جلد 21، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 16-3 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zarkouipour َ, Sanagoy Mohrar G, Shirazi M. Effectiveness of Commitment and Acceptance Therapy on Academic Procrastination and Behavioral Maladaptation of Male Students with Test Anxiety: A Quasi-Experimental Study. JRUMS 2022; 21 (1) :3-16
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6217-fa.html
زارکوئی پور افسانه، ثناگوی محرر غلامرضا، شیرازی محمود. اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اهمال‌کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانش‌آموزان پسر دارای اضطراب امتحان: یک مطالعه نیمه‌آزمایشی. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (1) :3-16

URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6217-fa.html


دانشگاه سیستان و بلوچستان
متن کامل [PDF 294 kb]   (655 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (1024 مشاهده)
متن کامل:   (1223 مشاهده)
مقاله پژوهشی
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، فروردین 1401، 16-3

اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانش­آموزان پسر دارای اضطراب امتحان: یک مطالعه نیمه­آزمایشی



افسانه زارکوئی‌پور [1]،[2]، غلامرضا ثناگوی محرر[3]، محمود شیرازی[4]


دریافت مقاله: 14/07/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 17/08/1400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 29/09/1400       پذیرش مقاله: 01/10/1400


چکیده
زمینه و هدف: ناسازگاری رفتاری دانش­آموزان، در حال حاضر یکی از دغدغه­های نظام آموزشی می­باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری ­رفتاری دانش­آموزان دارای اضطراب­ امتحان انجام شد.
مواد­ و ­روش‌ها: پژوهش حاضر یک مطالعه­ نیمه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون-پس­آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش­آموزان پسر پایه هفتم ناحیه 2 کرمان در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. 30 نفر از دانش­آموزان به­عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به­صورت تصادفی در دو گروه­ آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). ابتدا پرسش­نامه سازگاری رفتاری Sinha و Sing و پرسش­نامه اهمال‌کاری تحصیلی Solomon و Rothblum به عنوان پیش­آزمون در دو گروه اجرا شد. سپس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 2 ماه در گروه آزمایش اجرا شد. گروه کنترل هیچ­گونه درمانی دریافت نکردند. داده­ها با استفاده از مانکووا تحلیل شدند.
یافته‌ها: میانگین (انحراف ­معیار) اهمال­کاری تحصیلی در گروه آزمایش 39/77 (74/5) و گروه کنترل 79/76 (66/5)، در مرحله پیش­آزمون و در گروه آزمایش 82/54 (12/5) و گروه کنترل 25/74 (94/6)، در مرحله پس­آزمون (001/0>P) به دست آمد. هم­چنین ناسازگاری رفتاری در گروه آزمایش 15/48 (04/7) و گروه کنترل 12/49 (37/6)، در مرحله پیش­آزمون و در گروه آزمایش 87/35 (12/5) و گروه کنترل 29/48 (61/6)، در مرحله پس­آزمون به­دست آمد (001/0>P).
نتیجه‌گیری: با توجه به اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، پیشنهاد می­شود در جهت بهبود و کاهش اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری ­رفتاری دانش­آموزان دارای اضطراب­ امتحان استفاده گردد.
واژه‌های کلیدی: اضطراب ­امتحان، اهمال­کاری تحصیلی، دانش­آموزان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ناسازگاری رفتاری
 

مقدمه
اضطراب امتحان (Test anxiety) یک شرایط روان­شناختی است که باعث می­شود فرد در موقعیت­های امتحانی پریشان و مضطرب شود [1]. روش متفاوتی که فرد موقعیت امتحان را تحلیل می­کند، تجربیات مثبت و منفی فرد در موقعیتهای ارزیابی، کمال گرایی، سبک آموزش معلم، متغیرهای موجود در بافت مدرسه و صفات شخصیتی از عوامل مؤثر در پیدایش اضطراب امتحان هستند [2].
یکی از دغدغه­های نظام آموزشی، مواجهه با رفتارهای ناسازگارانه دانش­آموزان در مدرسه می­باشد [3]. ناسازگاری عدم کنترل دانش­آموز بر رفتارها و عدم توانایی او در مطابقت خود با شرایط محیطی و خانوادگی است که در این صورت از او به­عنوان دانش­آموز ناسازگار یاد می­شود [4]. رفتارهای ناسازگارانه رفتارهایی هستند که با نظر والدین، مربیان، مدرسه و جامعه سازگاری ندارد. معلمان رفتارهای ناسازگارانه دانش­آموزان خود را با صفاتی مانند لجباز، پرخاشگر، قانون شکن، دروغگو، بی­اعتنا و عصبی توصیف می­کنند [5]. دانشآموزان با ناسازگاری رفتاری در محیط مدرسه، پرخاشگر، آسیب­پذیر هستند، در ویژگی خودکارآمدی و کنترل عوامل هیجانی عملکردی ناکارآمد دارند [6].
اهمال ­کاری تحصیلی (Academic procrastination) یکی از چالش­های تحصیلی است که بر عدم تلاش و پایداری دلالت دارد و به صورت انفعالی، فقدان ابتکار، کمبود تلاش و رها کردن فعالیت بروز می­کند [7].
رفتارهای اهمالکاری اغلب زمانی رخ می­دهد که افراد تحت شرایط ارزیابی قرار میگیرند [8]. اهمالکاری تحصیلی رابطه منفی با عملکرد تحصیلی، سلامتی هیجانی دانش­آموز [8]، نمرههای پایین کلاسی، انصراف از تحصیل [9]، استرس و نگرانی [10] و اضطراب و افسردگی [11] دارد. افراد اهمال­کار، انگیزه موفقیت کمتری دارند. اهمال­کاری تحصیلی بر شخصیت، بهداشت روانی و موفقیت تحصیلی یادگیرندگان اثر می­گذارد [12]. اهمال­کاری نه تنها یک مشکل مدیریت زمان، بلکه فرآیند پیچیده­ای است که شامل مؤلفه­های هیجانی، شناختی و رفتاری است [13]. اهمال­کاران علاوه بر مشکلات تحصیلی، سطوح بالاتری از استرس و ترس از شکست را نیز تجربه می‌کنند [9]. اهمال­کاری، یک واکنش نامطلوب به حالت­های عاطفی است که منجر به افزایش احساسات منفی و افزایش مشکلات ذهنی می­شود [14].
یکی از درمان­های مورد استفاده در درمان اضطراب دانشآموزان، درمان پذیرش و تعهد (Commitment and acceptance therapy) است و اصول زیر بنایی آن شامل پذیرش یا تمایل به تجربه درد یا دیگر رویدادهای آشفته کننده بدون اقدام به مهار آن­ها و عمل مبتنی بر ارزش یا تعهد توام با تمایل به عمل به­عنوان اهداف معنی­دار شخصی پیش از حذف تجارب ناخواسته است [15]. این نوع درمان، مداخلهای شناختی و رفتاری است که از فرآیندهای پذیرش و ذهن آگاهی و فرآیندهای تعهد و تغییر رفتار جهت انعطافپذیری روان­شناختی استفاده می­کند و دارای شش اصل اساسی گسلش شناختی، پذیرش، تماس با لحظه حال، خود به عنوان زمینه، ارزش­ها و عمل متعهدانه است [16]. این اصول از طریق مهارت­های ذهن آگاهی، استعارهها و تمرینهای تجربه ای به مراجع آموخته میشوند [17]. نتایج مطالعات نشان داده است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش اضطراب و سازگاری اجتماعی دانش­آموزان [18] پریشانی روان­شناختی، اضطراب امتحان و استرس [19]، کاهش میزان رفتار جرح خود و علائم افسردگی [20]، کاهش رفتارهای پرخاشگرانه، ناسازگاری [21] و افزایش میزان مهارت بین فردی [22] اثر دارد.
بر مبنای پشتوانه نظری و پژوهشی، اهمال­کاری تحصیلی رابطه­ای نزدیک و همسو با اضطراب تحصیلی دارد. با وجود این، تمرکز بیشتر پژوهش­های قبلی عمدتاً بر کاهش اضطراب امتحان بوده و تغییرات سایر متغیرهای مرتبط با آن از جمله اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری را مورد توجه قرار نداده­اند [22-18]. بنابراین، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اهمالکاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانش­آموزان دارای اضطراب امتحان بود.
مواد و روش‌ها
پژوهش حاضر یک مطالعه­ نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه‌ آماری پژوهش را کلیه دانش­آموزان پسر پایه هفتم شهر کرمان در سال تحصیلی 1399-1398 تشکیل دادند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه‌گیری در دسترس استفاده شد. اضطراب امتحان دانش­آموزان از شرایط انتخاب نمونه بود، با توجه به مفروضه فوق، از بین دانش­آموزانی که مایل به شرکت در پژوهش بودند و نمرات اضطراب امتحان­شان بر اساس پرسش­نامه اضطراب امتحان  Abolghasemiو همکاران [24]، یک انحراف معیار بالاتر از میانگین بود 30 نفر به­عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و به صورت تصادفی با روش قرعه­کشی، 15 نفر در گروه­ آزمایش و 15 نفر دیگر در گروه کنترل جایگزین شدند.
حجم نمونه مطالعه حاضر با مراجعه به جدول Cohen برای تعیین حجم نمونه در مطالعات آزمایشی [25] در سطح اطمینان 95 درصد، حجم اثر 70/0 و توان آزمون 91/0 برای هر گروه 13 نفر به­دست آمد که با توجه به ریزش احتمالی حجم نمونه برای هر گروه 15 نفر تعیین شد.
ملاک­های ورود به پژوهش داشتن اضطراب امتحان، داشتن رضایت شرکت در پژوهش، شرکت کامل در جلسات درمانی و عدم دریافت مشاوره فردی بود. ملاک خروج از پژوهش شامل عدم تمایل به ادامه شرکت در پژوهش و غیبت بیش از دو جلسه در جلسات آموزشی بود. جهت شرکت در پژوهش و تکمیل پرسش­نامه‌ها، رضایت آگاهانه آنان جلب شد. این پژوهش دارای کد اخلاق IR.IAU.ZAHEDAN.1398.025 می­باشد.
ویژگیهای دموگرافیک دانشآموزان شامل سن، معدل تحصیلی، رتبه تولد، سطح تحصیلات پدر، شغل پدر، نوع زندگی (با والدین، با والد)، وضعیت اقتصادی خانواده، محل سکونت مورد ارزیابی قرار گرفت.
ابتدا پرسش­نامه­های اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری به عنوان پیش­آزمون در مورد هر دو گروه اجرا شد. سپس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 2 ماه (8 جلسه) در مورد گروه آزمایش اجرا شد. گروه کنترل هیچگونه مداخله­ای دریافت نکردند. در پایان مداخله درمانی، مجدداً پرسش­نامه­های اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری به عنوان پس­ آزمون در مورد هر دو گروه اجرا شد. در پژوهش حاضر از پرسش­نامه­های زیر استفاده شد:
پرسش­نامه سازگاری رفتاری (Adjustment Inventory): این مقیاس توسط Sinha و Sing در سال 1999 برای تعیین سازگاری اجتماعی و هیجانی و تحصیلی ساخته شده و فرم 60 سؤالی به صورت بله (نمره 1) و خیر (نمره 0) است. نمره 0 تا 18 نشانه سازگاری اجتماعی پایین، نمره 19 تا 27 نشانه سازگاری متوسط و نمره 27 به بالا نشانه سازگاری بالا می­باشد. سازندگان آزمون ضریب پایایی این آزمون با روش­های دو نیمه کردن و باز آزمایی و کودر ریچادسون به ترتیب 95/0 و 93/0 و 94/0 به­دست آورده­اند و همچنین روایی محتوای این آزمون را 20 نفر از متخصصان روانشناسی تأیید کردند [26]. در ایران پایایی خرده مقیاس سازگاری اجتماعی با روش آلفای کرونباخ 75/0 به دست آمد و روایی به روش تحلیل عاملی تأییدی گزارش شده است [26]. در مطالعه حاضر، مقدار پایایی با روش آلفای کرونباخ 87/0 بهدست آمد.
پرسشنامه اضطراب امتحان (Test Anxiety Inventory): این پرسش­نامه توسط  Abolghasemiو همکاران در سال 1374 طراحی شد و مشتمل بر ۲۵ ماده است که آزمودنی بر اساس یک مقیاس چهار گزینه­ای از هرگز=0، به ندرت=۱، گاهی اوقات=۲ و اغلب اوقات=۳ به آن پاسخ میگوید. حداقل نمره در این آزمون صفر و حداکثر ۷۵ است. هر چه فرد نمره بالاتری کسب کند، نشان­دهنده اضطراب بیشتری است. برای سنجش همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. براساس نتایج حاصله ضرایب آلفا برای کل نمونه، آزمودنی­های دختر و آزمودنی­های پسر به ترتیب ۹۴/۰، ۹۵/۰، ۹۲/۰ می­باشد. برای سنجش روایی مقیاس ضرایب همبستگی بین نمره­های آزمودنی­ها در دو نوبت یعنی آزمون و آزمون مجدد برای کل آزمودنیها، آزمودنیهای دختر و پسر به 77/0، 88/0 و 67/0 می­باشد که رضایت بخش است. هم­چنین برای سنجش روایی پرسش­نامه از مقیاس عزت نفسCooper Smith  استفاده شد که نتایج نشان داد این پرسش­نامه از روایی رضایت­بخشی برخوردار بود [24]. در مطالعه حاضر، مقدار پایایی با روش آلفای کرونباخ 79/0 بهدست آمد.
مقیاس اهمال­کاری تحصیلی (Academic Procrastination Scale): این مقیاس توسط Solomon و Rothblum در سال 1984 طراحی شد که 27 گویه دارد که 3 مؤلفه را اندازه­گیری می­کند. مؤلفه شامل آماده شدن برای امتحانات (8 گویه)، آماده شدن برای تکالیف (11 گویه) و آماده شدن برای مقاله­های پایان ترم (8 گویه) می­باشد. نمرهگذاری در یک طیف لیکرت 5 درجه­ای هرگز= نمره 1، به ندرت= نمره 2، گاه­گاهی= نمره 3، اکثر اوقات= نمره 4 و همیشه= نمره 5 است. در این مقیاس گویه­های "2، 4، 6، 11، 13، 15، 16، 21، 23، 25" به صورت معکوس نمرهگذاری می­شوند و گویه­های "7، 8، 18، 19، 26، 27" به این دلیل که برای سنجش "احساس ناراحتی نسبت به اهمال­کاری" و تمایل به تغییر اهمال­کاری" است در نمره کل محاسبه نمیشوند. در نسخه اصلی مقیاس، پایایی با استفاده از روش همسانی درونی 84 درصد بود و روایی محتوایی آن نیز مورد تأیید قرار گرفت [28]. در ایران پایایی این مقیاس با روش آلفای کرونباخ برابر 91 درصد گزارش شد. هم­چنین روایی پرسش­نامه با روش تحلیل عاملی به روش مؤلفه­ اصلی و همبستگی گویهها با نمره کل استفاده شد و نتایج یک عامل کلی در مقیاس را نشان داد [29]. در مطالعه حاضر، مقدار پایایی با روش آلفای کرونباخ 85/0 به­دست آمد.
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد [30]: جلسات درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش توسط متخصص روان­شناس بالینی که دوره آموزشی در این زمینه را دیده بود در 8 جلسه 90 دقیقه­ای به مدت دو ماه و هر هفته یک جلسه در مرکز مشاوره پیام مهر در شهر کرمان به صورت گروهی اجرا شد. خلاصه محتوای درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش به شرح زیر بود.
جلسه اول: اجرای پیش آزمون، ارزیابی دانش­آموزان، مصاحبه تشخیصی و ضابطه­بندی درمان.
جلسه دوم: آشنایی با مفاهیم درمان پذیرش/تعهد، ایجاد بینش در دانش­آموزان نسبت به مشکل و به چالش کشیدن کنترل.
جلسه سوم: آموزش نومیدی خلاقانه و آشنایی با فهرست ناراحتی­ها و مشکلاتی که مراجع برای رهایی از آن­ها تلاش نموده است.
جلسه چهارم: ایجاد پذیرش و ذهن آگاهی به واسطه رها کردن تلاش برای کنترل و ایجاد گسلش شناختی و مرور جلسه پیشین و تکالیف.
جلسه پنجم: هدف آموزش زندگی ارزش مدار و انتخاب و مرور جلسات پیشین و تکالیف.
جلسه ششم: ارزیابی اهداف و اعمال ، تصریح ارزشها، اهداف و اعمال و موانع آن­ها.
جلسه هفتم: بررسی مجدد ارزش­ها، اهداف و اعمال آشنایی و درگیری با اشتیاق و تعهد.
جلسه هشتم: شناسایی و رفع موانع عمل متعهدانه، جمعبندی و اجرای پس آزمون.
تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از  نرم­افزار SPSS  نسخه 22 و با آزمون­های آماری نظیر آزمون دقیق فیشر، آزمون مجذور کای و تحلیل کوواریانس چند متغیره در سطح معنیداری 05/0 انجام شد.

نتایج
در این مطالعه 30 نفر در دو گروه 15 نفره وارد مرحله تحلیل نهایی شدند. نمونه­های شرکت کننده در این مطالعه دانش­آموزان پسر پایه هفتم ناحیه 2 مشغول به تحصیل شهر کرمان با میانگین (انحراف معیار) سنی 25/13 (62/0) سال بودند. دامنه سنی دانش­آموزان 13 تا 14 سال بود. لازم به ذکر است که هیچ­کدام از شرکت­کنندگان طی اجرای مداخله از مطالعه خارج نشدند. بررسی ویژگی­های دموکرافیک آزمودنی­های مورد مطالعه از نظر سن، معدل تحصیلی، رتبه تولد، سطح تحصیلات پدر، شغل پدر، وضعیت اقتصادی خانواده، محل سکونت در جدول 1، نشان داده شده است.
 
جدول 1- ویژگی­های جمعیت شناختی دانش­آموزان پسر پایه هفتم شهر کرمان در سال تحصیلی 1399-1398 (تعداد نمونه در هر گروه 15 نفر)
گروه گروه آزمایش
فراوانی (درصد)
گروه کنترل
فراوانی (درصد)
مقدار P
18 تا 20 6 (40) 5 (33/33) *290/0
معدل تحصیلی پایین­تر از 18 9 (60) 10 (67/26)
رتبه تولد اول 4 (67/26) 4 (67/26) **313/0
دوم 7 (67/46) 7 (67/46)
سوم و بالاتر 4 (66/26) 4 (66/26)
سطح تحصیلات پدر زیر دیپلم 5 (33/33) 5 (33/33) **264/0
دیپلم و فوق دیپلم 3 (20) 2 (33/13)
لیسانس و بالاتر 7 (67/46) 8 (33/53)
شغل پدر دولتی 7 (67/46) 6 (40) *371/0
آزاد 8 (33/53) 9 (60)
نوع زندگی با والدین 12 (00/80) 13 (67/86) *281/0
با والد 3 (00/20) 2 (33/13)
وضعیت اقتصادی خانواده ضعیف 4 (67/26) 4 (67/26) **299/0
متوسط 7 (67/46) 7 (67/46)
خوب 4 (66/26) 4 (66/26)
محل سکونت شهری 9 (60) 7 (67/46) *412/0
روستایی 6 (40) 8 (33/53)

*آزمون مجذور کای، **آزمون دقیق فیشر، 05/0>P اختلاف معنی­دار
 
میانگین و انحراف استاندارد متغیرهای پژوهش در دو گروه آزمایش و کنترل در مرحله پیش آزمون و پس آزمون گزارش شد. همان­طور که در جدول 2 مشاهده می­شود، در مرحله پیش آزمون، میانگین­های دو مقیاس اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری در دو گروه مشابه می­باشند ولی در مراحل پس آزمون (بعد از اجرای متغیر مستقل)، تفاوت بارزی بین میانگین­های دو گروه مشاهده می­شود (جدول 2).
 


جدول 2- میانگین و انحراف معیار مقیاس اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری به تفکیک گروه در دانش­آموزان پسر پایه هفتم شهر کرمان در سال تحصیلی 1399-1398 (تعداد نمونه در هر گروه 15 نفر)
متغیرها گروه پیش آزمون پس آزمون
میانگین انحراف معیار میانگین انحراف معیار
اهمال­کاری تحصیلی آزمایش 39/77 74/5 82/54 12/5
کنترل 79/76 66/5 25/77 94/6
ناسازگاری رفتاری آزمایش 15/48 04/7 87/35 12/5
کنترل 12/49 37/6 29/48 61/6
 
قبل از انجام تحلیل کوواریانس چندمتغیره، پیش فرض‌های آن مورد بررسی قرار گرفت. آزمون ناپارامتریک Kolmogorov-Smirnov نشان داد پیش فرض نرمال بودن توزیع متغیرهای مطالعه محقق شده است، زیرا مقادیر z محاسبه شده در سطح معنیداری 05/0 معنادار نبود. نتایج آزمون Levene نشان داد که سطوح معناداری به دست آمده برای هر یک از متغیرهای وابسته بیش از 05/0 است، بنابراین مفروضه همگنی واریانس­ها در دو گروه برقرار است. برای ارزیابی برابری ماتریس­های کواریانس، آزمون ام باکس استفاده شد که طبق نتایج، مفروضه همگنی ماتریس­های کوواریانس متغیرهای وابسته برای متغیر اهمال­کاری تحصیلی (305/0=Box's M، 196/1=F، 214/0=P) و ناسازگاری رفتاری (368/0=Box's M، 316/1=F، 319/0=P) برقرار بود.
نتایج آزمون­های اثر پیلایی، لامبدای ویلکز، اثر هتلینگ و بزرگ­ترین ریشه روی، در مورد تفاوت گروه­های آزمایش و کنترل نشان داد که بین دو گروه حداقل در یکی از مؤلفه­های اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری تفاوت معناداری وجود دارد (001/0>P) (جدول 3).
 

جدول 3- خلاصه نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره در متغیرهای اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانش­آموزان دختر پسر پایه هفتم شهر کرمان در سال تحصیلی 1399-1398
اثر ارزش مقدار F درجه آزادی خطا درجه آزادی اثر مقدار P مجذور اتا
پیلایی 625/0 741/12 7 42 001/0 > 48/0
لامبدای ویلکز 588/0 741/12 7 42 001/0 > 48/0
هتلینگ 471/1 741/12 7 42 001/0 > 48/0
بزرگ­ترین ریشه روی 471/1 741/12 7 42 001/0 > 48/0
 
برای بررسی تأثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری، تحلیل کوواریانس یک متغیره انجام شد. نتایج تحلیل کوواریانس برای پیش آزمون و گروه در متغیر ناسازگاری رفتاری نشان میدهد با توجه به معناداری 001/0>P برای متغیر مستقل (گروه)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر متغیر وابسته اثر معناداری داشته است. بر اساس این یافته­ها معلوم می­شود که تفاوت­های موجود بین میانگین­های پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش تنها حاصل خطا نبوده­اند و نشان دهنده تأثیر قابل توجه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نمرات اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری است. مقایسه میانگین­ها نشان می­دهد که در گروه آزمایش، در مرحله پس­آزمون، میانگین نمرات اهمال­کاری تحصیلی (از 39/77 به 82/54) و ناسازگاری رفتاری (از 15/48 به 87/35) کاهش قابل توجهی داشته است. هم­چنین مجذور اتا نشان داد درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش 57 درصد از تغییرات اهمال­کاری تحصیلی و 61 درصد از تغییرات ناسازگاری رفتاری را تبیین می­کند (جدول 4).
 
جدول 4- نتایج تحلیل کوواریانس یک متغیره مقیاس اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری در دانش­آموزان پسر پایه هفتم شهر کرمان در سال تحصیلی 1399-1398 (تعداد نمونه در هر گروه 15 نفر)
متغیر منبع تغییرات مجموع مجذورات درجه آزادی میانگین مجذورات مقدار F مقدار P مجذور اتا
اهمال­کاری تحصیلی پیش آزمون 35/17 1 35/17 761/0 281/0
گروه­ 38/145 1 38/145 423/6 012/0 57/0
خطا 25/611 27 63/22
ناسازگاری رفتاری پیش آزمون 89/16 1 89/16 872/0 362/0
گروه­ 62/185 1 62/185 570/9 013/0 61/0
خطا 36/523 27 38/19
 
بحث
هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانشآموزان دارای اضطراب امتحان بود. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اهمالکاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانش آموزان دارای اختلال اضطراب امتحان تأثیر معنی­داری داشته است.
این یافته­ها با پژوهشهای [23-22، 19] که نشان دادند آموزش درمان پذیرش و تعهد باعث افزایش سازگاری اجتماعی، کاهش اضطراب و استرس و رفتارهای پرخاشگرانه دانش­آموزان نتایجی همسو است. این نتیجه با نتایج پژوهشهای [18] که نشان دادند مداخله پذیرش و تعهد با تغییر در انعطافپذیری روانی و توجه آگاهانه به حال علائم اضطراب سلامتی و فشارهای روانی را کاهش میدهد؛ همچنین پژوهشگران نشان دادند که انعطاف پذیری در طول مداخله موجب کاهش علائم افسردگی و اضطراب میشود [20]، همخوان است.
نتایج پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معنی­داری موجب کاهش اهمال­کاری تحصیلی دانشآموزان دارای اضطراب امتحان می­شود. در توجیه این یافته می­توان گفت چون پذیرش و تعهد، احساس بدون قضاوت و متعادلی از آگاهی است که به واضح دیدن و پذیرش هیجانات و پدیده­های فیزیکی، همان طور که اتفاق می افتند، کمک می­کند [16] بنابراین آموزش آن به دانشآموزان دارای اضطراب امتحان که مشکل تعلل و اهمال­کاری تحصیلی دارند باعث می­شود که آنان احساسات خود را بپذیرند و در نتیجه سازگاری آن­ها با این مشکلات بهبود می­یابد [9]. پذیرش یک حالت جرأت­آمیز از طرف مراجع است و به او کمک می­کند تا به طور کامل و بدون دفاع، جنبه­هایی از تجربه روان شناختی خود را همان­گونه که هست تجربه نماید، به عبارتی تجربه احساس، عواطف و افکار، بدون هیچ گونه تلاشی برای تغییر آن­ها [15]. در جلسات آموزش پذیرش / تعهد سعی می­شود که دانشآموزی که مشکل تعلل ورزی تحصیلی دارد، کمک میشود تا هرگونه عملی که جهت کنترل تجارب ذهنی ناخواسته­اش بیاثر است و یا اثر معکوس دارد و موجب تشدید اهمالکاری تحصیلی دانش­آموز می­شود، شناسایی و این تجارب را بدون هیچ­گونه واکنش درونی یا بیرونی جهت حذف آنها به طور کامل بپذیرد.
این پژوهش نشان داد دانش­آموزان تحت آموزش متوجه میشوند که لازم است میزان آگاهی خود را از تکالیف افزایش دهند و مسئولیت امور را خودشان بر عهده بگیرند و در قبال انجام تکالیف متعهد باشند. این عوامل باعث جهت دادن به افکار یادگیرنده شده و وی را درگیر فعالیت­های تحصیلی میکند. دانش­آموزان با آگاهی و شناخت بیشتر، در عملکرد و حل مساله بهتر عمل می کنند و به این وسیله می­توانند منابع بیرونی و درونی لازم برای رسیدن به هدفهای یادگیری­شان را کنترل کنند [8]. بنابراین درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث می­شود دانش­آموزان با آمادگی و اعتماد به نفس بیشتری در جلسات امتحان حاضر شوند و نتایج تحصیلی بهتری کسب کنند [19]. این دانشآموزان در انجام تکالیف تحصیلی، قدرت و انعطاف پذیری ذهنی بیشتری از خود نشان می­دهند و در مسائل تحصیلی بیشتر درگیر میشوند. درمان مبتنی بر تعهد باعث افزایش میزان انرژی دانش­آموزان دارای اضطراب امتحان برای انجام فعالیت­های تحصیلی و درگیری در فعالیت­های مدرسه و بهبود آن میانجامد.
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، قدرت مشاهده بدون قضاوت و بزرگ­نمایی و پذیرش هیجان­ها، افکار و احساسات منفی را در درمان­جویان تقویت می­کند، لذا سهم مهمی در تنظیم احساسات و نحوه صحیح رویارویی با افکار منفی مثل اضطراب امتحان و در نهایت کاهش علایم روان­شناختی دارد. در درمان پذیرش و تعهد تاکید بیشتری بر مهارت­های ذهن آگاهی می­شود. تمرین مهارت­های ذهن آگاهی، توانایی مراجعان، برای تحمل حالت­های هیجانی منفی را افزایش میدهد و آن­ها را به مقابله مؤثر قادر می­سازد [17]. به نظر میرسد چنین حالتی میتواند ناسازگاری رفتاری را بهبود بخشد. در واقع، انجام مستمر تمرین­های ذهن آگاهی، شناخت و آگاهی ما را از بدن، احساسات و افکارمان افزایش میدهد. دانش­آموزن تمرکز زدایی از افکار و هیجانات یا هر چیز دیگری که ممکن است رخ دهد را در طول جلسات تمرین میکنند [16]. در این درمان تمرین­های رفتاری به همراه تکنیک­های گسلش و پذیرش و نیز بحث هایی پیرامون ارزش ها و اهداف فرد و لزوم تصریح ارزش­ها همگی منجر به بهبود هم­جوشی شناختی میشود. دراین درمان به افراد آموزش داده شد که چگونه عقیده بازداری فکر را رها کنند، از افکار آزار دهنده رهایی یابند. در این درمان افراد یاد میگیرند که احساساتشان را بپذیرند تا این­که از آن­ها فاصله بگیرند و به افکار و فرآیند تفکرشان به وسیله ذهن آگاهی بیشتر پرداخته و آن­ها در جهت فعالیت­های هدف محور پیوند دهند.
پژوهش حاضر با محدودیت­هایی همچون محدودیت جغرافیایی (شهر کرمان) و محدودیت مؤلفه­های پژوهش (اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری) مواجه بود که بر این اساس پیشنهاد می­شود این پژوهش در محدوده جغرافیایی دیگر، با مؤلفه­های مرتبط با زندگی تحصیلی دانش­آموزان و گروه­های سنی متفاوت­تر نیز صورت پذیرد تا قدرت تعمیمپذیری یافته­ها افزون گردد. می‌شود چنین تحقیق و بر روی دانش­آموزان دختر هم انجام شود و نتایج هر دو تحقیق با هم مقایسه شود.
نتیجه‌گیری
نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانش­آموزان پسر دارای اضطراب امتحان بود. از آنجایی که هر دو متغیر اهمال­کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری جزء ویژگی­های مرتبط با سلامت هستند، لذا درمانگران و متخصصان روان­شناسی می­توانند از روش درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، جهت بهبود کاهش اهمالکاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری در کنار سایر روش­های درمانی استفاده نمایند.
تشکر و قدردانی
از تمامی دانش­آموزان پسر پایه هفتم شهر کرمان که با شکیبایی در این پژوهش همکاری کرده­اند، قدردانی میشود.
 

References

 
[1] Yang C, Sun B, Potts R, Yu R, Luo L, Shanks DR. Do working memory capacity and test anxiety modulate the beneficial effects of testing on new learning? J Expe Psychol: Appil 2020; 26(4): 724-38.
[2] Karatas H, Alci B, Aydin H. Correlation among high school senior students, test anxiety, academic performance and points of university entrance exam. Global J Comp Educ 2013; 1(1): 28-34.
[3] Stainberg SE. Use of logo therapy’s mountain range exercise with male adolescents with mental retardation developmental disabilities and sexual behavior problems. J Con Psycho 2013; 33 (3): 219-34.
[4] Mohebbi S, Mohammadi A, Ghasemi N. Comparison of Maladjustment Indicators Using Mach over Draw-A-Person Test and Behavioral Disorders in Orphans versus Non -Orphan. Armaghane Danesh 2012; 16 (6): 578-86. [Farsi]
[5] Ejei J, Manzari Tavakoli V, Hosseini S R, Hashemizadeh V. Analysis of the Effectiveness of Group Cognitive Behavioral Therapy, Group logo Therapy and their Combination in the Increase of Social Adjustment in Maladjustment Students. J Res Psychol Health 2012; 6(3): 30-9. [Farsi]
[6] Jafari Y, Peyman N.  Effect of Education Program on Students Stress Training, Based on Self-Efficacy Theory. J Health Lit 2019; 4(1): 33-42. [Farsi]
[7] Skinner EA, Kinderman TA, Furrer CJ. A motivation perspective on engagement and disaffection: Conceptualization and assessment of children s behavioral and emotional participation in academic activities in the classroom. Educ Psycho Meas 2009; 6(9): 493-525.
]8[ Ferrari JR, Tice DM. Procrastination as a Self-Handicap for Men and Women: A Task-Avoidance Strategy in a Laboratory Setting. J Res Perso 2000; 34(2): 73-83.
[9] Steel P. The Nature of procrastination: A Meta-Analytic and Theoretical Review of Quintessential Self-Regulatory Failure. Psycho Bull 2007; 13(3): 65-94.
[10] Williams J G, Stark S K, Foster EE. Start today or the very last day? The relationships among self-compassion, motivation and procrastination. American J Psycho Res 2008; 4(1): 37-44.
[11] Dewitt S. Procrastination, temptations, and incentives: the struggle between the present and the future in procrastinators and the punctual. Euro J Perso 2002; 16(5): 469-89.
[12] Heydari M. Investigating the status of self-maladaptation in structural model of academic achievement prediction. Doctoral dissertation, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shahid Beheshti University, Tehran. 2006; 69. [Farsi]
[13] Scent CL, Boes SR. Acceptance and commitment training: A brief intervention to reduce procrastination among college students. J Col Stu Psycho 2014; 28(4): 144-56.
[14] Eckert M, Ebert DD, Lehr D, Sieland B, Berking M. Overcome procrastination: Enhancing emotion regulation skills reduce procrastination. Lear Indiv Dif 2016; 52(3): 10-8.
[15] Hayes SC, Levin ME, Plumb-Viladaga J, Villatte LL, Pistorello J. Acceptance and commitment therapy and contextual behavioral science: Examining the progress of distinctive model of behavioral and cognitive therapy. Behav Ther 2013; 44(3): 180-98.
[16] Duff H, Larsson A, McHugh L. Evaluations of self-referential thoughts and their association with components of Acceptance and Commitment Therapy. J Contex Behav Sci 2016; 5(1): 39-47.
[17] Bardeen JR, Fergus T. The interactive effect of cognitive fusion and experiential avoidance on anxiety, depression, stress and posttraumatic stress symptoms. J Con Behav Sci 2016; 5(1): 1-6.
[18] Hayes SC, Pistorello J, Levin ME. Acceptance and commitment therapy as unified model of behavior change. Couns Psycho 2012; 40(8): 976-1002.
[19] Öst LG. The efficacy of acceptance and commitment therapy: An updated systematic review and meta-analysis. Behav ResTher 2014; 61(1): 105-21.
[20] Jarvelä-Reijonen E, Karhunen L, Sairanen E, Muotka J, Lindroos S, Laitinen J, Puttonen S, Peuhkuri K, Hallikainen M, Pihlajamäki J, Korpela R. The effects of acceptance and commitment therapy on eating behavior and diet delivered through face-to-face contact and a mobile app: a randomized controlled trial. Int J Behav Nutr Phys Act 2018; 15(1): 1-4.
[21] Roemer L, Orsillo SM, Salters-Pedneault K. Efficacy of an acceptance-based behavior therapy for generalized anxiety disorder: evaluation in randomized controlled trial. J Cons Cli Psycho 2011; 76(4): 1083-9.
[22] De Groot F, Morrens M, Dom G. Acceptance and commitment therapy [ACT] and addiction: a literature review. Tij Psych 2014; 56(9): 577-85.
[23] Hashemipour H, Keramati H, Kavousian J, Arabzadeh M. Predicting academic procrastination of university students based on metacognitive beliefs about procrastination with mediating role of test anxiety: Structural model. JCP. 2021; 8 (4): 1-15. URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3347-fa.html
[24] Abolghasemi A, Asadi Moghaddam A, Najarian B, Shokrkon H. Construction and validation of a test for the measurement of test anxiety among Ahwaz guidance school students. J Edu Sci 1997; 3(2): 61-74. [Farsi]
[25] Cohen J. Statistical power analysis for the behavioral sciences. 2nd ed, United States of America, Lawrence Erlbaum Associates 1988; 310-11.
[26] Sinha AK, Singh RP. Adjustment Inventory for college Students. Indian Psychology Review 1968; 4(2): 158-60.
[27] Bahadorikhosroshahi J, Habibi Kaleybar R. The Effectiveness of Communication Skills Training on Academic Motivation and Academic Adjustment of High School Students. J Ins Eva 2017; 10(39): 151-73. [Farsi]
[28] Solomon LJ, Rothblum ED. Procrastination Assessment Scale-Students. Meas Clin Prac 1984; 2(1): 446-52.
[29] Jowkar B, Delavarpoor M. The relationship between Education procrastination and achievement goals. Qua New Though Edu 2007; 3(3): 61-80. [Farsi]
[30] Ayes SC. A Practical Guide to Acceptance and Commitment Therapy. New York. Springer Science and Business, Media Inc 2008; 168.

Effectiveness of Commitment and Acceptance Therapy on Academic Procrastination and Behavioral Maladaptation of Male Students with Test Anxiety:
A Quasi-Experimental Study

Afsaneh Zarkouipour[5],[6], GholamReza Sanagoy Mohrar[7], Mahmoud Shirazi[8]


Received: 06/10/21      Sent for Revision: 08/11/21     Received Revised Manuscript: 20/12/21     Accepted: 22/12/21


Background and Objectives: Behavioral incompatibility of students is currently one of the concerns of the educational system. The aim of this study was to determine the effectiveness of commitment-based treatment and acceptance on academic procrastination and behavioral maladaptation of students with test anxiety.
Materials and Methods: The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consisted of all seventh-grade male students in the District 2 of Kerman in the academic year 2019. Thirty students were selected as the research sample and randomly assigned to the experimental and control groups (15 in each group). First, Sinha and Singh’s Behavioral Adjustment Questionnaire and Solomon and Rothblum’s Academic Procrastination Questionnaire were administered as a pretest in both groups. Then, the treatment based on acceptance and commitment was performed in the experimental group for 2 months. The control group did not receive any treatment. Data were analyzed using MANCOVA.
Results: The mean (standard deviation) of academic procrastination in the pre-test stage was 77.39 (5.74) in the experimental group and 76.79 (5.66) in the control group, and in the post-test stage it was 54.82 (5.12) in the experimental group and 74.25 (6.94) in the control group (p<0.001). Also the mean (standard deviation) of behavioral incompatibility in the pre-test stage was 48.15 (7.04) in the experimental group and 49.12 (6.37) in the control group, and in the post-test stage it was 35.87 (5.12) in the experimental group and 48.29 (6.61) in the control group (p<0.001).
Conclusion: Considering the effectiveness of commitment and acceptance therapy, it is recommended to be used to improve and reduce academic procrastination and behavioral maladaptation of students with test anxiety.
Key words: Test anxiety, Academic procrastination, Students, Acceptance and commitment therapy, Behavioral incompatibility.

Funding: This study did not have any funds.
Conflict of interest: None declared.
Ethical approval: The Ethics Committee of Azad University of Zahedan approved the study (IR.IAU.ZAHEDAN.1398.025).

How to cite this article: Afsaneh Zarkouipour, GholamReza Sanagoy Mohrar, Mahmoud Shirazi. Effectiveness of Commitment and Acceptance Therapy on Academic Procrastination and Behavioral Maladaptation of Male Students with Test Anxiety: A Quasi-Experimental Study. J Rafsanjan Univ Med Sci 2022; 21 (1): 3-16. [Farsi]
 
[1]- دانشجوی دکترا روانشناسی تربیتی،گروه روانشناسی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان، زاهدان، ایران
[2]- آموزگار، آموزش و پرورش کرمان،  کرمان، ایران 
[3]- (نویسنده مسئول) استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران
    تلفن: 33441600-054، دورنگار: 33441099-054، پست الکترونیکی: r.sanagoo@iauzah.ac.ir
[4]- دانشیاردانشکده علوم تربیتی وروانشناسی، گروه روان شناسی دانشگاه سیستان وبلوچستان
[5]- PhD Student Of Educational Psychology, Dept.Of Psychology, Zahedan Branch, Islamic Azad University, Zahedan, Iran 
[6]- Teacher, Ministry of Education, Kerman Iran 
[7]- Assistant Prof., Dept. of Psychology, University of Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran, ORCID: 0000-0001-4521-3205
)Corresponding Author( Tel: (054) 33441600, Fax: (054) 33441099, E-mail: sanagoy_gh23@gmail.com
[8]- Associate Professor, Dept. of Psychology, Zahedan Branch, Islamic Azad University, Zahedan, Iran
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانپزشكي
دریافت: 1400/7/6 | پذیرش: 1400/10/1 | انتشار: 1401/2/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb