جلد 19، شماره 7 - ( 7-1399 )                   جلد 19 شماره 7 صفحات 748-727 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sarahian N, Noroozzadeh M, Changaei M, Ramezani Tehrani F. The Role of Central Nervous System and Hypothalamic-Pituitary-Gonadal (HPG) Axis Changes in the Occurrence of Polycystic Ovary Syndrome: A Narrative Review Article. JRUMS 2020; 19 (7) :727-748
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5468-fa.html
سراحیان ناهید، نوروززاده مهسا، چنگائی مصطفی، رمضانی تهرانی فهیمه. نقش سیستم عصبی مرکزی و تغییرات محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد (HPG) در ظهور سندرم تخمدان پلی کیستیک: یک مطالعه مروری روایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (7) :727-748

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5468-fa.html


مرکزتحقیقات آندوکرینولوژی تولیدمثل، پژوهشکده ی علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
متن کامل [PDF 362 kb]   (984 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2904 مشاهده)
متن کامل:   (8258 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، مهر 1399، 748-727
 
 
 
نقش سیستم عصبی مرکزی و تغییرات محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد (HPG) در ظهور سندرم تخمدان پلی کیستیک: یک مطالعه مروری روایی
 
 
ناهید سراحیان[1]، مهسا نوروززاده[2]، مصطفی چنگائی[3]، فهیمه رمضانی تهرانی[4]
 
 
 
 
 
دریافت مقاله: 4/4/99     ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 17/4/99    دریافت اصلاحیه از نویسنده: 15/6/99         پذیرش مقاله: 17/6/99
 
 
 
 
 
 
 
چکیده
سندرم تخمدان پلی کیستیک (Polycystic ovary syndrome; PCOS) نوعی اختلال غدد درون­ریز شایع و پیچیده است که تقریباً 10 درصد از زنان در سنین باروری را تحت تأثیر قرار می­دهد. این بیماری با هایپراندروژنیسم، چاقی، بی نظمی قاعدگی و ناباروری همراه است. چندین فرضیه مبنی بر دلایل متابولیکی، ژنتیکی، اپی ژنتیکی و محیطی در ایجاد این بیماری وجود دارد. گرچه عامل اصلی ایجادکننده بیماری به درستی شناخته نشده است، اما به نظر می­رسد اختلال در سیستم عصبی مرکزی و در نتیجه آن اختلال در تولید هورمون­های غدد جنسی از علل اصلی بروز این سندرم می­باشد.
 ارتباط بین سیستم عصبی مرکزی و هورمون­های استروئیدی غدد جنسی ارتباطی دو سویه است. همان­گونه که اختلال در عملکرد این سیستم در بروز بیماری نقش دارد، تغییرات سطوح هورمون­های استروئیدی نیز بر فعالیت و انعطاف­پذیری اتصالات نورونی در مغز تأثیر می­گذارند. همچنین آندروژن­ها نیز فیدبک حیاتی را به هیپوتالاموس و هیپوفیز می­فرستند و باعث تنظیم ترشح  (Gonadotropin-releasing hormone) GnRH، می­شوند.
آندروژن­ها می­توانند با تغییر در مدارهای مرکزی مغز، محور تولید­مثلی نوروآندوکرینی را مختل کنند. تجویز داروها در برابر فنوتیپ­های نورونی که محرک بالقوه ترشح بیش از حد GnRH/LH شناخته می­شوند، می­تواند یک رویکرد جدید و انتخابی برای کاهش فرکانس هورمون لوتئین کننده (Luteinizing hormone; LH) در زنان مبتلا به PCOS باشد.
واژه­های کلیدی: سیستم عصبی مرکزی، هایپرآندروژنیسم، سندرم تخمدان پلی­کیستیک، غدد جنسی 
 
مقدمه
سندرم تخمدان پلی­کیستیک  (Polycystic ovary syndrome; PCOS)اختلال غدد درون­ریز بسیار شایع و یکی از دلایل اصلی ناباروری است که شیوع این سندرم 18-6 درصد در سرتاسر جهان [1] و 4/11-3/8 درصد در ایران میباشد [2]. این سندرم با اختلالاتی نظیر، تغییرات در سطوح هورمون­های جنسی، کاهش یا عدم تخمک­گذاری و تشکیل کیست­های تخمدانی همراه می باشد [2]. تشخیص PCOS طبق سه اصل روتردام صورت می­گیرد و زنان مبتلا به این سندرم حداقل باید دو نشانه از سه نشانه تخمک‌گذاری نامنظم یا عدم تخمک­گذاری، هایپراندروژنیسم بالینی و بیوشیمیایی و تخمدان پلی­کیستیک را داشته باشند [3]. PCOS دارای طیف گسترده­­ای از ناهنجاری­های غدد درون­ریز و متابولیک است و معمولاً با چندین بیماری از­جمله چاقی، هایپراینسولینمی و مقاومت به انسولین همراه است، و زنان مبتلا به PCOS در معرض خطر ابتلاء به بیماری­های قلبی­عروقی، اندام­های تولید مثل و افسردگی و اختلالات اضطرابی قرار­دارند [5-4]. PCOS اولین بار در سال 1935 توسط دو دانشمند به نام­های Stein and Leventhal مطرح گردید، با این­که این سندرم یک اختلال غدد درون ریز شناخته ­شده است، اما چندین فرضیه مبنی بر دلایل متابولیکی، ژنتیکی، اپی­ژنتیکی و محیطی در ایجاد این بیماری وجود دارد [7-6].
اگرچه علت اصلی این سندرم تا حد زیادی ناشناخته است و معمولاً یک بیماری تخمدان محسوب می­شود، اما در حال حاضر مغز به علت ترشح هورمون های تأثیر­گذار در ترشح هورمون­های جنسی و کنترل میزان ترشح این هورمون­ها یکی از دلایل اصلی در وجود و پاتولوژی PCOS است [8]. از آنجایی که مغز در راس غدد تنظیم­کننده عملکرد تخمدان قرار گرفته­ است، یکی از ویژگی­های مهم آسیب شناختی ,PCOS فیدبک هورمون­های استروئیدی تخمدان به مدارهای مغزی است که باروری را تنظیم می­کند [9]. مکانیسم­های پاتوفیزیولوژیکی اساسی این سندرم ظاهراً با تعامل پیچیده بین عملکرد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تخمدان یا هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال و اختلالات متابولیکی مانند چاقی، مقاومت به انسولین و هایپراینسولینمی تعیین می­شود [10]. هیپراینسولینمی به خودی­خود یکی از دلایل احتمالی در افزایش میزان سطوح آندروژن تخمدان است که موجب تغییر در روند استروئیدوژنز غدد جنسی می­شود به این صورت­که هایپراینسولینمی باعث افزایش عملکرد هورمون لوتئین کننده (Luteinizing hormone; LH) می­شود­ [10].
از سویی دیگر تمامی هورمون­های مهم استروئیدی غدد جنسی به طور قابل توجهی بر فعالیت و انعطاف پذیری اتصالات نورونی در مغز تأثیر می­گذارند [11]. هورمون های جنسی، استروژن و پروژسترون در زنان و تستوسترون در مردان، باعث انعطاف پذیری سیناپسی در نورون های مناطق مختلفی از مغز از­جمله هیپوکامپ، قشر و هیپوتالاموس میشوند. درمقابل، قرار گرفتن زنان در معرض آندروژن ارتباطات بین سیناپسی طبیعی بین نورون­ها را مختل می­کند [12]. مشکلات باروری در زنان مبتلا به PCOS در اثر ترشح سطوح بالای آندروژن­ها و LH است. زنان مبتلا به PCOS نه تنها سطح LH پایه بالاتری از زنان سالم دارند بلکه تعداد پالس­های LH بیشتری نیز دارند که این­ها در کنار هم موجب افزایش میزان ترشح LH می­شوند، از سویی دیگر سطوح بالای LH نیز باعث تولید استروئید­های جنسی (آندروژن و استروژن) توسط سلول­های تخمدان شده و در نتیجه منجر به هیپراندروژنمی در PCOS می­شود [4].
از سویی­دیگر، انسولین اعمال گنادوتروفیکی در تخمدان دارد و این امر از طریق تعامل بین مسیرهای سیگنالینگ مربوطه آنها مانند Akt و (mitogen-activated protein kinase) MAPK واسطه می­شوند [13] در یک سیکل معیوب ترشح و عملکرد بیش از حد انسولین نیز منجر به هایپرآندروژنیسم می­شود [14]. بنابراین، عملکرد انسولین نیز نقش مهمی در پاتوژنز PCOS بازی می­کند. فرکانس بالای پالس LH، نشان دهنده فشار نورونی هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (Gonadotropin-releasing hormone; GnRH) و مدارهای نورونی آوران بالادست به ترشح بیشتر LH است که یکی از نشانه­های  PCOSاست [15]. برخی از مدل­های حیوانی PCOS افزایش فعالیت نورون GnRH را نشان میدهند که با افزایش درونی نوروترنسمیتر گابا و جریان­های پس­سیناپسی بر روی نورون­های GnRH ارتباط دارد [16]. از آن­جاییکه نورون­های kisspeptin موجود در هیپوتالاموس نیز نقش مهمی در انتقال اثرات فیدبکی هورمون­های استروئیدی غدد جنسی بر ترشح GnRH در دوران بلوغ دارند، برخی مطالعات نیز افزایش زیاد سطوح kisspeptin از هیپوتالاموس را یکی از محرک­های قوی در میزان ترشح GnRH میدانند [17]. هدف از انجام این مطالعه مروری، بررسی مدل­های حیوانی و انسانی PCOS و تغییرات مختلف مغز و غدد درونریز در محور تولید مثل در این سندرم بود.
مدل­های حیوانی PCOS
مدل­های حیوانی ابزار مهمی برای مطالعه نقش مغز در PCOS هستند. یکی از فرضیه­های رایج در مورد منشأ PCOS، قرار گرفتن در معرض مقادیر بالای آندروژن در دوران جنینی و دوران رشد در زمان بارداری است [19-18]. این فرضیه نشان می­دهد که زنان مبتلا به PCOS در مقایسه با زنان سالم و همچنین زنان باردار، سطوح آندروژن بالاتری دارند و همچنین مشخص گردید که در دختران متولد شده از زنان مبتلا به PCOS شیوع بالایی از PCOS وجود دارد [18]. این مشاهدات منجر به پیدایش مدل­های PNA prenatally androgenized – (قرار گرفتن در معرض آندروژن قبل از تولد) PCOS شد که در آن قرار­گرفتن در معرض تستوسترون اگزوژن یا دی هیدروتستوسترون در اواخر بارداری منجر به یک فنوتیپ شبیه PCOS در فرزندان ماده در بزرگسالی میشود [21-19]
علاوه بر تجویز قبل از تولد آندروژن­ها به صورت اگزوژن برای تولید موش های مدل PCOS، مدل دیگری نیز وجود دارد که این مدل در اثر قرار گرفتن در معرض هورمون ضد مولر اگزوژن (Anti-Müllerian hormone; AMH) در دوران بارداری تولید می­شود [22]. به طورکلی AMH، که از تخمدان­ها ترشح می­شود در PCOS میزان آن افزایش یافته و در دوران بارداری نیز میزان آن افزایش پیدا می­کند. AMH اگزوژن، نورون­های GnRH را تحریک می­کند و از این رو قرار گرفتن در معرض AMH بالا باعث افزایش هورمون­های GnRH و LH می­شود [23]. موش­های ماده بالغی که در معرض افزایش AMH در رحم قرار گرفتند (موش PAMH) فنوتیپ تولید مثلی مانند موش­های PNA را نشان می­دهند که از نشانه­های آن افزایش فرکانس LH، افزایش سطوح آندروژن و مختل شدن چرخه استروس (سیکل جنسی) در آن­ها است [23].
تغییرات محور HPG در ظهورPCOS
توانایی تولید مثل خانم­ها به شدت بستگی به رشد مناسب و تنظیم محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تخمدان (Hypothalamic-Pituitary-Ovarian axis; HPO) دارد [24]. تغییراتی که در تخمدان­ها روی می­دهد، از­جمله استروئیدوژنز و فولیکولوژنز، وابسته به سیگنال­های بالادست از محور هیپوتالاموس-هیپوفیز است [25]. نورون­های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین، توزیع پراکنده­ای در سراسر بخش پیشین مغز دارند و در بالادست این محور قرار گرفتند و خروجی نهایی، یک شبکه بزرگ از نورون­ها هستند که وظیفه واسطه­ای در عملکرد تولید مثلی موفق را دارند [27-26].
باروری در نهایت به شبکه نورونی GnRH بستگی دارد. این شبکه بزرگ شامل نورون­های GnRH، جمعیت کمی از نورون­های پراکنده در نواحی منقاری مغز پیشین و آوران­های نورونی آن­ها و سلول­های گلیال است که هر دو سیگنال­های مهم هورمونی، متابولیک، شبانه­روزی و سیگنال­های مربوط به استرس را به محور تولید مثل منتقل می­کنند [28].
نورون­های GnRH به­مدت طولانی به بخش median eminence هیپوتالاموس عصب­دهی می­کنند و موجب ترشح هورمون GnRH به صورت مستقیم به درون سیستم پورتال هیپوفیز می شوند و به­دنبال آن هورمون LH و هورمون تحریک کننده فولیکول (Follicle-stimulating hormone; FSH) از غده هیپوفیز ترشح می­شود [29]. برای اینکه دو رویداد اصلی تخمدان یعنی فولیکولوژنز و استروئیدوژنز صورت­گیرد، سیگنال­دهی GnRH در هیپوفیز قدامی الگوی خاصی از ترشح LH و FSH را ایجاد می­کند که روی فعالیتهای بافت تخمدان تأثیر می­گذارد [30]. به این صورت که افزایش میزان ترشح LH موجب تولید هورمون استروئیدی به خصوص آندروژن شده، در حالی که سطوح FSH کاهش پیدا می­کند و منجر به رشد فولیکولار می­شود [8].
هورمون­های جنسی استروئیدی تخمدان، از جمله استروژن­ها، پروژسترون­ها و آندروژن­ها، به نوبه خود، فیدبک حیاتی را به هیپوتالاموس و هیپوفیز می­فرستند و در ­نتیجه یک حلقه فیدبک همئوستاتیک را ایجاد می­کنند که ترشح GnRH ، LH و FSH را تنظیم کند [31- 6]. افزایش آندروژنهای تخمدان موجب لانه گزینی و ایجاد کیست تخمدان شده در حالی­که افزایش آندروژن­های محیطی موجب علائم قابل مشاهده PCOS مانند هیرسوتیسم و ​​آکنه می­شود [18]. در مجموع می توان گفت، عدم تعادل در ترشح گنادوتروپین­ها منجر به تولید بیش از حد آندروژن، عدم تخمک­گذاری و پدید آمدن تخمدان­های پلی­کیستیک می­شود که به آن PCOS می­گویند [3].
افزایش ترشح LH و PCOS
FSH و LH موجب بلوغ فولیکول­های تخمدان و استروئیدوژنز می­شوند [32]. زنان مبتلا به PCOS افزایش سطوح LH بالایی دارند و این افزایش سطوح LH یا افزایش سطوح نسبت LH به FSH یکی از ویژگی­های بالینی رایج در PCOS است که این امر می­تواند یکی از عوامل مهم در اختلالات نورواندوکرینی شناخته ­شود [33]. در بیماران مبتلا به PCOS میزان سطوح LH افزایش می­یابد و این امر به دلیل افزایش دامنه و فرکانس پالس­های LH است که به احتمال زیاد در اثر افزایش میزان GnRH که یک شاخص اصلی در عملکرد نورو اندوکرین است، صورت می­گیرد [34-25]. همان­طور که قبلاً گفته ­شد، تصور می­شود که ترشح بیش از حد آندروژن در PCOS در نتیجه افزایش میزان سطوح LH صورت می­گیرد، در همین راستا نیز مطالعات بالینی در زنان PCOS نشان داد که در این افراد میزان سطوح LH بالاتر از افراد سالم است [35]. مطالعات متعددی نیز نشان­دادند که غلظت سطوح LH در 60-40 درصد از بیماران PCOS به طور قابل توجهی بالاتر از افراد سالم است [37- 36]. گفته­ می­شود که سطوح بالای ترشح LH در زنان مبتلا به PCOS و مدلهای حیوانی PCOS به عملکرد غیر طبیعی و افزایش در فعالیت محور هیپوتالاموس-هیپوفیز و درنتیجه سیکل معیوب فیدبک منفی در این محور بستگی ­دارد [25].
در مطالعه ­ای که توسط Esparza و همکاران در سال 2020 صورت­گرفت، میزان ترشح LH در حیوانات مدل PCOS و حیوانات گروه کنترل اندازه­گیری شد و مشخص شد میزان ترشح LH به طور معنی­داری در حیوانات مدل PCOS نسبت به گروه کنترل افزایش ­یافت [38]. از آنجا که میزان فرکانس LH می­تواند هم توسط میزان GnRH هیپوتالاموسی و هم توسط گنادوتروپ هیپوفیز تنظیم شود، بنابراین تغییر در سطوح LH پایه یا دامنه پالس LH ممکن است به دلیل تغییر در هر یک از این بافت­ها ­باشد [39]. با این­حال، میزان ترشح LH وابسته به GnRH است، که ممکن است توسط تغییرات میزان ترشح GnRH و یا تغییرات ذاتی در نورون­های GnRH میزان ترشح LH هم تحت تأثیر قرار­گیرد [39].
میزان ترشح GnRH در افراد مبتلا به PCOS
LH و FSH عملکرد غدد­ جنسی از­جمله استروئیدوژنز را تحریک می­کنند باعث رشد فولیکول، سنتز استروئید گنادی و تخمک­گذاری می­شوند [40]. فرکانس پالس GnRH/LH غیرطبیعی موجب بسیاری از اختلالات تولید مثلی، از جمله PCOS می­شود [41]. نتایج تحقیقات Chaudhari و همکاران نیز نشان­داد افزایش پالس GnRH و LH در شرایط PCOS احتمالاً ناشی از اثر تجمعی انتقال دهنده­های عصبی تحریکی و مهاری تغییر یافته GnRH در مرکز هیپوتالاموس-هیپوفیز است [42]. در اشکال هایپراندروژنیک این عارضه، تقریباً نیمی از کل زنان مبتلا بهPCOS  فرکانس پایدار LH و احتمالا GnRH بالا، پالس­های سطوح آندروژن را افزایش می­دهند و موجب کاهش کارآیی فیدبک منفی پروژسترون و در نتیجه اختلال در چرخه­های تولید مثلی می­شوند [43].
مطالعه مکانیسم­های عصبی مرکزی که به تغییر فرکانس پالس GnRH/LH در بیماران مبتلا به PCOS کمک می­کنند امکان­پذیر نیست، بنابراین از مدل­های حیوانی PCOS (که در دوران بارداری در معرض آندروژن قرار گرفتند)، در تحقیقات در این زمینه استفاده می­شود. در موش­های PNA بالغ، میزان رهاسازی نورون GnRH افزایش می­یابد، که احتمالاً این امر تا حدودی در اثر افزایش ورودی GABAergic صورت می­گیرد [45- 44]. تغییرات در نورون­های آوران در مدار نورونی GnRH که بیانگر گیرنده­های هورمون استروئیدی است ممکن است منجر به فعالیت بیش از حد نورون­های GnRH شود [46- 4]. افزایش در هر دو فرکانس و اندازه جریان GABAergic (PSCs) پس­سیناپسی به نورون­های GnRH در زنان PNA وجود دارد که این نشان­دهنده تحریک GABAergic به نورون­های GnRH است. علاوه بر افزایش سیگنال­های تحریک­کننده گابا به نورون­های GnRH، کاهش فیدبک هورمون استروئیدی مهاری نیز ممکن است دلیلی بر افزایش فعالیت GnRH باشد [44-40].
GnRH منجر به کاهش پاسخگویی به فیدبک منفی هورمون استروئید گناد در بیماران مبتلا به PCOS می­شود از سویی دیگر افزایش میزان ترشح LH در بیماران PCOS احتمالاً به دلیل افزایش ترشح GnRH از پایانه های نورونی ترشح­کننده GnRH از هیپوتالاموس صورت می­گیرد [47]. همچنین بسیاری از فاکتورهای دیگر نیز بر فعالیت GnRH تأثیر می­گذارند که این فاکتورها شامل β-اندورفین و پپتیدهای اپیوییدی، آنژیوتانسین II، سروتونین، نوروپپتید-Y، نوروتنسین، سوماتوستاتین، عامل آزاد کننده کورتیکوتروپین، دوپامین، ملاتونین، نوراپی­نفرین، اکسی توسین و ماده P میشود [25].
نقش گلوتامات و گابا در ترشح GnRH / LH در PCOS
گلوتامات، یک نوروترنسمیتر تحریکی است که در کنترل فیدبک هورمون استروئیدی نورون­های GnRH نقش دارد [48] اطلاعات کمی در مورد تغییر تنظیم گلوتاماترژیک ترشح GnRH / LH در افراد مبتلا به PCOS وجود دارد. تحقیقات نشان دادند که در زنان مبتلا به PCOS، سطوح گلوتامات مایع مغزی نخاعی با زنان سالم (کنترل) تفاوت ندارد [6]. در مقابل، یافته های اخیر نشان داده­است که سطوح GABA در مایع مغزی نخاعی زنان PCOS افزایش می­یابد [49].
در مغز پیشین و بسیاری از مناطق دیگر مغز، GABA اصلی­ترین انتقال دهنده عصبی مهاری است. با این حال، به دلیل غلظت بالای کلرید داخل سلولی در نورون­های GnRH، گابا در واقع باعث تحریک این نورون­ها می شود و مهار صورت نمی­گیرد، که این تحریک نورون­های GnRH از طریق گیرنده GABAA  (GABAA receptor)اتفاق می­افتد [50]. شواهد سلولی از عملکرد گابا بر روی گیرنده­های GABAA در نورونهای GnRH به عنوان یک مکانیسم مهم فیدبک منفی پروژسترون بر نورون­های GnRH شناخته می­شود [51]. بنابراین، تغییر در تنظیم GABAergic نورون­های GnRH ممکن است باعث ایجاد اختلال در فیدبک هورمون­های استروئیدی و افزایش عملکرد GnRH / LH در PCOS شود [51]. افزایش ورودی تحریکی GABAergic ممکن است منجر به افزایش رها سازی نورون GnRH و در نتیجه آزاد شدن LH از غده هیپوفیز شود که این امر باعث افزایش هیپرآندروژنیسم و مختل شدن چرخه استروس در PCOS می­شود [33].
داروهایی که باعث افزایش تون GABAergic در مغز می‌‌شوند از قبیل داروهای ضد صرع که آگونیست گابا هستند، با افزایش خطر ابتلاء به ویژگی­های شبیه PCOS از­جمله هایپراندروژنیسم، اختلال در عملکرد قاعدگی و تخمدان­های پلی کیستیک همراه هستند [6]. افزایش ورودی­های GABA به طور خاص از سلول­های موجود در هسته قوسی هیپوتالاموس (ARC- arcuate nucleus ) سرچشمه می­گیرد [44]. این یافته­ها به نقش احتمالی نورون­های گابا در افزایش فعالیت نورون­های GnRH در PCOS، حداقل در مدل­های PNA و PAMH اشاره می­کند. این یافته­ها نشان می­دهد که گابا در واقع بازدارنده محور تولید مثل است و PCOS سیگنالدهی مهاری GABA را کاهش می­دهد. یعنی GABA میتواند بر روی جمعیت­های مختلف نورونی در مغز عمل کرده و در برخی تحریک­کننده (نورون­های GnRH) و در برخی دیگر مهار کننده باشد [4]. مطالعات نشان داده­اند که در زنان مبتلا به PCOS تون گابا افزایش پیدا می­کند و میزان گلوتامات در مایع مغزی نخاعی نیز در این افراد افزایش می­یابد [49]. با این ­حال، هنوز شواهد بالینی برای افزایش عملکرد GABA که به طور مستقیم موجب افزایش فرکانس LH در این بیماران می­شود محدود است.
از سویی­­دیگر، کاهش سطوح GABA می­تواند به افزایش فعالیت سلول­های عصبی آوران مانند نورون­های کیسپپتین که تحریک کننده نورون­های GnRH هستند، منجر شود [4]. با این حال این فقط یک فرضیه است و برای آزمایش این فرضیه نیاز به تحقیقات بیشتری است.
افزایش فعالیت گابا به واسطه نورون های کیسپپتین
کیسپپتین (Kisspeptin) نوروپپتید هیپوتالاموسی است که به­عنوان تنظیم­کننده اصلی بلوغ شناخته­ شده و یک تنظیم­کننده قوی فعالیت نورون­های GnRH است و برای شروع بلوغ و باروری بسیار مهم است [52]. شواهد نشان میدهد که نورون­های کپسپتین نقش مهمی در انتقال اثرات فیدبکی هورمون­های استروئیدی غدد جنسی بر ترشح GnRH در دوران بلوغ و سیکل استروس دارند [53].کیسپپتین میتواند از طریق افزایش ترشح LH در عملکرد تخمدان نقش داشته­ باشد، یعنی با افزایش LH باعث افزایش ترشح آندروژن از سلول­های theca در فولیکول­های تخمدان می­شود. این افزایش در ترشح آندروژن مانع از رشد فولیکول می­شود و احتمال تخمک­گذاری را کاهش می­دهد و در نتیجه، مهار کلینیکی GnRH را از طریق پروژسترون کاهش می­دهد [54]. با این وجود، نمی­توان با قطعیت گفت که هایپرآندروژنیسم به طور قطع به دلیل افزایش میزان کپسپپتین است [55].
کیسپپتین توسط ژن Kiss1 کدگذاری شده و یک پروتئین 54 اسید آمینه است که از طریق گیرنده غشایی Kiss1r عمل می­کند [56]. دو گروه مجزا از نورونهای کپسپتین  (Anteroventral periventricular nucleus/ Preoptic periventricular nucleus)  AVPV / PeN و ARC در ناحیه پره اپتیک مغز در جوندگان و هسته اینفوندیبولار هیپوتالاموسی در انسان وجود دارد [58-57]. ARC kisspeptin، که معمولاً به­عنوان نورون­های kisspeptin/ neurokinin B/dynorphin KNDy شناخته می­شود، اخیراً به­عنوان تولید کننده پالس GnRH طولانی مدت، شناخته شده­است، در حالی­که گروه کپسپتین AVPV / PeN تا حد زیادی مسئول GnRH/LH است [39].
در زنان PCOS، ارتباط مثبتی بین سطوح کپسپتین با سطوح بالای LH در گردش خون وجود دارد، اگرچه منبع این کپسپتین در گردش (مغز، کبد، لوزالمعده، چربی، گناد و غیره) به درستی مشخص نیست [59]. Panidis و همکاران نشان­دادند که از بین دوازده مطالعه که بر روی زنان PCOS انجام گرفت هشت مطالعه سطح کپسپپتین بالاتری را در مقایسه با گروه کنترل گزارش داشتند [60]. البته اینکه چرا همه گروه­های PCOS نمی­توانند سطح کپسپپتین بالاتری نشان ­دهند، هنوز مشخص نیست. کیسپپتین در بافت مغز و چندین بافت محیطی بیان شده ­است، اما مطالعات نشان دادهاند که سیگنال­دهی کیسپپتین نورونی به طور خاص به نورون­های GnRH می­رود که به وسیله آن کیسپپتین محور تولید مثل را تحریک می­کند [61].
درون مغز، کیسپپتین در درجه اول در هسته قوسی هیپوتالاموس و هسته پری ونتریکولار شکمی-قدامی و هسته پری ونتریکولار، مناطقی که در تنظیم ترشح GnRH نقش دارند، بیان می­شود. درجه­های پایین تر بیان کیسپپتین در آمیگدال میانی، هسته خوابیده solitary tract (BNST) و سپتوم جانبی رخ می­دهد، اما نقش این نورون­های کیسپپتین خارج از هیپوتالاموس هنوز ناشناخته است [63-62].
یافته­های اخیر نشان داده ­است که نورون­های کپسپتین در ARC دو نوروپپتید، دینورفین (Dyn) A و نوروکینین (NKB) B را بیان می­کنند [64]. مطالعات متعددی نشان داده­است که ترشح کپسپتین به ترتیب توسط NKB و Dyn تحریک و مهار می­شود و به دلیل ارتباط عملکردی آن­ها، به این­ها نورون­هایKisspeptin, neurokinin B, and dynorphin (KNDy) می­گویند [65]. با توجه به نقش حیاتی که نوروپپتیدهای KNDy در تنظیم نورون­های GnRH و باروری متعاقب آن بازی می­کنند، این امکان وجود دارد که فعالیت گیرنده­های آندروژنی در این نورون­ها منجر به فعالیت بیش از حد نورون GnRH در PCOS می­شود [66]. در همین راستا مطالعات نشان­دادند که کیسپپتین محرک قوی محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد در هر دو مدل حیوانی و انسان است و مستقیماً بر نورون­های GnRH  اثر می­گذارد و موجب تحریک ترشح LH و FSH از سلول­های گنادوتروپ هیپوفیز قدامی می­شود [67]. بر اساس داده­های PCOS در مدل­های حیوانات و بیماران، تغییر در سیگنال­دهی کیسپپتین ممکن­ است در تولید فنوتیپ PCOS نقش داشته­ باشد [68]. در متاآنالیزی که توسط de Assis Rodrigues و همکاران در سال 2019 صورت ­گرقت مشخص شد سطح کیسپپتین در گروه کنترل نسبت به گروهی که PCOS داشتند، پایین­تر بود (تفاوت استاندارد میانگین: فاصله اطمینان 95%: 35/1-17/0: 76/0)، به جز تنها یک مطالعه که سطح کیسپپتین در گروه کنترل بالاتر بود [69].
کیسپپتین به­عنوان تنظیم کننده اصلی در مهار ترشح و یا تحریک ترشح استروژن نیز شناخته شده ­است. استروژن رهایی کیسپپتین و نوروکینین B از نورون­های KNDy را سرکوب می­کند و باعث تحریک سیگنال­دهی کیسپپتین میشود [70]. بنابراین می­توان نتیجه گرفت کیسپپتین میتواند نقش واسطه­گری در انتقال اثرات استروژن در نورونهای GnRH داشته­ باشد.
نقش سیگنال­دهی آندروژن در مغز در افراد PCOS
میزان حداقل سیگنال­دهی آندروژن و استروژن در مغز زنان در دوران جنینی و در زمان رشد در رحم، موجب ویژگی­های زنانه می­شود [71]. سیگنال­دهی آندروژن در مغز که از طریق گیرنده آندروژن رخ می­دهد احتمالاً در PCOS نقش اساسی و فعال­سازی ایفاء می­کند و منجر به پیشرفت و ظهور PCOS و بیماری­های مرتبط با آن می­شود [8]. قرار گرفتن در معرض آندروژن اضافی در دوران بارداری می­تواند موجب تغییراتی در مغز شود که به واسطه این تغییرات افراد در بزرگسالی دچار PCOS شوند [72]. علاوه بر این، هایپراندروژنیسم که با شروع PCOS در اکثر زنان مبتلا به PCOS رخ می­دهد، می­تواند با اثر بر مدارهای مغزی بر جنبه­های عصبی و غدد درون ریز این سندرم اثر گذاشته و همچنین منجر به اختلالات شناختی مرتبط شود [8].
میزان بالای آندروژن در گردش خون به طور معمول در افراد مبتلا به PCOS شایع است [73]. بحث این است که آیا میزان آندروژن­های بالا در زنان PCOS صرفاً پاسخ غدد درون ریز به ترشح بیش از حد GnRH و LH است که تخمدان را تحت تأثیر قرار می­دهد، یا اینکه افزایش آندروژن­ها خود در طول رشد و یا بزرگسالی در مغز (یا هیپوفیز) عمل می­کنند تا ترشح GnRH و LH را حفظ کنند؟
به طور معمول، زنان در طی مراحل اولیه رشد در معرض سطوح کمی از آندروژن قرار دارند. قرار گرفتن در معرض مقادیر بالایی از آندروژن­ها در طول رشد باعث ایجاد تغییراتی در مغز می­شود که به پیشرفت ویژگی­های PCOS در آغاز بلوغ کمک می­کند [72]. افزایش درون­زا در سطوح آندروژن در شروع بلوغ به احتمال زیاد موجب ایجاد اختلال در عملکرد تولید مثل می­شود [8].
اکثریت قریب به اتفاق تمایز جنسی مغز توسط آنزیم آروماتاز صورت می­گیرد که این آنزیم باعث تبدیل آندروژن به استروژن می­شود. در شرایط عادی، جنین ماده در معرض سطوح آندروژن بسیار کم قرار دارد که این امر نشان می­دهد که قرار گرفتن در معرض مقادیر بالای آندروژن می­تواند منجر به تغییرات مغزی شود که عواقب پاتولوژیک ایجاد می­کند [74]. از عواقب پاتولوژیک سطوح بالای آندروژن­ها می­توان به سرطان­ها از­جمله سرطان پستان، هیرسوتیسم، آکنه، هیپرپلازی مادرزادی آدرنال را می­توان نام برد [75].
هنگامی که میزان تستوسترون مادر در زنان مبتلا به PCOS و همچنین میزان تستوسترون در ورید ناف فرزندان دختر مادران مبتلا به PCOS سنجیده­ شد، مشخص­گردید که میزان تستوسترون آن­ها مشابه با سطوح تستوسترون در مردان است [76]. این امر این فرضیه را پشتیبانی می­کند که اتیولوژی PCOS ممکن است در رحم به­وجود آید، و این نشان می­دهد که هایپراندروژنیسم در بیماران باردار PCOS می­تواند مسئول انتقال این سندرم به فرزندان دختر آن­ها باشد. سطوح تستوسترون افزایش یافته مادر منجر به پیشرفت PCOS در فرزندان دختر می­شود، با این وجود مسیر قرار گرفتن جنین در معرض آندروژن در انسان هنوز روشن نیست، زیرا احتمالاً آنزیم­های آروماتاز جفت از جنین در برابر تستوسترون مادر محافظت می­کنند [77]. باید در نظر داشت در افراد مبتلا به PCOS بیان آروماتاز کاهش می­یابد، بنابراین تبدیل آندروژن به استروژن نیز صورت نمی گیرد که این امر منجر به افزایش آندروژن و در نهایت موجب PCOS می­گردد [78].
مطالعات نشان می­دهند که اعمال آندروژن در مغز ممکن است در تظاهر PCOS نقش داشته ­باشد و تغییرات ناشی از آندروژن در شبکه عصبی GnRH احتمالاً در پاتوژنز بسیاری از موارد PCOS مهم است و می­تواند منجر به اختلالات شناختی مرتبط با PCOS نیز شود [80 -79].
اثر آندروژن­ها بر اختلالات روان در افراد مبتلا به PCOS
تمام هورمون­های مهم استروئیدی غدد جنسی به طور قابل­توجهی بر فعالیت و انعطاف­پذیری اتصالات عصبی در مغز تأثیر می­گذارند. استروژن و پروژسترون غالباً در زنان و تستوسترون در مردان باعث انعطاف­پذیری سیناپسی در جمعیت­های نورونی متعدد در مناطق مختلف مغزی از­جمله هیپوکامپ، قشر و هیپوتالاموس می­شود [81 ،12]. در نورون­های هیپوکامپ، تراکم خارهای دندریتی در طول فاز پرو­استروس سیکل جنسی به دلیل بالا رفتن سطح استروژن افزایش حداکثری پیدا می­کند، در حالی­که پروژسترون تراکم خارهای دندریتی را در طول چرخه استروس کاهش می­دهد. به طور مشابه، درمان با استروژن تراکم خارهای دندریتی را در یک زیربخش هیپوتالاموس شکمی میانی در موش صحرایی ماده افزایش می­دهد [82]. درمقابل، قرار گرفتن در معرض آندروژن در زنان ارتباط بین سیناپسی طبیعی بین نورون­ها را مختل می­کند [83].
در شبکه بالادست حساس به هورمون استروئیدی، نورونهای GnRH، فعال­شدن گیرنده آندروژن در زنان ممکن است با تنظیم رونویسی گیرنده­های هورمون استروئید گنادی، که برای فیدبک هورمون استروئیدی حیاتی هستند، تداخل داشته­ باشد. تغییر در بیان گیرنده­های هورمون استروئیدی در شبکه عصبی آوران GnRH به طور مستقیم منجر به افزایش GnRH/LH و فنوتیپ PCOS می­شود [84]. این تغییرات همچنین می­تواند با افزایش بیش از حد آندروژن در دوران جنینی تکرار شود [76].
تداخل آندروژن با مدارهای اکسترا هیپوتالاموسی با اختلالات روانپزشکی از جمله افسردگی، اختلال دو قطبی و اضطراب همراه ­است که همه این اختلالات در زنان مبتلا به PCOS گزارش شده ­است. تعدادی از مطالعات نشان­داده­اند که شیوع اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به PCOS بیشتر از گروه کنترل هم­سنشان است و زنان مبتلا به PCOS برای طیف وسیعی از اختلالات روانپزشکی ریسک قابل ­توجهی دارند [85- 79]. در مطالعه­ای که بین افراد مبتلا به PCOS و دارای اضافه وزن و زنان مبتلا به PCOS با وزن نرمال صورت­گرفت، مشخص­گردید این افراد میزان افسردگی بالاتری نسبت به زنان مبتلا به PCOS با وزن نرمال داشتند [80].
بسیاری از بیماری­های مشترک PCOS، از جمله چاقی، هیرسوتیسم، آلوپسی و آکنه، می­توانند تأثیر عمده­ای روی ظاهر بدن داشته­ باشند و به احتمال زیاد در استرس روانی نقش­دارند [86]. از آن­جایی­که افزایش آندروژن از مشخصه افراد مبتلا به PCOS است و آندروژن­ها موجب چاق احشایی می­شوند، معمولاً افراد مبتلا به این سندرم دارای اضافه وزن هستند [87]. هیرسوتیسم یکی از علائم افزایش میزان آندروژن است که در PCOS و انواع دیگر اختلالات هایپرآندروژنیک برجسته­تر است [88]. یکی دیگر از علائم هایپرآندروژنیک آکنه است، هنگامی که آکنه در اواسط دهه 20 یا 30 سالگی تشدید شود، ممکن است یکی از علائم بالینی هیپرآندروژنیسم محسوب شود [88]. این علائم در رضایت از تصویر بدن، عزت نفس و کیفیت زندگی در چنین بیمارانی تأثیر منفی می­گذارد [89]. در PCOS، هیرسوتیسم به تدریج افزایش می­یابد و با افزایش وزن بر شدت آن افزوده می­شود [90].
با این­وجود، احتمالاً مکانیسم­های فیزیولوژیکی اساسی وجود دارد که زنان مبتلا به PCOS را به عواقب روانپزشکی مانند افسردگی و اضطراب مستعد می­کند. به­گونه­ای که باید توجه داشت PCOS هم می­تواند به­واسطه اختلالات هورمونی بر روان تأثیر­گذار باشد و هم به­صورت غیر مستقیم به­واسطه عوارض ثانویه این بیماری از قبیل چاقی، آکنه، هیرسوتیسم و اختلال هویت زنانگی بر روان این افراد اثر­گذار باشد و باعث به­وجود آمدن اختلالات روحی و روانی مانند افسردگی و اضطراب در این افراد شود [91]. بنابراین علائم PCOS ممکن­است جنبه­های فیزیولوژیکی نوجوانان مبتلا به PCOS و پس از آن جنبه­های مختلف کیفیت زندگی آن­ها را تحت تأثیر قرار­دهد [92]. در مطالعه­ای که توسط Nasari و همکاران بر روی افراد مبتلا به PCOS صورت­گرفت مشخص گردید که مهم­ترین دغدغه زنان مجرد مبتلا به PCOS، اثرات منفی این سندرم بر زیبایی ظاهری است که توسط چاقی و افزایش موهای زائد، ریزش موی سر و آکنه ایجاد می­شود که منجر به احساس شرمندگی و کاهش اعتماد به نفس در این افراد می­شود [93].
از سویی­دیگر، افزایش فعالیت محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (یا "محور استرس")، که با افزایش تولید آن[87]دروژن آدرنال و افزایش گردش کورتیزول مشخص می­شود، در برخی از زنان مبتلا به PCOS علاوه بر ایجاد هایپرآندروژنیسم ممکن­است موجب افزایش اضطراب نیز در این افراد شود [94]. با توجه به اینکه کورتیزول فعالیت محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال را در مغز تنظیم می­کند، افزایش گردش کورتیزول ممکن­است منجر به کاهش فیدبک منفی کورتیزول و افزایش حساسیت مدارهای مرکزی شود [95].
نتیجه گیری
با وجود شیوع بالای PCOS هنوز درمانی برای آن وجود ندارد. به دلیل چالش­های قانونی و مسائل اخلاقی، پیشرفت کمی در شناسایی علل اصلی PCOS، به ویژه در سطح مغز و هیپوفیز صورت­گرفته­است. با این وجود سهم مدل­های حیوانی در پرداختن به فرضیه­های مربوط به اعصاب و غدد درون­ریز در PCOS بسیار مفید بوده­ است. تحقیقات نشان می­دهند که آندروژن­ها باعث تغییر در مدارهای مرکزی مغز می­شوند و محور تولید مثلی نوروآندوکرین را مختل می­کنند. هدف قرار دادن داروها در برابر فنوتیپ­های نورونی که در آزمایشگاه به عنوان محرک بالقوه ترشح بیش از حد GnRH/LH شناخته می­شوند می­توانند یک رویکرد جدید و انتخابی برای کاهش فرکانس پالس LH در زنان مبتلا به PCOS ارائه­دهد.
اگرچه در حال­حاضر داده­های زیادی در بیماران PCOS با این رویکرد در دسترس نیست اما شاید بتوان گفت با شناخت و درک سیستم عصبی مرکزی و مکانیسم های مسیر تولید GnRH،  LHو هورمون­های ترشح شده در این مسیر منجر به شناخت و درک بیشتر این سندرم و دست یافتن به راه­کارهای مناسب برای درمان آن شد.
تشکر و قدردانی
نویسندگان مراتب تقدیر و تشکر خود را از پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشگی شهید بهشتی به دلیل حمایت های مالی این پژوهشکده ابراز می­دارند.
 
 
 
References
 
 
 
[1]     Jobira B, Frank DN, Pyle L, Silveira LJ, Kelsey MM, Garcia-Reyes Y, et al. Obese Adolescents With PCOS Have Altered Biodiversity and Relative Abundance in Gastrointestinal Microbiota. The Journal of clinical Endocrinology and Metabolism 2020; 105(6): e2134–e2144.
[2]     Naz MSG, Tehrani FR, Majd HA, Ahmadi F, Ozgoli G, Fakari FR, et al. The prevalence of polycystic ovary syndrome in adolescents: A systematic review and meta-analysis. Int J Reprod Biomed. 2019; 17(8): 533-542.
[3]     Rocha AL, Oliveira FR, Azevedo RC, Silva VA, Peres TM, Candido AL, et al. Recent advances in the un]derstanding and management of polycystic ovary syndrome. F1000Research 2019; 8.
[4]     Coutinho EA, Kauffman AS. The Role of the Brain in the Pathogenesis and Physiology of Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Medical Sciences (Basel, Switzerland) 2019; 7(8): 84.
[5]     Lizneva D, Suturina L, Walker W, Brakta S, Gavrilova-Jordan L, Azziz R. Criteria, prevalence, and phenotypes of polycystic ovary syndrome. Fertil Steril 2016; 106(1): 6-15.
[6]     Ruddenklau A, Campbell RE. Neuroendocrine Impairments of Polycystic Ovary Syndrome. Endocrinology 2019; 160(10): 2230-42.
[7]     Ramezani Tehrani F, Noroozzadeh M, Zahediasl S, Piryaei A, Hashemi S, Azizi F. The time of prenatal androgen exposure affects development of polycystic ovary syndrome-like phenotype in adulthood in female rats. Int J Endocrinol Metab 2014; 12(2): e16502.
[8]     Moore AM, Campbell RE. Polycystic ovary syndrome: Understanding the role of the brain. Front Neuroendocrinol 2017; 46: 1-14.
[9]     Pastor CL, Griffin-Korf ML, Aloi JA, Evans WS, Marshall JC. Polycystic ovary syndrome: evidence for reduced sensitivity of the gonadotropin-releasing hormone pulse generator to inhibition by estradiol and progesterone. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 1998; 83(2): 582-90.
[10]   Scicchitano P, Dentamaro I, Carbonara R, Bulzis G, Dachille A, Caputo P, et al. Cardiovascular Risk in Women With PCOS. Int J Endocrinol Metab 2012; 10(4): 611-8.
[11]   Spritzer MD, Roy EA. Testosterone and Adult Neurogenesis. Biomolecules 2020; 10(2).
[12]   Segal M, Murphy D. Estradiol induces formation of dendritic spines in hippocampal neurons: functional correlates. Horm Behav 2001; 40(2): 156-9.
[13]   Dupont J, Scaramuzzi RJ. Insulin signalling and glucose transport in the ovary and ovarian function during the ovarian cycle. The Biochemical Journal 2016; 473(11): 1483-501.
[14]   Burt Solorzano CM, Beller JP, Abshire MY, Collins JS, McCartney CR, Marshall JC. Neuroendocrine dysfunction in polycystic ovary syndrome. Steroids 2012; 77(4): 332-7.
[15]   Patel R, Shah G. Insulin Sensitizers Modulate GnRH Receptor Expression in PCOS Rats. Arch Med Res 2018; 49(3): 154-63.
[16]   Han S-K, Abraham IM, Herbison AE. Effect of GABA on GnRH Neurons Switches from Depolarization to Hyperpolarization at Puberty in the Female Mouse. Endocrinology 2002; 143(4): 1459-66.
[17]   Caldwell ASL, Edwards MC, Desai R, Jimenez M, Gilchrist RB, Handelsman DJ, et al. Neuroendocrine androgen action is a key extraovarian mediator in the development of polycystic ovary syndrome. Proc Natl Acad Sci U S A 2017; 114(16): E3334-e43.
[18]   Abbott DH, Barnett DK, Bruns CM, Dumesic DA. Androgen excess fetal programming of female reproduction: a developmental aetiology for polycystic ovary syndrome? Hum Reprod Update 2005; 11(4): 357-74.
[19]   Noroozzadeh M, Raoufy MR, Bidhendi Yarandi R, Faraji Shahrivar F, Ramezani Tehrani F. The effects of prenatal androgen exposure on cardiac function and tolerance to ischemia/reperfusion injury in male and female rats during adulthood. Life Sci 2019; 229: 251-60.
[20]   Roland AV, Nunemaker CS, Keller SR, Moenter SM. Prenatal androgen exposure programs metabolic dysfunction in female mice. J Endocrinol 2010; 207(2): 213-23.
[21]   Tehrani FR, Noroozzadeh M, Zahediasl S, Piryaei A, Azizi F. Introducing a rat model of prenatal androgen-induced polycystic ovary syndrome in adulthood. Experimental Physiology 2014; 99(5): 792-801.
[22]   Cimino I, Casoni F, Liu X, Messina A, Parkash J, Jamin SP, et al. Novel role for anti-Mullerian hormone in the regulation of GnRH neuron excitability and hormone secretion. Nat Commun 2016; 7: 10055.
[23]   Tata B, Mimouni NEH, Barbotin AL, Malone SA, Loyens A, Pigny P, et al. Elevated prenatal anti-Mullerian hormone reprograms the fetus and induces polycystic ovary syndrome in adulthood. Nat Med 2018; 24(6): 834-46.
[24]   Witchel SF, Tena-Sempere M. The Kiss1 system and polycystic ovary syndrome: lessons from physiology and putative pathophysiologic implications. Fertil Steril 2013; 100(1): 12-22.
[25]   Baskind NE, Balen AH. Hypothalamic-pituitary, ovarian and adrenal contributions to polycystic ovary syndrome. Best practice & research Clinical Obstetrics & Gynaecology 2016; 37: 80-97.
[26]   Merchenthaler I, Setalo G, Csontos C, Petrusz P, Flerko B, Negro-Vilar A. Combined retrograde tracing and immunocytochemical identification of luteinizing hormone-releasing hormone- and somatostatin-containing neurons projecting to the median eminence of the rat. Endocrinology 1989; 125(6): 2812-21.
[27]   Silverman AJ, Jhamandas J, Renaud LP. Localization of luteinizing hormone-releasing hormone (LHRH) neurons that project to the median eminence. J Neurosci 1987; 7(8): 2312-9.
[28]   Hrabovszky E, Liposits Z. Afferent neuronal control of type-I gonadotropin releasing hormone neurons in the human. Front Endocrinol (Lausanne) 2013; 4: 130.
[29]   Kaiser UB, Jakubowiak A, Steinberger A, Chin WW. Differential effects of gonadotropin-releasing hormone (GnRH) pulse frequency on gonadotropin subunit and GnRH receptor messenger ribonucleic acid levels in vitro. Endocrinology 1997; 138(3): 1224-31.
[30]   Singh P, Krishna A. Effects of GnRH agonist treatment on steroidogenesis and folliculogenesis in the ovary of cyclic mice. J Ovarian Res 2010; 3: 26.
[31]   Daniels TL, Berga SL. Resistance of gonadotropin releasing hormone drive to sex steroid-induced suppression in hyperandrogenic anovulation. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 1997; 82(12): 4179-83.
[32]   Berg T, Silveira MA, Moenter SM. Prepubertal Development of GABAergic Transmission to Gonadotropin-Releasing Hormone (GnRH) Neurons and Postsynaptic Response Are Altered by Prenatal Androgenization. The Journal of neuroscience : the official journal of the Society for Neuroscience 2018; 38(9): 2283-93.
[33]   Moore AM, Campbell RE. The neuroendocrine genesis of polycystic ovary syndrome: A role for arcuate nucleus GABA neurons. J Steroid Biochem Mol Biol 2016; 160: 106-17.
[34]   Knobil E, Plant TM, Wildt L, Belchetz PE, Marshall G. Control of the rhesus monkey menstrual cycle: permissive role of hypothalamic gonadotropin-releasing hormone. Science 1980; 207(4437): 1371-3.
[35]   Deswal R, Nanda S, Dang AS. Association of Luteinizing hormone and LH receptor gene polymorphism with susceptibility of Polycystic ovary syndrome. Syst Biol Reprod Med 2019; 65(5): 400-408.
[36]   Patel R, Shah G. Evaluation of ovarian and metabolic effects of GnRH modulators in two rat models of polycystic ovary syndrome. Mol Reprod Dev 2018; 85(10): 778-89.
[37]   Taylor AE, McCourt B, Martin KA, Anderson EJ, Adams JM, Schoenfeld D, et al. Determinants of abnormal gonadotropin secretion in clinically defined women with polycystic ovary syndrome. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 1997; 82(7): 2248-56.
[38]   Esparza LA, Schafer D, Ho BS, Thackray VG, Kauffman AS. Hyperactive LH Pulses and Elevated Kisspeptin and NKB Gene Expression in the Arcuate Nucleus of a PCOS Mouse Model. Endocrinology 2020; 161(4).
[39]   Clarkson J, Han SY, Piet R, McLennan T, Kane GM, Ng J, et al. Definition of the hypothalamic GnRH pulse generator in mice. Proc Natl Acad Sci U S A 2017; 114(47): E10216-e23.
[40]   Marques P, Skorupskaite K, George JT, Anderson RA. Physiology of GNRH and Gonadotropin Secretion. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, Chrousos G, Dungan K, Grossman A, et al., editors. Endotext. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000.
[41]   McCartney CR, Eagleson CA, Marshall JC. Regulation of gonadotropin secretion: implications for polycystic ovary syndrome. Semin Reprod Med 2002; 20(4): 317-26.
[42]   Chaudhari N, Dawalbhakta M, Nampoothiri L. GnRH dysregulation in polycystic ovarian syndrome (PCOS) is a manifestation of an altered neurotransmitter profile. Reproductive Biology and Endocrinology : RB&E 2018; 16(1): 37.
[43]   Eagleson CA, Gingrich MB, Pastor CL, Arora TK, Burt CM, Evans WS, et al. Polycystic ovarian syndrome: evidence that flutamide restores sensitivity of the gonadotropin-releasing hormone pulse generator to inhibition by estradiol and progesterone. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2000; 85(11): 4047-52.
[44]   Moore AM, Prescott M, Marshall CJ, Yip SH, Campbell RE. Enhancement of a robust arcuate GABAergic input to gonadotropin-releasing hormone neurons in a model of polycystic ovarian syndrome. Proc Natl Acad Sci U S A 2015; 112(2): 596-601.
[45]   Roland AV, Moenter SM. Prenatal androgenization of female mice programs an increase in firing activity of gonadotropin-releasing hormone (GnRH) neurons that is reversed by metformin treatment in adulthood. Endocrinology 2011; 152(2): 618-28.
[46]   Hrabovszky E, Steinhauser A, Barabas K, Shughrue PJ, Petersen SL, Merchenthaler I, et al. Estrogen receptor-beta immunoreactivity in luteinizing hormone-releasing hormone neurons of the rat brain. Endocrinology 2001; 142(7): 3261-4.
[47]   Coyle C, Campbell RE. Pathological pulses in PCOS. Mol Cell Endocrinol 2019; 498: 110561.
[48]   Moenter SM, Chu Z, Christian CA. Neurobiological mechanisms underlying oestradiol negative and positive feedback regulation of gonadotrophin-releasing hormone neurones. J Neuroendocrinol 2009; 21(4): 327-33.
[49]   Kawwass JF, Sanders KM, Loucks TL, Rohan LC, Berga SL. Increased cerebrospinal fluid levels of GABA, testosterone and estradiol in women with polycystic ovary syndrome. Hum Reprod 2017; 32(7): 1450-6.
[50]   DeFazio RA, Heger S, Ojeda SR, Moenter SM. Activation of A-type gamma-aminobutyric acid receptors excites gonadotropin-releasing hormone neurons. Mol Endocrinol 2002; 16(12): 2872-91.
[51]   Sullivan SD, Moenter SM. GABAergic integration of progesterone and androgen feedback to gonadotropin-releasing hormone neurons. Biol Reprod 2005; 72(1): 33-41.
[52]   Kauffman AS. Coming of age in the kisspeptin era: sex differences, development, and puberty. Mol Cell Endocrinol 2010; 324(1-2): 51-63.
[53]   Porter DT, Moore AM, Cobern JA, Padmanabhan V, Goodman RL, Coolen LM, et al. Prenatal Testosterone Exposure Alters GABAergic Synaptic Inputs to GnRH and KNDy Neurons in a Sheep Model of Polycystic Ovarian Syndrome. Endocrinology 2019; 160(11): 2529-42.
[54]   Araujo BS, Baracat MCP, Dos Santos Simoes R, de Oliveira Nunes C, Maciel GAR, Lobo RA, et al. Kisspeptin Influence on Polycystic Ovary Syndrome-a Mini Review. Reprod Sci 2020; 27(2): 455-60.
[55]   Lopes IM, Maganhin CC, Oliveira-Filho RM, Simoes RS, Simoes MJ, Iwata MC, et al. Histomorphometric Analysis and Markers of Endometrial Receptivity Embryonic Implantation in Women With Polycystic Ovary Syndrome During the Treatment With Progesterone. Reprod Sci 2014; 21(7): 930-8.
[56]   de Roux N, Genin E, Carel JC, Matsuda F, Chaussain JL, Milgrom E. Hypogonadotropic hypogonadism due to loss of function of the KiSS1-derived peptide receptor GPR54. Proc Natl Acad Sci U S A 2003; 100(19): 10972-6.
[57]   Gottsch ML, Cunningham MJ, Smith JT, Popa SM, Acohido BV, Crowley WF, et al. A role for kisspeptins in the regulation of gonadotropin secretion in the mouse. Endocrinology 2004; 145(9): 4073-7.
[58]   Hrabovszky E, Ciofi P, Vida B, Horvath MC, Keller E, Caraty A, et al. The kisspeptin system of the human hypothalamus: sexual dimorphism and relationship with gonadotropin-releasing hormone and neurokinin B neurons. Eur J Neurosci 2010; 31(11): 1984-98.
[59]   Wang T, Han S, Tian W, Zhao M, Zhang H. Effects of kisspeptin on pathogenesis and energy metabolism in polycystic ovarian syndrome (PCOS). Gynecol Endocrinol 2019; 35(9): 807-10.
[60]   Panidis D, Rousso D, Koliakos G, Kourtis A, Katsikis I, Farmakiotis D, et al. Plasma metastin levels are negatively correlated with insulin resistance and free androgens in women with polycystic ovary syndrome. Fertility and sterility 2006; 85(6): 1778-83.
[61]   Katulski K, Podfigurna A, Czyzyk A, Meczekalski B, Genazzani AD. Kisspeptin and LH pulsatile temporal coupling in PCOS patients. Endocrine 2018; 61(1): 149-57.
[62]   Stephens SB, Chahal N, Munaganuru N, Parra RA, Kauffman AS. Estrogen Stimulation of Kiss1 Expression in the Medial Amygdala Involves Estrogen Receptor-alpha But Not Estrogen Receptor-beta. Endocrinology 2016; 157(10): 4021-31.
[63]   Stephens SBZ, Di Giorgio NP, Liaw RB, Parra RA, Yang JA, Chahal N, et al. Estradiol-Dependent and -Independent Stimulation of Kiss1 Expression in the Amygdala, BNST, and Lateral Septum of Mice. Endocrinology 2018; 159(9): 3389-402.
[64]   Osuka S, Iwase A, Nakahara T, Kondo M, Saito A, Bayasula, et al. Kisspeptin in the Hypothalamus of 2 Rat Models of Polycystic Ovary Syndrome. Endocrinology 2017; 158(2): 367-77.
[65]   Wakabayashi Y, Nakada T, Murata K, Ohkura S, Mogi K, Navarro VM, et al. Neurokinin B and dynorphin A in kisspeptin neurons of the arcuate nucleus participate in generation of periodic oscillation of neural activity driving pulsatile gonadotropin-releasing hormone secretion in the goat. J Neurosci 2010; 30(8): 3124-32.
[66]   Goodman RL, Lehman MN, Smith JT, Coolen LM, de Oliveira CV, Jafarzadehshirazi MR, et al. Kisspeptin neurons in the arcuate nucleus of the ewe express both dynorphin A and neurokinin B. Endocrinology 2007; 148(12): 5752-60.
[67]   Skorupskaite K, George JT, Anderson RA. The kisspeptin-GnRH pathway in human reproductive health and disease. Human Reproduction Update 2014; 20(4): 485-500.
[68]   Zeydabadi Nejad S, Ramezani Tehrani F, Zadeh-Vakili A. The Role of Kisspeptin in Female Reproduction. International Journal of Endocrinology and Metabolism 2017; 15(3): e44337-e.
[69]   de Assis Rodrigues NP, Lagana AS, Zaia V, Vitagliano A, Barbosa CP, de Oliveira R, et al. The role of Kisspeptin levels in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis. Arch Gynecol Obstet 2019; 300(5): 1423-34.
[70    Skorupskaite K, George JT, Anderson RA. The kisspeptin-GnRH pathway in human reproductive health and disease. Human Reproduction Update 2014; 20(4): 485-500.
[71]   Campbell RE, Herbison AE. Gonadal steroid neuromodulation of developing and mature hypothalamic neuronal networks. Curr Opin Neurobiol 2014; 29: 96-102.
[72]   Xita N, Tsatsoulis A. Review: fetal programming of polycystic ovary syndrome by androgen excess: evidence from experimental, clinical, and genetic association studies. The Journal of clinical Endocrinology and Metabolism 2006; 91(5): 1660-6.
[73]   Sanchez-Garrido MA, Tena-Sempere M. Metabolic dysfunction in polycystic ovary syndrome: Pathogenic role of androgen excess and potential therapeutic strategies. Molecular Metabolism 2020; 35: 100937.
[74]   Wilson CA, Davies DC. The control of sexual differentiation of the reproductive system and brain. Reproduction 2007; 133(2): 331-359.
[75]   Pignatelli D, Pereira SS, Pasquali R. Androgens in Congenital Adrenal Hyperplasia. Frontiers of Hormone Research 2019; 53: 65-76.
[76]   Sir-Petermann T, Codner E, Perez V, Echiburu B, Maliqueo M, Ladron de Guevara A, et al. Metabolic and reproductive features before and during puberty in daughters of women with polycystic ovary syndrome. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2009; 94(6): 1923-30.
[77]   Kragie L. Aromatase in primate pregnancy: a review. Endocr Res 2002; 28(3): 121-8.
[78]   Franik S, Eltrop SM, Kremer JA, Kiesel L, Farquhar C. Aromatase inhibitors (letrozole) for subfertile women with polycystic ovary syndrome. Cochrane Database Syst Rev 2018; 5: Cd010287.
[79]   Davari-Tanha F, Hosseini Rashidi B, Ghajarzadeh M, Noorbala AA. Bipolar disorder in women with polycystic ovarian syndrome (PCO). Acta Med Iran 2014; 52(1): 46-8.
[80]   Cinar N, Kizilarslanoglu MC, Harmanci A, Aksoy DY, Bozdag G, Demir B, et al. Depression, anxiety and cardiometabolic risk in polycystic ovary syndrome. Hum Reprod 2011; 26(12): 3339-45.
[81]   Matsumoto A, Micevych PE, Arnold AP. Androgen regulates synaptic input to motoneurons of the adult rat spinal cord. J Neurosci 1988; 8(11): 4168-76.
[82]   Calizo LH, Flanagan-Cato LM. Estrogen selectively regulates spine density within the dendritic arbor of rat ventromedial hypothalamic neurons. J Neurosci 2000; 20(4): 1589-96.
[83]   Matsumoto A. Synaptogenic action of sex steroids in developing and adult neuroendocrine brain. Psychoneuroendocrinology 1991; 16(1-3): 25-40.
[84]   Turgeon JL, Waring DW. Androgen modulation of luteinizing hormone secretion by female rat gonadotropes. Endocrinology 1999; 140(4): 1767-74.
[85]   Annagur BB, Kerimoglu OS, Tazegul A, Gunduz S, Gencoglu BB. Psychiatric comorbidity in women with polycystic ovary syndrome. J Obstet Gynaecol Res 2015; 41(8): 1229-33.
[86]   Apridonidze T, Essah PA, Iuorno MJ, Nestler JE. Prevalence and characteristics of the metabolic syndrome in women with polycystic ovary syndrome. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2005; 90(4): 1929-35.
[87]   Pasquali R, Oriolo C. Obesity and Androgens in Women. Frontiers of hormone research 2019; 53: 120-34.
[88]   Goodman NF, Cobin RH, Futterweit W, Glueck JS, Legro RS, Carmina E. American association of clinical endocrinologists, american college of endocrinology, and androgen excess and pcos society disease state clinical review: guide to the best practices in the evaluation and treatment of polycystic ovary syndrome--part 1. Endocrine practice : official journal of the American College of Endocrinology and the American Association of Clinical Endocrinologists 2015; 21(11): 1291-300.
[89]   Moradi F, Ghadiri-Anari A, Dehghani A, Reza Vaziri S, Enjezab B. The effectiveness of counseling based on acceptance and commitment therapy on body image and self-esteem in polycystic ovary syndrome: An RCT. International Journal of Reproductive Biomedicine (Yazd, Iran) 2020; 18(4): 243-52.
[90]   Goodman NF, Cobin RH, Futterweit W, Glueck JS, Legro RS, Carmina E. American association of clinical endocrinologists, american college of endocrinology, and androgen excess and pcos society disease state clinical review: guide to the best practices in the evaluation and treatment of polycystic ovary syndrome - parT 2. Endocrine practice : official journal of the American College of Endocrinology and the American Association of Clinical Endocrinologists 2015; 21(12): 1415-26.
[91]   Bishop SC, Basch S, Futterweit W. Polycystic ovary syndrome, depression, and affective disorders. Endocrine practice : official journal of the American College of Endocrinology and the American Association of Clinical Endocrinologists 2009; 15(5): 475-82.
[92]   Saei Ghare Naz M, Ramezani Tehrani F, Behroozi Lak T, Mohammadzadeh F, Nasiri M, Kholosi Badr F, et al. Quality of Life and Emotional States of Depression, Anxiety and Stress in Adolescents with Polycystic Ovary Syndrome: A Cross-Sectional Study. Psychology Research and Behavior Management 2020; 13: 203-9.
[93]   Nasiri-Amiri F, Ramezani Tehrani F, Simbar M, Montazeri A, Mohammadpour RA. The Polycystic Ovary Syndrome Health-Related Quality-of-Life Questionnaire: Confirmatory Factor Analysis. International Journal of Endocrinology and Metabolism 2018; 16(2): e12400-e.
[94]   Vassiliadi DA, Barber TM, Hughes BA, McCarthy MI, Wass JA, Franks S, et al. Increased 5 alpha-reductase activity and adrenocortical drive in women with polycystic ovary syndrome. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2009; 94(9): 3558-66.
[95]   Ferrer A, Costas J, Labad J, Salvat-Pujol N, Segalàs C, Urretavizcaya M, et al. FKBP5 polymorphisms and hypothalamic-pituitary-adrenal axis negative feedback in major depression and obsessive-compulsive disorder. Journal of Psychiatric Research 2018; 104: 227-34.


 
The Role of Central Nervous System and Hypothalamic-Pituitary-Gonadal (HPG) Axis Changes in the Occurrence of Polycystic Ovary Syndrome: A Narrative Review Article
 
 
N. Sarahian[5], M. Noroozzadeh[6], M. Changaei[7], F. Ramezani Tehrani[8]
 
 
 
Received: 24/06/2020  Sent for Revision: 07/07/2020 Received Revised Manuscript: 05/09/2020 Accepted: 07/09/2020
 
 
Background and Objectives: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common reproductive endocrine disorder, affecting at least 10% of women in reproductive age. It is associated with hyperandrogenism, obesity, menstrual iregularity and infertility. There are several hypotheses regarding the metabolic, genetic, epigenetic, and environmental causes of the disease. Although the main cause of the disease is not well known, it seems that the disorder in the central nervous system (CNS) and as a result, the disruption in the production of gonadal hormones is one of the main causes of this syndrome.
The relationship between CNS and gonadal steroid hormones is bilateral. As dysfunction of this system plays a role in the development of the disease, alterations in the levels of steroid hormones also affect the activity and flexibility of neuronal connections in the brain. Androgens also send critical feedback to the hypothalamus and pituitary glands and regulate the secretion of GnRH (gonadotropin-releasing hormone).
Androgens can disrupt the neuroendocrine reproductive axis by altering the central circuits of the brain. Prescribing drugs against neuronal phenotypes that potentially stimulate excessive GnRH / LH (Luteinizing hormone) secretion could be a new and selective approach to reducing LH frequency in women with PCOS.
Key words: Central nervous system (CNS), Hyperandrogenism, Polycystic ovary syndrome, Gonad
 
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: Not applicated.
 
How to cite this article: Sarahian N, Noroozzadeh M, Changaei M, Ramezani Tehrani F. The Role of Central Nervous System and Hypothalamic-Pituitary-Gonadal (HPG) Axis Changes in the Occurrence of Polycystic Ovary Syndrome: A Narrative Review Article. J Rafsanjan Univ Med Sci 2020; 19 (7): 727-48. [Farsi]


 
[1]- کارشناسی ارشد، مرکزتحقیقات آندوکرینولوژی تولیدمثل، پژوهشکده ی علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
[2]- کارشناسی ارشد، مرکزتحقیقات آندوکرینولوژی تولیدمثل، پژوهشکده ی علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
[3]- کارشناسی ارشد، گروه ایمونولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
[4]- (نویسنده مسئول) استاد، مرکزتحقیقات آندوکرینولوژی تولیدمثل، پژوهشکده ی علوم غدد درون ریز و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.   تلفن: 22432500   دورنگار: 22416264  آدرس پست الکترونیکی:    ramezani@endocrine.ac.ir
 
[5]- MSc, Reproductive Endocrinology Research Center, Research Institute for Endocrine Sciences and Metabolism, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran, ORCID:0000-0002-7915-7355
[6]- MSc, Reproductive Endocrinology Research Center, Research Institute for Endocrine Sciences and Metabolism, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran, ORCID:0000-0003-4561-8472
[7]- MSc, Dept. of Immunology, School of Medicine, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran, ORCID:0000-0003-0573-6554
[8]- Prof., Reproductive Endocrinology Research Center, Research Institute for Endocrine Sciences and Metabolism, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran, ORCID:0000-0002-4609-065x
(Corresponding Author) Tel: (021) 22432500, Fax: (021) 22416264, E-mail: ramezani@endocrine.ac.ir
نوع مطالعه: مقاله مروري | موضوع مقاله: فيزيولوژي
دریافت: 1399/4/1 | پذیرش: 1399/6/17 | انتشار: 1399/7/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb