جلد 20، شماره 12 - ( 12-1400 )                   جلد 20 شماره 12 صفحات 1338-1323 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hamedi rostami F Z, Mohammadian Akerdi E, Dehrouyeh S, Andalib Sahnesaraee M. The Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on Body Deformity and Psychological Well-Being in Women Seeking Cosmetic Surgery: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2022; 20 (12) :1323-1338
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6195-fa.html
حامدی رستمی فاطمه ‌زهرا، محمدیان اکردی ابراهیم، دهرویه شهربانو، عندلیب صحنه سرائی محترم. اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بدریختی بدن و بهزیستی روان‌شناختی در زنان متقاضی جراحی زیبایی: یک مطالعه نیمه‌آزمایشی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (12) :1323-1338

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6195-fa.html


گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساری، مازندران، ایران.
متن کامل [PDF 328 kb]   (634 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1255 مشاهده)
متن کامل:   (1480 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 20، اسفند 1400، 1338-1323



اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در زنان متقاضی جراحی زیبایی: یک مطالعه نیمهآزمایشی



فاطمه ­زهرا حامدی رستمی[1]، ابراهیم محمدیان اکردی[2]، شهربانو دهرویه[3]، محترم عندلیب صحنه سرائی[4]


دریافت مقاله: 30/06/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 15/08/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 05/09/1400       پذیرش مقاله: 07/09/1400


چکیده
زمینه و هدف: جراحی زیبایی، اقدامی طبی است که علی­رغم هزینه­های سنگین و تبعات جسمی و روانی، در ایران شیوع بالایی دارد. بنابراین لازم است تا مداخلاتی مؤثر برای بهبود آسیب­های روانی در این افراد صورت پذیرد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در زنان متقاضی جراحی زیبایی شهرستان ساری انجام شد.
مواد و روش­ها: این پژوهش نیمه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون، پس­آزمون و پی­گیری با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک­های جراحی زیبایی شهرستان ساری در سال 1400 بود. از میان این مراجعین، 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. برای جمع­آوری داده­ها از پرسش­نامه اختلال بدشکلی بدنRabiei  و همکاران و بهزیستی روا­ن­شناختی Ryffe استفاده شد. گروه آزمایش در معرض درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 8 جلسه 45 دقیقه­ای قرار گرفت و گروه گواه هیچ­گونه درمانی دریافت نکرد. جهت تحلیل داده­ها از آنالیز واریانس دو طرفه با اندازه­گیری­های مکرر استفاده شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سبب کاهش اختلال بدریختی بدن و افزایش بهزیستی روا­ن­شناختی در زنان مراجعه کننده به کلینیک­های جراحی زیبایی شهرستان ساری شده است (001/0>p).
نتیجه­گیری: براساس یافته­های این پژوهش می­توان گفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افراد متقاضی جراحی زیبایی می­تواند موجب افزایش سطح سلامت روان شود و اختلال بدریختی بدن را در آن­ها کاهش دهد.
واژه­های کلیدی: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بدریختی بدن، بهزیستی روان­شناختی، جراحی زیبایی
 
مقدمه
جراحی زیبایی را نوعی جراحی برای تغییر دادن ظاهر بدن، در نبود بیماری، آسیب و جراحت یا مشکلات مادرزادی ارثی می­دانند که می­تواند عاملی برای بهبود کیفیت زندگی باشد [۱]. برخی جراحی زیبایی را یک روش رو به گسترش در بهبود کیفیت زندگی در افراد آسیب ­دیده جسمی، جهت افزایش اعتماد به نفس می‌دانند [۲]. این در حالی است که در چند دهه اخیر، جراحی زیبایی در سراسر دنیا به ویژه در برخی از مناطق از جمله ایران شیوع گسترده­ای داشته است [۳]. مطالعات متعدد عواملی مانند نارضایتی از تصویر تن، اختلال بدشکلی بدنی، عزت نفس ضعیف، مشکلات سلامت روان، عوامل فرهنگی و تأثیر تبلیغات رسانه­ای را به عنوان متغیرهای تأثیر­گذار بر این گرایش معرفی کرده­اند [4]. یکی از جنبه­های روان­شناختی مورد بررسی در ارتباط با جراحی زیبایی، بدریختی بدن (Body dysmorphic) است [4].
برخی افراد ترس مفرط و نگران کننده­ای از ظاهر جسمانی خود دارند [۵] و همین نگرانی می­تواند موجب گرایش آن­ها به جراحی زیبایی شود. این نگرانی اغلب بر جنبه­هایی از بدن مثل قد، وزن یا اندازه بینی و نازیبایی چهره متمرکز می­شود و تمایل شدیدی به تغییر ظاهر خویش دارند [۶]. افرادی که اشتغال ذهنی وسواس گونه­ای به ظاهر جسمانی خود دارند، اختلال بدریختی بدن قلمداد می­شوند [۷] که در آن، افراد نگرانی دائمی از یک نقص اغراق­آمیز یا تخیلی در ظاهر خویش دارند [۸]. گاهی نارضایتی از ظاهر جسمانی باعث می­شود که افراد با روش­های تهاجمی مثل جراحی پلاستیک ظاهر خویش را تغییر دهند [9]. در اکثر متقاضیان جراحی پلاستیک، ملاک اصلی تشخیص اختلال بدریختی بدنی، احساس نقص در ظاهر بدنی و به ویژه در صورت است، در حالی که نقص­ها تخیلی و یا بسیار خفیف می­باشد [۱۰]. اختلال بدریختی بدنی با سایر اختلالات بالینی مانند افسردگی اساسی و اختلال وسواسی جبری همراه است [۱۱] و این افراد با وجود نقص جزئی در ظاهر خود، به دنبال عمل جراحی هستند و اغلب دچار پریشانی روان­شناختی و عزت نفس پایین هستند [12]. بنابراین به نظر می­رسد در متقاضیان جراحی پلاستیک که از اختلال بدریختی بدنی رنج می­برند، سطح بهزیستی روانی (Psychological well-being) نیز پایین است [12].
بهزیستی روانی شامل دریافت­های فرد از میزان هماهنگی بین اهداف معین و ترسیم شده با پیامدهای عملکردی است که در فرآیند ارزیابی­های مستمر به دست می­آید و به رضایت درونی و نسبتاً پایدار در توالی زندگی منتهی می­شود [۱۳]. بهزیستی شامل ارزش­های شناختی افراد از زندگی می­شود و اشاره به حسی از سلامتی دارد که آگاهی کامل از تمامیت و یکپارچگی در تمام جنبه­های فرد را در برمی­گیرد. احساس بهزیستی دارای دو مؤلفه عاطفی و شناختی است [۱۴]. این ارزش­ها شامل واکنش­های عاطفی به حوادث، خوبی قضاوت­ها، شناخت از رضایت­مندی و تکامل است. بهزیستی روانی درونی مفهوم وسیعی است که شامل تجربه عواطف لذت­بخش میشود [۱۵]. افراد با احساس بهزیستی بالا به­طور عمده­ای هیجانات مثبت را تجربه می­کنند و از حوادث و وقایع پیرامون خود ارزیابی مثبت دارند [۱۶].
در پی شناسایی راه­کار درمانی مؤثر در کاهش سطح بدریخت انگاری و افزایش سطح بهزیستی روانی در افراد با سابقه جراحی زیبایی، به نظر می­رسد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Acceptance and commitment therapy) می­تواند یکی از درمان­های مؤثر در این زمینه باشد. امروزه درمان­های موج سوم در روان­درمانی به جای چالش با شناخت­ها، بر آگاهی و پذیرش افراد از احساسات و هیجان­ها و شناخت­ها و رفتارها تأکید دارند [۱۷]. در گروه درمانی پذیرش و تعهد، ذهن­آگاهی از راه­بردهای پذیرش و به منظور بهبود پذیرش و تماس فعالانه با تمامی تجارب روان­شناختی به­طور کامل به منظور کاهش اجتناب­های ظریف و آشکار از موقعیت­های برانگیزاننده احساسات منفی مانند اضطراب و افزایش فعالیتهای مبتنی بر ارزش­ها استفاده می­شود [۱۸]. تمرینات مواجهه­ای در این درمان فرصتی فراهم می­آورد تا در حالی که فرد به فعالیت­های مبتنی بر ارزش­ها و اهدافشان اقدام می­کند، به تمرین پذیرش بپردازد [۱۹]. این درمان توانسته در کاهش دردهای مزمن، بهبود مشکلات بین فردی، بهبود مشکلات روان­شناختی و افزایش سلامت روان مانند بهبود اضطراب و عزت نفس مفید باشد [21-18]. با توجه به تبعات جسمانی و روانی جراحی­های زیبایی و هزینه­های مالی سنگینی که این جراحی­ها می­توانند بر خانواده­ها و جامعه تحمیل کنند [۲] و در پی تلاش برای رفع عوامل زمینه­ساز در گرایش به این اقدامات پزشکی و با توجه به این­که افراد متقاضی جراحی زیبایی از بدریختی بدنی و سطح پایین بهزیستی روانی رنج می­برند و این می‌تواند موجب تشدید گرایش به جراحی زیبایی شود [۱]، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در زنان متقاضی جراحی زیبایی انجام شد.
مواد و روش­ها
پژوهش حاضر از نوع نیمه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون و پس­آزمون با گروه گواه بود. این پژوهش مصوب در کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری با کد اخلاق IR.IAU.SARI.REC.1400.040 می­باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به کلینیک‌های جراحی زیبایی شهرستان ساری در سال 1400 بودند. نمونه اولیه حاضر شامل 155 نفر از زنان مراجعه کننده به کلینیکهای جراحی زیبایی شهرستان ساری بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. سپس از میان مراجعینی که معیارهای ورود و خروج به مطالعه را داشتند، ۳۶ نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده با روش قرعه­کشی، در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند (هر گروه ۱۸ نفر).
معیارهای ورود به مطالعه شامل: زنان متقاضی جراحی زیبایی، کسب نمره بالا (حداقل نمره ۱۰۰) در پرسش­نامه بدریختی بدن و سواد خواندن و نوشتن بود. معیارهای خروج از مطالعه شامل: غیبت بیش از 2 جلسه، داشتن اختلال روانی حاد مانند سایکوز و افسردگی اساسی بر اساس خود اظهاری، مصرف داروهای روان­پزشکی مانند داروهای ضدافسردگی و نورولپتیک و حضور هم­زمان در جلسات روان­درمانی دیگر بود. شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون (قبل از شروع مداخله)، پس آزمون (پس از پایان مداخله) و پی­گیری (دو ماه پس از پایان مداخله) به پرسش­نامه­ها پاسخ دادند. شرکتکنندگان فرم رضایت آگاهانه جهت شرکت در مطالعه را تکمیل کردند و هم‌چنین مشخصات جمعیت شناختی شامل سن، وضعیت تأهل و سطح تحصیلات آن­ها ثبت شد. در پژوهش‌های از نوع آزمایشی، حجم نمونه حداقل ۱۵ نفر در هر گروه توصیه می­شود [۲۲]. بنابراین حجم نمونه برای هر گروه ۱۵ نفر محاسبه شد و به دلیل احتمال ریزش، این تعداد به ۱۸ نفر افزایش یافت. در نهایت از هر گروه، داده­های مربوط به سه نفر به دلیل عدم مشارکت مداوم و یا عدم تکمیل پرسش­نامه حذف شد و داده­های ۱۵ نفر از هر گروه مورد آنالیز قرار گرفت.
گروه آزمایش در کلینیک جراحی­های پارس در معرض درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد مبتنی بر پروتکل Hayes و همکاران [۲۳] به مدت دو ماه در قالب 8 جلسه (هفته­ای یک جلسه 45 دقیقه­ای) قرار گرفت و گروه گواه هیچ­گونه درمانی دریافت نکرد. جلسات مداخله توسط نویسنده اول این مقاله و زیر نظر استاد راهنمای وی در اردیبهشت و خرداد سال 1400 در کلینیک جراحی­های پارس انجام شد. آزمودنی­ها قبل و بعد از انجام مداخله و دو ماه بعد از آن، پرسش­نامه­ بدریختی بدن و پرسش­نامه استاندارد بهزیستی روان­شناختی را به صورت خودگزارشی تکمیل کردند. پذیرفتن زنان مراجعه کننده برای شرکت در پژوهش، پس از امضاء رضایت­نامه کتبی بود. آزمودنی‌ها در این پژوهش به صورت کاملاً داوطلبانه و تحت اختیار تام خود در این مطالعه شرکت نمودند. رعایت حق بینام بودن پرسش­نامه‌ها، تعهد اخلاقی به محرمانه نگه­داشتن پاسخ­ها، محرمانه بودن اطلاعات شخصی افراد و این­که در هر مرحله از پژوهش می‌توانند از ادامه آن انصراف دهند، از ملاحظات اخلاقی پژوهش حاضر بودند.
برای جمع­آوری داده­ها از ابزار زیر استفاده شد:
پرسش­نامه اختلال بدشکلی بدنRabiei  و همکاران: این پرسش­نامه در سال 1390 توسطRabiei  و همکاران ساخته شد. پرسش­نامه اختلال بدشکلی بدن دارای 31 سؤال و با طیف پنج گزینه­ای لیکرت (کاملاً مخالفم = ۱، مخالفم = ۲، نظری ندارم = ۳، موافقم = ۴ و کاملاً موافقم = ۵) می‌باشد. ابعاد فراشناخت بدشکلی بدن، راهبردهای کنترل فراشناختی، درآمیختگی افکار، باورهای مثبت و منفی فراشناختی و رفتارهای ایمنی در این پرسش­نامه مورد ارزیابی قرار می­گیرد. برای به دست آوردن امتیاز کل، امتیازات سؤالات با هم جمع می­شود که در دامنه 31 تا 155 قرار دارد. روایی همزمان این پرسش­نامه با مقیاس اصلاح شده وسواس فکری علمی Yale-Brown برابر با 74/0 توسط تهیه کنندگان این پرسش­نامه محاسبه شده است. هم‌چنین ضریب آلفای­کرونباخ پرسشنامه مذکور 70/0 نیز گزارش شده است [۲۴]. ضریب آلفای­کرونباخ این پرسش‌نامه در مطالعه حاضر ۶۸/0 به دست آمد.
پرسش­نامه استاندارد بهزیستی روان­شناختی (Psychological well-being scale): پرسش­نامه استاندارد بهزیستی روان­شناختی در سال 19۵۵ توسطRyff  و  Keyesطراحی شد [۲۵]. فرم اصلی دارای 120 پرسش بود، ولی در بررسی­های بعدی فرم کوتاه تر 84 سؤالی، 54 سؤالی و 18 سؤالی نیز پیشنهاد گردید. در این پژوهش از فرم 54 سؤالی استفاده شد. طریقه نمره­گذاری نیز براساس طیف پنج گزینه­ای لیکرت از خیلی کم =1 تا خیلی زیاد= 5 می­باشد. این پرسش­نامه شش عامل خودمختاری (۹ سؤال)، تسلط بر محیط (۹ سؤال)، رشد شخصی (۹ سؤال)، ارتباط مثبت با دیگران (۹ سؤال)، هدفمندی در زندگی (۹ سؤال) و پذیرش خود (۹ سؤال) را می­سنجد و مجموع این شش عامل به صورت نمره کلی بهزیستی روان­شناختی را محاسبه می­کند. دامنه نمرات کل در محدوده 54 تا 270 متغیر و دامنه نمره هر خرده مقیاس از ۹ تا ۴۵ است.Ryff  و  Keyesبا بررسی ساختار عاملی این پرسش­نامه، ساختار ۶ عاملی و بنابراین روایی سازه آن را مورد تأیید قرار دادهاند و ضریب پایایی به روش بازآزمایی این پرسش­نامه 82/0 گزارش داده‌اند. در پژوهشBayani  و همکاران همبستگی مقیاس بهزیستی روان­شناختی با مقیاس رضایت از زندگی، پرسش­نامه شادکامی اکسفورد و مقیاس عزت نفس روزنبرگ به ترتیب 47/0، 58/0 و 46/0 به دست آمد که نشان دهنده روایی همزمان آن بود. هم‌چنین وی پایایی این پرسش­نامه را 82/0 گزارش کرده است [۲۶]. ضریب آلفای ­کرونباخ برای نمره کل پرسش­نامه در مطالعه حاضر ۷۴/0 و عامل خودمختاری ۶۶/۰، تسلط بر محیط ۶۹/۰، رشد شخصی ۷۷/۰، ارتباط مثبت با دیگران ۷۵/۰، هدفمندی در زندگی ۶۸/۰ و پذیرش خود ۷۰/۰ به دست آمد. در جدول 1 خلاصه­ای از جلسات درمان پذیرش و تعهد ارائه شده است.
برای تحلیل داده­های پژوهش از نرم­افزارSPSS  نسخه 23 و روش­های آماری شامل میانگین، انحراف استاندارد، آزمون Kolmogorov-Smirnov برای بررسی فرض نرمال بودن توزیع متغیرهای کمی، آزمون کرویت موخلی برای بررسی همسانی ماتریس کوواریانس خطا، آزمون Levene برای بررسی همگنی واریانس متغیرها در بین گروه­ها، آزمون t مستقل برای مقایسه میانگین متغیر سن در دو گروه، آزمون مجذور کای برای مقایسه توزیع فراوانی وضعیت تأهل و سطح تحصیلات در دو گروه و آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه‌گیری‌های مکرر برای بررسی اثرات مداخله تعهد و پذیرش بر متغیرهای بهزیستی روان­شناختی و بدریختی بدن در طول دور مطالعه، در سطح معنی­داری 05/0 استفاده شد.
 



جدول 1- خلاصه محتوای جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد [۲۳]
جلسات اهداف
جلسه اول خوش­آمدگویی و آشنایی و معارفه­ اعضاء گروه با درمانگر و با یکدیگر؛ بیان احساسات افراد قبل از آمدن به جلسه؛ دلیل آمدن به این جلسه و انتظاری که از جلسات درمانی دارند؛ بیان تجارب مشابه قبلی؛ بیان قوانینی که رعایت آن­ها در گروه الزامی است. از جمله: به موقع آمدن، عدم غیبت (وقت شناسی)، انجام تکلیف و غیره؛ بیان اصل رازداری و احترام متقابل اعضاء گروه به یکدیگر؛ بیان موضوع پژوهش و اهداف آن و بیان این موضوع که روی اهداف فکر شود؛ اراده کلی مطالب آموزشی پیرامون تعهد و پذیرش و نتایج آن؛ اجرای پیش­آزمون.
جلسه دوم توضیح و بیان این اصل که چرا نیاز به مداخلات روان­شناختی احساس می­شود؟ ایجاد امید و انتظار درمان کاهش این فشارها؛ بیان اصل پذیرش و شناخت احساسات و افکار پیرامون مشکلات؛ آگاهی بخشی در این زمینه که افکار را به عنوان افکار و اجساسات را به عنوان احساسات و خاطرات را فقط به عنوان خاطره بپذیریم؛ ارائه تکلیف در زمینه پذیرش خود و احساسات ناشی از بیماری.
جلسه سوم بررسی تکالیف جلسه قبل؛ صحبت درباره­ احساسات و افکار اعضاء گروه؛ آموزش این مطلب که اعضاء بدون قضاوت در مورد خوب یا بد بودن افکار و احساسات خود، آن­ها را بپذیرند؛ آموزش و شناخت هیجانات و تفاوت آن­ها با افکار و احساسات؛ ارائه تکلیف این­که چقدر خود و احساسات خود و چقدر دیگران و احساسات دیگران را می­پذیریم؟
جلسه چهارم بررسی تکالیف؛ ارائه تکنیک ذهن آگاهی و تمرکز بر نفس؛ ارائه تکنیک حضور در لحظه و توقف تفکر؛ تأکید دوباره بر اصل پذیرش در شناخت احساسات و افکار؛ تأکید بر شناخت احساسات و افکار با نگاهی دیگر؛ تکالیف: رویدادهای زندگی (آزاردهنده) را به نوعی دیگر نگاه کنیم و اعتیاد را پایان کار نبینیم و آن را فقط به عنوان یک بیماری تصور کنیم نه بیشتر.
جلسه پنجم بررسی تکالیف؛ آموزش و ایجاد شناخت در خصوص تفاوت بین پذیرش و تسلیم آگاهی به این موضوع که آن­چه نمی توانیم تغییر دهیم را بپذیریم؛ شناخت موضوع قضاوت و تشویق اعضاء به این­که احساسات خود را قضاوت نکنند؛ ارائه این تکنیک که با ذهن آگاه بودن در هر لحظه، از وجود احساسات خود آگاهی یابند؛ فقط شاهد آن­ها باشند، ولی قضاوت نکنند؛ ارائه تکلیف خانگی ذهن آگاهی همراه با پذیرش بدون قضاوت.
جلسه ششم ازائه بازخورد و نظرسنجی کوتاه از فرآیند آموزش؛ درخواست از اعضاء گروه جهت برون ریزی احساسات و هیجانات خود در خصوص تکالیف جلسه قبل؛ آموزش و ارائه اصل تعهد و لزوم آن در روند آموزش و درمان؛ (آموزش تعهد به عمل یا قبول هر رویدادی در زندگی، به آن عمل کنیم و خود را نسبت به انجام آن متعهد سازیم)؛ ارائه تکنیک توجه انتخابی برای آرامش بیشتر در خصوص هجوم افکار خودآیند منفی؛ تمرین مجدد ذهن آگاهی به همراه اسکن بدن.
جلسه هفتم ارائه بازخورد و جستجوی مسائل حل نشده در اعضاء گروه؛ شناسایی طرح­های رفتاری در خصوص امور پذیرفته شده و ایجاد تعهد برای عمل به آن­ها؛ ایجاد توانایی انتخاب عمل در بین گزینه­های مختلف؛ به گونه ای که مناسب­تر باشد، نه عملی­تر.
جلسه هشتم بررسی تکالیف؛ جمع­بندی مطالب؛ اخذ تعهد از اعضاء جهت انجام تکالیف پس از پایان دوره؛ ارائه بازخورد به اعضاء گروه؛ قدردانی و سپاس­گزاری از حضورشان در جلسات؛ اجرای پس­آزمون
 
نتایج
براساس یافته­های توصیفی این پژوهش در جدول 2، بین دو
گروه از نظر سن، وضعیت تأهل و سطح تحصیلات تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<P).
 
جدول 2- مقایسه برخی ویژگی­های جمعیت شناختی زنان مراجعه کننده به کلینیک­های جراحی زیبایی شهرستان ساری برحسب گروه­های مورد بررسی در سال 1400 (تعداد در هر گروه= ۱۵ نفر)
متغیر گروه آزمایش گروه کنترل نتایج مقایسه بین
گروهی
 
سن (سال) انحراف معیار ± میانگین 71/6±28/35 14/7±27/36 T= 39/0
P= 8۸۲/0
 
 
وضعیت تأهل تعداد (درصد) مجرد 4(7/26) 4(7/26) χ2=48/0
P3۸۴/0=
 
تعداد (درصد) متأهل 8(3/54) 7(8/46)  
تعداد (درصد) مطلقه 3(20) 4(7/26)  
سطح تحصیلات تعداد (درصد) دیپلم و زیردیپلم 4(7/26) 4(7/26) 1۹۲/0=P
7۲/0=χ2
تعداد (درصد) لیسانس 6(40) 7(8/46)
تعداد (درصد) فوق لیسانس 4(7/26) 3(20)
آزمون مجذور کای، آزمون t مستقل، 05/0>P اختلاف معنی­دار
 
همان­گونه که در جدول 3 قابل مشاهده است، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب افزایش نمرات بهزیستی روانشناختی و کاهش نمرات بدریختی بدن شده است، در حالی که در گروه کنترل چنین تغییری قابل مشاهده نیست.
 

