مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، دی 1399، 1070-1053
مدلیابی اعتیاد به اینترنت بر اساس حساسیت بین فردی و تعارض زناشویی والدین با میانجیگری کنترل هدفمند در دانشآموزان شهر اردبیل در سال تحصیلی 1399:
یک مطالعه توصیفی
سجاد بشرپور[1]، شیرین احمدی[2]، فاضله حیدری[3]
دریافت مقاله:06/07/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح:14/08/99 دریافت اصلاحیه از نویسنده:19/09/99 پذیرش مقاله: 22/09/99
چکیده
زمینه و هدف: حساسیت به تعاملات بین فردی و تعارضات زناشویی نقش مهمی در گرایش به اعتیاد اینترنت فرزندان دارد. پژوهش حاضر با هدف مدلیابی اعتیاد به اینترنت بر اساس حساسیت بین فردی و تعارض زناشویی والدین با میانجیگری کنترل هدفمند در دانشآموزان انجام گرفت.
مواد و روشها:
روش پژوهش حاضر توصیفی میباشد. جامعه آماری شامل کلیه دانشآموزان دوره اول و دوم متوسطه شهر اردبیل در سال 1399 بود. تعداد 239 نفر از این افراد به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. دانشآموزان به پرسشنامههای اعتیاد به اینترنت، کنترل هدفمند، حساسیت بین فردی و تعارضات زناشویی والدین پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی Pearson و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که اعتیاد به اینترنت با نمره کل حساسیت بین فردی (57/0=r، 001/0>p) و تعارض زناشویی والدین (36/0=r، 001/0>p) ارتباط مثبت و با کنترل هدفمند (44/0-=r، 001/0>p) ارتباط منفی دارد. همچنین کنترل هدفمند با نمره کل حساسیت بین فردی (21/0-=r، 001/0>p) و تعارض زناشویی والدین (17/0-=r، 001/0>p) ارتباط منفی دارد. شاخصهای برازش مدل نیز حساسیت بین فردی و تعارضات زناشویی بر اعتیاد به اینترنت را با میانجیگری کنترل هدفمند تأیید کرد.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش میتواند در ایجاد برنامههای کاربردی و کارگاههای آموزشی برای نوجوانانی که دارای اعتیاد به اینترنت هستند و نیز در پیشگیری از اعتیاد به اینترنت به کار گرفته شود.
واژههای کلیدی: اعتیاد به اینترنت، کنترل هدفمند، حساسیت بین فردی، تعارضات زناشویی والدین، دانشآموزان، اردبیل
مقدمه
اعتیاد به اینترنت (Internet addiction) توسط Young به عنوان عدم توانایی جلوگیری از استفاده بیش از حد از اینترنت با صرف زمان ناچیز بودن اتصال به اینترنت، وجود تحریکپذیری شدید و پرخاشگری در هنگام محرومیت و ایجاد اختلال در زندگی شخصی، خانوادگی، اجتماعی و شغلی فرد تعریف شده است. همچنین نوجوانان بیش از بزرگسالان مستعد ابتلاء به اعتیاد به اینترنت هستند [1]. اعتیاد به اینترنت طی دو دهه اخیر مورد توجه محققان و متخصصان قرار گرفته است و به طور گستردهای برای تحقیق و کشف اهداف علائم اعتیاد در افراد مورد استفاده قرار گرفته است. استفاده روزمره از اینترنت به ویژه در جمعیت نوجوانان و جوانان بسیار قابل توجه است و علاوه بر مزایای بیشمار، استفاده از اینترنت خطرات زیادی از جمله رفتار اعتیادآور به همراه دارد [2].
از سازههای مورد بررسی در پژوهش حاضر که به نظر میرسد با اعتیاد به اینترنت ارتباط دارد حساسیت بین فردی (Interpersonal Sensitivity) میباشد. حساسیت بین فردی شامل تجربیات عاطفی میباشد که به عنوان احساس حقارت، عدم کفایت شخصی و روحیه ضعیف تعریف میشود [3]. افرادی که دارای حساسیت بین فردی بالایی هستند به احتمال زیاد به تلفنهای همراه اعتیاد پیدا میکنند [4]. مطالعه طولی بر روی نوجوانان تأثیر حساسیت بین فردی بر اعتیاد به اینترنت را نشان داده است [5]. Chen و همکاران در مطالعات خود نشان دادند بین اعتیاد به اینترنت و استفاده اعتیادی از تلفن همراه با مشکلات بین فردی در نوجوانان همبستگی مثبت و معنیداری وجود دارد [6]. علاوه بر این، معتادان به اینترنت احتمالاً روابط بین فردی ضعیف را حفظ میکنند که این امر ممکن است به احساس تنهایی بیشتر در آنها منجر شود [7].
اخیراً، تعداد فزاینده مطالعات بر تأثیر مهم خانواده در اعتیاد جوانان به اینترنت به طور خاص پرداخته است. مطالعات نشان داده است که تعارض زناشویی والدین (Parents Marital Conflict) اعتیاد شدید به اینترنت در جوانان را پیشبینی میکند [9-8]. محیط خانوادگی نامناسب میتواند احساس امنیت نوجوان را کاهش داده و به طور معنیداری خطر مشکلات روانشناختی و رفتار را افزایش دهد. نظریه سیستمهای خانواده Bowen فرض میکند که خانواده یک واحد هیجانی بنیادی است که واجد ویژگی نگهدارنده تعادل حیاتی آن سیستم است. زمانی که والدین با همدیگر تعارض داشته باشند، این سیستم مختل میشود. هنگامی که کودکان بیثباتی موجود در سیستم که به دلیل تعارض والدین ایجاد شده است را ادراک میکنند، بیشتر ممکن است به رفتارهای مشکلزا بپردازند [10]. همسو با این نظریه، چندین مطالعه تجربی نشان دادهاند که تعارض زناشویی والدین میتواند در اعتیاد به اینترنت نقش داشته باشد [12-11]. مطالعه Ko و همکاران نشان داد که تعارض زناشویی والدین قویترین پیشبینی کننده اعتیاد به اینترنت میباشد [13]. Gao و همکاران نشان دادند که تعارض زناشویی والدین بر اعتیاد به اینترنت تأثیر مستقیمی دارد و این اثر به وسیله اضطراب و افسردگی نیز میانجیگری میشود. [14].
به نظر میرسد کنترل هدفمند (Effortful Control) یکی از عوامل اساسی زمینهساز اعتیاد به اینترنت است. کنترل هدفمند به کارکرد توجه دستگاههای اجرایی از جمله فعالسازی توجه مناسب و سرکوب پاسخهای نامناسب اشاره دارد [15]. تحقیقات قبلی نشان داد که کنترل هدفمند با اعتیاد به اینترنت [16] و اعتیاد به تلفن همراه ارتباط دارد [17]. کنترل هدفمند کم، به عنوان یکی از مهمترین عوامل مرتبط با رفتارهای اعتیادی از جمله اعتیاد به اینترنت در نوجوانان شناخته شده است [18]. Wang و همکاران در مطالعات خود گزارش دادند بین اعتیاد به اینترنت و کنترل هدفمند ارتباط منفی و معنیداری وجود دارد [19] و کنترل هدفمند ضعیف تا حدی میتواند استفاده مشکلساز نوجوانان به ویژه در بین پسران از اینترنت را توضیح دهد [20]. کنترل هدفمند به عنوان متغیر میانجی بهصورت غیرمستقیم با تعارض والدین و استفاده اعتیادی از اینترنت در نوجوانان ارتباط دارد و پیشبینی کننده عملکرد بین فردی افراد میباشد [22-21].
با توجه به اینکه امروزه اینترنت یکی از مهمترین پیشرفتهای بشر در دهههای اخیر به شمار میرود و زندگی ما را از جنبههای مختلفی متحول ساخته و بسیاری از تغییرات مثبت غیرقابل انکار را به وجود میآورد. با این حال، در همان زمان باعث عواقب منفی از جمله اعتیاد به اینترنت شده است[23]. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف مدلیابی اعتیاد به اینترنت بر اساس حساسیت بین فردی و تعارض زناشویی با میانجیگری کنترل هدفمند در قالب مدل مفهومی زیر (نمودار 1) انجام گرفت.
