Ethics code: IR.TABRIZU.REC.1400.075
Pak R, Mahmoud Alilou M, Bayrami M, Bakhshi Pour Roudsari A. A Comparison of Attentional Bias in Socially Anxious, Subclinical, and Normal University Students in Tabriz in 2022: A Descriptive Study. JRUMS 2023; 21 (10) :1037-1054
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6730-fa.html
پاک راضیه، محمودعلیلو مجید، بیرامی منصور، بخشی پور رودسری عباس. مقایسه سوگیری توجه در دانشجویان مضطرب اجتماعی، با نشانه اضطراب اجتماعی و بهنجار در دانشگاهای شهر تبریز در سال 1401: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (10) :1037-1054
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6730-fa.html
گروه روانشناسی، دانشگاه تبریز
متن کامل [PDF 338 kb]
(137 دریافت)
|
چکیده (HTML) (220 مشاهده)
متن کامل: (206 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، دی 1401، 1054-1037
مقایسه سوگیری توجه در دانشجویان مضطرب اجتماعی، با نشانه اضطراب اجتماعی و بهنجار در دانشگاهای شهر تبریز در سال 1401: یک مطالعه توصیفی
راضیه پاک[1]، مجید محمودعلیلو[2]، منصور بیرامی[3]، عباس بخشیپور رودسری[4]
دریافت مقاله: 23/07/1401 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 18/08/1401 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 24/10/1401 پذیرش مقاله: 26/10/1401
چکیده
زمینه و هدف: اختلال اضطراب اجتماعی (Social anxiety disorder; SAD) رایجترین اختلال اضطرابی به شمار میرود. اغلب افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی نسبت به نشانههای تهدیدآمیز سوگیری دارند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سوگیری توجه در دانشجویان مضطرب اجتماعی، با نشانه اضطراب اجتماعی و بهنجار در دانشگاهای شهر تبریز طراحی شد.
مواد و روشها: پژوهش حاضر به روش توصیفی و جامعه آماری مطالعه حاضر شامل کلیه دانشجویان در سال تحصیلی 1400-1401 دانشگاههای شهر تبریز بود. از بین شرکت کنندگان 90 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار سنجش در این پژوهش مصاحبه تشخیصی ساختار یافته بر اساس DSM-5(Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) و پرسش نامههای اضطراب اجتماعی Connor (Connor's Social Phobia Inventory)، افسردگی Beck، اضطراب فراگیر Spitzer و آزمایه رایانهای سوگیری توجه بود. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره انجام گرفت.
یافتهها: نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره بر سوگیری توجه به جلوه هیجانی نشان داد که افراد گروه مضطرب اجتماعی در مقایسه با گروه بهنجار به شکل معنیداری مدت زمان بیشتری را صرف توجه به جلوههای هیجانی غم، خشم، انزجار و ترس داشتهاند (001/0>P). همچنین، افراد با نشانه اضطراب اجتماعی نسبت به گروه بهنجار مدت زمان بیشتری را صرف توجه به جلوههای هیجانی خشم داشتهاند (001/0>P).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد افراد مضطرب اجتماعی و افراد با نشانه اضطراب اجتماعی نسبت به جلوههای هیجانی سوگیری توجه نشان میدهند. دانش در مورد سوگیری توجه در افراد مضطرب اجتماعی میتواند منجر به افزایش درک و آگاهی از رفتار این فراد برای مشاوره و رواندرمانی شود.
واژههای کلیدی: اختلال اضطراب اجتماعی، دانشجو، سوگیری توجه
مقدمه
اختلال اضطراب اجتماعی (Social anxiety disorder; SAD) اختلالی شایع، رنجآور و مداوم است که تقریباً همه جنبههای زندگی روزمره و به ویژه تعاملات بین فردی را به طور قابل توجهی تحت تأثیر قرار میدهد [1]. در اختلال اضطراب اجتماعی توجه تحت تأثیر الگوهای ناسازگارانه قرار میگیرند و این سوگیریها منجر به تداوم اضطراب اجتماعی و به طور بالقوه آغازگر آن میگردند [2]. توجه، فرآیند رفتاری و شناختی تمرکز انتخابی روی یک جنبه گسسته از اطلاعات است، خواه ذهنی باشد یا عینی، در حالی که سایر اطلاعات قابل درک نادیده گرفته میشود. همچنین، توجه به عنوان تخصیص منابع پردازش شناختی محدود توصیف شده است. حال آنکه سوگیری توجه به محرکهای تهدیدکننده به عنوان تخصیص نامتناسب منابع توجه به محرکهای بالقوه تهدیدکننده تعریف میشود. اعتقاد بر این است که سوگیری توجه نقش عمدهای در علتشناسی و حفظ اختلالات اضطرابی دارد. بنابراین، مطالعه سوگیری توجه در اضطراب اجتماعی به لحاظ نظری و بالینی از اهمیت بالایی برخوردار است [3].
سوگیری توجه (Attentional bias) نسبت به محرکهای اضطرابزا در مقایسه با محرکهای خنثی در اختلالات اضطرابی، یافتهای است که مطالعات پژوهشی متعددی [6-4] از آن حمایت میکنند. افراد به محرکهایی حساسیت نشان میدهند که نگرانیهای آنها را منعکس میسازد. در حمایت از این فرضیه، گستره وسیعی از پژوهشها نشان میدهند که افراد با اضطراب اجتماعی در مقایسه با اطلاعات خنثی، توجه خاصی به اطلاعات تهدیدکننده اجتماعی مبین طرد و عدم پذیرش از جانب دیگران دارند [7-6]. این توجه انتخابی، پردازش ترجیحی اطلاعات اجتماعی منفی را به بهای نادیده گرفتن اطلاعات اجتماعی مثبت، تسهیل میکند. در نتیجه سوگیری توجه میتواند اضطراب را افزایش دهد، منجر به ارزیابی منفی وقایع اجتماعی شود، از عدم تأیید باورهای مرتبط با ترس جلوگیری کند و در نهایت اختلال را تداوم بخشد [9-8].
مطالعات پیشین [13-10] نشان میدهند که افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی تمایل دارند بر روی محرکهای مرتبط با تهدید اجتماعی تمرکز کنند. یافته کلی از این مطالعات نشان میدهد که افراد مضطرب اجتماعی به سرعت چهرههای تهدیدآمیز را متوجه میشوند و سپس به نظر میرسد که توجه خود را از آنها منحرف میکنند که نشان دهنده یک الگوی پردازش گوش به زنگی-اجتناب است [14]. به نظر میرسد در بین جمعیتهای آماری مورد مطالعه، دانشجویان معیارهای تشخیصی بیشتری برای اختلالاتی مانند افسردگی و اضطراب دارند. به طور کلی، ادبیات تجربی نشان میدهد که اختلال اضطراب اجتماعی در مقاطع تحصیلی دانشگاهی شیوع بیشتری دارد [15-14]. دانشجویان با استرسهای مختلفی روبهرو هستند که میتواند عمدتاً به صورت اضطراب یا دیگر علائم روانی جدی ظاهر شود [15].
یافتههای مذکور اهمیت بررسی جامعه آماری دانشجویی را برجسته میکنند. علاوه بر اینکه مطالعات مشخص نکردهاند که آیا افراد مضطرب اجتماعی نسبت به همه چهرهها حساس هستند یا فقط به آنهایی که از نظر هیجانی قویتر هستند. همچنین، تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود آیا این تفاوتها بین افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی (شدت بالا) و افرادی که نشانههای اضطراب اجتماعی (شدت پایین) دارند قوی هستند یا خیر. این در حالی است که مطالعات گزارش میکنند اختلال اضطراب اجتماعی زیرآستانه (Subthreshold social anxiety disorder) شیوع بیشتری نسبت به اختلال اضطراب اجتماعی کامل (Full-blown) دارد. به طوری که شیوع یک ساله زیرآستانه اضطراب اجتماعی 3/0 درصد است، در حالی که شیوع یک ساله همتایان کامل آنها 2/0 درصد است [16]. همچنین، مهم است اطلاعاتی بهدست آوریم که آیا افرادی که هیچ نشانه اضطراب اجتماعی ندارند و به عنوان افراد بهنجار یاد میشوند، نسبت به چهرههای تهدیدآمیز سوگیری توجه نشان میدهند. بر این اساس هدف مطالعه حاضر مقایسه سوگیری توجه در دانشجویان مضطرب اجتماعی، با نشانه اضطراب اجتماعی و بهنجار است.
مواد و روشها
پژوهش حاضر به روش توصیفی انجام شد. شرکت کنندگان در پژوهش حاضر از جامعه آماری دانشجویان دانشگاههای دولتی و خصوصی شهر تبریز (دانشکدهای ریاضی، روانشناسی، برق و شیمی) در سال 1401-1400 انتخاب شدند. از بین شرکتکنندگان 30 نفر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی، 30 نفر با نشانه اضطراب اجتماعی و 30 نفر افراد بدون اختلال اضطراب اجتماعی به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و در سه گروه مضطرب اجتماعی، با نشانه اضطراب اجتماعی و بهنجار قرار گرفتند. بنابراین، تعداد آزمودنیها شامل 90 نفر بود که از بین افراد تکمیل کننده پرسشنامه (498 نفر) واجد شرایط در مطالعه قرار گرفتند. حجم نمونه با استفاده از فرمول زیر محاسبه شد [17].
