علوم پزشکی رفسنجان
چکیده: (1532 مشاهده)
زمینه و هدف: اگرچه شیر مادر یک غذای کامل برای رشد و نمو نوزاد تازه متولد شده میباشد، اما میتواند به عنوان یک مسیر مهم جهت مواجهه نوزاد با فلز سمی سرب نیز باشد. لذا هدف از مطالعه مروری حاضر،بررسی وضعیت آلودگی سرب در شیر مادران ایرانی و همچنین شناسایی عوامل مؤثر بر آن بود.
مواد و روشها: در بررسی سیستماتیک حاضر، پایگاه دادههای شامل Scopus،PubMed , Science Direct، Google Scholar، Scientific Information Database (SID)، IranMedex و Magiran به صورت کامل برای یافتن مقالات مربوطه تا پایان سال 1399 مورد بررسی قرار گرفت. پس از تکمیل جستجو، ارزیابی مقالات با توجه به چک لیست صورت گرفت.
یافتهها: در مجموع 10 مطالعه با توجه به معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شدند. بیشترین میانگین غلظت سرب شیر مربوط به مادران مقیم استان همدان و تهران بود، در حالی که کمترین میزان غلظت سرب مربوط به استان سنندج بود. از مجموع عوامل مورد بررسی شده در این مطالعات، فاکتورهایی چون سن مادر، فرزند اول بودن، شاغل بودن و استفاده از رژ لب نشان دادند که میتوانند تأثیر معنیداری بر روی غلظت سرب در شیر مادر بگذارند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد افزایش مراقبتهای بهداشتی جهت کاهش مواجهه مادران باردار و شیرده با سرب به طور جدی باید توسط سیاستگذاران سلامت پیگیری شود. همچنین نیاز به انجام مطالعات گسترده تر جهت روشنتر شدن وضعیت مواجهه با سرب از طریق شیر مادر برای نوزادان دیگر مناطق کشور یک امر لازم و ضروری به نظر میرسد.
واژهای کلیدی: سرب، فلزات سمی، شیر مادر، ایران
نوع مطالعه:
مقاله مروري |
موضوع مقاله:
بهداشت دریافت: 1400/2/6 | پذیرش: 1400/3/24 | انتشار: 1400/7/26