جلد 15، شماره 11 - ( 11-1395 )                   جلد 15 شماره 11 صفحات 1048-1039 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم پزشکی مازندران
چکیده:   (3727 مشاهده)

چکیده

زمینه و هدف: کروم شش‌ظرفیتی یکی از مهم‌ترین فلزات سنگین است که در پساب صنایع مختلفی از جمله آبکاری‌ها و معدن‌کاری‌ها وجود دارد. کروم شش‌ظرفیتی در مقایسه با کروم سه‌ظرفیتی بسیار سمی، سرطان‌زا و جهش‌زا می‌باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی کارایی سه نوع هسته انگور در جذب کروم شش‌ظرفیتی از محلول‌های آبی و تعیین ایزوترم جذب بود.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع تجربی بود که در آن از هسته‌های سه نوع انگور به‌عنوان جاذب استفاده شد. در این پژوهش، اثرات متغیرهای مختلفی از قبیل pH، غلظت اولیه کروم، دوز جاذب و زمان تماس در یک سیستم ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. اندازه‌گیری غلظت کروم شش‌ظرفیتی توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 540 نانومتر صورت گرفت.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که با افزایش pH و زمان تماس، راندمان حذف کاهش می‌یابد. همچنین با افزایش دوز جاذب، راندمان حذف برای هر سه جاذب با افزایش همراه است؛ به‌طوری‌که هر سه نوع جاذب در مقدار دوز 3/0 میلی‌گرم، راندمان 80 درصد حذف را نشان می‌دهد. غلظت‌های اولیه کروم شش‌ظرفیتی هم در pH=3 و دوز جاذب 2/0 میلی‌گرم در لیتر برای هر سه جاذب، راندمان بیشتر از 80 درصد به دست آمد.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، هسته‌های انگور می‌توانند جاذبی مؤثر در حذف کروم شش‌ظرفیتی از محیط‌های آبی باشند. کاربرد این جاذب از نظر آماده‌سازی، بسیار ساده و از نظر هزینه، ارزان بوده و کاربرد آن در مقایسه با بسیاری از جاذب‌های طبیعی و مصنوعی دیگر دارای اولویت است.

واژه‌های کلیدی: هسته انگور، محلول‌های آبی، کروم شش ظرفیتی، جذب سطحی

متن کامل [PDF 236 kb]   (1447 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1454 مشاهده)  
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1395/6/15 | پذیرش: 1395/10/27 | انتشار: 1395/11/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.