جلد 19، شماره 9 - ( 9-1399 )                   جلد 19 شماره 9 صفحات 940-925 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Danaei M, Momeni M. The Study of Adults’ Knowledge and Attitude Towards Waterpipe Tobacco Smoking in the City of Kerman in 2017: A Descriptive Study. JRUMS 2020; 19 (9) :925-940
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4871-fa.html
دانایی مینا، مومنی محسن. بررسی آگاهی و نگرش بالغین شهر کرمان نسبت به مصرف قلیان در سال 1396: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (9) :925-940

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4871-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی کرمان
واژه‌های کلیدی: قلیان، آگاهی، نگرش، کرمان
متن کامل [PDF 330 kb]   (548 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1391 مشاهده)
متن کامل:   (1348 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، آبان 1399، 940-925
 
 
 
بررسی آگاهی و نگرش بالغین شهر کرمان نسبت به مصرف قلیان در سال 1396:
 یک مطالعه توصیفی
 
 
 
 
 
 
 
 
 
مینا دانایی[1]، محسن مؤمنی[2]
 
 
دریافت مقاله: 19/5/98   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 7/7/98      دریافت اصلاحیه از نویسنده: 3/8/99           پذیرش مقاله: 10/8/99
 
 
 
 
 
 
چکیده
زمینه و هدف: امروزه دانش ضعیف و باورهای اشتباه از مهم­ترین دلایل گرایش روزافزون نسبت به مصرف قلیان در سرتاسر جهان است. مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی و نگرش بالغین شهر کرمان نسبت به مصرف قلیان طراحی گردید.
مواد و روش­ها: این مطالعه توصیفی در سال 1396 بر روی 1090 نفر از بالغین شهر کرمان که به روش نمونه­گیری تصادفی چند مرحله­ای انتخاب شده بودند، انجام شد. از پرسش­نامه محقق ساخته شامل اطلاعات جمعیت شناختی، آگاهی سنجی، نگرش سنجی افراد نسبت به مصرف قلیان و یک سؤال در مورد مصرف قلیان استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با آزمون­های ضریب همبستگی Pearson، مجذور کای، t مستقل و رگرسیون خطی چندگانه انجام گردید.
یافته­ها: میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی و نگرش افراد به ترتیب 84/1±29/8 و 20/7±58/28 بود. بین نمره آگاهی و نگرش همبستگی معنی‌دار و منفی مشاهده شد (49/0- =r، 001/0P<). مصرف کنندگان اخیر قلیان نسبت به افرادی که قلیان مصرف ننموده بودند، به طور معنی‌داری از آگاهی کمتر (001/0P<) و نگرش مثبت­تری (001/0P<) برخوردار بودند. هم­چنین افراد با سن بالاتر (001/0P<)، زنان (001/0P<)، متأهلین (016/0=P) و افراد با سطح تحصیلات دانشگاهی (003/0=P) به طور معنی‌داری آگاهی بیشتری داشتند.
نتیجه­گیری: مصرف کنندگان اخیر قلیان از آگاهی کمتر و نگرش مثبت­تری برخوردار بودند و لازم است مداخلاتی در جهت افزایش آگاهی و تغییر نگرش این افراد و گروه­های در معرض خطر مانند جوانان، مردان، مجردین و افراد با سطح تحصیلات پایین اجرا شود. 
واژه­های کلیدی: قلیان، آگاهی، نگرش، کرمان
 
 
 
 

مقدمه
در سالیان اخیر الگوی جهانی مصرف دخانیات تغییر نموده است، به طوری که علی­رغم کاهش شیوع مصرف سیگار اما سایر انواع مصرف دخانیات به ویژه مصرف قلیان در بسیاری از مناطق دنیا افزایش یافته است و امروزه مصرف قلیان به یک اپیدمی جهانی و تهدید جدی برای سلامت عمومی در سرتاسر دنیا تبدیل شده است [4-1]. در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم میلادی، قلیان کشیدن با تنباکوی معمولی در میان مردان مسن منطقه خاورمیانه رواج داشت [5] ولی از اوایل دهه 1990 مصرف قلیان با تنباکوی طعم­دار (میوه­ای) به سرعت در میان جوانان این منطقه افزایش یافت [6] به نحوی که امروزه کشیدن قلیان به محبوب­ترین روش استفاده از تنباکو در میان جوانان خاورمیانه تبدیل شده است [1].
علی­رغم اثرات زیان­آور متعدد مصرف قلیان بر سلامتی، مطالعات اخیر دلالت بر افزایش سریع شیوع مصرف قلیان به ویژه در میان نوجوانان و جوانان سرتاسر دنیا دارد و در حال حاضر منطقه مدیترانه شرقی (شامل کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا) دارای بیشترین شیوع مصرف قلیان در جهان است [7]. نتایج مطالعات نشان داد که بالاترین شیوع مصرف قلیان در طول عمر (3/65 درصد) و در یک ماه اخیر (2/37 درصد) مربوط به جوانان لبنانی بود. هم­چنین بالاترین شیوع مصرف روزانه قلیان (4/10 درصد) مربوط به جوانان مصری و به صورت منظم یا گاه­گاهی (3/16 درصد) مربوط به دانشجویان ایرانی بود [8]. در ایران نیز شیوع مصرف قلیان به خصوص در میان نوجوانان، جوانان و زنان در سالیان اخیر رشد سریعی داشته است [10-9]. بر اساس نتایج یک مطالعه ملی در ایران، شیوع روزانه مصرف قلیان در مردان و زنان به ترتیب 7/2 و 2/2 درصد گزارش شد و مشخص گردید که مناطق جنوب و جنوب شرق ایران دارای بالاترین شیوع مصرف قلیان میباشند [11]. نتایج مطالعه­ای در سال 1395 در شهر کرمان نشان داد که شیوع روزانه، یک ماه اخیر و در طول عمر مصرف قلیان به ترتیب 2/7، 8/28 و 8/43 درصد بود [12].
امروزه مصرف قلیان به یک پدیده اجتماعی به ویژه در میان جوانان تبدیل شده است و افراد آن را به عنوان یک تفریح و سرگرمی و وسیله­ای مناسب برای پرکردن اوقات فراغت و دور همنشینی و جمع شدن دوستان دور هم می­شناسند [13]. هم­چنین پذیرش اجتماعی مصرف قلیان در مقایسه با سیگار کشیدن به خصوص در میان زنان در سالیان اخیر افزایش یافته است. حتی در منطقه خاورمیانه بسیاری قلیان کشیدن را به عنوان قسمتی از هویت فرهنگی خود پذیرفته­اند [14].
یکی از دلایل اصلی گرایش روزافزون به مصرف قلیان، دانش ضعیف و باورهای غلط جوامع نسبت به خطرات بالقوه تهدید کننده سلامتی این پدیده اجتماعی است. نتایج یک مطالعه در ایران نشان داد که تنها 16 درصد از مصرف کنندگان قلیان از سواد سلامت کافی برخوردار می­باشند [15]. نتایج برخی مطالعات در این زمینه نشان می­دهد که اکثر افراد مصرف کننده قلیان، مضرات آن را کمتر از سیگار کشیدن می­دانند و حتی برخی قلیان را یک روش سالم برای استفاده از تنباکو قلمداد می­نمایند و اعتقاد دارند که مواد مضر موجود در تنباکوی قلیان هنگام عبور از آب تصفیه می­شوند [17-15]. یکی دیگر از باورهای غلط در زمینه مصرف قلیان عدم ایجاد وابستگی و اعتیادآوری این روش مصرف تنباکو در میان مصرف کنندگان آن است. هم­چنین از سایر باورهای غلط در این زمینه می­توان به این موضوع اشاره نمود که بسیاری از مصرف کنندگان قلیان، آن را وسیله­ای جهت کاهش اضطراب و استرس و رفع خستگی می­دانند [19-18].
از سایر علل افزایش شیوع مصرف قلیان به خصوص در میان جوانان می­توان به محبوبیت طعم و بوی تنباکوی طعمدار، هزینه نسبتاً پایین، حس کنجکاوی، فشار همسالان، عدم وجود نظارت مناسب بر اجرای قوانین محدودیت مصرف دخانیات، تبلیغات رسانه­های جمعی و گسترش کافه­ها و رستوران­های عرضه کننده قلیان اشاره کرد [21-20].
لذا با توجه به شیوع روزافزون مصرف قلیان در جامعه ایرانی و عنایت به این موضوع که دانش ضعیف و باورهای غلط از مهم­ترین دلایل گرایش مردم به مصرف قلیان است [12]، مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی و نگرش بالغین کرمانی نسبت به مصرف قلیان طراحی گردید تا با استفاده از نتایج آن بتوان راه­کارهای مناسبی جهت کاهش شیوع این معضل اجتماعی ارائه نمود.
مواد و روش­ها
این مطالعه توصیفی بر پایه جمعیت در سال 1396 در شهر کرمان انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه داشتن سن 18 سال یا بالاتر و سکونت در شهر کرمان حداقل در 5 سال گذشته و توانایی خواندن و نوشتن بود. هم­چنین در صورت عدم تمایل افراد به شرکت در مطالعه و داشتن مشکلاتی مانند دمانس و عدم صحت عقل کامل که منجر به ناتوانایی فرد در پاسخ دادن به سؤالات می­گردید، این افراد از مطالعه کنار گذاشته می­شدند. این تحقیق توسط کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی کرمان با کد اخلاق IR.KMU.REC.1394.262 مورد تأیید قرار گرفت.
با توجه به مطالعات پیشین و با در نظر گرفتن انحراف معیار 5/4 برای آگاهی از مصرف قلیان [22]، خطای نوع اول 05/0 و خطای قابل قبول در برآورد میانگین مورد نظر 3/0، و با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه برای برآورد یک میانگین (n = Z21-α/2 S2/d2)، حجم نمونه به تعداد 865 نفر تعیین شد. با در نظر گرفتن میزان عدم پاسخ­دهی (Withdrawal rate) در حد 20 درصد، حجم نمونه 1038 نفر محاسبه گردید و در نهایت 1100 نفر وارد مطالعه شدند.
جهت نمونه­گیری، از روش نمونه­گیری تصادفی چند مرحله­ای استفاده گردید. در این روش ابتدا شهر کرمان بر اساس تقسیم­بندی شهرداری به چهار منطقه تقسیم شد و سپس به صورت تصادفی از هر منطقه تعدادی خیابان و از هر خیابان تعدادی کوچه به شکل تصادفی انتخاب گردید. در نهایت، در هر کوچه تعدادی خانه و از هر خانه یک نفر به طور تصادفی وارد مطالعه شد. انتخاب تصادفی در هر مرحله با استفاده از جدول اعداد تصادفی انجام گرفت.
ابزار جمع­آوری داده­ها، پرسش­نامه محقق ساخته­ای بود که به روش خود ایفا توسط شرکت کنندگان در مطالعه تکمیل می­گردید و در صورت داشتن مشکل در درک برخی عبارات پرسش­نامه، توضیحات لازم توسط پرسش­گران دوره دیده داده می­شد. این پرسش­نامه شامل سه قسمت بود؛ قسمت اول را اطلاعات جمعیت شناسی شامل سن، جنسیت، وضعیت تأهل، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال و سطح درآمد تشکیل میداد. قسمت دوم را 10 عبارت در زمینه آگاهی سنجی افراد نسبت به مصرف قلیان تشکیل می­داد که افراد بایستی نظر خود را در مورد صحیح بودن عبارت مورد نظر با انتخاب گزینه "بلی" و در صورت غلط بودن با گزینه "خیر" مشخص مینمودند. جهت امتیازدهی، به گزینه­های صحیح امتیاز 1 و به گزینه­های غلط امتیاز صفر تعلق می­گرفت. با توجه به این­که پاسخ صحیح عبارات 1، 2 و 5، گزینه خیر را شامل می­شد، در مرحله آنالیز برای این عبارات نمره­دهی معکوس انجام شد. بدین شکل می­توانست حداقل و حداکثر مجموع نمره آگاهی سنجی برای هر نفر به ترتیب صفر تا 10 باشد و نمره بالاتر، آگاهی بیشتر افراد را نسبت به مصرف قلیان نشان می­داد. قسمت سوم پرسش­نامه شامل 12 عبارت در زمینه نگرش سنجی افراد نسبت به مصرف قلیان را در بر می­گرفت که پاسخ­ها طیف لیکرت 5 گزینه­ای شامل کاملاً مخالفم (نمره 1)، مخالفم (نمره 2)، نظری ندارم (نمره 3)، موافقم (نمره 4) و کاملاً موافقم (نمره 5) بود. با توجه به منفی بودن بار عبارات 4، 6، 7، 8، 9، 10 و 12، این عبارات در مرحله آنالیز به صورت معکوس نمر­ه­دهی شد. به این صورت حداقل و حداکثر مجموع نمره نگرش سنجی برای هر نفر می­توانست به ترتیب 12 تا 60 باشد و نمره بالاتر نگرش مثبت­تر افراد نسبت به مصرف قلیان را مشخص می­نمود. هم­چنین افراد مورد مطالعه در مورد مصرف قلیان در یک ماه گذشته (مصرف اخیر) نیز مورد سؤال واقع شدند.
جهت طراحی پرسش­نامه مورد نظر، محققین در ابتدا با استفاده از منابع معتبر و مرتبط اقدام به استخراج عبارات در هر حیطه نمودند. سپس با استفاده از مصاحبه با افراد صاحب نظر در زمینه مصرف قلیان و دخانیات و انجام بحث­های گروهی متمرکز، تک تک عبارات مورد بحث قرار گرفت و به این صورت روایی پرسش­نامه تأیید گردید. هم­چنین جهت سنجش روایی پرسش­نامه با استفاده از روی­کرد کمی از شاخص روایی محتوا (Content validity index; CVI) استفاده شد [23]. در این روش در مرحله اول پس از تهیه پیش­نویس پرسش نامه، یک تیم مجرب متشکل از پنج نفر که در خصوص موضوع مورد نظر تجربه لازم را داشتند، تشکیل شد. در مرحله دوم نسخه­ای از پرسش­نامه همراه با توضیحاتی در زمینه هدف مطالعه، سؤالات و شکل گزینه­ها برای تمامی افراد ارسال گردید. در مرحله سوم افراد میزان ارتباط هر یک از گویه­های پرسش­نامه با موضوع مورد نظر را بر اساس گزینههای "ارتباط دارد"، "تا حدی مرتبط است"، "مرتبط است" و "بسیار مرتبط است" مشخص نمودند. در مرحله آخر، برای هر گویه CVI محاسبه گردید. به این صورت که برای هر عبارت یک کسر محاسبه شد که صورت آن تعداد افرادی بود که برای آن عبارت گزینه­های "مرتبط است" و "بسیار مرتبط است" را انتخاب نموده بودند و مخرج کسر را کل افراد تشکیل می­دادند. این شاخص برای حیطه آگاهی سنجی 79/0 و برای حیطه نگرش سنجی 81/0 محاسبه گردید.
جهت سنجش پایایی پرسش­نامه نیز از آلفای کرونباخ استفاده شد. در این روش ابتدا 60 پرسش­نامه تکمیل گردید و سپس آلفای کرونباخ حیطه­های آگاهی و نگرش در این نمونه محاسبه شد که آلفای کرونباخ حیطه آگاهی سنجی 68/0 و حیطه نگرش سنجی 74/0 محاسبه گردید. پرسشنامه­هایی که دارای بیش از 10 درصد سؤالات بی­پاسخ بودند، از مطالعه حذف گردیدند.
قبل از تکمیل پرسش­نامه، از شرکت کنندگان رضایت شفاهی اخذ گردید و به افراد اطمینان داده شد که اطلاعات محرمانه بوده و فقط جهت اهداف پژوهشی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
داده­ها پس از جمع­آوری توسط نرم­افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت بررسی ارتباط آگاهی با نگرش، آگاهی با مصرف قلیان در یک ماه اخیر، نگرش با مصرف قلیان در یک ماه اخیر و آگاهی و نگرش با متغیرهای زمینه­ای به ترتیب از ضریب همبستگی Pearson، آزمون مجذور کای، آزمون t مستقل و آنالیز رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. سطح معنی­داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
از مجموع 1100 پرسش­نامه تکمیل شده، 10 پرسش­نامه به علت نواقص موجود حذف و در نهایت 1090 پرسش­نامه مورد بررسی قرار گرفت. میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه 35/10 ± 88/31 سال با حداقل 18 و حداکثر 76 سال بود. اکثر افراد متأهل (3/57 درصد)، شاغل (6/60 درصد) و دارای تحصیلات دانشگاهی (5/50 درصد) بودند (جدول 1).
جدول 1- توزیع فراوانی ویژگی­های جمعیت شناختی شرکت کنندگان در مطالعه در شهر کرمان در سال 1396 (1090 n=)
متغیر (درصد) فراوانی
جنسیت  
زن (5/49) 540   
مرد (5/50) 550
وضعیت تأهل  
متأهل (3/57) 623 
مجرد (7/42) 465
سطح تحصیلات  
زیر دیپلم (2/16) 176
دیپلم (3/33) 362 
دانشگاهی (5/50) 549
وضعیت اشتغال  
شاغل (6/60) 658
خانه­دار / بی­کار (2/24) 263
دانشجو (2/15) 165
میزان درآمد (میلیون ریال در ماه)  
کمتر از 5 (5/44) 421
5 تا 15 (2/42) 400 
بالاتر از 15 (3/13) 126
 
میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی 84/1 ± 29/8 با حداقل صفر و حداکثر 10 محاسبه گردید. هم­چنین 8/28 درصد از شرکت کنندگان در مطالعه (314 نفر) سابقه مصرف قلیان در یک ماه اخیر را گزارش نموده بودند. حدود 15 درصد از کل شرکت کنندگان (164 نفر) و 27 درصد از مصرف کنندگان اخیر قلیان (85 نفر) اعتقاد داشتند که مواد مضر موجود در تنباکو به ­وسیله آب موجود در قلیان گرفته می­شود. میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی به ترتیب در افراد با سابقه مصرف اخیر قلیان و افراد بدون سابقه مصرف اخیر قلیان 33/2 ± 22/7 و 46/1 ± 72/8 بود که مشخص می­نمود آگاهی افرادی که در یک ماه اخیر قلیان مصرف کرده­اند نسبت به افرادی که در این مدت قلیان نکشیده بودند به طور معنیداری کمتر است (001/0P<) و این تفاوت معنیدار در تمامی گویههای آگاهی سنجی مشاهده شد (جدول 2).
 
جدول 2- مقایسه سطح آگاهی مصرف کنندگان اخیر قلیان با افراد بدون سابقه مصرف اخیر قلیان در شهر کرمان در سال 1396 (1090 n=)
 
گویه افراد با سابقه مصرف قلیان در 1 ماه اخیر
(314  n=)
افراد بدون سابقه مصرف قلیان در 1 ماه اخیر
(776  n=)
مقدار p
(درصد) تعداد پاسخ صحیح (درصد) تعداد پاسخ غلط (درصد) تعداد پاسخ صحیح (درصد) تعداد پاسخ غلط
1. قلیان کشیدن باعث خوابی راحت می­شود. (64) 201 (36) 113 (6/91) 711 (4/8) 65 001/0>
2. مواد مضر موجود در تنباکو به­وسیله آب موجود در قلیان گرفته می­شوند. (8/72) 228 (2/27) 85 (2/90) 700 (8/9) 76 001/0>
3. تنباکوی قلیان منوکسید کربن دارد. (6/61) 178 (4/38) 111 (4/68) 497 (6/31) 230 047/0
4. افرادی که قلیان می­کشند، بیش از دیگران دچار بیماری­های دهان و دندان می­شوند. (8/81) 256 (2/18) 57 (8/91) 710 (2/8) 63 001/0>
5. تنباکوی میوه­ای سالم­تر از تنباکوی معمولی است. (2/71) 222 (8/28) 90 (9/83) 648 (1/16) 124 001/0>
6. قلیان کشیدن می­تواند عفونت هپاتیت (بیماری کبدی) ایجاد کند. (4/64) 199 (6/35) 110 (1/85) 652 (9/14) 114 001/0>
7. قلیان کشیدن باعث سرطان ریه می­شود. (3/92) 289 (7/7) 24 (9/95) 744 (1/4) 32 022/0
8. قلیان کشیدن باعث سرطان مثانه می­شود. (9/53) 165 (1/46) 141 (3/79) 592 (7/20) 155 001/0>
9. قلیان کشیدن در زنان باردار باعث تولد نوزادان کم وزن می­شود. (8/81) 248 (2/18) 55 (8/92) 710 (2/7) 55 001/0>
10. تا جایی که می­دانم نیم ساعت کشیدن قلیان معادل دود 40 تا 80 نخ سیگار است. (2/84) 262 (8/15) 49 (96) 742 (4) 31 001/0>
 
آزمون مجذور کای، 05/0 > P اختلاف معنی­دار
 
میانگین و انحراف معیار نمره نگرش 20/7 ± 58/28 با حداقل 12 و حداکثر 51 محاسبه گردید. همچنین 5/17 درصد از کل شرکت کنندگان (191 نفر) و 31 درصد از مصرف کنندگان اخیر قلیان (97 نفر) نیز بر این باور بودند که ضرر قلیان کشیدن کمتر از سیگار کشیدن است. حدود 25 درصد از کل شرکت کنندگان (272 نفر) و 50 درصد از مصرف کنندگان اخیر قلیان (157 نفر) اعتقاد داشتند که مصرف تفریحی قلیان اعتیادآور نیست و 35 درصد از کل شرکت کنندگان (381 نفر) و 4/63 درصد از مصرف کنندگان اخیر قلیان (199 نفر) نیز باور داشتند که کشیدن قلیان فرصت خوبی برای وقت گذراندن با دوستان و فامیل است. هم­چنین حدود 70 درصد از شرکت کنندگان (763 نفر) و 56 درصد از افراد مصرف کننده قلیان (176 نفر) در این مطالعه اعتقاد داشتند که قلیان کشیدن در حال حاضر یک معضل اجتماعی است. میانگین و انحراف معیار نمره نگرش نیز به ترتیب در افراد با سابقه مصرف اخیر قلیان و افراد بدون سابقه مصرف اخیر قلیان 27/6 ± 54/33 و 58/6 ± 62/26 بود که نشان می­داد نگرش افرادی که در یک ماه اخیر قلیان کشیده بودند به شکل معناداری نسبت به کسانی که در این مدت مصرف نداشتند مثبت­تر بوده است (001/0P<) و این تفاوت معنادار در تمامی گویه­های نگرش سنجی به جزء گویه آخر مشاهده شد (جدول 3).
 
 
جدول 3- مقایسه میانگین نمره نگرش مصرف کنندگان اخیر قلیان با افراد بدون سابقه مصرف اخیر قلیان در شهر کرمان در سال 1396 (1090 n=)
 
گویه افراد با سابقه مصرف قلیان
 در 1 ماه اخیر (314  n=)
انحراف معیار ± میانگین
افراد بدون سابقه مصرف قلیان
 در 1 ماه اخیر (776  n=)
انحراف معیار ± میانگین
مقدار p
1. کشیدن قلیان به صورت تفریحی اعتیاد آور نیست. 37/1 ± 11/3 18/1 ± 94/1 001/0>
2. ضرر قلیان کشیدن کمتر از سیگار کشیدن است. 29/1 ± 55/2 127/1 ± 81/1 001/0>
3. کشیدن قلیان فرصت خوبی برای وقت گذراندن با دوستان و فامیل است. 06/1 ± 55/3 36/1 ± 24/2 001/0>
4. در حال حاضر قلیان کشیدن یک معضل اجتماعی است. 14/1 ± 50/2 07/1 ± 10/2 001/0>
5. چون کشیدن قلیان از دیرباز جزئی از فرهنگ­مان بوده است، نمی­توان آن را از فرهنگ مردم حذف کرد. 16/1 ± 10/3 42/1 ± 46/2 001/0>
6. قلیان کشیدن زنان جلوه بدتری نسبت به مردان دارد. 18/1 ± 63/2 15/1 ± 19/2 001/0>
7. تشکیل کمپ­های مبارزه با قلیان، گرایش به کشیدن قلیان را کم می­کند. 17/1 ± 01/3 15/1 ± 66/2 001/0>
8. نقش رسانه در کاهش گرایش به کشیدن قلیان بسیار مهم است. 09/1 ± 65/2 08/1 ± 26/2 001/0>
9. بیشتر افراد جامعه از مضرات قلیان کشیدن اطلاع دارند ولی به آن اهمیت نمی­دهند. 97/0 ± 16/2 88/0 ± 02/2 020/0
10. مصرف قلیان احتمال گرایش به مواد مخدر را افزایش می­دهد. 27/1 ± 83/2 99/0± 18/2 001/0>
11. اگر کسی کنار من قلیان بکشد او را تحمل می­کنم. 02/1 ± 37/3 18/1 ± 94/2 001/0>
12. در طی 5 سال آینده میزان مصرف قلیان در جامعه افزایش چشم­گیری می­یابد. 90/0 ± 99/1 95/0 ± 89/1 101/0
 
 
آزمون t مستقل، 05/0 >P اختلاف معنی­دار
 
 
بین نمره آگاهی و نگرش همبستگی معنیدار و منفی وجود داشت (49/0- =r، 001/0P<). به عبارتی افرادی دارای آگاهی کمتر، نگرش مثبت­تری نسبت به قلیان کشیدن داشتند.
جهت استفاده از رگرسیون خطی چندگانه، ابتداء پیش فرض­های این مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا شرط نرمال بودن متغیرهای وابسته بررسی شد و متغیرهای وابسته آگاهی و نگرش دارای نمودار هیستوگرام با توزیع متقارن بودند. سپس شرط استقلال خطاها بررسی شد و با استفاده از آزمون Durbin-Watson برای رگرسیون عوامل پیش بینی کننده آگاهی و نگرش به ترتیب اعداد 20/2 و 35/2 محاسبه شد که نشان دهنده مستقل بودن خطاها از یکدیگر بود. شرط برابری واریانس متغیر وابسته در مقادیر مختلف متغیر مستقل، براساس نمودارهای پراکنش بررسی شد که بیان کننده فاصله مساوی نقاط تا خط رگرسیون برای مقادیر مختلف متغیرهای مستقل بود.
هم­چنین رابطه خطی بین متغیرهای مستقل عددی با متغیرهای وابسته از طریق رسم نمودارهای پراکنش بررسی و تأیید گردید. در نهایت پیش فرض عدم رخداد پدیده هم‌خطی بین متغیرهای پیش بین نیز توسط آزمون عامل تورم واریانس(Variance Inflation Factor)  مورد ارزیابی قرار گرفت که تمامی مقادیر این آماره در مدل عددی بین 5/1 تا 2 را به خود اختصاص داده بود که نشان دهنده عدم وجود هم­خطی بین متغیرهای پیش­بین در این مطالعه بود. در آنالیز رگرسیون خطی چندگانه، متغیرهایی که در مدل تک متغیره دارای سطح معنیداری کمتر از 3/0 بودند، وارد مدل چند متغیره شدند.
جهت انجام آنالیز رگرسیون خطی تعدیل شده، تمامی متغیرهایی که در آنالیز رگرسیون خام سطح معنی­داری کمتر از 3/0 داشتند وارد مدل شدند و با استفاده از روش  Backwardمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با یک سال افزایش سن، میانگین نمره آگاهی به میزان 04/0 افزایش می­یابد (001/0P<). هم­چنین مردان نسبت به زنان (001/0P<، 76/0- =β)، افراد مجرد نسبت به افراد متأهل (016/0=P،30/0- =β)، افراد با سطح تحصیلات دیپلم نسبت به دانشگاهی (029/0=P، 26/0- =β) و افراد با سطح تحصیلات زیر دیپلم نسبت به دانشگاهی (003/0=P،51/0- =β)، به طور معنیداری از آگاهی کمتری نسبت به مصرف قلیان برخوردار بودند. علی­رغم بالاتر بودن نمره میانگین آگاهی در افراد خانه­دار و بی­کار نسبت به شاغلین و دانشجویان و هم­چنین افراد با درآمد بالا نسبت به درآمد متوسط و پایین، ولی این تفاوت­ها از نظر آماری معنی‌دار نبود (جدول 4).
 

 
 
جدول 4- عوامل پیش­بینی کننده آگاهی بالغین شهر کرمان در مورد مصرف قلیان در سال 1396 (1090 n=)
 
متغیر خام تعدیل شده
ضریب رگرسیونی
 استاندارد نشده (β)
مقدار p ضریب رگرسیونی
 استاندارد نشده  (β)
مقدار p
سن (سال) 04/0 001/0> 04/0 001/0>
جنسیت        
زن 1 - - -
مرد 83/0- 001/0> 76/0- 001/0>
وضعیت تأهل        
متأهل 1 - - -
مجرد 63/0- 001/0> 30/0- 016/0
سطح تحصیلات        
دانشگاهی 1 - - -
دیپلم 16/0- 218/0 27/0- 029/0
زیر دیپلم 28/0- 110/0 51/0- 003/0
وضعیت اشتغال        
خانه­دار / بی­کار 1 - - -
شاغل 42/0- 002/0 - -
دانشجو 88/0- 001/0> - -
درآمد (میلیون ریال در ماه)        
بالاتر از 15 1 - - -
5 تا 15 14/0- 503/0 - -
کمتر از  5 01/0- 981/0 - -
 
آنالیز رگرسیون خطی چندگانه، 05/0 > P ارتباط معنی­دار
 
 
در بررسی ارتباط نگرش با متغیرهای زمینه­ای، براساس آنالیز رگرسیون خطی تعدیل شده مشخص گردید که با یک سال افزایش سن، میانگین نمره نگرش به میزان 15/0 کاهش می­یابد (001/0P<). هم­چنین مردان نسبت به زنان (001/0P<، 94/1=β)، افراد مجرد نسبت به افراد متأهل (040/0=P، 99/0=β) و افراد با سطح تحصیلات زیر دیپلم نسبت به دانشگاهی (018/0=P، 47/1=β)، به طور معنی‌داری از نگرش مثبت­تری نسبت به مصرف قلیان برخوردار بودند. در حالی­که، متغیرهای وضعیت اشتغال و میزان درآمد با نگرش ارتباط معنیداری نداشت (05/0<P) (جدول 5).
 

 
جدول 5- عوامل پیش­بینی کننده نگرش بالغین شهر کرمان در مورد مصرف قلیان در سال 1396 (1090 n=)
 
متغیر خام تعدیل شده
ضریب رگرسیونی
استاندارد نشده (β)
مقدار p ضریب رگرسیونی
 استاندارد نشده  (β)
مقدار p
سن (سال) 15/0- 001/0> 15/0- 001/0>
جنسیت        
   زن 1 - -  
   مرد 28/2 001/0> 94/1 001/0>
وضعیت تأهل        
   متأهل 1 - - -
   مجرد 38/2 001/0> 99/0 040/0
سطح تحصیلات        
   دانشگاهی 1 - - -
   دیپلم 09/0 862/0 03/0 352/0
   زیر دیپلم 65/0 318/0 47/1 018/0
وضعیت اشتغال        
   خانه­دار / بی­کار 1 - - -
   شاغل 92/0 085/0 - -
   دانشجو 60/2 001/0> - -
درآمد (میلیون ریال در ماه)        
   بالاتر از 15 1 - - -
   5 تا 15 30/0- 703/0 - -
   کمتر از  5 35/0 647/0 - -
 
آنالیز رگرسیون خطی چندگانه، 05/0 > P ارتباط معنی­دار
 
 
بحث
میانگین نمره آگاهی شرکت کنندگان در این مطالعه 29/8 از حداکثر 10 بود که نشان دهنده سطح آگاهی قابل قبول این افراد نسبت به مصرف قلیان بود. هم­چنین میانگین نمره نگرش شرکت کنندگان در این مطالعه 58/28 از حداکثر 60 بود که نشان دهنده نگرش منفی این افراد نسبت به قلیان کشیدن بود. مقایسه نتایج مطالعه حاضر با سایر مطالعات نشان دهنده آگاهی بیشتر و نگرش منفی­تر افراد شرکت کننده در این مطالعه نسبت به مصرف قلیان است. به عنوان مثال فقط 5/17 درصد از تمامی افراد شرکت کننده در این مطالعه و 31 درصد از مصرف کنندگان قلیان بر این باور بودند که ضرر قلیان کشیدن کمتر از سیگار کشیدن است در حالی­که براساس یک مطالعه مرور نظامند مشخص گردید که در اغلب مطالعات، اکثریت پاسخ دهندگان اعتقاد داشتند که ضرر قلیان از سیگار کمتر است [14]. در دو مطالعه انجام گرفته در آمریکا و عربستان سعودی نیز مشخص گردید که به ترتیب 5/31 درصد و 7/49 درصد از شرکت کنندگان اعتقاد داشتند که مصرف قلیان در مقایسه با سیگار زیان کمتری دارد [24، 19]. در یک مطالعه در ایران نیز 6/40 درصد از افراد بیان نموده بودند که قلیان کشیدن یک روش سالم­تر و کم خطرتر برای مصرف تنباکو است [13]. در مطالعه دیگری که در آمریکا انجام شد، مشخص گردید که 3/58 درصد از مصرف کنندگان قلیان بر این باورند که ضرر مصرف قلیان از سیگار کشیدن کمتر است [25].
در این مطالعه حدود 25 درصد از کل شرکت کنندگان و 50 درصد از مصرف کنندگان اخیر قلیان اعتقاد داشتند که مصرف تفریحی قلیان اعتیادآور نیست. در حالی­که نتایج سایر مطالعات نشان می­دهد که اکثر افراد به خصوص جوانان اعتقاد دارند که مصرف قلیان اعتیادآور نبوده یا نسبت به سیگار اعتیاد آوری کمتری دارد [17]. در یک مطالعه مرور نظامند مشخص گردید که 52 تا 79 درصد از شرکت کنندگان، مصرف قلیان در مقایسه با سیگار را کمتر اعتیادآور می­دانستند [14]. هم­چنین در مطالعه­ای در ایران، تنها 6/20 درصد از دانشجویان مصرف کننده قلیان بر این باور بودند که قلیان کشیدن اعتیادآور است [13].
در مطالعه حاضر، 35 درصد از کل شرکت کنندگان و 4/63 درصد از مصرف کنندگان اخیر قلیان باور داشتند که کشیدن قلیان فرصت خوبی برای وقت گذراندن با دوستان و فامیل است. نتایج سایر مطالعات نیز نشان می­دهد که جنبه­های سرگرمی و اجتماعی یکی از مهم­ترین عوامل انگیزشی جهت مصرف قلیان بوده و قلیان کشیدن به افراد یک فرصت مناسب برای دور هم بودن و گذراندن وقت می­دهد [27-26, 13]. یک مطالعه مشخص نمود که 8/33 درصد از افراد مورد مطالعه قلیان کشیدن را فرصتی مناسب برای معاشرت با دوستان و فامیل می­دانند [19].
حدود 70 درصد از شرکت کنندگان و 56 درصد از افراد مصرف کننده قلیان در این مطالعه اعتقاد داشتند که قلیان کشیدن در حال حاضر یک معضل اجتماعی است. این در حالی است که نتایج سایر مطالعات دلالت بر روند رو به افزایش پذیرش اجتماعی مصرف قلیان نسبت به مصرف سیگار به خصوص در میان جوانان و زنان دارد و حتی برخی افراد آن را یک مد امروزی می­دانند [17 ,14 ,10].
نتایج این مطالعه نشان داد، مصرف کنندگان اخیر قلیان نسبت به افرادی که در یک ماه گذشته مصرف نداشتند به طور معناداری از سطح آگاهی کمتر و نگرش مثبت­تری نسبت به مصرف قلیان برخوردار بودند که با یافته­های سایر مطالعات هم­خوانی داشت [29-28].
در این مطالعه، زنان در مقایسه با مردان، به شکل معنی‌داری از آگاهی بیشتر و نگرش منفی­تری نسبت به مصرف قلیان برخوردار بودند. نتایج اکثر مطالعات نیز حاکی از این موضوع است که زنان در مقایسه با مردان آگاهی بیشتر و نگرش منفی­تری نسبت به قلیان کشیدن دارند [30]، گرچه در مطالعه­ای که در هند انجام شد، آگاهی مردان نسبت به مضرات قلیان نسبت به زنان بیشتر بود [31]. با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر می­رسد زنان و به خصوص زنان متأهل به علت حساسیت و توجه به سلامت اعضاء خانواده از جمله فرزندان، سطح آگاهی بیشتر و نگرش منفی­تری نسبت به مصرف قلیان دارند.
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با افزایش سن، آگاهی افراد بیشتر و نگرش آن­ها نسبت به مصرف قلیان منفی­تر می­گردد. سایر مطالعات نیز تأیید کننده این موضوع است که افراد با سن بالاتر نسبت به جوانان و نوجوانان از آگاهی بیشتری نسبت به مضرات قلیان کشیدن برخوردار هستند [31]. یکی از مهم­ترین دلایل این موضوع این است که نوجوانان و جوانان قلیان کشیدن را وسیله­ای برای سرگرمی، دور هم بودن و خوش­گذرانی می­دانند.
از نقاط قوت این مطالعه می­توان به حجم نمونه بالا، روش نمونه­گیری به صورت تصادفی چند مرحله­ای و مبتنی بر جمعیت بودن آن اشاره نمود. از محدودیت­های مطالعه حاضر، ماهیت مقطعی آن است که امکان بررسی ارتباط علیتی را فراهم نمی­کند. پیشنهاد می­شود که در مطالعات آینده با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی، ارتباط باورهای مردم با مصرف قلیان و نیز عواملی که باعث تغییر رفتار افراد در زمینه مصرف قلیان می­شود، مورد بررسی قرار گیرد.

نتیجه­گیری
یافته­های این مطالعه نشان داد که مصرف کنندگان اخیر قلیان، جوانان، مردان، مجردین و افراد با سطح تحصیلات پایین از آگاهی کمتر و نگرش مثبت­تری نسبت به مصرف قلیان برخوردار بودند. بنابراین ضروری به نظر می­رسد سیاست­گزاران اقدام به طراحی مداخلات مؤثر و جامعه­نگری در راستای افزایش آگاهی مردم از مضرات مصرف قلیان و تغییر نگرش آن­ها نسبت به مصرف آن به ویژه در گروه­های در معرض خطر نمایند.
تشکر و قدردانی
نویسندگان این مقاله مراتب تشکر و قدردانی خود را از جناب آقای دکتر نوذر نخعی بابت راهنمایی­های ارزشمند ایشان در طراحی این مطالعه و تمامی شرکت کنندگان در این تحقیق بابت همکاری صمیمانه در اجرای هر چه بهتر آن اعلام می­دارد. هم­چنین محققان از معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان که با حمایت مالی خود، انجام این تحقیق را امکان پذیر نموده­اند، تشکر و قدردانی می­نمایند.
 
 
References
 
 
 
[1] Maziak W, Taleb ZB, Bahelah R, Islam F, Jaber R, Auf R, et al. The global epidemiology of waterpipe smoking. Tobacco Control 2015; 24(Suppl 1): i3-12.
[2] Maziak W. The global epidemic of waterpipe smoking. Addictive Behaviors 2011; 36(1): 1-5.
[3] Czoli CD. Bidi and hookah use among Canadian youth: findings from the 2010 Canadian Youth Smoking Survey. Prev Chronic Dis 2013; 10(1): 1-10.
[4] American Lung Association. Hookah smoking: A growing threat to public health. Smoke free Communities Project 2011.
[5] Bowman J. Time to smell the sweet smoke: fantasy themes and rhetorical vision in nargile cafe cultures. The Journal of Popular Culture 2009; 42(3): 442-5.
[6] Elawa F, Warren C, Jones N. Changes in tobacco use among 13-15-year-olds between 1999 and 2007: findings from the Eastern Mediterranean Region. EMHJ 2010; 16 (3): 266-273.
[7] Akl EA, Gunukula SK, Aleem S, Obeid R, Jaoude PA, Honeine R, et al. The prevalence of waterpipe tobacco smoking among the general and specific populations: a systematic review. BMC Public Health 2011; 11(1): 1.
[8] Jawad M, Charide R, Waziry R, Darzi A, Ballout RA, Akl EA. The prevalence and trends of waterpipe tobacco smoking: A systematic review. PloS One 2018; 13(2): e0192191.
[9] Abdollahifard G, Vakili V, Danaei M, Askarian M, Romito L, Palenik CJ. Are the Predictors of Hookah Smoking Different from Those of Cigarette Smoking? Report of a Population-based Study in Shiraz, Iran, 2010. International Journal of Preventive Medicine 2013; 4(4): 459.
[10] Kalan ME, Taleb ZB. Waterpipe tobacco smoking: A reality or hidden iceberg for Iranian women. Health Promotion Perspectives 2018; 8(4): 252.
[11] Nemati S, Rafei A, Freedman ND, Fotouhi A, Asgary F, Zendehdel K. Cigarette and water-pipe use in Iran: Geographical distribution and time trends among the adult population; A pooled analysis of national STEPS surveys, 2006–2009. Archives of Iranian Medicine 2017; 20(5): 295.
[12] Danaei M, Jabbarinejad-Kermani A, Mohebbi E, Momeni M. Waterpipe Tobacco Smoking Prevalence and Associated Factors in the Southeast of Iran. Addiction & Health 2017; 9(2): 72.
[13] Ghafouri N, Hirsch JD, Heydari G, Morello CM, Kuo GM, Singh RF. Waterpipe smoking among health sciences university students in Iran: perceptions, practices and patterns of use. BMC Research Notes 2011; 4(1): 496.
[14] Akl EA, Jawad M, Lam WY, Obeid R, Irani J. Motives, beliefs and attitudes towards waterpipe tobacco smoking: a systematic review. Harm Reduction Journal 2013; 10(1): 1.
[15] Sadeghi R, Mazloomy Mahmoodabad SS, Khanjani N, Fallahzadeh H, Rezaeian M. The association between health literacy and smoking (Hookah and Cigarette) among the young men in Sirjan, Iran. Journal of Substance Use 2019; 24(5): 546-9.
[16] Primack BA, Sidani J, Agarwal AA, Shadel WG, Donny EC, Eissenberg TE. Prevalence of and associations with waterpipe tobacco smoking among US university students. Annals of Behavioral Medicine 2008; 36(1): 81-6.
[17] Momenabadi V, Kaveh MH, Hashemi SY, Borhaninejad VR. Factors Affecting Hookah Smoking Trend in the Society: A Review Article. Addiction and Health 2016; 8(2): 123.
[18] Dehdari T, Jafari A, Joveyni H. Students’ perspectives in Tehran University of Medical Sciences about factors affecting smoking hookah. RJMS 2012; 19(95): 17-24.
[19] Amin TT, Amr M, Zaza BO, Suleman W. Harm perception, attitudes and predictors of waterpipe (shisha) smoking among secondary school adolescents in Al-Hassa, Saudi Arabia. Asian Pac J Cancer Prev 2010; 11(2): 293-301.
[20] Carroll MV, Shensa A, Primack BA. A comparison of cigarette-and hookah-related videos on YouTube. Tobacco Control 2013; 22(5): 319-23.
[21] Salloum RG, Nakkash RT, Myers AE, Wood KA, Ribisl KM. Point-of-sale tobacco advertising in Beirut, Lebanon following a national advertising ban. BMC Public Health 2013; 13(1): 534.
[22] Eshah NF, Froelicher ES. Knowledge, attitudes, beliefs and patterns of waterpipe use among Jordanian adults who exclusively smoke waterpipes. European Journal of Cardiovascular Nursing 2018; 17(1): 85-92.
[23] Nakhaei N. Questionnaire design & analysis. Kerman, Gera publisher. 2013; 98-100.
[24] Noonan D, Patrick ME. Factors associated with perceptions of hookah addictiveness and harmfulness among young adults. Substance Abuse 2013; 34(1): 83-5.
[25] Aljarrah K, Ababneh ZQ, Al-Delaimy WK. Perceptions of hookah smoking harmfulness: predictors and characteristics among current hookah users. Tobacco Induced Diseases 2009; 5(1): 16.
[26] Smith-Simone S, Maziak W, Ward KD, Eissenberg T. Waterpipe tobacco smoking: knowledge, attitudes, beliefs, and behavior in two US samples. Nicotine & Tobacco Research. 2008; 10(2): 393-8.
[27] Noonan D, Kulbok PA. Beliefs and norms associated with smoking tobacco using a waterpipe among college students. Journal of Addictions Nursing 2012; 23(2): 123-8.
[28] Barnett TE, Shensa A, Kim KH, Cook RL, Nuzzo E, Primack BA. The predictive utility of attitudes toward hookah tobacco smoking. American journal of Health Behavior 2013; 37(4): 433-9.
[29] Krenik-Matejcek TM, Monson AL, Cooper BR. Hookah Smoking: Assessing College Students' Behaviors, Attitudes, and Knowledge. Journal of Dental Hygiene 2017; 91(6).
[30] Jeihooni AK, Khiyali Z, Kashfi SM, Kashfi SH, Zakeri M, Amirkhani M. Knowledge and Attitudes of University Students Towards Hookah Smoking in Fasa, Iran. Iranian Journal of Psychiatry and Behavioral Sciences 2018; 12(1).
[31] Patle RA, Khakse GM. Study of knowledge, attitude and practices towards tobacco use in geriatric population. International Journal of Medical Science and Public Health 2014; 3(7): 859-62.

The Study of Adults’ Knowledge and Attitude Towards Waterpipe Tobacco Smoking inthe City of Kerman in 2017: A Descriptive Study
 
 
M. Danaei[3],M. Momeni[4]
 
 
Received: 10/08/2019  Sent for Revision: 29/09/2019 Received Revised Manuscript: 24/10/2020 Accepted: 31/10/2020
 
 
Background and Objectives: Today, lack of knowledge and misconceptions are the most important reasons for an increasing trend toward waterpipe tobacco smoking (WTS) worldwide. The aim of this study was to determine the knowledge and attitude of adults of city of Kerman towards WTS.
Materials and Methods: This descriptive study was performed on 1090 adults selected by multi-stage random sampling in the city of Kerman in 2017. A researcher-made questionnaire including demographic information, questions about knowledge and attitude towards WTS and a question about the current use of WTS was used. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient, chi-square test, independent t-test and multiple linear regression.
Results: The mean and standard deviation scores of knowledge and attitude of subjects were 8.29±1.84 and 28.58±7.20, respectively. There was observed a significant negative correlation between knowledge and attitude score (r= -0.49; p<0.001). The knowledge of current waterpipe users was significantly less than noncurrent waterpipe users (p<0.001) and the attitude of current waterpipe users was significantly more positive than those noncurrent waterpipe users (p<0.001). People with higher age (p<0.001), women (p<0.001), married (p=0.016) and those with university education (p=0.003) had significantly more knowledge.
Conclusion: Considering the inappropriate knowledge and attitude of adults towards WTS, interventions to increase knowledge and change attitude, especially in people at risk should be designed and implemented.
Key words: Waterpipe, Knowledge, Attitude, Kerman
 
Funding: This study was funded by the Office of Vice-Chancellor for Research at Kerman University of Medical Sciences.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Kerman University of Medical Sciences approved the study (IR.KMU.REC.1394.262).
 
 
How to cite this article: Danaei M, M. Momeni. The Study of Adults’ Knowledge and Attitude Towards Waterpipe Tobacco Smoking in the City of Kerman in 2017: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2020; 19 (9): 925-40 [Farsi]


 
[1]- استادیار گروه آموزشی پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات علوم اعصاب، پژوهشکده نوروفارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار گروه آموزشی پزشکی اجتماعی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
      تلفن: 33275313-034، دورنگار: 33257675-034، پست الکترونیکی: m.momeni@kmu.ac.ir
 
[3]- Assistant Prof., Dept. of Community Medicine, Medical School, Neuroscience Research Center, Institute of Neuropharmacology, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran, ORCID: 0000-0002-6352-9599
[4]- Assistant Prof., Dept. of Community Medicine, Medical School, Social Determinants of Health Research Center, Institute for Futures Studies in Health, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran, ORCID: 0000-0002-9513-3046
(Corresponding Author) Tel: (034) 33275313, Fax: (034) 33257675, E-mail: m.momeni@kmu.ac.ir
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماكولوژي
دریافت: 1398/4/26 | پذیرش: 1399/8/10 | انتشار: 1399/8/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb