جلد 20، شماره 9 - ( 9-1400 )                   جلد 20 شماره 9 صفحات 988-973 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده:   (1128 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: مشکلات تحصیلی، اجتماعی و روان­شناختی دانش­آموزان بی­سرپرست و بدسرپرست، نیاز به­توجه ویژه دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف طراحی و آزمون مدل علی سازگاری تحصیلی بر اساس تنظیم رفتاری هیجانی با نقش میانجی ذهن آگاهی در دانش­آموزان بی­سرپرست و بدسرپرست انجام ­شد.
مواد و روش­ها: روش پژوهش حاضر توصیفی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش­آموزان بی­سرپرست و بدسرپرست استان اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند که تعداد 210 نفر از آن‌ها به روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. جهت جمع‌آوری داده­ها از سه پرسش‌نامه استاندارد شده سازگاری تحصیلی Sinha و Sing، تنظیم رفتاری هیجان Kraaij و Garnefski و ذهن آگاهی Brown و Ryan استفاده شد. داده­های جمع­آوری شده با استفاده از تحلیل همبستگی Pearson و مدل­سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.
یافته­ها: نتایج به­دست آمده نشان ­داد که تنظیم رفتاری هیجان (163/0=β) و ذهن آگاهی (678/0=β) اثر مستقیم و مثبت بر سازگاری تحصیلی دارند (001/0>P). هم‌چنین نتایج مربوط به شاخص­های برازش مدل نیز نشان داد که ذهن آگاهی می­تواند میانجی روابط بین تنظیم رفتاری هیجان با سازگاری تحصیلی باشد.
نتیجه­گیری: به­طور کلی، میانجی­گری ذهن آگاهی را در رابطه بین تنظیم رفتاری هیجان و سازگاری تحصیلی دانش­آموزان بی­سرپرست و بدسرپرست می­توان تأیید کرد. با توجه به معنادار شدن مدل ارائه شده و تأیید نقش میانجی ذهن آگاهی، به درمانگران و مشاوران حیطه تحصیلی توصیه می­شود در وهله اول متغیر مهم تنظیم رفتاری هیجان را مورد بررسی و سنجش قرار دهند و نقش مهم متغیرهای واسطه­ای را در نظر بگیرند.
واژه­های کلیدی: تنظیم هیجان، ذهن آگاهی، سازگاری، بی ­سرپرست، دانش ­آموزان
 
متن کامل [PDF 563 kb]   (573 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1141 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1400/3/24 | پذیرش: 1400/6/27 | انتشار: 1400/9/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.