Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
JRUMS
Medical Sciences
http://journal.rums.ac.ir
69
journal69
1735-3165
2008-7268
10.61186/jrums
fa
jalali
1390
1
1
gregorian
2011
4
1
10
1
online
1
fulltext
fa
مقایسه اثر ضدمیکروبی عصاره سیر با دو ماده شستشودهنده داخل کانال بر انتروکوکوس فکالیس
Comparison of the Antimicrobial Effect of Garlic Extract with two Intracanal Irrigants on Enterococcus Faecalis
دندان پزشكي
دندان پزشكي
پژوهشي
Research
<p align="right" ><p align="right">چکیده </p><p align="right">زمینه و هدف: در درمان ریشه دندان، از بین بردن میکروارگانیسمهای موجود در کانال ریشه قبل از پر کردن آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از علل شکست درمان، از بین نرفتن و یا حذف ناکامل باکتریهای مسئول عفونتهای مقاوم اندودونتیک، از جمله باکتری انتروکوکوس فکالیس میباشد. هدف این مطالعه بررسی مقایسهای اثر عصاره سیر بر روی باکتری انتروکوکوس فکالیس با دو ماده شستشودهنده کانال ریشه بود. مواد و روشها: در این بررسی آزمایشگاهی، اثر ضد باکتری عصاره خالص سیر (100%)، عصاره 80% سیر، کلرهگزیدین 2%، هیپوکلریت سدیم 25/5% و ترکیب عصاره خالص سیر با کلرهگزیدین 2% به روش Well Agar Diffusion مورد مقایسه قرار گرفت. بر روی 18 پلیت حاوی محیط کشت مولر هینتون آگار، انتروکوکوس فکالیس کشت داده شد. در هر پلیت 6 چاهک و هر چاهک برای یک ماده آزمایشی و یکی از چاهکها نیز برای آب مقطر استریل در نظر گرفته شد. پلیتهای آماده شده در دو گروه هوازی (9=n) و بیهوازی (9=n) در دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 24 ساعت انکوبه شدند. سپس قطر هاله عدم رشد در اطراف هر چاهک اندازهگیری و ثبت گردید. یافتهها: نتایج نشان داد که هیپوکلریت سدیم 25/5% اثر ضدمیکروبی بیشتری در مقایسه با دیگر مواد در هر دو گروه هوازی و بیهوازی دارد که این اختلاف از نظر آماری معنیدار بود (05/0p<). بعد از هیپوکلریت سدیم 25/5%، مؤثرترین ماده به ترتیب: کلرهگزیدین 2%، عصارۀ خالص سیر، مخلوط کلرهگزیدین 2% با عصاره خالص سیر و عصاره سیر 80 % بود (05/0p<). اختلاف بین اثر ضدمیکروبی عصاره خالص سیر و ترکیب کلرهگزیدین2% با عصاره خالص سیر در گروه هوازی معنیدار نبود. نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره سیر بر باکتری انتروکوکوس فکالیس در شرایط آزمایشگاهی در محیط هوازی و بیهوازی مؤثر میباشد، ولی در مقایسه با کلرهگزیدین و هیپوکلریت سدیم اثربخشی کمتری دارد. </p><p align="right">واژههای کلیدی: سیر، کلرهگزیدین، هیپوکلریت سدیم، انتروکوکوس فکالیس </p>
<p> <strong> Comparison of the Antimicrobial Effect of Garlic Extract with two Intracanal Irrigants on Enterococcus </strong><strong>Faecalis </strong><strong></strong></p><p> <strong> </strong></p><p> <strong> <u>Z. Kazemizadeh</u> </strong><a name="_ftnref1"><strong><strong><u>[1]</u> </strong></strong></a><strong>, M. Tashakori<a name="_ftnref2"> <strong><u>[2]</u> </strong></a>, M. Rezaeian<a name="_ftnref3"> <strong><u>[3]</u> </strong></a></strong></p><p> <strong> </strong></p><p> <strong> Received: 03/04/10 Sent for Revision: 07/06/10 Received Revised Manuscript: 22/08/10 Accepted: 28/08/10 </strong></p><p> <strong> </strong></p><p> <strong> Background and Objectives: </strong>It is very important to remove the microorganisms in the root canal before obturation. One of the causes of endodontic treatment failures is the existence of the bacteria responsible for resistant infections, including Enterococcus Faecalis. The aim of this study was to compare the antibacterial effect of the garlic extract with two intracanal irrigants on Enterococcus Faecalis. </p><p> <strong> Materials and Methods: </strong><strong></strong>In this in-vitro study, the method of Well Agar Diffusion was used to compare the anti-bacterial effect of pure garlic extract (100%), garlic extract 80%, chlorhexidine 2%, sodium hypochlorite 5.25% and combined chlorhexidine 2% with pure garlic extract. Eighteen plates of Muller-Hinton agar were inoculated with E.faecalis. Each plate had 6 wells for test solutions and one of them was for sterile distilled water as the control. The prepared plates were distributed into aerobic (n=9) and anaerobic (n=9) groups, then incubated at 37°C for 24 hours. After that, the diameter of the zones of microbial inhibition around every well was measured and recorded. <strong></strong></p><p> <strong> Results: </strong>Our results demonstrated that Sodium hypochlorite 5.25% was more effective compared with the other antimicrobial materials in both aerobic and anaerobic groups. This difference was statistically significant (ANOVA, p<0.05). The most effective antimicrobial agents in aerobic and anaerobic conditions were in this <a name="OLE_LINK10"></a><a name="OLE_LINK9">order sodium hypochlorite (5.25%), </a>chlorhexidine 2%, pure garlic extract, <a name="OLE_LINK12"></a><a name="OLE_LINK11">combined chlorhexidine 2% with pure garlic extract </a>and garlic extract 80% respectively (p<0.05). However, the difference between pure garlic extract and combined chlorhexidine 2% with pure garlic extract in aerobic condition was not significant. </p><p> <strong> Conclusion: </strong>The results showed that garlic extract is effective on Enterococcus Faecalis in both aerobic and anaerobic conditions nevertheless it has less efficacy than chlorhexidine and sodium hypochlorite. </p><p> <strong> Key words: </strong>Garlic, Chlorhexidine, Sodium hypochlorite, Enterococcus faecalis </p><p> </p><p> <strong> Funding: </strong>This research was funded by Rafsanjan University of Medical Sciences. <strong></strong></p><p> <strong> Conflict of interest: </strong>None declared. </p><p> <strong> Ethical approval: </strong>The Ethics committee of Rafsanjan University of Medical Sciences approved the study. </p><p> <strong> </strong></p><p> <strong> <strong>How to cite this article</strong> </strong><strong>: </strong>Kazemizadeh Z, Tashakori M, Rezaeian M. Comparison of the Antimicrobial Effect of Garlic Extract with two Intracanal Irrigants on Enterococcus Faecalis . <i>J Rafsanjan Univ Med Sci</i> 2011 10(1): 3-13. [Farsi] </p><br clear="all" ><hr width="33%" size="1" ><p> <a name="_ftn1"></a><strong><i> </i></strong></p><p> <strong><i><strong>[1] </strong></i></strong><strong><i>- </i></strong><strong><i>Assistant Prof., </i></strong><strong><i>Dept. of Endodonties. Faculty of Dentistry, </i></strong><strong><i>Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran </i></strong><strong><i /></strong></p><p> <strong><i> Corresponding Author , Tel: (0391) </i></strong><strong><i>8220013 </i></strong><strong><i>, Fax: (0391) </i></strong><strong><i>8220008 </i></strong><strong><i>, E-mail: </i></strong><strong><i>z_kazemizadeh@rums.ac.ir </i></strong><strong><i /></strong></p><p> <a name="_ftn2"> <strong><i><strong><u>[2]</u> </strong></i></strong></a><strong><i>- </i></strong><strong><i>Assistant Prof., Dept </i></strong><strong><i>. of Laboratory Sciences, Faculty of Medicine, </i></strong><strong><i>Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran </i></strong><strong><i /></strong></p><p> <a name="_ftn3"> <strong><i><strong><u>[3]</u> </strong></i></strong></a><strong><i>- </i></strong><strong><i>Associate Prof., Dept. of Social Medicine, Faculty of Medicine, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran </i></strong><strong><i /></strong></p>
سیر، کلر هگزیدین، هیپوکلریت سدیم، انتروکوکوس فکالیس
Garlic, Chlorhexidine, Sodium hypochlorite, Enterococcus faecalis
3
13
http://journal.rums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-19-8&slc_lang=fa&sid=1
Z.
Kazemizadeh
زینب
کاظمیزاده
z_kazemizadeh@rums.ac.ir
690031947532846005071
690031947532846005071
Yes
M.
Tashakori
مهناز
تشکری
690031947532846005072
690031947532846005072
No
M.
Rezaeian
محسن
رضائیان
690031947532846005073
690031947532846005073
No