gte vml 1]>چکیده
زمینه و هدف: گیاه ولیک با نام علمی Crataegus elbursensis یکی از گونههای
مهم خانواده Rosaceae است که توزیع گستردهای در مناطق جنگلی شمال ایران دارد. در این پژوهش، ویژگیهای آنتیاکسیدانی،
ضدباکتریایی و محتوای تام ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و آنتوسیانینی عصاره استونی
میوههای ولیک ایرانی مورد بررسی قرار گرفت
مواد و روشها: عصارهگیری
به روش خیساندن در حلال استون 80 درصد انجام شد. میزان تام ترکیبات فنول، فلاونوئید و آنتوسیانین
عصاره به روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید. فعالیت ضد رادیکالی عصاره با آزمون
مهار رادیکالهای (2,2-diphenyl-1-
picrylhydrazyl) DPPH
بررسی و با آنتیاکسیدان سنتزی BHT (غلظتهای 50، 75، 100، 250 و 500 میکروگرم بر میلیلیتر) مقایسه
گردید. همچنین پایداری عصاره در pHهای مختلف (4، 7 و 9) و نیز فعالیت ضدباکتریایی
عصاره به روش براث میکرودایلوشن مورد بررسی قرارگرفت. دادههای جمع آوری شده با
استفاده از نرم افزار SAS
و آزمون دانکن تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: عصاره
فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری از BHT نشان داد. همچنین در بررسی پایداری عصاره در pHهای مختلف، فعالیت
آنتی اکسیدانی عصاره بدون تغییر باقی ماند. عصاره فعالیت ضدمیکروبی قابل ملاحظهای
در مقابل تمامی باکتریهای مورد بررسی نشان داد. بیشترین اثر باکتریکشی عصاره
مربوط به باسیلوس سابتیلیس (mg/ml 5/2=MBC)
بود در حالی که سالمونلا انتریکا مقاومترین باکتری به عصاره (mg/ml
20=MBC)
شناخته شد.
نتیجهگیری:
نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان داد که میوه ولیک به عنوان منبع غنی و بالقوه
از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی قابل استفاده در صنعت
غذا و دارو در جهت حفظ سلامت انسان میباشد.
واژههای
کلیدی:
فعالیت ضدمیکروبی، ترکیبات فنولی تام، آنتیاکسیدان، میوه ولیک
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |