دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
چکیده: (2347 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: نتایج تحقیقات گذشته نشان داده است که اجزای رژیم غذایی میتوانند با بیماری کبد چرب غیر الکلی
(None-alcoholic fatty liver disease; NAFLD) در ارتباط باشند. اما مطالعات معدودی به مطالعه تأثیر مصرف فست فودها بر ابتلاء به NAFLD پرداخته اند. هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه بسامد مصرف ماهانه دوازده نوع فست فود در دو گروه مبتلا به NAFLD و افراد غیر مبتلا میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه مورد-شاهدی با مشارکت 192 نفر در دو گروه مبتلا و غیر مبتلا به NAFLD، 40-20 ساله مراجعه کننده به بخش سونوگرافی بیمارستان مرادی شهر رفسنجان در سال 1396 انجام شد. دو گروه از لحاظ سن، جنس، فعالیت بدنی، شاخص توده بدنی و وضعیت اقتصادی همسانسازی شدند. چک لیست اطلاعات عمومی، فعالیت فیزیکی و اطلاعات تغذیهای توسط پرسشگر کورسازی شده نسبت به نتیجه گزارش سونوگرافی، تکمیل شد. اندازه خطر بر اساس مقادیر نسبتشانس (Odds ratio; OR) با حدود اطمینان 95 درصد برای بررسی قدرت ارتباط بین متغیرهای بسامد مصرف مواد غذایی فوری و ابتلاء به NAFLD محاسبه گردید.
یافتهها: میانگین مصرف ماهانه دوازده نوع فست فود در گروه مورد بیشتر از شاهد بود، اما این اختلاف تنها در خصوص بندری (013/0=p)، هات داگ (018/0=p)، فلافل (034/0=p) و چیز برگر (001/0p<) از لحاظ آماری معنیدار بود. با افزایش تعداد دفعات مصرف سالانه فست فودها خطر ابتلاء به کبد چرب نیز افزایش داشت (003/0 =p).
نتیجهگیری: براساس نتایج، به نظر میرسد رابطه مثبت معنیداری بین مصرف فست فودها و ابتلاء به NAFLD وجود دارد. تحقیقات بیشتر در خصوص عوارض احتمالی مصرف فست فودها لازم است.
واژههای کلیدی: کبد چرب غیر الکلی، غذاهای فوری، مطالعه مورد-شاهدی
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1397/9/14 | پذیرش: 1397/11/1 | انتشار: 1398/4/24