جلد 11، شماره 3 - ( 4-1391 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 206-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (2002 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاه زنیان یکی از گونه‌های دارویی است که دارای خواص درمانی زیادی از جمله ضدنفخ، ضدتهوع، خلط‌آور و تسکین دردهای روماتیسمی می‌باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی ترکیبات تشکیل‌دهنده و خواص آنتی‌اکسیدانی اسانس بذر این گیاه بوده است.
مواد و روش‌ها: در مطالعه‌ای آزمایشگاهی، اسانس بذرها با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج و با استفاده از روشهای کروماتوگرافی گازی (Gas Chromatography) و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (Gas Chromatography- Mass Spectrometry) اجزای تشکیل‌دهنده آن تفکیک و شناسایی شد. خواص آنتی‌اکسیدان اسانس از طریق روش تخریب رادیکال‌های آزاد  DPPH(2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) تعیین و مقدار کل ترکیبات فنولی موجود در اسانس با روش Follin-Ciocalteu مشخص گردید. روش‌های آماری تجزیه واریانس و مقایسه میانگین به روش دانکن مورد استفاده قرار گرفتند.
یافته‌ها: بیشترین ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس بذر زنیان بومی استان یزد، تیمول (9/64%) و گاماترپنین (1/11%) می‌باشد. در این تحقیق، فعالیت آنتی‌اکسیدانی اسانس زنیان بومی استان یزد میزان IC50 711/0 میکروگرم بر میلی‌لیتر و میزان ترکیبات فنولی62/162 میلی‌گرم گالیک اسید بر گرم تشخیص داده شد.
نتیجه‌گیری: پتانسیل بی‌نظیر زنیان بومی استان یزد به عنوان یکی از ناشناخته‌ترین گیاهان دارویی کشورمان، در کاربرد‌های طب سنتی، دارو‌های نوین و صنایع می‌تواند چشم‌انداز روشنی در آینده این گیاه ایجاد کند و تجارت، کشت و کار و در نتیجه فرآوری صنعتی- دارویی آن را افزایش دهد.
واژه‌های کلیدی: زنیان، اثرات دارویی، اسانس بذر، آنتی‌اکسیدان، ماده مؤثره
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
متن کامل [PDF 431 kb]   (3125 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1399/2/21 | پذیرش: 1399/2/21 | انتشار: 1399/2/21

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.