جدول3- میانگین و انحراف معیار متغیرهای بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در پیش­آزمون و پس­آزمون و پی­گیری در زنان مراجعه کننده به کلینیک­های جراحی زیبایی شهرستان ساری در سال 1400 (تعداد در هر گروه= ۱۵ نفر)
متغیر گروه مرحله میانگین انحرف معیار
بدریختی بدن آزمایش پیش آزمون 22/115 76/19
پس آزمون 38/103 31/17
پی­گیری 92/101 20/19
کنترل پیش آزمون 81/116 59/18
پس آزمون 96/115 42/19
پی­گیری 36/114 61/17
بهزیستی روان­شناختی آزمایش پیش آزمون 55/91 80/16
پس آزمون 16/102 27/14
پی­گیری 11/103 57/12
کنترل پیش آزمون 49/92 73/14
پس آزمون 02/93 48/15
پی­گیری 97/90 42/12
 
در ادامه با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه­گیری­های مکرر به مقایسه تفاوت نمرات بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی برحسب منبع اثر زمان (پیش­آزمون، پس­آزمون و پی­گیری) و گروه (آزمایش و کنترل) پرداخته شد. قبل از آن، پیش­فرض نرمال بودن توزیع متغیرها بررسی شد و نتایج آزمون ناپارامتریک Kolmogorov-Smirnov حاکی از نرمال بودن داده­ها بود (05/0P>). مفروضه آزمون کرویت موخلی، بررسی همسانی ماتریس کوواریانس خطا، آزمون شد که نتایج آن نشان داد که این فرض در مورد بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی رعایت نشده است (05/0>P) و بر این اساس از آزمون ناپارامتریک Green House Geisser استفاده شد. مفروضه آزمون همگنی واریانس­های Levene بررسی شد که طبق نتایج این آزمون برای متغیر بدریختی بدن (94/0=F، 31/0=P) و بهزیستی روا­ن­شناختی (85/0=F، 17/0=P) معنادار نبود و این نشان می­دهد که مفروضه همگنی واریانس در بین گروه­های مستقل برقرار است.
 

جدول 4- نتایج آنالیز واریانس دو طرفه با اندازه­گیری­های مکرر برای بررسی تفاوت در نمرات بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در زنان مراجعه کننده به کلینیک­های جراحی زیبایی شهرستان ساری در سال 1400
متغیرها منبع اثر مجموع مجذورات درجه آزادی میانگین مجذورات مقدار F مقدار P اندازه اثر
بدریختی بدن زمان 41/2052 88/1 70/1091 39/19 001/0 > 41/0
گروه × زمان 62/1113 88/1 35/592 31/10 001/0 > 38/0
خطا 29/285 33/51 55/5 001/0 >
گروه­ 34/2106 1 34/2106 81/26 001/0 > 60/0
خطا 91/1189 28 49/42
 بهزیستی روانشناختی 001/0 >
زمان 74/1288 90/1 28/678 94/22 001/0 > 51/0
گروه × زمان 37/503 90/1 93/264 97/8 001/0 > 31/0
خطا 09/1107 89/48 64/22 001/0 >
گروه 14/1331 1 14/1331 64/29 001/0 > 68/0
خطا 30/582 28 79/20

 
در جدول 4، نتایج آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه­گیری­های مکرر آورده شده است. در جدول 4، آزمون اثرهای درون گروهی نشان داده شده است. همان­طور که در جدول ۴ مشخص شده است، اثر زمان در مورد متغیر بدریختی بدن (001/0>P، 39/19=F) و بهزیستی روان­شناختی (001/0>P، 94/22=F) معنادار است و لذا میانگین نمرات بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در زمان پیش آزمون، پس آزمون و پی­گیری تفاوت معناداری دارد. بر اساس مقادیر اندازه اثر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد توانسته است تا 41% از تغییرات نمرات بدریختی بدن و 51 درصد از تغییرات نمرات بهزیستی روان­شناختی را در طی مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پی­گیری تبیین کند. هم‌چنین اندازه اثر با در نظر گرفتن مقایسه بین گروهی نشان دهنده این است که مداخله مورد نظر توانسته است 60 درصد از تغییرات نمره بدریختی بدن و 68 درصد از تغییرات بهزیستی روان­شناختی را تبیین کند. هم‌چنین در این جدول اثر تعاملی (Interaction) بین زمان و گروه نیز نشان داده شده است که این اثر از نظر آماری برای متغیر بدریختی بدن (001/0>P، 31/10=F) و بهزیستی روان­شناختی (001/0>P، 97/8=F) معنادار است. یعنی شیب تغییرات میانگین نمرات بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل در طی مراحل آزمایش (پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری) متفاوت است، به طوری که در گروه آزمایش در پس آزمون نسبت به پیش آزمون، نمرات بدریختی بدن کاهش و نمرات بهزیستی روان­شناختی افزایش یافته است. پس از مشخص شدن این­که بین دو گروه آزمایش و کنترل در نمرات پیش آزمون، پس آزمون و پی­گیری تفاوت معنا­داری وجود دارد، نتایج آزمون اثرات بین گروهی بررسی شد. جدول 4 نشان می­دهد که مداخله تعهد و پذیرش موجب ایجاد تفاوت معنادار در میانگین نمرات بدریختی بدن (001/0>P، 81/26=F) و بهزیستی روان­شناختی (001/0>P، 64/29=F) در دو گروه آزمایش و کنترل شده است.
بحث
هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در زنان متقاضی جراحی زیبایی شهرستان ساری بود. طبق نتایج به دست آمده از تحلیل داده­ها، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود بدریختی بدن و بهزیستی روان‌شناختی در زنان متقاضی جراحی زیبایی مؤثر بود که این یافته با نتایج مطالعات قبلی مبنی بر تأثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود دردهای مزمن، مشکلات بین فردی، مشکلات روانشناختی مانند اضطراب و عزت نفس و افزایش سلامت روان همسو است [21-18]. Mirzaeidoostan و همکاران در مطالعه خود نشان دادند که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در زنان مبتلاء به ایدز در کاهش اضطراب مرگ و افزایش سطح سلامت روان اثر معناداری دارد [۱۸]. Sianturi و همکاران در بررسی خود بر روی افراد دچار سکته مغزی نشان دادند که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش اضطراب آن­ها مؤثر است [۱۹]. Asadpour و همکارش در یک بررسی بر روی زنان مبتلا به دیابت نوع دوم نشان دادند که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش دلزدگی زناشویی و کاهش مشکلات زناشویی و افزایش عزت نفس تأثیر معنادار دارد [۲۰]. هم‌چنین یافته برخی از مطالعات گویای عدم تأثیر معنادار درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بوده است. به طور مثال  Azam Abidو همکاران در یک مطالعه به بررسی اثرات درمان پذیرش و تعهد بر بهبود درد و کاهش استفاده از مواد اپیودی به منظور کاهش درد در بیمارانی پرداختند که دوره بعد از عمل جراحی را می­گذراندند. طبق نتایج این مطالعه، مداخله پذیرش و تعهد اثری معنادار در کاهش درد و کاهش استفاده آن­ها از مواد اپیودی در این افراد نداشت که دلیل آن می‌تواند این باشد که افراد تحت مطالعه به خاطر شرایط جسمی حاد خود هنوز آمادگی لازم برای دریافت این مداخله و استفاده از مزایای آن را نداشتند [2۷].
در مطالعه حاضر، در تبیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در زنان متقاضی جراحی زیبایی می­توان گفت در مدل پذیرش و تعهد بر افزایش سطح انعطاف پذیری بیماران در جهت پذیرش تجارب بیرونی و درونی ناراحت کننده بدون تلاش برای مقابله و مبارزه علیه آن­ها تمرکز می­شود و این پذیرش به مراجع کمک می‌‌کند تا فعالیت­هایی که در جهت ارزش‌هایش است را انتخاب کرده و راهبردهای کنترل را رها کند [17]. زمانی که راه­برد اجتناب هیجانی از سمت بیمار مورد استفاده قرار می­گیرد، هیجانات و احساسات دردناک و باور و عقاید مرتبط با آن نیرومندتر و شدیدتر می­شود و این می­تواند احساس بهزیستی را تضعیف سازد [19]. در رویکرد پذیرش و تعهد هدف از زندگی سالم این نیست که فرد احساس خوبی داشته باشد، بلکه هدف آن فراتر از داشتن یک احساس خوب است. سلامت روان­شناختی این است که ما همین­طور که احساسات خوب را تجربه می­کنیم، بتوانیم با افزایش ظرفیت روانی، احساسات بد را نیز بدون تلاش برای کنترل یا سرکوب آن­ها تجربه کنیم. زمانی که تنها داشتن احساسات مثبت و کاهش تجارب منفی اهمیت پیدا می­کنند و احساسات اعمال ما را تعیین می­کنند ما قادر نخواهیم بود تا این احساسات را آزادانه و بدون دفاع درک کنیم. در خلال فرآیندهای کلامی، بیماران هیجاناتشان را شدیدتر از میزان واقعی آن­ها درک می­کنند و این می­تواند به تشدید آسیب­های روانی از جمله اختلال بدریختی بدن منجر شود. زمانی که راهبرد اجتناب هیجانی مورد استفاده قرار گیرد، هیجانات و احساسات دردناک و باور و عقاید مرتبط با آن نیرومندتر و شدیدتر می­شود [19]. برعکس، در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به بیمار کمک می­شود تا هیجانات و احساسات منفی را به جای تلاش برای کنترل و اجتناب از آن­ها صرفاً به عنوان احساسی گذرا ببیند و بدون قضاوت مورد مشاهده قرار دهد و خود را اسیر احساسات و افکار آزار دهنده نسازد [۲1] و به این طریق در مورد زنان تحت مطالعه این روند می­تواند به آن­ها در کاهش حس بدریختی بدن و افزایش سطح سلامت روان کمک کند.
بنابراین در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به بیمار کمک می­شود تا هیجانات و احساسات منفی را به جای تلاش برای کنترل و اجتناب از آن­ها صرفاً به عنوان احساسی گذرا ببیند و بدون قضاوت مورد مشاهده قرار دهد و خود را اسیر احساسات و افکار آزار دهنده نسازد [۲1] و بنابراین در مورد افرادی که از افکار و هیجانات منفی مرتبط با بدریختی بدنی رنج می­برند، تقویت انعطاف­پذیری می­تواند به آن­ها در جهت رهایی از این افکار و هیجانات کمک کند. بنابراین در مدل پذیرش و تعهد، برطرف نمودن اجتناب­های تجربی ضرورتاً هدف مراجع قرار نمی­گیرد، بلکه هدف کمک به مراجع در جهت کشف و شفاف­سازی ارزش­هایش می‌‌باشد و هم‌چنین در این مورد که اجتناب از موقعیت­های ترس­آور با حرکت در جهت ارزش­ها ممکن است تداخل کند، بحث می‌‌شود [20]. در درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تنظیم اهداف و شفاف سازی ارزش­ها با اهمیت شمرده می‌‌شود و ارزش­ها به عنوان مسیر کلی زندگی مطرح می‌‌شوند. اهداف و ارزش­ها، انتخابهای خود مراجع هستند. این مرحله درمانی دو هدف مفید را تأمین می‌‌کند: اول این­که مراجع را تشویق می‌‌کند تا خودش اهداف و ارزش­هایش را انتخاب کند و دوم این­که اهدافی را که احتمالاً واضح نبوده را برجسته می‌‌نماید که این ارزش­ها در زنان تحت مطالعه حاضر می­تواند ارتقاء بهزیستی روانی و عزت نفس و بهبود تصویر بدنی مطلوب از خود باشد [۱۸]. هم‌چنین می­توان گفت زنان مبتلا به اختلال بدریخت انگاری بدن ممکن است به چیزهایی فکر کنند که اصلاً وجود ندارد و یا اصلاً دیگران متوجه آن نمی­شوند و در واقع با آمیختگی با افکار درونی خود موجب آزار خود می­شوند. بنابراین بخشی از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نیز بر کمک به بیماران برای گسلش شناختی و جدا ساختن خود از افکار آزار دهنده و دیدن این افکار نه به عنوان واقعیت محض بلکه به عنوان تجربیاتی که در حال گذر هستند، تمرکز داشت [۱۹].
پژوهش حاضر با محدودیت‌هایی مواجه است. یکی این­که جمع­آوری داده­ها بر اساس روش استفاده از پرسش­نامه خودگزارشی بوده است و بنابراین امکان سوءگیری در دادن اطلاعات وجود دارد. دیگر این­که مطالعه حاضر تنها متمرکز بر مراجعان یک کلینیک در شهر ساری بوده است و امکان تعمیم نتایج را محدود می­سازد. بنابراین پیشنهاد می شود تا مطالعات آتی بر روی جامعه بزرگ­تر انجام پذیرد تا قابلیت تعمیم نتایج وجود داشته باشد و هم‌چنین اثربخشی مداخله تعهد و پذیرش با سایر مداخلات روان­شناختی در افراد متقاضی جراحی زیبایی مورد بررسی قرار گیرد تا شیوه­ای مؤثرتر برای کمک به این گروه شناسایی شود.
نتیجه‌گیری
بر اساس نتایج مطالعه حاضر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود بدریختی بدن و بهزیستی روان­شناختی در زنان متقاضی جراحی زیبایی مؤثر است. به نظر می­رسد این مداخله می­تواند با کمک به افراد متقاضی جراحی زیبایی برای افزایش انعطاف­پذیری روان­شناختی و مشاهده بدون قضاوت تجارب درونی ناراحت کننده و به عنوان وقایع ذهنی ساده­ای که میآیند و می­روند و انعکاسی از واقعیت نیستند، آن­ها را در افزایش بهزیستی روانی و سلامتی یاری برسانند.
تشکر و قدردانی
این مقاله مستخرج از پایان­نامه کارشناسی ارشد روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری می­باشد. از تمامی شرکت کنندگان در این پژوهش که زمینه انجام مطالعه حاضر را فراهم آوردند، نهایت تشکر و قدردانی به­عمل می‌آید.
 


References

 
[1] Walker CE, Krumhuber EG, Dayan S, Furnham A. Effects of social media use on desire for cosmetic surgery among young women. Current Psychology 2021; 40(7): 3355-64.
[2] Sarwer DB. Body image, cosmetic surgery, and minimally invasive treatments. Body Image 2019; 31: 302-8.
[3] Kalantar Hormozi A, Maleki S, Rahimi A, Manafi A, Amirizad SJ. Cosmetic surgery in Iran: sociodemographic characteristics of cosmetic surgery patients in a large clinical sample in Tehran. AJCS 2018; 35(4): 177-82. [Farsi]
[4] Andrews V, Hansen F, Hammerum AM, Hasman H, Roer L, Hansen DS, et al. Infection with multiple carbapenemase-producing bacteria following cosmetic surgery in Iran detected after the introduction of systematic screening of repatriates. J Glob Antimicrob Resist 2019; 16: 144-6.
[5] Casiglia E, Rempelou P, Tikhonoff V, Giacomello M, Finatti F, Albertini F, et al. Hypnotic focused analgesia obtained through body dysmorphism prevents both pain and its cardiovascular effects. Sleep Hypn 2017; 19(4): 89-95.
[6] Formica I, Pellerone M, Iacolino C, Falduto ML, Gualtieri S, Calabrese L, et al. Impairment of the Body Image: Perceptions and Subjective Evaluations in Adolescents and Young Adults. World Futures 2019; 75(7): 393-409.
[7] Regier DA, Kuhl EA, Kupfer DJ. The DSM5: Classification and criteria changes. World Psychiatry 2013; 12(2): 92-8.
[8] Higgins S, Wysong A. Cosmetic surgery and body dysmorphic disorder–an update. Int J Women's Dermatology 2018; 4(1): 43-8.
[9] Crerand CE, Franklin ME, Sarwer DB. Body dysmorphic disorder and cosmetic surgery. Plast Reconstr Surg 2006; 118(7): 167e-80e.
[10] Pikoos TD, Rossell SL, Tzimas N, Buzwell S. Is the needle as risky as the knife? The prevalence and risks of body dysmorphic disorder in women undertaking minor cosmetic procedures. Aust N Z J Psychiatry 2021; 000486742_ 1998753.
[11] Kashan DL, Horan MP, Wenzinger E, Kashan RS, Baur DA, Zins JE, et al. Identification of Body Dysmorphic Disorder in Patients Seeking Corrective Procedures From Oral and Maxillofacial Surgeons. J Craniofac Surg 2021; 32(3): 970-3.
[12] Aflakseir A, Jamali S, Mollazadeh J. Prevalence of Body Dysmorphic Disorder Among a Group of College Students in Shiraz. Zahedan J Res Med 2021; 23(2). [Farsi]
[13] Liu D, Baumeister RF, Yang CC, Hu B. Digital communication media use and psychological well-being: A meta-analysis. J Comput-Mediat Comm 2019; 24(5): 259-73.
[14] Dejonckheere E, Mestdagh M, Houben M, Rutten I, Sels L, Kuppens P, et al. Complex affect dynamics add limited information to the prediction of psychological well-being. Nat Hum Behav 2019; 3(5): 478-91.
[15] Orben A, Przybylski AK. Screens, teens, and psychological well-being: Evidence from three time-use-diary studies. Psychol Sci 2019; 30(5): 682-96.
[16] Hanawi SA, Saat NZ, Zulkafly M, Hazlenah H, Taibukahn NH, Yoganathan D, et al. Impact of a Healthy Lifestyle on the Psychological Well-being of University Students. Int J Pharm Res 2020; 9(2).
[17] Huang C. Time spent on social network sites and psychological well-being: A meta-analysis. Behav Soc Netw 2017; 20(6): 346-54.
[18] Mirzaeidoostan Z, Zargar Y, Zandi Payam A. The effectiveness of acceptance and commitment therapy on death anxiety and mental health in women with HIV in Abadan city, Iran. Iran J Psychiatry Behav Sci 2019; 25(1): 2-13. [Farsi]
[19] Sianturi R, Keliat BA, Wardani IY. The effectiveness of acceptance and commitment therapy on anxiety in clients with stroke. Enfermeria Clinica 2018; 28: 94-7.
[20] Asadpour E, Veisi S. The effectiveness of acceptance and commitment therapy on marital satisfaction, sexual self-esteem and burnout martial among women with type 2 diabetes. J Arak Uni Med Sci 2019; 21(7): 8-17. [Farsi]
[21] Khazraee H, Omidi A, Kakhki RD, Zanjani Z, Sehat M. Effectiveness of acceptance and commitment therapy in cognitive emotion regulation strategies, headache-related disability, and headache intensity in patients with chronic daily headache. Iran Red Crescent Med J 2018; 20(S1). [Farsi]
[22] Delavare A. Theoretical and practical foundations of research in humanities and social sciences. Tehran: Roshd Publications, 2011.
[23] Hayes SC, Strosahl KD, Wilson KG. Acceptance and commitment therapy. Washington, DC: American Psychological Association; 2009. [Farsi]
[24] Rabiei M, Salahian A, Bahrami F, Palahang H. Construction and Standardization of the Body Dysmorphic Metacognition Questionnaire. J Mazandaran Univ Med Sci 2011; 21(83): 43-52. [Farsi]
[25] Ryff CD, Keyes CL. The structure of psychological well-being revisited. J Pers Soc Psychol 1995; 69(4): 719.
[26] Bayani AA, Mohammad Koochekya A, Bayani A. Reliability and validity of Ryff’s psychological well-being scales. Iran J Psychiatry Behav Sci 2008; 14(2): 146-51. [Farsi]
 [27] Abid Azam M, Weinrib AZ, Montbriand J, Burns LC, McMillan K, Clarke H, et al. Acceptance and Commitment Therapy to manage pain and opioid use after major surgery: Preliminary outcomes from the Toronto General Hospital Transitional Pain Service. J Pain 2017; 1(1): 37-49.



The Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on Body Deformity and Psychological Well-Being in Women Seeking Cosmetic Surgery: A Quasi-Experimental Study
F. Z. Hamedi rostami[5], E. Mohammadian Akerdi[6], Sh. Dehrouyeh[7], M. Andalib Sahnesaraee[8]


Received: 21/09/21      Sent for Revision: 06/11/21     Received Revised Manuscript: 27/11/21     Accepted: 28/11/21
Background and Objectives: Cosmetic surgery is a medical procedure that has become widespread in Iran despite its high costs and physical and psychological consequences. Therefore, it is necessary to take effective interventions to improve psychological trauma in these people. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on body deformity and psychological well-being in women applying for cosmetic surgery in Sari.
Matrials and Methods: This quasi-experimental study was carried out with pre-test, post-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the study included all women referred to cosmetic surgery clinics in Sari in 2021. From these clients, 30 people were selected by availability and randomly assigned into the experimental and control groups (15 people in either group). To collect data, the Body Deformity Questionnaire of Rabiei et al., and Ryff’s Psychological Well-being Questionnaire were used. The experimental group underwent acceptance and commitment treatment for 8 sessions of 45 minutes and the control group did not receive any treatment. To analyze the data, two-way repeated measures analysis of variance (ANOVA) was used.
Results: The results showed that acceptance and commitment based treatment reduced the body deformity and increased psychological well-being in women referred to the cosmetic surgery clinics in Sari (p<0.001).
Conclusion: According to the findings of this study, it can be said that treatment based on acceptance and commitment in people seeking cosmetic surgery can increase the level of mental health and reduce the body deformity in them.
Key words: Acceptance and commitment therapy, Body deformity, Psychological well-being, Cosmetic surgery
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of the Islamic Azad University, Sari Branch approved the study (IR.IAU.SARI.REC.1400.040).
How to cite this article: Hamedi rostami FZ, Mohammadian Akerdi E, Dehrouyeh Sh, Andalib Sahnesaraee M. The Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on Body Deformity and Psychological Well-Being in Women Seeking Cosmetic Surgery: A Quasi-Experimental Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 20 (12): 1323-38. [Farsi]
 
[1]- کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، گروه روانشناسی،  دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساری، مازندران، ایران
[2]- (نویسنده مسئول): دکتری تخصصی روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساری، مازندران، ایران
تلفن: 33305329-011، دورنگار: 33305329-011، پست الکترونیکی: Syavashmohammadian@yahoo.com
[3]- دکتری تخصصی روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساری، مازندران، ایران
[4]- کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ساری، مازندران، ایران
[5]- MSc in General Psychology, Dept. of Psychology, Islamic Azad University, Sari Branch, Mazandaran, Iran, ORCID: 0000-0003-3510-1680
[6]- PhD in Psychology, Dept. of Psychology, Islamic Azad University, Sari Branch, Mazandaran, Iran, ORCID: 0000-0003-0905-4761
(Corresponding Author) Tel: (011) 33305329, Fax: (011) 33305329, Email: Syavashmohammadian@yahoo.com
[7]- PhD in Educational Psychology, Dept. of Psychology, Islamic Azad University, Sari Branch, Mazandaran, Iran
 ORCID: 0000-0001-6668-3201
[8]- MSc in Educational Psychology, Dept. of Psychology, Islamic Azad University, Sari Branch, Mazandaran, Iran
ORCID: 0000-0001-7866-9626
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1400/6/24 | پذیرش: 1400/9/7 | انتشار: 1400/12/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb