AU - Malakootian, M. AU - Nekoie Moghdam, M. AU - Jannati, A. AU - Pourshaaban Mazandarany, M. TI - Determination of Lead Levels in Candy, Chocolate and Chewing Gum Existent in Kerman in 2009 and Compare it’s by FDA Standard: A Short Reaport PT - JOURNAL ARTICLE TA - RUMS_JOURNAL JN - RUMS_JOURNAL VO - 11 VI - 2 IP - 2 4099 - http://journal.rums.ac.ir/article-1-1380-fa.html 4100 - http://journal.rums.ac.ir/article-1-1380-fa.pdf SO - RUMS_JOURNAL 2 AB  -   چکیده   زمینه و هدف: کودکان در مقابل آلودگی فلزات سنگین خصوصاً سرب در زنجیره غذایی خود بسیار حساس و آسیب‌پذیر می‌باشند، لذا تجمع مقادیر نسبتاً بالای سرب در آن‌ها نگران‌کننده است. مطالعه با هدف بررسی میزان سرب در آبنبات، شکلات و آدامس و در صورت لزوم اعلام هشدارهای پیشگیرانه انجام شد.   مواد و روش‌ها: پژوهش مقطعی است که در تابستان سال 1388 انجام گرفت. از کلیه انواع شکلات‌ها و آدامس‌های موجود در سطح شهر کرمان به طور سرشماری نمونه‌برداری انجام شد . از 26 نوع شکلات و آبنبات موجود در شهر کرمان 78 عدد و از 8 مارک آدامس 24 عدد تهیه شد. پس از آماده‌سازی نمونه‌ها، میزان سرب آن‌ها با دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی شعله‌ای ( Philips, model: PMQ100-X ) اندازه‌گیری گردید . اطلاعات جمع‌آوری شده به صورت توصیفی (میانگین و انحراف معیار) گزارش گردیدند .   یافته‌ها: حداقل میزان سرب در نمونه‌های شکلات و آبنبات 18/3 میکروگرم بر گرم مربوط به چهار نمونه ساخت کشور ایران: دو نمونه شکلات به نام‌‌های شیری ملودی و کارولین آیدین و دو نمونه آبنبات به نام‌های نسکافه آیدین و عسلی اکوان به دست آمد. حداکثر میزان سرب 22/5 میکروگرم بر گرم مربوط به نمونه میوه‌ای، تحت نام آبنبات گیلاسی آناتا به دست آمد. میانگین میزان سرب موجود در کلیه نمونه‌های شکلات 318/3 میکروگرم بر گرم بود. حداکثر میزان سرب در نمونه‌های آدامس 20/27 میکروگرم بر گرم مربوط به نمونه‌ای تحت نام آدامس ریلکس ترکیه و حداقل آن20/3 میکروگرم بر گرم مربوط به آدامس با طعم موز اریون و آدامس لت‌اسپوت (کره جنوبی) و آدامس آویژه ساخت ایران بود. میانگین میزان سرب در نمونه‌های آدامس 576/4 میکروگرم بر گرم به دست آمد.   نتیجه‌گیری: از آن‌جا که در مجموع میزان سرب در نمونه‌های آزمایش شده بیش از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان FDA (1 میکروگرم در گرم) به دست آمد، لذا توصیه می‌شود که مراقبت‌ها و کنترل‌های بهداشتی بیشتری اعمال شود تا از ورود محصولات با میزان بالای سرب ممانعت به عمل آید. کارخانه‌های سازنده نیز ملزم به رعایت استانداردها و حدود مجازی شوند که تدوین آن­ها در زمره ضروریات بهداشتی است.   واژه‌های کلیدی: سرب، آبنبات، شکلات، آدامس، کودکان، کرمان CP - IRAN IN - LG - eng PB - RUMS_JOURNAL PG - 179 PT - Research YR - 2012