Ghavami T, Kazeminia M, Naghibzadeh Z A, Rasad R, Jafari F. Evaluation of Factors Related to the Hospitalization of Patients with
COVID-19: A Systematic Review. JRUMS 2022; 21 (1) :109-126
URL:
http://journal.rums.ac.ir/article-1-6287-fa.html
قوامی تینا، کاظمی نیا محسن، نقیب زاده زهرا السادات، رسد راحله، جعفری فرانک. بررسی عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان: یک مرور سیستماتیک. مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان. 1401; 21 (1) :109-126
URL: http://journal.rums.ac.ir/article-1-6287-fa.html
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
متن کامل [PDF 432 kb]
(903 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1683 مشاهده)
متن کامل: (2136 مشاهده)
مقاله مروری
مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
دوره 21، فروردین 1401، 126-109
بررسی عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان: یک مرور سیستماتیک
تینا قوامی، محسن کاظمی نیا، زهرا السادات نقیبزاده، راحله رسد، فرانک جعفری
دریافت مقاله: 24/08/1400 ارسال مقاله به نویسنده جهت اصلاح: 17/09/01400 دریافت اصلاحیه از نویسنده: 05/10/1400 پذیرش مقاله: 06/10/1400
چکیده
زمینه و هدف: بیماری کووید-19 که در دسامبر 2019 در ووهان چین نمایان شد، به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی این ویروس ما را در معرض یک بحران جهانی قرار داده است، بنابراین هدف این مطالعه شناخت عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان میباشد.
مواد و روشها: در این مرور سیستماتیک، جهت یافتن اطلاعات موجود در مطالعات انجام شده در ارتباط با بررسی عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 از کلیدواژههای "2019-nCoV"، "COVID-19"، "SARS-CoV-2"، "Coronaviruses"، "Hospitaliz*"، "Factor*" در پایگاههای اطلاعاتی SID، MagIran، Embase، ProQuest، Scopus،PubMed ، Web of Science (ISI) و موتور جستجوی Google Scholar بدون محدودیت زمانی تا April 2021 استفاده شد.
یافتهها: از 8710 مقاله اولیه یافت شده، پس از حذف مقالات غیرمرتبط با معیارهای ورود به مطالعه، در نهایت 13 مقاله با حجم نمونه 129022 نفر وارد ÷مطالعه شدند. با توجه به بررسی مطالعات مختلف؛ افزایش سن، جنسیت مرد، نژاد سیاه، چاقی، بالا بودن شاخص توده بدنی، مصرف دخانیات، دیابت، بیماریهای قلبی-عروقی، کلیوی، پرفشاری خون رابطه مستقیمی با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 دارند (05/0>P)، اما در خصوص مصرف الکل و ابتلاء به آسم نیاز به تحقیقات بیشتری است.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعهی مرورسیستماتیک نشان داد که سالمندان، مردان، سیاهپوستان، افراد چاق، سیگاریها، دیابتیها، بیماران قلبی-عروقی، کلیوی و پرفشاری خون بیشتر در خطر بستری شدن در بیمارستان در اثر ابتلاء به کووید-19 میباشند، که میتواند مورد توجه متخصصان مربوطه قرار گیرد.
واژههای کلیدی: عوامل مرتبط، کووید-19، بستری شدن، مرور سیستماتیک
مقدمه
ویروس کرونا جزء ویروسهای RNA دار (Ribonucleic acid) و متعلق به خانواده Coronaviridae و راسته Nidovirales است و به طور گسترده در انسان و سایر پستانداران دیده میشود ]1[. اگرچه بیشتر عفونتهای ویروس کرونا در انسان خفیف است، اما اپیدمیهای ویروس بتاکوروناویروس، ویروس کروناویروس سندرمحاد (SARS-CoV) ]2[ و ویروس کروناویروس سندرمتنفسی و خاورمیانه (MERS-CoV) ]3[، در بیست سال گذشته باعث بیش از 10000 مورد بیماری، با نرخ مرگ و میر 10 درصد برای SARS-CoV و 37 درصد برای MERS-CoV شده است ]4[. ویروسهای کرونا که قبلا شناسایی شدهاند، ممکن است فقط نوک قله کوه پوشیده از یخ باشند و در اتفاقات بالقوه جدید و شدیدتر انسان و دام آشکار میشوند ]1[.
در 31 دسامبر 2019، چین طغیان یک بیماری با تظاهرات پنومونی حاد را از شهر ووهان به سازمان بهداشت جهانی (World Health Organization;WHO) گزارش کرد ]5[. در فاصله زمانی کوتاهی بیماری ناشی از ویروس کرونای جدید (کووید-19) از کشور چین به کشورهای دیگر گسترش یافت و مردم جهان را با مشکلات مختلفی در ابعاد سلامتی، اقتصادی- اجتماعی و سیاسی مواجه ساخت ]7-6[. در 30 ژانویه سال 2020، WHO همهگیری کروناویروس نوین-2019 را به عنوان فوریت بهداشت عمومی با نگرانی بین المللی (Public Health Emergency of International Concern; PHEIC) اعلام کرد. سازمان بهداشت جهانی در تاریخ 11 فوریه 2020، نام رسمی را برای بیماری کروناویروس جدید تحت عنوان "کووید-19" انتخاب نمود ]8[ و کمیته بینالمللی طبقهبندی ویروسها (International Committee on Taxonomy of Viruses; ICTV) نیز در همین روز، نام ویروس ایجاد کننده این بیماری را از 2019-nCoV به SARS-CoV-2 تغییر داد ]9[.
تعداد افرادی که در جامعه توسط یک فرد مبتلا به کووید-19میتوانند آلوده شوند، به طور میانگین 5/3 نفر میباشند،که با این احتساب بیش از70 درصد جامعه به آن مبتلا میشوند ]10[. نرخ کشندگی در بیماران بستری بین 11-4 درصد و نرخ کشندگی به طور کلی بین 3-2 درصد گزارش شده است ]11[. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی تا 30 مارس تعداد مبتلایان در کل جهان 248349127 نفر میباشد و تعداد جان باختگان در اثر کووید-19 در جهان 5937872 نفر گزارش شده است ]12[.
بیان شدهاست که بیشتر افراد آلوده در مدت زمان 7 تا 10 روز خودبهخود بهبود مییابند. در حالیکه سایر مبتلایان دچار عوارض کشندهای از جمله نارسایی عضو، شوکسپتیک، ذاتالریه شدید، ادم ریوی و سندرم ناراحتی تنفسیحاد (Acute Respiratory Distress Syndrome; ARDS) میشوند. افراد مسنتر و افرادی که دارای بیماری زمینهای هستند بیشتر در معرض خطر بیماری شدید و مرگ قرار دارند ]13[.
به طور گسترده علائم بالینی مانند تب و سرفه در مقالات منتشر شده توصیف شدهاست ]14[. مطالعات نشان داده است در افراد مسنتر که به احتمال زیاد مرد و دارای همزمان دو بیماری مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماریهای قلبی- عروقی یا بیماری تنفسی میباشند، خطر مرتبط با بستری شدن و مرگ افزایش مییابد. سایر عواملخطر شامل استعمال دخانیات و چاقی گزارش شده است ]15[.
در رابطه با بررسی عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان چندین مطالعه اولیه انجام شده است ]28، 16[. اما این مطالعات، در یک محیط کوچک انجام شدهاند و از حجم نمونههای کوچکتری برخوردار میباشند. همچنین تناقضهای بین نتایج آنها دیده میشود. با توجه به اینکه مطالعه جامعی که نتایج آنها را ارزیابی و جمعبندی کند، یافت نشد؛ بنابراین بررسی این مقالات جهت دسترسی به نمای کلی از عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 ضروری بنظر میرسد. لذا هدف از مطالعهی مرورسیستماتیک حاضر، تعیین عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان و شناسایی افزایش خطر بستری شدن این بیماران میباشد. به سبب ماهیت خاص مقالات منتشرشده در این خصوص، به منظور تجمیع کامل اطلاعات مؤثق مرتبط، در ادامه فرایندهای مرتبط با مرور سیستماتیک، سایر یافتههای کاربردی نیز در ذیل محورهای موضوعی ارائه شدهاند.
مواد و روشها
مطالعه مرور سیستماتیک حاضر طبق دستورالعمل ( Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses ) PRISMA شامل مراحل: شناسایی (Identification)، غربالگری (Screening)، ارزیابی شایستگی (Eligibility) و مشمول بودن (Included) انجام گرفت ]29[. برای جلوگیری از خطا و اشتباه، تمامی مراحل جستجو مقالات، انتخاب مطالعات، ارزیابی کیفی و استخراج دادهها توسط دو نفر از پژوهشگران به صورت مستقل از هم انجام گرفت. چنانچه اختلاف نظری بین محققان در خصوص ورود مقاله به مطالعه وجود داشت، جهت جلوگیری از خطر تعصب برای مطالعات خاص، ابتدا با بحث و گفتگو و در برخی موارد با مشارکت و نظر نفر سوم، توافق نهایی حاصل شد.
جهت یافتن مطالعات مرتبط، پایگاههای اطلاعاتی MagIran، SID، ISI، Embase، ProQuest،PubMed ،Scopus مورد جستجو قرار گرفتند. به منظور بررسی نهایی موتور جستجوی علمی Google Scholar بررسی شد. برای دستیابی به مقالات مورد نظر با استفاده از کلید واژههای "2019-nCoV"، "COVID-19"، "SARS-CoV-2"، "Coronaviruses"، "Hospitaliz*"، "Factor*" و همه ترکیبات احتمالی این کلمات به کمک عملگرهای And و Or استراتژی جستجو برای هر یک از پایگاههای اطلاعاتی مورد نظر مشخص شد. در فرآیند جستجو هیچگونه محدودیت زمانی در نظر گرفته نشد و تمام مطالعات مرتبط احتمالی تا April 2021 شناسایی و اطلاعات این مطالعات به نرمافزار EndNote X8 انتقال داده شد. به عنوان مثال استراتژی جستجو در پابمد در زیر آورده شده است:
(((((2019-nCoV [Title/Abstract]) OR (COVID-19[Title/Abstract])) OR (SARS-CoV-2 [Title/ Abstract])) OR (Coronaviruses [Title/Abstract])) AND (Hospitaliz*[Title/Abstract])) AND (factor*[Title/Abstract])
به منظور دسترسی به آخرین مطالعات منتشر شده، روی تعدادی از پایگاههای اطلاعاتی مهم از جمله PubMed وScopus یک آگاهساز (Alert) ایجاد شد تا چنانچه در حین انجام مطالعه، مقالات جدیدی منتشر شد، بررسی شوند. همچنین به منظور دسترسی به تمامی مطالعات مرتبط، منابع مقالاتی که معیار ورود به مطالعه را داشتند، به صورت دستی بررسی شدند.
معیارهای ورود به مطالعه شامل: 1) مطالعاتی که به بررسی عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان پرداخته بودند، 2) مطالعاتی که از نوع مشاهدهای (توصیفی، تحلیلی، توصیفی- تحلیلی و ...) بودند و 3) مطالعاتی که متن کامل آنها در دسترس بود.
معیارهای خروج از مطالعه شامل: 1) مطالعات غیرمرتبط با موضوع، 2) مطالعات مداخلهای (به دلیل تأثیرگذار بودن مداخلهها بر عوامل بستری شدن بیماران مبتلا به کووید -19 در بیمارستان)، پایاننامهها، مطالعات مرور سیستماتیک و متاآنالیز (در صورتیکه مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیزی دارای همپوشانی با مطالعه حاضر میبود، مطالعات اولیه آن مورد بررسی قرار میگرفتند و در صورت داشتن معیارهای ورود؛ به مطالعه مرور سیستماتیک حاضر وارد شدند (اگر چه در مطالعه حاضر چنین موردی وجود نداشت)، گزارش مورد، نامه به سردبیر و همایشی، 3) مطالعاتی که متن کامل آنها در دسترس نبود، 4) مطالعاتی که در پایگاههای اطلاعاتی مختلف تکرار شده بودند و 5) مطالعاتی که به صورت Preprint بودند.
اطلاعات تمامی مقالات یافت شده در هر پایگاه به نرمافزار EndNote X8 منتقل شد. پس از اتمام جستجو در تمامی پایگاهها مورد نظر اقدام به حذف مقالات تکراری شد. سپس جهت جلوگیری از خطر تعصب در انتخاب مطالعات اسامی نویسندگان و عنوان مجلات مقالات حذف شد و چک لیستی بر اساس عنوان و چکیده مطالعات تهیه شد. در مرحله بعد دو نفر از نویسندگان به طور مستقل از هم به بررسی دقیق عنوان و چکیده مطالعات پرداختند و مطالعات غیر مرتبط با پژوهش را بر اساس معیارهای ورود و خروج پژوهش حذف کردند. مطالعاتی که متن کامل آنها یافت نشد از فرآیند مرور سیستماتیک نیز حذف شدند. سپس متن کامل تمامی مقالات باقیمانده مورد ارزیابی قرار گرفت. مطالعاتی که شرایط ورود به مطالعه را بر اساس معیارهای ورود نداشتند، حذف شدند.
ارزیابی کیفی مطالعات با استفاده از چک لیست STROBE (Strengthening the Reporting of Observational Studies in Epidemiology ) انجام گرفت که ابزاری مناسب برای ارزیابی کیفی مطالعات مشاهدهای میباشد. این چک لیست دارای 22 آیتم کلی بوده که هر کدام دارای آیتمهای جزئی است (مجموعاً 32 آیتم جزئی) و برای ارزیابی بخشهای مختلف یک مطالعه شامل: عنوان و چکیده، اهداف مطالعه، بیان مسئله، نوع مطالعه، روش نمونهگیری، جامعه آماری مطالعه، حجم نمونه، تعریف متغیرها، ابزار جمعآوری دادههای مطالعه، تحلیل آماری، یافتهها و بحث میباشد. جهت امتیازدهی به مقالات، در صورت اشاره هر یک از مقالات به موارد در نظر گرفته شده در چکلیست، نمره 1 و در صورت عدم اشاره نمره صفر تعلق میگرفت. حداقل و حداکثر نمره در این چک لیست به ترتیب 0 و 32 میباشد. مقالات با کسب نمرات 16 و بالاتر مطالعات با کیفیت بالا و متوسط در نظر گرفته و نیز مقالات با کسب نمره زیر 16 به عنوان مطالعات با کیفیت ضعیف در نظر گرفته شد ]30[.
پس از انتخاب مطالعات برای ورود به فرآیند مرور سیستماتیک، اقدام به استخراج دادهها و خلاصه نمودن مطالعات شد. برای این منظور چک لیستی الکترونیکی تهیه گردید. اطلاعات چک لیست دادهها شامل: عنوان مقاله، نام نویسنده اول، سال و ماه چاپ، حجم نمونه، مکان پژوهش، سن و نتیجه کلی مطالعه بود.
نتایج
در این مطالعه اطلاعات مطالعات انجام شده در ارتباط با بررسی عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان بهطور سیستماتیک مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس جستجوی اولیه در پایگاه دادههای مورد نظر 8710 مقاله مرتبط احتمالی شناسایی و به نرم افزار EndNote انتقال داده شدند. 4693 مطالعه در پایگاههای اطلاعاتی مختلف تکرار شده بودند و حذف شدند. در مرحله غربالگری از 4017 مطالعه باقیمانده 3865 مقاله از طریق مطالعه عنوان و چکیده بر اساس معیارهای ورود و خروج حذف شدند. در مرحله ارزیابی شایستگی از 135 مطالعه باقیمانده 122 مقاله از طریق مطالعه متن کامل مقاله بر اساس معیارهای ورود و خروج به دلیل غیرمرتبط بودن حذف شد. لذا در نهایت 13 مقاله تا April 2021 منتشر شده بودند، وارد بررسی نهایی شدند (شکل 1).
حجم نمونه 129022 نفر بود. در مرحله ارزیابی کیفی از طریق مطالعه متن کامل مقاله و بر اساس نمره کسب شده از چک لیست STROBE همه 13 مطالعه مورد ارزیابی کیفیت متدولوژیک متوسط یا بالای داشتند و وارد مطالعه شدند. کمترین و بیشترین نمره کسب شده به ترتیب مربوط به مطالعه Regierer و همکاران ]25[ با نمره 19 و مطالعه Almazeedi و همکاران ]24[ با نمره 29 بود. مشخصات مطالعات واجد معیار ورود به مرور سیستماتیک شامل: نام نویسنده اول، سال و ماه چاپ، حجم نمونه، مکان پژوهش، سن، نتیجه کلی مطالعات و کیفیت متدولوژیک مطالعات در جدول 1 آورده شده است (جدول 1).
