Ethics code: IAU.KERMAN.REC.1401.020
Rouhi M, Manzari Tavakoli A, Tajrobehkar M. The Effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy on Coherent Self- Knowledge, Emotion Regulation, and Quality of Life of Hemodialysis Patients: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2023; 21 (10) :1055-1070
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6715-fa.html
روحی مژگان، منظری توکلی علیرضا، تجربه کار مهشید. اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی: یک مطالعه نیمه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (10) :1055-1070
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6715-fa.html
استادیار، گروه روانشناسی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران
متن کامل [PDF 325 kb]
(181 دریافت)
|
چکیده (HTML) (346 مشاهده)
متن کامل: (136 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، دی 1401، 1070-1055
اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی: یک مطالعه نیمه تجربی
مژگان روحی[1] ، علیرضا منظری توکلی[2]، مهشید تجربه کار[3]
دریافت مقاله: 09/07/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 26/09/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 21/10/1401 پذیرش مقاله: 25/10/1401
چکیده
زمینه و هدف: بیماران همودیالیزی در معرض خطرات روانشناختی مرتبط با سلامت هستند و درمان شناختی رفتاری میتواند نقش مؤثری در بهبود ویژگیهای روانشناختی مرتبط با سلامت داشته باشد. لذا این پژوهش با هدف تعیین تأثیر درمان شناختی رفتاری بر خودشناسیانسجامی، تنظیمهیجان و کیفتزندگی بیماران همودیالیزی در شهر کرمان انجام شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش بیماران بیمارستان شفا و کلینیک جواد الائمه(ع) شهر کرمان در سال 1401 بودند. با روش نمونهگیری در دسترس 30 نفر بیمار همودیالیزی بر اساس ملاکهای ورود به مطالعه انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). گروه آزمایش تحت آموزش 8 جلسه 75 دقیقهای با فراوانی دو بار در هفته قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. مشارکت کنندگان با پرسشنامههای خودشناسیانسجامی، تنظیمهیجان و کیفیتزندگی مورد ارزیابی قرار گرفتند و دادهها با آنالیز واریانس دوطرفه با اندازهگیریهای مکرر تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: میانگین نمرات خوشناسیانسجامی، تنظیمهیجان و کیفیتزندگی قبل از مداخله به ترتیب در گروه درمان شناختی رفتاری 68/26، 93/37، 27/60 و در گروه کنترل67/26، 95/37، 60/59 بود (05/0<P)، اما پس از مداخله، میانگین نمرات ویژگیهای روانشناختی مورد بررسی در گروه درمان شناختی رفتاری افزایش معنیداری نسبت به گروه کنترل نشان داد (001/0>P).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاکی از تأثیر مداخله درمان شناختی رفتاری بر بهبود ویژگیهای روانشناختی مورد بررسی در گروه آزمایش بود. بنابراین میتوان از این مداخله بهعنوان درمان مکمل در بیماران همودیالیزی استفاده نمود.
واژههای کلیدی: درمان شناختی رفتاری، خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان، کیفیت زندگی، بیماران همودیالیزی
مقدمه
فشارهای روانی اجتماعی بیش از هر دوره دیگری سلامت انسان را به خطر انداخته و در بیمـاران دیـالیزی مشهود است [1]. اکثر این افراد با توجه به شرایط و تغییرات روانی، بیشتر از سایرین در معرض خطر بروز مشکلات روانشناختی در قیاس با سایر افراد جامعه هستند [2]. شایعترین روش درمانی رایج در درمان جایگزین نارسایی کلیه، همودیالیز (Hemodialysis) است [3]. بر اساس آمار ارائه شده در سال 2020، تعداد 2,358,000 نفر در جهان تحت درمان با همودیالیز قرار گرفتند [4]، در ایران در بازه زمانی سال 1398 وابستگی به همودیالیز به بیش از 470 نفر در میلیون رسیده بوده است [4]. این بیماران از یک سو مجبور به تحمل استرسهای مربوط به اقدامات درمانی طاقت فرسا همودیالیز و از سوی دیگر با طولانی شدن مدت زمان بیماری، عملکرد روانی-اجتماعی ایشان به شدت تحت تأثیر این موضوع قرار میگیرد و اغلب آنها دچار اختلالات روانی و مشکلات رفتاری مانند اضطراب، افسردگی و اختلال در تنظیم هیجانات میگردند [3].
برای غلبه بر مشکلات و عوارض درمان بیماران همودیالیزی، مشارکت بیمار در روند درمان اهمیت دارد [2] و لازمه این امر افزایش آگاهی، نگرش، کسب نقش و مسئولیت فردی از جمله خودشناسی انسجامی (Coherent self-knowledge) است [5]. خودشناسی انسجامی یک فرآیند روانشناختی سازش یافته و پویا است و از دو وجه تجربی (Experiential) و تأملی (Reflective) تشکیل شده است. خودشناسی تجربی به پردازش خبری پذیرا و هوشیارانه در خصوص خود، و خودشناسی تأملی به تحلیل تجربه خود از طریق کارکردهای شناختی غنیتر و عالی است [6]. Song و همکاران با مطالعهای در کشور چین به این نتیجه رسیدند که حمایت های اجتماعی نقش مهمی در افزایش خودشناسی انسجامی و به تبع آن یکپارچگی روانی و کیفیت زندگی در بیماران همویالیزی دارد [7].
از جمله عواملی دیگر که در مدیریت بیماریهای مزمن نقش اساسی دارد راهبردهای تنظیم هیجان (Emotion regulation) است [8]. تنظیم هیجان به نحوه تفکر افراد پس از بروز یک تجربه منفی یا رخداد آسیبزا گفته میشود که حاصل تعامل هیجانی و شناختی از موقعیتهای تنشزا است [9]. Ghaffari و همکاران با مطالعهای در شهر تهران به این نتیجه رسیدند که روش تحلیل ارتباطی متقابل میتواند نقش مؤثری بر کاهش هیجان استرس بیماران همودیالیزی داشته باشد [10]. سازمان بهداشت جهانی کیفیت زندگی را ادراک فرد از شرایط زندگی، زمینه فرهنگی و سیستم ارزشی که در آن زندگی میکند، تعریف کرده است [11]. Sarizadeh و همکاران با مطالعهای به این نتیجه رسیدند که درمان پذیرش و تعهد (موج سوم درمانهای رفتاری) روش مناسبی در بهبود کیفیت زندگی بیماران همویالیزی است [12].
همودیالیز اثربخشترین درمان برای نارسایی کلیه محسوب میشود، اما به تنهایی کافی نبوده و باید از سایر درمانها برای توانبخشی این افرد استفاده شود [13]. از بـین رویکردهـای روانی-اجتماعی، درمان شـناختی رفتـاری (Cognitive behavioral therapy) در زمینه بیماریهای مزمن از حمایـت تجربـی برخوردار است [14]. این رویکرد از رفتار درمانی سنتی برآمده و تأکید آن بر افزایش مهارتهای شناختی و تغییر رفتار است [15]. درمان شناختی رفتاری درمانی مؤثر به جهت ارتقاء انگیزه، تعدیل هیجان، کاهش اضطراب و افسردگی است [14]. سلامت روانشناختی بیماران کلیوی ارتباط بالایی با وضعیت خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی در آنان دارد [16] و چون مطالعهای به بررسی تأثیر درمان شناختی رفتاری بر ویژگیهای روانشناختی مطرح شده نپرداخته است، لذا این مطالعه با هدف تعیین تأثیر آموزش درمان شناختی رفتاری بر خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی انجام گردید.
مواد و روشها
این مطالعه به روش نیمهتجربی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. این مطالعه دارای کد اخلاق از دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان به شماره ثبتی IR.IAU.KERMAN.REC.1401.020 میباشد. جامعه آماری پژوهش حاضر بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان شفا و کلینیک جواد الائمه(ع) شهر کرمان در سال 1401 بودند. این پژوهش دارای یک متغیر مستقل شامل درمان شناختی و رفتاری و سه متغیر وابسته شامل خودشناسی انسجامی، تنظیم هیجان و کیفیت زندگی و دارای یک گروه آزمایش (مداخله) و یک گروه کنترل بود.
حجم نمونه بر اساس فرمول زیر با در نظر گرفتن سطح اطمینان 95 درصد (آلفای 05/0) و توان 80 درصد، مقدار 3/0=σ (انحراف معیار مشترک نمره کیفیت زندگی در بیماران همودیالیزی)، بر طبق نتایج پژوهش Sarizadeh و همکاران [12] و مقدار 5/0=d (حداقل اختلاف در میانگین نمره کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی در دو گروه)، برای هر گروه 12 نفر تعیین شد. در نهایت برای اطمینان از حجم نمونه و با توجه به احتمال ریزش 20 درصدی مشارکت کنندگان و دادههای پرت، برای هر گروه 15 نفر در نظر گرفته شد.
n=2σ2zβ+zα2d2