جلد 21، شماره 4 - ( 4-1401 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 448-433 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.PIAU.REC.1400.019


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghian S, Kazemzadeh Y, Mohammadnejadpanah Kandi Y, Mirzayan Shanjani S, Sedaghati S. The Effect of Aerobic Exercise with Curcumin Consumption on Tissue Apoptosis Indices in the Liver Tissue of Rats Induced by Breast Cancer in the Doxorubicin Treatment Phase: An Experimental Study. JRUMS 2022; 21 (4) :433-448
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6551-fa.html
صادقیان سولماز، کاظم زاده یاسر، محمدنژادپناه کندی یحیی، میرزایان شانجانی ساناز، صداقتی سعید. تأثیر تمرین هوازی به همراه مصرف کورکومین بر بیان ‌ژن شاخص‌های آپوپتوزی بافت کبد موش‌های سرطانی القایی پستان در فاز درمان با دوکسوروبیسین: یک مطالعه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (4) :433-448

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6551-fa.html


گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران.
متن کامل [PDF 388 kb]   (541 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1019 مشاهده)
متن کامل:   (935 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، تیر 1401، 448-433


تأثیر تمرین هوازی به همراه مصرف کورکومین بر بیان ­ژن شاخص­های آپوپتوزی بافت کبد موش­های سرطانی القایی پستان در فاز درمان با دوکسوروبیسین: یک مطالعه تجربی


سولماز صادقیان[1]، یاسر کاظمزاده[2]، یحیی محمدنژادپناهکندی[3]، ساناز میرزایان شانجانی3، سعید صداقتی3







دریافت مقاله: 31/02/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 29/03/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 18/04/1401 پذیرش مقاله: 20/04/1401


چکیده
زمینه و هدف: شیمی‌درمانی عوارض زیادی بر بافتهایی مثل کبد دارد. هدف تحقیق حاضر تعیین تأثیر تمرین هوازی و­ کورکومین بر  بیان­ژن شاخص­های­ آپوپتوزی بافت کبد موش­های سرطانی در فاز درمان با دوکسوروبیسین بود.
مواد و روش­ها: تحقیق حاضر از نوع تجربی می­باشد. 36 سر موش ماده Balb/c با وزن ۲±۲۰ گرم به صورت تصادفی به شش گروه تقسیم شدند. کنترل سالم ۱G، گروه کنترل سرطانی ۲G، گروه بیمار+تیمار (مصرف داروی دکسوروبیسین) ۳G، بیمار+تیمار+تمرین هوازی ۴G٬ گروه بیمار+تیمار+مکمل ۵G و گروه بیمار+تیمار+مکمل+تمرین هوازی ۶G. جهت القاء سرطان پستان، رده سلولی 4T1 استفاده شد. دوکسوروبیسین به صورت داخل صفاقی در روزهای 21،14،7،1 و 28 تزریق شد و کورکومین، به حیوانات خورانده شد. تمرین هوازی شامل30 دقیقه دویدن با شدت60-40 درصد بیشینه سرعت، پنج روز در هفته به مدت 6 هفته بود. تمرینات در هفته اول با سرعت ۱۴ متر در دقیقه و در هفته دوم به16 متر و در نهایت به ۱۸ متر در دقیقه رسید. برای آنالیز داده‌ها از آنالیز واریانس یک­طرفه استفاده شد.
یافته­ها: اثر کورکومین و تمرین هوازی بر بیان­ ژن کاسپاز-3 (00۰۱/0=P)، (00۰۱/0=P) Bcl2 از نظر آماری معنیدار بود. در گروه 6 میزان بیان ­ژن  Bcl2نسبت به گروه­های دیگر افزایش داشت و کاسپاز-3 در گروه 5 و 6 نسبت به گروه 2 کاهش پیدا کرده بود.
نتیجه­گیری: احتمالاً تمرین هوازی به همراه مصرف نانوکورکومین در فاز درمانی با دوکسوروبیسین سازگاری‌های لازم برای مهار یا توقف آپوپتوز را در بافت کبد موش های مبتلا به سرطان پستان فراهم می‌کند.
واژه­های کلیدی: تمرین هوازی، کورکومین، آپوپتوز، سرطان پستان، کبد، دوکسوروبیسین
 


مقدمه
امروزه دومین عامل مرگ و میر در بین زنان٬ سرطان و شایع­ترین آن سرطان پستان است ]1[. اما شانس بقاء افراد در تشخیص به موقع بیماری افزایش پیدا کرده است ]2[. در حال حاضر درما­­ن­های رایج برای این بیماری، جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند. شـیمی‌ درمانی، بـه عنـوان یکـی از رایـجتـرین روش­هـای درمان این بیماری شناخته می‌شود. افزایش میزان بقای افراد به وسیله کاهش عوارض داروهای شیمی‌درمانی یکی از راه­های افزایش امید به زندگی پس از ابتلاء به انواع سرطان­ها است. طی چند دهه گذشته آنتراسایکلین­­ها به طور گسترده دردرمان انواع مختلف سرطان­ها مورد استفاده قرار گرفته­اند ]۳[. دوکسوروبیسین (Doxorubicin) یکی از داروهای شیمی‌درمانی است که در درمان انواع تومورهای بدخیم مورد استفاده قرار می­گیرد ] ۴[. داروی دوکسوربیسین اثرات سمی‌روی بافت­های مختلف بدن دارد ]۵[. داروی دوکسوروبیسین نه تنها سلول­های سرطانی بلکه سلول­های سالم بدن را نیز مورد حمله قرار می­دهد و باعث سمیت در بافت کبد ]۷- ۶[ و سایر بافت­های حساس بدن می­شود
]۹-۸[. نتایج بسیاری از پژوهش­ها نشان داده است که ایجاد سمیت کبدی توسط دوکسوروبیسین از طریق افزایش بیش از حد آنزیم­های کبدی ]۶ [٬ افزایش رادیکالهای آزاد و القای آپوپتوز و یا مسیر­های دیگر می‌باشد ]11-10]. آپوپتوز (Apoptosis) یا مرگ برنامه­ریزی شده سلول، روشی فیزیولوژیک برای از بین بردن سلول­های آسیب دیده یا پیر و هموستاز بافتی می­باشد که از دو مسیر بیرونی (Extrinsic pathway ) و دورنی (Intrinsic pathway) اتفاق می‌افتد ]12[.  مشخص شده است که دوکسوروبیسین، عمدتاً از مسیر داخلی سبب القاء آپوپتوز میشود. مسیر داخلی، از طریق سیگنال­هایی همچون رادیکال­های آزاد، در درون سلول آغاز شده و به واسطه پروتئینهای خانواده­ Bcl-2 موجود در غشای خارجی میتوکندری، اتفاق می­افتد ]12[. آسیب کبدی یکی از عوارض جانبی بسیاری از داروهای ضد سرطان است. در طی درمان با دوکسوروبیسین مقادیر زیادی از این دارو با غلظت بالا در کبد تجمع یافته و متابولیزه شده که به همین دلیل کبد به عنوان یکی از اندام­های آسیب­پذیر در هنگام درمان با این دارو شناخته شده است ]۱۳[. بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که تمرینات منظم هوازی باعث تعادل اکسایشی/ ضد اکسایشی در بافت کبد پس از به هم خوردن این تعادل در اثر داروی دوکسوروبیسین می­شوند ]۱۴[. نتایج این مطالعات توجه پژوهشگران را به تمرینات ورزشی به عنوان یک رویکرد درمانی در جهت کاهش سمیت کبدی ناشی از دوکسوروبیسین معطوف کرده است. محققان نشان دادند که 8 هفته تمرینات مقاومتی در افراد سالمند موجب کاهش معنادار نسبت کاسپاز-1 به کاسپاز -3 میشود ]15[. در تحقیقی نشان دادند تمرین استقامتی به طور معنی­داری موجب افزایش سطوح پروتئین Bcl2 و کاهش سطوح کاسپاز 9 و پروتئین Bax میوکارد موش­های مسن می‌شود ]۱۳[. اکثر مطالعات صورت گرفته به بررسی تأثیر تمرینات کوتاه مدت بر فرآیند آپوپتوز پرداخته اند. اما تأثیر تمرینات بلند مدت 3 ماه فعالیت بر فرآیند آپوپتوز مشخص نیست. از آنجایی که تغییرات آپوپتوز وابسته به زمان می­باشد، ضرورت وجود تحقیقات طولانی­تر ضروری به نظر می­رسد. وقتی که سطوح کاسپاز­ها کاهش پیدا می­کند، منجر به رشد تومور می­شود و تمرین هوازی می­تواند بیان کاسپاز ۳ و کاسپاز ۹ را افزایش دهد که منجر به کاهش سرطان می­شود ]16[.

استرا‌تژی­های مختلفی جهت کاهش اثرات سمی دوکسوربیسین بر بافت­های غیر هدف به کار گرفته شده است. کورکومین موجود در زردچوبه به عنوان یـک مکمـل دارویـی با اثرات ضداکسایشی در غیرفعـال کـردن رادیکالهای آزاد شناخته شده است. اخیراً، مطالعات متعددی اثرات بیولوژیکی مختلف کورکومین را مورد بررسی قرار داده و این ماده را مؤثر در شرایط متعدد پاتولوژی معرفی می­کنند. تحقیقات بالینی نشان داده­اند که کورکومین در انواع موارد از جمله کاهش آسیب­های کبدی، مشکلات قلبی، سرطان­ها، آلزایمر، عملکرد یادگیری و بسیاری از بیماری­های مزمن می­تواند نقش مؤثری داشته باشد ]17[.  این ماده در فرآیند­هایی مانند تکثیر سلولی، تمایز و مهاجرت سلولی نیز نقش ایفاء می­کند. این طیف گسترده عملکردی کورکومین به واسطه برهم­کنش آن با مسیرهای پیامدهی درون سلولی است. تمرین هوازی و فعالیت ورزشی می­تواند نقش حمایتی در برابر آسیب­های اکسایشی کبدی ]18[، کاهش التهاب و صدمات و فیبروز کبدی از طریق سرکوب فیلتراسیون ماکروفاژها ]19[ و افزایش سطوح آنتی اکسیدانی ]20[٬ در مطالعات قبلی نشان داده شده است. تمرینات منظم هوازی در کاهش اثرات سمیت کبدی ناشی از داروی دکسوروبیسین می­تواند مؤثر باشد ]۲۲- ۲۱[.
در یک جمع بندی کلی و با عنایت به ضرورت و اهمیت ارائه یک روش تسهیل کننده درمانی و بدون استفاده از روشهای تهاجمی‌که بتواند در کنار فرآیند شیمی‌درمانی به کار برده شود و همچنین باعث بهبود یا تسریع و تسهیل روند درمان سرطان گردد و از عوارض ناخواسته داروهای مخصوص شیمی درمانی بر روی بافت­های غیر هدف مثل کبد کاسته شود از این رو هدف پژوهش حاضر تعیین تأثیر تمرین هوازی به همراه مصرف کورکومین بر بیان­ژن شاخص­های آپوپتوزی بافت کبد موش­های سرطانی القایی پستان در فاز درمان با دوکسوروبیسین بود.
مواد و روش­ها
تحقیق حاضر از نوع تجربی می­باشد. این پژوهش به روش آزمایشگاهی و کنترل شده انجام شد (کد اخلاق شماره IR.IAU.PIAU.REC.1400.019 از دانشگاه آزاد اسلامی). با عنایت به اینکه از لحاظ محدودیت­های مکانی، اخلاقی و زمانی دسترسی به آزمودنی­های انسان مقدور نبوده است، لذا از آزمود­نی­های­ موش نژاد بالب سی (balb/c) استفاده شد. در ابتدا به کسب مجوز­های لازم از کمیته اخلاق دانشگاه اقدام شد و سپس مطابق با دستورالعمل انجمن ایرانیان حمایت از حیوانات آزمایشگاهی در قفس­های به صورت جداگانه نگهداری شدند. جامعه آماری موش­های ماده و روش نمونهگیری به صورت تصادفی و حجم آن شامل 36 موش ماده نژاد Balb/c با وزن تقریبی ۲±۲۰ گرم می­باشد. حجم نمونه با نرم افزار GPOWER بر اساس روش آماری تحلیل واریانس و سطح خطای آلفای 05/0 و توان 85/0 برابر با ۳۶ موش تعیین شد که به­طور تصادفی به شش گروه تقسیم شدند، کنترل سالم ۱G، گروه کنترل سرطانی ۲G، گروه بیمار و تیمار (مصرف داروی دکسوروبیسین) ۳G، بیمار و تیمار و تمرین هوازی ۴G٬ گروه بیمار و تیمار و مکمل ۵G، و گروه بیمار و تیمار و مکمل و تمرین هوازی ۶G.

فرمول تعیین حجم نمونه
جهت القای سرطان پستان، رده سلولی 4T1 از انستیتو پاستور ایران تهیه شد. سلول­ها در محیط DMEMF12 حاوی ۱۰ درصد سرم جنین گاو و ۵ درصد اسیدهای آمینه غیر ضروری و آنتی­بیوتیک­های پنی­سیلین ۱۰۰میلی­گرم و استرپتومایسین۱۰۰  میلی­گرم در میلی­لیتر در انکوباتور ۳۷ درجه سانتیگراد حاوی CO2 ۵ درصد کشت داده شد. تمام بررسی­ها بر روی رده سلولی تازه از ازت مایع خارج شده انجام شد. موش­های نژاد  Bal/bc ماده با سن شش تا هفت هفته از حیوان خانه انستیتو پاستور ایران (کرج)­ خریداری شد. سلولهای 4T1 کشت داده شده پس از تریپسینه شدن و ۵ شستشو با بافر PBS شمارش شد و رقت های ۵ ٭۱۰۵ تا ۶٭ ۱۰۶از سلو­ل­ها تهیه شد] ۲۴-۲۳[.
در ابتدا با دوز 100 میلی­گرم بر کیلوگرم کتامین و 10 میلیگرم بر کیلوگرم زایلوزین که به صورت داخل صفاقی به آنها تزریق شد، بی­هوش شدند و سپس یک میلیون سلول به صورت زیر جلدی به ناحیه پشت تزریق می­شود. (برای جلوگیری از دسترسی و  لمس تومور توسط حیوان، سلول­های سرطانی در پشت بین دوکتف تزریق گردید) پس از 10 الی 14روز با پیدایش تومور سرطانی، موش­ها به گروه­های مدنظر تقسیم شدند.
ابتدا تومور به صورت روزانه بررسی می­شد. هنگامی که تومورها شروع به توسعه کردند و با چشم قابل مشاهده شدند٬ بعد از ۱۴ روز گروه­بندی انجام شد .
 

WhatsApp Image 2022-05-111111111125 at 10 WhatsApp Image 2022-05-25 11111111111111110







شکل 1- مراحل اجرای پژوهش
 
فاز درمان با دوکسوروبیسین
دوکسوروبیسین با دوز 2 میلی­گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی در روزهای 1، 7، 14، 21 و 28 حدوداً ۴ ساعت بعد از تمرین تردمیل به چهار گروه تزریق شد ]۲۶-۲۵[. مکمل کورکومین به صورت کپسول ژلاتینی به نام Sinacurcumin  که حاوی ۴۰ میلیگرم کورکومین در هر کپسول ساخت شرکت اکسیر نانو سینا (ایران) تهیه شد. چون حیوان امکان استفاده از کپسول را ندارد و برای اطمینان از مقدار دوز مصرفی به صورت گاواژ (به وسیله نیدل گاواژ غذا یا دارو وارد معده می‌شود ) خورانده شد. کورکومین با دوز 100 میلی­گرم بر کیلوگرم، یک ساعت بعد از تمرین به دو گروه از حیوانات خورانده شد (گاواژ)  ]26[.  تمرین هوازی شامل 30 دقیقه دویدن با شدت 60-40 درصد بیشینه سرعت، پنج روز در هفته به مدت 6 هفته بود. تمرینات در هفته اول با سرعت ۱۴ متر در دقیقه شروع و در هفته دوم به 16 متر و در نهایت به ۱۸ متر در دقیقه برسد ]27[.
بررسی بیان ­ژن
پس از اتمام شش هفته مداخله، 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و نگهداری، حیوانات به وسیله گاز CO2 اوت و سپس بافت کبد برداشته شد و  بلافاصله در دمای 80- درجه سانتیگراد منجمد و تا زمان تحلیل بیوشیمیایی نگهداری شدند و سپس بیان­ژن­های Bax ، Bcl2،Caspase3، Caspase9 در بافت کبد اندازه­گیری شد. جهت بررسی تغییرات بیان­ژن­ها در سطح mRNA ، لازم بود که RNA تام از نمونهها استخراج شود تا در مراحل بعدی cDNA از روی این mRNA‌ها سنتز و برای بررسی تغییرات بیان­ژن توسط real-time PCR آماده شوند. سنتز cDNA در حجم 10 میکرولیتر با استفاده از کیت سنتز cDNA انجام شد. مقدار نصف بافر سنتز کیت یعنی 5 میکرولیتر از آن به میکروتیوب های ۰/۲ انتقال داده شد. از میکس تهیه شده مقدار 1 میکرولیتر به میکروتیوبها اضافه شده و طبق برنامه­ی کیت Takara مورد استفاده، مدت 35 دقیقه در دستگاه ترمال سایکلر قرار داده شد، تا فرآیند سنتز cDNA انجام شود پس از اتمام کار دستگاه cDNA های سنتز شده در فریزر 20- درجهی سانتیگراد نگه­داری شدند. برای طراحی پرایمر ژن­ها و ژن کنترل داخلی GAPDH از نرم افزار۷ oligo استفاده شد. (جدول ۱).
پس از انجام واکنش سنتز cDNA، به منظور تکثیر قطعه مورد نظر و ارزیابی کمی‌ بیان ­ژنها،  Real-time PCR انجام گرفت. میزان بیان ­ژنها و ژن GAPDH به عنوان کنترل داخلی با استفاده ازدستگاهreal-time PCR  و رنگ SYBR green تعیین شد. بررسی­ها در حجم نهایی 10 میکرولیتر انجام شد. میزان 1 میکرولیتر از هر نمونه در استریپ­ها coat شد. پرایمرها رقیق و در غلظت 4 پیکومولی آماده شدند. 4 میکرولیتر پرایمر فورواردها، 4 میکرولیتر پرایمر ریورسآن و 92 میکرولیتر آب مقطر تزریقی در یک میکروتیوب مخلوط شده و نام­گذاری شد. پرایمر ریورس ژن­ها نیز به همین روش رقیق و آمادهی استفاده شد.
پس از شماره­گذاری و نوت­برداری­های لازم استریپ­ها توسط دستگاه اسپینر، اسپین شدند و به دستگاه Real time PCR منتقل شدند. تنظیمات لازم از جمله­ی دمای 59 درجه به عنوان دمای اتصال به دستگاه داده شد و دستگاه run شد تا بررسی بیان ­ژن در نمونه­های بیمار و سالم کنترل انجام شود. تمامی‌این مراحل برای ژن GAPDH هم به همین ترتیب انجام شد.
 

جدول ۱- توالی پرایمر ژن­های مورد مطالعه
نام ژن نوع پرایمر توالی پرایمر طول قطعه­ی تکثیری
Bcl2  Forward
Reverse
AGACACCCCTTCATCCAAGAA
TACCAATAGCACTTCGCGTCC
۱۱۶ Bp
Bax Forward
Reverse
GTCCGGGGATCATCTCGGAGG
GGCTGCTCCAAGGTCAGCTCA
۱۴۱ Bp
 Caspase3 Forward
Reverse
AAGCTTAGTGTCCTGAGGTGC
GTACCATTGCGAGCTGACATT
۲۴۹ Bp
Caspase9 Forward
Reverse
GCAATCCGCTAGCCATGGAGG
GAGCCTGCCCGCTGAATATCC
۱۵۷ Bp
GAPDH Forward
Reverse
CTCTCTGCTCCTCCCTGTTCT
GAAGGCAGCCCTGGTAACCAG
۱۳۴ Bp
 
تجزیه و تحلیل آماری
نرمال بودن توزیع فراوانی بیان­ژن­های مورد بررسی در هر یک از گروه­­های مورد مطالعه، با استفاده از آزمون ناپارامتریک کلموگروف-اسمیرنوف (Kolmogorov-Smirnov) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون بارتلت (Bartlett’s test for homogeneity of variances) نیز به منظور ارزیابی همگنی واریانس بیان­ژن­های مورد بررسی در گروه­های مورد مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. سطح معنی­داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد. به منظور ارزیابی "اثر تمرین هوازی، اثر مکمل کورکومین و اثر تمرین هوازی و مکمل کورکومین"، بر بیان­ ژن­های مورد بررسی در بعد از مداخله، از آنالیز واریانس یک طرفه (one-way ANOVA)، استفاده گردید. داده­های جمع­آوری شده توسط نرم­افزار SPSS نسخه 27 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
نتایج
نتایج بیان­ژن­هایCaspase3 ،  Caspase9، Bax،Bcl2   به صورت " میانگین، انحراف­ معیار" گزارش شده است (جدول 2).
 


جدول 2- میانگین و انحراف معیار و نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه برای مقایسه بیان ژن در 6 گروه مورد مطالعه
ژن گروه کنترل سالم
انحراف معیار± میانگین
گروه کنترل سرطانی
انحراف معیار± میانگین
گروه بیمار و تیمار (مصرف داروی دوکسورابیسین)
انحراف معیار± میانگین
گروه بیمار و تیمار و تمرین
انحراف معیار± میانگین
گروه بیمار و تیمار و مکمل
 انحراف معیار± میانگین
گروه بیمار و تیمار و تمرین هوازی و مکمل
انحراف معیار± میانگین
آزمون (F) Pمقدار
Bax 003/0±0086/0 005/0 ± 0127/0 011/ 0± 0128/0 001/0 ± 0068/0 003/0 ± 0045/0 005/ 0± 0052/0 241/2 076/0
Bcl/2 004/0 ± 015/0 009/0 ± 0151/0 001/0 ± 0022/0 005/0 ± 0121/0 017/0 ± 0208/0 026/0± 0596/0 263/12 00۰۱/0*
Caspase3 002/ 0± 014/0 005/0 ± 0221/0 009/0 ± 0155/0 004/0 ± 0132/0 006/0 ± 0090/0 003/0 ±0047/0 245/6 000۱/0*
Caspase9 002/0± 0084/0 002/ 0± 0080/0 001/0 ± 0070/0 002/0 ± 0062/0 003/0 ± 0059/0 001/0 ± 0043/0 148/۲ 087/0
*تفاوت معنی­داری در 05/0 – آزمون تحلیل واریانس یک­طرفه
 
نتایج به دست آمده از آنالیز واریانس یک­طرفه که به بررسی اثر ورزش و مکمل کورکومین پرداخته است، نشان داد که اثر تمرین هوازی و کورکومین بر بیان ­ژن (076/0=P) Bax در موش­های ماده Balb/C بعد از القاء سرطان پستان و تحت درمان دوکسوروبیسین، از نظر آماری معنی­دار نمی­باشد. اثر تمرین هوازی و مکمل کورکومین بر بیان ­ژن (0001/0= P) Bcl2  از نظر آماری معنی­دار می­باشد. به عبارت دیگر، اثر مصرف مکمل کورکومین و تمرین هوازی  منجر به افزایش بیان­ژن Bcl2 شده است. میزان بیان­ ژن Bcl2 گروه »بیمار و تیمار ومکمل کورکومین و تمرین هوازی» با تمامی‌ گروه­ها تفاوت معنادار مشاهده شد. در گروه «بیمار و تیمار و مکمل کورکومین و تمرین هوازی» میزان بیان­ ژن Bcl2 نسبت به گروه­های دیگر افزایش داشته است. اثر تمرین هوازی و مکمل کورکومین بر بیان­ ژن کاسپاز-3 (0001/0= P)  از نظر آماری معنی­دار می­باشد. میزان بیان­ژن کاسپاز ۳ در بین گروه «کنترل سرطانی» و گروه­های «بیمار و تیمار و مکمل» و گروه «بیمار و تیمار و مکمل و تمرین هوازی» و بین گروه «بیمار و تیمار» و «بیمار و تیمار و مکمل و تمرین هوازی» تفاوت معنی­دار مشاهده شد.  میزان کاسپاز ۳ در گروه «بیمارو تیمار و مکمل» و گروه «بیمار و تیمار و مکمل و تمرین هوازی» نسبت به گروه«کنترل سرطانی» کاهش پیدا کرده است و همچنین در گروه «بیمار و تیمار و مکمل و تمرین هوازی»‌ نسبت به گروه«بیمار و تیمار» کاهش نشان می­دهد. اثر تمرین هوازی و مکمل کورکومین بر بیان­ ژن کاسپاز-9 (087/0 = P)  از نظر آماری معنی­دار نمی­باشد. به عبارت دیگر، اثر تمرین هوازی و مکمل کورکومین بر بیان ژن  کاسپاز-9 بی­تأثیر بوده است (جدول 3).
 


جدول ۳ -  نتایج آزمون تعقیبی Tukey
متغیر گروه گروه سرطانی گروه بیمار و تیمار گروه بیمار و تیمار و تمرین گروه بیمار و تیمار و مکمل گروه بیمار و تیمار و مکمل و تمرین هوازی
Bcl/2 گروه کنترل سالم 000/1, P=0005/0 M= 562/0, P=0134/0 M= 998/0, P=0035/0 M= 986/0, P=0519/0- M= *0001/0, P=0439/0- M=
گروه کنترل سرطانی ---------------- 603/0, P=0129/0 M= 999/0, P=0029/0 M= 979/0, P=0057/0- M= *0001/0, P=0445/0- M=
گروه بیمار و تیمار ---------------- ----------------- 818/0, P=0099/0- M= 220/0, P=0186/0- M= *0001/0, P=0574/0- M=
گروه بیمار و تیمار و تمرین ---------------- ---------------- ----------------- 885/0, P=0087/0- M= *0001/0, P=0475/0- M=
گروه بیمار و تیمار و مکمل ---------------- ---------------- ---------------- ----------------- *0۰01/0, P=0387/0- M=
Caspase3 گروه کنترل سالم 276/0, P=0073/0- M= 000/1, P=0007/0- M= 997/0, P=0015/0 M= 530/0, P=0057/0 M= 057/0, P=0100/0 M=
گروه کنترل سرطانی ---------------- 390/0, P=0065/0 M= 115/0, P=0089/0 M= *006/0, P=0130/0 M= *0001/0, P=1732/0 M=
گروه بیمار و تیمار ---------------- ---------------- 981/0, P=0023/0 M= 397/0, P=0023/0 M= *034/0, P=0107/0 M=
گروه بیمار و تیمار و تمرین ---------------- ---------------- ---------------- 812/0, P=0041/0 M= 154/0, P=0084/0 M=
گروه بیمار و تیمار و مکمل ---------------- ---------------- ---------------- ---------------- 801/0, P=0042/0 M=

*تفاوت معنیداری در 05/0- آزمون تعقیبی Tukey
 
بحث
پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر تمرین هوازی به عنوان یک راهکار افزایش دهنده دفاع آنتی­اکسیدانی داخلی و کورکومین به عنوان یک آنتی­اکسیدان خارجی بر مسمومیت کبدی ناشی از مصرف دوکسوروبیسین روی بیان­ژن پروتئینهای آپوپتوزی که بسیار مورد توجه بوده، میباشد. اثر اصلی تمرین هوازی و مکمل کورکومین بر بیان­ژن Bax در موش­های ماده Balb/C بعد از القاء سرطان پستان و تحت درمان دوکسوروبیسین، از نظر آماری معنی­دار نمی­باشد. به طور کلی القاء داروی دوکسوروبیسین موجب افزایش بیان پروتئین  Baxمی­شود  ]28[. ولی در گروه­های مورد مطالعه این تحقیق تأثیری بر روی بیان­ژن پروتئین Bax در بافت کبد مشاهده نشد. یافته­های برخی از پژوهشگران نشان دادند که 9 هفته تمرین استقامتی موجب افزایش معنی­داری در نسبت  Bax  به  Bcl2 در عضلات اسکلتی موش­های صحرایی می­شود ]۲۹[. مشخص شده است٬ که دوکسوروبیسین، عمدتاً از مسیر داخلی سبب القای آپوپتوز می­شود. مسیر داخلی، از طریق سیگنال­هایی - همچون رادیکال­های آزاد، در درون سلول آغاز شده و به واسطه پروتئین­های خانواده Bcl-2 موجود در غشای خارجی میتوکندری، اتفاق می­افتد ]12[. تحقیقی که به بررسی تأثیر تمرین هوازی تداومی‌ بر نسبت Bax/Bcl2 و سمیت کبدی ناشی از دکسوروبیسین در موش‌های مدل سالمندی پرداخته است٬ که نتایج به دست آمده نشان داد: تمرین هوازی تداومی، باعث کاهش نسبتBax/ Bcl2  که شاخصی از افزایش میزان بقاء می­باشد و نیز کاهش فیبروز کبدی در مقابل دکسوروبیسین می­شود ]30[. همچنین با این وجود پژوهشی نشان داد که ۹ هفته تمرین استقامتی موجب افزایش معنی­دار نسبت Bax به Bcl2 در عضلات اسکلتی موش­های صحرایی می‌شود ]29[. همچنین در تحقیقی که اثرات تعاملی دو شیوه تمرین اجباری و اختیاری و مکمل نانوکورکومین بر مسمومیت کبدی ناشی از دوکسوروبیسین در سالمندی القاء شده به وسیله دی گالاکتوز پرداخته است ]۵[٬ هر چند اجرای این تمرینات به همراه نانو کورکومین تا حدودی منجر به تعدیل اثرات جانبی ناشی از دوکسوروبیسین می­شود، لیکن این سطح از مداخلات جهت حفاظت در مقابل سمیت کبدی ناشی از دوکسوروبیسین کافی نیست.
اثر اصلی تمرین هوازی و مکمل کورکومین بر بیان­ ژن Bcl2 در موش­های ماده Balb/C بعد از القاء سرطان پستان و تحت درمان دوکسوروبیسین، از نظر آماری معنی­دار می­باشد. به عبارت دیگر، تمرین هوازی و مکمل کورکومین منجر به افزایش بیان­ژن  Bcl2 در بافت کبد شده است. میزان بیان­ژن Bcl2 گروه »بیمار و تیمار و مکمل کورکومین و تمرین هوازی» با تمامی‌گروه­ها تفاوت معنادار مشاهده شد. در گروه «بیمار و تیمار و مکمل کورکومین و تمرین هوازی» میزان بیان­ ژنBcl2  نسبت به گروه­های دیگر افزایش داشته است. به عبارت دیگر، در موش­هایی که مکمل کورکومین و تمرین هوازی داشتند، در مقایسه با موش­هایی که مکمل کورکومین مصرف نکردند، یا تمرین هوازی نداشتند، بیان ­ژن  Bcl2 افزایش بیش‌تری نشان داده است و در واقع میتوان از تمرین هوازی و مکمل کورکومین برای حفاظت کبد به عنوان بافت غیر هدف داروی ضد سرطان دوکسوروبیسین استفاده کرد. دارو باعث القای آپوپتوز میشود و افزایش بیان­ژن  Bcl2به عنوان پروتئین ضد آپوپتوز می­تواند اثر حفاظتی داشته باشد. تمرین هوازی تداومی، باعث کاهش نسبت Bax/ Bcl2  که شاخصی از افزایش میزان بقاء می­باشد، شده است.
پروتئین­های خانواده Bcl2 یکپارچگی غشاء خارجی میتوکندری را حفظ می­کنند و از اعضا آنتی آپوپتیک و پرو آپوپتیک تشکیل شده­اند. این خانواده آزاد شدن سیتوکروم c به درون سیتوزول و در نتیجه فعال شدن کاسپاز-3 را تنظیم می­کنند ]۳۲-۳۱[. در این خصوص نتایج مطالعه‌ای نشان داد٬ انجام تمرین منظم می‌تواند با افزایش بیان ­ژنBcl2 نسبت به Bax  از وقوع آسیب ایسکمی‌ جلوگیری کند]33[.Santana  در مطالعه خود اظهار داشت، تمرین هوازی با شدت متوسط به مدت 13 هفته و 60 دقیقه در هر روز باعث افزایش ژن Bcl2 در موش‌های صحرایی نژاد ویستار شد ]34[. همچنین در مطالعه­ای که به اثرکورکومین در سرطان پرداختند که طبق این نتایج کورکومین باعث افزایش بیان ژن   Bcl2 شده است ]35[٬ که همه این­ها نشان می­دهد تمرین هوازی و کورکومین با افزایش بیان­ ژن Bcl2  در بافت کبد به جلوگیری از آپوپتوز در این اندام مهم کمک می‌کند.
کورکومین و تمرین هوازی می­تواند از بافت کبد در برابر آپوپتوز حفاظت کنند ]12[. پژوهشی نشان داد که یک دوره تمرین استقامتی باعث افزایش معنی­دار بیان کاسپاز-3 در موش­های مبتلا به سرطان سینه می‌شود ]16[. همچنین در پژوهشی دیگر نیز نشان دادند که فعالیت ورزشی میزان آپوپتوز را با افزایش فعالیت کاسپاز-3 در مدل موش­های سکته مغزی افزایش میدهد ]2۹[. با این وجود اکثر مطالعات نشان می­دهد که میزان کاسپاز-3 به دنبال فعالیتهای ورزشی دارای کاهش یا بدون تغییر است. همچنین مشخص شده است که سطح کاسپاز ۳ عضله نعلی پس از ۸ هفته تمرین در آزمودنی­های گروه تمرین و کنترل تفاوت معنی­داری نداشت ]36[. علاوه بر این، گزارش شده است که بین گروه­های تمرین و کنترل در بیان پروتئین کاسپاز-۳ پس از هشت هفته تمرین روی نوارگردان تفاوت معنی­داری وجود ندارد ]37[. به طور کلی مکمل کورکومین و تمرین هوازی باعث کاهش بیان­ژن کاسپاز-3 شده است و این باعث حفاظت بافت کبد در برابر آپوپتوز ناشی از داروی دوکسوروبیسین می‌شود.
 اثر تمرین هوازی و مکمل کورکومین بر بیان ­ژن کاسپاز-9 در موش­های ماده Balb/C بعد از القاء سرطان پستان و تحت درمان دوکسوروبیسین، از نظر آماری معنی­دار نمیباشد. کاسپاز ها، پروتئاز­هایی هستند که به عنوان آغاز کننده­ها و اجرا کننده­های ضروری فرآیند آپوپتیک ایفای نقش می­کنند. به صورت کلاسیک، آبشار کاسپازی به وسیله شکستن کاسپازهای به اصطلاح آغازگر (کاسپاز۲، کاسپاز۸، کاسپاز۹، کاسپاز۱۰) به احتمال زیاد به واسطه اتوپروتئولیز آغاز می­شود. کاسپاز­های آغاز گر به نوبه خود٬ کاسپاز­های اجرا کننده (کاسپازهای ۳، ۶، ۷) را شکسته و فعال می­کنند که به فرآیند آپوپتوز منجر می­گردد. کاسپاز-۹ نقش مهمی‌در آغاز کردن آپوپتوز میتوکندریایی دارد ]38[. در این پروژه تحقیقاتی کاسپاز-9 بر اثر تمرین کاهش پیدا کرده است، اما این تغییر معنی­دار نمی­باشد. که در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتری می­باشد.
نتیجه‌گیری
با توجه به نتایج، به نظر می‌رسد تمرین هوازی به همراه مصرف نانوکورکومین در فاز درمانی با  دوکسوروبیسین با افزایش  بیان ژن Bcl-2  و کاهش بیان ­ژن کاسپاز-3 احتمالاً سازگاری‌های لازم برای مهار یا توقف آپوپتوز در بافت کبد موش­های مبتلا به سرطان پستان  فراهم می‌کند. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، احتمالاً  مصرف مکمل نانو کورکومین به همراه اجرای فعالیت بدنی منظم در نمونههای مبتلا به سرطان پستان تحت درمان با داروی دوکسوروبیسین موجب افزایش حفاظت بافت غیر هدف کبد در برابر عوارض ناخواسته دارو شده است.

تشکر و قدردانی
این مقاله برگرفته از رساله دانشجویی در مقطع دکتری فیزیولوژی ورزش با کد اخلاق IR.IAU.PIAU.REC.1400.019 در دانشکده تربیت بدنی دانشگاه آزاد اسلامی‌واحد اسلامشهر است. پژوهشگران نهایت سپاس و قدردانی خود را از مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر که با مشارکت خود ما را در انجام این پژوهش یاری نمودند، و تمامی افرادی که در این مطالعه همکاری کردند، اعلام می­نمایند.
.
 



References

 
[1] Ashrafi J, Dabidi Roshan V, Zolfagharzadeh F. Tissue Toxicity Induced By Doxorubicin In Rats: Protective Role Of Aerobic Regular Exercise. J Urmia Univ Med Sci 2014; 25(4): 353-62. [Farsi]
[2] Saxton J, Daley A. Exercise and cancer survivorship: Impact on health outcomes and quality of life. New York, Springer-Verlag; 2010.
[3] Marques-Aleixo I, Santos-Alves E, Mariani D, Rizo-Roca D, Padrão AI, Rocha-Rodrigues S, et al. Physical exercise prior and during treatment reduces sub-chronic doxorubicininduced mitochondrial toxicity and oxidative stress. Mitochondrion 2015; 20(Suppl C): 22-33.
[4]Smuder AJ, Kavazis AN, Min K, Powers SK. Doxorubicin-induced markers of myocardial autophagic signaling in sedentary and exercise trained animals. J Appl Physiol 2013; 115(2): 176-85.
[5] Sadat-Hoseini SK, Dabidi Roshan V. Is subchronic exercise in Combination with medicinal nanoparticles a protective strategy against Doxorubicin-induced Hepatic oxidative stress and apoptosis in aging model rats.Nanomedicine Journal 2017; 4(4): 224-31.
[6] Salouege I, Ali RB, Saïd DB, Elkadri N, Kourda N, Lakhal M, et al. means of evaluation and protection from doxorubicin- induced cardiotoxicity and hepatotoxicity in rats. J Cancer Res Ther 2014; 10(2): 274-78.
[7] Alishahi A, Nasiri S. The Protective Effect of Regular Aerobic Training on Doxorubicin- Induced Hepatotoxicity in Rats: The Insulin- Like Growth Factor System. ZJRMS 2014; 16(12): 61-6 [Farsi].
[8] Alexieva B, Sainova I, Pavlova V, Markova T, Valkova I, Nikolova E. Insights into Mechanisms of Doxorubicin Cardiotoxicity. J Phys Pharm Adv 2014; 4(3): 342-48.
[9] Rogalska A, Szwed M, Rychlik B. The connection between the toxicity of anthracyclines and their ability to modulate the P-glycoprotein-mediated transport in A549, HepG2, and MCF-7 cells. Scientific World Journal 2014; 2014: 819548.
[10] Javid AH, Dabidi Roshan V. Effects of Six Weeks of Continuous Training With and Without Nanocurcumin Supplementation on Doxorubicin-induced Hepatotoxicity in an Aging Rat Model. MJMS 2017; 19(4): 1-12.
[11] Katsuhito N, Shuhei F, Ayano O, Hiroki K. Protective effects of taurine on doxorubicin-induced acute hepatotoxicity through suppression of oxi- dative stress and apoptotic responses. Anti-Cancer Drugs 2016; 27(1): 17-23.
[12] Dasgupta A, Nomura M, Shuck R, Yustein J. Cancer’s Achilles’ heel: apoptosis and necroptosis to the rescue. Int J Mol Sci 2016; 18(1): 23.
[13] Carvalho C, Santos RX, Cardoso S, Correia S, Oliveira PJ, Santos MS, et al. Doxorubicin: The Good, the Bad and the Ugly Effect. Curr Med Chem 2009; 16: 3267-85.
[14] Zolfagharzadeh F, Roshan VD. Pretreatment hepatoprotective effect of regular aerobic training against hepatic toxicity induced by doxorubicin in rats. Asian Pac J Cancer Pre2013; 14(5): 2931-36.
[15] Mejias-Pena Y, Estebanez B, Rodriguez- Miguelez P, Fernandez-Gonzalo R, Almar M, de Paz JA, et al. Impact of resistance training on the autophagy-inflammation-apoptosis crosstalk in elderly subjects. Aging (Albany NY). 2017; 9(2): 408.
[16] Kazemi A, Mirzazadeh E. The Effect of Endurance Training on Tumor Tissue Levels of Caspase-3 and Caspase-9 in Mice with Breast Cancer. IJBD 2018; 11(3): 32[Farsi].
[17] Rajaei F, Abedpour N, Salehnia M, Jahanihashemi H. The effect of vitrification on mouse oocyte apoptosis by cryotop method. Iran Biomed J 2013; 17(4): 200-5.
[18] Belviranlı M, Gokbel H, Okudan N, Buyukbas S. Effects of grape seed polyphenols on oxidative damage in liver tissue of acutely and chronically exercised rats. Phytotherapy Research 2013; 27(5): 672-7.
[19] Kawanishi N, Yano H, Mizokami T, Takahashi M, Oyanagi E, Suzuki K. Exercise training attenuates hepatic inflammation, fibrosis and macrophage infiltration during diet induced-obesity in mice. Brain Behav Immun. 2012; 26(6): 931-41.
[20] Memarmoghadam m,Gorgani a. Compare total antioxidant capacity, oxidative stress and
lipoprotein profile sprinters with non-athletes. Sport Sci Res 2010; 6: 95-104.

[21] Shirinbayan V, Dabidi Roshan V, Mahjoub S. The therapeutic effect of endurance training on adriamycin-induced cardiac stress in rats. Iranian Journal of Health and Physical Activity 2013; 4(2): 8-17 [Farsi].
[22] Ascensão A, Oliveira PJ, Magalhães J. Exercise as a beneficial adjunct therapy during Doxorubicin treatment—Role of mitochondria in cardioprotection. Int J Cardiol 2012; 156(1): 4-10.
[23] Kerishchi, P., Bidaran, S. Study of Allium cepa effect to inhibit the growth of tumor cells in BALB/c mice breast cancer. Journal of Sabzevar University of Medical Sciences 2018; 25(2): 241-50.
[24] Mohammadi S, Parian M, Azadmanesh K, Arefian E, Batoul Rahimi F, Karimipour, M, et al. Modeling of metastatic breast cancer in BALB/c mouse with mouse derived cell line and stably transduction of this cell line with lentiviral vector. IJBD 2011; 4 (1 and 2) :7-12.
[25] Hassanzadeh A, Shahvaisi K, Hassanzadeh K, Izadpanah E, Amini A, Moloudi MR.
Effects of rebamipide and encapsulating rebamipide with chitosan capsule on inflammatory mediators in rat experimental colitis. Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences 2015; 20: 94-104. [Farsi].

[26] Sadat-Hoseini SK, Dabidi Roshan V. Is subchronic exercise in Combination with medicinal nanoparticles a protective strategy against Doxorubicin-induced Hepatic oxidative stress and apoptosis in aging model rats.Nanomedicine Journal 2017; 4(4): 224-31
[27] Kemi, OJ., Wisløff, U. Mechanisms of exerciseinduced improvements in the contractile apparatus of the mammalian myocardium. Acta physiologica 2010; 199 (4): 425-39.
[28] Chen X, Chen Y, Bi Y, et al. Preventive cardioprotection of erythropoietin against doxorubicin-induced cardiomyopathy Cardiovasc Drugs Ther. 2007; 21(5): 367-74.
[29] Liu WY, He W, Li H. Exhaustive training increases uncoupling protein 2 expression and decreases Bcl-2/Bax ratio in rat skeletal muscle. Oxid Med Cell Longev 2013; 2013: 780719.
[30] Dadban Shahamat M, Dabidi Roshan V, Farazmandfar T. Effect of Continuous Aerobic Exercise on Bax/ Bcl-2 Ratio and Doxorubicin-induced Liver Toxicity in Aging model Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28(165): 36-46. [Farsi].
[31]Chen B, Peng X, Pentassuglia L, LimC C, Sawyer DB. Molecular and cellular mechanisms of anthracic line cardiotoxicity.Cardiovasc Toxicol 2007; 7(2): 114-21
[32]Nicholson DW, Thornberry NA. Apoptosis. Life and death decisions. Science 2003; 299 (5604): 214-15.
[33] Aboutaleb N, Shamsaei N, Khaksari M, Erfani S, Rajabi H, Nikbakht F. Pre-Ischemic Exercise Reduces Apoptosis in Hippocampal CA3 Cells After Cerebral Ischemia by Modulation of the Bax/Bcl-2 Proteins Ratio and Prevention of Caspase-3 Activation. J Physiol Sci 2015; 65(5): 435-43.
[34] Santana ET, Serra AJ, Silva Junior JA, Bocalini DS, Barauna VG, Krieger JE, et al. Aerobic Exercise Training Induces an Anti-Apoptotic Milieu in Myocardial Tissue. Motriz: Rev De Edu Fís 2014; 20(2): 233-8.
[35] Kheiri A, Amid R, Kheiri L, Namdari M, Mojahedi M, Kadkhodazadeh M. Effect of Low- Level  LaserTherapy on Bone Regeneration of Critical-Size Bone Defects: A Systematic Review of In Vivo Studiesand Meta-Analysis.ArchOral Biol 2020; 117: 104782663.
[36] Seo  H, Park  CH, Choi  S, Kim  W, Jeon  BD, Ryu  S. Effects of voluntary exercise on apoptosis and cortisol  after  chronic restraint stress in mice. J Exerc Nutrition Biochem 2016; 20(3): 16.
[37] Kim E-J, Hwang S. Effects of aerobic exercise on antioxidants in rat models with cardiomyopathy. Phy Gerontol A Biol Sci Med Sci 2015; 4:17-21.
[38] Rodriguez-Berriguete G, Galvis  L, Fraile  B, de  Bethencourt  FR, Martinez-Onsurbe P, Olmedilla G, et al. Immunoreactivity to caspase-3, caspase-7, caspase-8, and caspase-9forms  is frequently lost in huma prostate tumors. Hum Pathol 2012; 43(2): 229-37..


The Effect of Aerobic Exercise with Curcumin Consumption on Tissue Apoptosis Indices in the Liver Tissue of Rats Induced by Breast Cancer in the Doxorubicin Treatment Phase:
An Experimental Study

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Solmaz Sadeghian[4], Yaser Kazemzadeh[5], Yahya Mohammadnejadpanah Kandi[6], Sanaz Mirzayan Shanjani3, Saeed Sedaghati3
ج
Received: 21/05/22 Sent for Revision: 19/06/22 Received Revised Manuscript: 09/07/22 Accepted: 11/07/22
Background and Objectives: Chemotherapy has many side effects on tissues such as the liver.The aim of this study was to evaluate the effect of aerobic exercise and curcumin on gene expression of apoptotic markers of liver tissue of cancer mice in doxorubicin treatment phase.
Materials and Methods: The current research is of experimental type. 36 female Balb/c mice weighing 20±2 grams were randomly divided into six groups: G1 healthy control, G2 patient control group, G3 patient+treatment (doxorubicin drug use), G4 patient+treatment+aerobic exercise, G5 patient+treatment+supplement group, and G6 patient+treatment+supplement+aerobic exercise group. 4T1 cell line was used to induce breast cancer. Doxorubicin was injected intraperitoneally on days 1, 7, 14, 21, and 28, and curcumin was fed to the animals. Aerobic training consisted of 30 minutes of running with an intensity of 40-60% of maximum speed, five days a week for 6 weeks. In the first week, the exercises reached a speed of 14 meters per minute, and in the second week it reached 16 meters and finally 18 meters per minute. One-way analysis of variance was used for data analysis.
Results: The effect of curcumin and aerobic exercise on the expression of Cas3 (p=0.0001) and Bcl2 (p=0.0001) genes was statistically significant. In group 6, Bcl2 gene expression increased compared to other groups, and Cas3 decreased in groups 5 and 6 compared to group 2.
Conclusion: Probably aerobic exercise combined with the use of nanocurcumin in the treatment phase with doxorubicin provides the necessary adaptations to inhibit or stop apoptosis in the liver tissue of mice with breast cancer.
Key words: Aerobic exercise, Curcumin, Apoptosis index, Breast cancer, Liver, Doxorubicin

Funding: This study did not have any funds.
Conflict of Interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Islamic Azad University of Parand of approved the study (IR.IAU.PIAU.REC.1400.019)
How to cite this article: Sadeghian Solmaz, Kazemzadeh Yaser, Yahya Mohammadnejadpanah Kandi Yahya, Mirzayan Shanjani Sanaz, Sedaghati Saeed. The Effect of Aerobic Exercise with Curcumin Consumption on Tissue Apoptosis Indices in the Liver Tissue of Rats Induced by Breast Cancer in the Doxorubicin Treatment Phase: An Experimental Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (4): 433-48. [Farsi]
 
[1]- دانشجوی دکتری، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران
تلفن: 56123601-021، دورنگار: 56356179-021، پست الکترونیکی: yaser.kazemzadeh@yahoo.com
[3]- استادیار، گروه مدیریت ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تربيت بدني
دریافت: 1401/2/28 | پذیرش: 1401/4/21 | انتشار: 1401/4/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb