جلد 21، شماره 8 - ( 8-1401 )                   جلد 21 شماره 8 صفحات 834-817 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.TNB.REC.1400.043


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahnoosh Foroushani A H, Jahangir P, Baseri A. The Mediating Role of Emotional Intelligence in the Relationship between Personality Traits and Marital Stability in Family Counseling Centers in Tehran in 2020: A Descriptive Study. JRUMS 2022; 21 (8) :817-834
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6546-fa.html
شاه نوش فروشانی امیر حسین، جهانگیر پانته آ، باصری احمد. نقش میانجی‌گر هوش هیجانی در رابطه بین صفات شخصیت و ثبات ازدواج در مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در سال 1399: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (8) :817-834

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6546-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی رودهن رودهن ایران
متن کامل [PDF 461 kb]   (363 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (555 مشاهده)
متن کامل:   (416 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، آبان 1401، 834-817

نقش میانجی­گر هوش هیجانی در رابطه بین صفات شخصیت و ثبات ازدواج در مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در سال 1399: یک مطالعه توصیفی

امیر حسین شاهنوش فروشانی[1]، پانتهآ جهانگیر[2]، احمد باصری[3]

دریافت مقاله: 01/03/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 19/05/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 20/07/1401 پذیرش مقاله: 23/07/1401


چکیده
زمینه و هدف: ویژگیهای شخصیتی عاملی مهم در ثبات ازدواج است. نقش مدیریت هیجانات در این ثبات بیبدیل است. هدف، تعیین نقش میانجی هوش هیجانی بین صفات شخصیت و ثبات ازدواج در مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در سال 1399 بود.
مواد و روش­ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. جامعه آماری، کلیه متأهلین مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 2 و 5 تهران بودند که با روش نمونهگیری در دسترس، تعداد 345 نفر مرد و زن، در سال 1399 انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامههای بیثباتی ازدواج Edwards و همکاران، هوش هیجانی Bradberry-Greaves و فرم تجددید نظر شده مقیاس شخصیت NEO-FFI بود. جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از مدل معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد ضریب مسیر بین هوشهیجانی و ثبات ازدواج، مثبت و معنادار است (010/0>p، 376/0=β). هم‌چنین، از بین صفات شخصیت ضریب مسیر کل بین روانرنجورخویی (010/0>p، 397/0=β) با ثبات ازدواج منفی و توافق‌پذیری (010/0>p، 211/0=β) و برونگرایی (010/0>p، 244/0=β) با ثبات ازدواج مثبت و معنادار بود. هم‌چنین، ضریب مسیر غیرمستقیم بین روان­رنجورخویی (010/0>p، 133/0=β) با ثبات ازدواج منفی و توافقپذیری (010/0>p، 062/0=β)، برونگرایی (010/0>p، 116/0=β) و وظیفهشناسی (010/0>p، 046/0=β) با ثبات ازدواج مثبت و معنادار بود.
نتیجهگیری: هوش هیجانی رابطه بین روان­رنجورخویی و ثبات ازدواج را به صورت منفی و رابطه بین سه عامل برون­گرایی، وظیفهشناسی و توافقپذیری و ثبات ازدواج را به صورت مثبت و معنادار میانجیگری میکند. برگزاری کارگاههایی برای شناخت ویژگی­های شخصیتی و مهارت­های هوش هیجانی می­تواند منجر به افزایش ثبات خانواده گردد.
واژه‌های کلیدی: ثبات ازدواج، صفات شخصیت، هوش هیجانی



 

مقدمه
ازدواج رابطه طولانی ‌مدت و پایدار در گستره عمر است که اغلب به عنوان هدف کلیدی و شاخص اساسی برای سلامت و بهزیستی در نظر گرفته می‌شود. برای آن­که ازدواج مدت طولانی ادامه یابد، باید برای حفظ آن تلاش کرد [1]. اینجا است که مفهوم ثبات زناشویی (Marital stability) مطرح میشود. ثبات زناشویی به کیفیت رابطه زوجین بستگی دارد. روابط­زناشویی ناکارآمد، یا ازدواج‌های ناموفق نه تنها سلامت روانی زوج‌ها را تهدید می‌کند بلکه بقاء خانواده را به خطر می‌اندازد [2]. ثبات زناشویی به این صورت تفسیر می‌شود که یک زوج در ازدواج به جای جدا شدن یا طلاق، با یکدیگر باقی می‌مانند. تبعات ازدواج به معنی نبود مشکلات زناشویی نیست بلکه پایداری ازدواج، کیفیت ازدواج و تعهد به ازدواج را در بر می­گیرد و این مفهوم به زوج­هایی اشاره دارد که نه طلاق گرفته و نه دنبال جدایی از یکدیگر هستند [3]. پایداری زناشویی، مفهومی عینی و قابل مشاهده است که بیش‌تر از شادی، قدرت و دوام رابطه را موجب می‌شوند. در واقع ثبات زناشویی به شکل‌گیری و حفظ رفتارهای پایدارتر و ثابت‌تر در درون و بین افراد متأهل می­انجامد [4].
ثبات ­زناشویی دارای چهار طبقه­بندی ازدواج­های راضی-پایدار (کیفیت بالا)، راضی-ناپایدار (خوب)، ناراضی-ناپایدار (بد) و ناراضی-پایدار (خیلی بد) می­باشد [5]. این طبقات بیانگر این امر است که ازدواج پایدار صرفاً برای زوجین رضایت­مند نیست بلکه پدیده­ای دو نفره و زوجی است، در حال که رضایت­مندی مفهومی فردی بوده و بسته به ارزیابی‌های شخصی از کیفیت ازدواج است [6].
ویژگی‌های شخصیتی (Personality traits) می‌توانند برای پیش‌بینی رفتارهای فرد در موقعیت‌های مختلف زندگی از جمله رضایت و ثبات زناشویی مورد استفاده قرار گیرند [2]. در این نگاه می­توان ازدواج را پیوندی بین دو فرد با شخصیت‌های مختلف در نظر گرفت. Pereira-Morales و همکاران بیان می‌کنند روابط عاشقانه، مستلزم آن است که افراد در ارزیابی شریک زندگی خود فراتر از ویژگی‌های جسمانی رفته و ویژگی‌های شخصیتی را در نظر گیرند [7]. ویژگی‌های­ شخصیتی دو شریک زندگی، این قابلیت را دارد که ازدواج را پایدار و رضایت­بخش یا ناپایدار و بدون رضایت کند [8]. افراد تمایل دارند ویژگی‌های رفتاری و عملکردی خود را به شریک زندگی خود تحمیل کنند. بنابراین شخصیت آن‌ها می‌تواند عامل استرس­زا یا آرامشبخش در روابط زناشویی باشد [9]. اگرچه ویژگی‌های شخصیتی مختلف زیادی وجود دارد، امروزه بسیاری از محققان معتقدند که مدل پنج عاملی شخصیت می‌تواند به درستی جنبه‌های مختلف شخصیت را توصیف کند [10]. تحقیقات قبلی، همچون پژوهش  Yuو همکاران، روابط قوی بین کیفیت روابط عاشقانه، عملکرد و ثبات زندگی­زناشویی و ویژگی‌های شخصیتی گسترده مانند پنج عامل بزرگ را نشان داده‌اند [11].
از سوی دیگر باید گفت زندگی­زناشویی، بافتی سرشار از عاطفه و هیجان است؛ خانواده و زندگی زناشویی، واحدی عاطفی است [12]. Gottman به نقل از Niknam و همکارش معتقد است اگر زوجین قادر باشند تا با هیجانات و افکار منفی، هیجانات و افکار مثبت را بی­اثر و خنثی نکنند، ثبات و رضایتمندی را تجربه خواهند کرد [9]. زوجین با استفاده از مهارت­های هوش هیجانی (Emotional intelligence) قادر خواهند بود بر عوامل استرس­زای زندگی زناشویی خود غلبه کنند. هوش­هیجانی تعارض را تعدیل [13] و سازگاری زناشویی را پیش­بینی می­کند [14] لذا آموزش و پروراندن هوش­هیجانی در کیفیت­بخشی به زندگی­زناشویی مفید است [12].
نظر به آن­که افزایش و پیامدهای منفی طلاق در ایران، عوامل شخصیتی و هیجانی استحکام­بخش به زندگی زناشویی می­تواند از شکل­گیری طلاق جلوگیری کرده و باعث افزایش ثبات زندگی زناشویی شود [15] و نیز در راستای جبران خلاء تحققیات متعدد انجام گرفته قبلی که بیش‌تر رضایت­زناشویی مدنظرشان بوده و در رابطه با ثبات ازدواج، به نقش هوش هیجانی توجه نگردیده است، لذا هدف مطالعه حاضر تعیین نقش میانجی هوش هیجانی در رابطه بین صفات شخصیت و ثبات ازدواج زوجین بود. در شکل 1، مدل ارتباط و جهت رابطه بین متغیرها آورده شده است.
صفات شخصیت
ثبات
ازدواج
هوش هیجانی






شکل 1- الگوی مفهومی پیش بینی ثبات ازدواج بر اساس صفات شخصیت با میانجی­گری هوش هیجانی
مواد و روشها
پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی به روش مدل­یابی معادلات ساختاری می­باشد که با کد اخلاق IR.IAU.TNB.REC.1400.043 در کمیته اخلاق دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال به تصویب رسیده است.
جامعه آماری پژوهش شامل کلیه­ زوجین مراجعه­کننده به مراکز مشاوره منطقه 2 و 5 تهران در سال 1399 بود که به دلیل همه­گیری ویروس کرونا و محدودیت مراجعه افراد، از بین مراکز مشاوره دانشگاهی و خوابگاهی واقع در مناطق مذکور به صورت در دسترس، دو مرکز انتخاب و از بین مراجعین به این مراکز به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند.
بر اساس نظر Howitt و همکارش، به ازای هر متغیر پیشبین حداقل20 (بین 40-20) نفر برای نمونه کافی است [16]. در این پژوهش نیز با توجه به این­که شخصیت دارای پنج مؤلفه، هوش­هیجانی دارای چهار مؤلفه و ثبات­ازدواج به عنوان یک سازه در نظر گرفته شد، بنابراین به ازاء هر متغیر و مؤلفه 40 نمونه (حد بالای دامنه) در نظر گرفته شد تا مدل با برازش خوبی مواجه گردد. نمونه دست یافته بدون در نظر گرفتن موارد ناقص بود که از این تعداد 55 پرسش­نامه کاهش یافت و حجم نمونه به 345 نفر بالغ گردید.
معیارهای ورود به مطالعه شامل: تمایل و رضایت آگاهانه جهت شرکت در پژوهش، تأهل، سکونت در منطقه 2 و 5 تهران، دامنه سنی 50-20 سال و داشتن حداقل دو سال زندگی مشترک و معیار خروج نیز شامل: مخدوش بودن و عدم تکمیل پرسش­نامه، سابقه اختلال روان­شناختی، سوء مصرف و اعتیاد به مواد مخدر بود. ابزار سنجش شامل موارد زیر بود:
پرسش­نامه بی­ثباتی ازدواج (Marital Instability Index): این پرسش­نامه توسط Edwards و همکاران [17]، جهت اندازه‌گیری عدم ثبات ازدواج و به ویژه مستعد طلاق بودن برای اولین بار در سال 1980ساخته شد. «شاخص بیثباتی ازدواج» از دو قسمت تشکیل شده است. قسمت اول شامل 14 سؤال است که برای اندازه‌گیری ثبات زناشویی و به ویژه مستعد طلاق بودن (جدول 1)، و قسمت دوم پرسشنامه تحت عنوان «جاذبه‌ها و موانع طلاق» مطرح شده است که شامل 8 سؤال است و نمره به دست آمده از آن با قسمت اول جمع می‌شود و نمره احتمال طلاق به دست می‌آید. این پرسش­نامه را می­توان با استفاده از دستور نمره‌گذاری آن به سهولت روی خود ابزار نمره داد. در قسمت اول (سؤال‌های 14-1) تعداد پاسخ­های «مستعد طلاق بودن» جمع می‌شود. نمره‌گذاری گویه‌ها به صورت 0 و 1 صورت می‌گیرد و در پایین صفحه ثبت می‌گردد، جایی که رقم هم­تراز بی­ثباتی ازدواج نیز آمده است. نمره‌های به دست آمده به این صورت میزان طلاق را پیش­بینی می‌کنند.
جدول 1- قسمت اول نمره‌گذاری شاخص بی‌ثباتی ازدواج
نمره کل آزمودنی میزان پیش­بینی طلاق
2 و کم‌تر از 2 22 درصد
3-4 26 درصد
5-6 31 درصد
7-9 38  درصد
10 و بیش‌تر 43 درصد
در قسمت دوم (سؤال‌های 8-1) پرسیده می‌شود و نمره آن، به نمره «احتمال طلاق» اضافه و یا از آن کم می‌شود (جدول 2).
جدول 2- قسمت دوم نمره‌گذاری شاخص بی‌ثباتی ازدواج
سؤال نمره/ پاسخ محاسبه نمره جدید
4-1 13-16 12 نمره کم می‌شود
9-12 10 نمره کم می‌شود
5 ج 11 نمره اضافه می‌شود
الف یا ب نمره‌ای تعلق نمی‌گیرد
6 مالک خانه 6 نمره کم می‌شود
7 تا حدی 4 نمره کم می‌شود
8 کم‌تر از 5 سال 3 نمره اضافه می‌شود

بنابراین نمره بالا در این مقیاس یعنی احتمال وقوع طلاق در زوج­ها بالا است و نمره پایین یعنی احتمال وقوع طلاق در زوج­ها پایین است [18]. در مورد روایی افتراقی آزمون، سازندگان این ابزار در سال 1980 آن را بر روی گروه نمونه‌ای که هیچ نشانه‌ای از بی‌ثباتی روانی نداشتند اجرا کردند و در سال 1983 به این نتیجه رسیدند که تنها 3 درصد به ازدواج خود پایان دائمی دادند در حالی که 27 درصد ازدواج­های اشخاصی که نمره‌های آن­ها بالا بود به جدایی ختم گردید. این پرسش­نامه توسط Dawoodian به نقل از Sanaei، بر روی زوجین متقاضی طلاق در استان قم اجرا شد که روایی پیشبین آن 85/0 و ضریب آلفای کرونباخ 90/0 گزارش گردید [18]. هم‌چنین، Edward و همکاران (1980) برای شاخص بی­ثباتی ازدواج ضریب آلفای کرونباخ را 93/0 گزارش کردند [17]. روایی پرسش­نامه مورد تأیید و با مقیاس‌های مربوط به اختلافات زندگی زناشویی، همبستگی مثبت و با مقیاس‌های رضایت­زناشویی همبستگی منفی داشته است. پایایی مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ، 93/0گزارش شده است. در ایران، Yaripour به نقل از Sanaei و همکاران، با روش دو نیمه­سازی، ضریب اعتبار 70/0 را برای این پرسشنامه بدست آورده است [18]. در مطالعه حاضر، ضریب پایایی از طریق آلفای کرونباخ برای این پرسش­نامه 83/0 به دست آمد.
پرسش­نامه هوش­هیجانی ( Emotional Intelligence Questionnaire): این آزمون توسط Bradberry- Greaves در سال ۲۰۰5 ساخته شده و  شامل ۲۸ ماده است که بر اساس طیف لیکرت 6 درجه­ای نمره­گذاری می­شود. هم‌چنین، 4 مؤلفه خودآگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه را می­سنجد و یک نمره کلی هوش­هیجانی به دست می­دهد. نمره بالاتر از ۸۰ و کم‌تر از 60 به ترتیب نشان دهنده هوش­هیجانی بالا و پایین است. هر کدام از مؤلفه‌های این ابزار از ماده‌های زیر تشکیل شدهاند: خودآگاهی: سؤالات 1 تا ۶؛ خودمدیریتی: 7 تا 15؛ آگاهی اجتماعی: ۱۶ تا ۲۰؛ مدیریت رابطه: 21 تا ۲۸. اعتباریابی این آزمون توسط Ganji و همکاران انجام شد وی روایی همزمان این پرسشنامه را از طریق اجرای همزمان با پرسشنامه هوش هیجانی بار-آن (Bar-on) سنجید و آن را مورد تأیید قرار داد وی هم‌چنین پایایی این پرسشنامه را با استفاده از روش آلفای کرونباخ سنجید و ضریب پایایی 83 درصد را گزارش نموده است [19]. در پژوهش حاضر نیز ضریب پایایی از طریق آلفای کرونباخ برای مؤلفههای خود آگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه به ترتیب 63/0، 67/0، 58/0 و 79/0 به دست آمد.
ﭘﺮسش­نامه ﺷﺨﺼﯿﺘﯽ ﻧﺌﻮ (NEO-Five-Factor Inventory (NEO-FFI)): این مقیاس توسط Costa وMcCrae  [20]، در سال 1985 ﺗﻬﯿﻪ و در سال 1992 ﺗﺠﺪیﺪ ﻧﻈﺮ ﺷﺪ. فرم کوتاه این ابزار60 سؤالی است که 5 ویژگی روان­رﻧﺠﻮرﺧﻮیﯽ (N)، ﺑﺮوﻧﮕﺮایﯽ (E)، ﮔﺸﻮدﮔﯽ (O)، ﻣﻮاﻓﻖ ﺑﻮدن (A)، و ﺑﺎ وﺟﺪان ﺑﻮدن(C) را اندازه­گیری می­کند. نمره­گذاری در طیف لیکرت 5 درجه­ای (از کاملاً مخالفم تا کاملاً موافقم) انجام می­شود. روش نمره‌گذاری در این ابزار با استفاده از مقیاس لیکرت پنج درجه‌ای به صورت کاملاً مخالفم، مخالفم، نظری ندارم، موافقم و کاملاً موافقم می‌باشد و توسط خود فرد پاسخ داده می‌شوند. سؤالات تشکیل‌دهنده هر یک از عوامل (زیر مقیاس) به شرح زیر است:  نوروزگرایی: ۵۶، ۵۱، ۴۶، ۴۱، ۳۶، ۳۱، ۲۶، ۲۱، ۱۶، ۱۱، ۱، ۶ ؛ برونگرایی: ۵۷، ۵۲، ۴۷، ۴۲، ۳۷، ۳۲، ۲۷، ۲۲، ۱۷، ۱۲، ۷، 2؛ گشودگی: ۵۸، ۵۳، ۴۸، ۴۳، ۳۸، ۳۳، ۲۸، ۲۳، ۱۸، ۱۳، ۸، 3؛ سازگاری: ۵۹، ۵۴، ۴۹، ۴۴، ۳۹، ۳۴،۲۹،۲۴،۱۹،۱۴، ۹، ۴؛ وظیفه­شناسی: ۶۰، ۵۵، ۵۰، ۴۵، ۴۰، ۳۵، ۳۰، ۲۵، ۲۰، ۱۵،۱۰، ۵.  این آزمون به صورت پنج گزینه‌ای است و نمره­دهی به سؤالات ۲، ۴، ۵، ۶، ۷، ۱۰، ۱۱، ۱۳، ۱۷، ۱۹، ۲۰، ۲۱، ۲۲، ۲۵، ۲۶، ۲۸، ۳۲، ۳۳، ۳۴، ۳۵، ۳۶، ۳۷، ۴۰، ۴۱، ۴۳، ۴۷، ۵۰، ۴۹، ۵۱، ۵۲، ۵۳، ۵۶، ۵۸، ۶۰ به صورت کاملاً مخالفم نمره 1 مخالفم نمره 2 خنثی نمره 3 موافقم نمره 4 و کاملاً موافقم نمره 5 تعلق می‌گیرد و سایر سؤالات به صورت معکوس می‌باشد. سازندگان این ابزار، آلفای کرونباخ این پرسش­نامه را به این ترتیب گزارش دادند: روان­رنجورخویی برابر با  93/0، برونگرایی برابر با 90/0، تجربه پذیری برابر با 89/0، توافق پذیری برابر با 95/0 و وظیفه شناسی برابر با 92/0 می باشد. همچنین، ضرایب روایی این پرسش­نامه را 56/0 تا 62/0 گزارش نمودند [20]. نسخ متعددی از این پرسش­نامه در ایران ترجمه و آماده اجرا شده است [21]. Kiamehr که نسخه­ای از این پرسش­نامه را برای اجرا در بین دانشجویان ترجمه و آماده اجرا کرد، روایی هم­زمان بین فرم کوتاه و بلند این پرسش­نامه را برای پنج عامل، 41/0 تا 71/0، پایایی بازآزمایی 65/0 تا 86/0 و آلفای کرونباخ خرده مقیاس­ها را 54/0 تا 79/0 گزارش کرده است [22]. در مطالعه حاضر، ضریب پایایی این ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ 79/0 به دست آمد.
هم‌چنین، متغیرهای دموگرافیک سن، جنسیت و سطح تحصیلات نمونه­های مورد بررسی نیز ثبت و جمع­آوری گردید.
جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از ضریب همبستگی Pearson، رگرسیون و مدل­یابی معادلات ساختاری (Structural Equation Modeling) و تحلیل مسیر (Path analysis) در محیط نرمافزار آماری AMOS نسخه 24 و رویکرد بیشینه احتمال (Maximum Likelihood) استفاده شد. سطح معنیداری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
در این پژوهش 345 شرکت­کننده (201 مرد و 144 زن) با میانگین و انحراف استاندارد سن افراد به ترتیب 92/35 و 76/8 سال بود. سطح تحصیلات 58 نفر (8/16 درصد) از شرکت کنندگان زیر دیپلم، 106 نفر (7/30 درصد) دیپلم، 21 نفر (1/5 درصد ) فوق دیپلم، 113 نفر (9/32 درصد) لیسانس و 47 نفر (6/13 درصد) فوق لیسانس و بالاتر بود. لازم به توضیح است که میانگین و انحراف استاندارد تعداد سال­های زندگی مشترک با همسر به ترتیب 44/10 و 77/9 بود. جدول 3، نتایج همبستگی Pearson بین صفات شخصیت، هوش هیجانی و ثبات ازدواج را نشان می­دهد. نتایج بیانگر آن بود که از بین صفات شخصیت، روان­رنجورخویی به صورت منفی و صفات برونگرایی، توافق­پذیری و وظیفه‌شناسی به صورت مثبت و معنادار با ثبات ازدواج همبسته­اند. هم‌چنین، از بین مؤلفه­های هوش هیجانی خود مدیریتی به صورت مثبت و در سطح معناداری 050/0 و دیگر مؤلفه­های آن در سطح معناداری 010/0 با متغیر ثبات ازدواج همبسته بودند.
مقادیر چولگی و کشیدگی همه متغیرها در محدوده 2+ تا 2- قرار دارد. بر این اساس چنین نتیجه­گیری شد که شکل توزیع همه متغیرها نزدیک به نرمال است. هم‌چنین، مقادیر عامل تورم واریانس همه متغیرهای پیش­بین بزرگ­تر از 1/0 و ضریب تحمل هر یک از آن­ها کوچک­تر از 10 است. بنابراین چنین نتیجهگیری شد که مفروضه عدم هم­خطی بین متغیرهای پیش­بین نیز برقرار است. تحلیل اطلاعات مربوط به فاصله Mahalanobis نشان داد که اطلاعات مربوط به سه نفر از شرکت­کنندگان نامتعارف است، بنابراین اطلاعات آن سه نفر حذف و بعد از این عمل بررسی شکل توزیع داده­های مربوط به  Mahalanobis distance نشان داد که مفروضه نرمال بودن توزیع چندمتغیری نیز در بین داده‌های پژوهش حاضر برقرار است. در ادامه نتایج همبستگی بین متغیرهای پژوهش آورده شده است.
 

جدول 3- ماتریس همبستگی بین صفات شخصیت، هوش هیجانی و ثبات ازدواج در مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در سال 1399 (345=n)
متغیرهای تحقیق 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. روان­رنجورخویی -
2 . برونگرایی *11/0- -
3. گشودگی **26/0- **17/0 -
4. توافق پذیری **21/0- *13/0 08/0 -
5. وظیفه‌شناسی 07/0- **19/0 09/0 **24/0 -
6. خودآگاهی **27/0- **21/0 *11/0 **31/0 *13/0 -
7. خودمدیریتی **32/0- **32/0 **15/0 **20/0 **36/0 **52/0 -
8. آگاهی­اجتماعی **19/0- **26/0 **17/0 **34/0 **27/0 **47/0 **42/0 -
9. مدیریت رابطه **28/0- **39/0 06/0 **28/0 *14/0 **61/0 **59/0 **39/0 -
10. ثبات ازدواج **38/0- **36/0 07/0- **25/0 **16/0 **34/0 *12/0 **23/0 **29/0 -
میانگین 48/24 31/28 91/24 77/30 29/32 14/26 10/30 97/20 02/33 31/9
انحراف استاندارد 18/6 33/7 89/5 04/7 10/9 45/4 41/6 84/3 82/6 48/3
ضریب همبستگی Pearson، ** 01/0 p<، * 05/0 p<
 
در مطالعه حاضر، ابتدا مدل اندازه­گیری پژوهش با استفاده از روش تحلیل عاملی تأییدی ارزیابی شد. در مدل پژوهش حاضر تنها متغیر هوش هیجانی مکنون بود و چنین فرض شده بود که به وسیله نشانگرهای خودآگاهی، خودمدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه سنجیده می­شود. جدول 4، شاخص­های برازندگی مدل اندازه گیری اولیه، مدل اندازهگیری اصلاح شده و مدل ساختاری را نشان می­دهد. همان­طور که در جدول 4 نیز گزارش گردیده است، به استثنای دو شاخص برازندگی (Goodness Fit Index)GFI  و (Comparative Fit Index)CFI ، دیگر شاخص­های برازندگی از  برازش قابل قبول مدل اندازه­گیری با داده­های گرآوری شده حمایت نمی­کنند (16/5=df/2c، 965/0= CFI، 969/0= GFI، 844/0=AGFI (Adjusted Goodness Fit Index) و 165/0=RMSEA (Root mean squared error of approximation). به همین دلیل مدل اندازه­گیری با ایجاد کوواریانس بین خطاهای دو نشانگر آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه هوش هیجانی اصلاح و در نهایت شاخص­های برازندگی حاصل شد که نشان می­دهد مدل اندازه­گیری با داده­های گردآوری شده برازش قابل قبول دارد (74/0=df/2c، 00/1=CFI، 997/0=GFI، 989/0=AGFI و 017/0=RMSEA). ارزیابی بارهای عاملی در مدل اندازه‌گیری نیز نشان داد که بزرگ­ترین بار عاملی متعلق به نشانگر خودآگاهی (843/0=β) و کوچک­ترین بار عاملی متعلق به نشانگر آگاهی اجتماعی (578/0=β) است. به این ترتیب با توجه به این که بارهای عاملی همه نشانگرها بالاتر از 32/0 بود، بنابراین همه آن­ها از توان لازم برای اندازهگیری متغیرهای مکنون پژوهش حاضر برخوردار بودند. پس از اطمینان از برازش قابل قبول مدل اندازه­گیری با داده­های گردآوری شده و اطمینان از توان نشانگرها در اندازه­گیری متغیرهای مکنون، چگونگی برازش مدل­ساختاری با داده­های گردآوری شده با استفاده از روش مدل­یابی معادلات ساختاری آزمون شد. هم­چنان که جدول 4 نشان می­دهد، همه شاخصهای برازندگی از برازش قابل قبول مدل ساختاری حمایت نمودند (55/2=df/2c، 984/0=CFI، 973/0=GFI، 922/0=AGFI و 068/0= RMSEA).
 
جدول 4- شاخصهای برازش مدل پیش بینی ثبات ازدواج بر اساس صفات شخصیت با میانجی­گری هوش هیجانی در مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در سال 1399 (345=n)
شاخص­های برازندگی مدل اندازهگیری اولیه مدل اندازهگیری 
اصلاح شده
مدل ساختاری نقطه برش [21]
مجذور کای 31/10 74/0 52/48 -
درجه آزادی مدل 2 1 19 -
df/2c 16/5 74/0 55/2 کم‌تر از 3
GFI 969/0 997/0 973/0 کم‌تر از 90/0
AGFI 844/0 989/0 922/0 کم‌تر از 85/0
CFI 965/0 00/1 984/0 کم‌تر از 90/0
RMSEA 165/0 017/0 068/0 بیش‌تر از 08/0
 
در ادامه و در جدول 5، ضرایب مسیر بین متغیرها را در مدل ساختاری پژوهش نشان می­دهد. نتایج نشان می­دهد که ضریب مسیر بین هوش هیجانی و ثبات ازدواج (010/0>p، 376/0=β) مثبت و در سطح 01/0 معنادار است. از بین صفات شخصیت ضریب مسیرکل بین روان­رنجورخویی (010/0>p، 397/0-=β) با ثبات ازدواج منفی و توافق پذیری (010/0>p، 211/0=β) و برونگرایی (010/0>p، 244/0=β) با ثبات شخصیت مثبت و در سطح 010/0 معنادار است. هم‌چنین، نتایج نشان داده است که ضریب مسیر غیرمستقیم بین روانرنجورخویی (010/0>p،
 133/0-=
β) با ثبات ازدواج منفی و توافق­پذیری (010/0>p، 062/0=β)، برونگرایی (010/0>p، 116/0=β) و وظیفه­شناسی (050/0>p، 046/0=β) با ثبات شخصیت مثبت و دست کم در سطح 010/0 معنادار است. بر این اساس، می­توان گفت هوش هیجانی رابطه بین روان­رنجورخویی و ثبات ازدواج را به صورت منفی و رابطه بین سه عامل برونگرایی، وظیفه‌شناسی و توافق پذیری شخصیت و ثبات ازدواج را به صورت مثبت و معنادار میانجی­گری می‌کند
 
جدول 5- ضرایب مسیر در مدل پیش بینی ثبات ازدواج بر اساس صفات شخصیت با میانجی­گری هوش هیجانی
مسیر متغیر پیش­بین شیب رگرسیون خطای معیار (S.E) ضریب مسیر (β) مقدار p
مستقیم وظیفه‌شناسیß ثبات ازدواج 005/0- 020/0 011/0- 788/0
توافق پذیریß ثبات ازدواج 072/0 026/0 148/0 008/0
گشودگیß ثبات ازدواج 016/0- 020/0 027/0- 499/0
روان رنجورخوییß ثبات ازدواج 091/0- 028/0 264/0- 001/0
برونگراییß ثبات ازدواج 061/0 027/0 128/0 039/0
هوش هیجانیß ثبات ازدواج 378/0 093/0 376/0 001/0
غیر مستقیم وظیفه‌شناسیß ثبات ازدواج 020/0 010/0 046/0 022/0
توافق پذیریß ثبات ازدواج 030/0 013/0 062/0 001/0
گشودگیß ثبات ازدواج 013/0 010/0 022/0 121/0
روان رنجورخوییß ثبات ازدواج 046/0- 015/0 133/0- 001/0
برونگراییß ثبات ازدواج 055/0 017/0 116/0 001/0
کل وظیفه‌شناسیß ثبات ازدواج 015/0 019/0 035/0 451/0
توافق پذیریß ثبات ازدواج 103/0 024/0 211/0 001/0
گشودگیß ثبات ازدواج 003/0- 021/0 005/0- 967/0
روان رنجورخوییß ثبات ازدواج 136/0- 023/0 397/0- 001/0
برونگراییß ثبات ازدواج 116/0 025/0 244/0 001/0
 
در ادامه، شکل 2، مدل ساختاری پژوهش در تبیین روابط بین صفات شخصیت، هوش­هیجانی و ثبات ازدواج را همراه
ضرایب مسیر نشان می­دهد.
 

شکل 2- مدل ساختاری پیش بینی ثبات ازدواج بر اساس صفات شخصیت با میانجی­گری هوش هیجانی در مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره خانواده شهر تهران در سال 1399 (345=n)
 
