زمینه و هدف: بیماریهای انگلی از مهمترین بیماریهای عفونی و یکی از مشکلات بهداشتی بسیاری از جوامع میباشد. مصرف سبزیجات خام یکی از راههای مهم کسب آلودگی انگلی دستگاه گوارش انسان است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی آلودگی انگلی سبزیجات مصرفی شهر قم میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی در پاییز سال 1393 در شهر قم انجام گرفت. در این بررسی تعداد 840 نمونه از 10 نوع سبزی (تره، ریحان، نعناع، پیازچه، تربچه، جعفری، کاهو، شاهی، ترخون و گشنیز) از 42 مغازه سبزیفروشی جمعآوری شد. هر یک از نمونهها پس از انجام مراحل شستشو، سانتریفوژ، تهیه رسوب و رنگآمیزی از نظر آلودگی پریاختهای و تکیاختهای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بصورت آمار توصیفی (میانگین و درصد) گزارش گردید.
یافتهها: از 840 نمونه مورد بررسی، در 265 نمونه (55/31%) آلودگی انگلی مشاهده شد که 110 نمونه (51/41%) مربوط به پریاختهها و 155 نمونه (49/58%) مربوط به تکیاختهها بود. از نظر نوع سبزی بیشترین آلودگی در تره و جعفری با 48 نمونه مثبت (11/18%) و کمترین آلودگی در کاهو و تربچه به ترتیب با 9 (39/3%) و 7 (65/2%) نمونه مثبت مشاهده شد. بیشترین آلودگی انگلی مربوط به کیست آنتامباکلی با 113 نمونه مثبت (64/42%) و تخم آسکاریس با 59 نمونه مثبت (26/22%) و کمترین آلودگی انگلی در میان سبزیجات مصرفی مربوط به تخم اکسیور با 4 نمونه مثبت (51/1%) بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد درصد آلودگی سبزیجات شهر قم در حد متوسط میباشد. توصیه میشود برای افزایش سطح آگاهی مردم در مورد ضدعفونی کردن مناسب سبزیجات اقدامات لازم انجام گیرد.
واژههای کلیدی: سبزیها، انگلها، عفونت انگلی
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |