جلد 18، شماره 3 - ( 3-1398 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 322-313 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nowroozi H, Dowlatshahi S, Rajabizadeh A. The Contamination Rate of Industrial Fruit Juices Supplied in Kerman City with Gram-Positive Cocci Bacteria in 2015:A Short Report . JRUMS 2019; 18 (3) :313-322
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4498-fa.html
نوروزی هاجر، دولتشاهی شیدوش، رجبی زاده احمد. میزان آلودگی آب‌میوه‌های صنعتی عرضه شده در شهر کرمان به باکتری کوکسی گرم مثبت در سال 1394: یک گزارش کوتاه . مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1398; 18 (3) :313-322

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4498-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی کرمان
متن کامل [PDF 319 kb]   (679 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2176 مشاهده)
متن کامل:   (1870 مشاهده)
گزارش کوتاه
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 18، خرداد 1398، 322-313
 
 
 
 
 
 
 
میزان آلودگی آب­میوه­های صنعتی عرضه شده در شهر کرمان به باکتری کوکسی گرم مثبت در سال 1394: یک گزارش کوتاه
 
 
 
هاجر نوروزی[1]، شیدوش دولتشاهی[2] ، احمد رجبی‌زاده [3]
 
 
دریافت مقاله: 13/8/97   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 18/9/97    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 13/12/97       پذیرش مقاله: 14/12/97
 
 
 
 
 
 
 
 

چکیده
زمینه و هدف: بعضی از باکتری‌ها  پس از انجام پاستوریزاسیون، توانایی بقاء در آب میوه را دارند. هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی آب­میوه­های صنعتی از نظر باکتری کوکسی گرم مثبت  به روش کشت میکروبی بود.
مواد و روش‌ها : مطالعه توصیفی حاضر بر روی 165 نمونه آب­میوه صنعتی با 25 برندهای مختلف صورت گرفت. نمونه­ها جهت تشخیص کوکسی­های گرم مثبت در محیط کشت بلاد آگار به مدت 48 ساعت گرم‌خانه­گذاری شدند و سپس کلنی­های رشد یافته شمارش گردید.  داده­ها با استفاده از آزمون t مستقل تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها : آلودگی در نمونه­های آب­میوه­های پاستوریزه شده با میانگین 36/4±84/6 شمارش باکتریایی بر میلی‌لیتر در و آب میوه­های پاستوریزه نشده با میانگین 03/3±24/5 شمارش باکتریایی بر میلی‌لیتر به کوکسی گرم مثبت گزارش شد.
نتیجه­گیری : با توجه به نتایج، میزان آلودگی آب­میوه­های پاستوریزه شده بالا بود که علت آن می تواند عدم رعایت اصول صحیح پاستوریزاسیون برند­های مختلف آب­میوه باشد.
واژه‌های کلیدی: آب­میوه­های صنعتی، کوکسی گرم مثبت، آلودگی باکتریایی ،کرمان
 
