جلد 20، شماره 8 - ( 8-1400 )                   جلد 20 شماره 8 صفحات 920-905 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammad Zadeh R, Mirza Ebrahim Tehrani M, Jozi S A, Moogouei R. Investigation of Environmental Pollution of Offshore Gas Platforms in South Pars Field with Principal Component Analysis and Bayesian Network Model from 2019 to 2020: A Descriptive Study. JRUMS 2021; 20 (8) :905-920
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5852-fa.html
محمدزاده رضا، میرزا ابراهیم طهرانی2 مهناز، جوزی سید علی، موگویی رکسانا. بررسی آلودگی‌های محیط زیستی سکوهای گازی دریایی میدان پارس جنوبی با روش-های تحلیل مؤلفه‌های اصلی و مدل شبکه‌های بیزین در سال 1399: یک مطالعه توصیفی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (8) :905-920

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-5852-fa.html


گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال
متن کامل [PDF 484 kb]   (460 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (902 مشاهده)
متن کامل:   (1002 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 20، آبان 1400، 920-905
 
بررسی آلودگی­های محیط زیستی سکوهای گازی دریایی میدان پارس جنوبی با روش­های تحلیل مؤلفه­های اصلی و مدل شبکه­های بیزین در سال 1399: یک مطالعه توصیفی
 
 
رضا محمدزاده[1]، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی[2]، سید علی جوزی[3]، رکسانا موگویی[4]
 
دریافت مقاله: 17/12/99 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 28/02/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 30/05/1400  پذیرش مقاله: 31/05/1400
 
 
چکیده
زمینه و هدف: در سطح جهانی افزایش تقاضای انرژی، انسان را به دنبال استخراج نفت و گاز حتی در اعماق دریاها سوق داده است. این مهم در خلیج فارس نیز جاری است و آلودگی­های زیست محیطی زیادی را به وجود آورده­اند. هدف از انجام این پژوهش تعیین آلودگی­های محیط زیستی سکوهای گازی دریایی با روش­ تحلیل مؤلفه­های اصلی و مدل شبکه­های بیزین است.
مواد و روش‌ها: این پژوهش توصیفی در سال 1399 بر روی سکوهای گازی دریایی میدان پارس جنوبی انجام شد. داده­های مورد نیاز از طریق مصاحبه با خبرگان و کارشناسان جمع‌آوری گردید. سپس با استفاده از آنالیز اجزای اصلی عواملی که اثرات کم‌تری دارند، حذف و سایر عوامل در شبکه­های بیزین مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: براساس نتایج شبکه بیزین برای آلودگی کلی سکو احتمال سطح متوسط 95/0 درصد، احتمال سطح بالا 11/8 درصد، احتمال سطح بسیار بالا 5/18 درصد و احتمال سطح بحرانی 5/72 درصد محاسبه شد. نتایج بخش تحلیل مؤلفه­های اصلی نشان داد بیش‌ترین واریانس مربوط به مؤلفه اصلی اول و مقدار آن تقریباً 40 درصد و هم­چنین بیش‌ترین مقدار ویژه نیز مربوط به این مؤلفه با مقدار 909/1 می­باشد.
نتیجه­گیری: تأثیر فعالیت­ سکوهای گازی در دو بخش آلودگی آب و آسیب به تنوع زیستی دارای بیش‌ترین تأثیر میباشد که از بین دو عامل با سطح آلودگی بسیار بالا، تأثیر سکوی گازی بر تنوع زیستی و گونه­های زنده از بقیه موارد بارزتر می­باشد. هم­چنین ترکیب دو روش تحلیل مؤلفه­های اصلی و شبکه­های بیزین جهت مدیریت داده­ها در زمینه مدیریت محیط زیست سکو مثمر ثمر می­باشد.
واژه­های کلیدی: آلودگی، سکوی گازی، مؤلفه اصلی، شبکه بیزین
 
 
مقدمه
کاهش روز افزون منابع انرژی در جهان لزوم توجه به مدیریت زیست محیطی مصرف انرژی را افزایش میدهد [1]. افزایش تقاضای انرژی انسان را به دنبال حفاری و استخراج نفت و گاز حتی در اعماق دریاها و اقیانوس­ها سوق داده است. در طول پنجاه سال گذشته، بهره­برداری از منابع تجدیدناپذیر برای پاسخ­گویی به تقاضای جهانی برای انرژی، به شدت افزایش یافته و به موازات این افزایش استخراج، آلودگیهای محیط زیستی ناشی از فعالیت‌های سکوهای دریایی نیز بالا رفته است [2]. مواد نفتی از منابع مختلفی وارد آب میگردد و بیش‌ترین منابع آلودگی مربوط به چاه­ها، دکل­ها و سکوهای فراساحلی می­باشد [3]. امروزه این عوامل آلوده کننده به یک نگرانی اساسی تبدیل شدهاند و قوانین محکمی از طریق کنترل محیط زیستی اعمال میگردد. این عوامل باید اولویتبندی شوند، به طوری که اولویت­بندی بر اساس داده­ها منجر به تشکیل یک مدل برای مدیریت آلودگی­های  محیط زیستی سکوهای گازی شود که در نهایت منجر به استخراج پایدار از سکو میگردد [4].
برای تعیین عواملی که بیش‌ترین تأثیر در ایجاد آلودگی توسط سکوهای نفتی را دارند از روش تحلیل مؤلفه اصلی (Principal Component Analysis) استفاده می­شود. در این روش متغیرهای موجود در یک فضای چند حالته همبسته به یک مجموعه از مؤلفه­های غیرهمبسته خلاصه می­شوند که هر یک از آن­ها ترکیب خطی از متغیرهای اصلی می­باشند. مؤلفههای غیر همبسته به دست آمده، مؤلفههای اساسی نامیده میشوند که از بردارهای ویژه ماتریس کوواریانس با ماتریس همبستگی متغیرهای اصلی به دست می­آیند. به طور کلی کاربرد عمده روش تحلیل اجزای اساسی عبارت از کاهش تعداد متغیرها و یافتن ساختار ارتباطی بین متغیرها که در حقیقت همان دسته بندی متغیرها است، می‌باشد [5].
شبکه­های بیزین سیستمی بر اساس نظریه احتمالات است که توسط توماس بیز (Thomas Bayes) ابداع شده است [6] که در واقع یک نوع خاص از مدل­های گرافیکی هستند که نماینده ساختار وابستگی بین چندین متغیر اثرگذار بر هم میباشند. به طور کلی شبکه­های بیزین برای حالاتی مفیدند که وضعیت فعلی سیستم به وضعیت قبلی آن بستگی دارد. بنابراین می­توان از شبکه­های احتمالاتی برای تصمیمگیری و استدلال در شرایط عدم قطعیت استفاده کرد. با استفاده از این شبکه­ها میتوان احتمالات پسین متغیرهای خروجی را با استفاده از مقادیر مشاهداتی متغیرهای ورودی محاسبه نمود [7]. از این روش مشهور میتوان جهت مدلسازی در حوزههایی مانند مدیریت محیط زیست که دارای عدم قطعیت­های فراوانی است، بهرهگیری نمود [9-8].
Elbisy به بررسی مدیریت محیط زیستی یک سکوی گازی به همراه خطوطه لوله انتقال آن در دریای مدیترانه پرداخت و جنبه­های محیط زیستی و آلودگیهای ناشی از آن را ارزیابی کرد و همچنین اشاره نمود که استخراج نفت و گاز و عملیات تولید بسته به سطح فرآیند، ذات و حساسیت محیط اطراف و تکنولوژی تولید، پتانسیل­های زیادی برای اثر گذاری بر محیط دارند [10]. Ellis و همکاران به بررسی چهارچوبهای مدیریت محیط زیستی استخراج فراساحلی برای نیوزلند پرداختند. در این پژوهش، اطلاعات کلیدی از پژوهش‌های بین المللی بررسی شدند که می­توانند سیستم مدیریت محیط زیست را پی­ریزی کنند [11]. Beyer و همکاران در بررسی اثرات محیط زیستی تخلیه آب‌های ساحلی تولید شده ناشی از فعالیت استخراج نفت و گاز ساحلی توسط سکوهای گازی بیان کردند که این فعالیت­ها سبب آلودگی آب می­شوند. این آب‌های تخلیه شده عمدتاً شامل ترکیبات نفت خام پراکنده، هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای، آلکیل­ها و غیره میباشد [12].
از این­رو، هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل ایجاد کننده آلودگی در سکوهای گازی دریایی میدان پارس جنوبی با استفاده از تحلیل مؤلفه­های اصلی و شبکه بیزین می­باشد. به این منظور با استفاده از شبکه بیزین که ابزاری قوی و کارآمد در مدیریت مسائل محیط زیستی و مسائل دارای عدم قطعیت است، عواملی که بیش‌ترین یا کم‌ترین اثر بر محیط را دارند، شناسایی گردیدند.
مواد و روش‌ها
پژوهش حاضر از نوع توصیفی می­باشد که در سال 1399 بر روی سکوهای گازی دریایی میدان پارس جنوبی انجام شد. میدان گازی پارس جنوبی (گنبد شمالی در بخش قطری) بزرگ­ترین منبع گازی جهان است که بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در آب­های خلیج فارس قرار گرفته است و بخش ایرانی آن از اصلی­ترین منابع انرژی کشور به شمار می­رود. ذخایر گاز این میدان عظیم حدود ۸ درصد کل ذخایر گاز جهان و بخش ایرانی آن نزدیک به نیمی از ذخایر گاز کشور را شامل میگردد. مساحت این میدان ۹۷۰۰ کیلومتر مربع است که سهم متعلق به ایران ۳۷۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارد. ذخیره گاز این بخش از میدان در حدود ۱۴ تریلیون متر مکعب گاز به همراه ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی تخمین زده میشود [13].
به منظور گردآوری داده‌ها از طریق پرسش­نامه و  اخذ نظر از کارشناسان و خبرگان با تخصص HSE (Health and Safety Executive) و بهرهبرداری و متخصصان در زمینه محیط زیست، عواملی که درای اهمیت بیش‌تر بودند، مشخص و شناسایی شدند. برای تهیه داده­ها از نظر 12 کارشناس نظر سنجی شد که 2 نفر از کارشناسان به علت درج دادههای پرت، حذف گردیدند و از نتایج 10 نفر خبره استفاده گردید.
پس از انتخاب عوامل مهم (32 عامل مهم شناسایی گردید)، مقدار (ابعاد و دامنه)، شدت، احتمال وقوع (جداول 1 تا 3) برای این عوامل به صورت پرسش­نامه نظرسنجی گردید.
 

 
جدول 1- طیف شدت اثر خطرات عوامل آلوده کننده محیط زیست [14]
اثر درجه أاثیر تعریف/مصادیق شدت اثر
بدون اثر 1 هیچ­گونه خطر و تأثیر زیست محیطی منفی رخ نمی­دهد.
ناچیز 2 خطر برای کارکنان و محیط زیست محسوس نیست.
جزئی 3 خطر برای کارکنان و محیط زیست دردسر ایجاد می­کند.
کم 4 خطرات اتفاق افتاده باعث ناراحتی کارکنان و عناصر محیط زیست میشود/تأثیر محسوس.
متوسط 5 تأثیر خطر در محیط زیست سبب مراجعه ضابطین بهداشتی و توقف کوتاه مدت کار میشود.
زیاد 6 خطر باعث بروز خسارت و آلودگی قابل توجه اما جبرانناپذیر به محیط زیست می­شود.
خیلی زیاد 7 خطر اتفاق افتاده در محیط زیست به صورتی است که نیاز به پاکسازی و تصفیه و غیره دارد.
جدی 8 خطر اتفاق افتاده در محیط زیست، باعث از بین رفتن بخشی از عناصر محیط زیست یا آلودگی آن می­شود.
بحرانی 9 خطر در محیط زیست به صورتی است که باعث از بین رفتن منابع وسیعی از محیط زیست می­شود یا آلودگی وسیع به جا می­گذارد.
فاجعه بار 10 خطر در محیط زیست به ­صورتی است که منابع طبیعی، محیط زیست جانوری، گیاهی و انسانی خارجی را نیز تحت تأثیر قرار می­دهد.
 
 
جدول 2- طیف احتمال وقوع خطرات محیط زیستی مقیاس لگاریتمی [15]
احتمال وقوع 0/1 0/2 0/3 0/4 0/5 0/6 0/7 0/8 0/9 1
تفسیر کم‌تر از یک
مورد در سال
حداکثر
سالیانه یک
اتفاق
حداکثر
سالیانه 3
اتفاق
حداکثر
سالیانه 6
اتفاق
حداکثر
سالیانه 12
اتفاق
حداکثر
ماهیانه 3
اتفاق
حداکثر
هفتگی یک
اتفاق
حداکثر هر 3
روز یک اتفاق
حداکثر روزانه
یک اتفاق
دائمی
 
 
جدول 3- ابعاد و دامنه (مقدار) خطر عوامل آلوده کننده محیط زیست
تفسیر ابعاد
خیلی کم 1-2
کم 3-4
متوسط 5-6
زیاد 7-8
خیلی زیاد 9-10
چ
تحلیل مؤلفه­های اساسی از طریق کد نویسی در نرم­افزار MATLAB نسخه 1/9 بر اساس اطلاعات ارائه شده صورت گرفت. در این تحلیل مقدار، شدت و احتمال وقوع آلودگی متغیرهای مسئله بودند. با توجه به این­که از داده­های سه متغیر(مقدار، شدت و احتمال وقوع آلودگی) استفاده شد، لذا بعد از تحلیل مؤلفه­های اساسی، سه مؤلفه اصلی به دست آمد و بردارهای ویژه برای تشکیل هر مؤلفه ارائه گردید. در ادامه روند کار، مؤلفه­ای که دارای بیش‌ترین واریانس و بردار ویژه بود، به عنوان مؤلفه اصلی اول انتخاب گردید.
برای تعیین عواملی که بیش‌ترین تأثیر را داشتنند از مؤلفه اصلی اول (Principal Component1) استفاده گردید و عواملی که دارای مقدار عددی مؤلفه اصلی اول کم‌تر از 5 بودند، حذف و از سایر عوامل در تحلیل بیزین استفاده گردید [16].
مدلسازی شبکه بیزین با استفاده از نرم­افزار Netica نسخه 18/5 انجام شد و آلودگی­ سکوهای گازی فراساحلی به سه دسته آلودگی هوا، آلودگی آب و آسیب به تنوع زیستی محیط آبی تقسیم­بندی شدند. در شبکه­ بیزین ورودی­های گره­های مربوط به آلودگی هوا، آلودگی آب و آسیب به تنوع زیستی تعیین گردیدند. برای هر یک از این گره­ها سه حالت متوسط، بالا و بسیار بالا در نظر گرفته شده است. سپس احتمالات شرطی این گره­ها بر اساس نظرات کارشناسان و خبرگان تهیه و مدل­سازی شبکه بیزین انجام شد. برای هر یک از آلودگیهای آب، هوا و هم­چنین  آسیب به تنوع زیستی شبکه بیزین و جداول احتمالات شرطی به صورت جداگانه تشکیل و چهار سطح متوسط، بالا، بسیار بالا و بحرانی بررسی گردیدند و در ادامه روند کار پیشنهادات مدیریتی ارائه گردید [17].
نتایج
کارشناسان مختلف، عوامل متعدد ایجاد کننده­ آلودگی توسط سکوهای گازی را پیشنهاد ­دادند که از بین این عوامل، 32 عامل که بین کارشناسان مشترک بوده، برای بررسی انتخاب شدند که به شرح جدول ذیل میباشد:
 
جدول 4- مهم­ترین عوامل ایجاد کننده­ آلودگی سکوهای گازی میدان پارس جنوبی در سال 1399
ردیف عامل جنبه محیط زیستی پیامد ردیف عامل جنبه محیط زیستی پیامد
1  فعالیت و احتراق  پمپ­های آب و فایر پمپ­ها (پمپ آتش نشانی) تولید SOx، NOx، CO2، CO به واسطه­­ احتراق آلودگی هوا 17 آلودگی فعالیت جرثقیل­ها بر روی سکو ایجاد نویز آلودگی صوتی
2 احتراق ژنراتورهای مولد برق آلودگی ذرات معلق به علت بدسوزی احتمالی در ژنراتور آلودگی هوا 18 فعالیت هیلیکوپترها بر روی سکو ایجاد نویز آلودگی صوتی
3 فلرینگ یا مشعل سوزی با فشار زیاد آلودگی ذرات معلق به علت بدسوزی احتمالی در ژنراتور آلودگی هوا 19  کنترل فشار سرچاهی توسط سری ولوها نشت مایعات و آلودگی بستر دریا آلودگی آب
4 فلرینگ یا مشعل سوزی با فشار کم انتشار SOx، NOx، CO و ذرات معلق به واسطه احتراق آلودگی هوا 20 عملیات انتقال میعانات به واحد تست چاه  نشت میعانات و آلودگی دریایی آلودگی آب
5 روشن کردن چراغ در منطقه بی نور آلودگی نوری در هنگام برداشت از منبع آلودگی نوری (آب) 21 فرآیند ایجاد نیروی گرانشی جهت جدا کردن کاندنسیت از آب نشت کاندنسیت آلودگی آب
6 فرسودگی، خوردگی و خرابی در خط سی لاین (خط لوله دریایی) نشت گاز و میعانات به دلیل خوردگی تغییر در تنوع زیستی 22 خرابی تجهیز و دفع یک­باره ترکیبات دفع آب همراه و پسآب­های صنعتی آلودگی آب
7 فعالیت توربین­های گازی ایجاد نویز در محیط­های آبی آلودگی صوتی 23 برداشت آب و میعانات گازی از عمق و رهاسازی آب همراه در سطح دریا برداشت آب و میعانات گازی از عمق و رهاسازی آب همراه در سطح دریا آلودگی آب
8 خرابی تجهیزات و اتصالات حاوی سیالات نفتی نشت کندانسیت در آب دریا آلودگی آب 24 اسیدواش لوله­های برداشت میعانات جهت دفع رسوبات کربنات کلسیم دفع آب همراه در هنگام فعالیت اسید واش تغییر در تنوع زیستی
9 بهره­برداری و فعالیت چاه­ها جابجایی آب دریا از عمق به سطح، افزایش کدورت آب دریا به واسطه دفع گل و شن آب همراه، نشت آب فرایندی و کاندنسیت در آب دریا و افزایش تبخیر آب به واسطه افزایش دمای انبساط گاز آلودگی آب 25 اسیدواش لوله­های برداشت میعانات جهت دفع رسوبات کربنات کلسیم تخلیه اسید سولفوریک و اسید کلریدریک در دریا تغییر در تنوع زیستی
10  پیگ­رانی دفع ترکیبات آنتی کروژن به هنگام فعالیت پیگ رانی آلودگی آب 26 تعمیر تجهیزات حاوی سیالات تخلیه آب فرایندی و کاندنسیت در هنگام خارج کردن تجهیز از فعالیت تغییر در تنوع زیستی
11 الکترولیز آب دفع ترکیبات اکساینده در آب دریا آلودگی آب 27 خرابی تجهیزات و اتصالات در پمپ­های برداشت نشت روغن سوخته پمپ­های برداشت به آب دریا تغییر در تنوع زیستی
12 فعالیت و بهره­برداری از سکو افزایش   نویز و ارتعاش در محیط­های آبی آلودگی صوتی 28 خرابی تجهیزات و اتصالات حاوی آنتی کروژن نشت آنتی کروژن Pl550 در آب دریا تغییر در تنوع زیستی
13 تأمین برق دفع ترکیبات دفعی احتراق GTG‌ها با دمای 400 درجه در محیط آلودگی آب 29 تعمیر و تنظیم MOV جهت باز و بسته کردن ولو­ها نشت روغن هیدرولیک در هنگام تنظیم فشار ولوها SSV تغییر در تنوع زیستی
14 تعمیر و نگه­داری (رنگ و عایق) نشت  تینر و حلال­های رنگ در آب دریا آلودگی آب 30 شستشو و تمیز کاری ابزارآلات و قطعات دفع پساب چرب حاصل از تنظیفات صنعتی در دریا آلودگی آب
15 فرآیندهای مکانیکال و پایپینگ نشت پساب حاصل از تنظیفات صنعتی در دریا آلودگی آب 31 ایجاد کننده­ آلودگی، شستشوی عرشه کشتی و قطعات آن پساب شستشوی کشتی­ها در دریا آلودگی آب
16 تأمین و انتقال (جابه­جایی اجسام و افراد با کشتی و قایق) ایجاد نویز به هنگام نزدیک شدن کشتی­ها آلودگی صوتی 32 اقامت و تهیه و طبخ غذا تولید پساب حاصل از شستشو آلودگی آب
 
 
هم­چنین تحلیل مقادیر، شدت و احتمال وقوع آلودگی آنها برای 32 عامل مشخص شده، بر اساس میانگین نظرات 10
خبره و کارشناس انجام گردید (جدول 5).
 
 
جدول 5- خلاصه نظرات 10 کارشناس و خبره برای 32 عامل ایجاد کننده­ آلودگی سکوهای گازی میدان پارس جنوبی در سال 1399
عامل آلودگی احتمال شدت مقدار عامل آلودگی احتمال شدت مقدار
1 89/0 3/8 89/0 17 9/0 5/7 2
2 89/0 7/5 89/0 18 89/0 4/7 2/3
3 59/0 1/6 89/0 19 21/0 5/5 7/4
4 87/0 3/7 7/8 20 22/0 2/5 4/2
5 89/0 7/5 5 21 3/0 1/7 4/2
6 59/0 2/5 8/8 22 42/0 9/5 8/5
7 9/0 1/5 6 23 9/0 3/5 5/4
8 89/0 1/5 5 24 52/0 5/5 4/3
9 9/0 9/7 6/8 25 9/0 4/6 4/3
10 69/0 9/3 5/5 26 9/0 7/4 1/6
11 89/0 4/6 4/3 27 4/0 7/4 2/5
12 89/0 5/7 3 28 54/0 4/4 2/7
13 38/0 9/5 6 29 6/0 4/4 3/6
14 38/0 3/4 6/5 30 3/0 4/4 5/4
15 3/0 2/5 1/2 31 64/0 9/5 3/7
16 89/0 4/7 6/2 32 74/0 6/6 2/2
 
 
با توجه به این­که از داده­های سه متغیر استفاده شده است، لذا بعد از تحلیل مؤلفه­های اساسی سه مؤلفه اصلی به­دست می­آیند. مقادیر ویژه (Eigenvalues) سه مؤلفه اساسی در جدول 6 ارائه شده­اند. جدول 7 بردارهای ویژه برای تشکیل هر مؤلفه را نشان می­دهد. مقادیر واریانس مربوط به مؤلفه­های اول تا سوم به ترتیب 40، 34 و 27 درصد به­دست آمد. در واقع در تشکیل مؤلفه اول، به ترتیب احتمال رخ داد، شدت و مقدار بیش‌تر تأثیرگذار هستند.
جدول 6- مقادیر ویژه سه مؤلفه اصلی
λ3 λ2 λ1  
8038/0 053/1 01909/1 مقادیر ویژه
 

جدول 7- بردارهای ویژه مؤلفه­های اصلی
  مؤلفه اول
 (PC1)
مؤلفه دوم
 (PC2)
مؤلفه سوم
 (PC3)
احتمال (Probability) 7119/0 0158/0 7021/0
شدت (Intensity) 6133/0 5012/0- 6105/0-
مقدار (Amount) 3422/0 8652/0 3665/0-
 
برای تعیین عواملی که بیش‌ترین تأثیر را دارند از مؤلفه اصلی اول (PC1) استفاده می­شود. برای تشکیل مؤلفه اول مقادیر مشخص شده احتمال در 7119/0 مقدار مشخص شده شدت  در 6133/0 و مقدار مشخص شده مقدار آلودگی در 34/0 ضرب و نتایج آن­ها با یکدیگر جمع گردید (شکل 1).

در ادامه روند کار، عواملی که مقدار عددی آن­ها کم‌تر از 5 بودند، حذف و از سایر عوامل در تحلیل بیزین استفاده شد.
 
 

شکل 1- مقدار PC1 برای عامل ایجاد کننده­ آلودگی سکوهای گازی میدان پارس جنوبی در سال 1399
 
 
در دیاگرام فعالیت­های منجر شده به آلودگی هوا، گره­های فلرینگ و احتراق به عنوان ورودی به گره نهایی یا همان آلودگی هوا تعریف شده­اند که بر اساس سه حالت کم، زیاد و متوسط برای گره­های ورودی شرایط گره آلودگی هوا در وضعیت­های کم، متوسط و زیاد مشخص می­شود. گره­های فلرینگ فشار بالا و پایین نیز با حالت­های آلودگی کم و زیاد به عنوان ورودی برای گره فلرینگ و مشعل سوزی (Flaring) با حالت­های کم، متوسط و زیاد تعریف شده­اند و بسته به شرایط موجود عملیاتی یکی از حالت­ها رخ می­دهد. هم­چنین گره­های احتراق ژنراتورها، تولید برق و احتراق واتر پمپ­ها و فایر تیوب­ها با حالت­های آلودگی کم و زیاد به عنوان ورودی گره احتراق (Combustion) با حالت­های آلودگی کم، متوسط و زیاد تعریف شده­اند. شکل 2 احتمال آلودگی هوا توسط سکوهای گازی در سه سطح کم، متوسط و زیاد به ترتیب 3/13، 2/61 و 5/25 درصد به­دست آمد.
 
 

شکل 2- دیاگرام فعالیت­های آلوده­کننده­ هوا توسط سکوهای گازی میدان پارس جنوبی در سال 1399
 
 
شکل 3، دیاگرام فعالیت­های مختلف که منجر به آلودگی
آب دریا می­شوند را نشان می­دهد.
 

 
شکل 3- دیاگرام فعالیت­های منجر به آلودگی آب دریا توسط سکوهای گازی میدان پارس جنوبی در سال 1399
 
 
شستشوی تجهیزات، ایجاد نیروی گرانش و پایپینگ و فعالیت­های مکانیکی در گره دفع پساب صنعتی به آب دریا دسته­بندی شده­اند. بر اساس نظر کارشناسان سه حالت کم، متوسط و بالا برای این گره می­توان متصور شد. هم­چنین فعالیت­های پیگ­رانی، الکترولیز آب و تعمیر و نگه­داری منجر به دفع مواد شیمیایی به آب دریا می­شوند و این سه فعالیت در گره دفع مواد شیمیایی به آب دریا دسته­بندی شده­اند و بر اساس نظر کارشناسان سه حالت کم، متوسط و بالا برای این گره در نظر گرفته شده­اند. گره نهایی آلودگی آب که در نهایت گره آلودگی سکو را ایجاد می­کند از گره­های دفع مواد شیمیایی به دریا، دفع پساب شناور به دریا، دفع پساب صنعتی به دریا، بهره برداری و فعالیت چاه­ها و خرابی تجهیزات و اتصالات حاوی سیال تشکیل می­شود. این گره دارای سه حالت متوسط، بالا و بسیار بالا می­باشد. احتمال آلودگی آب توسط سکوهای گازی در سه سطح متوسط، زیاد و خیلی زیاد به ترتیب 22، 6/34 و 4/43 درصد به­دست آمد.
شکل 4، دیاگرام فعالیت­هایی را نشان می­دهد که منجر به آسیب به تنوع زیستی در محل حضور سکوهای گازی میشوند.
 

شکل 4- دیاگرام فعالیت­های منجر به آسیب به تنوع زیستی در آب دریا توسط سکوهای گازی میدان پارس جنوبی در سال 1399
 
 
تعمیر تجهیزات حاوی سیالات و تعمیر و تنظیم ولوها منجر به تخلیه هیدروکربن­ها به همراه آب در دریا میشوند و به همین دلیل این دو فعالیت در شبکه بیزین به عنوان ورودی به گره تخلیه هیدروکربنها در نظر گرفته شدهاند. خرابی در خط انتقال و اتصالات حاوی آنتی­کروژن منجر به تخلیه مایعات و مواد آنتی­کروژن آلوده کننده به دریا می­شوند و منجر به آسیب به تنوع زیستی منطقه می­گردند. این دو فعالیت در شبکه بیزین به عنوان ورودی به گره تخلیه مایعات و مواد آنتی­کروژن به دریا در نظر گرفته شده­اند. احتمالات شرطی این گره بر اساس نظر کارشناسان برای سه حالت کم، متوسط و بالا  تهیه شده است. فعالیت GTG (Gas Turbing Generator)، هلیکوپتر، جرثقیل، تأمین و انتقال، و عملیات روی سکو عمدتاً منجر به آلودگی صوتی، ارتعاش و نویز میشوند که در نهایت باعث آسیب به تنوع زیستی منطقه میگردند. این فعالیت­ها در شبکه بیزین به عنوان ورودی برای گره نویز و ارتعاش در نظر گرفته شده­اند. در شبکه­ بیزین اسید واش، ارتعاش و نویز، تخلیه آب و هیدروکربن­ها و مایعات و مواد آنتی کروژن به عنوان ورودی به گره آسیب به تنوع زیستی در نظر گرفته شده­اند. برای این گره سه حالت متوسط، بالا و بسیار بالا در نظر گرفته شده است. احتمال آسیب به تنوع­زیستی توسط سکوهای گازی در سه سطح متوسط، بالا و بسیار بالا به ترتیب 93/5، 8/24 و 2/69 درصد به­دست آمد.
گره نهایی در شبکه بیزین که آلودگی سکو می­باشد دارای چهار سطح متوسط، زیاد، بسیار زیاد و بحرانی است که ناشی از سه دسته آلودگی هوا، آلودگی آب و آسیب به تنوع زیستی میباشد. بر اساس نتایج شبکه بیزین برای آلودگی کلی سکو احتمال سطح متوسط 95/0 درصد ، احتمال سطح بالا 11/8 درصد، احتمال سطح بسیار بالا 5/18 درصد و احتمال سطح بحرانی 5/72 درصد محاسبه شده است.
بحث
سکوهای دریایی به طور کلی به منظور اکتشاف و یا بهرهبرداری از منابع نفت و گاز مورد استفاده قرار می­گیرند. در سال­های اخیر صنعت حفاری به سمت حفاری چاه­های نفت وگاز در آب‌های عمیق روی آورده است. مواد نفتی از منابع مختلفی وارد آب می­گردد و بیش‌ترین منابع آلودگی مربوط به چاه­ها و دکل­ها و سکوهای فراساحلی می­باشد. در خلیج فارس تعداد بسیار زیادی سکوی نفتی و گازی وجود دارد که به استخراج نفت و گاز برای بخش عظیمی از دنیا می­پردازند و آلودگی­های محیط زیستی زیادی را به وجود آوردهاند [18]، لذا هدف از انجام این پژوهش این بود تا با استفاده از شبکههای بیزین و تحلیل مؤلفه­های اصلی، عواملی که بیش‌ترین یا بدترین اثر بر محیط را دارند را شناسایی و در اختیار مدیران قرار دهد.
به این منظور ابتدا داده­های گردآوری شده از طریق مصاحبه با خبرگان و کارشناسان ارائه شد. سپس با استفاده از آنالیز اجزای اصلی عواملی که اثرات کم‌تری دارند حذف می­شوند و سایر عوامل در شبکه­های بیزین مورد بررسی قرار گرفت. این داده­ها از مطالعات قبلی همچون HAZOP (Hazard and Operability) و ارزیابی ریسکهای چند سال اخیر جهت استخراج عوامل و جنبه­های بارز استخراج شد. سپس از طریق پرسش­نامه،  اخذ نظر از کارشناسان و خبرگان واحد ایمنی بهداشت و محیط زیست و بهره برداری سکوهای گازی و متخصصان محیط زیست، عواملی که درای اهمیت بیش‌تر بودند مشخص و شناسایی شدند [19]. از بین این عوامل، آنهایی که در بین بیش‌تر کارشناسان مشترک بودند و اهمیت بالاتری داشتند، انتخاب شدند. در نهایت 32 عامل انتخاب و برای هر عامل نوع فرآیند، جنبه محیط زیستی و پیامد محیط زیستی مشخص شد. در ادامه روند کار، آلودگیهای ناشی از سکوی گازی در سه دسته­ آلودگی هوا، آلودگی آب و آسیب به تنوع زیستی دسته بندی شدند. سپس داده­های مرحله قبل را به  نرم افزار Netica جهت تحلیل شبکه­های بیزین وارد و  سه دسته آلودگی ذکر شده بررسی گردید.
بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، فعالیت­های احتراقی که ناشی از حضور سکوی گازی در منطقه آبی بودند در دسته آلودگی هوا قرار گرفتند. اصلی­ترین عوامل ایجاد کننده­ آلودگی هوا که بر اساس شدت، مقدار و احتمال وقوعشان با استفاده از تحلیل مؤلفه­های اساسی مشخص شدند شامل فعالیت­های فلرینگ و احتراق واتر پمپ­ها و فایر تیوب­ها (Water pump and firetube combustion)، احتراق ژنراتورهای تأمین برق (Power Generator)، فلرینگ فشار پایین (Low Pressure Flaring)، فلرینگ فشار بالا (High Pressure Flaring) بود. نتایج مدل­سازی بیزین برای این آلودگی نشان دادکه سطح آلودگی کم دارای احتمال 3/13 درصد، سطح آلودگی متوسط دارای احتمال 2/61 درصد و سطح آلودگی بالا داری احتمال 5/25 درصد بود. Elbisy در بررسی مدیریت محیط زیستی یک سکوی گازی به همراه خطوطه لوله انتقال آن در دریای مدیترانه بیان کردند که آلودگی هوا و انتشار گازهای گلخانهای ناشی از فعالیتهای سکوی گازی می­تواند بر سلامتی خدمه سکو و کشتی اثر بگذارد [10].
همچنین اصلیترین عوامل ایجاد کننده­ آلودگی آب که بر اساس شدت، مقدار و احتمال وقوع­شان با استفاده از تحلیل مؤلفه­های اساسی مشخص شدند شامل فعالیت­های پایپینگ و فعالیت­های مکانیکی (Mechanical and piping processes)، ایجاد نیروی گرانش، شستشو و تمیزکاری ابزارآلات (Washing and cleaning tools)، دفع پسآب شناور پشتیبانی به دریا (Disposal of  effluent support ship to the sea)، فعالیت چاه­ها (Operation of wells)، خرابی تجهیزات و اتصالات حاوی سیال (Failure of equipment and fittings containing fluids)، پیگ­رانی (Piging processes)، الکترولیز آب (Electrolysis of water) و تعمیر و نگه­داری (Repair and maintance) بود. مدل بیزین آلودگی آب نشان داد که احتمال سطح آلودگی متوسط برای این دسته از آلودگی­ها 22 درصد، احتمال سطح آلودگی بالا برای آلودگی آب 6/34 درصد و احتمال سطح آلودگی بسیار بالا 4/43 درصد است. Carpenter  و همکاران در پژوهشی عنوان کردند نشت آلودگی از سکوها، عملیات نفتکشها، شست و شوی مخازن و تخلیه آب مخزن تعادل، تصادف نفت­کشها، تجهیزات پالایشگاهی در سواحل و بسیاری عوامل دیگر همواره سلامت محیط زیست را تهدید می­کرده و می­کند [3]. Beyer و همکاران بیان کردند که آب خروجی ناشی از فعالیت استخراج نفت و گاز فراساحلی توسط سکوهای گازی بزرگ‌ترین منبع عملیاتی آلودگی از صنعت نفت و گاز فراساحلی به دریا است [12].
اصلی­ترین عوامل ایجاد کننده­ آلودگی زیستی که بر اساس شدت، مقدار و احتمال وقوع­شان با استفاده از تحلیل مؤلفههای اساسی مشخص شدند شامل فعالیت­های تعمیر تجهیزات حاوی سیالات (Repair of liquidcontaining equipment)، تعمیر و تنظیم ولوها (Repair and setting valves)، خرابی در خط لوله، خرابی تجهیزات و اتصلات حاوی آنتی­کروژن (Fail in connections with anti crosion)، شستشو با اسید، فعالیت GTG‌ها، فعالیت جرثقیل­ها، فعالیت هلیکوپترها بر روی سکو، فعالیت و بهره­برداری از سکو و تأمین و انتقال (Supply and Transmission) بود. نتایج شبکه بیزین مشخص کرد که احتمال سطح آلودگی متوسط برای این دسته از آلودگی­ها 93/5 درصد می­باشد. احتمال سطح آلودگی بالا 8/24 درصد و احتمال سطح آلودگی بسیار بالا 2/69 درصد است. Punzo و همکاران در بررسی اثرات محیط زیستی فعالیت­های سکوی گازی دریایی بر روی محیط اعماق دریا بیان کردند که کمیت، تفسیر و تعمیم اثرات محیط زیستی سکوهای گازی دریایی دشوار است، زیرا این اثرات محیط زیستی از طرق مختلف و غیرقابل پیش­بینی و تحت تأثیر متغیرهای متعدد قرار دارند [20].
از محدودیت­های موجود برای پژوهش حاضر می­توان به عدم دسترسی آسان به گزارش­های HAZOP مربوط به سالهای گذشته و نبود بانک اطلاعاتی کافی در مورد تمامی پیامدهای عوامل مختلف آلوده کننده در محل سکوهای گازی دریایی اشاره نمود که با بررسی جامع و استفاده از نظرات متخصصان از عدم اثر سوء این محدودیت­ها بر نتایج پژوهش اطمینان حاصل شد.
نتیجه‌گیری
تأثیر فعالیت­ سکوهای گازی در دو بخش آلودگی آب و تغییر در زیستگاه و تنوع گونه­های زنده دارای بیش‌ترین تأثیر می­باشد که از بین دو عامل با سطح آلودگی بسیار بالا، تأثیر سکوهای گازی بر تنوع زیستی و گونه­های زنده از بقیه موارد بارزتر است. هم­چنین ترکیب دو روش تحلیل مؤلفه­های اصلی و شبکه­های بیزین جهت مدیریت داده­ها در زمینه مدیریت محیط زیست سکو مثمر ثمر می­باشد. پیشنهاد می­گردد برای کاهش یا مهار آلودگی هر یک از عوامل ایجاد کننده آلودگی، راه­حل­های علمی و کارآمد بررسی گردد. به عنوان مثال توصیه می­شود به کمک طراحی یک سیستم خاص فشرده­سازی گاز، میزان فلرینگ پالایشگاه­ها به­طور چشم­گیری کاهش یابد و از این طریق گازهایی که تاکنون سوزانده می­شدند، جمعآوری گردند و سپس به­عنوان خوراک برای سیستم‌هایی همچون Fuel Gas Turbines مورد استفاده قرار گیرند[j1] .
 
 

 
References
 
 
 
  1. Sirat AP, Mehdipourpicha H, Zendehdel N, Mozafari H. Sizing and allocation of distributed energy resources for loss reduction using heuristic algorithms. In2020 IEEE power and energy conference at Illinois (PECI) 2020 Feb 27 (pp. 1-6). IEEE.
  2. Rosa L, D'Odorico P. The water-energy-food nexus of unconventional oil and gas extraction in the Vaca Muerta Play, Argentina. Journal of Cleaner Production 2019; 207: 743-50.
  3. Carpenter A. Oil pollution in the North Sea: the impact of governance measures on oil pollution over several decades. Hydrobiologia 2019; 845(1): 109-27.
  4. Gulas S, Downton M, D'Souza K, Hayden K, Walker TR. Declining Arctic Ocean oil and gas developments: Opportunities to improve governance and environmental pollution control. Marine Policy 2017; 75: 53-61.
  5. Sharifzadeh S, Ghodsi A, Clemmensen LH, Ersbøll BK. Sparse supervised principal component analysis (SSPCA) for dimension reduction and variable selection. Engineering Applications of Artificial Intelligence 2017; 65: 168-77.
  6. Papineau D. Thomas Bayes and the crisis in science. The Times Literary Supplement. 2018.
  7. Gustafsson FK, Danelljan M, Schon TB. Evaluating scalable bayesian deep learning methods for robust computer vision. InProceedings of the IEEE/CVF Conference on Computer Vision and Pattern Recognition Workshops 2020 (pp. 318-319).
  8. Kaikkonen L, Parviainen T, Rahikainen M, Uusitalo L, Lehikoinen A. Bayesian networks in environmental risk assessment: A review. Integrated Environmental Assessment and Management 2021; 17(1): 62-78.
  9. Sperotto A, Molina JL, Torresan S, Critto A, Pulido-Velazquez M, Marcomini A. A Bayesian Networks approach for the assessment of climate change impacts on nutrients loading. Environmental Science & Policy 2019; 100: 21-36.
  10. Elbisy MS. Environmental management of offshore gas platforms in Abu Qir Bay, Egypt. KSCE Journal of Civil Engineering 2016; 20(4): 1228-41.
  11. Ellis JI, Clark MR, Rouse HL, Lamarche G. Environmental management frameworks for offshore mining: the New Zealand approach. Marine Policy 2017; 84: 178-92.
  12. Beyer J, Goksøyr A, Hjermann DØ, Klungsøyr J. Environmental effects of offshore produced water discharges: A review focused on the Norwegian continental shelf. Marine environmental research 2020: 105155.
  13. Petropars. South Pars gas field. 2021; Available from: www.petropars.com [Farsi].
  14. Bucelli M, Paltrinieri N, Landucci G. Integrated risk assessment for oil and gas installations in sensitive areas. Ocean Engineering 2018; 150: 377-90.
  15. Government A. Environmental hazards at logarithmic scale 2020; Available from: https://www.industry.gov.au/.
  16. Parhizkar T, Rafieipour E, Parhizkar A. Evaluation and improvement of energy consumption prediction models using principal component analysis based feature reduction. Journal of Cleaner Production 2021; 279: 123866.
  17. Zhang C, Qin TX, Jiang B, Huang C. A comprehensive probabilistic analysis model of oil pipelines network based on Bayesian network. InIOP Conference Series: Earth and Environmental Science 2018 Feb 1 (Vol. 113, No. 1, p. 012083). IOP Publishing.
  18. Evtushenko N, Ivanov A, Evtushenko V. Oil pollution in the Persian Gulf: satellite-monitoring results in 2017. InConference of the Arabian Journal of Geosciences 2018 Nov 12 (pp. 343-347). Springer, Cham.
  19. Deeva I, Bubnova A, Andriushchenko P, Voskresenskiy A, Bukhanov N, Nikitin NO, Kalyuzhnaya AV. Oil and Gas Reservoirs Parameters Analysis Using Mixed Learning of Bayesian Networks. InInternational Conference on Computational Science 2021 Jun 16 (pp. 394-407). Springer, Cham.
Punzo E, Gomiero A, Tassetti AN, Strafella P, Santelli A, Salvalaggio V, Spagnolo A, Scarcella G, De Biasi AM, Kozinkova L, Fabi G. Environmental impact of offshore gas activities on the benthic environment: a case study. Environmental Management 2017; 60(2): 340-56.


Investigation of Environmental Pollution of Offshore Gas Platforms in South Pars Field with Principal Component Analysis and Bayesian Network Model from 2019 to 2020: A Descriptive Study
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
 
R. Mohammad Zadeh[5], M. Mirza Ebrahim Tehrani[6], S. A. Jozi[7], R. Moogouei [8]
ج
 
Received: 07/03/21      Sent for Revision: 18/05/21     Received Revised Manuscript: 21/08/21     Accepted: 22/08/21
 
 
Background and Objectives: Globally, rising energy demand has driven humans to extract oil and gas, even in the depth of seas. This is also important in the Persian Gulf and has caused a lot of environmental pollution. The purpose of this study was to determine the environmental pollution of offshore gas platforms by Principal Component Analysis methods and Bayesian network model.
Materials and Methods: This descriptive study was conducted from 2019 to 2020 on offshore gas platforms in South Pars field. The required data were collected through interviews with experts. Then, using the analysis of the main components, the factors with less effect were eliminated and other factors in Bayesian networks were investigated.
Results: Based on the results of Bayesian network, for the overall pollution of the platform, the probability of the average level was 0.95%, the probability of the high level was 8.11%, the probability of the very high level was 18.5%, and the probability of the critical level was 72.5%. The results of the Principal Component Analysis section showed that the highest variance is related to the first Principal Component and its value is approximately 40%, and also the highest eigenvalue is related to this component with the value of 1.909.
Conclusion: The effect of gas platform activity in the two parts of water pollution and biodiversity damage has the greatest effect. Among the two factors with very high levels of pollution, the effect of gas platform on biodiversity and living species is more pronounced than the others. Also, the combination of two methods of Principal Component Analysis and Bayesian networks for data management in the field of platform environmental management is fruitful.
Key words: Pollution, Gas platform, Principal Component, Bayesian network
 
Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
 
How to cite this article: Mohammad Zadeh R, Mirza Ebrahim Tehrani M, Jozi SA, Moogouei R. Investigation of Environmental Pollution of Offshore Gas Platforms in South Pars Field with Principal Component Analysis and Bayesian Network Model from 2019 to 2020: A Descriptive Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2021; 20 (8): 905-20. [Farsi]


 
[1]- دانشجوی دکتری تخصصی، گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، ایران
[2]- (نویسنده مسئول) استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، ایران
تلفن: 88080778-021، دورنگار: 88080778-021، پست الکترونیکی: HSE1400@gmail.com
[3]- استاد، گروه محیط زیست، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، ایران
[4]- دانشیار، گروه برنامه ریزی، آموزش و مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران
 
[5]- PhD Candidate, Dept. of Environment, Faculty of Marine Sciences and Technology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0002-7807-4857
[6]- Assistant Prof., Dept. of Environment, Faculty of Marine Sciences and Technology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0002-3752-3361.
 (Corresponding Author): Tel: (021) 88080778, Fax: (021) 88080778, E-mail: HSE1400@gmail.com
[7]- Prof., Dept. of Environment, Faculty of Marine Sciences and Technology, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0002-4486-1297
[8]- Associate Prof., Dept. of Planning, Environmental Management and Education, North Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran, ORCID: 0000-0001-6613-0818

 [j1]تشکر و قدردانی اضافه شود. مطابق با فرمت مجله.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1399/12/3 | پذیرش: 1400/6/16 | انتشار: 1400/8/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb