Javid N, Abolhasani M. Evaluation of the Efficiency of Synthesized Zinc Oxide Nanoparticles in the Removal of Oil from SyntheticWastewater: A Laboratory Study. JRUMS 2021; 20 (4) :387-404
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-5785-fa.html
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان(خوراسگان)
متن کامل [PDF 562 kb]
(1090 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2037 مشاهده)
متن کامل: (2043 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 20، تیر 1400، 404-387
بررسی کارآیی نانو ذره اکسید روی سنتز شده در حذف نفت از پساب ساختگی: یک مطالعه آزمایشگاهی
نگین جاوید[1]، محمدهادی ابوالحسنی[2]
دریافت مقاله: 4/11/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 20/11/99 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 21/01/1400 پذیرش مقاله: 22/02/1400
چکیده
زمینه و هدف: آلوده شدن آب به ترکیبات نفتی موجب گسترش فناوریهای جدید برای حذف آلودگیهای نفتی گردیده است. هدف از انجام این پژوهش تعیین کارآیی نانو اکسید روی در جذب نفت از محیط آبی بود.
مواد و روشها: در این پژوهش آزمایشگاهی که در تابستان سال 1398 انجام گرفت، از نانواکسید روی به عنوان جاذب برای حذف آلودگی نفتی از پساب استفاده شد. خصوصیات جاذب با استفاده از آنالیز XRD،FTIR FESEM و ICP-OES تعیین شد. آزمایشات جذب به صورت ناپیوسته با استفاده از محلولهای آزمایشگاهی حاوی نفت انجام گرفت و شرایط بهینه جذب با تغییر فاکتورهای مؤثر بر جذب مانند pH، غلظت نفت، زمان تماس و مقدار جاذب در سطوح مختلف، مورد بررسی قرار گرفت. جهت پردازش دادهها از طرح بلوکی کاملاً تصادفی استفاده شد.
یافتهها: میزان جذب بعد از 20 دقیقه و به مقدار 1/74 درصد و به صورت ثابت درآمد. بیشترین میزان جذب در 7=pH بهمیزان 25/87 درصد و کمترین مقدار آن در 9=pH بهمیزان 9/66 درصد حاصل شد. میزان جذب نانو ذره با اختلاف معنیداری نسبت به سایرین در 5/1 گرم در لیتر بیشترین (9/79 درصد) بود. در نهایت میزان جذب نفت در غلظت 100 میلیگرم/لیتر به میزان 5/83 درصد با اختلاف معنیداری بیشتر از دیگر غلظتها دیده شد. جذب نفت توسط نانوذره اکسید روی با مدل Freundlich مطابقت داشت (99/0=R2).
نتیجهگیری: جاذب نانواکسید روی کارآیی بالایی در جذب نفت از پساب دارد و میتواند در رفع آلودگی نفتی مورد استفاده قرار گیرد.
واژههای کلیدی: آلودگی نفتی، ایزوترم جذب، نانو اکسید روی، فاکتورهای مؤثر بر جذب
مقدمه
با آگاهی از این حقیقت که آب تنها و مهمترین ماده حیاتی است، متأسفانه در کنار کاهش تدریجی حجم ذخایر آب قابل استفاده، آلودگیهای مختلف نیز پیوسته به مشکلات اضافه میشوند ]1[. آلودگی آب یکی از مشکلات و چالشهای مهم دنیا و ایران است. یکی از علل اصلی بیماریها و مرگ و میر در جهان آلودگی آب است. هیدروکربنهای آلی، آلایندههای محیط زیستی گستردهای هستند، که بهدلیل سرطانزا و جهشزا بودن، نگرانیهای زیادی را بهوجود میآورند. با وجود اینکه بخش قابل ملاحظهای از هیدروکربنهای وارد شده به محیط آبی از راه تبخیر حذف میشوند، اما اکثر آنها در آب توزیع میشوند و بهدلیل خاصیت چربی دوستی در رسوب تجمع مییابند و از راه زنجیره غذایی منتقل میشوند و نهایتاً به انسان میرسند ]2[. قرارگیری در معرض این آلایندهها میتواند منجر به مرگ موجودات زنده آبی شده و آثار مضری را موجب شود ]3[. با توجه به اینکه ریزش و نشت نفت به آب در اکثر مواقع اجتناب ناپذیر است و همچنین نظر به عوارض نامطلوب آب آلوده به مشتقات نفتی بر روی انسان و محیط زیست، تاکنون روشهای متعددی به منظور تصفیه آبها و جداسازی این دو ماده مهم از یکدیگر پیشنهاد شده است ]4[.
ترکیبات هیدروکربنی ممکن است به یکی از طرق زیر وارد محیط زیست شوند: تصادفات، انتشار از صنایع، محصولات جانبی حاصل از تجارت و یا استفادههای شخصی ورود مستقیم به آب در اثر نشت و یا ریزش ]5[. اثرات مخرب زیستمحیطی ناشی از ترکیبات نفتی سبب گردیده است تا ترکیبات نفتی بهعنوان یکی از اولویتهای حذف آلایندهها در محیط زیست مطرح گردند. از این رو دستیابی به تکنیکهای مؤثر در حذف این ترکیبات از آب یکی از مهمترین مسایل زیستمحیطی میباشد. در این راستا تاکنون مطالعات فراوانی انجام شده است و روشهای مختلفی برای حذف این آلایندهها بهکار برده شده است. در این بین جذب سطحی بهوسیله انواع جاذبها بهدلیل ظرفیت جذب بالا بیش از سایر روشها مورد توجه قرار دارد ]1[.
تبدیل مواد به مقیاس نانو، ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، زیستی و فعالیتهای کاتالیزوری آنها را تغییر میدهد و سبب افزایش فعالیتهای شیمیایی و نفوذپذیری این ذرات به غشای سلولی میشود. نانو فناوری هم بهدلیل گسترش و پیشرفتهای چشمگیر آن و هم بهدلیل عدم ایجاد خطرات زیستمحیطی و سابقهی بسیار خوبی که در حوزهی حذف فلزات سنگین دارد و توانایی خارقالعادهای که در اثر تبدیل مقیاس مواد به مقیاس نانو از خود نشان داده است، یکی از علومی بهحساب می آید که در حوزهی فناوری سبز جای میگیرد ]6[.
در بین نانوذرات، نانو ذره اکسید روی بهدلیل ارزانی، فراوانی، غیر سمی بودن، واکنش سریع، توانایی و بازده بالا در تجزیه آلایندهها و حذف فلزات سنگین از آبهای آلوده بیشتر مورد توجه بوده است. بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی جاذبها همواره مورد توجه بودهاست تا با بکارگیری تکنیکهای نوین مانند اصلاح سطحی خواص ویژهای را در جاذب ایجاد نموده و ویژگیهای آنها را برای جذب مادهای خاص بهبود بخشید ] 7-6 [.
تحقیقات فراوانی در زمینه استفاده از نانوجاذبها بهعنوان یکی از تکنولوژیهای مطرح و کارآمد در حذف آلایندهها انجام گرفته است. از بین نانوجاذبهای مختلف، خصوصیاتی مانند غیر سمی بودن و مقرون بهصرفه بودن پروسه سنتز نانو جاذب اکسید روی سبب گردیده تا این نانوجاذب به یکی از پرکاربردترین نانوجاذبها در زمینه حذف آلایندهها و تصفیه فاضلابها تبدیل گردد ]8[.
در همین راستا مطالعات زیادی ور گرفته است که از جمله آنها میتوان به مطالعهای که توسط Bina و همکاران به منظور بررسی کارآیی نانو لولههای تک دیواره، چند دیواره و هیبرید کربنی در خذف بنزن و تولوئن از محلولهای آبی صورت گرفت ]9[ و مطالعه ای که توسط Salehi و همکاران برای بررسی حذف زایلن از آب به وسیله نانو اکسید روی به عنوان جاذب نفت انجام گرفت ]10[، اشاره نمود.
لذا هدف از انجام این تحقیق تعیین کارایی نانو ذره اکسید روی تحت تأثیر عوامل اصلی pH، مقدار جاذب، مقدار آلودگی نفتی و زمان در حذف آلودگی نفتی از آب میباشد.
مواد و روشها
در این مطالعه آزمایشگاهی که در بهار سال 1398 در آزمایشگاه اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان انجام شد، به بررسی کارایی جاذب در جذب آلاینده نفتی از سطح آب، با استفاده از ذرات نانو اکسید روی سنتز شده به عنوان جاذب و نفت خام به عنوان جذب شونده پرداخته شد. جهت سنتز نانو جاذب از روش تهنشینی به عنوان یکی از مقرون به صرفهترین روشها استفاده شد زیرا ثابت شده است که روش ته نشینی برای سنتز انواع مختلف نانوذرات مثل نانو ذره اکسید روی بسیار مؤثر است ]11[. بنابراین برای تهیه نانو ذرات اکسید روی، عملیات به روش ته نشینی صورت گرفت. در این روش 85/14 گرم از پودر Zn(NO3)2 ، در 500 میلیلیتر آب مقطر حل شد. برای رسیدن به 7=pH محلول 1/0 مولار NH3 قطره قطره به محلول اضافه شد و در دمای اتاق هم زده شد. بعد از 2 ساعت هم خوردن، دوغاب در 7=pH فیلتر شد. نهایتاً رسوب 2 ساعت در 110 درجه سانتیگراد خشک شد ]10[. تمامی مواد آزمایشگاهی مورد استفاده ساخت شرکت مرک کشور آلمان بودند.
ویژگیهای ساختاری نانو ذرات اکسید روی با استفاده از پراش اشعه ایکس و پرتو سنجی فروسرخ با تبدیل فوریه 4 در محدوده400-4000 نانومتر تعیین شد ]12[. جهت تعیین ترکیب شیمیایی نمونه مورد آزمایش از آنالیز اسپکتروسکپی نشری پلاسمای جفت شده القایی استفاده شد. برای تعیین ساختار جاذبها، از دستگاه پراش اشعه ایکسXRD (X-Ray powder Diffraction )، مدل PW1800 ساخت کارخانه PHILIPS کشور هلند استفاده گردید ]13[.
برای شناسایی مولکولها و گروههای عاملی از دستگاه طیف سنجی مادون (Fourier-Transform InfraRed spectroscopy)، مدل Spectrum RX1 محصول شرکت Perkin Elmer کشور آمریکا استفاده شد ]14[. اندازهگیری عناصر موجود در پودر نانو ذره توسط آنالیز اسپکتروسکپی نشری پلاسمای جفت شده القایی ICP-OES (Inductivity Coupled Plasma- OpticalEmission Spectrometry)با استفاده از دستگاه Agilent مدل 5100 ساخت کشور آمریکا انجام گرفت ]15[. تصویر برداری جهت ریختشناسی و اندازه حفرات نانوذرات جاذب با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی FESEM (Field Emission Scanning Electron Microscope) مدل MIRA3 محصول شرکت TESCAN کشور جمهوری چک صورت گرفت ]10[.
یکی دیگر از فاکتورهای مؤثر در ساختار جاذب، تعیین نقطه بار صفرpHzpc جاذب است. برای این منظور تغییرات pH جاذب در محلولهایی با pH برابر 2، 4، 6، 8، 10، 12 بررسی شد. برای هر آزمایش مقدار 5/0 گرم از جاذب به محلولهای 100 میلیلیتری سدیم کلرید 01/0 مولار با pHهای اولیه ذکر شده افزوده شد. جهت تنظیم pH از محلولهای 1/0 نرمال HCl و NaOH استفاده گردید. نمونهها داخل شیکر (مدل SK-300 محصول شرکت JEIO TECH کشور کره) با دور 150 قرار داده شد و بعد از گذشت 24 ساعت pH ثانویه آنها اندازه گیری شد ]16[.
در این مطالعه تجربی از پساب ساختگی استفاده شد. جهت تهیه پساب ساختگی، 100میلیلیتر نفت به حجم یک لیتر (با آب مقطر) رسیده شد. سپس به منظور مخلوط شدن آب و نفت، به مدت 30 دقیقه توسط دستگاه شیکر تکان داده شد ]13[.
نهایتاً عملکرد جاذب در جذب آب و نفت به طور جداگانه مورد آزمایش قرار گرفت و تأثیر فاکتورهای مختلف زمان تماس، pH اولیه، غلظت آلاینده نفتی در پساب و مقدار جاذب بر روی میزان جذب توسط جاذب نانو اکسید روی، مطالعه شد.
از جمله فاکتورهای مورد بررسی بر روی جذب ترکیب نفتی، pH، مقدار جاذب، زمان تماس و مقدار غلظت آلاینده بود که اثر آنهادر مقادیر مختلف برای pH (3، 5، 7 و 9)، برای مقدار جاذب نانواکسید روی (5/0، 1، 5/1 و 2 گرم بر لیتر)، برای زمان تماس (بازههای زمانی3، 10، 20 و 60 دقیقه) و برای مقادیر آلاینده نفت (حجمهای 60، 100، 140 و 180 میلیلیتر) در نظر گرفته شد ]13[.
در این مرحله از آزمایش، pH به عنوان متغیر و سایر پارامترها ثابت در نظر گرفته شد. محلولهایی با غلظت معین و با pHهای مختلف 3، 5، 7 و 9 تهیه شد. عمل تنظیم pH با دستگاه pH متر و با افزودن اسید کلریدریک و هیدروکسید سدیم 1/0 نرمال به محلول بر روی همزن مغناطیسی انجام شد. مقادیر پارامترهای ثابت در اندازه گیری متغیر pH (مقدار 5/0 گرم جاذب نانو اکسید روی، زمان 20 دقیقه و پساب ساختگی 100 میلیلیتر نفت به حجم 1 لیتر رسیده شد) بود که در دور 180rpm محلول ساختگی به وسیله شیکر مخلوط شد ]17[.
برای رسیدن به زمان تعادل فاکتور متغییر زمان و سایر فاکتورها ثابت میباشد. برای بررسی اثر زمان تعادل، محلولهای ساختگی با دو تکرار در زمانهای مختلف 3، 10، 20 و 60 دقیقه بر روی شیکر با دور 180rpm مخلوط گردیدند. در اندازه گیری متغیر زمان تماس (pH برابر با 5، مقدار جاذب 5/0 گرم و پساب ساختگی 100 میلیلیتر نفت به حجم 1 لیتر) بود ]16[.
برای بررسی تأثیر مقدار جاذب بر میزان جذب نفت، محلولهایی با غلظت، pH و زمان ثابت و در مقادیر جاذب نانواکسید روی (5/0، 1، 5/1 و 2 گرم بر لیتر و دمای ثابت 25 درجه سانتیگراد بر روی شیکر قرار داده تا محلول یکنواختی به دست آید. انجام آزمایشات با دو تکرار صورت گرفت ]17[. مثادیر ثابت برای اندازهگیری پارامتر مقدار جاذب ( pHبرابر با 5، زمان 20 دقیقه و پساب ساختگی 100 میلیلیتر نفت به حجم 1 لیتر) بود ]14[.
در نهایت برای مقادیر آلاینده نفت ( حجمهای 60، 100، 140 و 180 میلیلیتر نفت به حجم 1 لیتر) در نظر گرفته شد و مقادیر ثابت در اندازهگیری این پارامتر (pH برابر با 5، مقدار 5/0 گرم جاذب و زمان تماس 20 دقیقه) در نظر گرفته شد ]14[.
میزان روغن جذب شده از روش وزنی بر اساس رابطه (1) به دست آمد ]18[.
رابطه (1) 