Nazari P, Sadeghi T, Nasiri N, Hosseini S. The Impact of Colour and Ambient Light on the Anxiety of Hospitalized Patients in Coronary Care Unit of Imam Khomeini Hospital of Jiroft in 2018:
An Interventional Study. JRUMS 2020; 19 (2) :125-136
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-4949-fa.html
نظری پروانه، صادقی تابنده، نصیری ناصر، حسینی سید حبیب الله. تأثیر رنگ و نور محیط بر اضطراب بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب بیمارستان امام خمینی شهر جیرفت در سال 1397: یک مطالعه مداخلهای. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (2) :125-136
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-4949-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 337 kb]
(640 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2068 مشاهده)
متن کامل: (1228 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، اردیبهشت 1399، 136-125
تأثیر رنگ و نور محیط بر اضطراب بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب بیمارستان امام خمینی شهر جیرفت در سال 1397: یک مطالعه مداخلهای
پروانه نظری[1]، تابنده صادقی[2]،[3]، ناصر نصیری[4]، سید حبیبالله حسینی[5]
دریافت مقاله: 17/6/98 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 10/7/98 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 28/10/98 پذیرش مقاله: 28/10/98
چکیده
زمینه و هدف: اضطراب بر عملکرد قلب اثرات متفاوتی دارد، روشهای دارویی و غیر دارویی مختلفی برای کاهش اضطراب وجود دارد. از آن جا که رنگهای مختلف و نور محیط میتوانند تأثیرات متفاوتی بر اضطراب بیماران داشته باشند، هدف این مطالعه تعیین تأثیر رنگ و نور محیط بر کاهش اضطراب بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب بیمارستان امام خمینی شهر جیرفت در سال 1397 بود.
مواد و روشها: این مطالعه مداخلهای در سال 1397 در بخش مراقبت ویژه قلب شهر جیرفت با 4 گروه مداخله و 2 گروه کنترل با 240 شرکتکننده برای مقایسه تأثیر رنگهای نارنجی و بنفش (گروههای مداخله) با آبی تیره (گروه کنترل) همراه با نور خورشید بر اضطراب بیماران انجام شد. بعد از کسب موافقتنامه کتبی، شرکتکنندگان بهصورت تصادفی به گروههای مداخله و کنترل تقسیم شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه اضطراب موقعیتی Spielberger در دو مرحله زمان بستری و زمان ترخیص برای هر بیمار جمعآوری و با آنالیز واریانس یکطرفه تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: بر اساس نتایج این مطالعه، اختلاف معنیداری در میانگین نمره اضطراب بیماران بستری در واحدهای به رنگ بنفش (03/0p=) و واحدهای به رنگ بنفش همراه با نور خورشید وجود داشت (01/0p=).
نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه نشان داد که بهکارگیری رنگ بنفش و تلفیق رنگ بنفش و نور خورشید در بخش مراقبت ویژه قلب میتواند در کاهش اضطراب بیماران مؤثر باشد. بنابراین بهتر است در طراحی بخش مراقبت ویژه قلب به تأثیر رنگ بنفش و نور خورشید توجه شود.
واژههای کلیدی: اضطراب، بیماری قلبی، رنگ، محیط
مقدمه
بیماریهای قلبی عروقی یکی از شایعترین بیماریهای مزمن و یکی از دلایل اصلی مرگومیر در سراسر جهان میباشند [1]. در سالهای اخیر سن ابتلاء به بیماریهای قلبی عروقی بهطور نگرانکنندهای کاهشیافته بهطوریکه تعداد قابلتوجهی از قربانیان را جوانان و افراد میانسال تشکیل میدهند، علاوه بر مشکلات ناشی از بیماری در خانوادهها، بار اقتصادی ناشی از این بیماری جامعه را نیز با مشکل روبهرو کرده است [2]. بیماریهای قلبی عروقی یکی از علل اصلی مرگومیر در ایران میباشند [3].
عوامل تنشزای زیادی ازجمله ترس و تردید در مورد بیماری اخیر، محیط نا آشنا، جدایی از فرد موردعلاقه، درد، صدا، نور، شکل و ساختار بخشهای مراقبت ویژه (رنگ دیوارها و سقف)، میتوانند باعث اضطراب در بیمار بستری شوند [4]. اضطراب با تأثیر بر واکنشهای فیزیولوژیکی مانند تعداد تنفس، ضربان قلب، میزان مصرف اکسیژن و فشارخون بهبودی بیماران را تحت تأثیر قرار میدهد [5]. عوامل محیطی همچون وجود یک چشمانداز یا یک منظره تأثیر مثبتی بر کاهش اضطراب بیماران دارند و سبب افزایش سرعت بهبودی، کاهش طول مدت اقامت و کاهش هزینهها میشود. رنگ محیط تأثیر مثبتی در کاهش اضطراب بیماران دارد [6].
علاوه بر تأثیری که محیط اتاق بیمار در کاهش اضطراب و درد بیمار دارد [7] سطح نور خورشید نیز در کاهش درد و اضطراب بیمار مؤثر است [8]. نور خورشید محیطی راحت همراه با رضایتمندی برای بیمار فراهم میکند [7].
بخش مراقبت ویژه قلب به فضای بستری بیماران قلبی اطلاق میشود که به دلیل وضعیت وخیم و نیمه وخیم، نیازمند مراقبتهای مستمر بهواسطه کادر متخصص، تجهیزات، تکنولوژی پزشکی و درمانهای دارویی هستند [9]. بیماران در بخش مراقبت ویژه قلب هوشیار بوده و محیط بخش میتواند باعث اضطراب این بیماران شود [10]. اضطراب باعث تأخیر در بهبودی [4]، افزایش مدت بستری، پیشرفت بیماری قلبی و افزایش مرگومیر بیماران قلبی میشود [10].
با وجود پیشرفتهای زیادی که در زمینه تجهیزات پزشکی حاصل شده است توجه کمی به نور، صدا، رنگ و مناظر اتاق بیماران شده است [4]، درصورتیکه مداخلاتی مانند نور خورشید ارزان قیمت هستند [7]. مطالعات مختلف در مورد تأثیر رنگ و نور هم نتایج متناقضی گزارش دادند. بهعنوانمثال، نتایج مطالعه Edge و همکاران نشان دادند که نور و رنگ محیط بر اضطراب بیماران تأثیر ندارد [11]، اما Eshaghabadi و همکارش تأثیرگذاری رنگ و نور را بر افزایش عملکرد کارکنان و سلامت بیماران نشان دادند [12]. بنابراین با توجه به اهمیت موضوع و مطالعات محدود در این زمینه، این مطالعه با هدف تعیین تأثیر رنگ محیط و نور خورشید بر اضطراب بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب انجام شد.
مواد و روشها
در این مطالعه مداخلهای که در سال 1397 انجام شد، جامعه پژوهش، بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلب (Coronary care unit; CCU) بیمارستان امام خمینی جیرفت بودند. مساحت این بخش در حدود 600 مترمربع میباشد و 13 تخت فعال (یک تخت ایزوله، 6 تخت با پنجره آفتابگیر و 6 تخت بدون پنجره) بهصورت یونیتهای یکنفره با ابعاد 5/2 در 5/2 متر با سقف و سرامیک کف بخش به رنگ سفید دارد. کلیه تجهیزات بخش اعم از مانیتورها، دستگاه الکتروشوک و پمپها به رنگ سفید میباشند.
حجم نمونه بر اساس فرمول مقایسه میانگینها و با احتساب انحراف معیار 074/8 برای اضطراب با توجه به مطالعات قبلی [11] و با انتخاب اندازه اثر 99/0، با اطمینان 95 درصد و با توان آزمون 80 درصد، برای هر گروه 97/15 نفر به دست آمد. با توجه به 6 گروه بودن مطالعه، عدد حاضر در 236/2 ضرب شد و جواب 71/35 به دست آمد و با احتساب ریزش نمونهها، 40 نفر محاسبه گردید.
