جلد 20، شماره 9 - ( 9-1400 )                   جلد 20 شماره 9 صفحات 1062-1059 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahbar Karbasdehi F, Rahbar Karbasdehi E. Mental Health of Diabetic Patients during Coronavirus 2019 Epidemic. JRUMS 2021; 20 (9) :1059-1062
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6110-fa.html
رهبر کرباسدهی فاطمه، رهبر کرباسدهی ابراهیم. سلامت روان بیماران دیابتی طی همه‌گیری کرونا ویروس 2019. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1400; 20 (9) :1059-1062

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6110-fa.html


دانشگاه گیلان
واژه‌های کلیدی: سلامت روان، دیابت، کرونا ویروس
متن کامل [PDF 202 kb]   (538 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1210 مشاهده)
متن کامل:   (1499 مشاهده)
نامه به سردبیر
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 20، آذر 1400، 1062-1059
 
 
 
 
 
سلامت روان بیماران دیابتی طی همه­گیری کرونا ویروس 2019
 
 
فاطمه رهبر کرباسدهی[1]، ابراهیم رهبر کرباسدهی[2]
 
دریافت مقاله: 28/04/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 16/05/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 28/06/1400 پذیرش مقاله: 30/05/1400
 

چکیده
کرونا ویروس 2019 نوعی ذات‌الریه ویروسی است که در دسامبر سال 2019 در ووهان چین شیوع یافت و اکنون نیز به سرعت در سطح جهان در حال گسترش است. سازمان بهداشت جهانی نیز طی اطلاعیه‌ای، شیوع این ویروس را عامل وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در سرتاسر جهان اعلام نموده است. از سوی دیگر، افراد مبتلا به بیماری­های زمینه­ای مانند دیابت، بیماری­های قلبی یا خودایمنی بیشتر از سایرین در معرض پیامدهای شدید عفونت کرونا ویروس قرار دارند. با این حال توصیه­های بهداشتی جهت پیشگیری از کرونا ویروس در کلیه افراد یکسان می­باشد، اما در این شرایط، کمتر به سلامت روانی این افراد توجه شده است. سلامت روانی یک عامل مهم در مقابله با بیماری­ها می­باشد که حتی می­تواند منجر به بهبود سلامت جسمانی در افراد شود. اضطراب ناشی از کرونا ویروس منجر شده است تا سلامت روان افراد مبتلا به بیماری­های زمینه­ای مانند دیابت، با خطر مواجه شده و به دنبال آن سلامت جسمانی آنان نیز تحت تأثیر آن قرار گیرد. در این شرایط، افراد مبتلا به دیابت می­توانند با به کارگیری درمان­های روانشناختی به عملکرد بدنی خود کمک کرده و از بروز علائم شدید کرونا ویروس تا حد امکان پیشگیری نمایند.
واژه­های کلیدی: سلامت روان، دیابت، کرونا ویروس
 
 
سردبیر محترم
از آنجا که دیابت (Diabetes) یک بیماری زمینه­ای است، هشدارهای سازمان بهداشت جهانی (World Health Organization) در دوران همه­گیری کرونا ویروس 2019 (Coronavirus 2019)، منجر به افزایش قابل درک نگرانی در بیماران دیابتی و خانواده­های آنان شده است. در اوایل قرن هفدهم، دکتر توماس ویلیس (Thomas Willis)، فرضیه­ رابطه بین دیابت و افسردگی را ارائه داده و پژوهش­های پس از آن نیز نشان دادند که افراد دیابتی به دلیل فرسودگی جسمانی ناشی از مشکلات خلقی و روانی، بیشتر در معرض ابتلاء به بیماری­های عفونی و عوارض ناشی از آن هستند ]1[. کرونا ویروس بر دیابت و داروهای مرتبط با آن از جمله انسولین نیز تأثیر گذاشته و افراد مبتلا به دیابت به دلیل نوسان سطح گلوکز خون­شان، در صورت ابتلاء به سایر بیماری­ها مانند کرونا ویروس، دشوارتر درمان می­شوند ]2[. علاوه بر این، پژوهش­ها نشان داده است که پریشانی روانشناختی مربوط به دیابت (احساسات منفی و تحمیل خود مدیریتی) و مقاومت روانشناختی نسبت به انسولین (امتناع از شروع درمان با انسولین) می­تواند در طی فشار روانی ناشی از کرونا ویروس و پیشنهادهای مربوط به اصلاح رفتار، تشدید شود و کیفیت زندگی این بیماران را کاهش داده و منجر به عدم پایبندی به توصیه­های قرنطینه شده که در نتیجه سلامت روان افراد دیابتی را به خطر می­اندازد ]3[.
عواملی که می­تواند منجر به تشدید پریشانی روانشناختی ناشی از دیابت در طی همه­گیری کرونا ویروس شود، عبارتند از: الف) پریشانی عاطفی وابسته به خود مدیریتی (از جمله مراقبت از خود، مصرف دارو، اصلاح رفتار در شرایط کرونا ویروس و اقدامات بهداشتی)، و ب) مشکلات روانی- اجتماعی در سطح شخصی و بین­فردی (حفظ فاصله اجتماعی و انزوا) ]4[. استرس ناشی از دیابت با افزایش هموگلوبین گلیسیته (Glycated hemoglobin)، فشار خون دیاستولیک (Diastolic blood pressure) و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (Low-density lipoprotein cholesterol) همراه بوده که منجر به شاخص توده بدنی بالاتر (Body mass index)، خودکارآمدی و حمایت اجتماعی پایین­تر، کیفیت رژیم غذایی ضعیف­تر و انزوا شده که این عوامل در دوره همهگیری کرونا ویروس تشدید یافته است ]5[. اضطراب ناشی از عدم رعایت نکات بهداشتی و ترس از بیماری کرونا ویروس می­تواند بر تاب­آوری افراد دیابتی تأثیر گذاشته و دشواری دسترسی به پزشکان و تجویز داروهای ضد استرس نیز بر مشکلات آنان افزوده است. در نتیجه، استرس و احساسات منفی نسبت به هرگونه تغییر جدید در زندگی این طی همهگیری می­تواند بر کنترل قندخون بیماران دیابتی تأثیر بگذارد ]6[.
تجربه نامطلوب زندگی این افراد در ابتلاء به دیابت و پس از آن قرار گرفتن در معرض یک واقعه منفی، خطرات ناشی از بیماری­های روانی را در این افراد افزایش می­دهد. این تجارب منفی و عوارض ناشی از آن می­توانند میزان دیابت را 20 تا 40 درصد افزایش دهند ]7[. در افراد دیابتی اضطراب بالا، علائم افسردگی، حملات هراس و اختلال در عملکرد، خصوصاً هنگامی که عامل استرس­زای دیگری نیز اضافه شود، می­تواند منجر به ویژگی­های بالینی مانند تعریق، اضطراب، تپش قلب سریع (Tachycardia)، گیجی و افت قند خون شود و مسئله دیگر این است که تا 45 درصد موارد مربوط به بهداشت روان و ناراحتی روانشناختی مربوط به دیابت در افراد دیابتی شناسایی نمی­شود، بنابراین مدیریت سلامت روانی و جسمی آنان در طی همه­گیری کرونا ویروس باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد ]8[. پیشنهاد می­شود که افراد مبتلا به دیابت، هیدراته (Hydration) باشند و دائماً میزان قند خون خود را بررسی کرده و در صورت بالا بودن آن­ از نظر وجود کتون (Ketones) بررسی شوند.
در مجموع، زندگی روزمره افراد در سراسر جهان به دلیل کرونا ویروس به شدت تحت تأثیر قرار گرفته است. در این میان، مهم است که بیماران دیابتی نه­تنها از نظر جسمی ایمن باشند، بلکه از سلامت روانی و عاطفی آن­ها نیز مراقبت شود. به کارگیری تکنیک‌های روان­ درمانی در این بیماران منجر تسهیل مواجهه با بیماری شده و آثار جبرانی مهمی بر مسائل روانی آنان از قبیل طرد و بریدگی، انزوای اجتماعی، بی‌اعتمادی و محرومیت هیجانی دارد. در واقع به دلیل ایجاد پیوندها و تعاملات نزدیک بین روان­درمانگر و بیمار، امکان مواجهه واقعی و مرتبط ساختن تجارب اولیه در یک محیط حمایت‌گرانه افزایش یافته و از طرف دیگر با افزایش حس خودکارآمدی و خطرپذیری بیمار، انجام رفتارهای جدید نیز تقویت می‌شود. همچنین بیمار یاد می‌گیرد که به جای کناره‌گیری از هیجانات خود، به ابراز همدلی و برآورده ساختن نیازهای عاطفی خود بپردازد. بنابراین، شناخت مشکلات بیماران دیابتی در طی شیوع کرونا ویروس می­تواند زمینه را برای پیشگیری، آموزش، مداخله و درمان مؤثر برای این بیماران فراهم آورد.
 
 
 
References
 
 
 
[1] Holt RI, De Groot M, Golden SH. Diabetes and depression. Curr Diab Rep 2014; 14(6): 491.
[2] Williams DM, Nawaz A, Evans M. Diabetes and novel coronavirus infection: Implications for treatment. Diabetes Ther 2020; 11: 1915-24.
[3] Zhou Y, Chi J, Lv W, Wang Y. Obesity and diabetes as highrisk factors for severe coronavirus disease 2019 (Covid19). Diabetes Metab Res Rev 2021; 37(2): e3377.
[4] Pugliese G, Vitale M, Resi V, Orsi E. Is diabetes mellitus a risk factor for coronavirus disease 19 (COVID-19)?. Acta Diabetol 2020; 57: 1275-85.
[5] Sacks LJ, Pham CT, Fleming N, Neoh SL, Ekinci EI. Considerations for people with diabetes during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic. Diabetes Res Clin Pract 2020; 166: 108296.
[6] Kelly SJ, Ismail M. Stress and type 2 diabetes: A review of how stress contributes to the development of type 2 diabetes. Annu Rev Public Health 2015; 36: 441-62.
[7] Seewoodhary J, Oozageer R. Coronavirus and diabetes: An update. Practical Diabetes 2020; 37(2): 41-2.
[8] Mukhtar S, Mukhtar S. Letter to the editor: Mental health and psychological distress in people with diabetes during COVID-19. Metabolism 2020; 108: 154248.

Mental Health of Diabetic Patients during Coronavirus 2019 Epidemic
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
 
F. Rahbar Karbasdehi[3], E. Rahbar Karbasdehi[4]
 
 
Received: 19/07/21      Sent for Revision: 07/08/21     Received Revised Manuscript: 19/09/21     Accepted: 21/09/21
 
 
Coronavirus 2019 is a type of viral pneumonia that broke out in Wuhan, China in December 2019 and is now spreading rapidly worldwide. The World Health Organization (WHO) has said in a statement that the virus has caused a public health emergency around the world. On the other hand, people with underlying diseases such as diabetes, heart disease or autoimmunity are more exposed to severe consequences of coronavirus infection. However the health recommendations for preventing coronavirus are the same in all people, in these circumstances, less attention is paid to the mental health of these people. Mental health is an important factor in fighting disease that can even lead to improved physical health in individuals. Coronavirus anxiety has put the mental health of people with underlying diseases, such as diabetes, at risk, and consequently their physical health. In this situation, people with diabetes can help their physical function by using psychological treatments and prevent severe coronavirus symptoms as much as possible.
Keywords: Mental health, Diabetes, Coronavirus
 
How to cite this article: Rahbar Karbasdehi F, Rahbar Karbasdehi E. Mental Health of Diabetic Patients During Coronavirus 2019 Epidemic. J Rafsanjan Univ Med Sci 2021; 20 (9): 1059-62. [Farsi]


 
[1] . (نویسنده مسئول) دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
تلفن: 33829044-013، دورنگار: 33829044-013، پست الکترونیکی: fatemeh.rahbar.karbasdehi@gmail.com
.[2] کارشناسی ارشد روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
 
[3]. PhD Student in Psychology, Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran, ORCID: 0000-0001-7160-9567
)Corresponding Author) Tel: (013) 33829044, Fax: (013) 33829044, E-mail: fatemeh.rahbar.karbasdehi@gmail.com
[4]. MA in Psychology and Education of Exceptional Children, Faculty of Literature and Humanities, University of Guilan, Rasht, Iran, ORCID: 0000-0002-8215-274X
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1400/4/25 | پذیرش: 1400/5/30 | انتشار: 1400/9/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb