جلد 20، شماره 6 - ( 6-1400 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 645-660 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fatehi N, Gholami Hosnaroudi M, Abed N. The Mediating Role of Marital Forgiveness and Mental Well-being in the Relationship between Mindfulness and Sexual Satisfaction in Married Women and Men of Tehran City: A Descriptive Study. JRUMS 2021; 20 (6) :660-645
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6008-fa.html
فاتحی نازنین، غلامی حسنارودی مطهره، عابد نازنین. نقش میانجی‌گر بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی زنان و مردان متأهل شهر تهران:یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (6) :660-645

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6008-fa.html


دانشگاه علم و فرهنگ
متن کامل [PDF 366 kb]   (725 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1661 مشاهده)
متن کامل:   (1600 مشاهده)
 
نقش میانجی­گر بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی زنان و مردان متأهل شهر تهران:یک مطالعه توصیفی
 
 
نازنین فاتحی[1]، مطهره غلامی حسنارودی[2]، نازنین عابد[3]
 
 
دریافت مقاله: 27/2/00   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 19/3/00    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 5/4/00           پذیرش مقاله: 20/4/00
 

چکیده
زمینه و هدف: رضایت جنسی، از مؤلفه­های تأثیرگذار بر ثبات و کیفیت زندگی زناشویی زوجین است. لذا بررسی عوامل مؤثر بر آن از جمله ذهن آگاهی، بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی، حائز اهمیت است. بر این اساس، ﻫﺪف ‌از ﭘﮋوﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ تعیین نقش میانجی‌گر بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی بود.
مواد و روش­ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. حجم نمونه شامل 300 نفر از زنان و مردان متأهل شهر تهران در بازه زمانی 1400-1399 بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت‌گردآوری داده‌های پژوهش از پرسش‌نامه­های رضایت جنسی Larson و همکاران، ذهن آگاهی Walach و همکاران، بهزیستی ذهنی Warwick-Edinburgh و بخشش-رنجش خاص زناشویی Paleari و همکاران استفاده شد. داده‌ها با آزمون همبستگی Pearson و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته­ها: نتایج تحلیل میانجی نشان داد که اثر مستقیم ذهن­آگاهی بر رضایت جنسی معنادار بود (136/0=β ، 043/0=p). اثر غیرمستقیم ذهن­آگاهی بر رضایت جنسی هم از طریق بخشودگی زناشویی و هم از طریق بهزیستی ذهنی معنادار گردید (به ترتیب 056/0=β ، 017/0= p و 289/0=β،  010/0=p). بنابراین بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی در رابطه بین ذهن­آگاهی و رضایت جنسی، نقش میانجی‌گری جزیی را ایفاء نمودند.
نتیجه­گیری: نتایج به­دست آمده در پژوهش حاضر، می­تواند هم از جنبه نظری (گسترش و غنی­سازی مفاهیم نظری در حوزه زوج درمانی) و هم از جنبه عملیاتی (طراحی برنامه­های درمانی و آموزشی)، به پژوهش­گران و درمان­گران حوزه سلامت روان یاری­ رساند.
واژه­های کلیدی: رضایت جنسی، ذهن­آگاهی، بخشودگی زناشویی، بهزیستی ذهنی، تهران
 
 
 
 
 
مقدمه
ازدواج، مهم­ترین و مؤثرترین رویداد در چرخه زندگی انسان­ها است که طی آن زوج‌ها در یک تعامل دوطرفه با همسر قرار می‌گیرند. از این رو ارزیابی زوجین از کیفیت رابطه زناشویی­شان، می‌تواند عاملی مؤثر برای عملکرد مناسب آن­ها در زندگی و در مواجهه با فشارهای روانی تلقی گردد ]2-1[.
در این بین، رضایت جنسی (Sexual satisfaction) یکی از عمده مسائل تأثیرگذار بر رضایت زناشویی زوج­ها است که از مؤلفه­­های مهم برای یک ازدواج موفق، استحکام خانواده و حفظ سلامت جسمانی و روان­‌شناختی همسران تلقی می­شود [3]. به طور کلی، این موضوع  به میزان خرسندی زوجین از روابط جنسی و توانایی در لذت بردن و لذت دادن به یکدیگر اشاره دارد که دو بعد اصلی رضایت از فعالیت­های جنسی (بعد جسمی) و رضایت عاطفی و هیجانی (بعد عاطفی) را شامل می­شود [4].
براین اساس، یکی از متغیرهای روان­شناختی مؤثری که به نظر می­رسد سهم قابل توجهی در رضایت جنسی زوجین داشته باشد، ذهن آگاهی (Mindfullness) است. ذهن آگاهی متمرکز بر توجه به طریق خاص، معطوف به هدف، در زمان حال و بدون قضاوت و داوری است. به طوری ­که فرد ذهن آگاه در هر لحظه از حالت ذهنی به خودش آگاهی داشته و توجهش را به حالت­های مختلف ذهنی اش متمرکز می­نماید] 5[.
  در نتیجه، ذهن آگاهی با کاهش استرس و افکار منفی به فرد کمک می­کند تا در هنگام هرگونه فعالیتی (از جمله فعالیت جنسی) احساس آرامش نماید ]6[. در همین راستا، نتایج پژوهش­ها حاکی از آن است که ذهن آگاهی با رضایت جنسی بهتر [7-9]، افزایش پذیرش شریک زندگی ]10 [و به طور کلی رضایت از رابطه عاشقانه در ارتباط است ]11[.
با این حال، هرچند که ادبیات پژوهشی نشان می­دهد که بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی رابطه معنادار وجود دارد، اما سازوکار اساسی این ارتباط هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است. به نظر می­رسد که عامل بخشودگی زناشویی(Marital forgiveness) ، مکانیسم مهمی برای برقراری تعادل و ثبات بین زوجین و نیز افزایش رضایت جنسی آن­ها باشد] 12[.
بر این اساس، علی­رغم عدم وجود اجماع در مورد تعریف بخشودگی، محققان توافق دارند که بخشودگی به عنوان مجموعه­ای از فرآیندهای در حال تغییر شامل کاهش احساسات منفی نسبت به فرد خاطی، کاهش انگیزه برای تلافی یا مجازات و افزایش احساسات مثبت نظیر حس خیرخواهی نسبت به او تعریف می­شود ]13[، که می­تواند از طریق مقابله با هیجان­های نامطلوب و ایجاد چارچوب شناختی و رفتاری مطلوب در هنگام کدورت­ها و رنجش­های بین­فردی، به انطباق بهتر زوجین و درنتیجه به بهزیستی آن­ها کمک نماید] 14[.
به نظر می­رسد ارتباط بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی از طریق میانجی­گری بخشودگی زناشویی با تکیه بر نظریه ذهن­ آگاهی هیجانی ] Lambie15 [برای بررسی مکانیسم­ ارتباطی پژوهش حاضر قابل بررسی باشد. چارچوب کلی این نظریه بر سطوح آگاهی هیجانی از کمبود کامل احساسات (یا عدم توانایی در طبقه بندی احساسات) تا نمایشی از شناخت و طبقهبندی حالت­های مختلف احساسی اشاره دارد که معتقد است افزایش آگاهی فرد از هیجانش و پذیرش خود و دیگران می­تواند بر توانایی فرد در بخشودگی در یک رابطه عاشقانه تأثیر بگذارد ]16.[ بنابراین، بخشودگی زناشویی ممکن است به عنوان مکانیسم مهمی عمل کند که به وسیله آن ذهن­ آگاهی به افزایش رضایت از رابطه منجر شود.
نتایج پژوهش­ها در این زمینه نیز حاکی از آن است که بخشودگی زوج­ها به صورت معناداری با عامل رضایت زناشویی] 18-17 [و با ذهن آگاهی و رضایت از رابطه و رضایت جنسی ]19، 16، 8[ همراه است.
یکی دیگر از متغیرهایی که احتمالاً بتواند سازوکار بین رضایت جنسی و ذهن آگاهی را تبیین نماید، بهزیستی ذهنی (Mental well-being) است. بهزیستی ذهنی به ارزیابی هیجانی و شناختی افراد از کیفیت زندگی، توجه به تأثیرات تجارب مثبت و منفی زندگی و نیز رضایت از زندگی اشاره دارد ]20[. عامل بهزیستی از لحاظ نظری بر جنبه­های متعددی از سلامت­ روان تمرکز دارد و می­تواند پیش­بین کننده ثبات زناشویی باشد، به صورتی­که زوجین با سطح پایین­تر از بهزیستی روان­شناختی، پذیرش کم‌تری نسبت به نقاط ضعف خود و همسر دارند و رضایت کم‌تری در حوزه­های متعدد زندگی فردی و زوجی را گزارش می­دهند ]21[.
از طرف دیگر طبق رویکرد مبتنی بر لذت گرایی، بهزیستی به طور کلی به معنای به حداکثر رساندن لذت و به حداقل رساندن درد تبیین می­گردد ]22[، که بر این اساس، به نظر می­رسد که عامل بهزیستی و سلامت روان با میل و عملکرد جنسی در ارتباط باشد و بتوانند یکدیگر را به طرز قابل توجهی تحت تأثیر قرار دهند ]23[. در این راستا نتایج پژوهش­ها نشان دادند که متغیر بهزیستی با رضایت جنسی ]24[، رضایت از زندگی ]25[، رضایت زناشویی ]26[، کیفیت ارتباط زناشویی ]27 [مرتبط است.
هم­چنین، نتایج پژوهش­های انجام شده، حاکی از رابطه معنادار بین ذهن آگاهی با بهزیستی روان­شناختی است که در این بین می­توان به برخی پژوهش­ها اشاره نمود [29-28].
در نهایت، از آن­جایی که ممکن است خلأهای ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭ ﻛﻔﺎﻳﺖ‌ﻫﺎﻱ جنسی زوجین ﺩﺭ ﻛﻨﺎﺭ سایر عوامل روان­شناختی مانعی ﺑﺮﺍﻱ ﺑﺮﻗﺮﺍﺭﻱ ارتباط ﺻﻤﻴﻤﻲ ﻭ کاهش رضایت­مندی زوجین شود، لذا ﺑﻪ ﻧﻈﺮ می‌رسد که عامل بخشودگی شریک زندگی و بهزیستی ذهنی بتوانند نقش مهمی را در‌ رضایت جنسی و هم­چنین افزایش عملکرد زوجین در زندگی زناشویی ایفا نمایند. در نتیجه انجام پژوهش­های متنوع در این زمینه می‌تواند مؤثر واقع شود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی­گر بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی زوجین اجرا گردید. شکل 1 الگوی پیشنهادی پژوهش را نشان می­دهد.
 


شکل 1- نقش میانجی­گر بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی  در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی زوجین
 
 
مواد و روش­ها
پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه زنان و مردان متأهل مناطق 22گانه شهر تهران بودند که در بازه زمانی 1400-1399 به شیوه در دسترس مورد نمونه­گیری قرار گرفتند. به علاوه، حجم نمونه پژوهش حاضر بنا بر نظر Kline ]30[، که توصیه می­کند به ازای هر پارامتر در مدل حداقل ده تا بیست مورد به حجم نمونه اضافه شود، در نظر گرفته شد که بر این اساس با در نظر گرفتن احتمال ریزش، 300 نفر آزمودنی برای پژوهش حاضر انتخاب گردید. به علاوه، از ملاک­های ورود شرکت­کنندگان به پژوهش حاضر داشتن دامنه سنی 20 تا 48 سال، گذشت حداقل یک سال از زندگی مشترک و سطح تحصیلات حداقل دیپلم بود و زندگی جدا از هم، ابتلاء به بیماری‌های جسمانی و روانی جدی مستلزم مصرف داروهای روان­پزشکی (با توجه به گزارش فرد در پرسش­نامه اطلاعات جمعیت شناختی) و نیز سوء مصرف مواد (با توجه به گزارش فرد در پرسش­نامه اطلاعات جمعیت شناختی) از جمله ملاک‌های خروج در این پژوهش بود.
اجرای پژوهش حاضر با توجه به اشاعه ویروس کرونا و شرایط همه‌گیری این بیماری و نیز لزوم توجه به حفظ سلامتی افراد، به صورت غیرحضوری و از طریق پرسش­نامه آنلاین اجرا گردید. به این صورت که در ابتدای پرسش­نامه آنلاین که با استفاده از گوگل فرم تدوین شد، شرح مختصری از اهداف پژوهش و نیز اطمینان ‌بخشی در خصوص محرمانه ماندن اطلاعات داده شد و سپس لینک پرسش­نامه در فضاهای مجازی (تلگرام، واتس آپ و اینستاگرام)، در اختیار آن دسته از زنان و مردان متأهلی قرارگرفت که داوطلبانه (از طریق ارسال پیام به مسئولین اجرایی پژوهش)، برای پاسخ به پرسش­نامه­ها، اعلام آمادگی کرده بودند.
در پژوهش حاضر به منظور گردآوری داده­ها، علاوه بر گردآوری اطلاعات جمعیت شناختی (از جمله سن افراد، جنسیت، داشتن یا نداشتن فرزند، شاغل بودن یا نبودن افراد، سطح تحصیلات، مدت زمان ازدواج آن­ها)، از چهار پرسش­نامه روان­شناختی نیز استفاده گردید که پرسش­نامه‌های مورد استفاده به شرح ذیل بودند:
1- پرسش­نامه رضایت جنسی (Larson Sexual Satisfaction Questionnaire): این مقیاس  توسط Larson  و همکاران ]31[، با هدف ارزیابی چهار مؤلفه تمایل به برقراری روابط جنسی، نگرش جنسی، کیفیت زندگی جنسی و سازگاری جنسی زوجین تدوین گردید. این پرسش­نامه 25 سؤالی، به صورت لیکرت 5 درجه­ای (هرگز، به ندرت، گاهی اوقات، بیشتر اوقات و همیشه) می­باشد و به هر سؤال 1 تا 5 نمره داده می­شود. در سؤالات 1، 2، 3، 10، 12، 13، 16، 17، 19، 21، 22 و 23، گزینه هرگز نمره 1، گزینه به ندرت نمره 2، گاهی اوقات نمره 3، اکثر اوقات نمره 4 و همیشه نمره 5 را دریافت می­کند و سؤالات 4 تا 9، 11، 14، 15، 18، 20، 24 و 25 به صورت معکوس نمره­گذاری شده به این صورت که گزینه هرگز نمره 5، گزینه به ندرت نمره 4، گاهی اوقات نمره 3، اکثر اوقات نمره 2 و همیشه نمره 1 را دریافت می­کند. حداقل و حداکثر نمره در این پرسش­نامه به ترتیب 25 و 125 است. نمره پایین­تر از 50 به معنای عدم رضایت جنسی، نمره 51 تا 75 رضایت کم، نمره 76 تا 100 رضایت متوسط و نمرات بالاتر از 100 رضایت زیاد تلقی می‌شود. در پژوهش Bahrami و همکاران ]32[، آلفای کرونباخ برای سؤالات مثبت 80/0 و برای سؤالات منفی 77/0 به­دست آمد و نتایج تحلیل عاملی تأییدی در پژوهش آن­ها، نشان داد که تمام شاخصهای ابزار از سطح استاندارد و مطلوبی برخوردارند. روایی محتوای این پرسش­نامه نیز توسطBahrami  و همکاران ]33[ مورد تأیید قرار گرفت. در پژوهش حاضر، ضریب همسانی درونی این پرسش­نامه با روش آلفای کرونباخ  91/0 به دست آمد.
2- فرم کوتاه پرسش­نامه ذهن آگاهی فرایبورگ (Freiburg Mindfulness Inventory- Short Form): این مقیاس در سال 2006، توسط  Walachو همکاران ]34[ با هدف ارزیابی ذهن­ آگاهی در جمعیت بالینی و غیربالینی تدوین گردید و به طور گستردهای در بسیاری از فرهنگ­ها، از نظر خصوصیات روانسنجی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. فرم کوتاه این پرسش­نامه، دو عامل حضور و پذیرش را می­سنجد و می­توان از آن برای مقاصد پژوهشی و درمانی به خصوص در جمعیتهای غیر بالینی استفاده نمود.  Walach و همکاران، به عنوان سازندگان پرسش­نامه ذهن ­آگاهیFreiburg ، معتقدند که فرم کوتاه این پرسش­نامه می‌تواند به خوبی همه جوانب مربوط به حوزه ذهن آگاهی را پوشش دهد. هم­چنین، در پژوهشی که Walach و همکاران انجام دادند، ضریب آلفای کرونباخ 86/0 به دست آمد که حاکی از پایایی رضایت بخش آن بود. این مقیاس، دارای 14 گویه با لیکرت 4 درجه­ای  (بندرت (1)، بعضی اوقات (2)، بیشتر اوقات (3)، همیشه (4)) می­باشد که گویه شماره سیزدهم آن، به صورت معکوس نمرهگذاری میشود. به صورتی که به گزینه همیشه نمره 1، و به گزینه به­ندرت نمره 4 تعلق می­گیرد. حداقل نمره در این پرسش­نامه 14 و حداکثر 56 است که نمره بالاتر نشانگر ذهن آگاهی بالاتر است. Ghasemi Jobaneh و همکاران ]35 [در پژوهش خود ابتدا فرم کوتاه پرسش­نامه ذهن آگاهی Freiburg را به فارسی ترجمه کردند و سپس به بررسی روایی و پایایی آن پرداختند. روایی همزمان با مقیاس­های خود کنترلی (69/0=r) و تنظیم هیجان (68/0=r) در سطح معناداری 01/0 مناسب گزارش شد. به علاوه، طبق نتایج مدل تحلیل عاملی تأییدی نشان داده شد که ساختار پرسش­نامه برازش قابل قبولی با داده­ها دارد و از روایی عاملی مطلوبی برخوردار است. علاوه بر این، پایایی طبق ضریب آلفای کرونباخ 92/0، تتای ترتیبی 93/0 و پایایی بازآزمایی به فاصله چهار هفته 83/0 گزارش شد که این ضریب بیانگر پایایی بازآزمایی خوب فرم کوتاه پرسش­نامه ذهن آگاهی است. در پژوهش حاضر، ضریب همسانی درونی این پرسش­نامه با روش آلفای کرونباخ 84/0 به دست آمد.
3- مقیاس بهزیستی ذهنی وارویک- ادینبورگ (Marital Offence-Specific Forgiveness Scale):
این مقیاس در سال 2007، توسط Tennant و همکاران ]36[ با هدف ارزیابی ساختارهای بهزیستی ذهنی (متمرکز بر عملکرد روان­شناختی و احساس معنی و هدف در زندگی) و لذت جویانه (متمرکز بر شادی، رضایت و رضایت از زندگی) در دانشگاهWarwick-Edinburgh  تدوین گردید. این مقیاس هر دو دیدگاه لذت جویی و فضیلت گرایی را به خوبی پوشش می­دهد و اجرای آن در انگلستان، اسکاتلند، چین، پاکستان، ایران و کشورهای دیگر نتایج قابل استنادی به دست داد. به علاوه، این مقیاس 14گویه دارد که پاسخ سؤالات بر اساس طیف  5 درجه­ای از هیچگاه (1) تا همیشه (5) نمره­گذاری می­شود. حداقل و حداکثر نمره در این مقیاس به ترتیب 14 و 71 است و نمره بالاتر نشانه سطح بهزیستی بالاتر است. روایی نسخه انگلیسی مقیاس بهزیستی ذهنی براساس محاسبه همبستگی این مقیاس با بهزیستی روان­شناختی Ryf 73/0، مقیاس رضایت از زندگی Dinner 72/0، فرم کوتاه مقیاس افسردگی-شادی Jozef و Linely 76/0، مقیاس عواطف مثبت و منفی Watson و Kelarck به ترتیب برابر با 73/0 و 55/0-، پرسش­نامه سلامت عمومی برابر با 53/0-، مقیاس هوش هیجانی مه یر برابر با 51/0 و راهنمای بهزیستی روانشناختی سازمان بهداشت جهانی بچ و اولسون برابر با 77/0 حاکی از اعتبار مناسب و رضایت بخش این مقیاس بود. همچنین، ضریب آلفای کرونباخ 89/0 (348=n) و اعتبار بازآزمایی این مقیاس پس از یک هفته 83/0 (124=n) به دست آمد ]37[. افزون بر این، در پژوهش Abed و همکاران ]38[، مدل تک عاملی این مقیاس با آلفای کرونباخ 90/0 حاکی از برازش قابل قبول در جامعه ایران بود. در پژوهش حاضر، ضریب همسانی درونی این پرسش‌نامه با روش آلفای کرونباخ 90/0 به دست آمد.
4- پرسش­نامه بخشش- رنجش خاطر زناشویی ((Marital Offence-Specific Forgiveness Scale: این مقیاس در سال 2009 توسط Paleari و همکاران ]39[ به منظور ارزیابی فرایند بخشودگی در موقعیت زندگی زناشویی تدوین گردید. این پرسش­نامه دارای 10 عبارت و دو زیرمقیاس خیرخواهی و خشم-اجتناب می­باشد که سؤالات 2، 5، 9 و 10 مربوط به زیرمقیاس خیرخواهی و سؤالات 1، 3، 4، 6، 7 و 8 مربوط به زیرمقیاس خشم-اجتناب است. به علاوه، پاسخ سؤالات بر اساس طیف 6 درجه­ای لیکرت از کاملاً مخالفم (1) تا کاملاً موافقم (6) نمره­گذاری می­شود و حداقل و حداکثر نمره آن در دامنه 10 تا 60 است. در پژوهش Paleari و همکاران، ضریب آلفای کرونباخ زیرمقیاس خیرخواهی برای مردان 80/0 و برای زنان 75/0 و زیرمقیاس خشم-اجتناب برای مردان 83/0 و برای زنان 79/0 گزارش شد که نتایج حاکی از پایایی مطلوب این آزمون بود. افزون براین، اعتبار و روایی افتراقی آزمون به روش تحلیل عاملی تأییدی مورد بررسی قرار گرفت که نتایج تحلیل عاملی تأییدی، وجود دو عامل مجزا اما همسو یعنی خیرخواهی و خشم- اجتناب را تأیید نمود. هم­چنین، به منظور ارزیابی اعتبار و روایی همگرای این مقیاس، همبستگی این آزمون با عواملی نظیر صمیمیت، کیفیت زندگی زناشویی، اعتماد به همسر، حل مسأله کارآمد، صفت بخشودگی و مطلوبیت اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت که همبستگی بین این مقیاس و این متغیرها نیز حاکی از اعتبار افتراقی آزمون بود [39].
در پژوهش  Ragabiو همکاران] 40[، ضریب پایایی آلفای کرونباخ این مقیاس 91/0 و ضریب روایی همگرای آن با استفاده از مقیاس بخش صفت بری و همکارانTrait Forgiveness Scale (TFS)، 89/0 به دست آمد. در پژوهش حاضر، ضریب همسانی درونی این پرسش­نامه با روش آلفای کرونباخ برای زیر مقیاس بخشودگی زناشویی (خیرخواهی) 71/0 به دست آمد.
در نهایت تجزیه و تحلیل داده­ها در دو سطح آمار توصیفی با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 26 و آمار استنباطی با استفاده از نرمافزار Amos نسخه 24 انجام گرفت. در سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی Pearson و تحلیل میانجی با استفاده از تحلیل مسیر استفاده شد. در سطح آمار توصیفی میانگین، انحراف استاندارد، کمینه و بیشینه تحلیل گردید. در ضمن، میزان خطای اول در پژوهش حاضر، 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
پژوهش حاضر بر روی 300 فرد متأهل (200 زن و 100 مرد) انجام گرفت که 164 نفر (7/54 درصد) از آن­ها داری فرزند و 199 نفر (3/66 درصد) شاغل بودند و 217 نفر (3/72 درصد) مدرک دانشگاهی داشتند. میانگین سن شرکت کنندگان در پژوهش حاضر، 97/33 بود و به طور متوسط، 24/7 سال از مدت ازدواج آن­ها سپری شده بود. آماره­های توصیفی متغیرهای پژوهش در جدول 1 ارائه شده­اند.
 
 
جدول 1- آماره­های توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، کمینه، بیشینه) متغیرهای پژوهش
متغیر میانگین انحراف استاندارد کمینه بیشینه
ذهن­ آگاهی 25/37 29/7 17 56
بخشودگی زناشویی 22/15 68/3 5 24
بهزیستی ذهنی 08/48 33/9 14 70
رضایت جنسی 56/87 99/14 46 119
 
 
برای به دست آوردن نتایج معتبر در تحلیل مسیر  میانجی، باید پیش­فرض­های خاص این روش برآورده شوند. این پیشفرض­ها شامل نبود داده­های پرت چند متغیره و پیروی داده­ها از توزیع نرمال چند متغیره می­باشد ]41[. برای بررسی نبود داده­های پرت چند متغیره از فاصله Mahalanobis استفاده شد. با توجه به این­که در این پژوهش چهار متغیر وجود داشت، مقدار 2χ بحرانی مربوط به فاصله ماهالانوبیس برابر با 49/9 بود و با توجه به این­که میزان 2χ مربوط به هیچ یک از آزمودنی­ها بیشتر از میزان 2χ بحرانی نبود، بنابراین هیچ داده پرت چند متغیره­ای وجود نداشت. برای بررسی توزیع نرمال چند متغیره از آزمون ماردیا (Mardia test) استفاده شد. میزان این آماره برابر 142/4 بود که نشانگر وجود توزیع نرمال چند متغیره بود (127/0=P). پس از کسب اطمینان از برقراری پیش­فرض­ها، آزمون انجام گرفت. ابتدا ضرایب همبستگی Pearson بین متغیرها بررسی شدند. نتایج مربوطه در جدول 2 ارائه شدهاند.
 
 
جدول 2- ماتریس همبستگی پیرسون بین متغیرهای پژوهش
متغیر ذهن­ آگاهی بخشودگی زناشویی بهزیستی ذهنی رضایت جنسی
ذهن­ آگاهی 1 - - -
بخشودگی زناشویی 428/0* 1 - -
بهزیستی ذهنی 676/0* 512/0* 1 -
رضایت جنسی 475/0* 404/0* 579/0* 1
 
*(05/0>P) به عنوان سطح معنادار
 
 
همان­گونه که جدول 2 نشان می­دهد، همه ضرایب همبستگی معنادار بودند (001/0>P). از آن­جایی که در علوم رفتاری، ضرایب همبستگی 1/0، 3/0 و 5/0 به ترتیب نشانگر ضریب همبستگی ضعیف، متوسط و قوی هستند ]42[، بنابراین همه ضرایب متوسط تا قوی محسوب می‌گردند. برای بررسی اثر میانجی از تحلیل مسیر استفاده شد. ابتدا شاخصهای برازش مدل مورد بررسی قرار گرفتند. این شاخص­ها در جدول 3 ارائه شده­اند. در این بخش، از مجذور کای استفاده نمی­شود چرا که 2χ تحت تأثیر حجم نمونه و همبستگی­های موجود در مدل قرار  می­گیرد و در نمونه­های دارای حجم بالا حتی مدل­های برازش شده را ضعیف نشان می­دهد ]42[. بنابراین این آماره شاخص مناسبی برای قضاوت نیست و از شاخص­های برازش دیگری از جمله GFI (Goodness-of-Fit Index)، AGFI (Adjusted Goodness-of-Fit Index)، CFI (Comparative Fit Index)، RMSEA (Root Mean Square Error of Approximation) و RMR (Root Mean square Residual) باید استفاده نمود. در مورد GFI، AGFI و CFI ارزش بالاتر از 95/0 و درباره RMSEA و RMR ارزش پایین­تر از 05/0 نشانگر برازش مدل در نظرگرفته می­شوند ]41[.
بر این اساس، شاخص­های برازش نشان می­دهند که داده‌ها با مدل برازش داشتند (967/0=GFI، 952/0=AGFI، 956/0=CFI، 042/0=RMSEA و 047/0=RMR).
 
 

 
جدول3- شاخص­های برازش مدل
 
شاخص 2χ GFI AGFI CFI RMSEA RMR
ارزش عددی 461/35 967/0 952/0 956/0 042/0 047/0
 
 
از آن­جایی که مدل دارای برازش بود، پارامترهای آن برآورد شدند. پارامترهای استاندارد شده در شکل 2 نمایش داده شدند. چون برای بررسی نقش میانجی بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی در رابطه بین ذهن­آگاهی و رضایت جنسی، علاوه بر اثر مستقیم، اثر غیرمستقیم و اثر کل متغیر ذهن آگاهی نیز مورد نیاز هستند، بنابراین این اثرات در جدول 4 ارائه شدند.
 
 
جدول 4- اثرات مستقیم، غیرمستقیم و کل ذهن ­آگاهی بر رضایت جنسی
اثر مقدار بتا خطای استاندارد مقدار P
مستقیم 136/0 137/0 043/0
غیر مستقیم (از طریق بخشودگی زناشویی) 056/0 057/0 017/0
غیر مستقیم (از طریق بهزیستی ذهنی) 289/0 116/0 010/0
کل 481/0 056/0 010/0

شکل 2- مدل پژوهش برای نقش میانجی­گر بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی زوجین به همراه پارامترهای استاندارد
 
 
در نهایت، اثرات میانجی بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی مورد بررسی قرار گرفتند. همان­گونه که جدول 4 نشان می­دهد، اثر کل ذهن ­آگاهی بر رضایت جنسی معنادار بود (481/0=β ، 010/0=P). هم­چنین اثر غیرمستقیم ذهن آگاهی بر رضایت جنسی از طریق متغیر میانجی بخشودگی زناشویی نیز معنادار بود (056/0=β ،017/0=P). بنابراین متغیر بخشودگی زناشویی نقش میانجی را ایفا می­کند. از آنجایی که اثر مستقیم ذهن­آگاهی بر رضایت جنسی نیز معنادار بود (136/0=β ، 043/0=P) و اثرات مستقیم و غیرمستقیم در یک جهت قرار داشتند، بنابراین متغیر بخشودگی زناشویی یک میانجی جزئی مکمل محسوب میگردد. در مورد نقش میانجی متغیر بهزیستی ذهنی نیز ملاحظه می­شود که اثر غیرمستقیم ذهن­ آگاهی بر رضایت جنسی از طریق متغیر میانجی بهزیستی ذهنی نیز معنادار بود (289/0=β ،  010/0=P). بنابراین با توجه به معناداری اثر غیرمستقیم و توضیحات پیشین، بهزیستی ذهنی نیز نقش میانجی جزئی مکمل را ایفاء می­کند. بنابراین فرضیه­های پژوهش مورد تأیید قرار گرفتند. به طور خلاصه، متغیر ذهن آگاهی با میانجی­گری بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی، توانست 5/34 درصد از واریانس رضایت جنسی را تبیین نماید (008/0=P).
بحث
پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی­گر بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی انجام شد. نتایج تحلیل میانجی نشان داد که اثر مستقیم ذهن ­آگاهی بر رضایت جنسی معنادار است. نتایج این پژوهش همسو با سایر پژوهش­ها [9-8] می­باشد که نشان دادند بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی رابطه مثبت و معناداری برقرار است، به طوری­که افزایش ذهن آگاهی زوجین می­تواند با افزایش رضایت جنسی همراه باشد.
شواهد حمایتی پیشین نیز حاکی از آن است که ذهن آگاهی به شیوه­های مختلفی ممکن است به رضایت جنسی و رضایت از رابطه منجر شود. رضایت از رابطه به شدت با سه جنبه از پنج جنبه ذهن آگاهی (عمل کردن آگاهانه، توصیف با کلمات و قضاوت نکردن درباره تجربه درونی) ارتباط دارد. بدین صورت که عمل آگاهانه،  قوی­ترین ارتباط را با رضایت از رابطه نشان داده است که در واقع، نیاز به توجه در رابطه را آشکار می­سازد. حضور در لحظه فعلی و درگیر شدن ذهن با شریک زندگی، زوجین را قادر می­کند تا به طور کامل احساسات حمایتی را فراهم کنند و هم­چنین رابطه­ای را از طریق همدلی شکل دهند ]44[.
از سوی دیگر به نظر می­رسد که خودتنظیمی یکی دیگر از سازوکارهای اصلی ذهن آگاهی باشد، زیرا تمرکز مکرر بر حفظ توجه بر یک محرک خنثی یا یک علامت فیزیولوژیکی مانند تنفس، محیطی مناسب برای افرایش کلی تمرکز و کاهش محرک­های مداخله­گر از جمله استرس جنسی را فراهم میکند. به عبارت دیگر افزایش ذهن آگاهی، توانایی افراد در درک علائم جسمی را بالا می­برد که می­تواند در بهبود کیفیت رابطه جنسی و افزایش رضایت جنسی تأثیر به سزایی داشته باشد ]2 [.
یافته دیگر این پژوهش نشان داد که اثر غیر مستقیم ذهنآگاهی بر رضایت جنسی از طریق بخشودگی زناشویی معنادار است. به عبارت دیگر، بخشودگی زناشویی در رابطه بین ذهن آگاهی و رضایت جنسی نقش میانجی­گر دارد. این یافته با نتایج سایر پژوهش­ها ]16[ همسو است. در راستای تبیین این یافته، می­توان به تأثیر ذهن­آگاهی بر فرآیندهای عاطفی اشاره داشت که با ایجاد افکار مثبت ]6[، توقف نشخوار فکری و در نتیجه کاهش احساسات منفی و افزایش احساسات مثبت ]19[، زوجین را قادر می­سازد تا احساسات و نیازهای شریک زندگی خود را بهتر درک نمایند و آن­ها را بپذیرند و بر اساس آن­ها عمل کنند ]15[. بدین ترتیب، ذهن­ آگاهی با افزایش پذیرش خود و دیگران ]19[، بخشودگی میان زوجین را افزایش می­دهد. از سوی دیگر، تمایل به بخشش اشتباهات، مانع از ارزیابی قضاوتی در مورد عملکرد شده که منجر به همدلی بیشتر شده ]45[، و بستری برای اصلاح روابط و بازسازی صمیمیت ]46[، و در نتیجه موجب افزایش رضایت جنسی در زوجین  می­گردد ]9[.
یافته دیگر این پژوهش حاکی از آن بود که بهزیستی ذهنی می­تواند به عنوان یکی دیگر از متغیرهای میانجی در رابطه بین ذهن آگاهی با رضایت جنسی مطرح شود. به عبارت دیگر همسو با سایر پژوهش­ها ]29-28[ نشان داده شده است که ذهن آگاهی تأثیر مثبت و معناداری بر بهزیستی روانشناختی دارد. از سوی دیگر افزایش بهزیستی ذهنی همسو با پژوهشهای دیگر ]24 [با افزایش رضایت جنسی همراه است.
در راستای تبیین این یافتهRyan  و] Deci 22[، نشان دادهاند که ذهن­ آگاهی با تأثیر بر فرآیندهای شناختی، تعدیل و تنظیم الگوهای رفتاری با سلامت و بهزیستی افراد مرتبط است. در واقع، ذهن ­آگاهی با افزایش درک تجربیات می­تواند تغییرات مثبتی در بهزیستی و شادکامی افراد ایجاد کند. به این ترتیب که ذهن ­آگاهی، هشیاری فرد نسبت به احساسات جسمانی و روانی و شناسایی توان­مندی­ها را بالا می­برد، پذیرش رخدادهای زندگی را تسهیل می­نماید و در نتیجه، امکان مقابله کارآمد با استرس­های زندگی را فراهم می­کند ]47[.
در مقابل، زوجین با سطح پایین­تر بهزیستی، نسبت به نقاط ضعف خود و همسرشان، پذیرش و احساسات مثبت کم‌تری نشان می دهند و توانایی چندانی برای مقابله با ناکامی و مدیریت مؤثر زندگی زناشویی و ارتقاء کیفیت روابط خود ندارند. بنابراین خانواده در معرض آسیب­های متعددی از جمله بی ثباتی ازدواج ]21[ و نارضایتی در حوزههای مختلف زناشویی (از جمله نارضایتی جنسی) قرار می­گیرد.
این پژوهش همانند سایر پژوهش­های موجود، محدودیت‌ها و پیشنهادهایی دارد که نخست می­توان به اختصاص جامعه مورد پژوهش به شهر تهران اشاره داشت که با توجه به عامل فرهنگ، تعمیم یافته­ها به سایر مناطق جغرافیایی را با محدودیت مواجه می­سازد. لذا پیشنهاد می‌شود که پژوهشهای مشابه، در مناطق دیگر و در فرهنگ‌های متفاوت تکرار شود.
علاوه بر این، نتایج و ارزیابی پژوهش به علت اشاعه ویروس کرونا، وابسته به ابزارهای خودگزارشی همانند پرسش­نامه آنلاین بود که به منظور کسب اطلاعات دقیق­تر، پیشنهاد میشود در پژوهش­های آتی از روش­ها و ابزارهای دیگری نظیر مصاحبه بالینی استفاده گردد. افزون بر این، خلاء موضوعات پژوهشی در حیطه مسایل جنسی زوجین با توجه به بافت فرهنگی جامعه ایرانی (که پرداختن به چنین موضوعاتی تاحدودی تابو تلقی می­شود)، در ادبیات پژوهش داخلی کاملاً مشهود است. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع رضایت جنسی در زندگی زناشویی زوجین، پیشنهاد می­شود که پژوهش­های بیشتری در راستای شناخت عوامل مؤثر بر رضایت جنسی صورت گیرد که در این میان می­توان به بررسی مؤلفه­های شناختی و هیجانی اشاره داشت که می‌تواند به عنوان پیشنهاد پژوهشی برای سایر پژوهش­گران تلقی گردد.
نتیجهگیری
با توجه به معنادار شدن ارتباط ذهن ­آگاهی با رضایت جنسی و نیز تأیید نقش میانجی­گر بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی، به درمانگران و فعالان حوزه سلامت جنسی توصیه می­شود که در برنامه­های آموزشی و درمانی  زوجین به نقش مهم ذهن آگاهی توجه داشته باشند و در این راستا برنامه­های راه­بردی برای افزایش ذهن ­آگاهی زوجین تدارک ببینند و نیز نقش مهم بخشودگی زناشویی و بهزیستی ذهنی را در ساز و کار این ارتباط در نظر داشته باشند.
تشکر و قدردانی
به این وسیله از تمامی افرادی که با همکاری خود، ما را در انجام این پژوهش یاری نمودند صمیمانه سپاس­گزاریم.
.
 


 
[1]-کارشناس ارشد روان شناسی بالینی- خانواده درمانی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران
[2]- کارشناس ارشد روان شناسی بالینی- خانواده درمانی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران، ایران
[3]- (نویسنده مسئول) دکترای تخصصی روانشناسی، استادیارگروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه علم و فرهنگ، تهران ،ایران
تلفن: 44372150-021 ، دورنگار: 44372150-021، پست الکترونیکی: nazanin.abed@yahoo.com
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1400/2/26 | پذیرش: 1400/4/20 | انتشار: 1400/7/6

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb