جلد 3، شماره 2 - ( 3-1383 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 86-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (16209 مشاهده)

خلاصه

سابقه و هدف: روغن کنجد یکی از روغن‌های گیاهی است که استفاده آن در طب سنتی قدمت دیرینه دارد. شواهد نشان می‌دهند که اسیدهای چرب غیراشباع فرآیندهای یادگیری و حافظه را تعدیل می‌نمایند. در این مطالعه، اثر تزریق روغن کنجد در ناحیه CA1 هیپوکامپ بر یادگیری و حافظه فضایی موش‌های صحرایی نر بالغ (سالم و اخته) مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روش‌ها: حیوان‌ها به طور تصادفی به 6 گروه (در هر گروه 7 سر) تقسیم شدند ، 3 گروه سالم و 3 گروه اخته شده که همه گروه‌ها در ناحیه CA1هیپوکامپ کانول‌گذاری ‌شدند و عبارت بودند از: گروه‌های کنترل سالم و اخته شده که هیچ‌گونه تزریقی نداشتند، گروه‌های شاهد سالم و اخته شده که سرم فیزیولوژی و گروه‌های سالم و اخته روغن کنجد که به مدت 5 روز هر روز بلافاصله قبل از آموزش به ترتیب 5/0میکرولیتر سرم فیزیولوژی و روغن کنجد به صورت دو طرفه در ناحیه CA1 هیپوکامپ دریافت می‌کردند، و سپس به مدت 5 روز و هر روز 30 بار توسط ماز Y آموزش می‌دیدند. همه گروه‌ها پس از یک‌ ماه مجدداً برای آزمون حافظه یک جلسه در دستگاه قرار می‌گرفتند.

یافته‌ها: تجزیه و تحلیل آماری نشان می‌دهد که روغن کنجد در حضور و عدم حضور غدد جنسی باعث افزایش یادگیری شده، اما در حضور غدد جنسی در میزان حافظه، یک ماه بعد، تغییری ایجاد نکرده است. هم‌چنین عدم حضور غدد جنسی تأثیری در میزان حافظه ناشی از روغن کنجد در مقایسه با حضور غدد جنسی نداشته است.

نتیجه‌گیری: بنابراین به نظر می‌رسد که روغن کنجد باعث بهبود فرآیند یادگیری می‌گردد، علاوه بر این احتمالاً این روغن برای اعمال اثرات بهبود دهندگی خود بر حافظه با هورمون‌های جنسی تداخل عمل دارد.

واژه‌های کلیدی: یادگیری و حافظه فضایی، روغن کنجد، ناحیهCA1 ‌ هیپوکامپ، اخته کردن

 

متن کامل [PDF 1309 kb]   (3166 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1384/9/17 | انتشار: 1383/3/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.