جلد 19، شماره 7 - ( 7-1399 )                   جلد 19 شماره 7 صفحات 676-661 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghorbanloo F, Jafarnezhadgero A, Valizadeh orang A. The Effect of Corrective Exercises Using Thera-Band on Components of Ground Reaction Force in Boy Students with Genu Valgum during Running: A Clinical Trial Study. JRUMS 2020; 19 (7) :661-676
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5216-fa.html
قربانلو فرشاد، جعفرنژادگرو امیرعلی، ولی زاده اورنج آیدین. اثر تمرینات اصلاحی با تراباند بر مؤلفه‌های نیروهای عکس‌العمل زمین در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری طی دویدن: یک مطالعه کارآزمایی بالینی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (7) :661-676

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5216-fa.html


دانشگاه محقق اردبیلی
متن کامل [PDF 354 kb]   (900 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1770 مشاهده)
متن کامل:   (2552 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، مهر 1399، 676-661
 
اثر تمرینات اصلاحی با تراباند بر مؤلفه­های نیروهای عکس­العمل زمین در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری طی دویدن: یک مطالعه کارآزمایی بالینی
 
فرشاد قربانلو[1]، امیرعلی جعفرنژادگرو[2]، آیدین ولیزاده اورنج[3]
 
 
دریافت مقاله: 22/12/98 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 8/4/99      دریافت اصلاحیه از نویسنده: 12/5/99         پذیرش مقاله: 13/5/99
 
 
 
 
چکیده
زمینه و هدف: مفصل زانو مانند مفاصل دیگر بدن تحت تأثیر نقص­ها، آسیب­ها و بیماری­ها قرار می­گیرد. زانوی ضربدری یکی از شایع­ترین عارضه­های اندام تحتانی می­باشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر یک دوره تمرین اصلاحی با استفاده از تراباند بر مؤلفه­های عکس­العمل زمین در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری طی دویدن می­باشد.
مواد و روش­ها: پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود. 24 دانشجوی پسر دارای زانوی ضربدری (20-30 سال) به­صورت تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. پژوهش حاضر در مرکز سلامت و تندرستی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398 صورت پذیرفت. تمرینات اصلاحی به مدت 8 هفته با استفاده از تراباند برای گروه تجربی انجام شد. گروه کنترل در این دوره زمانی هیچگونه تداخل درمانی را دریافت ننمودند. نیروهای عکس­العمل زمین به­وسیله دستگاه صفحه نیرو برتک ثبت گردید. جهت تحلیل­های آماری از آنالیز واریانس با اندازه­های مکرر استفاده شد.
یافته­ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اختلاف معنی‌داری در مؤلفه­ زمان رسیدن به اوج در راستای عمودی طی فاز هل دادن گروه تجربی با افزایش زمان رسیدن به اوج 17/5 درصد را نشان داد (030/0=P، 589/0=d). سایر مؤلفه­های نیروی عکس­العمل زمین در گروه تجربی هیچ­گونه اختلاف معنی‌داری را طی پس­آزمون در مقایسه با پیش­آزمون نشان نداد (05/0<P).
نتیجه­گیری: تمرینات اصلاحی منتخب با استفاده از تراباند توانستند زمان رسیدن به اوج نیروی عمودی طی فاز هل دادن را طی پس آزمون در مقایسه با پیش­آزمون افزایش دهند. این افزایش احتمالاً به علت طولانی­تر شدن میزان برخورد پا با سطح بوده است که میزان نیروهای وارده بر پا را کاهش می­دهد.
واژه­های کلیدی: تمرینات اصلاحی، تراباند، نیروهای عکس­العمل زمین، زانوی ضربدری، دویدن
 
مقدمه
با توجه به نقشی که زانو در انجام حرکات مختلف دارد و در ایجاد راستای طبیعی اندام تحتانی با مفاصل ران و مچ پا در تعامل است این مفصل از اهمیت بالایی برخوردار می‌باشد. زانوی ضربدری (Genu valgum) یکی از شایع­ترین ناهنجاری­های اندام تحتانی مراجعه کنندگان در کلینیک­های بالینی ارتوپدی است [1]. مکانیک مفاصل زانو و ران در افراد دارای زانوی ضربدری به­صورت نزدیک شدن مفصل زانوها، چرخش خارجی زانوها، هم­چنین نزدیک شدن ران و چرخش داخلی آن می­باشد [2]. حفظ وضعیت اساس عملکرد حرکات بدن بوده و برای اکثر فعالیت­های روزمره مورد نیاز و ضروری است [3]. کنترل وضعیت تحت تأثیر سیستم بینایی، دهلیزی و حسی-پیکری با اثر متقابل سیستم عصبی مرکزی قرار دارد که زانوی ضربدری کنترل آن را با مشکل روبه­رو می­کند [3]. این عارضه می­تواند تحت تأثیر وضعیت پیکربندی بدن نیز قرار بگیرد به­طوری که چاقی را یکی از عوامل ایجاد زانوی ضربدری دانسته­اند [4]. علاوه بر این زانوی ضربدری به عنوان یک عامل خطرساز برای آسیب تاندون کشکک (زانوی پرندگان) معرفی شده است [5]. هم­چنین به علت زنجیره­ای بودن حرکات در مفاصل اندام تحتانی، نقص در مفصل زانو می­تواند روی مفاصل ران و مچ پا تأثیرگذار باشد. به­طوری که زانوی ضربدری را می­توان به­عنوان یکی از دلایل بوجود آمدن کف پای صاف معرفی کرد [6]. هم­چنین اختلال در کنترل وضعیت از عوامل بروز آسیب در زانوی ورزشکاران و غیرورزشکاران است [7]. در زانوی ضربدری استخوان­های درشت­نئی و ران در بخش داخلی زانو تمایل دارند که از هم جدا شوند، بنابراین رباط­های حمایت­کننده داخلی تحت کشش قرار گرفته و پیش رفت میزان این تغییر شکل­ها و در نتیجه افزایش نیرو بر این رباط­ها ممکن است منجر به پارگی آن­ها شود [8]. یکی از مهم­ترین عوامل درگیر در بروز آسیب، میزان، نیروهای وارده به مفاصل اندام تحتانی می­باشد [9].
مطالعاتی میزان شیوع عارضه زانوی ضربدری را بررسی کرده­اند که با استفاده از تکنیک­های ارتوپدی میزان شیوع این عارضه را در افراد بررسی کرده­اند. در برخی مطالعات به بررسی میزان شیوع عارضه زانوی ضربدری بین دانش­آموزان و افراد جامعه پرداخته شد. Akhavi Rad و همکاراش با مطالعه بر روی اختلالات اندام تحتانی دانش­آموزان 18-11 سال به این نتیجه دست یافتند که 4/30 درصد شرکت کنندگان دارای اختلالات ساختاری در اندام تحتانی بودند که سهم زانوی ضربدری از ان اختلالات حدود 9/2 درصد بود [10]. با توجه به شیوع عارضه زانوی ضربدری بین افراد جامعه یافتن روشی جهت درمان، بهبود و یا پیش­گیری از شدت و آسیب­های ثانویه این عارضه از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف از درمان زانوی ضربدری، اصلاح محور مکانیکی اندام تحتانی است. این امر مستلزم استئوتومی در اطراف مرکز چرخش زاویه­ای است که بیشتر در بخش تحتانی استخوان ران قرار دارد ]2[.
روش­های مختلفی جهت درمان عارضه زانوی ضربدری از سوی درمانگر­ها و پزشکان ارتوپدی جهت پیش­گیری و بهبود عملکرد افراد مبتلا معرفی و به کار گرفته شده است. پزشکان در بیشتر مواقع جراحی را به­عنوان بهترین روش معرفی میکنند اما به علت بالا بودن هزینه­های جراحی و هم­چنین جا ماندن افراد مبتلا از فعالیت­های روزمره به علت دوران بیتحرکی پس از جراحی، روش مناسبی به نظر نمی‌رسد [11] زیرا رویکرد جدید در طب ورزش به حرکت درآوردن سریع بیماران با استفاده از روش­های عملکردی است. از مهمترین روش­های درمانی فعال و غیر تهاجمی جهت بهبود و پیش­گیری از افزایش خطرات ناشی از زانوی ضربدری استفاده از تمرینات اصلاحی با استفاده از تراباند می­باشد. مطالعات قبلی اثرات مثبتی از برنامه­های تمرین اصلاحی با مقدار مناسب برای بهبود اختلالات عضلانی-اسکلتی را نشان داده­اند [12, 13]. اصول برنامه­های اصلاحی بر پایه کشش عضلات کوتاه شده و تقویت عضلات ضعیف شده در یک بخش بنا شده است. Jafarnezhadgero و همکاران در پژوهشی 26 مرد سالمند مبتلا به زانوی ضربدری را مورد مطالعه قرار دادند. آن­ها تمرینات اصلاحی منتخب را به مدت 14 هفته بر روی آزمودنی­ها اعمال کردند و به نتایج قابل توجهی دست یافتند. طبق نتایج ­آن­ها، تمرینات اصلاحی منتخب باعث بهبود در ویژگی­های کینماتیکی بین افراد مبتلا به زانوی ضربدری شده و مؤلفههای نیروهای عکس­العمل زمین را نیز بهبود بخشیده است. این بهبود منجر به کاهش آسیب­های ثانویه و هم­چنین پیش­گیری از خطرات ناشی از افزایش زاویه والگوس زانو گشته است [14]. با توجه به اهمیت بهبود و پیش­گیری از عارضه زانوی ضربدری با استفاده از روش تمرینات اصلاحی پژوهشهای کمی اثرات این نوع تمرین­ها را بر مؤلفه­های نیروهای عکس­العمل زمین بررسی کرده­اند. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر تعیین اثر یک دوره تمرین اصلاحی با استفاده از تراباند بر مؤلفه­های عکس­العمل زمین در افراد دارای زانوی ضربدری طی دویدن می­باشد.
مواد و روش­ها      
پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی با کد (IRCT20181223042082N1) بود. این پژوهش در مرکز سلامت و تندرستی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را افراد دارای زانوی ضربدری شهرستان اردبیل تشکیل دادند. نرم افزارG*power   نشان داد که برای اندازه اثر برابر 7/0، سطح معنیداری برابر 05/0 و توان آماری برابر 8/0 هنگام استفاده از آنالیز واریانس با اندازه­های تکراری با طرح تعاملی درون و بین گروهی، تعداد حداقل 12 نمونه در هر گروه مورد نظر می‌باشد. تعداد 24 پسر دارای زانوی ضربدری از دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی شناسایی و به­صورت تصادفی در دو گروه تمرین و گروه کنترل (20-30 سال) قرار گرفتند. برای تقسیم آزمودنی­ها به دو گروه از روش تصادفی ساده استفاده شد. بهطوری که اسامی همه افراد را داخل یک کیسه قرار داده و اسامیی که در اعداد فرد از کیسه خارج می­شدند در گروه کنترل قرار می­گرفتند و اسامیی که در انتخاب­های زوج از کیسه خارج می­شدند، در گروه تجربی قرار گرفتند.
برای ارزیابی میزان والگوس افزایش یافته­ی زانو از کولیس (ALTON CA46250 0-250 mm China) استفاده شد. برای اندازه گیری جرم آزمودنی­ها از ترازوی جرم­سنج دنا توزین (DT-102H IRI) و از متر نوانری دیواری جهت اندازهگیری قد آزمودنی­ها استفاده شد. به این صورت که از آزمودنی­ها خواسته شد در وضعیت آناتومیکی بایستند، سپس فاصله قوزک­های داخلی مچ پای آن­ها با استفاده از کولیس اندازهگیری شد. افراد دارای زانوی ضربدری درجه یک (فاصله بین قوزک­های داخلی بین 2 تا 5 سانتی­متر)  وارد پژوهش زیر شدند. معیارهای خروج از پژوهش شامل سابقه­ شکستگی، مشکلات عصبی­عضلانی، اختلاف طول اندام بیشتر از 5 میلیمتر، عدم وجود عارضه­ زانوی ضربدری و یا دارا بودن فعالیت فیزیکی سنگین طی دو روز قبل از آزمون بود. پای برتر همه­ آزمودنی­ها سمت راست شناسایی شد [14]. ضمناً در تمامی مراحل، اخلاق پژوهشی رعایت گردید و از شرکتکنندگان رضایت­نامه شرکت در پژوهش اخذ شد. همچنین این مطالعه دارای کد اخلاق به شماره (IR-ARUMS-REC-1397-091) از دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بود.
پژوهش حاضر در دو مرحله پیش­آزمون و پس­آزمون برگزار شد. آزمودنی­ها کوشش دویدن را در مسیر 10 متری آزمایشگاه انجام دادند. هر مرحله با سه کوشش صحیح ثبت شد و کوشش­های صحیح شامل برخورد کامل پا بر روی بخش میانی دستگاه صفحه ­نیرو (Bertec Corporation, Columbus, OH) بود. اگر صفحه­ نیرو توسط آزمودنی جهت تنظیم گام مورد هدف قرار نمی­گرفت یا تعادل آزمودنی دچار اختلال می­شد کوشش دویدن تکرار می­شد. سرعت دویدن به صورت خودانتخابی بود. آزموندنی­ها در ابتدای هر دو مرحله آزمون به مدت 10 دقیقه مشغول گرم کردن به­صورت حرکات کششی و جهشی شدند. پس از اتمام آزمون حرکات سرد کردن توسط آزمودنی­ها انجام شد. پس از انجام مرحله پیش آزمون، گروه تجربی (تمرین) جهت انجام تمرینات اصلاحی با استفاده از تراباند به مدت 8 هفته مشغول تمریناتی که توسط مربیان آموزش داده شد بود شدند [15].
نوار­های تراباند (Thera-Band, Akron, Ohio, US) از مقاومت پایین تا مقاومت بالا به ترتیب (زرد، بنفش، سبز، آبی، سیاه، و نقره­ای) جهت اجرای تمرینات مقاومتی مورد استفاده قرار می­گیرند [16]. به علت عدم توان اجرای حرکات توسط آزمودنی­ها در پژوهش حاضر فقط از سه رنگ زرد، بنفش و آبی استفاده شد. دو هفته اول تمرینات کششی برای گروه عضلات آداکتور ران، عضله دو سررانی و کشنده پهن نیام انجام شد. مدت زمان کشش شامل چهار نوبت 30 ثانیه­ای برای هر حرکت بود [17]. بعد از دوره دو هفته­ای پروتکل تمرینات کششی، آزمودنی­ها تمریناتی مقاومتی با تراباند را برای مدت 6 هفته و سه جلسه در هفته اجرا نمودند.
آزمودنی­ها قبل از اجرای تمرینات با شیوه نحوه تمرینات آشنا شده بودند. هر جلسه تمرینی شامل 10 دقیقه گرم کردن عمومی، به دنبال آن تمرینات مقاومتی 35 تا 40 دقیقه و در پایان تمرینات سرد کردن انجام می­گردید (جدول 1). به دنبال مرحله سازگاری چهار هفته­ای با مقاومتی خارجی با شدت پایین استفاده از نوار تراباند زرد رنگ، یک ست شامل 14 تکرار در هر حرکت بود و مقاومت بیشتر تنها زمانی داده می­شد که آزمودنی حرکت را به طور کامل و بدون هیچ چالشی قادر به اجرا باشد، شدت تمرین به طور پیش‌رونده­ای با توجه به میزان مقاومت هر نوار (بر اساس جدول طول-نیرو ترابند) از رنگ زرد به بنفش و بالاتر افزایش پیدا می­نمود [18]. به­علاوه، حجم تمرین نیز با افزایش تعداد ست­ها از یک به دو توسعه پیدا نمود. نرخ افزایش براساس بهبود در هر فرد بود رنگ باند زمانی تغییر می­کرد که شرکت­کننده قادر به اجرای دو یا تعداد تکرار بیشتری در ست دوم باشد [19]. تمرینات کششی و مقاومتی در هر دو پا به­صورت هم­زمان انجام شدند. از آزمودنی­ها خواسته شد طی جلسات تمرین اصلاحی در هیچ تمرینی شرکت نکنند. پس از اتمام دوره تمرینات اصلاحی پس­آزمون مشابه پیش­آزمون از آزمودنی­ها گرفته شد. به­علت حذف اثرات فیزیولوژیک آنی آخرین جلسه تمرینی، پس­آزمون 6 روز پس از آخرین جلسه تمرینی انجام شد [20].
 
 
جدول 1- نمونه­ای ­از حرکات کششی و تقویتی مورد استفاده در پژوهش حاضر
حرکات شرح
کشش نزدیک کننده­های ران در وضعیت نشسته هر دو زانو را خم کرده کف پاها را به یکدیگر می­چسباند. زانوها را به سمت زمین پایین برده تا میزان کشش افزایش یابد.
کشش عضله کشنده پهن نیام - در وضعیت نشسته اندام تحتانی را بالا آورده و به سمت داخل بدن حرکت داده می­شد.
- برای کشش آسان­تر کشنده پهن نیام، حرکت از وضعیت ایستاده شروع شده و اندام تحتانی یک سمت به صورت قیچی­وار از پشت اندام تحتانی سمت دیگر تا حداکثر دامنه حرکتی حرکت کرده و بعد از عبور از آن بر روی زمین قرار داده می­شد. سپس بدون ایجاد تیلت در مفصل ران، وزن تنه به سمت پای مقابل برده می­شد.
کشش عضله دوسر رانی در یک وضعیت سوپاین فرد زانوی خود را ابتدا به حالت باز کردن برده و سپس چرخش داخلی در آن ایجاد می­کرد.
تمرین تقویتی عضلات ابداکتور ران عضلات دورکننده با سه تمرین تقویت می­شدند:
در وضعیت دراز کشیده به پهلو در حالی که اندام بالایی جهت اجرای حرکت دور شدن در برابر مقاومت استفاده می­شد
در وضعیت ایستاده و
در حرکت گام­برداری به پهلو درحالی که تراباند به قسمت پایین ران متصل بود [21].
تمرینات تقویتی عضلات چرخش دهنده خارجی ران این تمرین بر روی عضلات چرخش­دهنده خارجی ران در حالی­که آزمودنی بر روی میز با زاویه خم شدن ران 90 درجه نشسته بود، انجام شد.
تمرینات تقویتی عضلات اینورتور پا عضلات اینورتور در وضعیت درازکشیده به پهلو (با استفاده از نوار مقاومتی) تراباند طی حرکت اینورژن تقویت گردید [21].
 
 
از صفحه نیروی برتک (Bertec Corporation, Columbus, OH) جهت ثبت داده­های نیروهای عکس­العمل زمین استفاده شد. نرخ نمونه­برداری در دستگاه صفحه ­نیرو برابر 1000 هرتز قرار داده شد. جهت فیلتر نمودن داده­های نیروی عکس­العمل زمین از فیلتر باترورث با برش فرکانسی 20 هرتز استفاده شد [22]. نیروهای عکس­العمل زمین طی محورهای عمودی (z)، قدامی-خلفی (y) و داخلی-خارجی (x) ثبت گردیدند. محور z در مؤلفه­های نیروی عکس­العمل زمین برای فازهای پاسخ بارگذاری (FzHC) و هل دادن (FzPO) گزارش شد. نیروهای عکس­العمل زمین در محور y برای فازهای تماس پاشنه (FyHC) و (FyPO) و در محورx  برای فازهای تماس پاشنه (FxHC) و فاز هل دادن (FxPO) نیز گزارش شد. در نمودار قدامی-خلفی نیروی عکس­العمل زمین، علامت منفی نشان دهنده نیرو در جهت خلفی و علامت مثبت نشان دهنده نیرو در جهت قدامی است. در نمودار داخلی-خارجی نیروی عکس­العمل زمین، علامت منفی نشان دهنده نیرو در جهت داخل و علامت مثبت نشان دهنده­ نیرو در جهت خارج می­باشد. نیرو در راستای عمودی در تمامی نقاط مثبت بود. برای محاسبه نرخ بارگذاری از تقسیم اوج نیروی عمودی در لحظه تماس پاشنه با زمین بر زمان رسیدن به اوج در همان لحظه استفاده شد (رابطه (1)):
Loading rate=   رابطه (1)
محاسبه گشتاور­آزاد مطابق با یک سیستم مختصات نیروی عکس­العمل، (y) در جهت قدامی- خلفی، محور عمودی (z) نیروی عمودی عکس­العمل زمین و محور (x) نیروهای داخلی خارجی می باشند. بنابراین، اوج مثبت گشتاور آزاد با چرخش خارجی پا مقابله می­کند و اوج منفی آن در برابر چرخش داخلی مقاومت می­نماید. محاسبه FM نیاز به داشتن نیروها در سه راستا (Fx، Fy، Fz)، گشتاورهای سه راستا (Mx، My، Mz) و هم­چنین موقعیت مرکز فشار (Center Of Presser; COP)، که به­صورت زیر محاسبه می­شود (رابطه (3و2)) [23]:
COPX=-   رابطه (2)
COPY=   رابطه (3)
از آنجای که CoPx و CoPy موقعیت مرکز فشار در امتداد محور صفحات نیروی داخلی- خارجی و قدامی-خلفی هستند و Zoff در صفحه ورتیکال و مرکز واقعی صفحه ­نیروسنج است، بنابراین برای کنترل مقادیر خطاها COP در ابتدا و پایان به علت تقسیم نیروهای عمودی واکنش زمین (FZ)، محاسبه COP آغاز و پایان می­یابد. زمانی که مقدار Fz بالاتر از 5٪ از حداکثر مقدار ثبت شده در طول هر کوشش باشد (Free Moment; FM) با فرمول زیر به دست می­آید [24]:
FM= MZ -FY (COPX) +FX (COPY)) رابطه (4)
جهت تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزارSPSS  نسخه 21 استفاده شد. توضیع طبیعی داده­ها و امکان استفاده از آزمونهای پارامتریک به وسیله آزمون Shapiro-Wilk تأیید شد (05/0<P). آزمون آماری آنالیز واریانس دوطرفه با اندازهگیری­های مکرر (Two-way repeated measures ANOVA) جهت مقایسه داده­ها بین پیش­آزمون و پس­آزمون دو گروه استفاده ­شد. سطح معنی­داری در آزمون­ها 05/0 در نظر گرفته شد. میزان اندازه اثر در این پژوهش با استفاده از رابطه Cohen’s d و به صورت زیر محاسبه شد [25]:
نتایج
اطلاعات توصیفی مربوط به ویژگی­های فردی شرکت کنندگان شامل سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی آن­ها در هر دو گروه کنترل و تجربی در جدول 2 ارائه شده است. همانطور که ملاحظه می­شود مقادیر سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی بین دو گروه معنا­دار نیست.
 
 
جدول 2- مقادیر سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی  24 نفر پسر منتخب مبتلا به زانوی ضربدری در دانشگاه محقق اردبیلی طی سال 1398
مشخصات کنترل
(12 = n)
تجربی
(12 = n)
آزمون تی مستقل (sig)
سن (سال) 96/2 ± 14/23 28/2 ± 71/21 343/0
قد (سانتی­متر) 50/6 ± 00/182  50/6 ± 00/176 717/0
وزن (کیلوگرم)  50/1 ± 15/80  10/1 ± 35/83 388/0
شاخص توده بدنی (کیلوگرم/مترمربع) 68/1 ± 30/26 33/3 ± 14/26 205/0
آزمون تی مسقل با سطح معنی داری 05/0 P<
 
 
جدول 3 نشان دهنده مؤلفه­های نیروهای عکس­العمل زمین و زمان رسیدن به اوج نیروهای عکس­العمل زمین در دو گروه کنترل و تجربی در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون طی دویدن می­باشد. نتایج به­دست­آمده نشان داد که اثر عامل زمان در مؤلفه­های اوج نیروها در راستای داخلی-خارجی طی فاز تماس پاشنه (001/0>P) و فاز هل دادن (003/0=P) اختلاف معناداری را نشان داد. هم­چنین مؤلفه­های اوج نیروها در راستای قدامی-خلفی طی فاز تماس پاشنه (001/0>P) و طی فاز هل دادن (001/0>P) اختلاف معنیداری را نشان داد. اثر عامل زمان در مؤلفه اوج نیروها در راستای عمودی و طی فاز هل دادن (023/0=P) تفاوت معنیداری را بین گروهها نشان داده است.
اثر عامل گروه در هیچ یک از مؤلفه­های اوج نیروهای عکس­العمل زمین سطح معنیداری کمتر از 05/0 را نشان نداد. علاوه بر این، اثر متقابل زمان و گروه در مؤلفه اوج نیروی قدامی (050/0=P) اختلاف معنیداری را نشان داد.
مؤلفه زمان رسیدن به اوج نیروهای عکس­العمل زمین در راستای داخلی-خارجی (022/0=P) و قدامی-خلفی (009/0=P) طی فاز تماس پاشنه اختلاف معنیداری را در اثر عامل زمان نشان دادند. هم­چنین در راستای قدامی-خلفی و طی فاز هل دادن (049/0=P) اثر عامل زمان بین دو گروه کنترل و تجربی اختلاف معنیداری را نشان داده است.
اثر متقابل زمان و گروه بین دو گروه تجربی و کنترل طی دو مرحله پیش­آزمون و پس­آزمون زمان رسیدن به اوج در راستای عمودی و طی فاز هل دادن (027/0=P) اختلاف معنیداری را نشان داد. اختلاف معنیداری در این مؤلفه در گروه تجربی مشاهده شد که افزایش زمان رسیدن به اوج را به اندازه 17/5 درصد نشان داد (030/0=P، 589/0=d).
جدول 4 نشان دهنده اطلاعات مربوط به اوج مثبت و منفی گشتاور آزاد و نرخ بارگذاری عمودی بین دو گروه کنترل و تجربی طی دو مرحله پیش­آزمون و پس­آزمون طی دویدن بود. نتایج به­دست آمده از جدول زیر نشان داد که اثر عامل زمان در مؤلفه­های اوج منفی گشتاور آزاد (001/0>P)، اوج مثبت گشتاور آزاد (003/0=P) و هم­چنین نرخ بارگذاری عمودی (023/0=P) اختلاف معنیداری را طی پس­آزمون در مقایسه با پیش­آزمون نشان داده است. اثر عامل گروه و هم­چنین اثر متقابل زمان و گروه اختلاف آماری معنیداری را بین مؤلفه­ها نشان نداد (05/0<P).
 
 
جدول 3- میانگین و انحراف استاندارد اوج نیروهای عکس­العمل زمین (درصدی از وزن بدن) و زمان رسیدن به اوج (میلی­ثانیه) در دو گروه تجربی (12=n) و کنترل (12=n) ثبت شده در دانشگاه محقق اردبیلی طی سال 1398
متغیرها پارامترها گروه کنترل
(12 = n)
درصد
تغییر
گروه تجربی
(12 = n)
درصد
تغییر
مقدار P
پیش­آزمون پس­آزمون پیش­آزمون پس­آزمون زمان گروه زمان*
گروه
اوج نیروها
(درصدی از وزن بدن)
FxHC 07/4 ± 87/6 27/3 ± 59/2 29/67 85/4 ± 97/7 44/4 ± 35/2 51/70 001/0>* 783/0 579/0
FxPO 71/4 ± 13/9- 93/5 ± 14/14- 87/54 85/2 ± 30/9- 70/3 ± 58/13- 02/46 003/0* 900/0 790/0
FyHC 60/3 ± 41/18- 83/5 ± 09/8- 05/56 51/4 ± 03/20- 06/1 ± 85/3- 77/80 001/0>* 314/0 050/0*
FyPO 69/5 ± 57/14 27/3 ± 57/4 63/68 27/2 ± 19/14 15/1 ± 11/4 03/71 001/0>* 702/0 975/0
FzHC 76/39 ± 07/149 19/32 ± 79/145 20/2 92/50 ± 16/135 94/41 ± 59/129 12/4 677/0 367/0 914/0
FzPO 65/21 ± 96/178 92/21 ± 92/174 25/2 03/13 ± 90/184 74/14 ± 14/171 44/7 023/0* 887/0 190/0
زمان رسیدن به اوج
(میلی­ثانیه)
FxHC 12/15 ± 62/28 39/20 ± 37/14 79/49 97/16 ± 73/25 37/6 ± 36/10 73/59 022/0* 396/0 926/0
FxPO 62/33 ± 81/122 08/38 ± 19/136 89/10 98/45 ± 60/129 81/21 ± 23/144 28/11 123/0 606/0 942/0
FyHC 31/22 ± 48/48 42/20 ± 66/65 43/35 56/25 ± 96/54 50/29 ± 26/64 92/16 009/0* 812/0 392/0
FyPO 24/44 ± 61/238 50/53 ± 67/208 54/12 95/50 ± 03/222 14/47 ± 43/202 82/8 049/0* 562/0 664/0
FzHC 60/56 ± 98/56 90/50 ± 25/58 22/2 21/44 ± 68/32 61/58 ± 61/50 86/54 318/0 483/0 385/0
FzPO 96/9 ± 16/126 27/8 ± 61/123 02/2 86/8 ± 78/124 00/13 ± 22/131 16/5 310/0 482/0 027/0*
* آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه­گیری­های مکرر، 05/0> P اختلاف معنی­دار
جدول 4- میانگین و انحراف استاندارد گشتاور آزاد (درصدی از وزن بر مجذور قد به متر) و نرخ بارگذاری عمودی بین گروه تجربی و کنترل در دو گروه تجربی (12=n) و کنترل (12=n) ثبت شده در دانشگاه محقق اردبیلی طی سال 1398
متغیرها پارامترها گروه کنترل
(12 = n)
درصد تغییر گروه تجربی
(12 = n)
درصد
تغییر
مقدار P
پیش­آزمون پس­آزمون پیش­آزمون پس­آزمون زمان گروه زمان*گروه
گشتاور آزاد
(درصدی از وزن در قد)
منفی 99/0 ± 76/2- 46/2 ± 54/5- 72/100 61/1 ± 20/3- 81/1 ± 57/6- 31/105 001/0>* 237/0 605/0
مثبت 73/1 ± 83/2 57/1 ± 61/1 10/43 97/1 ± 37/3 85/1 ± 67/1 44/50 003/0* 679/0 579/0
نرخ بارگذاری (نیوتن بر کیلوگرم بر ثانیه) عمودی 20/41 ± 23/56 34/34 ± 19/47 07/16 35/41 ± 81/70 23/25 ± 33/45 98/35 023/0* 678/0 251/0
 
* آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه­گیری­های مکرر، 05/0> P اختلاف معنی­دار
 
 
بحث
هدف از پژوهش حاضر تعیین تأثیر یک دوره تمرینات اصلاحی با استفاده از تراباند بر مؤلفه­های نیروهای عکس‌العمل زمین در دانشجویان پسر دارای زانوی ضربدری طی دویدن بود. نتایج گروه تجربی نشان داد که زمان رسیدن به اوج در راستای عمودی طی فاز هل دادن دویدن افزایش معنیداری را داشته است.
از آن­جا که پا متصل کننده بدن به زمین است، انحرافات ساختاری به ویژه در زانو احتمال بروز آسیب در افراد را افزایش داده و ممکن است مانع مشارکت آن­ها در فعالیت‌هایی مانند انواع ورزش­ها شود [26]. افزایش والگوس یا ضربدری شدن زانو با ایجاد تغییراتی در راستای طبیعی وضعیت بدنی در اندام تحتانی، به نوبه خود ممکن است تغییراتی در راستای مرکز ثقل بدن نسبت به سطح اتکاء ایجاد و کنترل تعادل را محدود کند [27]. هم­چنین تغییرات زاویه­ اندام تحتانی جزء شایعترین عارضه­های غیرتروماتیک می­باشد که تمایل به رشد و پیشرفت به سمت خارج را نشان می­دهد، زیرا بیشتر نیروهای وارده بر زانو در یک کمپارتمان یا سمت وارد می­شود و کنترل پاسچر را دچار مشکل می­کند [28]. تحقیقات نشان داده­اند یکی از مهم­ترین نیروهای وارد شده بر بدن، نیروی عمودی عکس­العمل زمین می باشد که از بزرگی این نیرو به عنوان یک شاخص خطر برای بروز آسیب در مفاصل مچ، زانو، ران و ستون فقرات یاد شده است [30-29].  به این معنا هر چه نیروی عمودی عکس­العمل زمین بیشتر باشد احتمال آسیب به مفاصل نیز بیشتر میشود [32-31]عارضه زانوی ضربدری با کاهش نیروی عمودی عکس­العمل زمین احتمال آسیب مفصل زانوی این افراد را کاهش می­دهد. تحقیقات مختلف نشان داده­اند هرچه زمان رسیدن به اوج نیرو افزایش داشته باشد میزان اثرگذاری نیرو کاهش پیدا می­کند [33]، در نتیجه زمان اعمال نیرو در بروز آسیب­ها بسیار مهم است که با نتایج تحقیق حاضر همسو بود و نتایج نشان دهنده افزایش زمان رسیدن به اوج در راستای عمودی بود که نشان از کاهش اثرگذاری نیروها را پس از اعمال تمرینات اصلاحی به دنبال داشته است.
متغیر گشتاور آزاد از مؤلفه­های نیروهای عکس­العمل زمین و مرکز فشار به­دست می­آید که به عنوان میزان گشتاور وارد بر پا در محل مرکز فشار حول محور عمودی تعریف می­شود [34]. به طور کلی، نمودار گشتاور آزاد همبستگی بالایی با نمودار نیرو در راستای قدامی-خلفی دارد و دارای شکل سینوسی است که در نتیجه آن گشتاور آزاد در اوج منفی خود در ابتدا به چرخش داخلی متصل می­شود، و سپس درست قبل از این­که در میانه استقرار قرار بگیرد، یک چرخش مثبت ایجاد می­کند که مقاومت در برابر چرخش رو به بیرونی را ایجاد می­کند [35]. بیان شده که گشتاور آزاد نسبت به نیروی عمودی عکس­العمل زمین وابستگی بیشتری به تغییر شکل پیچشی درشت نی طی دویدن دارد [36]. هم­چنین طی مطالعات گذشته بیان شده است که می­توان از شاخص گشتاور آزاد به­عنوان یک شاخص جهت تشخیص میزان آسیب شکستکی فشاری و نیروهای پیچشی وارده به اندام تحتانی از طریق زمین، ناشی از خستگی در استخوان درشت نی طی فاز اتکای دویدن در زنان ورزشکار باشد [39-37]. زنان با توجه به بالاتر بودن زاویه Q نسبت به مردان احتمالا پاسخ­های متفاوتی را نسبت به مردان به تمرینات اصلاحی داشته باشند که عدم حضور آن­ها در پژوهش حاضر یکی از محدودیت­ها بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مؤلفه اوج منفی گشتاور آزاد گروه تجربی پس از یک دوره تمرین اصلاحی با استفاده از تراباند افزایش را نشان نداد. احتمالاً تمرینات باعث تقویت عضلاتی که در چرخش داخلی پا مؤثر هستند شده است و عملکرد آن­ها را تحت تأثیر قرار داده است.
از آن­جایی که افراد دارای ژنووالگوم کاهش زاویه فلکشن ران، افزایش آبداکشن و چرخش خارجی زانو، افزایش آداکشن ران و اختلال در جذب شوک ناشی از نیروهای عکس­العمل طی حرکاتی نظیر راه رفتن و دویدن هستند [40]، تمرینات اصلاحی مورد استفاده در پژوهش حاضر با افزایش گشتاور آزاد در اوج منفی شاید باعث بدتر شدن نیروهای وارده شده باشد. Rabiei و همکاران [41] نیز طی پژوهشی با عنوان ارزیابی پاسخ وضعیتی پس از اعمال اغتشاش ناگهانی در افراد با زانوی ضربدری، به بررسی 16 نفر با زانوی ضربدری و 16 نفر با ساختار طبیعی اندام تحتانی پرداختند. در این تحقیق برای اندازه­گیری میزان والگوس زانو از کولیس استفاده شد و افرادی که فاصله قوزک داخلی آن­ها بیشتر از 6 سانتی­متر بود در گروه تجربی قرار گرفتند. هم­چنین افرادی که فاصله قوزک داخلی آن­ها کمتر از 5/0 سانتی­متر بود در گروه کنترل قرار گرفتند. محققین در این پژوهش به این نتیجه رسیدند که میزان جابه­جایی مرکز فشار به­عنوان یکی از مؤلفه­های وابسته به نیروهای عکس­العمل زمین در افراد دارای زانوی ضربدری به طور معناداری از گروه کنترل بیشتر بوده است. به عبارت دیگر افراد دارای زانوی ضربدری در حفظ تعادل پس از وارد شدن اغتشاش یا برهم خوردن تعادل، از عملکرد ضعیف­تری برخوردار بوده­اند.
افراد دارای زانوی ضربدری میزان بیشتری از خطر پیشرفت بیماری و خطر بروز استئوآرتریت جانبی زانو در مقایسه با افراد با زاویه طبیعی والگوس نشان دادهاند [42-43]که این امر باعث ایجاد محدودیت فعالیت بدنی و توانایی انجام فعالیت­های زندگی روزمره می­شود [44]. میانگین اوج فشار در بخش خارجی زانو نسبت به بخش داخلی آن افزایش معنیداری در افراد دارای زانوی ضربدری نشان داده است. هم­چنین نشان داده شده است که افزایش زاویه چهارسر باعث افزایش شیوع زانوی ضربدری شده و این موضوع باعث افزایش میزان آسیب رباط صلیبی قدامی و یکی از علل سندرم درد کشککی رانی می­باشد [45]. طی پژوهشی که Mohammadi و همکاران [46] با عنوان تأثیر برنامه تمرینات اصلاحی بر قدرت، دامنه حرکتی و عملکرد بسکتبالیست­های دارای زانوی ضربدری انجام دادند 32 بسکتبالیست مرد دارای زانوی ضربدری پویا را مورد ارزیابی قرار دادند. گروه تمرین به وسیله آزمون­های ارزیابی دامنه حرکتی، قدرت ایزومتریک و عملکرد مورد آزمون قرارگرفتند. آن­ها به این نتیجه رسیدن تمرینات اصلاحی نه تنها می­تواند باعث بهبود معنیداری قدرت و دامنه حرکتی مفاصل تحتانی و فوقانی زانو و عملکرد شود، بلکه به­نظر میرسد بتواند به پیش­گیری از آسیب­های ناشی از والگوس زانو طی فعالیت­های عملکردی در اندام تحتانی نیز کمک کند. بررسی عملکرد و فعالیت عضلات می­تواند در درک بهتر اثرگذاری تمرینات کمک کننده باشد که عدم ثبت این فعالیت در پژوهش حاضر از محدودیت­هایی است که می­توان ذکر کرد. پیشنهاد می­شود در پژوهش­های آتی جهت فهم بهتر تأثیر تمرینات بر عضلات از دستگاه الکترومایوگرافی جهت ثبت فعالیت­های الکتریکی استفاده شود.
نتیجهگیری
تمرینات اصلاحی منتخب با استفاده از تراباند توانستند زمان رسیدن به اوج نیروی عمودی طی فاز هل دادن را طی پس آزمون در مقایسه با پیش­آزمون افزایش دهند. افزایش این مؤلفه به علت افزایش مدت زمان و میزان برخورد پا با سطح بوده است که این امر نیروهای وارده بر پا را کاهش می­دهد. سایر مؤلفه­ها تأثیر چندانی را پس از اعمال تمرینات اصلاحی نشان ندادند که احتمالاً به دلیل کوتاه بودن مدت زمان برگذاری تمرینات اصلاحی توسط بیماران و یا به علت تعداد کم جلسات تمرینی در هفته بوده باشد. با افزودن تمرینات متنوع­تر و همین­طور افزایش کارآیی تمرینات در افراد دارای زانوی ضربدری می­توان در بهبود و یا پیش­گیری خطرات ناشی از عوامل ثانویه عارضه زانوی ضربدری نتایج بهتری به­دست­ آورد.
تشکر و قدردانی
از تمامی آزمودنی­ها که در آزمون شرکت کرده و در تمرینات حضور داشتند و همکارانی که ما را در انجام امور آزمایشگاهی این پژوهش یاری نمودند کمال تشکر و قدردانی را داریم. هم­چنین از معاونت پژوهشی دانشگاه محقق اردبیلی که تأمین کننده مالی اجرای پژوهش حاضر بودند، متشکریم.
 
 
 
References
 
 
 
[1]     Myer GD, Ford KR, Foss KDB, Goodman A, Ceasar A, Rauh MJ, et al. The incidence and potential pathomechanics of patellofemoral pain in female athletes. Clin Biomech 2010; 25(7): 700-7.
[2]     Fox AS, Bonacci J, McLean SG, Spittle M, Saunders N. What is normal? Female lower limb kinematic profiles during athletic tasks used to examine anterior cruciate ligament injury risk: a systematic review. SPORTS MED 2014; 44(6): 815-32.
[3]     Sundaram B, Doshi M, Pandian JS. Postural stability during seven different standing tasks in persons with chronic low back pain–A cross-sectional study. Indian J Physiother Occup Ther 2012; 6(2): 22-7.
[4]     Bonet BS, Quintanar AR, Alavés MB, Martínez JO, Espino MH, Pérez-Lescure FP, editors. Presence of genu valgum in obese children: cause or effect? An Pediatr (Barc)  (Barcelona, Spain: 2003); 2003; 232-5.
[5]     Chappell JD, Creighton RA, Giuliani C, Yu B, Garrett WE. Kinematics and electromyography of landing preparation in vertical stop-jump: risks for noncontact anterior cruciate ligament injury. Am J Sports Med 2007; 35(2): 235-41.
[6]     Hewett TE, Myer GD, Ford KR, Heidt Jr RS, Colosimo AJ, McLean SG, et al. Biomechanical measures of neuromuscular control and valgus loading of the knee predict anterior cruciate ligament injury risk in female athletes: a prospective study. Am J Sports Med 2005; 33(4): 492-501.
[7]     Ribeiro F, Oliveira J. Effect of physical exercise and age on knee joint position sense. Arch Gerontol Geriatr 2010; 51(1): 64-7.
[8]     Namavarian N, Rezasoltani A, Rekabizadeh M. A study on the function of the knee muscles in genu varum and genu valgum. J Mod Rehabil 2014; 8(3): 27-35.
[9]     McNair PJ, Prapavessis H, Callender K. Decreasing landing forces: effect of instruction  Br J Sports Med 2000; 34(4): 293-296.
[10]   Akhavi Rad S, Barzi M. Prevalence of foot and knee deformities among high school female students in Tehran District No. 5. Hakim Res J 2006; 9(2): 18-23. [Farsi].
[11]   Vaishya R, Shah M, Agarwal AK, Vijay VJ. Growth modulation by hemi epiphysiodesis using eight-plate in Genu valgum in Paediatric population. J Clin Orthop Trauma 2018; 9(4): 327-33.
[12]   Mohammadi V, Letafatkar A, Sadeghi H, Jafarnezhadgero A, Hilfiker R. The effect of motor control training on kinetics variables of patients with non-specific low back pain and movement control impairment: Prospective observational study. J Bodyw Mov Ther 2017; 21(4): 1009-16.
[13]   Ruivo R, Carita A, Pezarat-Correia P. The effects of training and detraining after an 8 month resistance and stretching training program on forward head and protracted shoulder postures in adolescents: randomised controlled study. Man Ther 2016; 21: 76-82.
[14]   Jafarnezhadgero A, Madadi-Shad M, McCrum C, Karamanidis K. Effects of Corrective Training on Drop Landing Ground Reaction Force Characteristics and Lower Limb Kinematics in Older Adults With Genu Valgus: A Randomized Controlled Trial. J Aging Phys Act 2019; 27(1): 9-17.
[15]   Jafarnezhadgero A, Sorkhe E. Effects of Corrective Training on Frequency Spectrum of Drop Landing Ground Reaction Force in Older Adults with Genu Valgus. Iranian  J Ageing 2020; 14(4): 494-509.
[16]   Andersen LL, Andersen CH, Mortensen OS, Poulsen OM, Bjørnlund IBT, Zebis MK. Muscle activation and perceived loading during rehabilitation exercises: comparison of dumbbells and elastic resistance. Phys Ther 2010; 90(4): 538-49.
[17]   Becker J. Effectiveness of the StreetStrider as an exercise modality for healthy adults. PhD Thesis 2011; 24-8.
[18]   Page P, Ellenbecker TS. Strength band training. J Hum Kinet 2019; 14(3): 2-10.
[19]   Lagally KM, Robertson RJ. Construct validity of the OMNI resistance exercise scale. J Strength Cond Res 2006; 20(2): 252-9.
[20]   Clarkson PM, Hubal MJ. Exercise-induced muscle damage in humans. Am J Phys Med Rehabil 2002; 81(11): 52-69.
[21]   Kamonseki DH, Gonçalves GA, Liu CY, Júnior IL. Effect of stretching with and without muscle strengthening exercises for the foot and hip in patients with plantar fasciitis: A randomized controlled single-blind clinical trial. Man Ther 2016; 23: 76-82.
[22]   Farahpour N, Jafarnezhad A, Damavandi M, Bakhtiari A, Allard P. Gait ground reaction force characteristics of low back pain patients with pronated foot and able-bodied individuals with and without foot pronation. J Biomech 2016; 49(9): 1705-10.
[23]   Valizade Orang A, Jafarnezhadgero A, Ghane G, Ghorbanloo F. The effect of using a knee brace on the ground reaction forces, impulse, loading rate and free moment during landing in athletes with anterior cruciate ligament injuries. JAP 2019; 9(4): 66-77. [ Farsi].
[24]   Jafarnezhadgero A, Ghorbanlou F, Majlesi M. The Effects of a Period of Corrective Exercise Training Program on Running Ground Reaction Forces in Children with Genu Varum: A Trial Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2019; 17(10): 937-50. [Farsi]
[25]   Cohen J. Statistical power analysis for the behavior science. Lawrance Eribaum Association. 1988.
[26]   Williams III DS, McClay IS, Hamill J, Buchanan TS. Lower extremity kinematic and kinetic differences in runners with high and low arches. J Appl Biomech 2001; 17(2): 153-63.
[27]   Rabiei M, JafarnejhadgroT, Binabaji H, Hosseininejad E, Anbarian M. Assessment of postural response after sudden perturbation in subjects with genu valgum. J Shahrekord Univ Med Sci 2012; 14(2): 90-100. [Farsi].
[28]   Hayashi D, Englund M, Roemer FW, Niu J, Sharma L, Felson DT, et al. Knee malalignment is associated with an increased risk for incident and enlarging bone marrow lesions in the more loaded compartments: the MOST study. Osteoarthritis Cartilage 2012; 20(11): 1227-33.
[29]   Leuty PM. Understanding the effects of progressive fatigue on impact landing force and knee joint mechanics, during the landing phase of continuous maximal vertical jumps. Electronic Theses and Dissertations. 2016.
[30]   Kijowski R, Sanogo ML, Lee KS, Muñoz del Río A, McGuine TA, Baer GS, et al.  Short-term clinical importance of osseous injuries diagnosed at MR imaging in patients with anterior cruciate ligament tear. Radiology 2012; 264(2): 531-41.
[31]   Frobell R, Le Graverand M-P, Buck R, Roos E, Roos H, Tamez-Pena J, et al. The acutely ACL injured knee assessed by MRI: changes in joint fluid, bone marrow lesions, and cartilage during the first year. Osteoarthritis Cartilage 2009; 17(2): 161-7.
[32]   Quatman CE, Ford KR, Myer GD, Hewett TE. Maturation leads to gender differences in landing force and vertical jump performance: a longitudinal study. Am J Sports Med 2006; 34(5): 806-13.
[33]   Kulin RM, Jiang F, Vecchio KS. Effects of age and loading rate on equine cortical bone failure. J Mech Behav Biomed Mater 2011; 4(1): 57-75.
[34]   Robertson G, Caldwell G, Hamill J, Kamen G, Whittlesey S. Research methods in biomechanics, 2E: Human Kinetics; 2013; 80-150.
[35]   Almosnino S, Kajaks T, Costigan PA. The free moment in walking and its change with foot rotation angle. BMC Sports Sci Med Rehabilitation 2009; 10(1): 12-19.
[36]   Yang P-F, Sanno M, Ganse B, Koy T, Brüggemann G-P, Müller LP, et al. Torsion and antero-posterior bending in the in vivo human tibia loading regimes during walking and running. PLoS One 2014; 9(4): e94525.
[37]   Milner CE, Davis IS, Hamill J. Free moment as a predictor of tibial stress fracture in distance runners. J Biomech 2006; 39(15): 2819-25.
[38]   Faul F, Erdfelder E, Lang A-G, Buchner A. G* Power 3: A flexible statistical power analysis program for the social, behavioral, and biomedical sciences. Behav Res Methods 2007; 39(2): 175-91.
[39]   Jafarnezhadgero AA, Majlesi M, Azadian E. Gait ground reaction force characteristics in deaf and hearing children. Gait Posture 2017; 53: 236-40.
[40]   Barrios JA, Heitkamp CA, Smith BP, Sturgeon MM, Suckow DW, Sutton CR. Three-dimensional hip and knee kinematics during walking, running, and single-limb drop landing in females with and without genu valgum. Clin Biomech 2016; 31: 7-11.
[41]   Rabiei M, Jafarnejhad-Gre T, Binabaji H, Hosseininejad E, Anbarian M. Assessment of postural response after sudden perturbation in subjects with genu valgum. J Shahrekord Univ Med Sci 2012; 14(2): 90-100. [ Farsi].
[42]   Brouwer G, Tol AV, Bergink A, Belo J, Bernsen R, Reijman M, et al. Association between valgus and varus alignment and the development and progression of radiographic osteoarthritis of the knee. Arthritis Rheum 2007; 56(4): 1204-11.
[43]   Felson DT, Niu J, Gross KD, Englund M, Sharma L, Cooke TDV, et al. Valgus malalignment is a risk factor for lateral knee osteoarthritis incidence and progression: findings from the Multicenter Osteoarthritis Study and the Osteoarthritis Initiative. Arthritis Rheum 2013; 65(2): 355-62.
[44]   Nia FR, Daneshmandi H, Irandoust K. Prevalence of genu valgum in obese and underweight girls. World J Sport Sci 2008; 1(1): 27-31.
[45]   DeMorat G, Weinhold P, Blackburn T, Chudik S, Garrett W. Aggressive quadriceps loading can induce noncontact anterior cruciate ligament injury. Am J Sports Med 2004; 32(2): 477-83.
[46]   Mohammadi H, Daneshmandi H, Alizadeh MH. Effect of Corrective Exercises Program on Strength ،ROM, and Performance in Basketball Players with Dynamic Knee Valgus. J Rehab Med 2019; 8(3): 29-41. [Farsi].


 
The Effect of Corrective Exercises Using Thera-Band on Components of Ground Reaction Force in Boy Students with Genu Valgum during Running: A Clinical Trial Study
 
F. Ghorbanlou[4], A. A. Jafarnezhadgero[5], A. Valizade Orang[6]
 
Received: 12/03/2020  Sent for Revision: 28/06/2020 Received Revised Manuscript: 02/08/2020 Accepted: 03/08/2020
 
Background and Objectives: Knee joint, like other joints in the body, is affected by defects, injuries and diseases. Genu valgum is one of the most common lower limb complications. The purpose of the present study was to determine the effects of corrective exercises using Thera-Band on components of ground reaction force in boy students with genu valgum during running.
Materials and Methods: The present study was a clinical trial. 24 male students (20-30 years old) were randomly divided into control and experimental groups. The present study was conducted at University of Mohaghegh Ardabili Health and Wellness Center in 2019. Corrective exercises were performed for 8 weeks using Thera-band for the experimental group. The control group did not receive any treatment intervention during this period. The ground reaction forces were recorded by a force plate. Data were analyzed using repeated measures ANOVA.
Results: The results of this study showed a significant difference in the time to peak in the vertical direction during the push off phase of the experimental group (5.17%) (p=0.030, d=0.589). In the experimental group, the other components of ground reaction forces did not demonstrate any significant effect during post-test than that in the pre-test (p>0.05).
Conclusion: The selected corrective exercises using the Thera-band were able to increase the time to peak of the vertical force during the push off phase during the post-test compared to the pre-test. This increase was probably due to the longer contact of foot with the surface, which reduces the amount of force applied to the foot.
Key words: Corrective exercises, Thera-band, Ground reaction forces, Genu valgum, Running
 
Funding: This study was funded by University of Mohaghegh Ardabili.
Conflict of interest: None declared.
 Ethical approval: The Ethics Committee of Ardabil University of Medical Sciences approved the study (IR-ARUMS-REC-1397-091).
 
How to cite this article: Ghorbanlou F, Jafarnezhadgero A A, Valizade Orang A. The Effect of Corrective Exercises Using Thera-Band on Components of Ground Reaction Force in Boy Students with Genu Valgum during Running: A Clinical Trial Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2020; 19 (7): 661-76. [Farsi]


 
[1]- دانشجوی کارشناسی ارشد بیومکانیک ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان­شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار بیومکانیک ورزشی، گروه آموزشی تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان­شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
   تلفن: 31505649-045، دورنگار: 31505649-045، پست الکترونیکی: amiralijafarnezhad@gmail.com
[3]- استادیار فیزیولوژی ورزشی، گروه آموزشی تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روان­شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
 
[4]-  MSc in Sport Biomechanics, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, ORCID: 0000-0002-1118-332x
[5]- Assistant Prof. of Sport Biomechanics, Dept. of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, ORCID: 0000-0002-2739-4340
(Corresponding Author) Tel: (045) 31505649, Fax: (045) 31505649, E-mail: amiralijafarnezhad@gmail.com
[6]- Assistant Prof. of Sport Physiology, Dept. of Physical Education and Sport Sciences, Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, ORCID: 0000-0002-2739-424x
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تربيت بدني
دریافت: 1398/12/20 | پذیرش: 1399/5/14 | انتشار: 1399/7/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb