جلد 22، شماره 2 - ( 2-1402 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 160-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.MUK.REC.1397/5033


XML English Abstract Print


علوم پزشکی کردستان
چکیده:   (464 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از علت‌‌‌های اصلی پوسیدگی دندان و بیماری­های پریودنتال باکتری­های موجود در حفره دهان می­باشد. هدف این تحقیق تعیین فعالیت ضد باکتری چند عصاره گیاهی بر تعدادی از باکتری­های حفره دهان بود.
مواد و روش­ها: این مطالعه آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1400 انجام شد. عصاره الکلی گیاهان میخک، رزماری، چای ترش، چای سبز و پونه کوهی با روش ماسراسیون تهیه شد و خاصیت ضد باکتری عصاره­­ها بر روی 5 سویه از باکتری­های حفره دهان با دو روش چاهک‌گذاری و تعیین حداقل غلظت مهاری انجام شد. میانگین قطر هاله عدم رشد اندازه­گیری و داده­ها با استفاده از آنالیز واریانس یک­طرفه و آزمون تعقیبی Duncan تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد در میان عصاره­ها بیشترین اثر ضد باکتری مربوط به عصاره میخک بر استرپتوکوک موتانس و سالیواریوس به ترتیب با میانگین و انحراف معیار 45/0±03/20 و 20/0 ± 06/19 میلیمتر بود. بر اساس مقایسه میانگین­ها تأثیر عصاره­ها و جنتامایسین بر قطر هاله عدم رشد دارای تفاوت معنی­داری بود (05/0P<) که این تفاوت در عصاره میخک بر استرپتوکوک موتانس مشاهده نشد (05/0<P). حداقل غلظت بازدارندگی از رشد، مربوط به عصاره میخک و رزماری به ترتیب علیه استرپتوکوک موتانس و استافیلوکوک‌اورئوس با غلظت 25/6 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره­های این مطالعه به ویژه عصاره میخک می­توانند به عنوان مواد ضد باکتری مؤثر در درمان عفونت­های باکتریایی حفره دهان مؤثر باشند.
واژه‌های کلیدی: ضد باکتری، حفره دهان، گیاهان دارویی، استافیلوکوک­ها، استرپتوکوک­ها 
متن کامل [PDF 300 kb]   (321 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (376 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ميكروبيولوژي
دریافت: 1401/10/13 | پذیرش: 1402/2/20 | انتشار: 1402/2/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.