دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده: (2137 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: کاربرد گسترده داروهای شیمیایی جهت درمان و کنترل بیماریهای مزمن و عفونی و همچنین سرطان کولون سبب افزایش تقاضا برای مواد دارویی و نگهدارنده طبیعی و ایمن شده است. بنابراین هدف از این پژوهش تعیین گروههای عاملی ترکیبات تشکیل دهنده، میزان فنول و فلاوونوئید کل، ﺗﻮاﻧﺎیﯽ رادیﮑﺎل ﮔﯿﺮﻧﺪﮔﯽ، فعالیت ضدمیکروبی و برهمکنش عصاره آبی شیشهشور (Callistemon citrinus) با آنتیبیوتیکهای رایج درمانی و اثر سمیت سلولی آن بر رده سلولی HT29 بود.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، حضور گروههای عاملی ترکیبات تشکیل دهنده عصاره آبی شیشهشور با کمک Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) بررسی گردید. ﺗﻮاﻧﺎیﯽ ﮔﯿﺮﻧﺪﮔﯽ رادیﮑﺎلهای آزاد، میزان فنول و فلاوونوئید کل، فعالیت ضدمیکروبی و برهمکنش عصاره آبی شیشهشور با آنتیبیوتیکهای کلرامفنیکل و جنتامایسین و میزان زنده مانی رده سلولی HT29 تحت غلظتهای مختلف عصاره با آزمون MTT (3-[4, 5-dimethylthiazol-2-yl]-2, 5 diphenyl tetrazolium bromide) بررسی شد. دادهها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی Duncan تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: عصاره آبی شیشهشور فعالیت ضدمیکروبی قابل توجهی بر باکتریهای اشرشیا کلی، سودوموناس ائروژینوزا، سالمونلا تیفی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوا نشان داد. میزان مهارکنندگی رادیکالهای آزاد در محدوده 33/51-68/71 درصد بود. وجود گروههای C-C و OH ترکیبات پلیفنولی عصاره توسط FTIR تأیید شد. غلظتهای مختلف عصاره رشد سلول HT29 را نسبت به گروه کنترل بعد از 24 ساعت کاهش داد (05/0P<).
نتیجهگیری: عصاره آبی شیشهشور دارای فعالیت ضدمیکروبی، پتانسیل آنتیاکسیدانی و سمیت سلولی بر رده سلولی HT29 بود. بنابراین، استفاده از عصاره آبی شیشهشور در صنایع داروسازی و غذایی پیشنهاد میگردد.
واژههای کلیدی: سمیت سلولی، حداقل غلظت مهارکنندگی، شرایط برونتنی، عصاره آبی شیشهشور
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ميكروبيولوژي دریافت: 1398/11/23 | پذیرش: 1399/4/15 | انتشار: 1399/6/9