جلد 21، شماره 2 - ( 2-1401 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 244-221 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


علوم پزشکی رفسنجان
چکیده:   (951 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: قرار گرفتن در معرض سرب و اثرات آن بر سلامت کودکان یکی از مهم­ ترین و گسترده ­ترین دغدغه ­های جوامع بشری امروز است. بنابراین هدف از این مطالعه مروری، ارزیابی سطح سرب خون در کودکان ایرانی می‌باشد.
مواد و روش­ ها: در این مطالعه مروری، پایگاه ­های اطلاعاتی پابمد، اسکوپوس، ساینس دایرکت، ایران مدکس، مگ ایران و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی به طور جامع برای مقالات از سال 1384 تا پایان مهرماه 1400 منتشر شده بودند، جستجو شد. مطالعاتی که در آنها میزان سرب خون در کودکان ایرانی گزارش شده بود، جمع­‌آوری گردید. سپس مقالات مطابق چک لیست از پیش تهیه شده مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ­ها: از مجموع 143 مقاله ­ای که در جستجوی اولیه یافت شد، 13 مطالعه در بررسی سیستماتیک حاضر گنجانده شد. کم‌ترین و بیش‌ترین سطح سرب خون به ترتیب در آبادان 65/0 میکروگرم بر دسی­ لیتر و در مشهد 1/57 میکروگرم بر دسی­ لیتر بود. در سه مطالعه انجام شده در مشهد و اصفهان، میزان سرب خون در همه کودکان مورد مطالعه بالاتر از 5 میکروگرم بر دسی­ لیتر گزارش شده است. سطح تحصیلات پدر، استفاده از غذاهای کنسروی، عادت خوردن خاک توسط کودک، آسیب به رنگ خانه و کاهش سطح آهن خون از عوامل مرتبط با افزایش سطح سرب خون در کودکان ایرانی بود.
نتیجه­ گیری: با توجه به شیوع بالای نمونه­ های سرب خون بالای 5 میکروگرم بر دسی­لیتر در برخی از مطالعات، کاهش مواجهه با سرب باید به طور جدی توسط سیاست­گذاران سلامت و سیستم­ های بهداشتی دنبال شود.
واژه­ های کلیدی: غلظت خونی سرب، کودکان، ایران، مرور نظام ­مند
متن کامل [PDF 442 kb]   (626 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1458 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله مروري | موضوع مقاله: اطفال
دریافت: 1400/7/4 | پذیرش: 1400/9/24 | انتشار: 1401/2/30

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.