Saffar S, Fatemi I, Rahmani M, Hassanshahi J, Pak-Hashemi M, Kaeidi A. The Effect of Epigallocatechin gallate on Morphine Induced Working Memory Defects in Rats: An Experimental Study. JRUMS 2020; 19 (2) :115-124
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5036-fa.html
صفار سبا، فاطمی ایمان، رحمانی محمد رضا، حسن شاهی جلال، پاک هاشمی محمد، کائیدی آیت. تأثیر اپیگالوکاتچین-3-گالات بر نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موشهای صحرایی نر: یک مطالعه تجربی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (2) :115-124
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5036-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 369 kb]
(631 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2391 مشاهده)
متن کامل: (624 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، اردیبهشت 1399، 124-115
تأثیر اپیگالوکاتچین-3-گالات بر نقص حافظه کاری القاء شده با مورفین در موشهای صحرایی نر: یک مطالعه تجربی
سبا صفار[1]، ایمان فاطمی[2]، محمد رضا رحمانی[3]، جلال حسنشاهی[4]، محمد پاکهاشمی[5]، آیت کائیدی[6]
دریافت مقاله: 19/8/98 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 24/9/98 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 16/11/98 پذیرش مقاله: 19/11/98
چکیده
زمینه و هدف: مصرف مزمن مورفین، تغییرات ساختاری در بخشهای مختلف مغز را به دنبال دارد. از طرفی اپیگالوکاتچین-3-گالات (Epigallocatechin-3-gallate; EGCG) موجود در چای سبز اثرات ضد التهاب و محافظت کننده عصبی دارد، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر EGCG بر نقص حافظه کاری موشهای القاء شده با مورفین طراحی شد.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر، 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به 4 گروه 8 تایی تقسیم شدند که شامل: گروه کنترل، گروه مورفین (دریافت 40 میلیگرم بر کیلوگرم مورفین یکبار در روز به مدت 4 هفته) و گروههای مورفین + EGCG (دریافت مورفین (40 میلیگرم بر کیلوگرم) و همچنین 5 و 50 میلیگرم بر کیلوگرم EGCG یکبار در روز به مدت 4 هفته) میباشند. برای بررسی حافظه کاری از آزمون رفتاری اندازهگیری رفتار تناوب در ماز Y شکل استفاده شد. برای بررسی میزان بیان پروتئین TNF-α(Tumor necrosis factor alpha) در بافت هیپوکمپ مغز از تست وسترن بلات استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Tukey استفاده شد.
یافتهها: تزریق داخل صفاقی مورفین، باعث بروز نقص حافظه کاری و افزایش میزان بیان پروتئینTNF-α نسبت به گروه کنترل شد (001/0>P). تزریق داخل صفاقی EGCG با دوز 50 میلیگرم بر کیلوگرم در موشهای دریافت کننده مورفین بهطور معنیدار باعث بهبود عمکرد حافظه کاری (010/0>P) و کاهش میزان بیان پروتئینTNF-α (050/0>P) نسبت به گروه دریافت کننده مورفین شد.
نتیجهگیری: EGCG میتواند نقص حافظه کاری و التهاب عصبی القاء شده با مورفین را در موشهای صحرایی بهبود بخشد.
واژههای کلیدی: مورفین، اپیگالوکاتچین-3-گالات، حافظه کاری، موش صحرایی
مقدمه
مورفین داروی ارزشمندی است که عمدتاً از آن برای تسکین دردهای حاد و شدید کلینیکی استفاده میشود. مورفین علاوه بر اثرات ضد دردی شناخته شده، در فرآیندهای تکوین مغز، عصب زایی، تمایز سلولی و آپوپتوز نورونهای سیستم عصبی مرکزی نیز تأثیرگذار میباشد. استفاده مزمن از مورفین و سایر اوپیوئیدها باعث ایجاد وابستگی و تحمل (Tolerance) به اثر بی دردی آنها میشود [1]. نشان داده شده است که وابستگی مزمن به مورفین سبب بروز اختلالات شناختی از جمله بروز نقایص حافظه و یادگیری میشود. علاوه بر این مورفین باعث بروز استرس اکسیداتیو، مرگ نورونی، بروز التهاب، تغییر در مسیرهای پیامرسانی درون سلولی و فاکتورهای نوروتروفیک، مانند فاکتور رشد عصبی مشتق از مغز میشود [2]. با توجه به اینکه گیرندههای اوپیوئیدی در بافت مغز به وفور بیان میشوند (بهویژه نواحی قشر پره فورنتال، هیپوکمپ، هسته لوکوسرئولوس، هسته اکومبنس) و همچنین مسیرهای عصبی آوران از سایر نقاط مغز به این نواحی نیز حاوی نوروپپتیدهای اوپیوئیدی هستند، نشان داده شده است که این گیرندهها باعث تغییراتی در انواع یادگیری و حافظه میگردند. همچنین مطالعات گذشته نشان دادهاند که مورفین با شکلپذیری نامطلوب و آتروفی دندریتی یا تخریب نورونی در هیپوکمپ و ساختمانهای وابسته به قشر لیمبیک باعث کاهش میزان نورون زایی در لایهی سلولهای گرانولی هیپوکامپ موشهای بالغ میگردد [3]. مورفین همچنین از طریق تداخل با مسیرهای مربوط به پیامرسانی درون سلولی فاکتورهای رشد نوروتروفیک مغز، در اعمال تنظیمی آنها بر عملکرد نورونها مداخله می کند [4]. همچنین مشاهده شده است که استفاده مزمن از مورفین موجب القاء استرس اکسیداتیو، التهاب و بروز آپوپتوز در نورونهای مغز، بهویژه نورونهای هیپوکمپ حیوانات آزمایشگاهی میشود [6-5]. فاکتور نکروز تومور آلفا (Tumor necrosis factor alpha; TNF-α) یکی از مهمترین واسطهها در ایجاد التهاب و یکی از سیتوکینهای درگیر در ایجاد واکنش فاز حاد در بدن انسان است و مصرف مورفین میتواند باعث افزایش سطح بیان آن در بدن شود [7]. پلیفنولها ترکیبات آنتیاکسیدانی طبیعی هستند که قادرند رادیکالهای آزاد را جذب نموده و از بدن در برابر بسیاری از بیماریها محافظت کنند. بهعنوان مثال پلیفنولها میتوانند از بافتهای بدن در برابر استرسهای اکسیداتیو، افزایش لیپوپروتئین با چگالی پایین (Low-density lipoprotein; LDL) و سرطانهایی (مانند پرستات، سینه و پوست) جلوگیری کنند [10-8]. اپی گالوکاتچین گالات (Epigallocatechin gallate; EGCG)، مهمترین ترکیب پلیفنولی برگ چای سبز است که از جمله مهمترین گروه از آنتیاکسیدانهای طبیعی است و بسیار از خواص آنتیاکسیدانی چای سبز به آن نسبت داده میشود [12-11]. با توجه به مطالب ذکر شده، از آنجایی که مصرف مزمن مورفین میتواند باعث ایجاد تغییرات ساختاری در بخشهای مختلف مغز از جمله هیپوکمپ شود و باعث اختلال در حافظه کاری شود و از طرفی EGCG موجود در چای سبز دارای اثرات محافظت نورونی میباشد، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر احتمالی EGCG سطح TNF-α هپوکمپ (به عنوان یک شاخص التهابی) و نقص حافظه کاری موشهای القاء شده با مورفین طراحی شده است. امید است که نتایج این مطالعه بتواند در آینده در بیماران مبتلا به مصرف مورفین مؤثر واقع شود.
مواد و روشها
این مطالعه تجربی در سال 1397 انجام شد. از 32 موش صحرایی نر نژاد ویستار (وزن 10 ±230 گرم) استفاده شد. موشها به صورت تصادفی در چهار گروه در قفسهای پلاستیکی در یک چرخه 12 ساعته روشنایی / تاریک (روشنایی از ساعت 07:00 الی 19:00) با دسترسی آزاد به غذا و آب نگهداری و در دمای 2±23 درجه سانتیگراد و رطوبت 50-40 درصد نگهداری میشدند. تمام مراحل آزمایشی مطابق دستورالعمل مراقبت و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. همچنین این مطالعه دارای کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به شماره ثبتی IR.RUMS.REC.1396.210 میباشد. در این مطالعه، از هر موش فقط یکبار استفاده شد. EGCG هر روز بهصورت تازه در سالین حل شده و با استفاده از سرنگ انسولین بهصورت داخل صفاقی و همچنین مورفین نیز به صورت زیر پوستی تزریق میشد.
گروههای آزمایشی و نحوه تیمار:
هر گروه آزمایشی شامل 8 حیوان بود. در این مطالعه حیوانات به چهار گروه آزمایشی تقسیم شدند: گروه اول دریافت کننده سالین (کنترل): حیوانات به مدت 4 هفته، سالین (به عنوان حلال EGCG) را دریافت کردند. گروه دوم (مورفین): حیوانات این گروه به مدت 4 هفته مورفین (40 میلیگرم بر کیلوگرم یک بار در روز، بهصورت زیر پوستی) را دریافت کردند. گروه سوم (مورفین + 5 میلیگرم بر کیلوگرم EGCG): حیوانات این گروه روزانه به مدت 4 هفته 40 میلیگرم بر کیلوگرم مورفین را بهصورت زیر پوستی و همچنین 5 میلیگرم بر کیلوگرم EGCG را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. گروه چهارم (مورفین + 50 میلیگرم بر کیلوگرم EGCG): حیوانات این گروه روزانه به مدت 4 هفته 40 میلیگرم بر کیلوگرم مورفین را بهصورت زیر پوستی و همچنین 50 میلیگرم بر کیلوگرم EGCG را به صورت داخل صفاقی دریافت کردند.
در پایان دوره 4 هفته ای تیمار با مورفین و EGCG ، برای بررسی حافظه کاری از تست رفتاری اندازه گیری رفتار تناوب در ماز Y شکل (Y-maze spontaneous alternation test) استفاده شد. دادههای آزمون ماز –Y شکل میتواند نشان دهنده شاخصی از حافظه فضایی کاری در کوتاه مدت (از نوع بازشناختی) در جوندگانی نظیر موش کوچک آزمایشگاهی و همچنین موش صحرایی باشد. در این آزمون میزان عملکرد حیوانات از نظر حافظه کاری با مشاهده بررسی رفتار مداوم خودمختار حیوان در یک روز مورد بررسی قرار گرفت. ماز مربوط به این آزمون دارای 3 بازو از جنس پلکسی گلاس بود. هریک از بازوها دارای ابعاد 15× 30× 40 سانتیمتر بوده و بازوها از طریق یک محوطه مرکزی به هم متصل بودند. برای انجام آزمون هر موش صحرایی در قسمت انتهایی یک بازو قرار داده میشد و امکان دسترسی آزاد آن به تمام نواحی ماز در یک دوره زمانی ۸ دقیقهای فراهم میگردید. با مشاهده رفتار حیوان در طی این مدت، تعداد دفعات ورود حیوان به داخل هر بازو ثبت میشد. معیار ورود حیوان به داخل یک بازو با ورود قاعده دم حیوان بطور کامل در داخل بازو در نظر گرفته شد، رفتار تناوب به عنوان ورودهای موفق و پشت سر هم به داخل تمام بازوها در مجموعههای سه تایی در نظر گرفته شد. درصد تناوب از نسبت تناوب مشاهده شده به حداکثر تناوب (2- تعداد کل بازوهای وارد شده ) ×100محاسبه شد [13].
پس از اتمام ماز Y-شکل، حیوانات تحت بیهوشی عمیق با استفاده از تزریق داخل صفاقی کتامین (50 میلی گرم بر کیلو گرم)، کشته شده و مغز آنها از جمجمه به سرعت جدا سازی شد. بافت هیپوکمپ از سایر نواحی مغز جدا و بافت هیپوکمپ در بافر (1mM EDTA, 10mM Tris–HCl, , 0.1% SDS, 0.1% Na deoxycholate, 1% NP-40)RIPA هموژن گردید. نمونه هموژن شده سانتریفیوژ (14000 دور بر دقیقه، در دمای 4 درجه و به مدت 20 دقیقه) و قسمت رویی که حاوی نمونههای پروتئین تام بافت بود، از آن استخراج و بر اساس روش برادفورد (Bradford) میزان پروتئین هر نمونه اندازهگیری شد [14، 2]. حدود 40 میکروگرم پروتئین از عصاره پروتئینی بر روی ژل SDS-PAGE با غلظت 5/12 درصد الکتروفورزر شد. سپس نمونههای الکتروفورز شده به غشای PVDF (Polyvinylidene Fluoride) منتقل شده و به مدت یک شب در دمای 4 درجه در محلول 5 درصد TBS-T (NaCl/150mM, Tris–HCl/20mM, and 0.1%Tween20; pH7.4) انکوبه شد. در مرحله بعدی غشای PVDF با آنتیبادی اولیه علیه TNF-α یا β-actin (به عنوان کنترل داخلی) به مدت 2 ساعت انکوبه گردید. پس از 3 بار شستشو به مدت 5 دقیقه در محلول TBS-T، غشاء به مدت 1 ساعت با آنتیبادی ثانویه متصل به HRP (Horseradish peroxidase) انکوبه شد. در نهایت غشاء در معرض محلول سوبسترایECL (chemiluminescence) قرار گرفته و باندهای حاصل بر روی فیلم رادیولوژی مخصوص ثبت شدند. جهت کمی کردن بیان پروتئینهای TNF-α یا β-actin از نرم افزار ImageJ نسخه 51/1 استفاده شد [2].
ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ایﻨﮑﻪ دادهﻫﺎ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﮐﻤﯽ بود، ﺗﻮﺳﻂ آزﻣﻮن Shapiro-Wilk ﻓﺮض نرمال بودن دادهﻫﺎ ﺗﺄیﯿﺪ ﮔﺮدیﺪ (05/0p˃). دادهای بهدست آمده به صورت خطای معیار± میانگین بیان شدند و برای مقایسه اختلاف بین گروهها از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و پس آزمون Tukey استفاده شد. سطح معنیداری در آزمونها 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
نتایج این مطالعه نشان داد تیمار مزمن حیوانات با مورفین باعث کاهش درصد رفتار تناوبی در ماز Y-شکل نسبت به گروه سالین میشود (001/0>P). علاوه بر این، نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز همزمان EGCG (50 میلیگرم بر کیلوگرم) به حیوانات تیمار شده با مورفین شده باعث بهبود رفتار تناوبی در این گروههای آزمایشی شد (008/0=P)، بهصورتی که تفاوت معنیداری میان این گروه با گروه سالین مشاهده نشد (05/0<P). لازم به ذکر است که تجویز EGCG با دوز 5 میلیگرم بر کیلوگرم تأثیر معنیداری در رفتار تناوب حیوانات وابسته به مورفین نداشت و در پایان همچنان میان این گروه با گروه کنترل/سالین تفاوت معنیداری وجود داشت (نمودار 1).
