کاظمی نیا محسن، کریمی صبا، خاص شیرزادی لیلا. وضعیت تغذیهای بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (8) :851-864
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6022-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
متن کامل [PDF 349 kb]
(518 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1250 مشاهده)
متن کامل: (1359 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 20، آبان 1400، 864-851
وضعیت تغذیهای بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398
محسن کاظمینیا[1]، صبا کریمی[2]، لیلا خاصشیرزادی[3]
دریافت مقاله: 04/03/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 05/04/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 19/05/1400 پذیرش مقاله: 20/05/1400
چکیده
زمینه و هدف: وضعیت تغذیهای نامناسب یکی از مشکلات شایع در بیماران همودیالیزی میباشد و با افزایش مرگ و میر در این بیماران ارتباط دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیهای بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398 انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی بر روی 114 بیمار همودیالیزی انجام گرفت. ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش فرم اطلاعات جمعیتشناختی و پرسشنامه بسامد خوراک (Food frequency questionnaire; FFQ) بود. این پرسشنامهها در یک مرحله در بخش همودیالیز بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه به کار گرفته شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای ناپارامتریک Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: از مجموع 114 بیمار تحت همودیالیز، 65 نفر (02/57 درصد) مرد و 49 نفر (98/42 درصد) آنها زن بودند. میانگین و انحرافمعیار سن بیماران 98/13±05/58 سال بود. میانه مصرف نان و غلات، گوشت و حبوبات، میوه و سبزیجات، چربی و روغن و لبنیات با افزایش سن بیماران کاهش پیدا کرد (001/0>p). بیمارانی که سهبار در هفته دیالیز میشدند، میانه مصرف نان و غلات، گوشت و حبوبات، لبنیات و میوه و سبزیجات بیشتر (001/0>p)، اما ترشیها و چاشنیهای کمتری نسبت به بیمارانی که دوبار در هفته دیالیز انجام میدادند، مصرف میکردند (001/0>p).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که در بیماران همودیالیزی، میزان مصرف نان و غلات، میوه و سبزیجات، کمتر از مقدار استاندارد و اما میزان مصرف لبنیات، ترشی و چاشنیها بیشتر از مقدار استاندارد میباشد که میتواند مورد توجه سیاستگذاران و متخصصان در این زمینه قرار گیرد.
واژههای کلیدی: وضعیت تغذیه، همودیالیز، کرمانشاه، ایران
مقدمه
بیماری مزمن کلیوی (Chronic kidney disease; CKD)، از جمله مشکلات عمدهای است که بیشتر دستگاههای بدن را تحت تأثیر اورمی ناشی از بیماری قرار میدهد ]1[. پیشرفتهای اخیر در علم پزشکی و امکان پیوند کلیه، دریچه امیدی را به روی این بیماران گشوده است. تجربههای بهدست آمده در این زمان کوتاه روز به روز بر دانش و آگاهی ما در مورد مشکلات این گروه از بیماران و عوامل مؤثر بر مرگ و میر آنها افزوده است. اما تمامی این بیماران قادر به دریافت پیوند نمیباشند ]2[. بنابراین بسیاری از بیماران بهدلیل شرایط منع استفاده از پیوند کلیه، الزام به انتظار برای پیوند و بهدلیل رد پیوند انجام شده نیازمند استفاده از دیالیز برای نجات زندگی خود میباشند ]3[. به این علت امروزه حدود 90 درصد مبتلایان به این بیماری تحت درمان با همودیالیز قرار دارند ]4[.
بروز بیماری مزمن کلیوی در مناطق مختلف جهان متفاوت است اما به طور کلی بروز این بیماری در اغلب کشورها بیش از 200 مورد در هر یک میلیون نفر در سال میباشد ]5[. شیوع بیماری مزمن کلیوی در بزرگسالان قاره آسیا 13 درصد گزارش شده است ]6[. میزان شیوع بیماری مزمن کلیوی در ایران 3/108 در هر یک میلیون نفر است ]7[.
همودیالیز قادر به درمان بیماری و جبران تمامی عملکردهای متابولیکی یا اندوکرینی کلیه نمیباشد و فقط میتواند بروز و شدت برخی از علائم بیماری را کاهش دهد و از مرگ مبتلایان به بیماری مزمن کلیوی پیشگیری کند. اکثر بیماران بهدلیل نیاز به همودیالیز طولانی مدت به دفعات معمول سهبار در هفته غالباً دچار مشکلاتی از جمله وضعیت تغذیه نامطلوب و کیفیت پایین زندگی خواهند شد. تغذیه نامناسب در بین بیماران همودیالیزی شایع میباشد و از مهمترین فاکتورهای بیماری قلبی-عروقی در این بیماران محسوب میگردد ]8[. بر طبق مطالعات انجام گرفته 8/18 درصد بیماران همودیالیزی به سوءتغذیه مبتلا میباشند ]9[.
پژوهشگران در طی تجربه کار بالینی خود شاهد موارد متعددی از دریافت ناکافی گروههای غذایی مختلف در بیماران همودیالیزی بودهاند و به نظر میرسد عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بیماران نقش مؤثری در این رابطه داشته باشد ]11-10[. لذا اهمیت این مسئله و قابل پیشگیری بودن آن، پژوهشگران را بر آن داشت که با مطالعات دقیق و همه جانبه، پژوهشی با هدف تعیین وضعیت تغذیهای بیماران همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398 انجام دهند.
مواد و روشها
این بررسی به روش توصیفی بر روی 114 بیمار همودیالیزی مراجعهکننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در فاصله زمانی فروردین تا تیر ماه سال 1398 انجام گرفت. جامعه مورد پژوهش 153 بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه بودند.
معیارهای ورود در این مطالعه بیماران با سن 18 سال یا بیشتر که حداقل شش ماه تحت همودیالیز قرار داشتهاند و مبتلا به هپاتیت B و ایدز نبودهاند و معیارهای خروج، بیمارانی که بستری در بیمارستان و تحت تغذیه معدهای یا رودهای بودند. تعداد نمونه لازم برای این مطالعه با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید که در این مطالعه 96/1=Z1-α/2، 5/0=P (نسبت بیماران همودیالیزی با وضعیت تغذیه نامطلوب)، تعداد بیمار همودیالیزی واجد شرایط برای این مطالعه 135=N نفر و میزان دقت برآورد 05/0=d در نظر گرفته شد. در نهایت با در نظر گرفتن 14 درصد ریزش احتمالی، حجم نمونه برابر 114 نفر محاسبه گردید. نمونهها به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند.