sample size. Psychol Bull 1988; 103(3): 391.
[41] Jackson DL, Gillaspy Jr JA, Purc-Stephenson R. Reporting practices in confirmatory factor analysis: An overview and some recommendations. Psychol Methods 2009; 14(1): 6.
 [42] Cronbach LJ. Coefficient alpha and the internal structure of tests. psychometrika 1951; 16(3): 297-334.
 [43] Cronbach LJ, Shavelson RJ. My current thoughts on coefficient alpha and successor procedures. Educ Psychol Meas 2004; 64(3): 391-418.
[44] Hair JF, Black WC, Babin BJ, Anderson RE. Multivariate data analysis: Pearson new international edition. 7th ed. London: Pearson Education Limited; 2013: 605-06.
[45] Hooper, D., Coughlan, J., Mullen, M.: Structural Equation Modelling: Guidelines for Determining Model Fit. EJBRM 2008; 6(1): 53-60.
[46] Hooper D, Coughlan J, Mullen M. Evaluating model fit: a synthesis of the structural equation modelling literature. In7th European Conference on research methodology for business and management studies.  Regent’s College, London, United Kingdom; 2008: 195-200.
[47] Kenny DA. Measuring model fit. Available from: http://davidakenny.net/cm/fit.htm. Updated 2015. (Last accessed April 2019)
[48] Gliem JA, Gliem RR. Calculating, interpreting, and reporting Cronbach’s alpha reliability coefficient for Likert-type scales. Midwest Research-to-Practice Conference in Adult, Continuing, and Community Education; 2003: 82-8.
[49] Agerbo E, Nordentoft M, Mortensen PB. Familial, psychiatric, and socioeconomic risk factors for suicide in young people: nested case-control study. Bmj 2002; 325(7355): 74.
[50] Hegerl U. Prevention of suicidal behavior. Dialogues Clin Neurosci 2016; 18(2): 183-90.
[51] Vijayakumar L, John S, Pirkis J, Whiteford H. Suicide in developing countries (2) risk factors. Crisis 2005; 26(3): 112-19.
[52] World Health Organization. Preventing suicide: A resource for media professionals. Geneva: WHO; 2008. Available from:  https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/43954/9789241597074_nor.pdf. (Last accessed April 2019)
[53]  Zimet GD, Powell SS, Farley GK, Werkman S, Berkoff KA. Psychometric characteristics of the multidimensional scale of perceived social support. J Pers Assess 1990; 55(3-4): 610-617.
[54] Canty-Mitchell J, Zimet GD. Psychometric properties of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support in urban adolescents. Am J Community Psychol 2000; 28(3): 391-400.
[55] Dahlem NW, Zimet GD, Walker RR. The multidimensional scale of perceived social support: a confirmation study. J Clin Psychol 1991; 47(6): 756-61.
[56] Salimi A, Jokar B, Nikpour R. Internet Connections in Life: A Survey of the Perception of Social Support and Loneliness In the use of the Internet. J Psychol Stud 2009; 5(3): 81-102.
[57] Rostami R, Shahmohamadi K, Ghaedi G, Besharat M A, Akbari Zardkhaneh S, Nosratabadi M. Relations Among Self-efficacy, Emotional Intelligence and Perceived Social Support in University Students. Horizon Medical Sciences  2010; 16(3): 46-54
[58] Akın A, Eroglu Y, Kayış AR, Satıcı SA. The validity and reliability of the Turkish version of the relational-interdependent self-construal scale. Procedia-Social and Behav Sci 2010; 5: 579-84.
 [59] Abdolkhaleghi M, shokri O, safaei M, Salehi R. Psychometric Evaluation of the Brief Religious Coping Scale for Cancer Patients. J Psychol Stud 2015; 4(13): 113-26.
[60]  Davud Vandi F, Shokri O. The Strategies towards Positive and Negative Religious Cope:
Psychoanalysis of the scale of RCOPE among Iranian Students. J Psychol and Religion 2015; 8(1): 41-62.

[61] Hasanivajari K, Bahrami H. The role of religious coping and spiritual happiness in explaining mental health. J Psychol 2005; 9(3): 248-59.
[62] Shahabizadeh, F. Causal Model of Religious Coping strategy in crisis, The Role of Family functioning and Attachment to God. J Psychol Stud 2015; 11(2): 135-65. 
 [63] Eskin M, Albuhairan F, Rezaeian M, Abdel-Khalek AM, Harlak H, El-Nayal M, Asad N, Khan A, Mechri A, Noor IM, Hamdan M. Suicidal thoughts, attempts and motives among university students in 12 Muslim-majority countries. Psychiatr Q 2019; 90(1): 229-40. 


 
Evaluation of Validity and Reliability of Persian Version of the International Proposal Questionnaires on the Study of Nonfatal Suicidal Behavior in Students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2018: A Descriptive Study
 
R. Najafipour[4], H. Ahmadinia[5], M. Rezaeian[6]
 
Received: 24/04/2019  Sent for Revision: 01/05/2019 Received Revised Manuscript: 02/06/2019 Accepted:  10/06/2019
 
Background and Objectives: Suicide is one of the most important public health problems especially within youth population. Whilst Islam condemns suicide, suicide attempts among Muslim youths have been reported more than youths from other religions. Therefore, an international research project has been developed with the aim of determining nonfatal suicidal behavior in students within Muslim majority countries, including Iran. Since each effective evaluation tool such as questionnaire must be valid and reliable, the aim of this study was to determine the validity and reliability of the Persian version of these international research questionnaires in Rafsanjan University of Medical Sciences students in 2018.
Materials and Methods: This descriptive study was conducted on 700 students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2018. The content validity of the questionnaires was quantitatively investigated using the content validity index (CVI) and the content validity ratio (CVR). Confirmatory factors analysis was used to determine the construct validity. Reliability was also evaluated by internal consistency method and calculation of Cronbach's alpha coefficient.
Results: The range of CVR for the second scale was 0.09-1, for the third, fifth, and sixth scales were 0.27-1 and for the fourth, eighth and ninth scales were 0.45-1. The fitting of the estimated model was also proved based on the results of the confirmatory factor analysis. The range of Cronbach's alpha coefficient was estimated between very well to acceptable.
Conclusion: The results showed that the Persian version of the international proposal questionnaires on the study of nonfatal suicidal behavior had proper psychometric properties. Therefore, it can be used to determine the aspects of nonfatal suicidal behavior in Persian-speaking students.
Key words: Suicide behavior, Muslim countries, Validity, Reliability, Students
 
Funding: This research was funded by Research Committee of Rafsanjan University of Medical Sciences.
Conflict of interest: M. Rezaeian is the Editor in chief of JRUMS.
Ethical approval: The Ethics Committee of Rafsanjan University of Medical Sciences approved the study (Ethical code: IR.RUMS.REC.1397.11).
 
How to cite this article: Najafipour R, Ahmadinia H, Rezaeian M. Evaluation of Validity and Reliability of Persian Version of the International Proposal Questionnaires on the Study of Nonfatal Suicidal Behavior in Students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2018: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2019; 18 (8): 811-38. [Farsi]
 
 
[1]- دانش­جوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
[2]- دانش­جوی دکتری آمار زیستی، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
[3]- استاد گروه آموزشی اپیدمیولوژی و آمار زیستی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
تلفن: 31315123-034، دورنگار: 31315123-034، پست الکترونیکی: moeygmr2@yahoo.co.uk
 
[4]- MSc Student of Epidemiology, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0002-0516-531x
[5]- PhD Student of Biostatistics, Dept. of Epidemiology and Biostatics, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0002-7010-1726
[6]- Prof., Dept. of Epidemiology and Biostatistics, Occupational Environmental Research Center, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0003-3070-0166
(Corresponding Author) Tel: (034) 31315123, Fax: (034) 31315123, E-mail: moeygmr2@yahoo.co.uk
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آمار و اپيدميولوژي
دریافت: 1398/2/3 | پذیرش: 1398/3/20 | انتشار: 1398/8/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb