جلد 19، شماره 3 - ( 3-1399 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 304-295 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mehdipour A, Parsi M, Khorram F S. Estimation of Mean Patient Dose Indices in Chest and Abdomen/Pelvis CT Examinations in Rafsanjan Ali Ibn Abitalib Hospital in 2018: A Descriptive Study. JRUMS 2020; 19 (3) :295-304
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5773-fa.html
مهدی‌پور علی، پارسی معصومه، خرم فائزه السادات. بررسی میانگین شاخص دوز بیماران در آزمون‌های سی‌تی قفسه سینه و شکم/لگن در بیمارستان علی‌بن‌ابی‌طالب (ع) رفسنجان در سال 1396: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1399; 19 (3) :295-304

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5773-fa.html


دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
متن کامل [PDF 368 kb]   (409 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1087 مشاهده)
متن کامل:   (1972 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 19، خرداد 1399، 304-295
 
بررسی میانگین شاخص دوز بیماران در آزمون­های سی­تی قفسه سینه و شکم/لگن در بیمارستان علی­بن­ابی­طالب (ع) رفسنجان در سال 1396: یک مطالعه توصیفی
 
علی مهدی­پور[1]، معصومه پارسی[2]، فائزه السادات خرم[3]
 
 
دریافت مقاله: 24/9/98   ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 12/10/98  دریافت اصلاحیه از نویسنده: 5/1/99           پذیرش مقاله: 9/1/99
 
 
چکیده
زمینه و هدف: حفاظت پرتویی بیماران در سی­تی­ اسکن، با توجه به کاربرد گسترده و دوز بالای آزمون­های سی­تی و اثرات پرتویی ناشی از آن ضروری است. اولین گام در حفاظت پرتویی، تعیین میانگین شاخص دوز بیماران در آزمون­های سی­تی است که هدف این پژوهش می­باشد.
مواد و روش­ها: مطالعه توصیفی حاضر بر روی شاخص دوز بیماران بزرگسال مراجعه کننده به بخش سی­تی ­اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب(ع) رفسنجان در آزمون­های قفسه سینه و شکم لگن در 5 ماه در سال 1396 انجام شد. شاخص دوز سی­تی حجمی و دوز اندازه-مدار 135 بیمار جمع­آوری و میانگین آن­ها برای گروه­های وزن، شاخص توده بدنی و قطر جانبی بیماران به­دست آمد و با سطح دوز مرجع ایران و روش منحنی دوز آستانه مقایسه شد.
یافته­ها: بازه میانگین شاخص دوز سی­تی حجمی برحسب میلی­گری برای گروه­های قطر جانبی، شاخص توده بدنی و وزن و برای قفسه سینه به ترتیب برابر 2/16-4/4، 2/16-6/5 و 2/16-1/4 و برای شکم/لگن برابر 3/19-9/5، 6/25-8/6 و 6/25-5/6 بود. بازه میانگین دوز اندازه-مدار متناظر برحسب میلی­گری برای قفسه سینه به ترتیب برابر 9/11-7/7، 9/11-5/8 و 9/11-7/7 و برای شکم/لگن برابر 5/21-8/9، 5/21-7/10 و 5/21-5/10 است. هم­چنین، میانگین شاخص دوز بیماران استاندارد رفسنجان کمتر از سطح دوز مرجع ملی ایران است.
نتیجه­گیری: مقایسه میانگین شاخص دوز بیماران برای گروه­های وزن، قطر جانبی و شاخص توده بدنی برای آزمون­های قفسه سینه و شکم/لگن با روش منحنی دوز آستانه نشان می­دهد، پروتکل­های بهینه­ای در این آزمون­ها در بخش سی­تی­ اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب(ع) رفسنجان به­کار می­رود. با این­حال، بهبود پروتکل­ها به کاهش بیشتر دوز بیماران منجر می­شود.
واژه­های کلیدی: سی­تی ­اسکن، دوز پرتویی، پایش دوزیمتری، رفسنجان
 
 
 
 
 
مقدمه
سی­تی ­اسکن یکی از روش­های تصویربرداری پرکاربرد در تشخیص بیماری­ها است که تصاویر با قدرت تفکیک و کنتراست بالا تولید می­کند. علی­رغم قابلیت تشخیصی بسیار خوب سی­تی، پرتوگیری بیماران از این روش تصویربرداری بسیار بالا است و به همین دلیل تعیین دوز بیماران در آزمونهای سی­تی اهمیت به­سزایی دارد. دوز مؤثر در هر آزمون سی­تی معمولاً برای بزرگسالان در حدود 24-1 میلیسیورت و برای کودکان در حدود 5/6-2 میلی­سیورت است که از پایش دوز بیماران در آزمون­های سی­تی به­دست آمده است [2-1].
کمیسیون بین­المللی حفاظت در برابر اشعه، برای حفاظت بیماران در تصویربرداری تشخیصی از جمله آزمون­های سی­تی دو اصل "توجیه­پذیری" و "بهینه­سازی" را توصیه کرده است. بر اساس اصل توجیه­پذیری، لازم است نفع بیمار از آزمون بیش از آسیب پرتویی احتمالی باشد و بر اساس اصل بهینهسازی، لازم است با حداقل دوز بهترین تصویر ممکن از آزمون حاصل شود. اولین گام برای رسیدن به آزمون بهینه، انجام پایش­های دوز بیماران در آزمون­های سی­تی است. این پایش­ها در کشورهای مختلف شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، هلند، ایرلند و استرالیا انجام شده و نتایج حاصل از آن برای تعیین "سطح دوز مرجع" به­کار رفته است. سطح دوز مرجع در یک آزمون خاص، به عنوان چارک سوم شاخص دوز بیماران با اندازه استاندارد (70 کیلوگرم وزن و 170 سانتی‌متر قد) در یک شهر، استان یا کشور تعریف می­شود [4-3].
در ایران نیز پایش­های دوز بیمار در مقیاس کوچک در شهرهای مختلف انجام شده است که از آن جمله می­توان به یزد، کاشان، تهران، اصفهان، استان خراسان، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی و مازندران اشاره کرد. در این مطالعات به روش اندازه­گیری مستقیم شاخص­های دوز با استفاده از فانتوم و دوزی­مترهای خاص سی­تی یا با جمع‌آوری داده­های دوزیمتری هر بیمار از روی کنسول دستگاه سی­تی­اسکن، میانگین شاخص دوز بیماران با اندازه استاندارد به­دست آمده و با سطح دوز مرجع اورپا مقایسه شده است [11-5]. همچنین سطح دوز مرجع تهران، شیراز و سطح دوز مرجع ملی ایران برای آزمون­های سر، سینوس، قفسه سینه و شکم/لگن با روش نوین کنترل کیفی در سال­های 2017 و 2018 تعیین شده است [15-12]. بررسی­های آماری نیز در خصوص پایش­های دوز بیماران انجام شده که در آن تعداد بیماران و مراکز سی­تی مورد نیاز برای انجام چنین پایش­هایی مورد پژوهش قرار گرفته است [17-16]. با این وجود، هیچ­یک از پایش­های دوزی­متری انجام شده به بیماران با اندازه متفاوت از اندازه استاندارد نپرداخته است.
در سال 2019، Mehdipour و همکاران روش نوین بهینهسازی دوز بیماران به نام دوز کیفی پذیرفتنی و منحنی آستانه دوز اندازه-مدار را در یک بیمارستان در رفسنجان اجرا کردند. نتایج حاصل از پژوهش آنان نشان داد که در نظر گرفتن اندازه بیماران در بهینه­سازی دوز بیماران در هر آزمون از اهمیت ویژه­ای برخوردار است [18]. در همین راستا، هدف از این مطالعه تعیین میانگین شاخص دوز بیماران در آزمونهای قفسه سینه و شکم/لگن برای بیماران بزرگسال مراجعه کننده به بخش سی­تی­ اسکن بیمارستان علیبنابیطالب (ع) رفسنجان است که نتایج حاصل از آن میتواند برای اهداف حفاظت پرتویی بیماران در آزمون­های قفسه سینه و شکم/لگن در دستگاه­های سی­تی­اسکن مشابه و به ویژه در بخش سی­تی ­اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب (ع) رفسنجان مؤثر باشد.
مواد و روش­ها
این مطالعه توصیفی بر روی شاخص دوز 135 بیمار بزرگسال مراجعه کننده به بخش سی­تی­ اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب (ع) رفسنجان (مدل دستگاه سی­تی ­اسکن: Philips, Ingenuity FlexTM 16 slice, Netherlands) در آزمون­های قفسه سینه و شکم/ لگن در 5 ماه در سال 1396 انجام شد. همچنین این مطالعه دارای کد اخلاق از دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به شماره ثبتی R.Rums.REC.1396.139 می­باشد.
گزارش آخرین آزمون کنترل کیفی انجام شده بر روی دستگاه سی­تی ­اسکن برای اطمینان از صحت عملکرد دستگاه در هنگام انجام مطالعه بررسی شد. بر اساس استانداردهای اتحادیه اروپا، حداقل ده بیمار در هر اندازه خاص و برای هر آزمون برای انجام پایش دوزی­متری لازم است [17]. در این مطالعه نیز، برای هر اندازه خاص، حداقل ده بیمار به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. حداقل سن بیماران در این مطالعه 17 سال در نظر گرفته شد، زیرا هدف مطالعه تعیین میانگین شاخص دوز بیماران بزرگسال بود.
با مراجعه حضوری به بخش سی­تی­ اسکن و به روش مشاهده و سرشماری، اطلاعات بیماران شامل قطر جانبی، قد و وزن، نوع آزمون و شرایط پرتودهی مانند ولتاژ (kVp) و جریان تیوب (mAs)، کولیماسیون بیم (beam collimation)، فاکتور گام (pitch) و طول اسکن (scan length)، شاخص دوز بیماران شامل شاخص دوز سی­تی حجمی (Volume CT Dose Index; CTDIvol) و حاصل دوز-طول (Dose Length Product; DLP) جمع­آوری شد. به­علاوه، دوز اندازه-مدار (Size Specific Dose Estimate; SSDE) برای در نظر گرفتن تصحیحات مربوط به اندازه بیمار با اعمال ضرایب تصحیح وابسته به قطر بر روی CTDIvol­­ محاسبه شد [19].
برای به­دست آوردن میانگین شاخص دوز بیماران، بیماران برحسب وزن، شاخص توده بدنی و قطر جانبی تقسیم­بندی شدند. شاخص توده بدنی از وزن بیمار (برحسب کیلوگرم) تقسیم بر مربع قد بیمار (برحسب متر) به­دست آمد [20]. مبنای تقسیم­بندی در وزن، گروه­های ده کیلوگرمی، در شاخص توده بدنی، تقسیم­بندی سازمان بهداشت جهانی و در قطر جانبی، یک سانتی­متر در نظر گرفته شد [18]. در نهایت، میانگین و بازه شاخص دوز بیماران برحسب CTDIvol­­ و SSDE در هر گروه محاسبه شد.
نتایج
در مجموع 60 بیمار در آزمون قفسه سینه و 75 بیمار در آزمون شکم/لگن مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران در بازه وزنی 1034/36 کیلوگرم، بازه قد 187-147 سانتی­متر، بازه سنی 83-17 سال قرار داشتند. بازه قطر جانبی برای آزمون قفسه سینه برابر با 58/45-80/25 سانتی­متر و برای آزمون شکم/لگن برابر با 36/46-70/23 سانتی­متر بود. با توجه به نمونه آماری بیماران و بر اساس رتبه­بندی ذکر شده در بخش مواد و روش­ها، 5 گروه برای شاخص توده بدنی، 7 گروه برای وزن و 12 گروه برای قطر جانبی بیماران در نظر گرفته شد.
کولیماسیون بیم برای هر دو آزمون ثابت و برابر 5/1 × 16 میلی­متر و ولتاژ تیوب برابر با kVp 120 به­کار برده شده بود. بازه جریان تیوب میانگین به­کار رفته در آزمون قفسه سینه برابر mAs 152-71 و برای آزمون شکم/لگن برابر mAs 298-94 بود. جریان تیوب میانگین، جریان میانگین محاسبه شده در هر آزمون در حضور مدولاسیون جریان تیوب (Tube Current Modulation; TCM) است. در حضور مدولاسیون جریان تیوب، هر اسلایس از تصویر متناسب با اندازه بدن بیمار با یک mAs خاص گرفته می­شود و میانگین mAsها به­صورت average mAs در کنسول دستگاه نمایش داده می­شود. بدیهی است برای بیمار با جثه بزرگ­تر سیستم مدولاسیون جریان تیوب از mAs بالاتری استفاده می­کند. با افزایش mAs مقدار CTDIvol نیز افزایش می­یابد. از سوی دیگر با افزایش قطر بدن بیمار، مقدار ضریب تصحیح برای محاسبه SSDE کاهش می­یابد. مجموع این دو اثر مقدار SSDE برای هر بیمار را تعیین می­کند [19].
نمودارهای 1، 2 و 3 میانگین CTDIvol و SSDE بیماران در آزمون­های قفسه سینه و شکم/لگن برحسب رتبه­بندی شاخص توده بدنی، وزن و قطر جانبی بیماران نشان می­دهد.

نمودار 1- میانگین CTDIvol و SSDE در آزمون قفسه سینه و شکم/لگن برحسب شاخص توده بدنی بیماران مراجعه کننده به بخش سی­تی ­اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب (ع) در سال 1396
 

نمودار 2- میانگین CTDIvol و SSDE در آزمون قفسه سینه و شکم/لگن برحسب وزن بیماران مراجعه کننده به بخش سی­تی اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب (ع) در سال 1396

نمودار 3- میانگین CTDIvol و SSDE در آزمون قفسه سینه و شکم/لگن برحسب قطر جانبی بیماران مراجعه کننده به بخش سی­تی ­اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب (ع) در سال 1396
بازه میانگین شاخص دوز بیماران برحسب CTDIvol و SSDE در هر گروه رتبه­بندی برای آزمون­های قفسه سینه و شکم/لگن در جدول 1 آمده است.
بسیاری از پایش­های دوزیمتری انجام شده در ایران به گزارش سطح دوز مرجع محلی اکتفا نموده و میانگین شاخص دوز بیماران را گزارش نکرده­اند. با این حال می­توان سطح دوز میانگین بیماران استاندارد در رفسنجان را با تهران [13]، کاشان [6] و سطح دوز مرجع ملی [15] مقایسه کرد که در جدول 2 و 3 آمده است.
 
 
 
جدول 1- بازه میانگین دوز بیماران برحسب CTDIvol و SSDE برای قفسه سینه و شکم/لگن برحسب گروه­های قطر جانبی، شاخص توده بدنی و وزن بیماران مراجعه کننده به بخش سی­تی ­اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب(ع) در سال 1396
 
نوع آزمون قطر جانبی شاخص توده بدنی وزن
بازه میانگین CTDIvol (میلی­گری) بازه میانگین SSDE (میلی­گری) بازه میانگین CTDIvol (میلی­گری) بازه میانگین SSDE (میلی­گری) بازه میانگین CTDIvol (میلی­گری) بازه میانگین SSDE (میلی­گری)
قفسه سینه 2/16-4/4 9/11-7/7 2/16-6/5 9/11-5/8 2/16-1/4 9/11-7/7
شکم/لگن 3/19-9/5 5/21-8/9 6/25-8/6 5/21-7/10 6/25-5/6 5/21-5/10
 
جدول 2- میانگین CTDIvol بیماران استاندارد در رفسنجان در مقایسه با شهرهای دیگر ایران و سطح دوز مرجع ملی ایران بر حسب میلی­گری
 
نوع آزمون رفسنجان تهران [13] کاشان [6] سطح دوز مرجع ملی [15]
قفسه سینه 33/8 24/8 47/15 12
شکم/لگن 38/12 87/9 95/13 14
 
جدول 3- میانگین DLP بیماران استاندارد در رفسنجان در مقایسه با شهرهای دیگر ایران و سطح دوز مرجع ملی ایران بر حسب میلی­گری-سانتی­متر
 
نوع آزمون رفسنجان تهران [13] کاشان [6] سطح دوز مرجع ملی [15]
قفسه سینه 31/295 234 33/307 300
شکم/لگن 17/627 398 07/346 650
 
 
بحث
هدف از این مطالعه بررسی میانگین شاخص دوز بیماران در آزمون­های قفسه سینه و شکم/لگن در بیمارستان علیبنابیطالب (ع) رفسنجان بود که در نمودارهای 1، 2 و 3 بر حسب گروه­های مختلف بیان کننده اندازه بیمار آمده است. نمودارهای 1، 2 و 3 از این نظر حائز اهمیت هستند که می­توان از آن­ها در فرآیند بهینه­سازی دوز بیماران به روش منحنی دوز آستانه که توسط Larson در سال 2014 معرفی شد، استفاده کرد. در این فرآیند بهینه­سازی میانگین شاخص دوز بیماران در هر گروه وزن، شاخص توده بدنی یا قطر جانبی در نمودارهای فوق با گروه متناظر در منحنی از پیش تعیین شده دوز آستانه در هر آزمون مقایسه شد. نتایج مقایسه نشان می­دهد میانگین شاخص دوز بیماران در بخش سی­تی­اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب (ع) رفسنجان دارای روند مشابه با منحنی دوز آستانه است، یعنی با افزایش اندازه بیمار، میانگین شاخص دوز افزایش می­یابد که نشان دهنده اثر مستقیم افزایش mAs در بیماران با جثه بزرگ­تر است. هم­چنین شاخص دوز بیماران در هر گروه کمتر از مقادیر متناظر گزارش شده در همان گروه می­باشد [21].
نتایج جدول 1 نشان می­دهد که بازه میانگین SSDE در گروه­های رتبه­بندی مختلف تفاوت کمی دارد در حالی­که بازه میانگین CTDIvol به نوع گروه رتبه­بندی بستگی دارد. از طرفی، بر اساس این نتایج مقایسه شاخص دوز بیماران با سطوح مرجع برای انجام بهینه­سازی در پروتکل­های سی­تی کافی نیست. زیرا سطوح دوز مرجع برای بیمار با اندازه استاندارد تعریف شده است در حالی­که بیماران مراجعه کننده برای انجام آزمون­های سی­تی لزوماً دارای اندازه استاندارد نیستند. این نتایج فرضیه مطرح شده توسط Larson و Rehani را تأیید می­کند [22-21].
سطح دوز میانگین بیماران استاندارد در رفسنجان برحسب CTDIvol و DLP برای آزمون قفسه سینه به ترتیب برابر با 33/8 میلی­گری و 31/295 میلی­گری-سانتی­متر و برای آزمون شکم/لگن 38/12 میلی­گری و 17/627 میلی­گری-سانتی­متر است. این مقادیر کمتر از سطح دوز مرجع ملی ایران در آزمون­های قفسه سینه (12 میلی­گری و 300 میلی­گری-سانتی­متر) و شکم/لگن (14 میلی­گری و 650 میلی­گری-سانتی­متر) است. با این­حال کاهش هر چه بیشتر دوز بیماران با استفاده از پروتکل­های پرتودهی بهینه توصیه اکید می­شود.
تفاوت میانگین شاخص دوز بیماران استاندارد نشان داده شده در جدول­های 2 و 3 بین شهرهای رفسنجان، تهران و کاشان به دلیل تفاوت در نوع دستگاه سی­تی­ اسکن، شرایط پرتودهی بیماران و عوامل انسانی در پرتودهی به بیماران از جمله انتخاب طول اسکن مناسب برای هر آزمون به­وجود میآید. عوامل مؤثر در دوز بیماران مربوط به دستگاه­های سیتی­ اسکن را می­توان با کنترل کیفی منظم و عوامل انسانی را با آموزش و نظارت بیشتر بر عملکرد پرتوکاران کاهش داد [15].
محدودیت انجام این مطالعه نیاز به همکاری بیماران مراجعه کننده به بخش سی­تی بود که در برخی موارد به­دلیل مشکلات ناشی از عدم همکاری بیمار، داده­های مورد نیاز برای مطالعه حاصل نمی­شد. با توجه به اهمیت پایش­های دوزیمتری در آزمون­های سی­تی و لزوم به حداقل رساندن دوز بیماران در این روش تصویربرداری، پیشنهاد می­شود میانگین شاخص دوز بیماران در آزمون­های دیگر و هم­چنین شاخص دوز بیماران کودک نیز مورد بررسی قرار گیرد. به علاوه، تحقیقات نشان می­دهد که نوع دستگاه سی­تی­ اسکن در میزان دوز دریافتی بیماران نقش به­سزایی دارد و به همین دلیل لازم است این مطالعه بر روی دستگاه­های سی­تی ­اسکن دیگر و در مراکز درمانی دیگر در کشور انجام شود. بدیهی است نتایج چنین پایش­های دوزیمتری گسترده­ای در سراسر کشور منجر به ایجاد پایگاه داده­هایی می­شود که امکان مقایسه میانگین شاخص دوز بیماران و شرایط پرتودهی مراکز مختلف با یکدیگر در سطح ملی و مراکز کشورهای دیگر در سطح بین­المللی را فراهم می­آورد که نتیجه آن، بهبود پروتکل­های مورد استفاده در آزمون­های سی­تی متناسب با اندازه بیماران خواهد بود.

نتیجه‌گیری
 میانگین شاخص دوز بیماران استاندارد از سطح دوز مرجع ملی ایران کمتر است. مقایسه میانگین شاخص دوز بیماران برحسب گروه­های وزن، قطر جانبی و شاخص توده بدنی برای آزمون­های قفسه سینه و شکم/لگن با روش منحنی دوز آستانه نشان می­دهد پروتکل­های بهینه­ای در این آزمون­ها در بخش سی­تی ­اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب(ع) رفسنجان به­کار می­رود. هم­چنین، SSDE شاخص بهتری از دوز بیمار در هر اندازه­ای است و برای مبنا قرار داده شدن در مقایسه برای مقاصد حفاظت پرتویی مناسب­تر است.
تشکر و قدردانی
این مطالعه با کد 96117 و با حمایت مالی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام گرفته است و نویسندگان مقاله به این وسیله تشکر و قدردانی خود را از این معاونت محترم، پرسنل بخش سی­تی ­اسکن بیمارستان علی­بن­ابی­طالب (ع) و بیماران شرکت کننده در انجام مطالعه اعلام می­دارند.
..
 
 
 
References
 
 
 
[1] Shrimpton PC, Hillier MC, Lewis MA, Dunn M. Doses from computed tomography (CT) examinations in the UK-2003 review. Chilton: NRPB 2005 Mar.
[2] United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation (UNSCEAR) 2008 report, vol I. Sources and effects of ionizing radiation. United Nations Sales Publications, 2008.
[3] International Commission on Radiological Protection. ICRP Publication 60. 1990 recommendations of the International Commission on Radiological Protection. Ann ICRP 1991; 21(1–3).
[4] International Commission on Radiological Protection. ICRP Publication 73. Radiological protection and safety in medicine. Ann ICRP 1996; 26(2).
[5] Bouzarjomehri F, Zare MH, Shahbazi D, Conventional and spiral CT dose indices in Yazd general hospitals, Iranian Journal of Radiation Research 2006; 3(4): 183-9.
[6] Ali Asgharzadeh A, Ali Akbari H, Jafarpour SM. The measurements of CTDIw and DLP in routine CT protocols and comparison with reference dose level in Kashan, Iran. Iranian Journal of Radiation Safety and Measurement 2014; 2(4): 7-12.
[7] Afzalipour R, Rabi Mahdavi S, Khosravi H, Neshasteh-Riz A, Fatemeh Hosseini A. Evaluation of diagnostic reference dose levels in CT-scan examinations of adolescence in Tehran: a brief report. Tehran Univ Med J 2013; 71(2).
[8] Tavakoli MB, Heydari K, Jafari S. Evaluation of diagnostic reference levels for CT scan in Isfahan. Global Journal of Medicine Researches and Studies 2014; 1(4): 130-4.
[9] Bahreyni Toossi MT, Bahrami M, Bayani Roodi S, Meigooni A. Local diagnostic reference dose levels arising from adult CT examinations in Khorasan province, Iran. Australasian College of Physical Scientists and Engineers in Medicine 2011, Oral Presentation.
[10] Firouzi F, Minaei SE, Khosravi HR. Patient doses of CT examinations in Western and Eastern Azerbyjan provinces of Iran. Journal of Paramedical Sciences. 2014; 5(4).
[11] Toori AJ, Shabestani-Monfared A, Deevband MR, Abdi R, Nabahati M. Dose assessment in computed tomography examination and establishment of local diagnostic reference levels in Mazandaran, Iran. Journal of Biomedical Physics & Engineering 2015; 5(4): 177.
[12] Parsi M, Sohrabi M, Mianji F, Paydar R. A quality-controlbased correction method’ for displayed dose indices on CT scanner consoles in patient dose surveys. Phys Med 2017; 38: 88–92
[13] Parsi M, Sohrabi M, Mianji F, Paydar R. Determination of examination-specific diagnostic reference level in computed tomography by a new quality control-based dose survey method. Health Phys 2018; 114(3): 273-81.
[14] Sohrabi M, Parsi M, Sina S. A New Dual-purpose Quality Control Dosimetry Protocol for Diagnostic Reference-level Determination in Computed Tomography. Health Phys 2018; 115(2): 252-8.
[15] Sohrabi M, Parsi M, Mianji F. Determination of national diagnostic reference levels in computed tomography examinations of Iran by a new quality control-based dose survey method. Radiat. Prot. Dosim 2017; 179(3): 206-15.
[16] Sohrabi M, Parsi M, Tabrizi SH. Statistical analysis for obtaining optimum number of CT scanners in patient dose surveys for determining national diagnostic reference levels. Eur Radiol 2019; 29(1): 168-75.
[17] Taylor S, Van Muylem A, Howarth N, Gevenois PA, Tack D. CT dose survey in adults: what sample size for what precision? Eur Radiol 2017; 27(1): 365–73
[18] Mehdipour A, Parsi M, Khorram FS. Patient dose survey based on size-specific dose estimate and acceptable quality dose in chest and abdomen/pelvis CT examinations. Radiat Prot Dosim 2019; 185(2): 176-82.
[19] American Association of Physicists in Medicine. Size-specific dose estimates (SSDE) in pediatric and adult body CT examinations (Task Group 204). College Park, Md: AAPM. 2011; 14.
[20] World Health Organization. Global database on body mass index. http://apps.who.int/bmi/index.jsp? introPage=intro_3.html 2006.
[21] Larson DB. Optimizing CT radiation dose based on patient size and image quality: the size-specific dose estimate method. Pediatr Radiol 2014; 44(3): 501-5.
[22] Rehani, MM. Limitations of diagnostic reference level (DRL) and introduction of acceptable quality dose (AQD). Br J Radiol 2015; 88(1045): 20140344.


 
Estimation of Mean Patient Dose Indices in Chest and Abdomen/Pelvis CT Examinations in Rafsanjan Ali Ibn Abitalib Hospital in 2018: A Descriptive Study
 
A. Mehdipour[4], M. Parsi[5], F. S. Khorram[6]
 
 
Received: 15/12/2019  Sent for Revision: 02/01/2020 Received Revised Manuscript: 24/03/2020 Accepted: 28/03/2020
 
Background and Objectives: The radiation protection of patients in CT examinations is important due to its wide application and high contribution in collective dose of public, and its radiation effects. The purpose of this study was to estimate the mean patient dose indices in chest and abdomen/pelvic examinations as the first step in patient radiation protection process.
Materials and Methods: This descriptive study was performed on the dose indices of adult patients in chest and abdomen/pelvis examinations in CT institute in Rafsanjan Ali Ibn Abitalib Hospital, for 5 months in 2018. The volume CT dose index (CTDIvol) and size specific dose estimate (SSDE) were collected for 135 patients. The mean of dose indices were calculated for the body mass index (BMI), weight and lateral diameter groups and were compared to the diagnostic reference level (DRL) of Iran and threshold dose curve method.
Results: The ranges of mean CTDIvol for lateral diameter, BMI and weight groups and for chest were 4.4-16.2, 5.6-16.2 and 4.1-16.2 mGy and for abdomen/pelvis were 5.9-19.3, 6.8-25.6 and 6.5-25.6 mGy. The corresponding values for SSDE and for chest were 7.7-11.9, 8.5-11.9 and 7.7-11.9 mGy and for abdomen/pelvis were 9.8-21.5, 10.7-21.5 and 10.5-21.5 mGy. Also, the mean of CTDIvol and DLP for standard size patients were lower than DRL of Iran.
Conclusion: Comparison of mean patient dose indices for lateral diameter, BMI and weight groups for chest and abdomen/pelvis examinations with the threshold dose curve shows that the relatively optimum protocols are applied in this CT institute. However, more optimization in CT protocols can result in more patient dose reduction in CT examinations.
Key words: CT scan, Radiation dosage, Dosimetry surveys, Rafsanjan
 
Funding: This research was funded by Rafsanjan University of Medical Sciences.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Rafsanjan University of Medical Sciences approved the study (IR.Rums.REC.1396.139).
 
How to cite this article: Mehdipour A, Parsi M, Khorram F S. Estimation of Mean Patient Dose Indices in Chest and Abdomen/Pelvis CT Examinations in Rafsanjan Ali Ibn Abitalib Hospital in 2018: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2020; 19 (3): 295-304. [Farsi]


 
  1. - (نویسنده مسئول) استادیار، گروه رادیولوژی و فیزیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
تلفن: 34264681-034، دورنگار: 34264681-034، پست الکترونیکی: Mehdipour312@yahoo.com       
[2]- دکترای پرتوپزشکی، گروه رادیولوژی و فیزیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
[3]- مربی، گروه رادیولوژی و فیزیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، رفسنجان، ایران
 
[4]- Assistant Prof., Dept. of Radiology and Medical Physics, Faculty of Paramedicine, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0003-4017-2176
(Corresponding Author) Tel: (034) 34264681, Fax: (034) 34264681, E-mail: Mehdipour312@yahoo.com
[5]- PhD in Medical Radiation, Dept. of Radiology and Medical Physics, Faculty of Paramedicine, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0001-9205-4652
[6]- Instructor, Dept. of Radiology and Medical Physics, Faculty of Paramedicine, Rafsanjan University of Medical Sciences, Rafsanjan, Iran, ORCID: 0000-0001-9100-3714
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زنان
دریافت: 1399/10/16 | پذیرش: 1399/4/1 | انتشار: 1399/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb