جلد 19، شماره 12 - ( 12-1399 )                   جلد 19 شماره 12 صفحات 1260-1245 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Habibi F, Ahmadinia H, Rezaeian M. Frequency of Thoughts and Planning for Suicide Attempt in Paramedical Students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2019: A Cross-Sectional Study. JRUMS 2021; 19 (12) :1245-1260
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5628-fa.html
حبیبی فاطمه، احمدی نیا حسن، رضائیان محسن. بررسی فراوانی افکار و برنامه‌ریزی جهت اقدام به خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1398: یک مطالعه مقطعی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (12) :1245-1260

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5628-fa.html


استاد گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
متن کامل [PDF 309 kb]   (654 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1629 مشاهده)
متن کامل:   (1269 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، اسفند 1399، 1260-1245
 
بررسی فراوانی افکار و برنامه­ریزی جهت اقدام به خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1398: یک مطالعه مقطعی
 
فاطمه حبیبی[1]، حسن احمدی نیا[2]، محسن رضائیان[3]
 
دریافت مقاله: 23/07/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 27/08/99  دریافت اصلاحیه از نویسنده:23/09/99        پذیرش مقاله: 24/09/99
 
 
چکیده
زمینه و هدف: تفکر خودکشی به منزله­ تمایل فرد به مردن است که شیوع بالایی در بین دانشجویان دارد و به دلیل نقش مهم دانشجویان پیراپزشکی به عنوان کادر درمان آینده، این مطالعه با هدف تعیین فراوانی افکار و برنامه­ریزی جهت اقدام به خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد.
مواد و روش­ها: در این مطالعه­ مقطعی، 209 نفر از دانشجویان رشته­های پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان از ورودی 1394 تا 1397 به روش سرشماری در مطالعه شرکت کردند. جهت جمع­آوری اطلاعات از پرسش­نامه­ اطلاعات دموگرافیک و پرسش­نامه­ استاندارد سنجش افکار خودکشی Beck به صورت خودگزارش­دهی استفاده گردید. داده­ها با استفاده از آزمون­های آماری مجذور کای، آنالیز واریانس یک­طرفه و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته­ها: در این مطالعه از کل شرکت کنندهها، 209 نفر از دانشجویان پیراپزشکی شرکت کردند که 4/14 درصد (30 نفر) دارای افکار خودکشی و 3/3 درصد (7 نفر) آمادگی جهت خودکشی داشتند. شیوع افکار خودکشی در دانشجویان پسر بیشتر از دختر (886/0=p) و در مجرد­ها بیشتر از متأهلین بود، اما اختلاف معنی­داری بین آن­ها مشاهده نشد (166/0=p). درحالی که بین نمره افکار خودکشی با سابقه­ رابطه­ اخیراً جدا شده (301/0=p)، سابقه­ نمره نیاوردن در واحد­های درسی (001/0>p)، سابقه­ مشروطی (001/0>p)، مصرف سیگار (001/0>p) و رضایت از رشته­ تحصیلی (001/0>p) ارتباط آماری معنی­دار مشاهده شد.
نتیجه­گیری: نتایج مطالعه­ حاضر بیانگر این بود که افکار خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی شایع می­باشد. بنابراین ایجاب می­کند تا در راستای پیش­گیری از بروز افکار خودکشی در بین دانشجویان برنامه­ریزی­های لازم انجام گیرد.
واژه­های کلیدی: افکار خودکشی، دانشجویان پیراپزشکی، رفسنجان
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
مقدمه
تفکر خودکشی (Suicidal thoughts) به منزله­ تمایل فرد به مردن است که می­تواند از تمایل گذرای به مردن تا تفکر فعال و مداوم در مورد آن و انتخاب یک روش مشخص برای انجام آن متغیر باشد درحالی که اقدام به خودکشی یک عملی آگاهانه با هدف پایان­دادن به زندگی خود است که فرد انجام می­دهد [1]. اگرچه افکار خودکشی به منزله­ خودکشی فعال نیست اما خود یک عامل خطر مهم برای اقدام به خودکشی محسوب می­شود که فرد با افکار خودکشی ممکن است در شرایط بحرانی قرار گیرد و دست به خودکشی بزند، به طوری که در مطالعه Nock و همکاران یافته­ها حاکی از این بود که بیش از یک سوم افراد با سابقه­ افکار خودکشی دست به خودکشی زده­اند [2].
طبق برآورد سازمان بهداشت جهانی در سراسر جهان سالیانه افراد بسیار زیادی جهت خودکشی اقدام می­کنند که 800 هزار نفر از این افراد در اثر خودکشی با روش­های مختلف جان خود ­را از دست می­دهند که حدود 79 درصد از خودکشی­های سال 2016 در کشور­های با درآمد کم و متوسط رخ داده ­است [3]. هم­چنین در اروپا حدود 21 درصد افراد در برهه­ای از زندگی خود افکار خودکشی و آرزوی مرگ را تجربه می­کنند که ممکن است در نهایت منجر به اقدام به خودکشی در برخی از این افراد بشود [4]. در ایران نیز، شیوع خودکشی طی سال­های 2006 تا 2010 در مناطق مختلف، بین 2/2 تا 53/19 نفر در هر 100000 نفر براورد شده­ است [5] و به طورکلی شیوع افکار خودکشی در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی همچنان نسبت به بسیاری از مناطق دیگر از جمله اروپا و آمریکا و استرالیا کمتر می­باشد [6].
شیوع خودکشی و افکار آن در دانشجویان رشته­های مختلف نیز بالا می­باشد به طوری که مطالعات مختلفی به بررسی این فراوانی پرداخته­اند که در مطالعه­ای در کشور ایران شیوع افکار خودکشی در دانشجویان 2/6 تا 7/42 درصد و اقدام به خودکشی 8/1 تا 5/3 درصد برآورد گردید [7] که در مطالعه­ Mirzaei و همکارش بیشترین شیوع مربوط به دانشجویان رشته­ پزشکی برآورد گردید [8]. هم­چنین در مطالعات خارج کشور این فراوانی مورد مطالعه قرار گرفته است به طوری که در مطالعه­ای در کشور اتیوپی شیوع دوازده ماهه افکار خودکشی و اقدام به خودکشی به ترتیب 7/23 و 5/3 درصد [9]، در کشور نروژ شیوع مادام العمر افکار خودکشی و اقدام به خودکشی 0/21 و 2/4 درصد برآورد گردید [10].
عوامل مختلفی در شیوع افکار خودکشی در دانشجویان تأثیرگذار هستند به طوری که Ghafari و همکاران در مطالعهای در دانشگاه اصفهان نشان دادند که میزان سوء مصرف مواد و الکل و سابقه­ اقدام به خودکشی در دوستان یا خانواده­ افراد از عوامل مهم افزایش افکار خودکشی در دانشجویان هستند [11]. از طرفی در مطالعه­ Soofiafshar و همکاران در دانشگاه رفسنجان نتایج نشان داد عوامل مختلفی چون سابقه مراجعه به روان­پزشک، عدم رضایت از رشته تحصیلی، سابقه­ نیاوردن نمره­ قبولی در واحد­های درسی و سابقه مشروطی بر افکار خودکشی تأثیرگذار هستند [12]. Heshmatijoda و همکاران نیز در مطالعه خود در دانشگاه علوم پزشکی زنجان نشان دادند که محل سکونت دانشجویان در افکار خودکشی نقش دارد به طوری که فراوانی افکار خودکشی در دانشجویان غیرخوابگاهی بیشتر از دانشجویان خوابگاهی بود [13].
بنابراین با توجه به این­که افکار خودکشی یک عامل مهم برای اقدام به خودکشی محسوب می­شود و سلامت دانشجویان رشته­های مختلف پیراپزشکی به عنوان نیروهای ارزشمند در کادر درمان آینده اهمیت ویژه­ای دارد، می­توان با انجام مطالعات دقیق بر روی این گروه جهت بررسی شیوع افکار خودکشی و شناخت عوامل تأثیرگذار بر آن، به راهکارهای سودمندی برای کاهش اقدام به خودکشی در دانشجویان دست یافت. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی افکار و برنامه­ریزی جهت اقدام به خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد تا در راستای شناسایی وضعیت موجود، این معضل بهداشت روان را مورد توجه بیشتر مسئولین ذی­ربط قرار دهد.
مواد و روش­ها
مطالعه­ حاضر به صورت مقطعی می­باشد که 209 دانشجو رشته­های پیراپزشکی شامل علوم­آزمایشگاهی، رادیولوژی، اتاق­عمل و هوشبری از ورودی 1394 تا 1397 در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونهگیری به صورت سرشماری شامل 300 نفر دانشجو رشته­های پیراپزشکی بودند که در نهایت 209 نفر (درصد شرکت کنندهها 6/69 درصد) با رضایت شخصی وارد مطالعه شدند.
به منظور گردآوری داده­ها از چک لیست شامل اطلاعات دموگرافیک نظیر سن، جنس، رشته، ورودی، محل سکونت، سابقه­ مراجعه به روان­پزشک در فرد و اعضای خانواده، سابقه بیماری روانی در افراد و اعضای خانواده مراجعه­کننده به روانپزشک، رضایت از رشته­ تحصیلی، وابستگی اقتصادی به خانواده، سابقه بیماری مزمن، سابقه مصرف دارو، سابقه­ رابطه­ اخیراً جدا شده، سابقه­ نمره نیاوردن در واحد­های درسی، سابقه­ مشروطی و مصرف سیگار و پرسش­نامه­ استاندارد سنجش افکار خودکشی Beck (Ideation Suicidal for Scale Beck/BSSI) استفاده شد [14]. معیارهای ورود به مطالعه شامل اشتغال به تحصیل در یکی از رشته­های پیراپزشکی، رضایت به شرکت در پژوهش و معیارهای خروج شامل انصراف از شرکت در پژوهش و عدم پاسخ کامل به سؤالات بود. همچنین این مطالعه دارای کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به شماره ثبتی 990131 می باشد.
پرسش­نامه­ سنجش افکار خودکشی Beck شامل 19 سؤال است که به منظور آشکارسازی و اندازه­گیری نگرش، رفتار، تمایلات و طرح­ریزی برای اقدام به خودکشی تهیه شده و مقیاس براساس سه درجه­ نقطه­ای از 0-2 تنظیم شده است که نمره­ کل از 0-38 متغیر می­باشد. 5 سؤال اول جنبه­ غربالگری دارند که پاسخ این سؤالات نشان­دهنده­ تمایل یا عدم تمایل به خودکشی می­باشد که در صورتی که از 5 سؤال اول نمره­ 5-0 به­دست­­آید نیازی به ادامه­ پاسخگویی نیست و در غیر این صورت باید 14 سؤال باقیمانده پاسخ داده ­شود. تفسیر امتیاز کلی به این صورت است که نمره 5-0 بیان­گر عدم وجود افکار خودکشی، 19-6 دارای افکار خودکشی و 38-20 آمادگی جهت خودکشی می­باشد. ایﻦ پرسش­نامه ﺑﻪ ﻓﺎرﺳﯽ ﺗﺮﺟﻤﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ و روایﯽ هم­زمان آن با پرسش­نامه سلامت عمومی برابر با 76/0 و اﻋﺘﺒﺎر آن ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش آﻟﻔﺎی ﮐﺮوﻧﺒﺎخ 95/0 به­دست آمده ­است [15]... در مطالعه حاضر نیز پایایی پرسشنامه ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از آﻟﻔﺎی ﮐﺮوﻧﺒﺎخ برابر با 86/0 محاسبه گردید.
روش جمع­آوری داده­ها نیز بدین صورت انجام ­شد که پرسش­نامه­ها توسط محقق و به صورت حضوری در بین دانشجو­های رشته­های مورد مطالعه در دانشکده پیراپزشکی، خوابگاه­ها، بیمارستان­های مرادی و علی­ابن­ابی­طالب(ع) شهرستان رفسنجان توزیع شد و درخصوص موضوع پژوهش به شرکت­کنندگان توضیح داده شد. هم­چنین اطمینان­بخشی به شرکت­کنندگان درمورد حفظ اطلاعات آن­ها صورت گرفت. پس از توزیع پرسش­نامه­ها تعدادی از دانشجویان طی 15 الی 20 دقیقه، پرسش­نامه­ها را تکمیل کردند که پرسش­نامه­ها جمع­آوری شد اما برخی از دانشجویان خواستار زمان بیشتری برای تکمیل پرسش­نامه­ها شدند که پرسشنامه­های تکمیل شده­ برخی از آن­ها بعد از زمان مقرر جمعآوری شد اما تعدادی از شرکت­کنندگان با وجود پیگیری­های مکرر حاضر به همکاری نشدند و پرسش­نامه­ها را تکمیل نکردند.
در نهایت اطلاعات پس از جمع­آوری توسط نرم­افزار SPSS نسخه­ 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت توصیف اطلاعات کیفی از تعداد و درصد و اطلاعات کمی با استفاده از شاخص­های میانگین و انحراف­معیار گزارش شدند. پس از محاسبه­ نمره­ خودکشی حاصل از سؤالات پرسش­نامه­ استاندارد سنجش افکار خودکشی Beck، شرکت­کنندگان به سه گروه شامل گروه­های فاقد افکار خودکشی، دارای افکار خودکشی و آمادگی جهت خودکشی تقسیم شدند و سپس جهت مقایسه­ متغیرهای کیفی و کمی در این سه گروه به ترتیب از آزمون­های آماری مجذور­کای و آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شد. سپس با توجه به این­که تعداد نمونه­ها در گروه آمادگی جهت خودکشی خیلی کم بود ابتدا دو گروه دارای افکار خودکشی و آمادگی جهت خودکشی ادغام شدند و جهت بررسی میزان تأثیر هم­زمان متغیر­های مختلف بر شانس داشتن افکار خودکشی از مدل رگرسیون لجستیک استفاده شد. در تمام آزمون­ها سطح معنی­داری 05/0 در نظر گرفته شد.
نتایج
در این مطالعه 209 نفر از 300 دانشجوی رشته­های پیراپزشکی شامل علوم­ آزمایشگاهی، هوشبری، اتاق عمل و رادیولوژی از ورودی های 1394 تا 1397 شرکت کردند که نسبت دانشجویان دختر در این مطالعه به پسر 35/1 بود. همچنین 177 نفر (7/84 درصد) مجرد و 48 نفر (23 درصد) بومی منطقه بودند. هم­چنین توزیع فراوانی متغیرهای دموگرافیک و سوابق بیماری، مصرف دارو، مراجعه به روانپزشک، مشروطی و وابستگی اقتصادی در دانشجویان شرکت­کننده در مطالعه در جدول 1 گزارش شده است.
 

 
جدول 1- توزیع فراوانی متغیرهای دموگرافیک و سوابق بیماری در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1398
درصد فراوانی سطح متغیر متغیر
5/57 120 زن جنسیت
5/42 89 مرد
7/84 177 مجرد وضعیت تأهل
3/15 32 متأهل
23 48 بومی وضعیت سکونت
77 161 غیر بومی
8/24 52 علوم­آزمایشگاهی رشته تحصیلی
8/24 52 هوشبری
6/25 53 اتاق عمل
8/24 52 رادیولوژی
9/12 27 سابقه­ مراجعه به روانپزشک در فرد
0/26 7 سابقه بیماری روانی در افراد مراجعه کننده به روان­پزشک
5/11 24 سابقه­ مراجعه به روان­پزشک در اعضای خانواده
1/73 19 سابقه­ بیماری روانی در اعضای خانواده­های مراجعه کننده به روان­پزشک
3/70 147 وابستگی اقتصادی
5/79 166 رضایت از رشته­ی تحصیلی
2/17 36 مصرف سیگار
7/39 83 سابقه­ نیاوردن نمره در واحدهای درسی
9/3 8 سابقه مشروطی
2/39 82 سابقه­ رابطه­ی اخیراً جداشده
9/12 27 سابقه­ بیماری­های مزمن
2/18 38 سابقه­ مصرف دارو
 
 
فراوانی افکار خودکشی در بین شرکت­کنندگان نیز مورد بررسی قرار گرفت که 3/82 (172 نفر) درصد فاقد افکار خودکشی، 4/14 (30 نفر) درصد دارای افکار خودکشی و 3/3 (7 نفر) درصد نیز آمادگی جهت خودکشی داشتند. محدوده سنی شرکت­کنندگان 19 تا 25 سال با میانگین و انحراف معیار سنی 41/1 ± 24/21 سال و محدوده سن ورود به دانشگاه در شرکت کنندگان 18 تا 23 سال با میانگین و انحراف معیار 83/0 ± 61/18 سال محاسبه گردید. با استفاده از آنالیز واریانس یک­طرفه، میانگین سن فعلی و سن ورود به دانشگاه در سه گروه مورد مقایسه قرار گرفت که اختلاف معنی­داری در این دو متغیر بین سه گروه مشاهده نشد (05/0<p) (جدول 2).
 
 
جدول 2- مقایسه میانگین سن فعلی و سن ورود به دانشگاه سه گروه بدون افکار خودکشی، دارای افکار و آمادگی جهت خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1398
متغیر گروه تعداد کمترین سن بیشترین سن میانگین انحراف معیار مقدار p
سن فعلی
(سال)
بدون افکار خودکشی 172 19 25 27/21 39/1 519/0
دارای افکار خودکشی 30 19 24 00/21 34/1
آمادگی جهت خودکشی 7 19 24 57/21 07/2
جمع 209 19 25 24/21 41/1
 
سن ورود به دانشگاه
(سال)
بدون افکار خودکشی 172 18 23 62/18 83/0 092/0
دارای افکار خودکشی 30 18 20 40/18 56/0
آمادگی جهت خودکشی 7 18 22 14/19 46/1
جمع 209 18 23 61/18 83/0
 
آنالیز واریانس یک­طرفه، 05/0>p اختلاف معنی­دار
 
 
 شیوع افکار خودکشی براساس سال ورود، رشته، جنسیت، وضعیت تأهل، محل سکونت و متغیرهای مختلف دیگر محاسبه شد. هم­چنین با استفاده از آزمون مجذورکای ارتباط این متغیرها با نمره افکار خودکشی مورد بررسی قرار گرفت و یافته­ها در جدول 3 گزارش شده است. از لحاظ فراوانی افکار خودکشی، بین ورودی­های مختلف اختلاف معنی­داری مشاهد نشد (995/0P = ). هم­چنین بیشترین فراوانی افکار خودکشی در رشته­ هوشبری (3/17) و کمترین در رشته­ی علوم آزمایشگاهی (6/9) بود، ولی رابطه­ی معنی­داری بین رشته­  تحصیلی و نمره افکار خودکشی مشاهده نشد (664/0P = ). با استفاده از آزمون مجذور کای، بین سابقه­ مراجعه به روانپزشک در فرد، رضایت از رشته­ تحصیلی، مصرف سیگار، سابقه­ نیاوردن نمره در واحدهای درسی، سابقه­ مشروطی و سابقه­ رابطه­ اخیراً جدا شده با نمره افکار خودکشی در سه گروه رابطه­ی معنی­دار مشاهده شد (05/0>p)، اما بین سایر متغیرها مثل جنس، وضعیت تأهل، سکونت، سابقه بیماری روانی در افراد مراجعه کننده به روان­پزشک، سابقه­ی مراجعه به روان­پزشک در اعضای خانواده، سابقه­ بیماری روانی در اعضای خانواده­های مراجعه کننده به روان­پزشک، وابستگی اقتصادی، سابقه­ بیماریهای مزمن و سابقه­  مصرف دارو، این رابطه معنی­دار نبود (05/0<p).
 
 

 
جدول 3- توزیع فراوانی افکار خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1398 برحسب متغیرهای مختلف
مقدار p آمادگی جهت خودکشی
(7n = )
تعداد (درصد)
دارای افکار خودکشی
(30n = ) تعداد (درصد)
بدون افکار خودکشی
(172=n)
تعداد (درصد)
سطح متغیر متغیر
995/0 2 (9/3) 7 (7/13) 42 (4/82) 94 سال ورود به دانشگاه
1 (9/1) 8 (8/14) 45(3/83) 95
2 (9/3) 8 (7/15) 41 (4/80) 96
2 (8/3) 7 (2/13) 44 (83) 97
664/0 2 (8/3) 5 (6/9) 45 (5/86) علوم آزمایشگاهی رشته تحصیلی
3 (8/5) 9 (3/17) 40 (9/76) هوشبری
2 (8/3) 8 (1/15) 43 (1/81) اتاق عمل
0 8 (4/15) 44 (6/84) رادیولوژی
886/0 3 (4/3) 14 (7/15) 72 (9/80) مرد جنسیت
4 (3/3) 16 (3/13) 100 (3/83) زن
166/0 7 (0/4) 28 (8/15) 142(2/80) مجرد وضعیت تأهل
0 2 (3/6) 30 (8/93) متأهل
764/0 1 (1/2) 8 (7/16) 39(3/81) بومی وضعیت سکونت
6 (7/3) 22 (7/13) 133 (6/82) غیر بومی
001/0> 5 (5/18) 11 (7/40) 11 (7/40) سابقه­ مراجعه به روان­پزشک در فرد
251/0 2 (6/28) 1 (3/14) 4 (1/57) سابقه بیماری روانی در افراد مراجعه­کننده به روانپزشک
573/0 1 (2/4) 5 (8/20) 18 (0/75 ) سابقه­ مراجعه به روان­پزشک در اعضای خانواده
780/0 1 (3/5) 4 (1/21) 14(7/73) سابقه­ی بیماری روانی در اعضای خانواده­های افراد مراجعه کننده به روا­ن­پزشک
552/0 4 (7/2) 23 (6/15) 120 (6/81) وابستگی اقتصادی
001/0> 2 (2/1) 21 (7/12) 143 (1/86) رضایت از رشته­ی تحصیلی
001/0> 4 (1/11) 13 (1/36) 19(8/52)   مصرف سیگار
001/0> 6 (2/7) 22 (5/26) 55 (3/66)   سابقه نیاوردن نمره واحد درسی
001/0> 4 (0/50) 4 (0/50) 0   سابقه­مشروطی
030/0 6 (3/7) 13 (9/15) 63 (8/76)   سابقه­ رابطه اخیراً جدا شده
793/0 1 (7/3) 5 (5/18) 21 (8/77)   سابقه بیماری­های مزمن
304/0 2 (3/5) 8 (1/21) 28 (7/73) سابقه مصرف دارو
 
آزمون مجذور کای، 05/0>p اختلاف معنی­دار
 
 
هم­چنین جهت بررسی میزان تأثیر متغیرهای مختلف بر افکار خودکشی، با توجه به این­که تعداد نمونه­ها در گروه آمادگی جهت خودکشی خیلی کم بود ابتدا دو گروه دارای افکار خودکشی و آمادگی جهت خودکشی ادغام شدند و سپس با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک شانس داشتن افکار خودکشی یا آمادگی جهت خودکشی در سطوح متغیرها مورد بررسی قرار گرفت. در این مدل، ابتدا تمام متغیرها وارد مدل شدند و با استفاده از روش انتخاب متغیر رو به عقب (Backward) متغیرهایی که از لحاظ آماری معنی­دار شدند و هم­چنین متغیر وضعیت تأهل در مدل باقی ماندند. با توجه به نتایج این مدل، تأثیر متغیرهای سابقهی مراجعه فرد به روانپزشک، مصرف سیگار و دارای ترم مشروطی بر نمره افکار خودکشی معنی­دار شد به طوری که با ثابت در نظر گرفتن بقیه متغیرهای موجود در مدل، شانس داشتن افکار خودکشی (یا آمادگی جهت خودکشی) در افرادی که سابقه­ مراجعه به روان­پزشک داشته­اند نسبت به بقیه افراد 788/7، در افراد سیگاری نسبت به غیرسیگاری­ها 866/4 و در افرادی که سابقه مشروطی داشته­اند نسبت به افرادی که مشروط نشده بودند 102/3 بوده است. هم­چنین شانس داشتن افکار خودکشی (یا آمادگی جهت خودکشی) در افراد مجرد 11 درصد بیشتر از متأهلین بوده است (جدول 4).
 
 
جدول 4- پیش­بینی کننده­های افکار خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1398
 
مقدار p CI for OR OR SE Beta متغیر
001/0> - 019/0 917/0 98/3- عرض از مبدا
001/0> (615/21، 806/2) 788/7 521/0 05/2 سابقه­ مراجعه فرد به روان­پزشک
(بلی نسبت به خیر)
001/0 (340/12، 919/1) 866/4 475/0 58/1 مصرف سیگار (بلی نسبت به خیر)
017/0 (850/7، 225/1) 102/3 474/0 13/1 سابقه مشروطی (بلی نسبت به خیر)
213/0 (185/17، 531/0) 020/3 887/0 11/1 وضعیت تأهل (مجرد نسبت به متأهل)
رگرسیون لجستیک، 05/0>p ارتباط معنی­دار،  SE = Standard Deviation,      OR = Odds Ratio
 
 
جهت بررسی نیکویی برازش این مدل از آزمونHosmer-Lemeshow  استفاده شد که معنی­دار نشدن این آزمون (966/0=p) نشان دهنده برازش مناسب مدل رگرسیون لجستیک به داده­ها می­باشد. هم­چنین ابتدا با استفاده از این مدل، برای هر فرد احتمال قرار گرفتن در یکی از دو گروه دارای افکار خودکشی و آمادگی جهت خودکشی برآورد گردید سپس شاخص سطح زیر منحنی راک (Area under the ROC curve) نیز محاسبه و برابر با 842/0 گزارش شد که نزدیک بودن این شاخص به عدد یک نیز نشان دهنده تمایز (Discrimination) مناسب مدل به داده­های موجود می­باشد.
بحث
نتایج مطالعه­ی ما حاکی از این بود که 172 نفر (3/83 درصد) از دانشجویان فاقد افکار خودکشی، 30 نفر (4/14 درصد) دارای افکار خودکشی و 7 نفر (3/3 درصد) آمادگی جهت خودکشی داشتند که در همین راستا در مطالعه Soofi Afshar و همکاران به منظور بررسی شیوع افکار خودکشی و برنامه­ریزی جهت اقدام به خودکشی بر روی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 2016، 63 درصد افراد فاقد افکار خودکشی، 3/25 درصد دارای افکار خودکشی و 2/10 درصد آمادگی جهت خودکشی داشتند [12] که می­تواند بیان­گر این موضوع باشد که فراوانی افکار خودکشی در دانشجویان پزشکی احتمالاً بالاتر از دانشجویان پیراپزشکی می­باشد. از طرفی شیوع افکار خودکشی و آمادگی جهت خودکشی در مطالعه­ Mohammadinia و همکاران بر روی دانشجویان پرستاری-مامایی و فوریت­های پزشکی به ترتیب 17 و 4/9 درصد گزارش شد [16].
در مطالعات خارج از کشور نیز میزان فراوانی افکار خودکشی بین دانشجویان از دغدغه­های پژوهش­گران میباشد به طوری که در مطالعه  El-Sayedو همکاران بر روی دانشجویان پزشکی در کشور عمان در سال 2020، شیوع افکار خودکشی 4/33 درصد و آمادگی جهت خودکشی 8 درصد برآورد گردید [17] که این میزان درمطالعه Van Niekerk و همکاران در کشور آفریقای جنوبی در سال 2012 به ترتیب 3/32 و 2/6 درصد بود [18]. نتایج متفاوت مطالعات مختلف می­تواند به دلیل تفاوت در جامعه آماری، پرسش­نامه­های سنجش افکار خودکشی و مدت زمان بررسی افکار خودکشی و تفاوت­های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و مدیریتی در سطح دانشگاه­های مختلف باشد.
در این مطالعه افکار خودکشی و آمادگی جهت خودکشی در بین دانشجویان پسر شایع­تر از دختر بود که به ترتیب در مردان 7/15 و 4/3 درصد و در زنان 3/13 و 3/3 درصد مشاهده گردید که در مطالعه­ Soofi Afshar و همکاران افکار خودکشی در دختران شایع­تر از پسران (52 درصد در مقابل 48 درصد) بود [12]. در مطالعه­ Heshmatijoda و همکاران نیز شیوع افکار خودکشی در پسران 2/10 درصد و در دختران 6/3 درصد بود [13]. در برخی مطالعات خارج کشور شامل مطالعه­ Abdu و همکاران در کشور اتیوپی [19]، Pham و همکاران در کشور ویتنام [20] و Coentre و همکاران در کشور پرتغال [21] نیز شیوع افکار خودکشی در پسران بیشتر از دختران گزارش شد که اگرچه در اکثر این مطالعات فراوانی افکار خودکشی در پسران بیشتر بوده اما با توجه به این یافتههای متناقض می­توان نتیجه گرفت که عوامل مهم دیگری نیز در این فراوانی نقش دارند.
در مطالعه حاضر افکار خودکشی در دانشجویان مجرد (8/19 درصد) نیز بیشتر از دانشجویان متأهل (3/6 درصد) بود، اما رابطه­ معنی­داری مشاهده نشد که از این نظر با مطالعه­ Soofi Afshar و همکاران [12] و Mirzaei و همکاران [8] هم­خوانی دارد، در حالی که در مطالعه­ای دیگر بر روی دانشجویان پرستاری-مامایی و فوریت­های پزشکی­ شیوع افکار خودکشی به طور معنی­داری در متأهلین پایین­تر از مجردین گزارش شد [16]. هم­چنین در مطالعه­­ای در کشور پرتغال برروی دانشجویان پزشکی سال چهارم و پنجم شیوع افکار خودکشی در مجردین بیشتر از متأهلین بود [21]. از طرفی در مطالعه­­ای در کشور نروژ [10] و کشور آفریقای جنوبی [18] که به بررسی رابطه­ افکار خودکشی در افراد با و بدون رابطه­ عاشقانه پرداختند، رابطه­ معنی­داری بین دو گروه مشاهده نشد.
در این مطالعه 9/22 درصد دانشجویان بومی بودند که شیوع افکار خودکشی در آن­ها بیشتر از افراد غیر بومی بود اما رابطه­ معنی­داری بین این دو گروه مشاهده نشد، در حالی که در مطالعه­ای دیگر در دانشگاه رفسنجان، شیوع افکار خودکشی در افراد غیر بومی بیشتر از بومی بود [12]. در بررسی تأثیر زندگی در خوابگاه نیز در مطالعاتی دیگر مشخص شد که شیوع افکار خودکشی در افراد غیر خوابگاهی که تنها زندگی می­کردند، بیشتر از افراد خوابگاهی و در افراد خوابگاهی بیشتر از افراد غیرخوابگاهی که با خانواده زندگی می­کردند می­باشد [22، 8]. هم­چنین در مطالعه­ای در خارج کشور، شیوع افکار خودکشی در افرادی که با هم­اتاقی زندگی می­کردند بیشتر افرادی که با خانواده و افرادی که تنها زندگی می­کردند، بود [20].
فراوانی افکار خودکشی در رشته­ها و مقاطع مختلف نیز متفاوت است به طوری که در مطالعه حاضر، بیشترین فراوانی افکار خودکشی در رشته­ هوشبری و کمترین در رشته­ علومآزمایشگاهی بود که در مطالعه دیگری بیشترین شیوع افکار خودکشی در رشته­ پزشکی (7/42 درصد) و کمترین شیوع در رشته­ بهداشت عمومی (4/15 درصد) گزارش گردید [8]. علاوه بر آن در مطالعات متعددی در داخل کشور بر روی دانشجویان مقاطع کارشناسی، کاردانی و دکتری، فراوانی افکار خودکشی در مقاطع بالاتر بیشتر از سایر مقاطع گزارش گردید [13،16]. در حالی که در مطالعات خارج کشور این میزان در دانشجویان مقاطع پایین­تر بیشتر از مقاطع بالاتر گزارش شده­است [19 ،17].
در این مطالعه، 27 نفر (9/12 درصد) از دانشجویان سابقه مراجعه به روان­پزشک را داشتند که 2/59 درصد دارای افکار خودکشی بودند، در حالی که شیوع افکار خودکشی در افراد بدون سابقه­ مراجعه به روان­پزشک 6/11 درصد مشاهده گردید. هم­چنین از بین افراد مراجعه­کننده به روان­پزشک در این مطالعه، برای 7 نفر (9/25 درصد) اختلال روانی تشخیص داده شده بود که در مطالعه­ Pham و همکاران به منظور بررسی شیوع افسردگی و عوامل مرتبط با آن بر روی دانشجویان پزشکی، شیوع افسردگی 2/15 درصد بود که مشخص شد شیوع افکار خودکشی در دانشجویان با سابقه­ افسردگی بیشتر است [20] که در مطالعات متعدد دیگری، علاوه بر افسردگی مشخص شد که شیوع افکار خودکشی در افراد با سایر اختلالات روانی نیز بالاتر است [21، 18]. در مطالعه­ Asfaw و همکاران نیز شیوع افکار خودکشی و اقدام به خودکشی به ترتیب در افراد افسرده 58/3 و 4/5 برابر سایر افراد و در افراد مضطرب 3 و 19/3 برابر سایر افراد مشاهده گردید [9].
علاوه بر بررسی سابقه­ مراجعه­ شرکت­کنندگان به روانپزشک، سابقه­ مراجعه به روان­پزشک در اعضای خانواده­ شرکت­کنندگان نیز در این مطالعه بررسی شد که 6/11 درصد از دانشجویان سابقه­ مثبتی را ذکر کردند که شیوع افکار خودکشی در این گروه بالاتر از افرادی بود که سابقه­ مراجعه به روان­پزشک در اعضای خانواده­شان وجود نداشت، در حالی که در مطالعه­ Soofi Afshar و همکاران شیوع این افکار در افراد بدون سابقه­ خانوادگی مراجعه به روان­پزشک بیشتر بود [12]. هم­چنین در بین اعضای خانواده­ شرکتکنندگانی که سابقه­ خانوادگی مثبت برای مراجعه به روانپزشک داشتند، 73 درصد دارای اختلالات روانی مختلف بودند که شیوع افکار خودکشی در این گروه بیشتر از گروه دیگر بود و از این نظر با نتایج مطالعه­ انجام شده در کشور پرتغال هم­خوانی دارد [21]، اگرچه در مطالعه­ دیگری، ارتباطی بین افکار خودکشی و سابقه­ اختلال روانی در اعضای خانواده دانشجویان مشخص نشد [19].
مطالعه ما نشان داد که 4/17 درصد دانشجویان مصرف سیگار را بیان کردند که فراوانی افراد با افکار خودکشی و آمادگی جهت خودکشی در آن­ها به ترتیب 1/36 و 1/11 درصد بود که به طور معنی­داری بیشتر از دانشجویان بدون مصرف سیگار مشاهده گردید در حالی که در برخی مطالعات شیوع افکار خودکشی در افراد غیر سیگاری بیشتر از افراد سیگاری گزارش شده است [21-20].
با توجه به نتایج مطالعه حاضر در بررسی سوابق تحصیلی دانشجویان، می­توان نتیجه گرفت که عملکرد تحصیلی دانشجویان در فراوانی افکار خودکشی تأثیرگذار می­باشد به طوری که در این مطالعه شیوع افکار خودکشی و آمادگی جهت خودکشی در دانشجویان با سابقه نیاوردن نمره قبولی در واحد­های درسی و سابقه مشروطی بیشتر از همتایان خود بود که در مطالعات گذشته نیز، عواملی چون سطح تحصیلات [23]، سختی­های دوران تحصیل [24] و عملکرد تحصیلی [25] به عنوان عوامل موثر بر افکار خودکشی شناخته شده­اند و در مطالعه Ram و همکاران بر روی دانشجویان نیز یافته­ها حاکی از این بود که شیوع افکار خودکشی در افراد فارغ التحصیل شده به طور معنی­داری کمتر از افراد درحال تحصیل می­باشد [26].  
در بررسی سابقه­ رابطه اخیراً جدا شده نیز مشخص شد که 82 نفر (2/39 درصد) در این مطالعه این شکست را تجربه کردند که 9/15 درصد افکار خودکشی و 3/7 درصد آمادگی جهت خودکشی را داشتند که در مطالعه دیگری نیز مشخص شد که 5/37 درصد از دانشجویان با افکار خودکشی در مقابل 13 درصد از افراد بدون این افکار، سابقه­ رابطه اخیرا جداشده را تجربه کرده­اند [12]. هم­چنین در مطالعه­ Khadem Rezaiyan و همکاران به منظور بررسی اپیدمیولوژی موارد اقدام به خودکشی در جمعیت عمومی مشخص شد که یکی از دلایل مهم اقدام به خودکشی در افراد بویژه زنان سابقه­ رابطه اخیراً جدا شده می­باشد [27].
در بین دانشجویان این مطالعه، 2/18 درصد افراد سابقه­ مصرف دارو را ذکر کردند که در مطالعات مختلف اهمیت سابقه­ مصرف دارو و الکل در شیوع خودکشی و افکار آن تبیین شده است و سوء مصرف مواد و الکل به عنوان یکی از شایعترین روش­های خودکشی نیز شناخته شده است [29-28] و در این مطالعه شیوع افکار خودکشی در افراد با سابقه­ مصرف دارو 4/26 درصد مشاهده گردید که از افراد بدون سابقه مصرف دارو بالاتر بود ولی رابطه­ معنی­داری مشاهده نشد، در حالی که در مطالعه­ای در کشور آفریقای جنوبی مشخص شد که این میزان در افراد با سابقه­ مصرف دارو به طور معنی­داری بیشتر از افراد بدون سابقه­ مصرف دارو میباشد [18].
یکی از محدودیت­های این مطالعه این بود که 4/30 درصد از دانشجویان برای شرکت در مطالعه همکاری نکردند که خود می­تواند یافته­های مطالعه را تا حدودی تحت تأثیر قرار داده باشد. هم­چنین یکی دیگر از محدودیت­های این مطالعه دشواری در سنجش میزان صداقت دانشجویان در پاسخ­گویی به سؤالات بود. از طرفی محدودیت­های دیگری هم­چون تفاوت­های فردی، خصوصیت­های روانی، ویژگی­های شخصیتی و خانوادگی و جامعه­ی آماری اندک وجود داشت که ممکن است همگی بر روی نتایج مطالعه تأثیر گذاشته باشند. بنابراین در تعمیم نتایج به تمام گروه­های دانشجویی باید احتیاط کرد که از این رو پیشنهاد می­شود برخی از عوامل مثل سابقه­ خودکشی قبلی در فرد یا اعضای خانواده، سابقه­ استرس­های روحی شدید، ویژگی­های شخصیتی و خانوادگی دانشجویان، شغل و میزان درآمد دانشجویان و خانواده­هایشان در مطالعات آینده با جامعه آماری بزرگ­تر در سایر دانشگاهها صورت گیرد.
نتیجهگیری
نتایج مطالعه­ی ما نشان داد که عوامل مختلفی ازجمله سابقه مشروطی، سابقه نمره نیاوردن در واحدهای درسی، مصرف سیگار و میزان رضایت از رشته تحصیلی بر نمره افکار خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی تأثیرگذار هستند که ممکن است در برخی دانشجویان منجر به اقدام به خودکشی شود. بنابر­این به نظر می­رسد ضروری است برنامه­ریزیهای لازم جهت کاهش یا رفع عوامل زمینه­ساز افکار خودکشی صورت بگیرد به امید آن­که بتوانن موجب کاهش فراوانی افکار خودکشی در دانشجویان پیراپزشکی که بخش مهمی از کادر درمان آینده هستند، بشود.
تشکر و قدردانی
این مطالعه در قالب پایان­نامه دانشجوی پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان اجرا گردیده است. در این راستا از زحمات کلیه اعضای هیئت علمی گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی که به منظور انجام این مطالعه و ارائه گزارش نهایی آن تلاش بسیار کردند و دانشجویان عزیزی که جهت شرکت در این مطالعه کمال همکاری را ابراز نمودند، تشکر و قدردانی می­گردد.
 
 
References
 
 
 
[1] Cha CB, Franz PJ, M. Guzmán E, Glenn CR, Kleiman EM, Nock MK. Annual Research Review: Suicide among youth–epidemiology, (potential) etiology, and treatment. JCPP 2018; 59(4): 460-82.
[2] Nock MK, Green JG, Hwang I, McLaughlin KA, Sampson NA, Zaslavsky AM, et al. Prevalence, correlates, and treatment of lifetime suicidal behavior among adolescents: results from the National Comorbidity Survey Replication Adolescent Supplement. JAMA psychiatry 2013; 70(3): 300-10.
[3] Suicide, Key facts: World Health Organization; 2 September 2019 Available from: https://www.who.int/ news-room/ fact-sheets/ detail/ suicide
[4] Castillejos MC, Huertas P, Martín P, Moreno Küstner B. Prevalence of Suicidality in the European General Population: A Systematic Review and Meta-Analysis. Archives of Suicide Research 2020: 1-9.
[5] Kiadaliri AA, Saadat S, Shahnavazi H, Haghparast-Bidgoli H. Overall, gender and social inequalities in suicide mortality in Iran, 2006–2010: a time trend province-level study. BMJ open. 2014; 1;4(8).
[6] Malakouti SK, Davoudi F, Khalid S, Asl MA, Khan MM, Alirezaei N, et al. The Epidemiology of Suicide Behaviors among the Countries of the Eastern Mediterranean Region of WHO: a Systematic Review. Acta Medica Iranica 2015; 257-65.
[7] Bakhtar M, Rezaeian M. The prevalence of suicide thoughts and attempted suicide plus their risk factors among Iranian students: a systematic review study. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences 2017; 15(11): 1061-76.
[8] Mirzaei S, Shamsalizadeh N. Prevalence of suicidal ideation and its related factors in students of Kurdistan University of Medical Sciences. Scientific Journal of Kurdistan University of Medical Sciences 2013; 18(1): 18-26.
[9] Asfaw H, Yigzaw N, Yohannis Z, Fekadu G, Alemayehu Y. Prevalence and associated factors of suicidal ideation and attempt among undergraduate medical students of Haramaya University, Ethiopia. A cross sectional study. PloS One 2020; 15(8): e0236398.
[10] Sivertsen B, Hysing M, Knapstad M, Harvey AG, Reneflot A, Lønning KJ, et al. Suicide attempts and non-suicidal self-harm among university students: prevalence study. BJPsych Open 2019; 5(2).
[11] Ghaffari M, Ahmadi A, Abedi MR, Fatehizade M, Baghban I. Impulsivity, substance abuse, and family/friends history of suicide attempts in university students with and without suicidal ideation. Iranian Journal of Psychiatry and Behavioral Sciences 2011; 5(2): 99.
[12] Soofi Afshar N, Bakhtar M, Aghamohammadhasani P, Rezaeian M. Suicidal Thoughts and Planning for Suicide among the 2007-2013 Entrance Medical Students of Rafsanjan University of Medical Sciences. Journal of Health and Development 2016; 5(3): 257-66.
[13] Heshmatijoda A, Khakpoor S, Kosari Z, Mohammadi M, Noroozian S. Prevalence of suicide in students of Zanjan University of Medical Sciences. Journal of Behavioral Science Research 2019; 17(1): 35-43. [Farsi]
[14] Beck AT, Kovacs M, Weissman A. Assessment of suicidal intention: the Scale for Suicide Ideation. Journal of Consulting and Clinical Psychology 1979; 47(2): 343.
[15] Anisi J, Fathiashteiani A, Salimi H, Ahmadinoodeh K. Assessment of Beck scale of suicide thoughts in soldiers. Journal of Military Medicine 2005; 7(1): 33-7. [Farsi]
[16] Mohammadinia N, Rezaei M.A, Samieizade T, Draban F. Frequency of suicidal ideation in medical students. Quarterly Journal of Nursing Management 2012; 1(1): 83-91. [Farsi]
[17] El-Sayed M, Simon MA, Al-Khabouri Z, Al-Mandhari N, El Shamy AM. Prevalence and determinants of suicidality among medical students in Oman. Egyptian Journal of Psychiatry 2020; 41(2): 103.
[18] Van Niekerk L, Scribante L, Raubenheimer PJ. Suicidal ideation and attempt among South African medical students. SAMJ 2012; 102(6): 372-3.
[19] Abdu Z, Hajure M, Desalegn D. Suicidal behavior and associated factors among students in Mettu University, South West Ethiopia, 2019: an institutional based cross-sectional study. Psychology research and behavior management. 2020; 13: 233.
[20] Pham T, Bui L, Nguyen A, Nguyen B, Tran P, Vu Pet al. The prevalence of depression and associated risk factors among medical students: An untold story in Vietnam. PloS One 2019; 14(8): e0221432.
[21] Coentre R, Faravelli C, Figueira ML. Assessment of depression and suicidal behaviour among medical students in Portugal. International Journal of Medical Education 2016; 7: 354.
[22] Janghorbani M, Bakhshi S. Prevalence of suicidal ideation and related factors in students of Isfahan University of Medical Sciences in the academic year 1393-1394. Journal of Shahrekord University of Medical Sciences 2015; 17. [Farsi]
[23] Zeinalzadeh AH, Saiyarsarai S, Jafari-Khounigh A, Soares JJ. Incidence of suicide in East Azerbaijan Province, Iran. Social Determinants of Health 2016; 2(2): 61-9. [Farsi]
[24] Griffiths MD, Mamun MA, Misti JM. Suicide of Bangladeshi medical students: Risk factor trends based on Bangladeshi press reports. Asian Journal of Psychiatry 2020; 48.
[25] Orozco R, Benjet C, Borges G, Arce MF, Ito DF, Fleiz C, et al. Association between attempted suicide and academic performance indicators among middle and high school students in Mexico: results from a national survey. Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health 2018; 12(1): 9.
[26] Ram RK, Chaudhury S, Jagtap BL. Prevalence of Suicidal Ideation among University Students. Pravara Medical Review. 2018; 10(3).
[27] Khadem Rezaiyan M, Jarahi L, Moharreri F, Afshari R, Motamedalshariati SM, Okhravi N, et al. Epidemiology of suicide attempts in Khorasan Razavi province, 2014-2015. Iranian Journal of Epidemiology 2017; 13(2): 128-35.
[28] Soltani S, Aghakhani K, Barzegar A, Ghadirzadeharani M, Fallah F. Epidemiology of Completed Suicides Referred to Forensic Pathology Organization of Tehran, Iran, During March 2011 to March 2016. International Journal of Medical Toxicology and Forensic Medicine 2017; 7(3 (Summer)):151-8.
[29] Mirahmadizadeh A, Rezaei F, Mokhtari AM, Gholamzadeh S, Baseri A. Epidemiology of suicide attempts and deaths: a population-based study in Fars, Iran (2011–16). Journal of Public Health 2020 Feb 28; 42(1): e1-1. [Farsi].


 
Frequency of Thoughts and Planning for Suicide Attempt in Paramedical Students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2019: A Cross-Sectional Study
 
F. Habibi[4], H. Ahmadinia[5], M. Rezaeian[6]
 
Received:14/10/2020   Sent for Revision: 17/11/2020 Received Revised Manuscript:13/12/2020  Accepted:14/12/2020
 
 
Background and Objectives: Suicidal ideation is the tendency of a person to die that is highly prevalent among students and due to the important role of paramedical students as future treatment staff, this study was conducted to investigate the frequency of thoughts and planning for suicide attempt among paramedical students in Rafsanjan University of Medical Sciences.
Materials and Methods: In this cross-sectional descriptive study, 209 paramedical students participated from entrance 2015 to 2018 by census. For collecting data, a questionnaire for demographic information and Beck standard questionnaire for suicidal ideation were used in from of self-reporting. Data were analyzed using chi square, one- way ANOVA and logistic regression.
Results: In this study, 209 paramedical students participated, of whom 14/4% (n=30) had suicidal ideation, 3.3% (n=7) were ready to carry out suicide. The prevalence of suicidal ideation was higher in male students than female students (p=0.886), and higher in single students than married ones (p=0.166), but no significant relationship was observed between them. There was a significant relationship between suicidal ideation and history of love failure (p= 0.301), history of non-scoring in courses (p<0.001), course failure (p<0.001), smoking (p<0.001), and field satisfaction (p<0.001).
Conclusion: The results of this study showed that the prevalence of suicidal ideation among paramedical students is relatively high. Therefore, the results of the study highlighted that  necessary planning should be done to prevent suicidal ideation among students.
Key words: Suicidal thoughts, Paramedical students, Rafsanjan
 
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Rafsanjan University of Medical Sciences approved the study (code: IR.RUMS.REC.1397.125).
 
How to cite this article: Habibi F, Ahmadinia H, Rezaeian M. Frequency of Thoughts and Planning for Suicide Attempt in Paramedical Students of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2019: A Cross-Sectional Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2021; 19 (12): 1245-60. [Farsi]


 
[1]- کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
[2]- دکتری آمار زیستی، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان ایران
[3]- (نویسنده مسئول) استاد گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، مرکز تحقیقات محیط کار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
تلفن: 31315123-034، دورنگار: 34331315-034، ایمیل: moeygmr2@yahoo.co.uk
 
[4]- Student Research Committee, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0002-6534-8089
[5]- PhD Student of Biostatistics, Dept. of Epidemiology and Biostatistics, Medical School, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0002-7010-1726
[6]- Prof., Dept. of Epidemiology and Biostatistics, Occupational Environmental Research Center, School of Medicine, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0003-3070-0166
(Corresponding Author) Tel: (034) 31315123, Fax: (034) 34331315, E-mail:moeygmr2@yahoo.co.uk
نوع مطالعه: توصيفي | موضوع مقاله: آمار و اپيدميولوژي
دریافت: 1399/7/23 | پذیرش: 1399/10/8 | انتشار: 1399/12/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb