جلد 19، شماره 11 - ( 11-1399 )                   جلد 19 شماره 11 صفحات 1148-1135 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghatee M A, Hashemi M, Karamian M. Study of Geographical Features of Animal Fasciolosis in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province During 2016-2018 Using Geographic Information System (GIS) Method: A Cross-Sectional Study. JRUMS 2021; 19 (11) :1135-1148
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5735-fa.html
قطعی محمد امین، هاشمی مازیار، کرمیان مهدی. مطالعه ویژگی‌های جغرافیایی فاسیولوزیس حیوانی در استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال-های 1397-1395 با استفاده از روش سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی: یک مطالعه مقطعی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (11) :1135-1148

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5735-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی زنجان
متن کامل [PDF 593 kb]   (500 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1297 مشاهده)
متن کامل:   (1233 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، بهمن 1399، 1148-1135
 
مطالعه ویژگی­های جغرافیایی فاسیولوزیس حیوانی در استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال­های 1397-1395 با استفاده از روش سیستم­های اطلاعات جغرافیایی: یک مطالعه مقطعی
 
محمد امین قطعی [1]، مازیار ‌هاشمی [2] ، مهدی کرمیان[3]
 
دریافت مقاله: 29/09/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 30/10/99  دریافت اصلاحیه از نویسنده: 20/11/99       پذیرش مقاله:  21/11/99
 
 
چکیده
زمینه و هدف: فاسیولوزیس (Fasciolosis) بیماری مشترک بین انسان و دام که ناشی از ابتلاء به کرم­های کبدی فاسیولا هپاتیکا و فاسیولا ژیگانتیکا است. چرخه زندگی این ترماتودها تحت تأثیر عوامل آب و هوایی و جغرافیایی است. هدف از این مطالعه تعیین ویژگی­های جغرافیایی فاسیولوزیس حیوانی در استان کهگیلویه و بویراحمد طی سال­های 1397-1395 با استفاده از سیستم­های اطلاعات جغرافیایی بود.
مواد و روش­ها: در این مطالعه مقطعی، میزان شیوع جنس فاسیولا در دام­های کشتار شده شهرستان­های مختلف از اطلاعات اداره دامپزشکی استان استخراج شد. لایه­های آب و هوایی بر اساس مدل­های درون­یابی ساخته شد. اطلاعات میانگین بارندگی، تبخیر و رطوبت سالانه، میانگین سالانه سرعت باد، میانگین دمای متوسط سالانه، میانگین حداقل و حداکثر دمای سالیانه، میانگین ارتفاع، شیب و مساحت پوشش­های گیاهی از لایه­های زمین مرجع استخراج و ارتباط هر یک از متغیرها با شیوع بیماری در دو گروه شهرستان­های با شیوع بالا و پایین با آزمون t دو نمونه مستقل سنجیده شد.
یافته­ها: بیشترین شیوع فاسیولوزیس حیوانی در دام­های کشتار شده استان کهگیلویه و بویراحمد 3/5 درصد و متعلق به شهرستان گچساران بود. بین فاکتور میانگین رطوبت سالانه و شیوع فاسیولیازیس رابطه مستقیم مشاهده شد (023/0=P). بین سایر فاکتورهای مورد مطالعه و میزان عفونت ارتباط معنی­داری یافت نشد (05/0<P).
نتیجه­گیری: به نظر می­رسد ارتباط رطوبت با شیوع فاسیولیازیس بیشتر به­واسطه تأثیر رطوبت بر چرخه زندگی حلزون و گیاهان میزبان واسط فاسیولا باشد. با کمک این نتایج می­توان کیفیت برنامه­های کنترل بیماری را بهبود بخشید و به صرفه­جویی قابل توجهی در هزینه­های اقتصاد دامداری و نیز بهداشتی درمانی نائل شد.
واژه­های کلیدی: سیستم­های اطلاعات جغرافیایی، فاسیولوزیس، شیوع، عوامل آب و هوایی، کهگیلویه و بویراحمد، ایران
 
 
 
 
 
 
مقدمه
فاسیولوزیس (Fasciolosis) بیماری انگلی مشترک انسان و دام است و توسط گونه­های فاسیولا هپاتیکا و فاسیولا ژیگانتیکا از رده ترماتودها و شاخه کرم‌های پهن ایجاد می‌شود [1]. از نظر پزشکی فاسیولا در گروه ترماتودهای کبدی قرار داشته، محل اصلی زندگی کرم بالغ مجاری صفراوی و کیسه صفرای دام­ها و انسان به عنوان میزبانان نهایی انگل می­باشد که با استقرار در این اندام­ها باعث ایجاد اختلالات کبدی در میزبان می­گردد. چرخه زندگی  این کرم پیچیده بوده و انسان، گاو، گوسفند، حلزون جنس لیمنه و گیاهان را در بر می­گیرد. در چرخه زندگی فاسیولا، حلزون میزبان واسط اول است و آلودگی با خوردن سبزیجات آب­زی حاوی متاسرکر انگل اتفاق می­افتد [2-3]. فاسیولوزیس انتشار جهانی داشته و در مناطق معتدل و گرم و مرطوب، به خصوص در مناطقی که پرورش دام­های اهلی در آن‌ها رایج است، شایع می­باشد [4].
در مقایسه با عفونت دامی، آلودگی انسان به فاسیولا شیوع کمتری دارد. با این حال فاسیولوسیس انسانی از مناطق مختلف جهان گزارش شده است. کشور ایران نیز از کانون­های اندمیک این بیماری بوده و تعداد افراد در معرض خطر در آن 6 میلیون نفر تخمین زده شده است [5]. آلودگی انسانی در برخی از استان­های ایران مانند گیلان، خوزستان و کرمانشاه از شیوع بالاتری نسبت به بقیه استان­ها برخوردار است. استان کهگیلویه و بویراحمد نیز به عنوان یکی از کانون­های فاسیولوزیس انسانی و حیوانی در کشور معرفی شده است [6]. شیوع فاسیولوزیس به عواملی مانند حضور میزبان­های نهایی و حلزون­های میزبان واسط از جنس لیمنه، شرایط آب و هوایی و هم­چنین عادات غذایی انسان بستگی دارد. محیط مناسب، درجه حرارت و رطوبت مطلوب، سه عامل محیطی تأثیرگذار در زندگی حلزون­های میزبان واسط و در نتیجه شیوع فاسیولوزیس می­باشند [7].
در سال­های اخیر فناوری سیستم­های اطلاعات جغرافیایی (Geographic information system; GIS) به عنوان ابزاری کاربردی و مؤثر برای مطالعات اپیدمیولوژیک بیماری­ها مورد توجه قرار گرفته است که در خصوص تعیین نقشه­های خطر و مدل­های پیش­بینی بیماری­های انگلی نیز استفاده شده است [8-9].  از این سیستم­ها به همراه داده­های ماهواره­ای به منظور تعیین عوامل اکولوژیک و جغرافیایی مؤثر بر بیماری­ها و تعیین توزیع بیماری­ها استفاده می­شود. امکانات GIS به صورت مجموعه­ای از ابزارها (سخت­افزار و نرم­افزار) برای جمع‌آوری، ذخیره، بازیابی، آنالیز و نمایش داده­های جغرافیایی آن را به ابزاری مؤثر برای جستجوی روابط بیولوژیکی عوامل عفونی در مناطق مختلف تبدیل می­کند [10]. پیش از این از GIS برای مدل پراکنش جغرافیایی فاسیولوزیس در برخی از کشورها استفاده شده است [11-13].
استان کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غرب ایران دارای تنوع آب و هوایی در یک جغرافیای با وسعت کم در مقایسه با تعداد زیادی از استان­های کشور می­باشد. با وجود جمعیت عمده عشایری و روستانشین استان، پرورش دام­های اهلی به ویژه گوسفند و بز از مشاغل رایج در این منطقه می­باشد [8]. به­علاوه، در سال­های اخیر مناطقی از استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان کانون نوظهور فاسیولوزیس شناخته شدهاند [6]. بنابراین با توجه به اهمیت بیماری فاسیولوزیس و تنوع آب و هوایی این استان، در تحقیق حاضر تأثیر عوامل جغرافیایی و آب و هوایی بر شیوع فاسیولیوزیس با استفاده از فناوری GIS در این منطقه مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد و روش­ها
این مطالعه مقطعی در یک دوره 3 ساله از 1397-1395 در استان استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شده است. استان کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران قرار گرفته است. مساحت این استان حدود 16 هزار و 264 کیلومتر مربع و دارای هشت شهرستان بویراحمد، گچساران، کهگیلویه، دنا، بهمئی، چرام، لنده و باشت می­باشد. شرایط آب و هوایی استان به گونه­ای است که هر دو اقلیم سردسیر و گرمسیر در آن قرار دارند و به سبب ویژگی­های خاص هر منطقه از تنوع گیاهی و آب و هوایی برخوردار می­باشد. شهرستان­های شمالی و شرقی استان آب و هوای سرد و مرطوب داشته و شهرستان­های جنوبی و غربی عمدتاً از آب و هوای گرم و خشک برخوردارند. حدود سه چهارم مساحت استان را ارتفاعات و یک چهارم مساحت آن را دشت­ها تشکیل می­دهند. این استان دارای پوشش گیاهی متنوعی بوده و نزدیک به 2000 گونه گیاهی دارد. درختان بلوط (Quercus spp.) و بنه (Pistacia atlantica) و گیاهان جاشیر (Prangos ferulacea)، چویل (Ferulago angulata) و خارشتر (Alhagi maurorum) از برجسته­ترین گیاهان این استان می­باشند [14].
جمعیت مورد مطالعه در این تحقیق شامل تمامی دام­های ذبح شده در کشتارگاه­های استان طی یک دوره سه ساله (از ابتدای 1395 تا انتهای 1397) می­باشد که تعداد آن­ها 454579 رأس بود. اطلاعات مربوط به میزان آلودگی در دامهای مبتلاء به فاسیولوزیس در دوره سه ساله (1397-1395) مرتبط با هر کدام از شهرستان­های استان (بویر احمد، گچساران، کهگیلویه، بهمئی، دنا، چرام، لنده و باشت) از اداره کل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد جمع‌آوری شد و سپس به تفکیک هر شهرستان وارد نرم افزار Excel نسخه 2013 گردید و نسبت آلودگی دام­ها (تعداد دام آلوده به فاسیولوزیس به تعداد کل دام کشتار شده) محاسبه شد.
جهت جمع­آوری اطلاعات آب و هوایی و جغرافیایی و ساخت لایه­ها، با مراجعه به اداره هواشناسی استان اطلاعات مربوط به دماهای ماکزیمم، مینیمم و متوسط سالانه رطوبت، تبخیر و سرعت وزش باد 6 ایستگاه سینوپتیک در استان شامل ایستگاه‌های: دهدشت، امامزاده جعفر، دوگنبدان، سی سخت، یاسوج و لیکک برای سال­های مورد مطالعه جمع‌آوری شدند. میانگین متوسط دما (Mean annual temperature)، میانگین دمای ماکزیمم(Mean annual maximum temperature) ، میانگین دمای مینیمم  (Mean annual minimum temperature)، میانگین رطوبت سالانه (Mean annual humidity)، میانگین تبخیر سالانه (Mean annual evaporation) و میانگین سرعت باد (Mean annual wind velocity) برای 3 سال مطالعه و برای هرکدام از 6 ایستگاه سینوپتیک محاسبه شد. هم­چنین اطلاعات مربوط به میزان بارندگی سالانه 60 ایستگاه باران سنج استان جمع‌آوری گردید و  با استفاده از آن­ها میانگین بارش 3 سال برای هر کدام از ایستگاه­ها محاسبه شد. دادهای نهایی محاسبه شده در جدولی در فایل Excel تنظیم شد و طول و عرض جغرافیایی هر ایستگاه نیز در آن وارد شد. به کمک نرمافزارArcMap  نسخه 5/10 از مجموعه ArcGIS و پس از تعیین خطای روش­های مختلف درون یابی، لایه­های رستری هم باران و هم رطوبت با مدل kriging و لایه­های هم دما، هم تبخیر و هم سرعت باد با روش spline ساخته شدند. لایه رستری مدل رقومی ارتفاعی و لایه وکتوری پوشش زمین استان از اداره منابع طبیعی استان دریافت شد. پوشش زمین شامل جنگل، مرتع، مزارع کشاورزی دیم، باغات و کشاورزی آبی، مناطق مسکونی و مناطق بایر بود. لایه شیب استان بر اساس لایه رقومی ارتفاعی با کمک دستور آنالیز سطحی(Surface analysis)  از نرم‌افزار ArcMap ساخته شد.
داده­های مربوط به کشتار دام­ها و تعداد دام­های آلوده به فاسیولا طی سال­های 1395 تا 1397 از اداره کل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد به­صورت فایل­های Excel دریافت شد. جمع کشتار سالانه و جمع دام­های آلوده و نسبت دام­های آلوده به کل کشتار برای دوره سه ساله برای هر کدام از شهرستان­ها محاسبه و وارد جدول Excel شد و این اطلاعات وارد نرم­افزار ArcMap نسخه 5/10 گردید. برحسب شدت آلودگی (نسبت موارد آلوده به فاسیولا به کل کشتار در دوره 3 ساله) شهرستان­ها در دو گروه شدت آلودگی بالا و یا شیوع زیاد (بیش از یک درصد) و شدت آلودگی پایین و یا شیوع کم (کمتر از یک درصد) قرار گرفتند.
سپس با استفاده از دستور zonal statistics میانگین بزرگای پیکسل­های هر لایه رستری برای شهرستان­های استان در جدول مربوطه محاسبه شد. هم­چنین با دستورidentity ، اطلاعات لایه پوشش زمین به لایه شهرستان­های استان تعلق گرفت و با کمک دستور dissolve پوشش­های یکسان در هر شهرستان به صورت واحد درآمده و نهایتاً مساحت هر پوشش برای شهرستاهای استان محاسبه شد.
آنالیزهای آماری با نرم‌افزار SPSS نسخه 21 انجام گرفت. نرمال بودن توزیع فراوانی متغیرهای کمی با آزمون ناپارامتری Kolmogorov-Smirnov مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه میانگین فاکتورهای آب و هوایی و مساحت پوشش­های مختلف زمین در دو گروه شهرستان­های با شدت آلودگی بالا و پایین توسط آزمون آماری t دو نمونه مستقل ارزیابی شد. سطح معنی­داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
شدت عفونت از صفر در شهرستان بهمئی، تا 3/5 درصد در شهرستان گچساران متغیر بود. همان­طور که در شکل 1 مشاهده می­شود، بیشترین میزان عفونت به فاسیولوزیس در شهرستان­های گچساران و باشت و کمترین میزان عفونت در شهرستان­های دنا و بهمئی می­باشد. شکل­های 2 و 3 به ترتیب الگوی متغیرهای آب و هوایی و محیطی را برحسب شهرستانهای مورد مطالعه نشان می­دهند. نتایج حاصل از آنالیز جغرافیایی این فاکتورها در جدول 1 ارائه شده است.
در خصوص فاکتورهای آب و هوایی، شهرستان­های بویراحمد و لنده بیشترین میانگین بارش و شهرستان­های گچساران و بهمئی کمترین میانگین بارش را در طول 3 سال داشته­اند. شهرستان­های گچساران و بهمئی بیشترین میانگین متوسط، حداکثر و حداقل دما و شهرستان­های دنا و بویراحمد کمترین میانگین این مدل­های دمایی را داشته­اند. از لحاظ میانگین تبخیر سالانه، شهرستان­های لنده و بهمئی بیشترین و شهرستان­های دنا و بویراحمد کمترین میانگین سالانه را دارا بودند. هم­چنین شهرستان­های کهگیلویه و چرام بیشترین میانگین رطوبت و شهرستان­های بهمئی و دنا کمترین میانگین رطوبت را داشتند. در خصوص سرعت باد، شهرستان­های دنا و چرام بیشترین و شهرستان­های باشت و بویراحمد کمترین میانگین سرعت وزش باد را دارا بودند.
در خصوص فاکتورهای محیطی، شهرستان­های دنا و بویراحمد بیشترین میانگین ارتفاع و شهرستان­های گچساران و بهمئی کمترین میانگین ارتفاع را دارند. هم­چنین، شهرستان­های باشت و دنا واجد بیشترین میانگین شیب و شهرستان­های گچساران و بهمئی کمترین میانگین شیب هستند.

شکل 1- نسبت شدت عفونت فاسیولوزیس در دام­های کشتار شده شهرستان­های استان کهگیلویه و بویراحمد در طی سال­های 1397-1395
 
 

شکل 2- الگوی متغیرهای آب و هوایی برحسب شهرستان­های استان کهگیلویه و بویراحمد در طی سال­های 1397-1395
 

شکل 3- الگوی متغیرهای محیطی برحسب شهرستان­های استان کهگیلویه و بویراحمد در طی سال­های 1397-1395
جدول 1- میانگین بزرگای پیکسل­های نقشه­های آب و هوایی و محیطی برای هر شهرستان استان کهگیلویه و بویراحمد در طی سال­های
 1397-1395
 
شهرستان میانگین
 بارش
(میلیمتر)
میانگین تبخیر
(میلی­متر)
میانگین رطوبت
(درصد)
میانگین سرعت وزش باد
(کیلومتر بر ساعت)
میانگین
دما
(سانتیگراد)
میانگین
 دمای حداقل
(سانتی­گراد)
میانگین دمای حداکثر
(سانتی­گراد)
میانگین ارتفاع
(متر)
میانگین شیب
(درجه)
بویراحمد 84/751 80/172 76/38 04/12 18/17 55/9 83/24 73/2180 54/16
گچساران 67/413 33/248 81/38 40/13 42/24 27/16 56/32 46/773 79/10
کهگیلویه 05/639 69/242 16/39 95/13 34/21 62/13 95/28 38/1490 23/14
باشت 11/589 48/224 95/38 79/9 01/21 22/12 73/29 15/1436 26/17
لنده 19/694 89/267 81/38 51/13 79/22 29/15 18/30 18/1239 17/17
چرام 54/681 60/199 15/39 97/13 86/19 55/11 03/28 12/1770 64/16
دنا 71/646 52/138 62/38 36/14 64/15 37/9 77/21 81/2140 65/17
بهمئی 98/536 73/304 40/38 81/12 73/24 56/18 79/30 43/1140 86/12
 
 
 
 
آزمون ناپارامتری Kolmogorov-Smirnov نشان داد که متغیرهای کمی مطالعه حاضر از توزیع نرمال برخوردار بوده (05/0<P) و بنابراین برای مقایسه میانگین فاکتورهای آب و هوایی و جغرافیایی بین شهرستان­های با شیوع عفونت زیاد و کم از آزمون پارامتریک t دو نمونه مستقل استفاده شد.
آنالیز مقایسه میانگین فاکتورهای آب و هوایی نشان داد ارتباط معنی­داری بین شیوع عفونت و میانگین متوسط رطوبت سالانه وجود دارد. به عبارت دیگر، در شهرستان­هایی که میزان عفونت فاسیولوزیس حیوانی بیشتر از 1 درصد است، میانگین رطوبت سالیانه بالاتر است. ارتباط معنی­داری بین شیوع عفونت فاسیولوزیس و سایر متغیرهای مورد مطالعه مشاهده نشد (05/0<P) (جدول 2). هم­چنین ارتباط معنیداری بین فاکتورهای محیطی ارتفاع، شیب و نوع پوشش زمین با شیوع فاسیولوزیس مشاهده نشد (05/0<P) (جدول 3).
 
 

 
 
جدول 2- مقایسه میانگین متغیرهای آب و هوایی در دو گروه شهرستاهای با شیوع زیاد و کم در استان کهگیلویه و بویراحمد در طی سال­های 1397-1395
 
متغیر شیوع عفونت میانگین انحراف معیار مقدار P
میانگین تبخیر سالانه (میلی­متر) %1> 629/221 533/117 929/0
%1< 968/225 818/34
 
میانگین بارندگی سالانه (میلی­متر) %1> 851/591 591/77 706/0
%1< 237/628 454/118
 
میانگین رطوبت سالانه (درصد) %1> 513/38 155/0 023/0
%1< 945/38 179/0
 
میانگین متوسط دما (سانتی­گراد) %1> 192/20 427/6 759/0
%1< 102/21 485/2
 
میانگین حداقل دما (سانتی­گراد) %1> 973/13 498/6 767/0
%1< 088/13 484/2
 
میانگین حداکثر دما (سانتی­گراد) %1> 286/26 378/6 371/0
%1< 051/29 563/2
 
میانگین سرعت باد (کیلومتر بر ساعت) %1> 585/13 095/1 548/0
%1< 780/12 626/1
 
 
آزمون t دو نمونه مستقل، 05/0>P اختلاف معنی­دار

 
جدول 3- مقایسه میانگین متغیرهای ارتفاع، شیب جغرافیایی، و مساحت پوشش­های زمین در دو گروه شهرستاهای با شیوع زیاد و کم در استان کهگیلویه و بویراحمد در طی سال­های 1397-1395
متغیر شیوع عفونت میانگین انحراف معیار مقدار P
زمین بدون گیاه (کیلومتر مربع) %1> 27397500/34 470720281/48 291/0
%1< 59455683/13 213209597/10
 
جنگل متراکم (کیلومتر مربع) %1> 3509400/163 45983571/178 928/0
%1< 8665533/172 76815403/109
 
جنگل غیر متراکم (کیلومتر مربع) %1> 446050/311 6844202/220 811/0
%1< 190267/352 6833956/195
 
جنگل نیمه متراکم (کیلومتر مربع) %1> 802150/303 1206432/21 603/0
%1< 415717/508 5514844/499
 
مرتع متراکم (کیلومتر مربع) %1> 23413500/30 436908199/8 590/0
%1< 86243433/75 554770365/107
 
مرتع غیر متراکم (کیلومتر مربع) %1> 58359500/152 036953594/188 639/0
%1< 79556517/402 825035192/674
 
مرتع نیمه متراکم (کیلومتر مربع) %1> 5575400/110 16548787/21 409/0
%1< 8492750/304 75035223/293
 
مزرعه دیم (کیلومتر مربع) %1> 7182950/34 09571261/23 376/0
%1< 1769667/210 75431567/245
 
مزرعه آبی (کیلومتر مربع) %1> 8780250/43 18840587/46 603/0
%1< 0483100/106 42872991/150
 
مناطق آبی (کیلومتر مربع) %1> 10708200/2 979863941/2 898/0
%1< 75501583/1 253755372/3
 
مناطق مسکونی بزرگ (کیلومتر مربع) %1> 67683350/3 227755559/0 422/0
%1< 72488700/9 411593458/9
 
میانگین شیب (درجه) %1> 2609250/15 38822235/3 947/0
%1< 4132133/15 51610650/2
 
میانگین ارتفاع (متر) %1> 626500/1640 3776031/707 722/0
%1< 675267/1481 3186368/476
آزمون t دو نمونه مستقل، 05/0>P اختلاف معنی­دار
 
بحث
بر اساس نتایج مطالعه حاضر، مناطقی که میزان عفونت فاسیولیوزیس در آن­ها بالاتر از یک درصد بوده است، میانگین رطوبت سالانه بالاتری نیز داشته­اند. به عبارت دیگر، در این مطالعه بین میزان عفونت فاسیولوزیس و میانگین رطوبت سالانه ارتباط مستقیم مشاهده شد، در حالی که ارتباط معنیداری بین شدت عفونت فاسیولوزیس و میانگین بارندگی سالانه، میانگین تبخیر سالانه، میانگین سالانه سرعت باد، میانگین دمای متوسط سالانه، میانگین دمای حداقل سالیانه، میانگین دمای حداکثر سالیانه، میانگین ارتفاع ، میانگین شیب و مساحت هر یک از پوشش‌های گیاهی برای هر شهرستان مشاهده نشد.
نتایج تعدادی از مطالعات نشان می­دهد که وقوع فاسیولوزیس ارتباط مستقیمی با رطوبت محیط دارد. در این زمینه Ghanimatdan و همکاران، انتشار جغرافیایی فاسیولوزیس را در تعدادی از استان­های ایران با استفاده از GIS بررسی کردند. نتیجه پژوهش آن­ها بیانگر ارتباط رطوبت با شیوع فاسیولا بوده است، به­نحوی­که بیشترین میزان آلودگی برابر با 8/10 درصد در استان گیلان بوده که بیشترین میانگین رطوبت در آن ثبت شده است [15]. Rinaldi و همکاران، در مطالعه­ای نشان دادند که GIS میتواند ابزار مناسبی برای پایش منظم وضعیت شیوع بیماری فاسیولوزیس و الگوهای اپیدمیولوژیک این بیماری در کشور پرو باشد و در همین مطالعه مشخص نمودند که شیوع فاسیولا با رطوبت هوای هر منطقه رابطه مستقیم دارد [16]. در همین رابطه، Valencia-López و همکاران با استفاده از روش GIS انتشار فاسیولوزیس حیوانی را در یک دوره 2 ساله در منطقهای در کشور کلمبیا بررسی کرده و نتیجه گرفتند که در فصول خشک سال، میزان انتشار و شیوع فاسیولا کمترین میزان است و این زمان بهترین زمان استفاده از داروهای ضد انگل برای دام­ها می­باشد [17]. راه انتقال فاسیولوزیس، خوردن گیاهان آلوده به متاسرکر فاسیولا می­باشد که اکثراً در حاشیه آب­گیرها و در مناطق مرطوب می­رویند. سرکر فاسیولا پس از خروج از حلزون بر روی گیاهان خودرو نظیر شاهی آبی و پوست درختان ،کیسته و تبدیل به متاسرکر می­شود. افزایش رطوبت هوا با تأثیر مثبتی که روی رشد این گونه گیاهان دارد، می­تواند بر شیوع فاسیولوزیس تأثیر داشته باشد [17]. به علاوه بهترین زیستگاه برای حلزون لیمنه در شرایط آزمایشگاهی، محیطی با رطوبت 30 تا 50 درصد می­باشد [18]. Salahi-Moghaddam و همکاران با استفاده از GIS، پراکندگی جغرافیایی و شرایط فیزیوگرافی و تأثیر شرایط آب و هوایی بر روی حلزون­های لیمنه میزبان واسط انگل فاسیولا را مورد مطالعه قرار دادند. نتایج مطالعه آنها نشان داد که الگوی پراکندگی لیمنه وابسته به فصل است و در فصل پاییز و زمستان بیشتر و با افزایش تعداد میزبان واسط در فصول خاص، شیوع فاسیولوزیس انسانی نیز بیشتر میگردد [19]. بر اساس نتایج مطالعه فوقالذکر میزان شیوع فاسیولوزیس در فصل­های پاییز و زمستان بیشتر بوده که این نتیجه می­تواند ناشی از بالاتر بودن میزان رطوبت در این فصول باشد. بنابراین فاکتور رطوبت با تأثیری که بر گیاهان و حلزون به عنوان میزبانان واسط فاسیولا دارد احتمالاً بتواند نقش مهمی در شیوع فاسیولوزیس بازی کند. شهرستان باشت و گچساران به عنوان مناطق با شیوع بالاتر عفونت فاسیولوزیس در استان کهگیلویه و بویراحمد هستند و مناطق شرقی شهرستان باشت و گچساران نیز به عنوان مناطق با شیوع بالاتر رطوبت در نقشه قابل مشاهده است. اگرچه در مناطقی از چرام و کهگیلویه تمرکز رطوبت حداکثری مشاهده می­شود، اما در سطح این دو شهرستان طیف کمتر رطوبت نیز وجود دارد. از طرف دیگر، نحوه توزیع شدت رطوبت و شدت آلودگی در سایر شهرستانها باعث شده که ارتباط رطوبت و شدت عفونت در استان آشکار شود.
در مورد فاکتور دما در مطالعه حاضر ارتباط معنی‌داری بین شدت آلودگی و هر سه مدل میانگین متوسط دمای سالانه، میانگین حداقل دمای سالانه و میانگین حداکثر دمای سالانه یافت نشد، اگرچه در برخی مطالعات فاکتور دما با شیوع فاسیولوزیس مرتبط بوده است. در مطالعه Tum و همکاران در کشور کامبوج دما رابطه مستقیم با شیوع فاسیولوزیس در گاوها و بوفالوها داشته است [20]. اما در مطالعه McCann و همکاران در یک دوره پنج ساله در انگلستان و ولز با روش GIS، دما با شیوع فاسیولوزیس ارتباط عکس داشته و با کاهش دما، شیوع بیماری بیشتر گزارش شده است [11]. در مطالعه Ghanimatdan و همکاران در استان­های مختلف ایران ارتباط معنی­داری بین دما و میزان شیوع فاسیولوزیس مشاهده نشد که مشابه با مطالعه حاضر در استان کهگیلویه و بویراحمد می­باشد [15]. به نظر می­رسد تأثیر فاکتور دما بسیار وابسته به الگوی آب و هوایی هر منطقه جغرافیایی و هم­چنین سایر عوامل مداخله کننده احتمالی باشد.
در مطالعه حاضر ارتباط معنی­داری بین میانگین بارش سالانه و میزان شیوع فاسیولوزیس به­دست نیامد. در مطالعه McCann و همکاران بر روی توزیع جغرافیایی فاسیولوزیس در یک دوره پنج ساله در انگلستان و ولز با روش GIS، از بین فاکتورهای مختلف، بارش را پیش­گویی کننده بهتری جهت شیوع بیماری به­ویژه در مناطق معتدل معرفی کردند [11]. به نظر می­رسد فاکتور بارش، بیشتر از طریق ایجاد آب­گیرها و محیط­های مناسب برای زیست حلزون لیمنه و رشد گیاهان، اثر خود را بر شیوع فاسیولوزیس اعمال می‌کند. در استان کهگیلویه و بویراحمد به­دلیل بافت به شدت کوهستانی، تشکیل آب­گیرها کمتر است و شاید به همین دلیل تأثیر بارش معنی­دار نشده است.
با توجه به عدم وجود پایگاه اطلاعاتی جامع در خصوص منشاء دام­های کشتار شده برحسب روستا و یا شهرها در کشور، برای مطالعات بیماری­ها در دام­ها بر پایهGIS ، از پلیگون­های شهرستان به عنوان واحد مطالعه استفاده شد که باعث کاهش قدرت مطالعه می­شود، لذا ایجاد یک پایگاه اطلاعاتی بر اساس منشاء دام­های ورودی به کشتارگاه­ها برحسب شهر و روستای محل نگه­داری دام در اداره دامپزشکی هر استان توصیه می­گردد. هم­چنین پیشنهاد می­شود مطالعات انسانی بیماری فاسیولوزیس نیز با توجه به امکان جمع­آوری اطلاعات مکانی و آدرس دقیق محل سکونت بیماران در صورت وجود تعداد مناسب بیمار در کشور به­ویژه منطقه جنوب انجام گردد.
نتیجهگیری
در مجموع مطالعه حاضر نشان داد که میزان رطوبت با شیوع بیماری فاسیولوزیس حیوانی در استان کهگیلویه و بویراحمد مرتبط می­باشد، در حالی که بین شیوع فاسیولوزیس و فاکتورهای میزان بارندگی، دما، تبخیر، شیب، پوشش زمین، سرعت وزش باد و ارتفاع ارتباط معنی­داری وجود نداشت. بر اساس نتایج این مطالعه می­توان مناطق پر خطر فاسیولوزیس را تعیین و جهت ارتقاء کیفیت برنامه کنترل بیماری استفاده کرد.
تشکر و قدردانی
به این ­وسیله از معاونت تحقیقات و فنآوری دانشگاه علوم پزشکی یاسوج جهت حمایت مالی این طرح سپاس­گزاری میگردد.
 
 
References
 
 
 
[1] Mehmood K, Zhang H, Sabir AJ, Abbas RZ, Ijaz M, Durrani AZ, et al. A review on epidemiology, global prevalence and economical losses of fasciolosis in ruminants. Microb Pathog 2017; 109: 253-62.
[2] Moazeni M, Ahmadi A. Controversial aspects of the life cycle of Fasciola hepatica. Exp Parasitol 2016; 169: 81-9.
[3] Poovorawan K, Wattanagoon Y. Liver Fluke Infections. In: Hunter's Tropical Medicine and Emerging Infectious Diseases. Elsevier; 2020. p. 922-7.
[4] Ibrahim N. Fascioliasis: systematic review. Adv Biol Res 2017; 11(5): 278-85.
[5] Mahami-Oskouei M, Forouzandeh-Moghadam M, Rokni MB. Prevalence and severity of animal Fasciolosis in six provinces of Iran. KAUMS Journal (FEYZ) 2012; 16(3): 254-60. [Farsi]
[6] Sarkari B, Ghobakhloo N, Moshfea AA, Eilami O. Seroprevalence of human fasciolosis in a new-emerging focus of fasciolosis in Yasuj district, southwest of Iran. Iran J Parasitol 2012; 7(2): 15.
[7] Sabourin E, Alda P, Vázquez A, Hurtrez-Boussès S, Vittecoq M. Impact of human activities on fasciolosis transmission. Trends Parasitol 2018; 34(10): 891-903.
[8] Ghatee MA, Haghdoost AA, Kooreshnia F, Kanannejad Z, Parisaie Z, Karamian M, et al. Role of environmental, climatic risk factors and livestock animals on the occurrence of cutaneous leishmaniasis in newly emerging focus in Iran. J Infect Public Health 2018; 11(3): 425-33.
[9] Ghatee MA, Nikaein K, Taylor WR, Karamian M, Alidadi H, Kanannejad Z, et al. Environmental, climatic and host population risk factors of human cystic echinococcosis in southwest of Iran. BMC Public Health 2020; 20(1): 1611.
[10] Carroll LN, Au AP, Detwiler LT, Fu TC, Painter IS, Abernethy NF. Visualization and analytics tools for infectious disease epidemiology: a systematic review. J Biomed Inform 2014; 51: 287-98.
[11] McCann CM, Baylis M, Williams DJ. The development of linear regression models using environmental variables to explain the spatial distribution of Fasciola hepatica infection in dairy herds in England and Wales. Int J Parasitol 2010; 40(9): 1021-8.
[12] Kantzoura V, Kouam MK, Feidas H, Teofanova D, Theodoropoulos G. Geographic distribution modelling for ruminant liver flukes (Fasciola hepatica) in south-eastern Europe. Int J Parasitol 2011; 41(7): 747-53.
[13] Bennema SC, Molento MB, Scholte RG, Carvalho OS, Pritsch I. Modelling the spatial distribution of Fasciola hepatica in bovines using decision tree, logistic regression and GIS query approaches for Brazil. Parasitology 2017; 144(13): 1677-85.
[14] Jahantab E, Hatami E, Sayadian M, Salahi Ardakani A. Ethnobotanical study of medicinal plants of Boyer Ahmad and Dena regions in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad province, Iran. Adv Herb Med 2018; 3(4): 12-22.
[15] Ghanimatdan M, Chalechale A, Rezaei F, Rokni MB, Shahrokhi SR. Bioclimatic analysis and spatial distribution of livestock fascioliasis in Iran. Iran J Parasitol 2019; 14(1): 41.
[16] Rinaldi L, Musella V, Biggeri A, Cringoli G. New insights into the application of geographical information systems and remote sensing in veterinary parasitology. Geospat Health 2006; 1: 33-47.
[17] Valencia-López N, Malone JB, Carmona CG, Velásquez LE. Climate-based risk models for Fasciola hepatica in Colombia. Geospat Health 2012; 6(3): S75-S85.
[18] Moazeni M, Ahmadi A, Alavi AM. A new method for laboratory rearing of Galba truncatula, the intermediate host of Fasciola hepatica. Vet Parasitol 2018; 253: 12-5.
[19] Salahi-Moghaddam A, Mahvi AH, Mowlavi G, Hoseini-Chegini A, Massoud J. Parasitological study on Lymnaea palustris and its ecological survey by GIS in Mazandaran province. Pathobiology Research 2009; 11: 65-71.
[20] Tum S, Puotinen ML, Skerratt LF, Chan B, Sothoeun S. Validation of a geographic information system model for mapping the risk of fasciolosis in cattle and buffaloes in Cambodia. Vet Parasitol 2007; 143(3-4): 364-7..

Study of Geographical Features of Animal Fasciolosis in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province During 2016-2018 Using Geographic Information System (GIS) Method: A Cross-Sectional Study
 
M. A. Ghatee[4], M. Hashemi[5], M. Karamian[6]
 
Received: 19/12/2020  Sent for Revision: 19/01/21     Received Revised Manuscript: 08/02/21     Accepted: 09/02/21
 
 
Background and Objectives: Fascioliasis is a common disease of human and animals caused by Fasciola hepatica and F. gigantica. The life cycle of these trematodes is influenced by climatic and geographical factors. The aim of this study was to determine the geographical features of animal fascioliasis in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province during 2016-2018 using GIS method.
Materials and Methods: In this cross-sectional study, the prevalence of fasciola in slaughtered animals in different cities was extracted from the information of the province's veterinary department. Climatic layers were constructed based on interpolation models. Data on mean annual rainfall, evaporation and humidity, mean annual wind velocity, mean annual temperature, mean annual minimum and maximum temperatures, average height, average slope and area of each vegetation were extracted from the reference ground layers. The relationship between each variable and the prevalence of the disease in the two groups of cities, with high and low prevalence, was evaluated using independent two-sample t-test.
Results: The highest prevalence of fasciolosis in slaughtered animals in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province was 5.3% and belonged to Gachsaran city. There was a direct relationship between the mean annual humidity and the prevalence of fasciolosis (p=0.023). No significant relationship was found between other studied factors and the rate of infection (p>0.05).
Conclusion: It seems that the relationship between humidity and the prevalence of fasciolosis is mainly due to the effect of humidity on the life cycle of snails and the host plants. Using these results, the quality of disease control programs can be improved and significant savings in the costs of animal husbandry and health care can be achieved.
Key words: GIS, Fasciolosis, Prevalence, Climatic factors, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, Iran
Funding: This study was funded by Yasuj University of Medical Sciences (Grant No. 990063).
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Yasuj University of Medical Sciences approved the study (IR.YUMS.REC.1399.102).
 
How to cite this article: Ghatee M A, Hashemi M, Karamian M. Study of Geographical Features of Animal Fasciolosis in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province During 2016-2018 Using Geographic Information System (GIS) Method: A Cross-Sectional Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2021; 19 (11): 1135-48. [Farsi]


 
[1]- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
دانشیار  بخش میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
[2]- دانشجوی دکترای پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
[3]- (نویسنده مسئول) دانشیار گروه انگل شناسی و قارچ‌شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
تلفن: 33140251-024، دورنگار: 33140251-024، پست الکترونیکی:  karamianm@zums.ac.ir
 
[4]- Cellular and Molecular Research Center, Yasouj University of Medical Sciences, Yasouj, Iran
 Associate Prof., Dept. of Microbiology, School of Medicine, Yasouj University of Medical Sciences, Yasouj, Iran, ORCID: 0000-0001-6325-038X
[5]- MD Student., Student Research Committee, School of Medicine, Yasouj University of Medical Sciences,
    Yasouj, Iran, ORCID: 0000-0003-1205-6987
[6]- Associate Prof., Dept. of Parasitology and Mycology, School of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran, ORCID: 0000-0002-4516-0724
(Corresponding Author) Tel: (024) 33140251, Fax: (024) 33140251,  E-mail: karamianm@zums.ac.ir
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: انگل شناسي
دریافت: 1399/9/24 | پذیرش: 1399/11/21 | انتشار: 1399/12/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb