Golestanifar S, DashtBozorgi Z. Comparing the Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy and Well-being Therapy on Life Expectancy and Psychological Health in Elderly Nonclinical Depressed Patients. JRUMS 2021; 20 (3) :297-312
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5850-fa.html
گلستانی فر سروش، دشتبزرگی زهرا. مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی بر امید به زندگی و سلامت روانشناختی در بیماران افسرده غیربستری سالمند. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (3) :297-312
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5850-fa.html
گروه روانشناسی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز
متن کامل [PDF 354 kb]
(583 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1708 مشاهده)
متن کامل: (844 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 20، خرداد 1400، 312-297
مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی بر امید به زندگی و سلامت روانشناختی در بیماران افسرده غیربستری سالمند
سروش گلستانیفر[1]، زهرا دشتبزرگی[2]
دریافت مقاله:2/12/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح:15/01/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده:06/02/1400 پذیرش مقاله: 07/02/1400
چکیده
زمینه و هدف: بیماران افسرده با مشکلاتی در زمینه امید به زندگی و سلامت روانشناختی مواجه هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین و مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی بر امید به زندگی و سلامت روانشناختی در بیماران افسرده غیربستری سالمند انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران افسرده غیربستری سالمند مراجعهکننده به مراکز و کلینیکهای خدمات روانشناختی شهر اهواز در فصل بهار سال 1399 بودند. تعداد 75 نفر با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند. گروههای آزمایش به تفکیک 10 جلسه 90 دقیقهای تحت درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی ندید. ابزارهای پژوهش مقیاسهای افسردگی سالمندان Yasavage و Sheikh، امید به زندگی Snyder و همکاران و سلامت روانشناختی Najarian و Davodi بودند. دادهها با آزمونهای مجذور کای، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی Bonferroni تحلیل شدند.
یافتهها: یافتهها نشان داد که گروهها از نظر جنسیت، سن و سطح تحصیلات تفاوت معنیداری نداشتند (05/0<P). همچنین، هر دو روش درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی در مقایسه با گروه کنترل باعث بهبود معنیدار امید به زندگی و سلامت روانشناختی شدند (001/0>P)، اما بین دو روش در بهبود متغیرها تفاوت معنیداری وجود نداشت (05/0<P).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج، درمانگران و متخصصان سلامت میتوانند از هر دو روش درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی برای بهبود ویژگیهای مرتبط با سلامت بهویژه بهبود امید به زندگی و سلامت روانشناختی استفاده نمایند.
واژههای کلیدی: امید به زندگی، بهزیستی درمانی، افسردگی، درمان پذیرش و تعهد، سالمند، سلامت روانشناختی
مقدمه
افسردگی (Depression) پس از بیماریهای قلبیعروقی دومین عامل تهدیدکننده سلامت [1] و مهمترین اختلال خلقی است [2]. افسردگی شامل احساس غمگینی، از دست دادن علاقه، کاهش عملکرد فردی و اجتماعی، تغییر در الگوی خواب، تغذیه و سطح انرژی است و موجب تغییر در خلق، تفکر و عملکرد جسمی و جنسی فرد میشود [4-3]. افسردگی معمولاً با کاهش امید به زندگی (Life expectancy) [5] و افت سلامت روانشناختی (Psychological health) [6] همراه است. امید به زندگی شاخصی برای نشاندادن متوسط طول عمر یک جامعه است [7] که یک سازه پیچیده، چندبعدی و قدرتمند برای بهبود بیماران است و بیماران امیدوار از خود مقاومت بیشتری نشان میدهند [5]. افراد امیدوار اهداف خود را تعیین، راهکارهایی برای رسیدن آنها خلق و انگیزه خود را برای اجرای آنها و تحقق اهداف افزایش میدهند [8]. امید به زندگی باعث افزایش نشاط، ارتقاء انعطافپذیری، مقابله مناسب با چالشها و تحمل ناکامیها میشود [9]. همچنین، سلامت به معنای رفاه کامل جسمانی، روانی و اجتماعی و تأثیر متقابل آنها بر یکدیگر است [10]، اما سلامت روانشناختی یکی از ابعاد مهم سلامت و به معنای شناخت خود، آسایش ذهنی، احساس توانمندی، خودمختاری، کفایت و ارتباط با دیگران میباشد [11] و چنین افرادی در زندگی شادتر و امیدوارترند، از راهبردهای مقابلهای سازگار استفاده و مشکلات روانشناختی کمتری دارند [12].
برای بهبود ویژگیهای روانشناختی مرتبط با سلامت مبتلایان به افسردگی، روشهای بسیاری از جمله درمان پذیرش و تعهد (Acceptance and commitment therapy) [13] و بهزیستی درمانی (Well-being therapy) [14] وجود دارد. در درمان پذیرش و تعهد به افراد آموزش میشود تا آگاه باشند، شرایط را بپذیرند و بدون قضاوت اقدام به مشاهده کنند [15]. این شیوه برگرفته از موج سوم رواندرمانی است که هدف آن ایجاد و ارتقاء انعطافپذیری روانی یعنی انتخاب و اجرای بهترین راه از میان راهکارهای موجود میباشد [16]. این شیوه از طریق آموزش آگاهی شناختی، پذیرش روانی، جداسازی شناختی، گسلش شناختی، روشنسازی ارزشها و ایجاد انگیزه برای عمل متعهدانه باعث انعطافپذیری روانی میشود [17]. همچنین، بهزیستی درمانی برگرفته از رویکرد روانشناسی مثبتنگر است و به افراد آموزش میدهد تا سلامت و بهزیستی خود را از طریق پذیرش خود، زندگی هدفمند، رشد شخصیت، تسلط بر محیط، خودمختاری و روابط مثبت با دیگران بهبود دهند [18]. این شیوه، شیوهای سازمانیافته، رهنمودی، مشکل محور و مبتنی بر الگوی درمانی است که از خویشتن نگری با استفاده از یادداشت روزانه و تعامل سازنده با درمانگر استفاده میکند [19]. تکنیکهای اصلی این شیوه شامل بازسازی شناختی افکار با تأکید بر افکار مثبت، زمانبندی فعالیتهای قابل کنترل و لذتبخش و آموزش جسارت و حل مسأله هستند [20].
نتایج پژوهشها درباره اثربخشی درمان پذیرش و تعهد متفاوت است و درباره بهزیستی درمانی پژوهشهای اندکی انجام شده و پژوهشی درباره مقایسه دو روش یافت نشد. نتایج پژوهشهای Asqari و Donyavi [21]، Razavi و همکاران [22] و Mogadam و همکاران [23] حاکی از اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر افزایش امید به زندگی بود. در مقابل، Mansouri و Rasouli ضمن پژوهشی به این نتیجه رسیدند که درمان پذیرش و تعهد بر امید به زندگی تأثیر معنیداری نداشت [24]. علاوه بر آن، نتایج پژوهشهای Gregoire و همکاران [25] و Mirzaeidoostan و همکاران [26] نشان داد که درمان پذیرش و تعهد باعث بهبود سلامت روان شد. در پژوهشی دیگر Bigdeli و Dehghan گزارش کردند که درمان پذیرش و تعهد باعث افزایش سلامت روانشناختی شد [27]. همچنین، Pirnia و همکاران ضمن پژوهشی گزارش کردند که بهزیستی درمانی باعث افزایش بهزیستی روانی، خوشبینی و امید شد [28]. علاوه بر آن، نتایج پژوهش Moeenizadeh و Salagame حاکی از اثربخشی بهزیستی درمانی بر افزایش بهزیستی روانشناختی بود [29]. در پژوهشهای دیگری Pirnia و همکاران [30] و Fallahian و همکاران [31] گزارش کردند که بهزیستی درمانی باعث بهبود سلامت روان شد.
افسردگی یکی از شایعترین اختلالهای روانی با شیوع نسبتاً بالا است [32] و مبتلایان به آن از نظر امید و سلامت روانشناختی افت میکنند. پس، ضروری است تا با روشهای درمانی مناسب از جمله درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی اقدام به بهبود آنها کرد. همانطور که در بالا اشاره شد از یک سو پژوهشهای اندک و گاه با نتایج متفاوت درباره درمان پذیرش و تعهد بر امید به زندگی و سلامت روانشناختی انجام و از سوی دیگر بر اساس بررسیهای پژوهشگران درباره بهزیستی درمانی پژوهشهای بسیار اندکی انجام شده و پژوهشی درباره مقایسه دو روش یافت نشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و بهزیستی درمانی بر امید به زندگی و سلامت روانشناختی در بیماران افسرده غیربستری سالمند انجام شد.
مواد و روشها
این مطالعه نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران افسرده غیربستری سالمند مراجعهکننده به مراکز و کلینیکهای خدمات روانشناختی شهر اهواز در فصل بهار سال 1399 بودند. برای نمونهگیری از معادله زیر استفاده که طبق پژوهش Mansouri و Rasouli [24] و با توجه به مقادیر 68/14=𝝈 (انحراف معیار امید به زندگی)، 80/14=d (اختلاف میانگین پیشآزمون امید به زندگی گروههای آزمایش و کنترل)، 90/0=Power (توان آزمون) و 05/0=α (خطای نوع I در آزمون فرضیه) حجم نمونه برای هر گروه 65/20 برآورد شد که با توجه به آمار بالای مبتلایان به افسردگی و ریزشهای احتمالی حجم نمونه برای هر گروه 25 نفر در نظر گرفته شد. بنابراین، 75 نفر پس از بررسی معیارهای ورود به مطالعه با روش نمونهگیری هدفمند بهعنوان نمونه انتخاب شدند.
