جلد 8، شماره 2 - ( 3-1388 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 150-139 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (40541 مشاهده)

 

 

چکیده

  زمینه و هدف: تلکا، خرمندی، چوچاخ و زولنگ از جمله گیاهان بومی ناحیه شمال ایران می‌باشند که جایگاه ویژه‌ای در سبد غذایی مردم منطقه دارند. میوه خرمندی و تلکا مصرف خوراکی دارد و برگ چوچاخ و زولنگ نیز به عنوان سبزی در تهیه غذاهای محلی به کار می‌رود. هدف این مطالعه سنجش اثر آنتی‌اکسیدانی عصاره متانولی با بهره‌گیری از شش روش متفاوت برون‌تنی بوده است.

  مواد و روش‌ها: دراین مطالعه تجربی اثر آنتی‌اکسیدانی با بهره‌گیری از روش‌های به دام اندازی رادیکال آزاد دی‌فنیل‌پیکریل هیدرازیل ، نیتریک‌اکساید، هیدروژن پراکسید، لینولئیک اسید، قدرت احیاءکنندگی و شلاته‌کنندگی یون آهن مورد مطالعه قرار گرفت. محتوای فنلی و فلاونوئیدی با بهره‌گیری از روش رنگ‌سنجی فولین سیوکالتیو و روش آلومینیوم‌کلراید سنجیده شد.

  یافته‌ها: غلظت مهار ۵۰% در روش به دام‌اندازی رادیکال‌ دی‌فنیل‌پیکریل هیدرازیل بدین ترتیب بود: عصاره چوچاخ < عصاره زولنگ < عصاره خرمندی < عصاره تلکا. عصاره‌‌های چوچاخ و زولنگ فعالیت بهتری را در مدل به دام‌اندازی نیتریک‌اکساید و هم‌چنین در مدل احیا آهن از خود نشان دادند که قابل مقایسه با ویتامین ث بود (05/0 p< ).

  نتیجه‌گیری: عصاره‌های متانولی گیاه زولنگ و برگ چوچاخ فعالیت بهتری را نسبت به سایر نمونه‌های مورد مطالعه نشان دادند که احتمالاً ناشی از محتوای بالای فنل و فلاونوئید موجود در آن‌ها بوده است.

واژه‌های کلیدی: آنتی‌اکسیدان، چوچاخ، زولنگ، تلکا، خرمندی

واژه‌های کلیدی: آنتی‌اکسیدان، چوچاخ، زولنگ، تلکا، خرمندی
متن کامل [PDF 715 kb]   (4231 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فارماكولوژي
دریافت: 1388/6/5 | انتشار: 1388/3/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.