 
مقدمه
صنعت آب­میوه در هر کشوری از صنایع اساسی آن کشور در زمینه صنایع غذایی به شمار می­رود و در کشور ما نیز این مساله حکم فرماست. بیش‌ترین حجم مصرف آب­میوه در جهان در اختیار کشور آمریکا است و پس از آن، کشور آلمان رتبه دوم را دارد [1].
در تولید آب­میوه در صنعت از میوه­های درجه دو و سه استفاده می­شود. میوه­های درجه یک هم گران قیمت هستند و هم مناسب برای تازه­خوری، به این ترتیب برای هیچ تولیدکننده­ای تولید آب­میوه از میوه­های درجه یک مقرون به صرفه نخواهد بود. در ایران مصرف سرانه آب میوه در حدود 6  [j1] لیتر بوده که نسبت به کشورهای صنعتی و حتی کشور قبرس که بیش‌ترین مصرف سرانه آب­میوه را در میان کشورهای جهان با حدود 43 لیتر در اختیار دارد، بسیار کم‌تر است. در ایران سالیانه ۲۰ هزار تن آب پرتقال، ۴ تا ۵ هزار تن آب آلبالو، بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون عدد آب­میوه‌ یک لیتری و 5/1 میلیارد عدد آب­میوه‌ 200 سی‌سی تولید می‌شود. به موازات افزایش میزان آگاهی بهداشت عمومی و اهمیت یافتن مساله حفظ سلامت، به ویژه در جوامع صنعتی، مصرف سرانه انواع آب­میوه طبیعی نیز به طور مرتب افزایش یافته است.
استفاده از آب­میوه برای مصرف کننده بسیار راحت­تر از میوه تازه است و هم‌چنین عمر ماندگاری آن نیز نسبت به میوه تازه بیش‌تر است [1]. در برخی از نقاط جهان، مراکزی در حال شکل­گیری است که به وسیله آب­میوه و عصاره سبزی­ها به درمان بیماران اشتغال دارند. در این میان، شش کشور چین، آمریکا، آلمان، هلند، فرانسه و ژاپن با توجه به توسعه زندگی صنعتی و اینکه بیش‌تر وقت مردم خارج از منزل است، مصرف آب­میوه رشد کرده است [2].
طبق تخمین سازمان جهانی بهداشت، موارد واقعی بیماری‌های ناشی از آلودگی غذایی 350-300 برابر موارد ثبت شده است. در این ارتباط، مطالعاتی در کشورهای ایران، لیبی و بنگلادش انجام گرفته است که در تمام این مطالعات آلودگی میکروبی در آب­میوه مشاهده گردید [7-3]. پاستوریزاسیون در نوشیدنی­های غیر الکلی با اسیدیته کمتر از 4، در شرایط 65 درجه سانتی­گراد به مدت 15 دقیقه انجام می­گیرد [8].
در ایران چندین روش برای پاستوریزاسیون آب­میوه وجود دارد مهم‌ترین آن پاستوریزاسیون در دمای 70 تا 75 درجه سانتی­گراد به مدت 20 دقیقه می­باشد. این شرایط به باکتری­های غیر مقاوم به دما، اجازه رشد نمی­دهد و تنها باکتری­هایی که به دما و اسید مقاوم هستند، پس از انجام پاستوریزاسیون، توانایی بقاء در آب­میوه را دارند [8]. باکتری‌ها را می‌توان بر اساس شکل ظاهریشان دسته‌بندی کرد. به باکتری‌هایی که شکلی کره­ای دارند کوکسی(Cocci) گفته می‌شود و به شکل‌های مختلفی زندگی می‌کنند. کوکسی­ها شامل کوکسی‌های گرم­ مثبت هستند. از آنجایی که کوکسی­های گرم مثبت نسبت به حرارت مقاوم هستند، می­توانند حرارت70 تا 75 درجه سانتی­گراد را تحمل کنند. این باکتری­ها باعث بیماری­های پوستی، ذات‌الریه، آبسه‌های مغزی، مسمومیت غذایی،  عفونت زخم­های جراحی و عفونت دستگاه ادراری، تب زایمان، تب مخملک، گلودرد، تب روماتیسمی، مننژیت در نوزادان، پوسیدگی دندان می‌شوند [8].
SHeikhi و همکاران بر روی گزارش اولین مورد جداسازی و شناسایی باکتری آلیسایکلو باسیلوس (Alicyclobacillus) از آب انارهای صادراتی به این نتیجه رسیدند که این باکتری‌ها در درجه حرارت‌های بالا می‌توانند رشد کنند [9] و Motamedi و همکاران بر روی آلودگی آب پرتقال پاستوریزه به باکتری باسیلوس لیشنی فرمیس (Bacillus licheniformis) به این نتیجه رسیدند که اسپورهای این باکتری دارای مقاومت دمایی بالایی هستند. [8] با توجه به نکات یاد شده هدف از انجام این تحقیق تعیین میزان آلودگی آبمیوه­های صنعتی از نظر باکتری کوکسی گرم مثبت به روش کشت میکروبی در شهر کرمان می­باشد.
مواد و روش‌ها
در مطالعه توصیفی حاضر که در زمستان سال 1394 در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان صورت گرفته است. 165نمونه از 25 برند مختلف آب­میوه صنعتی به مقدار 200، 500 و 1000 سی سی به صورت تصادفی از فروشگاه‌های سطح شهر کرمان خریداری شد. نمونه‌گیری به نسبت فراوانی برندهای موجود در سطح شهر کرمان انجام گرفت.
با توجه به هدف این مطالعه و با در نظر گرفتن ماه‌های اول، دوم و سوم ، تعداد 165 نمونه (78 نمونه آب میوه‌های پاستوریزه شده و 87 نمونه آب میوه‌های پاستوریزه نشده) با 25 برند‌های مختلف آبمیوه به مقدار 200 سی‌سی می‌تواند پاسخ‌گو باشد.
فرمول 1- 3 برای محاسبه حجم نمونه به شرح زیر می‌باشد :
           
    =  تعداد حجم نمونه
   مقدار ثابت (96/1)
   میزان آلودگی (70 درصد) که با توجه به مقاله قربانعلی نژاد و همکاران در سال 2014 تحت عنوان میزان آلودگی آبهای معدنی بطری از نظر باکتریهای هتروتروفیک به روش کشت میکروبی مورد  بررسی قرار گرفت.
   بین 05/0 تا 09/0
07/0 یعنی درصد برآورد شده آلودگی در نمونه‌ها حداکثر از مقدار واقعی 07/0 اختلاف دارد (هر چه مقدار کوچک‌تر باشد درصد خطا نیز کم‌تر است).
    درصد خطا (05/0)
نمونه­های گرفته شده به آزمایشگاه منتقل شد و در دمای یخچال نگه­داری شد. نمونه برداری در کنار شعله انجام گرفت و توسط پیپت استریل از نمونه­ها بر روی محیط­ کشت، کشت داده شد. نمونه­ها جهت تشخیص کوکسی­های گرم مثبت در محیط کشت بلاد آگار در دمای 5/0±35 درجه سانتی­گراد به مدت 48 ساعت در دستگاه انکوباتور مدل EYELA SLI-700 آلمان گرم‌خانه‌گذاری گردیدند، سپس کلنی­های رشد یافته با کلنی کانتر مدل BZG-40  آلمان شمارش گردید و با استفاده از رنگ­آمیزی گرم، کوکسی­های گرم مثبت به رنگ بنفش متمایل به آبی تشخیص داده شد. این محیط­ کشت، ساخت شرکت Merck آلمان بود. آزمایشات بر اساس روش­های مندرج در کتاب میکروب شناسی جاوتز (Jawets) انجام شد [10].
نتایج به صورت انحراف معیار ± میانگین گزارش گردید و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار 23 SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و 05/0>P (معنی­دار بودن بین برندهای مختلف آبمیوه و آبمیوه­های پاستوریزه شده و پاستوریزه نشده با میزان آلودگی باکتریایی) تلقی گردید. برای مقایسه متغیر‌های مطالعه از آزمون آماری t-test با رعایت پیش فرض‌های آزمون استفاده گردید.
نتایج
در جدول 1 نتایج حاصل از میانگین و انحراف معیار شمارش باکتریایی برند­های مختلف آب­میوه ارائه شده است. بالاترین میانگین شمارش باکتریایی مربوط به برند سان­توپ به میزان  83/10 میانگین شمارش باکتریایی بر میلی‌لیتر و کمترین میانگین شمارش باکتریایی مربوط به برند لامپی‌پاکبان به میزان 50/2 میانگین شمارش باکتریایی بر میلی‌لیتر می­باشد. در مقایسه میانگین شمارش باکتریایی برند­های مختلف با یکدیگر بر اساس آزمون آماری t-test اختلاف معنی­داری بین برند­های مختلف آب­میوه و میزان آلودگی باکتریایی نشان نداد (05/0<P).
از کل تعداد نمونه‌ها 78 عدد مربوط به آب­میوه­های پاستوریزه شده و 87 عدد مربوط به آب میوه‌های پاستوریزه نشده می باشد. میانگین و انحراف معیار شمارش باکتریایی در آب­میوه­های پاستوریزه شده 36/4±84/6 میانگین شمارش باکتریایی بر میلی‌لیتر و در آب­میوه­های پاستوریزه نشده 03/3±24/5 میانگین شمارش باکتریایی بر میلی‌لیتر گزارش شد.
در مقایسه میانگین شمارش باکتریایی آب­میوه­های پاستوریزه شده و پاستوریزه نشده با یکدیگر بر اساس آزمون آماری t-test اختلاف معنی­داری بین آب­میوه­های پاستوریزه شده و پاستوریزه نشده و میزان آلودگی باکتریایی نشان نداد (074/0=P ).
 
 

جدول 1- میانگین و انحراف معیار شمارش باکتریایی برند­های مختلف آب­میوه‌های صنعتی در شهر کرمان در سال 1394
 
ردیف برند­های مختلف آب­میوه تعداد شمارش باکتریایی
cfu(colony forming unit) /mL
1 سان­توپ 6 56/5 ± 83/10
2 شادلی 14 94/4 ± 42/8
3 تک‌دانه 17 08/5 ± 00/8
4 سان­استار 26 87/3 ± 07/7
5 تاک 7 98/5 ± 85/6
6 عطیه 5 58/1 ± 00/6
7 اورجینال 1 00/0 ± 00/6
8 یام­یام 2 12/2 ± 50/5
9 استار 6 87/1 ± 50/5
10 پرونکس 2 70/0 ± 50/5
11 اروم­آدا 10 21/2 ± 30/5
12 مگو­مگو 2 41/1 ± 00/5
13 شریسا 2 00/0 ± 00/5
14 سن­ایچ 26 52/2 ± 84/4
15 ایستک 2 12/2 ± 50/4
16 پدیده 11 11/2 ± 36/4
17 بیرم­جی 5 58/1 ± 00/4
18 جینورا 2 00/0 ± 00/4
19 ALOE 2 00/0 ± 00/4
20 لایمیکس 6 47/1 ± 83/3
21 کاسل­نوش 2 70/0 ± 50/3
22 TOP 3 00/2 ± 00/3
23 دادلی 2 41/1 ± 00/3
24 پوکا 2 41/1 ± 00/3
25 لامپی­پاکبان 2 70/0 ± 50/2
25 کل نمونه­ها 165 79/3 ± 00/6
میانگین و انحراف معیار
 
بحث
طبق بررسی صورت گرفته میانگین و انحراف معیار شمارش باکتریایی آب میوه‌های صنعتی از نظر باکتری کوکسی گرم مثبت به روش کشت میکروبی در شهر کرمان 79/3±00/6 میانگین شمارش باکتریایی بر میلی‌لیتر گزارش گردید و در مجموع میزان آلودگی میکروبی به کوکسی گرم مثبت در برندهای مختلف آبمیوه 36/99 درصد بود. در مطالعه Shakir و همکاران روی کیفیت میکروبی آب­میوه تازه فشرده در بازار محلی فروشی در شهر داکای بنگلادش، به این نتیجه رسیدند که 99 درصد نمونه­ها آلودگی داشتند [7] و در مطالعه Ahmed و همکاران روی کیفیت میکروبی از بازار محلی فروشی آب­میوه تازه فشرده در شهر داکای بنگلادش، به این نتیجه رسیدند که 21 درصد نمونه‌ها آلودگی داشتند [11] که در مقایسه با مطالعه فوق آلودگی کم‌تری داشته است. در تحقیقی که توسط Haidari و همکاران روی میزان آلودگی میکروبی آب­میوه­های دست­ساز (غیرپاستوریزه) هویج و طالبی در مراکز فروش آب­میوه شهر گرگان انجام گرفت، 20 درصد نمونه­ها آلودگی داشتند [12]. در مطالعه Jazayerei و همکاران  روی آب میوه­های دست‌ساز (آب هویج و شیرنارگیل) در واحدهای آب­میوه فروشی تهران، به این نتیجه رسیدند که 91 درصد نمونه­ها آلودگی میکروبی داشتند [3]. در مطالعه­ای که SHarafati CHaleshtori  و همکاران روی  آب­میوه­های بسته­بندی شده در شهرکرد انجام دادند به این نتیجه رسیدند که میزان آلودگی 4/4 درصد بود [4]. در مطالعه Pezeshk و همکاران روی نمونه­های آب­میوه غیر پاستوریزه از قبیل شیرموز، آب هویج، شیرنارگیل و آب طالبی آماده مصرف در آب میوه فروشی­های شهر مشهد، به این نتیجه رسیدند که 66 درصد نمونه­ها آلودگی داشتند [5]. در مطالعه Ghenghesh و همکاران روی کیفیت میکروبی آب­میوه­ها در لیبی، به این نتیجه رسیدند که 22 درصد نمونه­ها آلودگی داشتند [6]. آلودگی در مطالعه حاضر 4 درصد بود  که در مقایسه با مطالعات مذکور آلودگی کم‌تری دارد. Motamedi و همکاران در مطالعه­ای که بر روی آلودگی آب­میو­­های آلوورا به باکتری آلیسایکلوباسیلوس اسیدوترس­تریس انجام دادند به این نتیجه رسیدند که بعد از عمل پاستوریزاسیون آب­میوه‌ها، بررسی­های لازم نسبت به وجود این باکتری صورت گیرد، تا از فساد آب میوه جلوگیری به عمل آید که مطالعه مذکور با نتایج تحقیق ما هم‌‌خوانی دارد [2].
 در مطالعه  Ghorbanalinezhadو همکاران بیان شد که آبهای بطری استریل نبوده و به طور طبیعی یا طی عمل­آوری حاوی تعداد جزئی باکتری می­باشند که با نتایج این تحقیق هم‌خوانی دارد [13]. کوکسی­های گرم مثبت نسبت به حرارت مقاوم هستند و می­توانند حرارت70 تا 75 درجه سانتی­گراد را تحمل کنند در مطالعه‌ای که Hejazi و همکاران بر روی روش مقابله با باکتری آلیسایکلوباسیلوس اسیدوترس­تریس در آب­میوه به کمک عصاره­های هسته انگور قرمز انجام دادند به این نتیجه رسیدند که این باکتری اسپوردار و اسید دوست است و نسبت به حرارت مقاومت بالایی دارد [1] و در مطالعه­ای که SHeikhi و همکاران بر روی گزارش اولین مورد جداسازی و شناسایی باکتری آلیسایکلوباسیلوس از آب انارهای صادراتی انجام دادند به این نتیجه رسیدند که این باکتری­ها در درجه حرارت­های بالا می­توانند رشد کنند [9] و در مطالعه ای که Motamedi و همکاران بر روی آلودگی آب پرتقال پاستوریزه به باکتری باسیلوس لیشنی فرمیس انجام دادند به این نتیجه رسیدند که اسپور­های این باکتری دارای مقاومت دمایی بالایی بوده و دمای 135 درجه سانتی­گراد را تحمل می­کنند و باکتری­های جدا شده از این نمونه­ها قادر به رشد در دمای 50 درجه سانتی­گراد می­باشند [8]. در مطالعهSHarafati CHaleshtori  و همکاران بر روی بررسی شیوع و عوامل مرتبط با آلودگی باکتریایی در آب­میوه­های بسته بندی شده، به این نتیجه رسیدند که اسپور باکتری مقاوم به دما و اسید است و دما و شرایط استریزاسیون را تحمل می­کند و می‌تواند در مواد غذایی بعد از فرایند استریزاسیون زنده بماند [4] که مطالعات فوق با نتایج تحقیق ما هم‌خوانی دارد.
در مطالعه­ای که Mahale و همکاران بر روی تجزیه و تحلیل میکروبیولوژیکی آب­میوه­های دست­ساز از شهر بمبئی هند انجام دادند به این نتیجه رسیدند که بار قابل توجهی از باکتری­ها در آب­میوه­ها وجود دارد و باید برای بهبود کیفیت میکروبی آب­میوه­ها اقداماتی انجام داد که با مطالعه حاضر هم‌خوانی دارد[14]. در مطالعه­ای که Tambekar و همکاران بر روی کیفیت میکروبی و ایمنی آب میوه­های دست­ساز شهرستان امراواتی انجام دادند به این نتیجه رسیدند که تمام آب­میوه دست­ساز در بسیاری از نقاط شهرستان آلوده بودند که با نتایج تحقیق ما هم‌خوانی دارد[15].
با توجه به اینکه مهم ترین میکروارگانیسم‌های عامل فساد آب میوه‌ها، مخمر‌ها مانند کاندیدا (Candida) و تورولاپسیس (Torulopsis) هستند. مخمر‌ها با تجزیه اسید‌های آلی و تخمیر مواد قندی تولید استالدئید، الکل، دی‌اکسیدکربن و مواد دیگری می کنند که باعث ایجاد طعم نامناسب در فراورده می شود. لذا پیشنهاد می‌شود که در مطالعات بعدی این مخمر‌ها مورد بررسی قرار گیرد.
نتیجه‌گیری
طبق بررسی­ انجام شده میزان آلودگی آب­میوه­های پاستوریزه شده بالا بود که علت آن می تواند عدم رعایت اصول صحیح پاستوریزاسیون برند­های مختلف آب­میوه باشد، به همین دلیل پیشنهاد می‌گردد که بعد از عمل پاستوریزاسیون آب­میوه­ها، بررسی­های لازم نسبت به وجود این باکتری صورت گیرد، تا از فساد آ­ب­میوه جلوگیری به عمل آید.
تشکر و قدردانی
تحقیق حاصل پایان­نامه دانش‌جویی در مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی بهداشت محیط است. از مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان به خاطر مساعدت در تامین امکانات آزمایشگاهی و معاونت تحقیقات و فن‌آوری این دانشگاه به عنوان تامین کننده مالی پژوهش حاضر کمال تشکر را داریم.
 
 
 
 
References[j2] 
 
 
[1] Hejazi MA, GHanbarzadeh B,Eyase A,Ahmadi Zenoz A,SHahabi GHahfarohki E. Evaluation of method fight with the bacteria Alicyclobacillus acidoterrestris in fruit juice to help red grape seed extracts.  Journal of Sciences and food industry 2009; 18: 1-5. [Farsi]
[2] Motamedi H, Tajbakhsh A. Aloe vera juices contamination to Alicyclobacillus acidoterrestris. Journal of Sciences and food industry 2013; 2: 1-5. [Farsi]
[3]  Jazayerei A, Sadeghi pour H, Effat Panah M, Mehrdad R, Nazarinia A, Mohseni M. Determination of microbial contamination in traditionally manufactured ice-creams & handmade fruit juices (carrot juice and coconut milk) in Tehran. Hakim Research Journal 2003; 6(2): 31-6. [Farsi]
[4] Sharafati Chaleshtori R, Sharafati Chaleshtori F. Prevalence of bacterial contamination and related factors in fruit juice -Shahrkord 2005. Journal of Shahrekord University of Medical Sciences 2008; 10(1): 48-53. [Farsi]
[5] Pezeshk YA, Ehteshamfar SM, Sadeghi A. Microbiological quality of traditional fruit juices in Mashhad city in 2004 [Online]. 2005; Available from: URL: http://irantabligh.mihanblog.com/post/archive/ 1387/6/page/4. f/
[6] Ghenghesh K, Belhaj K, El-Amin WB, El-Nefathi SE, Zalmum A. Microbiological quality of fruit juices sold in Tripoli Libya. Food Control 2005; 16(10): 855-8.
[7]  Shakir Uddin Ahmed M, Nasreen T, Feroza B, Parveen S. Microbiological Quality of Local Market Vended Freshly Squeezed Fruit Juices in Dhaka City, Bangladesh. Bangladesh J Sci Ind Res 2009; 44(4): 421-4.
[8] Motamedi H, Tajbakhsh  A. A report on pasteurized orange juice contamination to Bacillus licheniformis. Journal of bacteriology materials nutritious 2014; 6(1): 39-49. [Farsi]
 [9] SHeikhi N, Khageh-Nasire SH, Hosseini M. Isolation and identification of Alicyclobacillus in pomegranate juices. Journal of  Pajouhesh and Sazandegi 2007; 76: 99-103. [Farsi]
[10] Vanisher N, Jeswin J, Keerhi P, Hitendra.J. Aerosol a silent killer in dental practice. Annals and Essences of Dentisity 2013; 4: 5-50.
 [11] Ahmed M. S. U, Nasreen T, Feroza B, Parveen S. Microbiological quality of local market vended freshly squeezed fruit juices in Dhaka city, Bangladesh. Bangladesh Journal of Scientific and Industrial Research 2009; 44: 421-4.
[12] Haidari M, SHahryari A, GHods Mofidi E, Tabarsa HA. Determination of  microbial contamination of hand made unpasteurized carrot and cantaloupe juices in juice shops, Gorgan, Iran.  Journal of Health System Research 2011 ;7(6) :909-15. [Farsi]
[13] Ghorbanalinezhad E, Saeedi GH, Khanjani D. Survey on heterotrophic bacterial contamination in bottled mineral water by culture method. Iranian journal of medical microbiology 2014; 8(4): 59-68. [Farsi]
 [14] Mahale, Durgesh P, Ranjana G, Khade, Varsha K, Vaidya. Microbiological analysis of street vended fruit juices from Mumbai city, India. Internet Journal of Food Safety 2008; 10: 31-4.

[15] Tambekar D.H, Murhekar S. M, Dhanorkar D.V, Gulhane P.B , Dudhane M.N . Quality and safety of street vended fruit juices: a case study of Amravati city, India. Journal of Applied Biosciences 2009; 14: 782-7.

 
The Contamination Rate of Industrial Fruit Juices Supplied in Kerman City with Gram-Positive Cocci Bacteria in 2015:A Short Report
 
H. Nowroozi[4], Sh. Dowlatshahi[5], A. Rajabizadeh[6]
 
 
Received: 04/11/2018  Sent for Revision: 09/12/2018    Received Revised Manuscript: 03/04/2019              Accepted:  04/04/2019
 
 
Background and Objectives: Some bacteria have the ability to survive in juice after pasteurization. The aim of this study was to evaluate the contamination rate of industrial juices with grampositive bacteria via microbial culture.
Materials and Methods:  This descriptive study was conducted on 165 samples of 25 different brands of beer. The specimens were incubated in blood agar medium for 48 hours; then the grown colonies were counted. Data were analyzed using independent t-test.
Results: Contamination with gram-positive cocci was reported in the pasteurized juices with an average of  6.84± 4.36 (cfu/mL) and in the unpasteurized juices with an average of 5.24± 3.03(cfu /mL).
Conclusion: According to the results, pasteurized juices were highly contaminated  and it can be due to lack of proper pasteurization by different brands of juices.
 
Key words: Industrial fruit juices, Gram-positive cocci, Bacterial contamination, Kerman
 
Funding: This research was funded by Research Committee of Kerman University of Medical Sciences.
Conflict of interest: None declared.
Ethical [j3] approval: The Ethics Committee of Kerman University of Medical Sciences approved the study.
 
How to cite this article: Nowroozi H, Dowlatshahi Sh, Rajabizadeh A. The Contamination Rate of Industrial Fruit Juices Supplied in Kerman City with Gram-Positive Cocci Bacteria in 2015:A Short Report. J Rafsanjan Univ Med Sci 2019; 18 (3): 313-22. [Farsi]
 
 
[1] - دانشجوی، کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط وگروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
  1. - (نویسنده مسئول) مربی، عضو مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط وگروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.  تلفن: 31325128-034، دورنگار: 31325128-034، پست الکترونیکی: Hajar_nowroozi@yahoo.com
  1. - مربی، عضو مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط وگروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران
 
[4]- MSc Student of Environmental Health Engineering, Dept. of Environmental Health, School of Health, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran, ORCID: 0000-0001-5141-2740
[5]- Instructor,  Member of Environmental Health Engineering Research Center and Dept. of Environmental Health, School of Health, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran
ORCID: 0000-0003-3266-8673
(Corresponding Author) Tel: (034) 31325128, Fax: (034) 31325128, E-mail: Hajar_nowroozi@yahoo.com
[6]- Instructor, Member of Environmental Health Engineering Research Center and Dept. of Environmental Health, School of Health, Kerman University of Medical Sciences, Kerman, Iran
ORCID: 0000-0001-8319-6229

 [j1]برای هر نفر؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
 [j2]مقاله باید به نویسنگان عودت داده شود و تعداد رفرنس ها به 15 عدد کاهش یابد. طبق فرمت گزارش کوتاه چکیده مقاله 150 کلمه باید باشد و تعداد رفرنس ها باید 15 عدد باشد.
رفرنس های کم اهمیت تر و قدیمی تر حذف گردند.
 [j3]کد اخلاق مقاله و ORCID نویسندگان اضافه گردد.
نوع مطالعه: توصيفي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1397/8/6 | پذیرش: 1397/12/14 | انتشار: 1398/3/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb