جلد 18، شماره 6 - ( 5-1398 )                   جلد 18 شماره 6 صفحات 528-515 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Heydari M, Bagheri M. The Antimicrobial Effects of Hydro-Extract of Mentha Piperita Lamiaceae Essential Oil Nanoemulsion on Gram-negative Bacteria of Escherichia coli: A Laboratory Study. JRUMS 2019; 18 (6) :515-528
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4433-fa.html
حیدری مژگان، باقری مژگان. مطالعه اثرات ضد میکروبی نانوامولسیون عصاره آبی گیاه نعناع فلفلی (Mentha Piperita Lamiaceae) بر باکتری گرم منفی Escherichia coli: یک مطالعه آزمایشگاهی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1398; 18 (6) :515-528

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4433-fa.html


پژوهشگاه مواد و انرژی
متن کامل [PDF 438 kb]   (1980 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (3526 مشاهده)
متن کامل:   (4539 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 18، شهریور 1398، 528-515
مطالعه اثرات ضد میکروبی نانوامولسیون عصاره آبی گیاه نعناع فلفلی (Mentha Piperita Lamiaceae) بر باکتری گرم منفی Escherichia coli: یک مطالعه آزمایشگاهی
مژگان حیدری[1]، مژگان باقری[2]
 
دریافت مقاله: 31/6/97   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 1/8/97      دریافت اصلاحیه از نویسنده: 4/12/97         پذیرش مقاله: 8/12/97
 
 

چکیده
زمینه و هدف: از آنجایی‌که بیماری­های عفونی دسته بزرگی از بیماری­ها را تشکیل می­دهند، لذا امروزه نیاز به مواد آنتی‌باکتریال کم­ضرر هر روز بیش‌تر حس می­شود. گیاه نعناع فلفلی با نام علمی Mentha Piperita Lamiaceae یکی از پرمصرف­ترین گیاهان دارویی با خواص ضد­ میکروبی، ضد آفت، ضدانگلی و ضد قارچی می­باشد. لذا هدف از انجام این مطالعه تعیین اثرات ضد میکروبی نانوامولسیون عصاره آبی گیاه نعناع فلفلی بر باکتری گرم منفی اکولای می­باشد.
مواد و روش­ها: در این مطالعه آزمایشگاهی، از عصاره گیاه نعناع فلفلی و توئین 80 استفاده شد که با استفاده از روش اولتراسونیفیکاسیون، پارامترهای درصد سورفاکتانت، غلظت اسانس و زمان سونیکاسیون مورد بررسی قرار گرفت. سایز نمونه‌ها به­وسیله آنالیز پراکندگی نور دینامیکی  و خواص ضد میکروبی در برابر باکتری اکولای به دو روش کمی واحد کلونی‌ساز و کیفی دیسک نفوذی بررسی شدند. نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار گزارش گردید.
یافته­ها: نانوامولسیون ها در غلظت­های 1 تا 5 درصد اسانس گیاه نعناع فلفلی با متوسط اندازه ذرات 12 نانومتر و خواص ضد میکروبی با میانگین 75 درصد و 12/3 میلی­متر هاله عدم رشد علیه باکتری گرم منفی اکولای به­دست آمد.
نتیجه­گیری: نانوامولسیون­های سنتز شده بر پایه اسانس گیاهی نعناع فلفلی دارای پایداری مناسب هستند و خواص ضد میکروبی بالایی را علیه باکتری گرم منفی اکولای نشان می­دهند که این خواص با افزایش غلظت نانوامولسیون افزایش معنی‌داری دارد. بنابراین، به­نظر می رسد که نانوامولسیون­های سنتز شده از خواص ضد میکروبی قابل توجهی برخوردار هستند.
واژه­های کلیدی: ضد میکروبی، نانوامولسیون، اسانس نعناع فلفلی، سورفاکتانت، اولتراسونیک
 
 
مقدمه
امروزه با توجه به آثار جانبی و معایب ترکیبات نگه دارنده شیمیایی، گیاهان دارویی و ترکیبات طبیعی را می­توان به جای آن­ها برای حفظ و نگه­داری مواد غذایی، دست­یابی به مواد ضدعفونی کننده و ضد میکروبی طبیعی که تشکیل محصولات جانبی مضر را درپی نداشته باشند، استفاده کرد و
این امر مسئله­ای رو به گسترش در جهان است [2-1].
با توجه به افزایش روز افزون مقاومت باکتری­ها نسبت به آنتی­بیوتیک­ها و عوارض جانبی آن­ها، استفاده از گیاهان دارویی و عصاره­های گیاهی مورد توجه زیادی قرار گرفته­اند [5-3]. به تازگی نشان داده شده است که بسیاری از اسانس­ها خواص ضد میکروبی داشته و می­توان از آن­ها به‌عنوان گزینه دوست­دار محیط زیست به منظور از بین بردن باکتری­ها و میکروب­های مضر استفاده کرد [6-7]. آن­ها مکانیسم های متفاوتی را برای مبارزه با میکروارگانیسم­ها به عهده دارند که از جمله می­توان به جلوگیری از ساخت دیواره سلولی و اسیدهای نوکلئیک، مهار پروتئین­سازی، تغییر در عملکرد غشاء سلولی اشاره کرد [11-8].
امروزه مواد آنتی باکتریال کاربردهای فراوانی را در پزشکی و صنعت به عهده دارند [13-14]. مواد ضد میکروبی طبیعی و سازگار با محیط زیست برای انسان و سایر جانداران بی‌زیان بوده و باعث آلودگی محیط زیست نمی­شود و از نظر اقتصادی مصرف این­گونه مواد ارگانیک و طبیعی کاملاً مقرون به صرفه است. محققان بر این عقیده­اند که اسانس­ها یا همان عصاره­های معطر گیاهی قابلیت بالایی برای استفاده به شکل مواد آنتی باکتریال زیستی و جایگزینی با مواد شیمیایی دارند [14-16].
محققان نشان داده­اند که کارآیی بعضی از اسانس­های گیاهی طبیعی حتی در بعضی موارد بهتر از مواد مصنوعی می­باشد. اما مشکل عمده آن­ها فراریت بالا و متعاقب آن ناپایداری می­باشد. به منظور مقابله با این مشکل یکی از بهترین راه حل­ها استفاده از فرمولاسیون نانوامولسیون است که در واقع با استفاده از فناوری نانو، پایداری و کارآیی ترکیب مورد نظر را به نحو چشم­گیری افزایش می­دهد [17].
تحقیقات نشان داده است که می‌توان با استفاده از فناوری نانو، مزایای فراوانی را در مواد ضد میکروبی نظیر کاهش مصرف مواد ضد میکروبی، افزایش کارآیی، سازگاری بالا با محیط زیست و بهبود کیفیت ایجاد نمود [18].
نانوامولسیون­ها به دلیل اندازه کوچک قطرات و در نتیجه شفافیت و پایداری فیزیکی طولانی مدت (بدون هیچ انعقاد ظاهری، رسوب و یا دو فازی شدن) و هم­چنین نیاز به سورفاکتانت کم­تر، باعث جذب بیش‌تر مواد ضد میکروبی توسط میکروارگانیسم و کاهش مصرف می شوند که از مزایای آن­هاست. تولید نانوامولسیون برای ریزپوشینه‌سازی (microencapsulation) و کنترل رهایش ترکیبات فرآسودمند مانند انواع داروها، رنگ‌ها، اسانس‌ها و ویتامین‌ها یکی از زمینه‌های کاربردی فناوری نانو در صنایع غذایی بوده ‌است [19].
اولین بار یک ترکیب نانوامولسیونی دارویی روغن در آب توسط Baker و همکاران تهیه شد که به منظور غیر فعال کردن باکتری مقاوم دارای اسپور سنتز شد و سایز ذرات پراکنده نانوامولسیون مقدار 500 تا 5000 نانومتر به­دست آمد [20]. سپس محققان دیگر به منظور کاربردهای عمدتاً دارویی و غذایی نیز از نانوامولسیون­های متفاوت دیگر استفاده کردند [21-22، 17، 12]. گروهی از دانش­مندان نیز در زمینه تهیه نانوامولسیون تحقیقات فراوانی انجام دادند که نقص عمده این سیستم­ها، انجام آزمایشات وقت گیر و محدوده سایز نانو ذرات عمدتاً بزرگ­تر از 100 نانومتر بوده است [12].
در این تحقیق، با استفاده از تکنیک ساده و سریع اولتراسونیک، یک سیستم نانوامولسیون پایدار با محدوده سایز ذرات کوچک­تر از 100 نانومتر تهیه شده است که با توجه به دانش ما تاکنون سایز ذرات نانوامولسیون نعناع فلفلی کوچک­تر از 100 نانومتر و پایدار گزارش نشده است که نوآوری این کار تحقیقاتی می­باشد. هدف از اجرای این طرح، تعیین اثرات ضد میکروبی نانوامولسیون عصاره آبی گیاه نعناع فلفلی بر باکتری گرم منفی اکولای  (Escherichia coli) می­باشد.   
مواد و روش­ها
در این مطالعه آزمایشگاهی (پژوهشگاه مواد و انرژی، سال 1395) مواد اولیه استفاده شده در این تحقیق شامل سورفاکتانت غیریونی توئین 80 (Tween 80) و اتانول (Ethanol) از شرکت Merck آلمان و اسانس گیاهی نعناع فلفلی (تیره :Lamiaceae - نعنائیان، نام فارسی: نعناع فلفلی، نام انگلیسی:pepermint ، تهیه شده با استفاده از روش تقطیر با آب (Water Distillation Method) از شرکت بهبو قمصر سماوات کاشان فراهم شدند. آب مورد استفاده در کلیه آزمایشات، آب دوبار تقطیر ضدعفونی شده  بود. به منظور تست­های ضد میکروبی مواد محتوی محیط کشت شامل پپتون، آگار، کلرید سدیم، عصاره مخمر از شرکت Merck آلمان و باکتری­های گرم منفی اکولای گونه­های (ATCC 25922, PTCC 1399) از بانک سلولی سازمان پژوهش­های علمی و صنعتی ایران تهیه گردیدند. برای بررسی اجزاء تشکیل دهنده اسانس گیاهی نعناع فلفلی دستگاه طیف سنج کروماتوگرافی گازی (Agilent 6890N/5973N GC–MS, USA) و برای سنتز نانوامولسیون، دستگاه اولتراسونیک پروب دار (Labsonic P, Sartorius Stedim Biotech, Germany) مورد استفاده قرار گرفت.
در آزمایشات بعدی به بررسی فرمولاسیون­های نانوامولسیون سنتز شده از طریق اندازه گیری ویسکوزیته (Brookfield Viscometer, model RV-DV III Ultra, USA)، هدایت الکتریکی (Conductometer Metrohm, USA 712) و pH (pH meter, Mettler Toledo, Switzerland) پرداخته شد. نحوه انجام آزمایشات از طریق قراردادن پروب­های دستگاه در داخل محلول نانوامولسیون انجام گرفت [23]. برای مطالعه سایز ذرات نانوامولسیون های سنتز شده از روش پراکندگی نور دینامیکی (Zetasizer Nano ZS, Model 3000HAs, Malvern, UK) استفاده شد که روشی فیزیکی برای تعیین توزیع ذرات موجود در محلول­ها و سوسپانسیون­هاست. این روش به برهمکنش نور با ذره بستگی دارد. در این روش، حرکت براونی ذرات که وابسته به اندازه آن­هاست اندازه گیری می­شود، به این ترتیب که ذرات توسط نور لیزر تابش داده می شوند و شدت نوسانات نور پراکنده شده مورد آنالیز قرار می­گیرد [24]. در پایان به بررسی تست­های ضد میکروبی در برابر باکتری گرم منفی اکولای، فرمولاسیون نانوامولسیون­های سنتز شده با استفاده از روش کمی واحد کلونی ساز (CFU=Colony Forming Unit) و کیفی دیسک نفوذی (DDM=Disc Diffusion) پرداخته شد.
 انجام آزمایشات در مقیاس آزمایشگاهی در دمای محیط صورت گرفته است و نتایج میانگین 3 بار اندازه­گیری می‌باشد. تجزیه و تحلیل داده­ها توسط نرم­افزار SPSS (Statistical Package for Social Science) نسخه 16 صورت پذیرفت، به­طوری که  بررسی داده­های کیفی و کمی آنالیزهای مختلف انجام گرفت و نتایج به صورت میانگین و انحراف معیار گزارش شده است.
نتایج
شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نعناع فلفلی با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی و سپس شناسایی آن­ها با استفاده از طیف سنج جرمی انجام گرفت. بر این اساس 50 ترکیب منفرد شناسایی شد. ترکیبات اصلی به ترتیب فراوانی شامل منتول (Menthol) (28 درصد)، پارا-منتانون  (p-Menthanone) (07/13 درصد)، منتون (Menthone) (31/11 درصد)، لیمونن (Limonene) (21/7 درصد)، نئوایزومنتول (Neoisomenthol) (44/5 درصد)، کاروون (Carvone) (94/4 درصد)، ترانس کاران (Trans-Carane) (45/4 درصد)، پولگون (Pulegone) (31/4 درصد)، منتوفوران (Menthofuran) (27/4 درصد)، اوکالیپتول (Eucalyptol) (01/4 درصد)، کاریوفایلن (Caryophyllene) (29/3 درصد)، جرماکرن (Germacrene) (64/2 درصد)، بتا-پینن (β-Pinene) (52/1 درصد)، آلفا-پینن (α-Pinene) (12/1 درصد)، ویریدی فلورول (Veridiflorol) (89/0 درصد)، 4-توجانول (4-Thujanol) (87/0 درصد)، توجن (Thujene) (77/0 درصد)، سیکلوهگزانون (Cyclohexanone) (74/0 درصد)، بتا-بوربونن (β-Bourbonene) (59/0 درصد) و آلفا-ترپینئول (α-Terpineol) (56/0 درصد) بودند.
برای سنتز نانوامولسیون­ها، از یک امولسیون روغن در آب برای ایجاد نانوامولسیون­های روغنی استفاده می‌شود. به این منظور مخلوط اسانس گیاهی نعناع فلفلی (فاز روغنی) و ماده سورفاکتانت غیر یونی توئین 80 و اتانول و آب مقطر به مقادیر متفاوت درصد حجمی هم­زده می­شود. در مرحله بعدی محلول امولسیون با استفاده از دستگاه اولتراسونیک پروب­دار در فرکانس 24 کیلوهرتز و پالس­های 5/0 ثانیه و توان ورودی 400 وات در مدت زمان­های گوناگون هموژنیزه می­شود [25].
در آزمایشات بعدی پارامترهای فیزیکوشیمیایی نمونه­های نانوامولسیون نظیر ویسکوزیته، هدایت الکتریکی و pH مورد بررسی قرار گرفتند (جدول 1). آزمایشات 3 بار تکرار شده­اند و  نتایج به صورت انحراف معیار ± میانگین گزارش شده است.
 
جدول 1- پارامترهای فیزیکوشیمیایی فرمولاسیون نانوامولسیون نعناع فلفلی
نانوامولسیون برمبنای درصد حجمی اسانس نعناع فلفلی ویسکوزیته
(سانتی­پویز)*
pH* هدایت الکتریکی
(میکروزیمنس بر سانتی­متر)*
1 درصد 31/0 ± 23/14 08/0 ± 01/5 31/ 0± 85/48
2 درصد 42/0 ± 41/14 09/0 ± 40/5 97/0 ± 20/57
3 درصد 71/0 ± 72/15 04/0 ± 43/5 72/0 ± 29/72
4 درصد 46/1 ± 91/15 06/0 ± 35/5 78/0 ± 76/78
5 درصد 69/1 ± 46/16 11/0 ± 33/5 68/0 ± 70/120
* نتایج به صورت (انحراف معیار ± میانگین) گزارش شده است.
برای مطالعه اندازه ذرات نانوامولسیون­های سنتز شده از روش پراکندگی نور دینامیکی استفاده شد. برای نمونه توزیع اندازه ذرات برای نانوامولسیون 3 درصد نعناع فلفلی (21/12 نانومتر) در شکل 1 آورده شده است.
 
 

شکل 1- توزیع اندازه ذرات نانوامولسیون اسانس نعناع فلفلی 3 درصد (21/12 نانومتر) با استفاده از روش پراکندگی نور دینامیکی
 
بعد از انجام آنالیزهای مختلف و مشخصه­یابی فرمولاسیون‌های نانوامولسیون به بررسی خاصیت ضد میکروبی نانوامولسیون نعناع فلفلی در مقابل باکتری گرم منفی اکولای با استفاده از دو روش کمی واحد کلونی ساز و کیفی دیسک نفوذی پرداخته شد.
ابتدا آزمایشات کمی ضد میکروبی توسط روش واحد کلونی ساز برای محلول­های نانوامولسیون حاوی 1 تا 5 درصد اسانس نعناع فلفلی و محلول شاهد (محتوی توئین 80 و آب مقطر) از طریق شمارش کلونی­ها و انجام محاسبات مربوطه با استفاده از رابطه 1 انجام گرفت و نتایج آن در جدول 2 نشان داده شده است. برای هر رقت، آزمایش سه بار انجام شد. نتیجه تست به صورت درصد بر اساس رابطه 1 محاسبه گردید.
(1)R = 100 (B-A)/B                              
که در آن، R= درصد کاهش، A= تعداد باکتری­های شمارش شده در نمونه (CFU/ml) و B= تعداد کلونی­های شمارش شده در نمونه شاهد (CFU/ml) می باشد [26].
جدول 2- نتایج آزمون کمی ضد میکروبی محلول­های نانوامولسیون نعناع فلفلی
نانوامولسیون بر مبنای
درصد حجمی اسانس نعناع فلفلی
خاصیت ضد میکروبی
 (درصد)*
1 درصد 65/2 ± 04/65
2 درصد 73/1 ± 32/68
3 درصد 60/3 ± 08/73
4 درصد 57/5 ± 10/77
5 درصد 72/8 ± 48/89
* نتایج به صورت (انحراف معیار ± میانگین) گزارش شده است.
÷
نتایج آزمون کمی ضد میکروبی در برابر باکتری اکولای در محیط کشت نیز در شکل 2 نشان داده شده است

شکل 2- تصاویر محیط کشت باکتری گرم منفی اکولای (الف) در حضور محلول نانوامولسیون 5 درصد اسانس نعناع فلفلی و (ب) در غیاب آن با استفاده از روش کمی واحد کلونی ساز
تست­های کیفی ضد میکروبی توسط روش دیسک نفوذی در مقابل باکتری اکولای از طریق بررسی و اندازه­گیری قطر هاله تشکیل شده اطراف دیسک­های آغشته به محلول­های نانوامولسیون حاوی 1 تا 5 درصد اسانس نعناع فلفلی و محلول شاهد (محتوی توئین 80 و آب مقطر)  نشان دهنده میزان فعالیت آنتی باکتریالی آن­ها می باشد. نتایج آزمون کیفی ضد میکروبی دیسک نفوذی در برابر باکتری اکولای در محیط کشت نیز در شکل 3 نشان داده شده است.

شکل 3- تصاویر محیط کشت باکتری گرم منفی اکولای (الف) در حضور محلول نانوامولسیون 5 درصد اسانس نعناع فلفلی و (ب) در غیاب آن با استفاده از روش کیفی دیسک نفوذی
قطر هاله عدم رشد باکتری اکولای برای محلول­های نانوامولسیون حاوی 1 تا 5 درصد اسانس نعناع فلفلی نیز برای مقایسه در جدول 3 آورده شده است.
جدول 3- نتایج آزمون کیفی ضد میکروبی محلول­های نانوامولسیون نعناع فلفلی
نانوامولسیون بر مبنای درصد حجمی اسانس نعناع فلفلی قطر هاله عدم رشد
(میلی­متر)*
1 درصد 02/0± 33/2
2 درصد 03/0± 54/2
3 درصد 09/0± 97/2
4 درصد 16/0± 55/3
5 درصد 10/0± 21/4
 
* نتایج به صورت (انحراف معیار ± میانگین) گزارش شده است.
بحث
در این تحقیق طی یک سری فرآیندهای گوناگون، نانوامولسیون­های محتوی اسانس گیاهی نعناع فلفلی سنتز شدند. سپس برای بررسی پایداری فرمولاسیون­ها، آنالیزهای مختلف از جمله آزمایشات شفافیت نوری، ویسکوزیته، اندازه­گیری pH، اندازه­گیری هدایت الکتریکی بر روی نمونه‌ها انجام شد. هم­چنین اندازه نمونه­ها به­وسیله آنالیز پراکندگی نور دینامیکی بررسی شد. در پایان تست­های ضد میکروبی کمی و کیفی بر روی محلول نانوامولسیون سنتز شده محتوی عصاره گیاهی نعناع فلفلی مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج حاصل از آنالیز کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی اسانس گیاهی نعناع فلفلی نشان داد که بیش­ترین سهم به منتول، پارا-منتانون و منتون مربوط می­باشد و جزء اصلی اسانس نعناع فلفلی از خانواده منتول می­باشد که ترکیباتی آب­گریز (Hydrophobe) و فرار بوده و به عنوان ماده مؤثره قارچ­کش­ها استفاده می­شود. هر چند که تولید متابولیت­های ثانویه در گیاهان دارویی به شدت تحت شرایط محیط می­باشد، اما در هر صورت نقش عمده در بیان صفات فیزیولوژیکی گیاه بیش­تر تحت تأثیر ژنوتیپ گیاه می­باشد [28-27].
مقدار منتول در اسانس نعناع بسته به نوع آن و شرایط محیطی از 35 الی 55 درصد متغیر است [29]. در این مطالعه میزان قابل توجه ترکیب­های منتول در اسانس نعناع فلفلی (28 درصد منتول، پارا-منتانون 07/13 درصد و منتون 31/11 درصد) مورد آزمایش نشان­دهنده کیفیت مطلوب آن بود. منتول موجود در اسانس نعناع فلفلی یک ماده آنتی­باکتریال قوی می­باشد.
نتایج حاصل از سنتز نانوامولسیون­ها نشان داد که شفافیت نمونه­ها پس از 15 دقیقه قرار گرفتن تحت امواج مافوق صوت کامل می­شود، اما از آن­جایی که تفاوتی بین شفافیت نمونه­ها در زمان­های بالاتر مشاهده نشد، زمان 15 دقیقه به عنوان زمان بهینه انتخاب گردید. مولکول سورفاکتانت با کاهش دادن انرژی آزاد و کاهش کشش سطحی در فصل مشترک روغن- آب کمک به فرآیند تشکیل امولسیون می­کند [30].
نتایج نشان داد سنتز نانوامولسیون­ها با استفاده از امواج اولتراسونیک که تولید امواج با انرژی بالا را می­کند، کامل می­شود و سایز ذرات کوچک می­شود. به­این ترتیب امولسیون­ها از حالت میکروامولسیون به نانوامولسیون تغییر وضعیت می­دهند. این پدیده تولید امواج با انرژی بالا توسط امواج اولتراسونیک به منظور سنتز نانوامولسیون ها قبلاً توسط دانش­مندان دیگر نظیر Syed و همکارش و Ghosh و همکاران نیز انجام شده و مورد تأیید قرار گرفته است
[25، 2].

سپس پارامترهای فیزیکوشیمیایی نمونه­های نانوامولسیون نظیر ویسکوزیته، هدایت الکتریکی و pH مورد بررسی قرار گرفتند که در جدول 1 نشان داده شده است. همان­طور که انتظار می­رفت، محلول­های نانوامولسیون از ویسکوزیته پایینی برخوردار بودند که این خود یکی از ویژگی­های نانوامولسیون­ها می­باشد. هم­چنین ویسکوزیته نانوامولسیون‌ها با افزایش غلظت اسانس افزایش می­یابد. با افزایش غلظت فاز روغنی، مولکول‌های آب در پیوندهای عرضی مولکول­های سورفاکتانت محبوس شده، منجر به افزایش ویسکوزیته نانوامولسیون­ها می­شود. ویسکوزیته روغن نقش مهمی را در شکستن قطرات روغن بازی می­کند؛ هر چه ویسکوزیته روغن بیش­تر باشد، مدت زمان طولانی‌تری برای شکستن قطرات روغن سپری می­شود [31].
از آن­ جایی که در تهیه نانوامولسیون­ها از سورفاکتانت غیر یونی استفاده شده است، فاکتور pH تأثیر چندانی روی فرمولاسیون­های نانوامولسیون نداشت که نشان می­دهد که قدرت یونی بی­اثر بوده است و نتایج مطالعه حاضر با نتایج مطالعه برخی از محققین که اثرات pH را بررسی نموده­اند، مطابقت دارد [32-33].
هدایت الکتریکی محلول­های نانوامولسیون با افزایش غلظت اسانس افزایش می­یابد که نشان دهنده پایداری بیش­تر امولسیون­ها در نمونه­ها با غلظت کمتر اسانس می‌باشد. هم­چنین در مطالعه دیگری که توسط Hassan در مورد اثر هدایت الکتریکی انجام گرفت، پایداری بیش­تر امولسیون­ها با کاهش غلظت و تأثیر دما گزارش شده است [34]. به­طور کلی همه نمونه­ها دارای پایداری بالایی می‌باشند که این امر نشان می­دهد که فاز آبی به عنوان فاز پیوسته می­باشد، به­این معنی که نانوامولسیون­های تشکیل شده از نوع روغن در آب (O/W=Oil in Water) می­باشد.
باتوجه به این­که انحراف معیار نشان­دهنده پراکندگی داده­ها از مقدار میانگین می­باشد و این مقدار در نمونه­های درصد پایین­تر اسانس (جدول 1) کم­تر است، نشانه نزدیک بودن داده‌ها به میانگین می­باشد. هم­چنین از آن جایی که مقادیر انحراف معیار در نمونه­های با درصد حجمی بالاتر اسانس رو به افزایش است، می­توان از نظر آماری این­گونه استنتاج نمود که پراکندگی داده­ها در نمونه­های غلیظ­تر بیش­تر از نمونه­های رقیق­تر می­باشد.
در مرحله بعدی سایز ذرات نانوامولسیون­های سنتز شده با استفاده از روش پراکندگی نور دینامیکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که تغییر سایز ذرات نانوامولسیون در درصدهای حجمی متفاوت اسانس نعناع فلفلی از 1 تا 5 درصد چشم‌گیر نمی­باشد، به­طوری که متوسط اندازه آ­ن­ها در محدوده باریک بین 11 تا 13 نانومتر می­باشد که با افزایش غلظت اسانس سایز ذرات افزایش می‌یابد.
برای نمونه توزیع اندازه ذرات برای نانوامولسیون 3 درصد نعناع فلفلی (21/12 نانومتر) در شکل 1 آورده شده است. همان­طور که در این شکل دیده می­شود، توزیع اندازه ذرات نسبتاً باریک و در محدوده 12 نانومتر می­باشد. نتایج در این تحقیق توزیع اندازه ذرات نسبت به روش های سایر محققین بسیار کم­تر به­دست آمده است که یکی از مزایای مهم سیستم­های امولسیونی می­باشد. در تحقیقی که توسط Syed و همکارش انجام گرفت، یک سیستم امولسیونی اسانس کارواکرول (Carvacrol) و صمغ عربی با محدوده سایز 200 نانومتر سنتز نمودند [2].
سپس پایداری نمونه­ها نسبت به پدیده­های ناپایدار کننده امولسیون (تفکیک گرانشی، انبوهش، ادغام و رسیدگی استوالد)، برای مدت زمان طولانی (12 ماه) بررسی شد که مشاهدات نشان داد که نمونه­ها دارای پایداری بالایی می‌باشند. کوچک بودن اندازه ذرات نانوامولسیون موجب پایداری آن­ها در برابر پدیده­های تشکیل رسوب یا خامه ای شدن می­شود، زیرا حرکت براونی و به تبع آن نرخ انتشار بیش­تر از سرعت پدیده­های تشکیل رسوب یا خامه ای­شدن بر اثر نیروی وزن قطرات است.
در انتها به بررسی خاصیت ضد میکروبی نانوامولسیون نعناع فلفلی در مقابل باکتری گرم منفی اکولای با استفاده از دو روش کمی واحد کلونی ساز و کیفی دیسک نفوذی پرداخته شد. برای نمونه، بر اساس محاسبات توضیح داده شده در بخش قبلی، همان­طور که در جدول 2 نشان داده شده است، عملکرد ضد میکروبی نانوامولسیون نعناع فلفلی 5 درصد، حدود 89 درصد به­دست آمد که نسبت به سایر سیستم­های امولسیونی ضد میکروبی دارای اسانس طبیعی از خاصیت چشم­گیری برخوردار است [35].  همان­طور که در این جدول مشاهده می­شود، محلول­های نانوامولسیون از خاصیت ضد میکروبی قابل توجهی برخوردارند و میزان خاصیت ضد میکروبی با افزایش درصد اسانس افزایش می‌یابد. هم­چنین از لحاظ آماری،  میزان پراکندگی داده­ها در نمونه­های ضد میکروبی بالاتر (5 درصد اسانس)، بیش­تر از نمونه­های ضد میکروبی پایین­تر می­باشد (جدول 2).
نتایج آزمون کمی ضد میکروبی در برابر باکتری اکولای در محیط کشت نیز در شکل 2 نشان داده شده است. همان­طور که در این شکل مشاهده می­شود، در حضور محلول نانوامولسیون 5 درصد باکتری رشد ناچیزی کرده، در حالی که در غیاب آن رشد کامل باکتری مشاهده شد.
نتایج تست های کیفی ضد میکروبی نیز برای نمونه­های سنتز شده نانوامولسیون حاوی 1 تا 5 درصد اسانس نعناع فلفلی و محلول شاهد در شکل 3 نشان داده شده است. همان­طور که در این شکل مشهود است، هاله­ای اطراف دیسک نفوذی آغشته به محلول نانوامولسیون 5 درصد اسانس نعناع فلفلی به دلیل عدم رشد باکتری ایجاد شده است. در حالی که اطراف دیسک نفوذی محلول شاهد، هیچ‌گونه هاله­ای تشکیل نشده است که نشان­دهنده فقدان خاصیت ضد میکروبی می­باشد. به­این معنی که در حضور محلول نانوامولسیون 5 درصد باکتری رشد ناچیزی کرده، در حالی که در غیاب آن رشد کامل باکتری مشاهده می­شود.
قطر هاله عدم رشد باکتری اکولای برای محلول­های نانوامولسیون حاوی 1 تا 5 درصد اسانس نعناع فلفلی نیز برای مقایسه در جدول 3 آورده شده است. همان­طور که در این جدول مشاهده می­شود، محلول­های نانوامولسیون از خاصیت ضد میکروبی قابل توجهی برخوردارند و میزان خاصیت ضد میکروبی با یک روند افزایشی با افزایش مقدار درصد اسانس مشاهده می­شود که در واقع امکان جذب بهتر باکتری­ها بر روی نانوامولسیون­ها را فراهم می­کند. از نظر آماری، میزان پراکندگی داده­ها در آزمایشات کیفی ضد میکروبی برای کلیه نمونه­های اسانس با غلظت­های 1 الی 5 درصد از روند مشابهی برخوردار است و تفاوت چندانی ندارد و همگی به میزان میانگین بسیار نزدیک می­باشند (جدول 3).  در تطابق با کار سایر محققین، در تحقیقی که توسط Singh و همکاران روی عصاره نعناع فلفلی انجام شده است، خواص آنتی‌باکتریال مناسبی بر علیه هر دو گروه باکتری‌‌های گرم مثبت و منفی نیز گزارش شده است [36].
به­طورکلی، نانو مواد به دو روش مستقیم و غیر مستقیم می­توانند منجر به غیرفعال سازی و مرگ باکتری شوند. در حالت مستقیم، نانو مواد یون­هایی را آزاد می­کنند که با گروه تیول پروتئین­های موجود بر سطح سلول باکتری­ها واکنش می­دهند. این قبیل پروتئین­ها از غشاء سلولی باکتری به سمت بیرون برآمدگی داشته و موجب انتقال مواد غذایی از دیواره سلول می­شوند. نانو مواد این پروتئین­ها را غیر فعال کرده، نفوذ پذیری غشاء را کاهش داده و سرانجام باعث مرگ سلولی می­شود [37-38].
در واقع در این مکانیسم، تأثیر نانو ذرات بر روی باکتری‌ها از طریق آسیب به پروتئین، دزوکسی ریبونوکلئیک اسید (Deoxyribonucleic acid; DNA) و تخریب دیواره سلولی است. نانو ذرات می­توانند با برهمکنش الکترواستاتیک که بین بار مثبت نانو ذره و غشاء سلول که دارای بار منفی است، به آن متصل شده و به دلیل حجم بزرگ نانو ذره در مقایسه با غشاء سلول، منجر به تخریب غشاء شوند. از طرف دیگر انباشتگی نانو ذرات در سیتوپلاسم سلول و روی غشاءهای خارجی آن می تواند از دیگر ساز و کارهای دخیل در جلوگیری از رشد و ادامه حیات باکتری باشد [39].
از طرف دیگر نانو ذرات می­توانند از طریق نیروهای الکترواستاتیک به DNA متصل شده و با نابود کردن پیوندهای هیدروژنی یا تولید پیوندهای جدید غیرعادی به DNA سلول آسیب رسانند. علت برخی از این تغییرات می‌تواند دگرگونی یک و یا چند واحد سازنده DNA سلول باشد که می­تواند منجر به بی­ثباتی و گسستگی ساختار آن شود [40].
علاوه بر این، ثابت شده است که گونه­های فعال اکسیژنی (Reactive Oxygen Species; ROS) مانند رادیکال­های هیدروکسیل، پراکسید هیدروژن و آنیون­های سوپراکسید که یکی از عوامل شرکت کننده در فرآیند نابودی باکتری از طریق تخریب غشاء آن هستند، حتی در غیاب اشعه ماورای بنفش نیز می­توانند تولید شوند. یون­های آزادشده در کنار این گونه­های فعال می­توانند از طریق نفوذ به پوشش سلول، تخریب غشاء آن و یا آسیب رساندن به DNA سلول از طریق اختلال در واحدهای سازنده آن موجب مرگ باکتری و جلوگیری از تکثیر آن­ها شوند [41].
بسیاری از محققان تأکید کرده­اند که خاصیت آنتی باکتریال اجزاء اصلی اسانس­ها به خاصیت آب گریزی (hydrophobic) آن­ها و دیواره غشاء پلاسمایی میکروب بستگی دارد. افزایش مقدار برخی یون­های ویژه بر روی و یا داخل غشاء پلاسمایی تأثیر وسیعی بر روی نیروی محرکه پروتون­ها، میزان آدنوزین تری فسفات (Adenosine Triphosphate; ATP) درون سلولی و فعالیت کلی سلول‌های میکروبی (شامل کنترل فشار ورم سلول­های زنده، انتقال مواد حل شونده و تنظیم متابولیسم) دارد [43-42]. نتیجه اینکه اسانس­ها، مکانیسم عمل یک­سانی نداشته و ممکن است از طرق مختلف باعث جلوگیری از رشد باکتری‌ها شوند.
در اغلب تحقیقاتی که بر روی مکانیسم عمل ترکیبات فنولیک انجام شده است، اکثراً صحبت از تأثیر اسانس­ها بر غشاء سلولی می­باشد. در حقیقت ترکیبات فنولی نه تنها به غشاء سیتوپلاسمی حمله می­کنند، حتی به موجب آن باعث تخریب قابلیت نفوذپذیری غشاء شده و نیز باعث آزاد شدن اجزای اصلی داخل سلول (مثل ریبوز و گلوتامات سدیم و غیره) می­شوند و نیز می­توانند تخریب عملکرد در زمینه انتقال الکترون، جذب مواد مغذی، سنتز نوکلئیک اسید و هم­چنین فعالیت آنزیم ATPase را به همراه داشته باشند [44-43].
لذا با توجه به این که آزمون ضد میکروبی انجام شده در محیط مایع و امولسیونی و بدون تابش فرابنفش صورت گرفته و نتیجه نهایی فعالیت بالای نانو ذرات را نشان می‌دهد، می­توان این گونه استنتاج نمود که در اینجا نانوامولسیون نعناع فلفلی به طور مستقیم غشاء باکتری را تخریب کرده و باعث از بین بردن آن شده است که این پدیده نشان دهنده مؤثر بودن سیستم ضد میکروبی سنتز شده می­باشد. ذکر این نکته ضروری می­باشد که بررسی مکانسیم دقیق عملکرد ضد میکروبی نانوامولسیون سنتز شده نیاز به تحقیقات گسترده­ای دارد که  با توجه به محدودیت­های دستگاهی موجود از جمله الکترون اسپین میکروسکوپی (Electron spin microscopic) در حال حاضر امکان پذیر نمی­باشد.
نتیجه‌گیری
نانوامولسیون­ها یکی از امیدبخش­ترین ساختارها برای بهبود حلالیت و افزایش ارزش زیستی و عملکردی ترکیبات آب گریز می­باشند. ایجاد مواد ضد میکروبی بر مبنای اسانس­های طبیعی، زمینه ساز بسیاری از کاربردهای پزشکی، بهداشت، محیط زیست و غذا می­باشد. در این تحقیق نانوامولسیون­های محتوی اسانس گیاهی نعناع فلفلی تهیه شدند. نتایج نشان داد که متوسط اندازه نانو ذرات 12 نانومتر با پایداری بالا برای مدت زمان 12 ماه می­باشند.        خواص ضد میکروبی نانوفرمولاسیون­های ساخته شده در برابر باکتری گرم منفی اکولای نشان داد که آنها با دارا بودن خواص نانویی از خواص ضد میکروبی قابل توجهی برخوردار هستند.
تشکر و قدردانی
از حمایت مالی پژوهشگاه مواد و انرژی در انجام این پروژه تحقیقاتی مصوب معاونت پژوهشی با کد 721392009 تشکر و قدردانی میگردد.
 
 
 
 
 

References
 
 
  1. Sinha R, Karan R, Sinha A, Khare S. Interaction and nanotoxic effect of ZnO and Ag nanoparticles on mesophilic and halophilic bacterial cells. Bioresour Technol 2011; 102(5): 1516-20.
  2. Syed I, Sarkar P. Ultrasonication-assisted formation and characterization of Geraniol and Carvacrol-loaded emulsions for enhanced antimicrobial activity against food-borne pathogens. Chemical Papers 2018; 1(1): 1-14.
  3. Steward FC. Growth, Nutrition, and Metabolism of Mentha Piperita L: Parts I-VII. New York State College of Agriculture: Cornell University Agricultural Experiment Station; 1962; 20-27.
  4. Thomas J, Jerobin J, Seelan SJ, Thanigaivel S, Vijayakumar S, Mukherjee A, et al. Studies on pathogenecity of Aeromonas salmonicida in catfish Clarias batrachus and control measures by Neem nanoemulsion. Aquaculture 2013; 396-9: 71-75.
  5. Singha R, Sonib SK, Patela RP, Kalrab A. Technology for improving essential oil yield of Ocimum Basilicum L. (sweet basil) by application of bioinoculant colonized seeds under organic field conditions. Ind Crops Prod 2013; (45): 335-42.
  6. Herro E, Jacob SE. Mentha piperita (peppermint). Dermatitis 2010; 21(6): 327-9.
  7. Jalali M, Abedi D, Ghasemi Dehkordi N, Charmahali A. Evaluation of antibacterial activity of ethanol extracts of some medicinal plants against Listeria monocytogenes. J Shahrekord Univ 2006; 8(3): 25-33.
  8. Kaper JB, James P, Nataro JB, Mobley HLT. Pathogenic Escherichia Coli Nat Microbiol 2004; 2(1): 123-40.
  9. Janssen AM, Scheffer JJC, Baerheim A. Antimicrobial activity of essential oil: a 1976-86 literature review. aspects of the test methods. Planta Med 1987; 53(1): 395-8.
  10. Rahman MA, Bari MA. Antibacterial activity of cell suspension cultures of Castor (Ricinus communis L. cv. Roktima). European J Med Plants 2013; 3(1): 65-77.
  11. Conlon BP, Nakayasu ES, Fleck LE, LaFleur MD, Isabella VM, Coleman K, et al. Activated ClpP kills persisters and eradicates a chronic biofilm infection. Nature 2013; 503(7476): 365-70.
  12. Solans C, Solé I. Nano-emulsions: Formation by low-energy methods. Curr Opin Colloid Interface Sci 2012; 17(1): 246-54.
  13. Benoit JP, Joly-Guillou ML, Rossines E, Saulnier P. Nanocapsulation of essential oils for preventing or curing infectious diseases alone or with an antibiotic, Patent WO 2012114201 A1; 2012.
  14. Frewer LJ, Norde W, Fischer ARH, Kampers FWH. Nanotechnology in the Agri-Food sector- implications for the future, Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA 2011: 75-87.
  15. Pavela R. Insecticidal and repellent activity of selected essential oils against of the pollen beetle, Meligethes Aeneus (Fabricius) adults. Ind Crops Prod 2011; 34(1): 888-92.
  16. Combrinck S, Regnier T, Kamatou GPP. In vitro activity of eighteen essential oils and some major components against common postharvest fungal pathogens of fruit. Ind Crops Prod 2011; 33(1): 344-9.
  17. Rachmawati H, Budiputra DK, Mauludin R. Curcumin Nanoemulsion for transdermal application: formulation and evaluation, Drug Dev. Ind. Pharm 2015; 41(4): 560-66.
  18. Akhilesh D, Bini KB, Kamath JV. Review on span-60 based non-ionic surfactant vesicles (niosomes) as novel drug delivery. Int J Res Pharm Biomed Sci 2012 (3): 6-12.
  19. Koul O, Walia S, Dhaliwal GS. Essential oils as green pesticides: potential and constraints. Biopesticides International 2008; 4(1): 63-84.
  20. Baker JR, Wright DC, Hayes MM, Hamouda T, Brisker J. Method for inactivating bacteria including bacterial spores U. S. Patent # 6015832; 2000.
  21. Jaiswal M, Dudhe R, Sharma PK. Nanoemulsion: an advanced mode of drug delivery system. 3 Biotech 2015; 5(2): 123-17.
  22. Sanguansri L, Oliver CM, Leal-Calderon F. Nanoemulsion technology for delivery of nutraceuticals and functional-food ingredients, Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences, First Edition, John Wiley & Sons, Ltd., 2013; 667-96.
  23. Riddle P. pH Meters and their electrodes: calibration, maintenance and use. Biomed. Sci 2013; 2(1): 202-5.
  24. Merkus HG. Particle Size Measurements: Fundamentals, Practice, Quality, 1st ed. The Netherlands: Springer; 2009; 14-42.
  25. Ghosh V, Mukherjee M, Chandrasekaran N. Ultrasonic emulsification of food-grade nanoemulsion formulation and evaluation of its bactericidal activity, Ultrason Sonochem 2013; 20(1): 338-44.
  26. Sieuwerts S, De Bok FA, Mols E, De Vos WM, Vlieg JE. A simple and fast method for determining colony forming units. Lett Appl Microbiol 2008; 47(4): 275-8.
  27. Lee S, Peterson CJ, Coats JR. Fumigation toxicity of monoterpenoids to several stored product insects. J Stored Prod Res 2003; 39(1): 77-85.
  28. Tholl D. Terpene synthases and the regulation, diversity and biological roles of terpene metabolism. Curr Opin Plant Biol 2006; 9(3): 297-304.
  29. Tassou C, Koutsoumaris K, Nychas GJE. Inhibition of salmonella enteritidis and Staphylococcus aureus in nutrient broth by mint essential oil. Food Res Int 2000; 33(3-4): 273-80.
  30. Nielloud F, Marti-Mestres G. Pharmaceutical emulsions and suspensions, 1st ed. USA: Marcel Dekker; 2000: 19-73.
  31. Tadros T. Emulsion Formation and Stability, 1st ed. Wheinheim, 1st ed. Germany: Wiley-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA.; 2013; 37-52.
  32. de Morais JM, Santos ODH, Delicato T, Rocha-filho P. Characterization and evaluation of electrolyte influence on Canola oil/water nano‐emulsion. J Disper Sci Technol 2006; 27(7): 1009-14.
  33. Qian C, Decker EA, Xiao H, McClements DJ. Physical and chemical stability of b-carotene-enriched nanoemulsions: influence of pH, ionic strength, temperature, and emulsifier type. Food Chem 2012; 132(1): 1221-29.
  34. Hassan AK. Effective surfactants blend concentration determination for O/W emulsion stabilization by two nonionic surfactants by simple linear regression. Indian J Pharm Sci 2015; 77(4): 461-69.
  35. Sugumar S, Ghosh V, Nirmala MJ, Mukherjee A, Chandrasekaran N. Ultrasonic emulsification of eucalyptus oil nanoemulsion: antibacterial activity against Staphylococcus aureus and wound healing activity in Wistar rats. Ultrason Sonochem 2014; 21(3): 1044-49.
  36. Singh R, Shushni MAM, Belkheir A. Antibacterial and antioxidant activities of Mentha piperita L. Arab J Chem 2015; 8(1): 322-28.
  37. Sondi I, Salopek-Sondi B. Silver nanoparticles as antimicrobial agent: a case study on E. coli as a model for Gram-negative bacteria. J. Colloid Interface Sci 2004; 275(1): 177-82.
  38. Feng Q, Wu J, Chen G, Cui F, Kim T, Kim J. A mechanistic study of the antibacterial effect of silver Ions on Escherichia coli and Staphylococcus aureus. J Biomed Mater Res 2000; 52(4): 662-68.
  39. Azam A, Ahmed AS, Oves M, Khan MS, Habib SS, Memic A. Antimicrobial activity of metal oxide nanoparticles against Gram-positive and Gram-negative bacteria: A comparative study. Int J Nanomedicine 2012; 7(1): 6003-9.
  40. Li Y, Chen X, Gu N. Computational investigation of interaction between nanoparticles and membranes: hydrophobic/ hydrophilic effect. The Journal of Physical Chemistry B 2008; 112(51): 16647-53.
  41. Leung YH, Chan CM, Ng AM, Chan HT, Chiang MW, Djurišić AB, Ng YH, Jim WY, Guo MY, Leung FC, Chan WK, Au DT. 2012. Antibacterial activity of ZnO nanoparticles with a modified surface under ambient illumination. Nanotechnology 2012; 23(47): 475703 (12pp).
  42. Bupesh G, Amutha C, Nandagopal S, Ganeshkumar A, Sureshkumar P, Murali KS. Antibacterial activity of Mentha piperita L. (peppermint) from leaf extracts – a medicinal plant. Acta Agric Slov 2007; 89(1): 73-79.
  43. Alvandi K, Sharifan. A, Aghazadeh Meshgi M. Study of chemical composition and antimicrobial activity of peppermint essential oil. Journal of Comparative Pathobiology 2011; 7(4): 355-64.
[44] Beyth N, Houri-Haddad Y, Domb A, Khan W, Hazan R. Alternative antimicrobial approach: nano-antimicrobial materials. J Evid -Based Complementary Altern Med 2015; Article ID: 246012 (16pp).


 The Antimicrobial Effects of Hydro-Extract of Mentha Piperita Lamiaceae Essential Oil Nanoemulsion on Gram-negative Bacteria of Escherichia coli: A Laboratory Study
 
M. Heydari[3], M. Bagheri[4]
 
Received: 22/09/2018  Sent for Revision: 23/10/2018    Received Revised Manuscript: 23/02/2019              Accepted: 27/02/2019
 
Background and Objectives: Since infectious microbial diseases belong to the most common sicknesses in the world, it is necessary to discover and explore new antibacterial materials. Mentha Piperita Lamiaceae is one of the most consumed medicinal plants in the world; having outstanding antimicrobial, pesticide, antiparasitic, antifungal and therapeutic properties. Therefore, aim of this study was to determine the antimicrobial effects of hydroalcoholic extract of Mentha piperita essential oil nanoemulsions against gram-negative bacteria of E.coli.
Materials and Methods: In this laboratory study, Mentha piperita essential oil and tween 80 were mixed by ultrasonification. Then parameters of surfactant concentration, essential oil percentage, and sonication time were studied. The size of nanoemulsion formulations were then analyzed by dynamic light scattering. The antibacterial activity against gram-negative bacteria, i.e. E.coli was studied using 2 different quantitative and qualitative methods of Colony Forming Unit (CFU) and Disc Diffusion Method (DDM), respectively. The results were reported as mean ± standard deviation.
Results: The nanoemulsion formulations were obtained in the concentration ranges of 1 to 5 percent Mentha piperita essential oil with the mean droplets size of about 12 nm and antibacterial activity of quantitative method of around 75 percent (based on CFU) and qualitative method of 3.12 mm inhibitory zone diameter around the disc (based on DDM) against gram-negative bacteria of E.coli.
Conclusion: The nanoemulsion system was appropriately stable and showed high antibacterial activity against gram-negative bacteria, i.e. E.coli, in which with increasing essential oil concentration, a significant increase in antibacterial activity was observed. Therefore, it seems that synthesized nanoemulsion formulations have remarkable antibacterial activity with nano-scale properties.
Key words: Antibacterial, Nanoemulsion, Mentha piperita oil, Surfactant, Ultrasonics
 
Funding: This research was funded by Materials and Energy Research Center.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Materials and Energy Research Center (Research Deputy Office) approved the study (Ethical number: 721392009).
 
How to cite this article: Heydari M, Bagheri M. The Antimicrobial Effects of Hydro-Extract of Mentha Piperita Lamiaceae Essential Oil Nanoemulsion on Gram-negative Bacteria of Escherichia coli: A Laboratory Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2019; 18 (6): 515-28. [Farsi]
 
 
 
[1]- استادیار پژوهشکده فناوری نانو و مواد پیشرفته، پژوهشگاه مواد و انرژی، کرج، ایران
تلفن: 36280040-026، دورنگار: 36201888-026، پست الکترونیکی: m.heydari@merc.ac.ir
2- استادیار پژوهشکده فناوری نانو و مواد پیشرفته، پژوهشگاه مواد و انرژی، کرج، ایران
 
[3]- Assistant Prof., Dept. of Nanotechnology and Advanced Materials, Materials and Energy Research Center, Karaj, Iran
ORCID: 0000-0003-2239-3864
(Corresponding Author) Tel: (+98 26) 36280040, Fax: (+98 26) 36201888, E-mail: m.heydari@merc.ac.ir
[4]- Assistant Prof., Dept. of Nanotechnology and Advanced Materials, Materials and Energy Research Center, Karaj, Iran
ORCID: 0000-0002-9771-0169
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1397/6/19 | پذیرش: 1397/12/8 | انتشار: 1398/5/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb