جلد 19، شماره 5 - ( 5-1399 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 548-539 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده:   (2054 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از فناوری نانو در زمینه های مختلف به ویژه در زمینه بهداشتی و دارویی به سرعت در حال گسترش می باشد. هدف از این مطالعه تولید نانوذرات اکسید روی/نقره زیستی با استفاده از عصاره دانه خارمریم و تعیین اثرات ضد میکروبی آن­ها می­باشد.
مواد و روش­ها: در این پژوهش آزمایشگاهی نانوذرات زیستی با استفاده از عصاره آبی دانه خار مریم و نانوذرات اکسید روی به روش شیمیایی سنتز شدند، پس از بررسی ساختار، اثرات ضد باکتریایی این نانومواد در غلظت های8/0، 4/0، 2/0، 1/0 ، 05/0 و صفر (شاهد) میلی­گرم بر میلی­لیتر بر باکتری های Escherichia coli  و Staphylococcus aureus مطالعه گردید.
یافته­ها: اندازه نانوذرات اکسید­روی/نقره سنتز شده به روش زیستی، 5/17 نانومتر تعیین شد که نسبت به نانوذرات شیمیایی (22 نانومتر) کوچکتر بودند که این اندازه کوچک در کاربرد زیستی آن می تواند تأثیرگذار باشد. همچنین حضور ترکیبات آلی گیاهی در ساختارنانوذرات زیستی تأیید شدند. هر دو نوع نانوذره اثرات ضد باکتریایی وابسته به دوز داشتند. با اینکه حساسیت باکتری ها نسبت به نانوذرات زیستی بیشتر بود ولی این اختلاف از نظر آماری فقط در غلظت 8/0 میلی گرم/میلی لیتر معنی‌دار بود (05/0p<).
نتیجه­گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که نانوذرات زیستی تأثیر بیشتری در کنترل رشد باکتری­ها دارند و این می­تواند به علت سایز کوچک­تر و وجود ترکیبات فعال گیاهی باشد.
واژه­های کلیدی: خار مریم، ضد باکتریایی، سنتز سبز، نانوذرات اکسید روی-نقره
متن کامل [PDF 357 kb]   (1049 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3717 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زيست شناسي
دریافت: 1398/11/4 | پذیرش: 1399/3/21 | انتشار: 1399/6/9

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.