بحث
پژوهش حاضر به منظور تعیین رابطه بین ثبات ازدواج و صفات شخصیتی با تأثیر میانجی­گری هوش هیجانی به انجام رسید. امروزه جایگاه هوش ­هیجانی در روابط زناشویی به دلیل افزایش روزافزون آمار خیانت­ها و طلاق، در مطالعات خانواده و ازدواج با اهمیت است. یافته­ها نشان می­دهد ضریب مسیر بین هوش­ هیجانی و ثبات ازدواج مثبت و معنادار است. بر این اساس، تأثیر مثبت معنی­دار هوش­هیجانی بر ثبات ازدواج، نشانه تأیید بزرگی بر مدعای Goleman [23] است که هوش هیجانی را رمز بقاء ازدواج می­داند.
هم‌چنین، این نتایج با یافته­های Fayyaz و همکاران [24]، Ghamari و همکاران [25] و Irandoust و همکاران [26] همسو و همخوان است. در تبیین این یافته می­توان گفت هوش هیجانی بر شناخت احساسات فردی و اخذ تصمیم­های مهم زندگی تأثیر مستقیم دارد. زوجینی که دارای هوش­ هیجانی همسو هستند در برقراری ارتباط توانمند، متعهد، دارای روابط دوستانه و در زمان خشم و بحرانهای زندگی میتوانند احساسات خود را مدیریت کنند و کنترل هیجانی داشته باشند. این گروه از همسران حمایت عاطفی از یکدیگر دریافت نموده و از باهم بودن و داشتن روابط جنسی لذت می­برند و لذا معمولاً ازدواج پایدارتری دارند [14].
نتایج هم‌چنین نشان داد که هوش ­هیجانی، رابطه بین روان رنجورخویی و ثبات ازدواج را به صورت منفی و معناداری میانجی­گری می­کند. یافته­های این پژوهش یا یافته­های حاصل از مرور نظام­مند مطالعات متعدد بررسی شده مبنی بر ارتباط منفی بین روان رنجورخویی و رضایت­زناشویی به نقل از Sayehmiri و همکاران همراستا است [2]. به طور کلی افرادی که نمرات بالایی از روان رنجورخویی کسب می­کنند، به هنگام مواجهه با شرایط مشکل­ساز، توانایی حل مساله­شان کاهش می­یابد و درنتیجه با کاهش میزان رضایت و سازگاری زناشویی، احتمال جدایی و طلاق افزایش و ثبات ازدواج کاهش می­یابد [27].
مطالعه Sayehmiri و همکاران [2] نشان داده است که رضایت زناشویی همبستگی منفی با روان‌رنجوری دارد. افراد با روان‌رنجوری بالا اغلب احساساتی مانند غم و اندوه، خشم و نارضایتی از خود را تجربه می‌کنند، احساساتی که می‌توانند شادی کلی­شان را در زندگی کاهش دهند. چون این افراد به احتمال زیاد کج‌خلق و عبوس هستند، انتظار نمی‌رود که آن‌ها سطوح بالاتری از رضایت و ثبات زناشویی را تجربه کنند. این تیپ از افراد، تأکید بیش‌تری بر رویدادهای منفی زندگی دارند [28].
با توجه به این واقعیت که نگرش به شخصیت بستگی دارد، می­توان نتیجه گرفت که افراد با ویژگی‌های شخصیتی مختلف نگرش متفاوتی نسبت به ازدواج دارند و این می‌تواند بر پایداری زناشویی آن‌ها تأثیر گذارد. تأثیرات منفی روان رنجورخویی بر ثبات زناشویی ممکن است از طریق ایجاد اضطراب، تنش، دلسوزی، خصومت، تکانشگری، افسردگی و عزت ‌نفس پایین باشد [2].
هم‌چنین، نتاج مطالعه حاضر نشان داد که متغیر وظیفه‌شناسی، از طریق میانجی­گری هوش هیجانی می­تواند ثبات ازدواج و زناشویی را پیش­بینی کند. وظیفه­شناسی گرچه یک ویژگی مثبت تلقی شده و می­تواند نشانگر ثبات ازدواج باشد، ولی نکته قابل تامل این است که چگونگی نشان دادن این ویژگی از اهمیت بالایی برخوردار است. چنان­چه به خود و هیجانات خود و طرف مقابل و هیجانات وی آگاهی داشته باشیم و بتوانیم رابطه را به خوبی مدیریت نماییم، آن­گاه است که وظیفه­شناسی، به خوبی خود را نشان می­دهد، ولی در صورت عدم برخورداری از هوش­هیجانی و مؤلفه­های آن وظیفه‌شناسی شخص چندان به چشم نیامده و آشکار و واضح ظهور و بروز نمی­یابد. این یافته با یافته Nazari و همکاران [29] همراستا است. توجه به این­که افراد با وجدان، خود نظم، قادر به رسیدگی مؤثر به مسائل رابطه‌ای هستند، انتظار می‌رود که سطوح بالایی از ثبات­زناشویی را تجربه کنند [30]. Gattis و همکاران به نقل از Heidarnejad ‏و همکاران دریافتند که نارضایتی زناشویی با وظیفه‌شناسی پایین و روان‌رنجوری بالا مرتبط است. افرادی هم که وظیفهشناسی بالایی دارند، از نشان دادن پرخاشگری خودداری می‌کنند و قادر به کنترل انگیزش‌های خود در رابطه زناشویی هستند [31].
از دیگر یافته­های پژوهش حاضر می­توان به نقش برونگرایی و توافق پذیری (دلپذیر بودن) در ثبات ازدواج اشاره کرد. این نتایج با یافته­های Chehreh و همکاران به نقل از Imanzadeh و همکاران [32] همراستا است. میزان بیش‌تر دلپذیری باعث می­شود فرد در تعاملات بین فردی، هیجان­های خود را تنظیم کرده و رفتارهای ملایم­تری از خود نشان دهد. هم‌چنین، افراد توافق­پذیر تضادهای ناشی از روابط بین فردی را با سهولت بیش‌تری حل می­کنند که این مسئله باعث کاهش فراوانی و شدت رفتارهای تعاملی منفی می­شود [32]. دلپــذیر بــودن از متغیرهــای پبش­بینی­کننده قوی سازگاری و رضایت زناشویی و در نتیجه ثبات زناشویی و ازدواج است. هم‌چنین، یافته ناشی از متغیر برونگرایی، در زمینـه رضـایت از زنـدگی و سـازگاری زناشویی، با یافته­های پژوهشی Roshannejhad و همکاران [33] همخوانی دارد.
برونگرایی با هیجانات مثبتی همچون خوش­بینی، عشق و صمیمیت همراه است. هم‌چنین، اجتماعی و فعال بودن افراد برونگرا نیز در تجمیع با دیگر صفات بر روابط زناشویی و در نتیجه رضایت و ثبات این رابطه تأثیر مثبت دارد [20]. تمایل به مثبت بودن، شجاعت و پرانرژی بودن از خصوصیات افراد برونگرا محسوب می­شود. توافق جویی و دلپذیر بودن سبب می­گردد تا افراد در تعاملاتشان با افراد دیگر، احساسات و هیجاناتشان را مهار کرده و برخوردی همراه با آرامش داشته باشند. خصوصیت مسئولیت پذیری باعث توان­مندی افراد در اداره تعارضات احتمالی ایجاد شده در ارتباط می­شود. خصوصیت گشوده و باز بودن، تمایل برای تغییر و انگیزه برای کسب تجارب تازه را  موجب می­شود [34]. افراد توافق پذیر افرادی سازگار و سازش یافته هستند که از تمایلات قوی­تری در روابط بین فردی برخوردارند و به دلیل دارا بودن این خصلت، روابط زناشویی باثباتی را تجربه کرده و راضی­تر هستند [35]. برونگرایی نیز با هیجانات مثبت و مطلوبی مانند خوش بینی، عشق، صمیمت و شادکامی همراه بوده و این ویژگی­ها، موفقیت در ازادواج را محتمل­تر کرده و ثبات و پایداری را نیز افزایش می­دهند [2].
یافته دیگر پژوهش حاضر این است که بین گشودگی و ثبات ازدواج رابطه­ای یافت نشد. این یافته با نتایج Nazari و همکاران [29] همسو است. مردان و زنان دارای نمره­های پایین در این شاخص کسانی هستند که در رفتار متعارف و در ظاهر محافظه کار به نظر می­رسند. آن­ها موضوع­های رایج را بهتر از موارد نادر می­پسندند و پاسخ­های هیجانی آن­ها نسبتاً آرام و نهفته است؛ افراد باز افرادی غیرمتعارف، مایل به زیر سؤال بردن منبع قدرت و علاقمند به آزادی در اخلاقیات، امور اجتماعی و دیدگاه­های سیاسی هستند. ذکر این نکته ضروری است اگر دامنه گشودگی را به اندازه­ای وسیع در نظر بگیریم که نظرها و اعتقادات دینی و مذهبی را هم  مانند شعر، نقاشی، غذاهای طبخ شده با یک روبکرد و سلیقه، اثری هنری، یک دیدگاه سیاسی و اجتماعی که قاعدتاً در این گونه آثار سلائق و علائق دیگری هم می­توان در نظر گرفت و از آن­ها انتظار داشت آن­گاه گشودگی به تجربه امتحان کردن سلائق و علائق دیگر را نیز در برخواهد گرفت. اما از آن­جا که اکثر قریب به اتفاق مشارکت ­کنندگان این پژوهش از قشر مذهبی بودند و ما  می­دانیم افراد دیندار و مذهبی، علاقمند به آزادی در امور اخلاقی نیستند و تمایل زیادی به زیر سؤال بردن ارزش­های رایج مذهبی خود ندارند. کما این­که Dehestani به نقل از Motevaliyan و همکاران گشودگی را پیش­بینی­کننده دینداری به صورت منفی می‌داند [36].
بنابراین در مواجهه با همبستگی منفی بین گشودگی بـه تجربـه و ثبات ازدواج، شاید بتوان این­گونه نتیجه گرفت که افراد با سطح دینداری بالاتر و تعهـد بیش‌تر نسبت بـه حفظ اصول و ارزش­های اخلاقی و دینی که از نظر آن­ها کارایی خود را به تأیید رساندهانـد و به همان میزان تلاش بیش‌تری برای حفظ سنتها و ارزش­های گذشته، به­ویژه آن دسـته از تعالیمی که مربوط به آموزه­های دینی می­شود، انجام می­دهند طبیعتاً این­گونه افراد در ویژگی گشودگی به تجربه، نمره بالایی نخواهند داشت و نمره نسبتاً پایین­تری کسب خواهند کرد. بنابراین، می­توان افراد معتقد و مذهبی را که به طور جدی مذهب و دینداری را پذیرفته­اند افرادی در نظر گرفت که در زمینه دین، مذهب، اعتقادات و ارزش­ها حاضر به دست کشیدن از بنیان­های مذهبی و ارزش­های خود نبوده و به راحتی می­توان انتظار داشت که در این ویژگی نمرات پایین­تری را نسبت به سایرین به دست آورند و در عین حال می­توان انتظار داشت که در میان همین افراد مذهبی و متدین و معتقد، افرادی باشند که در زمینه هنر و آثار هنری، تمایل به تجربه کردن سایر حوزه­ها را داشته و تنوع و تکثر را بپسندند. بنابراین لازم است در این ویژگی در جوامع معتقد و مذهبی مانند جامعه ایران که فرهنگ و دین اسلام در آن جایگاه ویژه­ای دارد جوانب احتیاط رعایت گردد و نباید این افراد را افراد غیر منعطف در نظر گرفت.
از محدودیت­های پژوهش حاضر می­توان به برخی متغیرهای مداخله­گر مانند وضعیت اجتماعی-اقتصادی که در کنترل پژوهش­گر نبود، اشاره کرد. لذا تعمیم پذیری به سایر گروه­ها باید با احتیاط صورت گیرد. پیشنهاد می­شود در پژوهش­های آتی نقش متغیرهای دیگر که به نظر می­رسد بر ثبات زناشویی مؤثر است، مورد بررسی قرار گیرد و به منظور تعمیم پذیری بیش‌تر نمونه­های پژوهش از سایر مناطق شهر تهران انتخاب شوند و هم‌چنین از شهرها و استان­های دیگر نیز انتخاب شده و نتایج پژوهش­ها را با هم مقایسه کرد. به منظور افزایش ثبات و پایداری زناشویی، مشاوران، روانشناسان، مددکاران و افراد مرجع و سایر افرادی که به نحوی در پیوند و تداوم ازدواج دو نفر نقش دارند و کاهش مشکلات مربوط به تعارضات زناشویی به متغیرهای این پژوهش مد نظر قرار دهند.
نتیجهگیری
در یک جمع­ بندی کلی باید گفت که یافته­های این پژوهش نشان دهنده نقش هوش­هیجانی بر تعهد و ثبات­زناشویی است. ویژگی عاری از خودپسندی (در مقابل روان رنجوری)، همدردی، همراهی و درنظرگرفتن منافع هر دو طرف در زوجین توافق‌پذیر، هم‌چنین در نظر گرفتن ویژگی‌های مثبت و منفی خود و طرف مقابل بدون انتقاد و سرزنش­گری و در آخر قاطعیت و جلب حمایت اجتماعی در مواقع نیاز به ویژه مشکلات زناشویی در زوجین برونگرا موجب می­شود. احتمالاً این همسران روابط خود را روابطی تعاملی در نظر بگیرند و در صورت بروز تعارض با در نظرگرفتن منافع دو طرف، منصفانه دست به حل مستله بزنند؛ به این ترتیب زمینه رضایت خود و همسر و ثبات زندگی زناشویی را فراهم آورند.
تشکر و قدردانی
به این­وسیله از کلیه کسانی که ما را در این تحقیق یاری کردند به خصوص مراکز مشاوره دانشگاهی و خوابگاهی منطقه 2 و 5 شهر تهران بزرگ که با سعه صدر و فراهم آوردن زمینه انجام مطالعه و دادن معرفی نامه و دانشجویان، اساتید و کارمندان دانشگاهی جهت همکاری در اجرای پژوهش و تکمیل پرسش­نامه صمیمانه تشکر و سپاس­گزاری می­شود.
 

References

 
[1] Priyadharshini S, Gopalan RT. Marital Adjustment, Love, Personal Intimacy, Personality, Dyadic Coping and Spirituality on Marital Stability. Psychology and Psychiatry 2022; 7(4): 1-6.
[2] Sayehmiri K, Kareem K, Abdi K, Dalvand S, Gheshlagh R. The relationship between personality traits and marital satisfaction: a systematic review and meta-analysis. BMC Psychology 2020; 8(15): 1-8.
[3] Mitchell KS, Plauche H. Marital Stability. International Journal of Humanities and Social Science 2018; 5(3): 123-44.
[4] Lawrence EM, Rogers RG, Zajacova A, Wadsworth T. Marital happiness, marital status, health, and longevity. J Happiness Studies 2019; 20(5): 1539-61.
[5] Brisini KSC, Solomon DH, Nussbaum JT. Transitions in marriage: Types, turbulence, and transition processing activities. J Social and Personal Relationships 2018; 35(6): 831-53.
[6] Salimi H, Javdan M, Zarei E, Najarpourian S. The Health of Marital Relationship in the Light of Factors Affecting the Stability and Satisfaction of the Relationship: A Review Study. J Education and Community Health 2019; 6(3): 183-92. [Farsi]
[7] Pereira-Morales AJ, Adan A, Lopez-Leon S, Forero DA. Personality traits and health-related quality of life: the mediator role of coping strategies and psychological distress. Annals of General Psychiatry 2018; 17(1): 1-9.
[8] Lavner JA, Weiss B, Miller JD, Karney BR. Personality change among newlyweds: Patterns, predictors, and associations with marital satisfaction over time. Developmental Psychology 2018; 54(6): 1172–85.
[9] Niknam M, Taj T. Marital instability prediction based on emotional intelligence and spiritual intelligence variables in a non-clinical population of Women. J Woman and Family Studies 2019; 7(13): 9-28. [Farsi]
[10] Bagby RM, Widiger TA. Five Factor Model personality disorder scales: An introduction to a special section on assessment of maladaptive variants of the five factor model. Psychological Assessment 2018; 30(1): 11-9.
[11] Yu Y, Wu D, Wang JM, Wang YC. Dark personality, marital quality, and marital instability of Chinese couples: An actor-partner interdependence mediation model. Personality and Individual Differences 2020; 15(4): 109-39.
[12] Kamomoe PK, Ngari SM, Gichure P, Ndung’u EM, Esiu EM. The effect of emotional intelligence on marital quality in Kenya: A case of the Catholic Archdiocese of Nairobi, Kenya. International Academic J Social Sciences and Education 2020; 2(2): 394-411.
[13] Sadeghi I, Salahyan A, Salehy M. The role of self-knowledge, love and emotional intelligence in predicting marital conflicts. Counseling Culture and Psycotherapy 2022; 13(50): 69-97. [Farsi]
[14] Panahifar S, Momeni A. The effectiveness of couple therapy based on emotional intelligence components on reducing marital conflicts and increasing adjustment of divorce applicant couples. Shenakht Journal of Psychology and Psychiatry 2021; 8(4): 38-50. [Farsi]
[15] Iran’s National Organization for Civil Registration. [Marriage and divorce data] [Internet]. 2020 [Updated 2020 June 21]. [Farsi] Available from: https://www.sabteahval.ir/avej/Page.aspx?ID=3257&Page=Magazines/SquareShowMagazine&mId=49826
[16] Howitt D, Duncan C. Introduction to Research Methods in Psychology. Translated by Pasha Sharifi et al. 6th edition, Tehran Sokhan Publications 2018; 6(5): 66-98.
[17] Edwards N, Johnson DR, Booth A. come apart: A prognostic insttument of marital breakup. Family Relation 1987; 36(3): 168-70.
[18] Sanaei B. Scale of Marriage and Family. 4th edition, Tehran Beast Publications, 2000: 244. [Farsi]
[19] Ganji H, Mirhashemi M, Sabet M. Bradberry-Greaves’ emotional intelligence test: preliminary norming-process. J Thought Behav. 2006; 1(2): 23-35. [Farsi]
[20] Costa Jr PT, McCrae RR. The Revised Neo Personality Inventory (neo-pi-r). Sage Publications, Inc; 2008.
[21] GrossiFarshi M, New approaches in personality assessment. The application of factor analysis in personality studies, 1st edition, Tabriz, Daniyal Publishing House, and Jamia Pajoh: 2010; P 292. [Farsi]
[22] Kiamehr J. Normativeness of the short form of the NEO factorial page questionnaire and the investigation of its factorial structure among students. Master's thesis, Faculty of Psychology, University of Tehran. 2008; P 166. [Farsi]
[23] Goleman D. Emotional intelligence. Why it can matter more than IQ. Translation: Parsa, N. Tehran: Roshd. 2015; P 424. [Farsi]
[24] Fayyaz Saberi MH, Toozandehjani H, Samari AA, Nejat H. Predicting marriage stability based on marital adjustment and sexual self-disclosure by the mediating role of emotional intelligence. Research in Clinical Psychology and Counseling 2020: 9(2): 56-70. [Farsi]
[25] Ghamari R, Farah Bijari A, Ahadi B. The relationship between emotional awareness and marital couples’ stability, focusing on the role of moderating conflict resolution styles and strategies for maintaining the relationship. Master Thesis. Al-Zahra University 2018; P 148. [Farsi]
[26] Irandoust R, Sohrabi F, Maliholzakerini S, Ahi GH. The Casual Model of Relationship between Alexithymia and Female Sexual Function by Mediating Rule of Psychological Distress and Marital Intimacy. J Family Research 2019; 14(56): 515-31. [Farsi]
[27] Heshmati R, Pouresmaili A, Khodaparast Kazerooni S. Comparison of persistent vulnerables: The role of original family function, neuroticism, and relationship beliefs in divorce applicant couples. J Woman and Family Studies 2019; 7(1): 159-78. [Farsi]
[28] Rezaeifar E, Sepahmansour M, Kochakentezar R, Kooshki S. Developing Model of Marital Stability Based on Personality Characteristics and Perceived Stress Mediating by problem Solving styles. Social Cognition 2019; 8(15): 83-106. [Farsi]
[29] Nazari R, Sardaripoor M, Kakavand AR, Mansoobifar M. The Relationship between Personality Traits, Marital Stability, and Equality Perception: MEJDS J Disability Studies 2020; 10(1): 73-80. [Farsi]
[30] Saffarian Tosi MR, Savabi M, Khouei Nejad G. The role of mediatory factors of hope and forgiveness in personality traits effect on marital satisfaction of couples on the verge of divorce. Positive Psychology Research 2018; 4(2): 71-85. [Farsi]
[31] Heidarnejad K, Iranpour R, Hakim M. Feasibility Study of the Relationship between Marital Satisfaction with Five Major Personality Traits (Case Study, Islamic Azad University of Bonab). Women and Family Studies 2018; 11(42): 55-69. [Farsi]
[32] Imanzadeh V, Moheb N, Abdi R, Azimi, M. Identifying the Effective Factors on Divorce and Providing a Model for Predicting Divorce. J Modern Psychological Researches 2020; 14(56):  4-46. [Farsi]
[33] Roshannejhad N, Bayanfar F, Talepasand S. Predicting Marital Adjustment among Young Couples based on Personality Traits, Differentiation of Self and Psychological Hardiness. Journal of Clinical Psychology 2019; 1(41): 93-106. [Farsi]
[34] Karney BR, Bradbury TN. Research on marital satisfaction and stability in the 2010s: Challenging conventional wisdom. J Marriage and Family 2020; 82(1): 100-16.
[35] Fincham D, Rogge R, Steven RH. Relationship satisfaction. The Cambridge handbook of personal relationships. Cambridge University Press 2018; 422–36.
[36] Motevaliyan M, Hosseini M, Shirvani A, Nouri N. Relationship between five personality dimensions and religiosity between female and male students of Mazandaran University. Islam & Health Journal 2019; 4(1): 61-70. [Farsi]


The Mediating Role of Emotional Intelligence in the Relationship between Personality Traits and Marital Stability in Family Counseling Centers in Tehran in 2020:
A Descriptive Study

Amir Hossien Shahnoosh Foroushani[4], Pantea Jahangir[5], Ahmad Baseri[6]


Received: 22/05/2022 Sent for Revision: 10/08/2022 Received Revised Manuscript: 12/10/2022 Accepted: 15/010/2022

Background and Objectives: Personality traits are important factors in marriage and consequently marriage stability. Managing emotions has a unique role in this stability. The aim of the present study was to determine the role of emotional intelligence in the relationship between personality traits and marriage stability in family counseling centers in Tehran in 2020.
Materials and Methods: The current research is descriptive. The statistical population was all the married people referred to the counseling centers of the 2nd and 5th regions of Tehran, and 345 men and women were selected by convenience sampling in 2020 to participate in the research. Data collection tools were Edwards et al.'s Marital Instability Questionnaire, Bradberry-Greaves’ Emotional Intelligence, and revised form of NEO-FF-I personality scale. Structural equation modeling (SEM) and path analysis were used to analyze the data.
Results: The results showed that there was a positive and significant path coefficient between emotional intelligence and marriage stability (β=0.376, p<0.010). Also, among the personality traits, there was a negative and significant total path coefficient between neuroticism (β=0.397, p<0.010) and marital stability, and there was a positive and significant total path coefficient between agreeableness (β=0.211, p<0.010) and extroversion (β=0.244, p<0.010) and marital stability. It was found that the indirect path coefficient between neuroticism (β=-0.133, p<0.010) and marital stability was negative, and between agreeableness (β=0.062, p<0.010), extroversion (β=0.116, p<0.010), and conscientiousness (β=0.046, p<0.010) and marital stability was positive and significant.
Conclusion: Emotional intelligence mediates the relationship between neuroticism and marriage stability in a negative way and the relationship between the three factors of extroversion, conscientiousness, and agreeableness and marriage stability in a positive way. In line with the results, holding educational workshops to recognize the personality traits of married people and training emotional intelligence skills can lead to increasing family stability.
Key words: Marital stability, Personality traits, Emotional intelligence
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Azad Islamic University, Tehran-North Branch, approved the study (IR.IAU.TNB.REC.1400.043).

How to cite this article: Shahnoosh Foroushani Amir Hossien, Jahangir Pantea, Baseri Ahmad. The Mediating Role of Emotional Intelligence in the Relationship between Personality Traits and Marital Stability in Family Counseling Centers in Tehran in 2020: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (8): 817-34. [Farsi]
 
[1]- کاندیدای دکتری مشاوره، گروه مشاوره، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار و رئیس گروه مشاوره، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
تلفن: 76502397-021، دورنگار: 76507665-021 پست الکترونیکی: panteajahangir@gmail.com
[3]- استادیار گروه روانشناسی دانشگاه امام حسین علیه‌السلام تهران، تهران، ایران
[4]- PhD Candidate in Counceling, Dept. of Counseling, Roudehen Branch, Islamic Azad University, Roudehen, Iran
[5]- Assistant Prof., Dept. of Counseling,  Roudehen Branch, Islamic Azad University, Roudehen, Iran, ORCID: 0000-0002-3103-4735
(Corresponding Author) Tel: (021) 76502397, Fax: (021) 76507665, E-mail: panteajahangir@gmail.com
[6]- Assistant Prof., Dept. of Psychology, Imam Hossein University, Tehran, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1401/2/26 | پذیرش: 1401/7/23 | انتشار: 1401/8/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb